|
Post by Atahan on Aug 1, 2024 20:26:21 GMT
Tytuł: Destiny Gatunek: thriller, tajemnica, prawo, romans Reżyseria: Hoshino Kazunari, Shinjo Takehiko, Nakamura Keiyoshi Scenariusz :Yoshida Noriko Odcinki: 9 Stacja: TV Asahi Emisja: 9.04.2024 - 6.06.2024 Opis: Gdy dawno niewidziany przyjaciel pojawia się po 12 latach, prokuratorka zaczyna łączyć fakty, odkrywając prawdę o tragicznej śmierci swojego ojca. Obsada: Ishihara Satomi - Nishimura Kanade Kamenashi Kazuya - Nogi Masaki Miyazawa Emma - Umeda Tomomi Yamoto Yuma - Umeda Yuki Tanaka Minami - Oikawa Kaori Sota Ryosuke - Kaji Takuya Takahata Atsuko - Ohata Setsuko Ando Masanobu - Okuda Takashi Sasaki Kuranosuke - Tsuji Eisuke Nakamura Toru - Nogi Koichiro Ishida Hikari - Nishimura Yuko Yunho - Umeda Nozomi
|
|
|
Post by Onedine on Aug 2, 2024 16:18:24 GMT
Ta drama jest gdzieś z językiem polskim, że ma polski tytuł? Na Netflixie?
|
|
|
Post by Atahan on Aug 2, 2024 17:43:31 GMT
Tak, na Netflixie z polskimi napisami www.netflix.com/pl/title/81772321Z tego co przeczytałem premiera u nas była kilka dni po premierze w Japonii, więc musieli wrzucać odcinek co tydzień. Drama prawdopodobnie przemknęłaby mi koło nosa, gdyby algorytm Netflixa nie polecił mi czegoś japońskiego po "The Boyfriend", bo przez te kilka miesięcy nie miałem o niej pojęcia. Zwiastuny i zajawki mnie zaciekawiły, odcinków też niewiele, bo tylko 9.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 4, 2024 8:06:50 GMT
Aktor, który gra tu główną rolę ma sporo sukcesów na swoim koncie. Widziałam chyba tylko dwie jego dramy, ale rozumiem jego popularność. Ma wiele charyzmy i kradnie wszystkie sceny.
|
|
|
Post by Atahan on Aug 22, 2024 9:45:57 GMT
Ma wiele charyzmy i kradnie wszystkie sceny. Zgadzam się, ma w sobie coś, że skupia uwagę na swoim bohaterze. Skończyłem oglądać tą dramę i muszę przyznać, że trudno mi ją jednoznacznie ocenić, więc mogę powiedzieć, że była średnia. 9 odcinków na taką fabułę to mało, a jednocześnie było wiele tych samych retrospekcji, wspomnień, a to co najciekawsze nie było "akcją" tylko opowiadaniem bohaterów. Główna bohaterka krok po kroku odkrywa sekrety sprzed dwudziestu lat, ale mało w tym samego odkrywania, bo wszystko jest opowiadane (pomyślałem, że twórcy mieli ograniczony budżet, przyjaciółka głównej bohaterki większość scen ma w salonie swojego mieszkania). Fabuła jest ciekawa, wykonanie kuleje i chętnie bym obejrzał kiedyś jakąś koreańską adaptację, w której to co opowiadane byłoby pokazane. Czepiam się tego opowiadania, bo tutaj było tego dla mnie za dużo. Sceny na zasadzie, że bohaterka siedzi przed papierami, a w tle jest jej głos, który opowiada co się wydarzyło wtedy i wtedy - przez to drama się dla mnie dłużyła. Zaskoczył mnie soundtrack, szczególnie motyw przewodni jest piękny i zapadł mi w pamięć. Jedna ścieżka była za to strasznie przedramatyzowana.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 24, 2024 7:36:02 GMT
Fabuła jest ciekawa, wykonanie kuleje i chętnie bym obejrzał kiedyś jakąś koreańską adaptację, w której to co opowiadane byłoby pokazane. Czepiam się tego opowiadania, bo tutaj było tego dla mnie za dużo. Sceny na zasadzie, że bohaterka siedzi przed papierami, a w tle jest jej głos, który opowiada co się wydarzyło wtedy i wtedy - przez to drama się dla mnie dłużyła. Koreańczycy mieliby większy budżet to na pewno. Z japońskimi dramami często jest ten problem, że oszczędności budżetowe rzucają się w oczy. Zdarza się właśnie, ze coś jest tylko w dialogach lub w myślach postaci. W fabule koreańskiej np nawet sny czy marzenia postaci miałyby widoczny budżet i to nawet przy mniejszych produkcjach. Co jest lepsze w japońskich dramach, moim zdaniem, to fakt, że nie są tak przedramatyzowane w nieszczęściach postaci. Historie japońskie mi wydają się bardziej realistyczne pod względem wydarzeń i emocji postaci.
