|
Post by lucy on Nov 13, 2024 13:44:33 GMT
Finałowy odcinek zostanie wyemitowany w niedzielę, 24 listopada.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2024 17:01:18 GMT
Niestety nie udało się. Finał za tydzień, czyli w 6.Odcinku. Wczorajszy odcinek bardzo mocno spadł w AB, także nie ma się co dziwić Foxowi. Now się widzę nie pierniczy, nie ma wyniku ogłaszają finał. To już drugi wtorkowy serial Now który okazał się klapą nie.
|
|
|
Post by julia on Nov 13, 2024 18:32:19 GMT
Odcinek 5. Świetny. Możecie sobie mówić , co chcecie. Od początku do końca ciekawy, odkrywający brudne tajemnice Esata Akcinara i Zafera, ojca Defne. Wartka akcja bez dłużyzn, no może poza piosenką braci. I od tego momentu można by tak na prawdę serial oglądać z przyjemnością. Szkoda, że FOX jest taki bezlitosny. Murat tu był taki, jakiego lubię , Ebru też się bardziej postarała. Szkoda , że to koniec. Przypuszczam, że Turcy, słysząc o zamknięciu produkcji, odpuścili sobie, stąd spadki.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2024 20:19:18 GMT
❥ Reyting za 12/11/2024:▪TOTAL:1. Bahar (24 odcinek) - 6.27% ⬇ (-0.70) 2. Bir Gece Masalı (11 odcinek) - 5.49% ⬇ (-0.08) 4. Mehmed Fetihler Sultanı (23 odcinek) - 4.63% ⬆ (+0.85) 12. Gizli Bahçe (5 odcinek) - 3.16% ⬇ (-0.24)▪АВ:1. Bahar - 7.67% ⬇ (-0.57) 2. Mehmed Fetihler Sultanı - 5.49% ⬇ (-0.05) 7. Gizli Bahçe - 2.68% ⬇ (-0.84)10. Bir Gece Masalı - 2.27% ⬆ (+0.38) ▪АВС:1. Bahar - 7.68% ⬇ (-1.24) 2. Mehmed Fetihler Sultanı - 5.59% ⬆ (+0.47) 7. Bir Gece Masalı - 3.84% ⬇ (-0.39) 10. Gizli Bahçe - 3.53% ⬇ (-0.50)
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Nov 13, 2024 21:18:41 GMT
Fatalny serial, historia bez polotu, brak akcji i drętwa gra aktorska… To musiało się tak skończyć…
|
|
|
Post by mira on Nov 14, 2024 7:41:09 GMT
Wczoraj wyczytałam, że aktorzy w dzień premiery ostatniego odcinka po raz ostatni byli na planie, już się żegnali, robi pożegnalne fotki i wiedzieli, że to koniec. Ale czy to prawda?
|
|
|
Post by julia on Nov 14, 2024 16:46:09 GMT
Wczoraj wyczytałam, że aktorzy w dzień premiery ostatniego odcinka po raz ostatni byli na planie, już się żegnali, robi pożegnalne fotki i wiedzieli, że to koniec. Ale czy to prawda? mira, wszystko możliwe. że wiedzieli. Gdyby poprzednie cztery odcinki, były takie , jak piąty, to była duża szansa, na pozytywny odbiór i dobre oceny, a tak - jest , jak jest. Poza dłużyznami, chwilami przeciętną grą Murata ( przyzwyczailiśmy się do męskiego, a nie stonowanego), miotaniem się po planie Ebru ciągłym przytulaniem Memo, nie podobały mi się w serialu stroje. Ebru, momentami styl boho, Murat i te krótkie wdzianka, szerokie i przykrótkie spodnie - stylistkę ukarałabym za to.
|
|
dizifreak
Początkujący
|
Post by dizifreak on Nov 15, 2024 22:34:59 GMT
Fajny serial. Moim zdaniem najlepszy na tle tych wszystkich obecnie na antenie.Szkoda, że kończą. Zaczęło się dopiero rozkręcać. Podobała mi się gra głównych bohaterów, przekonująca była mamuśka z przyboczną Defne. Szkoda, że nie będą miały szansy zamieniać w piekło życia Nazli😉No i ciemne interesy i tajemnice Esata, Atesa i Zafera też już nie będą stopniowo odkrywane. Szkoda mi bardzo bo chyba na ten serial czekałam co tydzień najbardziej. Zostaje mi Leyla i HS.
