|
Post by mira on Jan 3, 2024 7:30:37 GMT
Czyli 10 milionów strat z powodu ograniczenia możliwości kręcenia w niektórych lokalizacjach, a teraz jeszcze 9 milionów kary? Nieźle...
Gdybym miała więcej czasu, to sięgnęłabym po ten serial. Lubię Ozcana, jestem ciekawa, czy Mert zrobił postępy, a poza tym daaawno nie oglądałam niczego o podobnej tematyce. Z reguły sięgam po seriale, w których nie mówi się wiele o islamie, a zazwyczaj nic.
|
|
|
Post by man1000 on Jan 5, 2024 18:00:54 GMT
Czerwone pąki stały się modnym tematem także we Francji! Zobacz, co powiedzieli Francuzi? Dwie kary za zawieszenie programów i zakazy lokali nałożone przez RTÜK na serial telewizyjny FOX Kızıl Goncalar, o którym zrobiło się głośno w pierwszym odcinku, zostały omówione we francuskiej gazecie Le Monde. Wydarzenia związane z serialem „Red Goncalar” odbiły się także echem na łamach francuskiej gazety Le Monde. Serial z Özgü Namalem i Özcanem Denizem w rolach głównych zaniepokoił niektórych ludzi, ponieważ opowiadał historię sekty. Serial kręcono najpierw w lokalizacjach należących do dwóch ministerstw, których pozwolenia uzyskano i opłacono w wyniku oblania plakatów farbą po 31 tysiącach skarg, a następnie RTÜK ukarał FOX grzywną w wysokości 9 mln TL i dwukrotnie zawiesił program. Wydarzenia te zostały opisane we francuskiej gazecie Le Monde pod tytułem Wojna „Red Buds” w Turcji. W artykule stwierdzono, że serial rzucający ostre światło na społeczności islamskie wywołał gniew w kręgach konserwatywnych, a media prorządowe były niezdecydowane, a opozycja nawoływała do wolności słowa. Podkreślono, że w wyniku zakazu nałożonego przez RTÜK doszło do wysokich kar finansowych i zamknięć obiektów.
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Jan 8, 2024 15:17:30 GMT
Patrzyłem wczoraj i dziś miał być nowy odcinek, lecz patrzę przed chwilą na stronę z kalendarzem odcinków i patrzę że jednak dziś i w przyszłym tygodniu nie ma odcinka (przypomnieli sobie chyba o karze 2 tyg. zawieszenia) i 3 odcinek dopiero 22 stycznia a i zwiastuny też do 3 odcinka zniknęły z yt serialu. Jak to zamieszanie nie zabije tego serialu to będę oglądał po ocenach 3 odcinka,
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 14:25:24 GMT
Patrzyłem wczoraj i dziś miał być nowy odcinek, lecz patrzę przed chwilą na stronę z kalendarzem odcinków i patrzę że jednak dziś i w przyszłym tygodniu nie ma odcinka ( przypomnieli sobie chyba o karze 2 tyg. zawieszenia) Odcinek był w poniedziałkowej ramówce nie z powodu zapomnienia, ale dlatego, że do samego końca nie było jasne, czy zostanie wyemitowany. Kanał wraz z firmą produkcyjną złożyli od razu wniosek do Sądu Administracyjnego o odwołanie decyzji RTUK (wstrzymującej emisję) i dopiero w poniedziałek wniosek ten został odrzucony. Stąd ta zmiana w ramówce. Było 31 tysięcy skarg złożonych przez widzów (w tym sekty). Zamiast serialu, przeciwko któremu zorganizowano i wysłano do RTÜK 31 tys. skarg, w ub. poniedziałek o 20:00 na antenie FOX wyemitowano 8 minidokumentów wybranych dla #RTÜK: „Umiejętność korzystania z mediów”, dwukrotnie „Piękno przyrody Turcji”, „Brak wody”, „Zero Waste”, „Moje życie jest w niebezpieczeństwie”, „Epidemia rosnącej otyłości” i „Pierwsze 6 godzin po trzęsieniu ziemi”. i.imgur.com/bAmNirx.pngReżyser serialu Omur Atay skrytykował branżę telewizyjną za milczenie, bo mało kto wyraża oburzenie cenzurą serialu. Reżyser dodał: „Kontynuujemy pracę na planie, opowiadając historię i kręcąc ją. Dziękuję wszystkim, którzy sprzeciwiają się zamachowi na wolność twórczości artystycznej.” i.imgur.com/RHOcgYW.png
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Jan 10, 2024 14:59:10 GMT
lucy, Dowiedziałem się o tym że złożyli odwołanie, które zostało odrzucone dopiero w poniedziałek po tym jak to już napisałem. Też dziwi mnie że tak późno podali to do informacji.
