|
Post by Onedine on Jul 11, 2024 15:44:19 GMT
Tytuł: The Last Empress Inne tytuły: An Empress' Dignity Gatunek: tajemnica, thriller, akcja, romans, komedia Reżyseria: Joo Dong Min Scenariusz: Kim Sun Ok Stacja: SBS Liczba odcinków: 52 (po 35 min)=26 godzinnych Kraj: Korea Południowa Emisja: 21.11.2018-21.02.2019 Opis by Onedine Akcja dramy rozpoczyna się w 2018 roku, w alternatywnym świecie, w którym Korea jest monarchią konstytucyjną. Oh Sunny to bystra i pełna życia aktorka występująca w przedstawieniach muzycznych, która w skutek pewnej intrygi poślubia cesarza imperium koreańskiego. W poszukiwaniu prawdziwej miłości i szczęścia zostaje wplątana w walkę o władzę w pałacu i tajemnicze morderstwo, które zapoczątkowuje wydarzenia zagrażające samej monarchii. Kobieta łączy siły z Na Wang Shik'iem, który pracuje jako ochroniarz rodziny cesarskiej, aby odkryć ich zbrodnie. Na Wang Shik pod zmienioną tożsamością znalazł się w pałacu, aby zemścić się na osobie odpowiedzialnej za śmierć jego matki. Obsada: Jang Na Ra - Oh Sunny Tae Hang Ho (odc 1–6) i Choi Jin Hyuk - Na Wang Sik/Chun Woo Bin Shin Sung Rok - Cesarz Lee Hyuk Lee Elijah - Min Yoo Ra Shin Eun Kyung - Ceasarzowa Wdowa Kang
|
|
|
Post by Onedine on Jul 11, 2024 15:48:09 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 11, 2024 21:14:07 GMT
Turecka wersja pt. Altın Kafes (PL: Złota Klatka) z grudnia 2023r. była klapą z wykrzyknikiem. Po 4 odcinkach została nagle zakończona (i nie ma nawet finału).
|
|
|
Post by Atahan on Jul 12, 2024 8:08:14 GMT
Oczywiście, że to obejrzę po "Penthouse", tak samo jak "The Escape of the Seven" chociaż ta drama już furory nie zrobiła. Póki co twórczość Kim Sun Ok mi się bardzo podoba - już Pandorę oglądałem z zachwytem, ale Penthouse robi jeszcze lepszą robotę.
|
|
|
Post by Onedine on Jul 12, 2024 15:22:46 GMT
Oczywiście, że to obejrzę po "Penthouse", tak samo jak "The Escape of the Seven" chociaż ta drama już furory nie zrobiła. Póki co twórczość Kim Sun Ok mi się bardzo podoba - już Pandorę oglądałem z zachwytem, ale Penthouse robi jeszcze lepszą robotę. 7 moim zdaniem ma lepszy 2 sezon, bardziej logiczny w nielogiczności. Ja mimo wszystko nie zrażam się, bo o tego typu fabuły, nawet jak nie tak dobre, jak Penthouse czy The Last Empress, jest jednak trudno. Wiele dram traktuje się zbyt poważnie, zamiast dawać widzom zabawę fabułami. Turecka wersja pt. Altın Kafes (PL: Złota Klatka) z grudnia 2023r. była klapą z wykrzyknikiem. Po 4 odcinkach została nagle zakończona (i nie ma nawet finału). A mieli tam monarchię konstytucyjną w fabule tego serialu czy sułtanat ?
|
|
|
Post by Onedine on Jul 12, 2024 15:23:36 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 12, 2024 16:21:58 GMT
A mieli tam monarchię konstytucyjną w fabule tego serialu czy sułtanat ? Holding W 3-cim poście są pierwsze zwiastuny LINK
|
|
|
Post by Onedine on Jul 13, 2024 7:20:29 GMT
A mieli tam monarchię konstytucyjną w fabule tego serialu czy sułtanat ? Holding W 3-cim poście są pierwsze zwiastuny LINKCzyli zniszczyli całą koncepcję serialu. Fakt, że prot/villan był władcą (przez co miał olbrzymią władzę i wpływ na obywateli) rzutował na wszystkie działania postaci.
|
|
|
Post by lucy on Jul 14, 2024 11:21:08 GMT
Tego już nie wiem, bo nie oglądałam. Samo to, ze serial zaliczył w Turcji klapę wcale nie przesądza o jego jakości i potencjale. Tym bardziej, że Atv wybrał fatalny czas na premierę - grudzień. PS: aczkolwiek jak dla mnie, największą porażką był wybór aktorów (i mam tu na myśli cały plakat).
|
|
|
Post by Onedine on Jul 28, 2024 9:31:04 GMT
Tego już nie wiem, bo nie oglądałam. Samo to, ze serial zaliczył w Turcji klapę wcale nie przesądza o jego jakości i potencjale. Tym bardziej, że Atv wybrał fatalny czas na premierę - grudzień. PS: aczkolwiek jak dla mnie, największą porażką był wybór aktorów (i mam tu na myśli cały plakat). Obejrzałam ten plakat. Z wyglądu prawie żadna postać nie pasuje do roli. Przede wszystkim protka powinna być urocza, słodka, a ta w wersji tureckiej wygląda jak czarny charakter.
|
|
|
Post by lucy on Jul 28, 2024 10:06:16 GMT
Dla mnie także ta aktorka nie ma urody protki, ale niestety jest notorycznie obsadzana w tej roli tak jakby ktoś ją na siłę lansował. Wyszła z bardzo słabej dramy dziennej, a dzisiaj gra w co drugim serialu Netflixa. Widziałam z nią tylko Terzi (z Ulusoyem), ale ogólnie mi się nie podoba jej styl grania. W serialach tv zalicza same klapy i to takie z wykrzyknikiem, ale na pewno za chwilę w czymś ją znowu obsadzą jako protkę.
|
|
|
Post by Onedine on Jul 28, 2024 10:11:11 GMT
Dla mnie także ta aktorka nie ma urody protki, ale niestety jest notorycznie obsadzana w tej roli tak jakby ktoś ją na siłę lansował. Wyszła z bardzo słabej dramy dziennej, a dzisiaj gra w co drugim serialu Netflixa. Widziałam z nią tylko Terzi (z Ulusoyem), ale ogólnie mi się nie podoba jej styl grania. W serialach tv zalicza same klapy i to takie z wykrzyknikiem, ale na pewno za chwilę w czymś ją znowu obsadzą jako protkę. Jak ma klapy na koncie to naprawdę podejrzane czemu ona robi karierę.
|
|