|
Post by Onedine on Jul 13, 2024 7:46:47 GMT
Tytuł: Umi no Hajimari Inne tytuły: Where Does the Sea Begin, The Beginning of the Sea, うみのはじまり Gatunek: życie, rodzina, melodramat Reżyseria: Kazama Hiroki, Takano Mai Scenariusz: Ubukata Miku Stacja: Fuji TV Liczba odcinków: 12 (po 54 min) Kraj: Korea Południowa Emisja: od 01.07.2024 Opis by Onedine Tsukioka Natsu ma 28 lat i ma starszą od siebie dziewczynę. Pracuje on w drukarni w Tokio. Pewnego dnia Tsukioka Natsu dowiaduje się o pogrzebie Nagumo Mizuki. Ona i Tsukioka Natsu byli parą na studiach. Młoda kobieta zaszła w ciążę i para postanowiła, że dokonają aborcji. Niedługo potem rozstali się po tym, jak Nagumo Mizuki nagle powiedział mu, że chce zakończyć ich związek, bo pokochała kogoś innego, po czym zniknęła. Młody mężczyzna nie słyszał o niej nic przez ostatnie 7 lat po ich rozstaniu. Tsukioka Natsu uczestniczy w pogrzebie Nagumo Mizuki, gdzie poznaje dziewczynkę o imieniu Umi. Matka Nagumo Mizuki rozmawia z nim i mówi mu, że Umi jest jego córką. Obsada: Meguro Ren - Tsukioka Natsu Izutani Rana - Nagumo Umi Arimura Kasumi - Momose Yayoi Otake Shinobu- Nagumo Akane Riju Go - Nagumo Shohei Ikematsu Sosuke - Tsuno Haruaki Furukawa Kotone - Nagumo Mizuki Kido Taisei - Tsukioka Yamato
|
|
|
Post by Onedine on Aug 5, 2024 17:14:49 GMT
Na początku każdego odcinka jest ostrzeżenie o treści serialu. Zapewne chodzi twórcom o poruszane tu kwestie aborcji (jedna ciąża byłej dziewczyny głównego bohaterka nie została przerwana, inna ciąża innej bohaterki została przerwana) i samobójstwa. To drugie to po 2 odcinkach które obejrzałam bardziej się domyślam z fabuły, bo nie ma jasno tego powiedzianego. Co do aborcji to po dwóch odcinkach trudno powiedzieć czy twórcy stoją po stronie na tak czy na nie. Co prawda córeczka głównego bohatera jest cudownym, uroczym, mądrym dzieckiem i już to przemawiałoby, że są przeciwko aborcji, w tej fabule, bo jakby matka jej nie urodziła to takiego kochanego dziecka nie byłoby na świecie. Ale jest też historia obecnej dziewczyny głównego bohatera. Ona kiedyś usunęła ciążę, będąc w innym związku, który nie rokował na przyszłość. Ona tamtą aborcję przecierpiała w ten sposób, że raczej nie może sobie wybaczyć swojego wyboru . Czy to jest na tak czy na nie? Czy też widzowie muszą sami odpowiedzieć sobie na pytanie, co myśleć? Może całe 10 odcinków dopiero odpowie na to moje pytanie. Z tego powodu ta drama nie jest tylko rozrywką, bo oglądając ją czuje się, że tematyka, dylematy postaci, są bardzo bliskie realnemu życiu. Sceny i dialogi, jak też sceny, w których postacie niewiele mówią lub nic nie mówią, są naprawdę dobre. Aktorstwo tez jest bardzo dobre.
|
|
|
Post by Onedine on Nov 2, 2024 11:15:02 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Nov 2, 2024 21:09:11 GMT
Przez angielski tytuł nie domyśliłem się, że chodzi o ten serial. Już oglądając japońskie "Destiny" pisałem, że drama jest bardziej realna/namacalna i widzę, że tutaj w przypadku tej dramy też o tym piszesz. Gdy będę miał kiedyś ochotę znowu na coś 'realniejszego' to będę wiedział gdzie jej szukać.
|
|
|
Post by Onedine on Nov 4, 2024 19:09:26 GMT
Przez angielski tytuł nie domyśliłem się, że chodzi o ten serial. Już oglądając japońskie "Destiny" pisałem, że drama jest bardziej realna/namacalna i widzę, że tutaj w przypadku tej dramy też o tym piszesz. Gdy będę miał kiedyś ochotę znowu na coś 'realniejszego' to będę wiedział gdzie jej szukać. Ja jestem na razie dopiero po 3 odcinku. Dramę oglądam od miesięcy i jest bardzo dobra. Jednak po każdym odcinku robię sobie długie przerwę, bo tematyka jest trudna i przy wielu scenach ma ochotę się płakać lub wręcz ryczeć jak życie potoczyło się postaciom. Trochę mam wrażenie jakby to był dokument pod względem tego jak sytuacje, dialogi mogłyby wydarzyć się w życiu.
|
|
|
Post by Onedine on Nov 16, 2024 14:10:37 GMT
Ta dziecięca aktorka jest urocza i ma talent. Sceny są tylko z 1 odcinka, więc nie ma wielu spoilerów. Z pogrzebu, z rozmowy prota z matką jego eks, z jego córką, o której prawie 7 lat nie wiedział.
|
|