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 15:34:48 GMT
Ponieważ produkcji serialu zakazano korzystania z dwóch obiektów podległych Ministerstwu Rodziny i Opieki Społecznej oraz Ministerstwu Kultury i Turystyki, które zostały wynajęte kilka miesięcy temu (poniesiono bardzo wysoki koszty dekoracji), firma produkcyjna Gold Film zbudowała od podstaw nowe lokacje serialu w Beykoz Kundura Factory. i.imgur.com/b7qC94B.jpgErol Taştan, jeden z najlepszych dyrektorów artystycznych w Turcji, wraz ze swoim zespołem pracowali 24 godziny na dobę, a większość dekoracji przygotowali w 10 dni. Rozpoczęły się zdjęcia w części wykorzystywanej przez kobiety w scenach Dergah. Wkrótce ukończona zostanie także część męska. i.imgur.com/ua304Dr.jpg
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Jan 10, 2024 15:52:07 GMT
Szczerze nie wiem czy RTUK jest świadome że ta kara dała czas producji by odtworzyć te miejsca, w których zabroniono im nagrywać. A na miejscu wszystkich firm produkcyjnych zamiast starać się zezwolenia i płacić lepiej samemu zbudować miejsca do kręcenia patrząc co zrobiły te ministerstwa wyjdzie taniej i bezpieczniej.
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 17:21:06 GMT
Ozcan Deniz tak skomentował naciski wywierane na serial i całą zaistniałą sytuację: „Nie jestem strażnikiem moralności, ale kiedy czuję, że wykonuję najbardziej moralną pracę w mojej karierze, ta praca została dramatycznie oskarżona o niemoralność… Przedzierając się przez ocean niemoralności... Na ekranach ponownie pojawimy się 22 stycznia..." i.imgur.com/bLOiDon.png
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 18:20:25 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 19:39:12 GMT
Uzupełniam resztę opisów postaci. Mąż Hasny i ojciec Feyzy. Jest jednym z liderów sekty sufickiej, aspirującym do roli przywódcy. Jego żona Hasna kocha go nad życie. Priorytetem w jego życiu jest opieka nad siostrzeńcem Cuneydem, wobec którego czuje zarówno miłość, jak i zazdrość. i.imgur.com/WoNbbCe.jpg
Siostrzeniec Sadiego. Z punktu widzenia współczesnej nauki Cuneyd wymaga leczenia, ale z punktu widzenia sekty jest świętym, który posiada charyzmę i mądrość. Spotkanie z psychiatrą Leventem, Meryem i Zeynep odmieni jego życie. i.imgur.com/vEbBf8M.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 20:04:57 GMT
Żoną Naima i matka Zeynep. Meryem jest uczciwą i pełną współczucia kobietą, która dobrze wykonuje prace domowe i kieruje się mottem „Islam to pożyteczne wartości”. Najważniejsze dla Meryem jest szczęście córki, którą stara się uchronić przed powtórzeniem jej własnego losu. Niestety w drodze do osiągniecia tego celu zmierzy się z własnym, głębokim nieszczęściem, którego przez wiele lat starała się nie zauważać oraz spotka Leventa, przy którym będzie miała zupełnie inne życie, dopóki on będzie obok niej. i.imgur.com/BN0wQI1.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2024 20:37:20 GMT