|
|
|
Post by julia on Nov 16, 2024 12:48:48 GMT
Fajny serial. Moim zdaniem najlepszy na tle tych wszystkich obecnie na antenie.Szkoda, że kończą. Zaczęło się dopiero rozkręcać. Podobała mi się gra głównych bohaterów, przekonująca była mamuśka z przyboczną Defne. Szkoda, że nie będą miały szansy zamieniać w piekło życia Nazli😉No i ciemne interesy i tajemnice Esata, Atesa i Zafera też już nie będą stopniowo odkrywane. Szkoda mi bardzo bo chyba na ten serial czekałam co tydzień najbardziej. Zostaje mi Leyla i HS. dizifreak, moim zdaniem serial miał szansę stać się fajnym do oglądania, ale o przyczynach zakończenia sporo już tu pisaliśmy. Również żałuję, bo pojawienie się Atesa, zmieniłoby bieg wydarzeń. I czekałam na Tajemniczy Ogród", podobnie , jak Ty, ponieważ "Pąki" i "Szerbet" trwają już , któryś sezon i trochę się opatrzyły. Fatalny serial, historia bez polotu, brak akcji i drętwa gra aktorska… To musiało się tak skończyć… heyciarz,tym razem się z Tobą nie zgadzam To nie historia bez polotu. Policz, ile seriali było naprawdę bez polotu, utkanych na tej samej kanwie, powielających wielokrotnie te same schematy, zaś tutaj mamy coś , co w Turcji bywa częste - odbieranie matce dziecka przez rodzinę ojca, dlatego, że jest biedna. Tutaj dodatkowym atutem był fakt, że biologiczną matka zmarła i kilka chwil po urodzeniu Memo trafił w objęcia Nazli. Naturalnie, to moje zdanie. Weź pod uwagę "Złotego Chłopaka", "Więźnia Miłości", Yasak Alma", a nawet "Bahar", który był interesujący do momentu, gdy bohaterka wyprowadziła się z domu. Weź pod uwagę "Czarną Perłę", Weź pod uwagę "Przysięgę" czy "Tylko z Tobą" ... O czym były te seriale? Praktycznie o niczym - poza wspomnianą "Bahar". Ogląda się często serial bez większych wartości dla aktorów, dla spojrzeń w oczy , które trwają za długo, ale są magnetyczne, bo serial ma odciążyć głowę od prawdziwych problemów, to ma być rozrywka, a w międzyczasie pojawia się serial, który nie ma szczęścia i pada ...tak jest ze wszystkim - samo życie. Moim skromnym zdaniem jest tego za dużo i jeśli , przed serialem zaczynają się dyskusje , typu wyleci czy nie wyleci na starcie, dotrwa do zimy, uda mu się prześlizgnąć do końca sezonu, a dlaczego taki dzień, a nie inny, do tego dołożymy wymagania kanału, to wiele produkcji już na starcie jest skazanych, bo widzowie mają w głowie zakodowaną pewną sugestię. Nie twierdzę, że "Ogród" mnie porwał na początku, sama łapałam się na tym, że nudzą mnie sceny z Memo , irytuje szarpanina Nazli i Demir nie jest charyzmatyczny, ale , mimo wszystko, uważam, że nie dano serialowi szansy. No cóż, jak pisaliście FOX, to FOX.
|
|
|
Post by lucy on Nov 18, 2024 20:16:07 GMT
Murat wypowiedział się na temat anulowania Gizli Bahce.. Wg mnie promocja nie ma tu nic do rzeczy. Był już niejeden serial reklamowany na prawo i lewo bezskutecznie.
|
|
|
Post by julia on Nov 19, 2024 12:00:14 GMT
Wg mnie promocja nie ma tu nic do rzeczy. Był już niejeden serial reklamowany na prawo i lewo bezskutecznie. Masz rację, wiele razy ,promowane seriale , nie miały wzięcia. Fakt, że w tak krótkim serialu Murat nie grał. Szkoda. Nie udało się, Serial trafił na zły moment i powtarzam się, ale powodzenie mają serie o niczym albo, sławiące chwałę tureckiego oręża kiedyś i dzisiejszy patriotyzm. Fakt bywają też obyczajowe i ambitniejsze, jak np. "Kirimizi Oda", teraz "Kizil Goncalar" czy Kizilcik Serbeti", ale takie rzadziej się podobają. W tym wywiadzie, Murat znów wychwalał swoją żonę, że jest światłem i radością jego życia Człowieku, weź już przestań lukrować , bo naprawdę, tak jak cię wyjątkowo lubię, to coś takiego zaczyna mnie drażnić.
|
|
|
Post by mira on Nov 19, 2024 13:20:01 GMT
Podobno powiedział też, że ludzie myśleli, że gra postać faceta zakochanego w byłej swojego brata, a on nigdy by takiej roli nie przyjął. Jakiś przytyk w stronę "Uzak Sehir" i Ozana?
