|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:41:42 GMT
Tytuł: Kırmızı Pelerin - Czerwony Płaszcz
Wytwórnia: OGM Pictures Producent: Onur Güvenatam Reżyser: Scenariusz: Seda Altaylı Turgutlu Autor historii: Gülseren Budayıcıoğlu
Kanał: Star Emisja: Dzień tygodnia: Gatunek: Dramat Ilość odcinków:
Jest to ekranizacja powieści Gülseren Budayıcıoğlu "Kırmızı Pelerin"
Opis:
Obsada:
|
|
|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:42:30 GMT
|
|
|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:42:59 GMT
Zwiastuny:
|
|
|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:43:45 GMT
Plakaty:
|
|
|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:44:17 GMT
Reytingi:
|
|
|
Post by lucy on Aug 8, 2023 23:49:28 GMT
|
|
|
Post by mira on Aug 9, 2023 6:25:46 GMT
Z 2022 roku to świeżynka. Ciekawe, o czym ta książka.
|
|
|
Post by Mavi on Aug 9, 2023 9:11:53 GMT
Super. Kolejna patologia, trójkąty, kwadraty i te sprawy.
|
|
|
Post by mira on Aug 9, 2023 9:58:16 GMT
Super. Kolejna patologia, trójkąty, kwadraty i te sprawy.
Pewnie tak. W każdym serialu tej wytwórni są trójkąty.
Znalazłam taki opis książki (z translatora, nie poprawiałam błędów):
"To, co zapisuje się w naszych umysłach w czasie, później zapisuje nasze przeznaczenie...
Przez otwarte drzwi wchodzi dziewczyna w czerwonym płaszczu. Wygląda jak żywcem wyjęta z filmu lub bajki. Podczas odmawiania porannej modlitwy, gdy dzień jeszcze nie wstał, a otoczenie nie jest w pełni oświetlone, przychodzi dreszcz na myśl, podobne uczucie przenika mnie. Straszne…
Gdyby ktoś teraz otworzył drzwi, co by pomyślał, gdyby zobaczył tę dziewczynę na środku pokoju z zamkniętymi oczami, w podciągniętym płaszczu, a ja przyglądałem się jej z przyjemnością? Co powie, „Jeden jest szalony, a drugi szalony lekarz” – mówi. Kiedy patrzyła na niego z podziwem, „Zastanawiam się, przez jakie bóle przeszła, w jakiej sytuacji się znajdowała, co sprawia, że chodzi tak po pokoju psychiatrycznym?” mówię do siebie. Po co się w takiej pelerynie idzie do kliniki psychiatrycznej, po co ma na głowie tiulową czapkę… To musi mieć znaczenie. I wkrótce bóle wylewają się z jego ust jak cienki ból. Ta dziewczyna doświadczyła największego bólu, strachu, miłości, miłości, nadziei i rozpaczy.
To historia nadużyć w dzieciństwie, lat spędzonych w cieniu tych nadużyć, samotności, samotności, zupełnie nowych drzwi, które otworzyły się, gdy wszystko się skończyło, krótko mówiąc, wzruszającego życia pełnego przygód, dobrych i złych; W rzeczywistości jest to bardzo niewinna historia miłosna.
W pewnym momencie książki na pewno spotkasz siebie i tych, którzy zostawili na tobie swój ślad. Mam nadzieję, że dobrze ich poznasz i będziesz mógł podejść do nich z nieco większą tolerancją, najpierw do siebie, a potem do nich."
|
|
|
Post by lucy on Aug 9, 2023 12:53:11 GMT
Odnalazłam częściowy opis tej książki, który kiedyś przetłumaczyłam i zamieściłam w jednym z tematów:
W powyższej książce bohaterką jest młoda dziewczyna, która w domu rodzinnym przeszła istne piekło (przemoc psychiczną i fizyczną, odrzucenie i brak miłości rodzicielskiej, co więcej ojciec molestował córkę, a matka nie dość, ze biernie na to patrzyła to jeszcze obwiniała za to niewinną dziewczynę, że ta będąc tak naprawdę ofiarą nabawiła się jeszcze poczucia winy...itd).
|
|
|
Post by lucy on Aug 24, 2023 14:26:56 GMT
|
|
|
Post by lucy on Aug 27, 2023 15:56:40 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Aug 28, 2023 20:59:03 GMT
Gulserenka już reklamuje serial (i książkę przy okazji). Czy ona ma bipolar. Jednocześnie jedzie po produkcjach OGM i je reklamuje xd.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 10, 2023 7:49:24 GMT
lucy - wydaje mi się, że odnosząc się do okładki i nazwy - chodzi tu o Pelerynę, a nie o płaszcz. Taką, jaką Czerwony Kapturek miał ✨ Ebru Sahin, której kontrakt z OGM Pictures wygasa w styczniu, rozważa scenariusz do jednego z seriali tej firmy i wygląda na to, że dokonała wyboru. Według plotek chodzi o serial „Czerwona Peleryna / Kirmizi Pelerin”
|
|
|
Post by lucy on Sept 16, 2023 9:28:34 GMT
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Sept 16, 2023 22:19:37 GMT
Serial w sam raz dla Burcu…
|