Syn Suaviego oraz mąż Beste i ojciec Miry. Levent jest odnoszącym sukcesy psychiatrą-idealistą, krytykowanym przez innych. Jest człowiekiem świeckim, wyznającym ideologię Ataturka, dlatego stara się przynieść jak najwięcej korzyści swojemu krajowi i narodowi. Podczas gdy podążał swoją drogą, lecząc ludzi i pochylając się nad ich nieszczęściami, umknęło mu to co działo się obok niego. W pogoni za ideałami, którymi zaraził go ojciec, bardzo trudny człowiek, którego nie chciał zawieść, nie był w stanie dostrzec prawdziwego oblicza swojej żony i poświęcić córce wystarczającej uwagi. Pojawienie się Meryem rozświetli życie Leventa. i.imgur.com/ip70wB8.jpg
|
|
|
Post by mira on Jan 11, 2024 9:59:10 GMT
Ciągnie mnie do tego serialu, ale za żadne skarby nie jestem w stanie wygrzebać się z tych, które aktualnie oglądam. Wolny czas skurczył mi się ostatnio niemiłosiernie.
|
|
|
Post by lucy on Jan 11, 2024 13:10:30 GMT
Ja tego serialu nie odpuszczę, ale zrobię do niego podejście dopiero po finale Safira. Wcześniej nie dam rady. Ozgu ma renomę jednej z najlepszych tureckich aktorek, także jestem jej bardzo ciekawa. A biorąc pod uwagę, że fabuła jest tu nietuzinkowa oraz, że serial jest robiony na wzór Sorbetu, na który się niestety nie załapałam kiedy był na to czas... to tej okazji już nie przepuszczę.
|
|
|
Post by lucy on Jan 20, 2024 13:10:38 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 22, 2024 15:46:22 GMT
|
|
|
Post by man1000 on Jan 22, 2024 23:05:26 GMT
Dziś w 3 odcinku do obsady dołączyła Cemre Melis Çınar która w serialu wcieli się w postać Nahide, wdowy z dziećmi W serialu Nahide Özgü jest kobietą, która stara się utrzymać silne relacje z postacią Meryem i innymi osobami, granymi przez Namala.Bardzo mi się podobała jej rola w Zranionych Ptakach ciekawe jak tu wypadnie 😀
|
|
|
Post by Matthias on Jan 23, 2024 10:59:56 GMT
Jak widać, przerwa sprzyja. Ludzie solidaryzują się i włączyli odcinek wczorajszy 😌
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 23, 2024 12:28:58 GMT
Wyniki piękne. Zobaczymy czy to się utrzyma. Ale sądzę,że tak. I Fox będzie miał w końcu porządnego hita.
|
|
|
Post by lucy on Jan 23, 2024 13:22:45 GMT
Myślę, że ten reyting to nie żadna zasługa przerwy, ale tego, że serial jest po prostu dobry. Nikt nie będzie siedział przed ekranem dizi bite ponad 2 godziny dla Idei, czy żeby zrobić na złość RTUK'owi.