|
|
|
Post by julia on Nov 19, 2024 16:21:08 GMT
Podobno powiedział też, że ludzie myśleli, że gra postać faceta zakochanego w byłej swojego brata, a on nigdy by takiej roli nie przyjął. Jakiś przytyk w stronę "Uzak Sehir" i Ozana? mira, nie oglądam, więc nie wiem o co dokładnie chodzi, ale tak w Turcji istnieje niepisany kodeks honorowy - nie wolno się zakochać w siostrze przyjaciela czy w żonie, także byłej swojego brata. A Murat chyba do takich honorowych - pod tym względem - należy. No i niech nie udaje takiego świętoszkowatego
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2024 17:48:58 GMT
tak w Turcji istnieje niepisany kodeks honorowy - nie wolno się zakochać w siostrze przyjaciela czy w żonie, także byłej swojego brata. A Murat chyba do takich honorowych - pod tym względem - należy. Nie słyszałam jeszcze o tego typu kodeksie, co więcej słyszałam o czymś wręcz przeciwnym (choć bardziej w odniesieniu do wdów po zmarłych braciach), szczególnie w kręgach, gdzie tradycja i obyczaj wytyczają mentalność społeczną i kanony zachowań. Natomiast co do przyjmowania/ odgrywania roli bohatera, który się zakochuje w żonie, w tym ex brata, czy przyjaciela... to chętnie bym zapytała Murata, czy ma on dobrze pod sufitem plotąc i to publiczne trzy po trzy... W tym się naprawdę zamyka honor, prestiż, czy też powodzenie roli? Masakra. Podam kilka przykładów (wymieniam tylko te, które znam, bo jest na pewno o wiele więcej takich seriali), gdzie (główna) postać jest zaserwowana w fabule w podobnej konfiguracji i cieszy się nie tylko bardzo dobrym odbiorem, ale i posiada rzesze fanów.. Seref Meselesi - Smak Zemsty Kis Gunesi - Labirynt Wspomnień Terzi - Krawiec (Netflix) Son - W Sieci Kłamstw Kaderimin Yazıldığı Gün - Przypieczętowany los Safir - Szafir
|
|
|
Post by mira on Nov 19, 2024 18:48:57 GMT
lucy, "Smak zemsty" i "Labirynt wspomnień" to nawet całkiem dobrze mi się oglądało. Nie pamiętam już, czy wtedy czułam niesmak, że to żona/kobieta brata, ale nawet jeśli, to po czasie zupełnie o tym zapomniałam.
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2024 19:37:13 GMT
Ja w Smaku Zemsty się wręcz przekonałam do Sukru, a jego postać uwielbiałam. Grał dokładnie faceta, o którym wspominał Murat, czyli takiego, który się zakochał w byłej swojego brata. Była to postać bardzo pozytywna, bo prawa, uczciwa i szlachetna. W Kis Gunesi było zresztą podobnie - ten sam aktora grał brata bliźniaka, który z pewnych względów i na skutek amnezji wychowywał się z dala od swojej biologicznej rodziny, a po jej odnalezieniu oraz śmierci brata, pokochał wdowę po nim i się z nią związał, bo ona też go pokochała. PS: niech Murat lepiej zadba o swoje prywatne morale, bo do ideału mu bardzo daleko. Nawet ciągnięciem (sensu stricte) za sobą żony w każde możliwe miejsce publiczne nie zmyje plam (z przeszłości... i kto wie, czy nie teraźniejszości) na swoim honorze, gdzie można by było o tym wiele złego napisać.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 19, 2024 20:57:09 GMT
Skończyłam czwarty odcinek. I przyznam,że troche na suwaku. Murat coś tam grał i był nawet ciekawy. Jak już odpaliłem ten drugi odcinek to na nim najmocniej się skupiłam. Za to postać Nazli i jej nerwowość i częste podnoszenie głosu mnie zaczęło męczyć. Fabuła taka sobie. Sekret Nazli ,czy nieporozumienie odnośnie profesji Nazli na krótką metę musiało wyjść na jaw. Ale najgorsze chyba w tym wszystkim był kompletny brak chemii między Nazli , a Demirem. Naprawdę drętwo. I między innymi przez to dwa odcinki, trzeci i czwarty leciałam na suwaku. Bo fabuła mnie mało interesowała, ale na protów razem na ekranie też było mi przykro patrzeć. Bardzo słabo. Zero iskier, niczego. Także zostawiam Tajemniczy Ogród. Nie jest mi przykro z powodu rychłego końca.
