|
Post by Marcoss on Nov 18, 2023 11:51:10 GMT
Tytuł: Pacto de silencio Tytuł PL: Zmowa milczenia Kraj: Meksyk Wytwórnia: Mar Abierto Productions Producent: Mariana Iskandarani Reżyser: José Vicente Spataro Scenariusz: José Vicente Spataro Gatunek: dramat, kryminał Ilość odcinków: 18 Kanał: Netflix Emisja: 11 października 2023 Opis:Popularna influencerka bez cienia wahania wkracza do życia czterech kobiet, aby poznać prawdę o swoich narodzinach — i dokonać zemsty. Obsada:Adriana Louvier jako Fernanda Alarcón Michelle Olvera jako Fernanda Alarcón (nastolatka) Marimar Vega jako Martina Robles Valentina Dreser jako Martina Robles (nastolatka) Litzy jako Sofía Estrada[/div] Isabella Sierra jako Sofia Estrada (nastolatka) Kika Edgar jako Irene Bustamante Natalia Coronado jako Irene Bustamante (nastolatka) Camila Valero jako Brenda Re Tania Nicole jako Brenda Rey (dziecko) Martín Barba jako Alex Peralta José Manuel Rincón jako Adriano Carbajal Erick Chapa jako Rodrigo Durán Jaime Maqueo jako Rodrigo Durán (nastolatek Juan Pablo Fuentes jako Tomás Durán Farah Justiniani jako Samantha Durán Rubén Zamora jako Enrique Hernández Jorge Luis Moreno jako Manuel Torres Ricardo Abarca jako César Herrera Alejandra Zaid jako Itzel Chaparro Maru Bravo jako Carmen Gabriel Angulo jako Julián
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 24, 2024 16:06:20 GMT
Trailer:
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 24, 2024 16:11:20 GMT
Serial okazał się sukcesem na Netflix. Wleciał do TOP10 w ponad 70 krajach, w tym w Polsce.
|
|
|
Post by Onedine on Jan 24, 2024 21:03:48 GMT
Czy ten serial ma coś wspólnego fabularnie z książką Lace (Koronka) Shirley Conran, na podstawie, której nakręcono lata temu serial w USA serial z tego co znalazłam informację ? Znalazłam taką mini-recenzję jakiegoś czytelnika o czym to jest, znaczy się ta książka Ta córka, która nie wiedziała, która z kobiet jest jej matką mściła się na nich i to wygląda bardzo podobnie do trailera tego serialu. Córka była aktorką (tutaj influencerka). Kiedyś czytałam tą książkę (powstał serial, nawet był u nas w Polsce, na filmwebie to piszą) i dlatego jak przeczytałam streszczenie opisu tego serialu to nie dawało mi spokoju, że gdzieś coś podobnego już było i wyszukałam to.
|
|
|
Post by lucy on Jan 24, 2024 22:08:18 GMT
Onedine, nie tylko Ty zauważyłaś podobieństwa. (patrz drugi komentarz tutaj) Ten starszy serial miał 2 odcinki (z tego co widzę książka miała 2 tomy), a w serialu Netflixa jest 18 odcinków. Tutaj są krótki streszczenia wszystkich odcinków.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 24, 2024 22:16:45 GMT
Onedine fabuła identyczna, ale nigdzie (m.in w napisach końcowych) nie ma nic, że to adaptacja powyższej książki. Piszą, że to historia spod pióra José Vicente Spataro. Pan się chyba mocno „wzorował” książką
|
|
|
Post by Onedine on Jan 26, 2024 16:25:54 GMT
Czyli całkiem możliwe, że ten latynoski autor splagiatował pomysł na książkę myśląc, że nikt nie znajdzie podobieństw, bo anglojęzyczna książka i serial na jej podstawie powstały dziesięciolecia w temu w innej kulturze. Gdybym nie czytała jakieś 10 lat temu sporo literatury romansowej (w szerokim przekroju w mojej miejskiej bibliotece) to bym pewnie nie wpadałabym na tego typu fabułę. Bo to chyba jedyny raz, gdy coś tego typu czytałam i w filmach czy serialach na nic takiego nie natrafiłam. Jak teraz szukałam tytułu tej książki to zaczęłam od znanych autorów romansów, Steel i Krantz, a to nie była taka znana osoba, tak mi się wydaje.
|
|
|
Post by Marcoss on Feb 3, 2024 14:12:18 GMT
Jose Vicente Spataro "inspirując" się książką lub serialem zapomniał o jednym ważnym fakcie - badania DNA są powszechne w 2023 roku, a już na pewno wśród ludzi zamożnych. Brenda mogła w znacznie prostszy sposób dowiedzieć się kim jest jej matka. Pomijając jednak ten oczywisty absurd jest chyba najlepszy "telenowelowy" serial Netflixa. Podobał mi się dużo bardziej niż przekombinowane "Quien mato a Sara?" czy rozwleczone i nudniejsze "Donde hubo fuego". W każdym odcinku sporo się dzieje. Nie brakuje też nieoczywistych zwrotów akcji.
|
|
|
Post by lucy on Mar 3, 2024 16:07:31 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 3, 2024 16:13:54 GMT
|
|