|
|
|
Post by lucy on Jan 23, 2024 16:12:37 GMT
Wyniki piękne. Zobaczymy czy to się utrzyma. Ale sądzę,że tak. I Fox będzie miał w końcu porządnego hita. Tez tak uważam. I liczę na to bardzo. Niech Faruk odciągnie widownię turecką od potworków OGM. Wyniki w sieci za wczoraj: i.imgur.com/iGttVPa.jpgWyświetlenia na YT.. (tutaj szału nie ma) i.imgur.com/oL06xM6.png
|
|
|
Post by Matthias on Jan 23, 2024 17:58:45 GMT
📌 Reytingi za 22.01.2024TOTAL:1. Kizil Goncalar (Odcinek 3) - 6.80% ⬆ (+0.95)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 9) - 6.01% ⬇ (-0.07) 5. Ömer (Odcinek 40) - 4.76% ⬇ (-1.00) 15. Safir (Odcinek 21) - 3.01% ⬇ (-1.07) AB:1. Kizil Goncalar - 9.64% ⬆ (+2.83)3. Ömer - 4.79% ⬇ (-1.02) 6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 4.63% ⬇ (-0.11) 24. Safir - 1.42% ⬇ (-0.51) ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.41% ⬆ (+1.56)4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 5.10% ⬇ (-0.44) 5. Ömer - 4.98% ⬇ (-2.04) 18. Safir - 2.08% ⬇ (-0.72)
|
|
|
Post by lucy on Jan 23, 2024 18:11:33 GMT
|
|
|
Post by julia on Jan 25, 2024 22:31:09 GMT
Drażni mnie fizyczność Ozcana Deniza, unikam z nim seriali, ale przyzwyczajam się , bo "Czerwone Pąki ", to kolejny serial o trudnej tematyce , który będę oglądać, dopóki ostatecznie nie wyprowadzi mnie z równowagi. Trzy odcinki za mną i sześć godzin zgrzytania zębami na widok tych czapeczek, tych zawiłych , mistycznych mądrości, Allahów, składań ręki na sercu, przyklejonych do twarzy , fałszywych uśmiechów, na widok czarnych hidżabów i czarnych abayi. Dostaję dreszczy , gdy na to patrzę. "Kizilcik serbeti", to przy "Pąkach" wersja soft. Wybaczcie, ale wszelakiej ortodoksji nie cierpię, a gdy rzecz dodatkowo dotyczy wszystkich sekt religijnych , to robi mi się niedobrze. Nie tylko filmowy Cuneyit, ale niemal wszyscy faceci z tej sekty kwalifikują się na oddział zamknięty. Meryem i Zeynep to ofiary, ale mam nadzieję, że Meryem zawalczy o córkę, bo ten jej Naim, chce mieć lepsze życie, małym kosztem. Jedną wydano za mąż , gdy miała piętnaście lat, bo była sierotą, a teraz po piętnastu latach chcą to powtórzyć z Zeynep. Co prawda Naim uważa, że uchronił córkę od małżeństwa ze starym dziadem z ich wioski, ale mimo wszystko, to w dzisiejszych czasach brak człowieczeństwa, podobnie rzecz ma się z zabranianiem uczenia się. Nie wiem o co Turcy się tak burzą, na wschodzie Turcji, choć prawnie zakazane, takie praktyki są częste. RTUK umie tylko nakładać kary. Za co? Za to, że pokazuje się chore sunnickie sekciarstwo, wykorzystywanie nieletnich, przedmiotowe traktowanie kobiet, jako , nadające się jedynie do roboty i usługiwania? Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i pokajać się, a nie udawać, że nic takiego w Turcji nie ma miejsca - o święta naiwności, o dulszczyzno czystej wody Heyciarz, to o czym piszesz, to stambulski akwedukt. Trzeba powiedzieć, że robi wrażenie , także na żywo. To ,że nie pozwolono kręcić zdjęć w niektórych instytucjach, spowodowało ogromne, dodatkowe koszty, ale będzie , jak znalazł na przyszłość, bez niczyjej łaski.
|
|
|
Post by lucy on Jan 26, 2024 1:36:47 GMT
Drażni mnie fizyczność Ozcana Deniza, unikam z nim seriali, ale przyzwyczajam się , bo "Czerwone Pąki ", to kolejny serial o trudnej tematyce , który będę oglądać, dopóki ostatecznie nie wyprowadzi mnie z równowagi. julia, kiedy zaczynałam "Narzeczoną ze Stambułu" myślałam podobnie. Tymczasem z biegiem czasu się nie tylko przyzwyczaiłam, ale i zaczęłam na niego (mam tu na myśli fizis) patrzeć coraz bardziej przychylnym okiem. A kiedy się jeszcze okazało, że jego gra jest na bardzo wysokim poziomie (w całym IG nie było lepszej kreacji, niż jego), to Ozcan stał się dla mnie cenionym aktorem. Daj mu szansę. Choć przyznam, że już nie wygląda tak dobrze jak jeszcze w KYG i IG. Tak w ogóle to fajnie, że oglądasz KG. Ja też niedługo dołączę.