|
|
|
Post by Atahan on Aug 26, 2024 17:53:35 GMT
To tutaj też po obejrzeniu mogę przyznać, że historia jest dosyć realistyczna. Trzymali się takich namacalnych tematów, co do zachowania bohaterów ciężko mi się wypowiedzieć, bo w japońskich dramach ludzie często zachowują się dla mnie dziwnie - szczególnie postaci naiwne, nieśmiałe - te pozytywne i najczęściej kobiece, chociaż w blach też ten wrażliwszy bohater zachowuje się dziwnie i nienaturalnie. Wierzę, że gdyby twórcy mieli pieniądze to powstałoby coś lepszego, z bardziej rozbudowanym scenariuszem i większym napięciem w odpowiednich momentach.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 27, 2024 18:53:56 GMT
To tutaj też po obejrzeniu mogę przyznać, że historia jest dosyć realistyczna. Trzymali się takich namacalnych tematów, co do zachowania bohaterów ciężko mi się wypowiedzieć, bo w japońskich dramach ludzie często zachowują się dla mnie dziwnie - szczególnie postaci naiwne, nieśmiałe - te pozytywne i najczęściej kobiece, chociaż w blach też ten wrażliwszy bohater zachowuje się dziwnie i nienaturalnie. To jest kwestia kulturowa i nie jest to coś tylko na potrzeby dram. Tak zachowujący się ludzie naprawdę istnieją w Japonii. Są na pewno też inni, ale główny kod kulturowy jest mniej więcej taki. Pewne rzeczy na pewno są podkoloryzowanie w kwestii dramaturgii losów postaci. W Japonii hierarchiczność (w kazdej dziedzinie życia, stosunkach społecznych, nawet w rodzinie, między znajomymi) jest bardzo ważna, co determinuje zachowanie ludzi wobec innych, jacy są, czy wolno im coś zrobić, powiedzieć. Z tym wiąże się też fakt, aby pracować na rzecz grupy, jednostka jest mniej istotna. Wręcz źle jest widziane, gdy problemy jednostki zaburzają pracę grupy, czy to chodzi o szkołę, pracę, miejsca publiczne, miejsca zamieszkania. Dlatego jak ktoś ma problemy raczej nie dzieli nimi z innymi, dusi je w sobie, bo mówienie o swoich kłopotach często odbierane jest jako "psucie" innym humoru. Pewnie to jest jednym z przyczyn, że Japonia zawsze jest bardzo wysoko w statystykach samobójstw ogólnie na świecie (choć np Kore Południowa jest wyżej z tego rejonu świata, zwykle Korea jest niechlubnym numerem 1). Wśród dzieci chyba najczęściej mają najwyższy wskaźnik na świecie. Bycie ekspresyjnym, autentycznym też może być źle widziane, bo to może zakłócić rytm życia innych. Dlatego tak trudno często ogląda się ludziom z kręgu tzw Zachodu, społeczności bardziej otwartych, dramy z postaciami japońskimi. Czasami chciałoby się potrząsnąć postaciami, krzyczeć do ekranu, aby walczyły o siebie, nie były popychadłami. Ale to często jest tak, że pozory to jest to czego ludzie oczekują od innych w Japonii, wolą sztuczny uśmiech, uprzejmość i nie chcą znać prawdy, co się dzieje z człowiekiem. To jest tak inna mentalność w wielu aspektach życia, że ktoś z zewnątrz może "uczyć się" tego wiele lat i dalej byc zaskoczony pewnymi sytuacjami, reakcjami Japończyków. Jest także coś takiego, że w ukryciu można zrobić wiele rzeczy, byle to nie wyszło na jaw, np zdradzać, kłamać, być złym, brutalnym, człowiekiem, byle nie dać się na tym przyłapać. Nawet zaaranżowane małżeństwa to wcale nie jest przeżytek w Japonii. Takie rzeczy też się zdarzają czasami, bo często liczą się sprawy finansowe, nie jakieś ulotne uczucia. Co do zachowania typu, że kobieta powinna być jak "kwiat" , urocza, śliczna, grzeczna, miła, mało mówiąca, etc. to jest podobno ten ideał dla wielu Japończyków i nie jest to odbierane jako coś złego, obrażającego kobietę. Zrozumiałe jest też, że np kobieta dosyć często po ślubie rezygnuje z pracy, co wiąże się z kulturą i rynkiem pracy w Japonii.