|
|
|
Post by julia on Nov 20, 2024 16:43:25 GMT
Nie słyszałam jeszcze o tego typu kodeksie, co więcej słyszałam o czymś wręcz przeciwnym (choć bardziej w odniesieniu do wdów po zmarłych braciach), szczególnie w kręgach, gdzie tradycja i obyczaj wytyczają mentalność społeczną i kanony zachowań. W "Ramo" jest m.in. o tym mowa. Gdy jego przyjaciel zakochał się w młodszej siostrze Ramo, ten obił mu twarz, mówiąc, że czegoś takiego się nie robi, bo nie wypada. I nie pomnę już tytułu serialu, bo było to przed laty, Tam też była taka sytuacja , w której właśnie padły takie słowa, że to niehonorowe zakochać się w siostrze przyjaciela, ona ma być , jak sacrum. Ale najgorsze chyba w tym wszystkim był kompletny brak chemii między Nazli , a Demirem. Naprawdę drętwo. I między innymi przez to dwa odcinki, trzeci i czwarty leciałam na suwaku. Bo fabuła mnie mało interesowała, ale na protów razem na ekranie też było mi przykro patrzeć. Wszyscy, jako główny zarzut stawiają "brak chemii". Co uważam w tym przypadku za błąd. Demir poznał kobietę o której myślał, że pracuje w agencji, to nie robi dobrego wrażenia, a do tego ta kobieta wychowuje syna jego brata, gdzie tu pociąg do takiej osoby. Moim zdaniem jest nierealny. Moim zdaniem, chemia miała się dopiero tworzyć, chociaż wiem, że widzowie chcą tego od razu. Osobiście nie uważam tego za najgorsze. Mnie denerwował pierwszy plan z Memo i to uleganie mu pod każdym względem oraz wybory Nazli. Demir wprowadzał ład i spokój, był rozjemcą. Rozważny i poukładany. Czwarty odcinek był naprawdę dobry, bo pojawił się Ates oraz na jaw wyszła sprawa tego, że on nie ma o tym pojęcia oraz, że matką nie jest Nazli, że ich ojciec robił szemrane interesy , a także ojciec Defne okazał się głównym szefem mafii. I to właśnie od tego odcinka miał się zacząć zwrot akcji, który mógł widza wciągnąć. Szkoda, że nie dano serialowi szansy.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 20, 2024 17:14:04 GMT
Jak dla mnie to tu nigdy nie byłoby żadnej fajnej chemii. I nie ważne jak proci się poznali. Ale oddam,że Demir i jego ojciec byli najlepszymi postaciami. Bardzo podobał mi się spokój Demira.
|
|
|
Post by lucy on Nov 20, 2024 23:54:58 GMT
Wszyscy, jako główny zarzut stawiają "brak chemii". Co uważam w tym przypadku za błąd. Demir poznał kobietę o której myślał, że pracuje w agencji, to nie robi dobrego wrażenia, a do tego ta kobieta wychowuje syna jego brata, gdzie tu pociąg do takiej osoby. Moim zdaniem jest nierealny. Moim zdaniem, chemia miała się dopiero tworzyć, chociaż wiem, że widzowie chcą tego od razu. julia , myślę, że elysa7 pisząc o braku chemii miała na myśli nie pociąg, ale ogólne oddziaływanie pomiędzy aktorami, bo chemię można mieć także z postaciami tej samej płci i nie chodzi tu o pociąg stricte fizyczny (erotyczny), ale o zwykłe nadawanie na tych samych falach. Chemię w tym rozumieniu może mieć ojciec z synem, brat z bratem, przyjaciel z przyjacielem, ojciec z córką, prot z villanem (i tutaj dobrym przykładem jest chemia pomiędzy Burakiem i Kaanem czyli Kemalem i Emirem w Kara Sevdzie - gdzie jednocześnie nie było jej niestety pomiędzy protami). Aktorzy muszą grać "do siebie", a nie "obok siebie" żeby to "coś", co nazywamy chemią się między nimi wytworzyło. Murat miał dużą chemię z Nurgul w Ask ve Ceza i z Tubą w Asi, ale już z Meryem Uzerli nie było w tym względzie tak dobrze. Co do Ebru to ja jej aktorstwa nie kupuję i z jej ról, które widziałam, najbardziej podobała mi się w IG - być może dlatego, że grała postać bardzo opanowaną i ułożoną (i przede wszystkim nie darła się i nie beczała jak w Hercai). Niestety ze swoim partnerem chemii też nie miała. A czy miała ją z Miranem w Hercai? Wg mnie (widziałam tylko S1) to była bardziej chemia jego z nią, niż jej z nim, ale w ich scenach to wystarczało, bo resztę załatwiał scenariusz, w tym dialogi. PS: I chemii nie tworzy się stopniowo, albo na zawołanie. Albo się ją ma, albo nie ma.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 21, 2024 9:37:39 GMT
Idealnie oddany sens Kupiłam jej postać pod względem jej rozpaczy i nerwowości, niepewności co do przyszłości swojej i dziecka. Faktycznie jednak Ebru nie jest najlepszym wyborem.
|
|