|
|
|
Post by julia on Jan 26, 2024 9:36:45 GMT
Tak w ogóle to fajnie, że oglądasz KG lucy, oglądam, dopóki dam radę, Trzy odcinki za mną i nie powiem, czekam z niecierpliwością na czwarty.
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2024 12:13:07 GMT
Nie wytrzymałam i ruszyłam z oglądaniem. Obejrzałam półtora odcinka i zarwałam pół nocy. Serial jest trudny, ale hipnotyzuje. Nie mogłam się oderwać i jestem bardzo ciekawa co będzie dalej. Z problematyką jaką porusza nie spotkałam się jeszcze w żadnym serialu (zarówno tureckim jak i nietureckim), także ta fabuła to dla mnie wielki powiew świeżości. Pomijając jej rolę edukacyjną, bo mam nadzieję, że dowiem się niej wielu rzeczy (ufam, że Faruk nie pójdzie w ślady kolegi po fachu z wytwórni na "O" i w wielu ważnych kwestiach (począwszy od silnych wpływów sekt w sferze publicznej i instytucjonalnej (tutaj już na początku mamy naciski na prokuratorów i lekarzy), oszustwa handlowe - piękna scena z masłem i olejem... poprzez represjonowanie własnych członków i okrucieństwo wobec nich, blokowanie ich edukacji, przemoc wobec dzieci, zmuszanie do małżeństw nieletnich... a skończywszy na dramatycznie nieludzkim traktowaniu kobiet - kobietom nie wolno pracować poza firmami powiązanymi z sektą, nie wolno komunikować się z żadnym mężczyzną poza mężem, bo nawet przyjęcie szklanki wody od nieznajomego uważane jest za „grzech”, bicie ich i poniewieranie nimi na każdym iemal kroku) sobie nie zrobi pośmiewiska z widza... i odda realizm tak dalece jak to tylko będzie możliwe). Erkan Avci jest genialny w tej roli. Mert Yazicioglu w roli Cuneyta też wymiata. RTUK umie tylko nakładać kary. Za co? Za to, że pokazuje się chore sunnickie sekciarstwo, wykorzystywanie nieletnich, przedmiotowe traktowanie kobiet, jako , nadające się jedynie do roboty i usługiwania? RTUK korzysta z okazji, ale tak naprawdę nie tylko sekty wysyłały skargi, bo i zwykli widzowie.
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2024 21:02:39 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2024 23:11:07 GMT
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Jan 28, 2024 21:12:22 GMT
julia, skoro widziałaś 2. odcinek, to pomożesz mi wy wyjaśnieniu pewnych kwestii??? Mianowicie: - co stało się w meczecie? Ten piekarz z brodą został odsunięty (a był imamem zdaje się) - czy obcięcie mu brody ma jakieś znaczenie w religii??? Co tam się działo z Meyrem i do kogo poszła na rozmowę - czy to był ktoś wyżej imama w ich religii??? Trochę nie mogę uwierzyć, że dali wiarę słowom kobiety na machlojki piekarza i zaprosili ją do „strefy mężczyzn” w meczecie… - Levent chce odebrać Zeynep Meryem??? Dlaczego??? Co mu do niej??? Nawet jeśli wie, że rodzice chcą ją młodo wydać za mąż, to jednak to decyzja jej matki (czyli Meryem), a nie obcego dla dziewczyny faceta (czyli Leventa)…
|
|