|
|
|
Post by Atahan on Aug 28, 2024 10:38:02 GMT
Właśnie tak myślałem, że takie zachowania występują, ale mogą być podkoloryzowane na potrzeby dramaturgii. W tej dramie główna bohaterka w scenach sprzed dwunastu lat była bardzo nieśmiała, a nawet i w scenach z teraźniejszości tak się zachowywała. Nie tylko w scenach ze starszymi, ale również ze swoimi rówieśnikami często się peszyła lub wyglądała na zaskoczoną. W kilku japońskich dramach przyuważyłem, że jest taki typ bohaterów, którzy nawet na najprostsze wypowiedzi potrafią reagować zaskoczeniem, wytrzeszczonymi oczami i pytaniem "Co?". Szczególnie, gdy mówiła do postaci osoba, w której się podkochuje. W tej dramie też była jedna z bohaterek, która po zajściu w ciążę zrezygnowała ze swojej kariery, nie przystąpiła nawet do egzaminów, chociaż uczyła się najpilniej ze wszystkich, tylko zrezygnowała i zajęła się wychowaniem dziecka ze swoim mężem, który choć dużo od niej gorszy to pracował jako prawnik. To ta sama bohaterka, o której pisałem kilka postów wyżej, że większość scen miała w jednym pokoju.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 28, 2024 16:10:40 GMT
Właśnie tak myślałem, że takie zachowania występują, ale mogą być podkoloryzowane na potrzeby dramaturgii. W tej dramie główna bohaterka w scenach sprzed dwunastu lat była bardzo nieśmiała, a nawet i w scenach z teraźniejszości tak się zachowywała. Nie tylko w scenach ze starszymi, ale również ze swoimi rówieśnikami często się peszyła lub wyglądała na zaskoczoną. W kilku japońskich dramach przyuważyłem, że jest taki typ bohaterów, którzy nawet na najprostsze wypowiedzi potrafią reagować zaskoczeniem, wytrzeszczonymi oczami i pytaniem "Co?". Szczególnie, gdy mówiła do postaci osoba, w której się podkochuje. To absolutnie jest możliwe w realu. Oglądam czasami filmiki na youtube gdzie ludzie, którzy mieszkają w Japonii, są z innych kultur lub sądy uliczne miedzy Japończykami. Ludzie z innych kultur mówią, ze trudno jest żyć według japońskich zasad. Ogólnie to powściągliwość jest najlepiej widziana, pewien dystans do nawet bliskich. Pewne rzeczy nie powie nawet osoba śmiała według standardów japońskich, nie zachowa się, bo byłaby wykluczona, trzeba zachować pozory układności, pewna etykietę. Osoby nieśmiałe zapewne żyją tam niczym w piekle, boją się wykluczenia w szkole, pracy, za to co powiedzą. Pewnie nic nie mówią i tylko próbują wyczuć co myśli rozmówca, aby go nie urazić. W dramach to zwykle pokazują, że źle się domyślają intencji innych, ale boją się sprawdzić wprost jakie te intencje są. tak jest jeszcze coś takiego, że znajomych ma się praktycznie prawie tylko ze szkoły lub miejsca pracy. Jak się nie znajdzie w tych miejscach nikogo to pewnie jest się samotnym niczym na bezludnej wyspie, mimo że między mnóstwem ludzi. Dochodzi do tego presja w szkole, pracy, brak pomocy psychologicznej, więc efekty tego odbijają się w różnego rodzaju japońskich statystykach.
|
|
|
Post by lucy on Oct 21, 2024 21:30:02 GMT
|
|