|
Post by lucy on Nov 29, 2020 19:10:42 GMT
W pelni sie zgadzam - poza ta „chora mentalnie turecka widownia, ktora decyduje co swiat oglada”. Nikt nikomu nie kaze ogladac turkiszow poza Turcja. To nie ich wina, ze zaczeli robic dobre produkcje w momencie, kiedy latino spoczelo na laurach, a potem zaczelo kroczyc ku przepasci. No nie do końca, bo kiedy się zaczęła inwazja turkiszy na cały świat, produkcja ich seriali rządziła się zupełnie innymi prawami, niż dzisiaj. Nie było ich aż tyle, a co za tym idzie nie były produkowane pod reytingi, bo widownia turecka kupowała wszystko co się pojawiało na ekranie. Nawet telenowele Turcy kiedyś łykali (np. 1001 Noc, czy Asi - kiedyś wielkie hity, dzisiaj byłyby z marszu klapami tak jak niejeden serial, który wystartował dzisiaj w tej konwencji). Pomijam nawet, że tamte seriale nie były aż tak ocenzurowane (również pod względem pokazywania namiętności w scenach miłosnych) jak dzisiaj oraz nie były tak nasączone przemocą i ich uwielbianym cierpiętnictwem. Dlatego się światu tak podobały. Niestety wszystko poszło w złym kierunku i pomimo, że dzisiaj seriale są kręcone głownie pod rynek międzynarodowy, o ich formule decyduje turecki widz. To jest wg Ciebie uczciwe, bo wg mnie to jawne oszustwo wciskać na targach serial pod szyldem przykładowo "kolejnego wspaniałego serialu twórców najlepiej sprzedającego się "Grzechu Fatmagul", gdzie w rzeczywistości serial był w Turcji klapą i nie ma nic wspólnego z tamtym dziełem, gdyż turecki widz go zniszczył (nierzadko w zarodku). Ja w każdym razie wyżej oceniam seriale tureckie z tamtych czasów. Nie było w nich manipulacji i reytingowych macek. I były bardziej naturalne.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 30, 2020 20:23:20 GMT
Zdziwiło mnie, że tak mało ma. Myślałem, że podskoczy coś
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 21:40:01 GMT
Znając Kanal D, to jak w sobotę nic nie podskoczy to przewiduję rychły koniec.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 1, 2020 6:53:59 GMT
Temu serialowi musialoby bardzo duzo podskoczyc (jakies 1,5 punkta) zeby poczul sie przez kolejne 2-3 tygodnie bezpieczny, a tego - bazujac na doswiadczeniu z “Seref sozu” nie przewiduje...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 2, 2020 19:24:45 GMT
Najbliższe dwa odcinki będą pewnie kluczowe.
|
|
|
Post by mira on Dec 3, 2020 10:36:59 GMT
Dobrze, że nie zaczęłam tego oglądać, bo wydaje się, że koniec jest bliski. Szkoda Merta, ale nic nie poradzimy, taki los spotyka czasem seriale, w których grają wielkie gwiazdy.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 6, 2020 10:11:28 GMT
Delikatnie podrosło. Total: +0.23% AB: +0.11%
Total
Gönül Dağı 8.16% Kuzey Yildizi: Ilk Aşk 8.07% Sen Çal Kapımı 5.10% Bir Annenin Günahı 3.18%
AB
Gönül Dağı 7.33% Sen Çal Kapımı 5.73% Kuzey Yildizi: Ilk Aşk 3.19% Bir Annenin Günahı 2.76%
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 6, 2020 10:14:05 GMT
Czyli na dniach albo dostajemy info o albo poczekają do następnego tygodnia, że znów wzrosnie o jakieś 0,20 pkt.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 6, 2020 10:18:51 GMT
Pewnie do końca roku dożyje. A potem reklamodawca nie da zgody i finał Taka sama sytuacja była z azize. w trakcje kręcenia siódmego odcinka dowiedzieli się że był to finałowy odcinek.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 6, 2020 20:39:05 GMT
Jeszcze nie jest tak źle . Bywało gorzej. Gdyby serial zaliczył duży spadek, to wtedy mamy sytuację przesądzoną
|
|
|
Post by lucy on Dec 6, 2020 21:05:02 GMT
Ale cyfry są za niskie, żeby serial przetrwał. To jest Kanal D. Gdyby nie to, że mamy koniec roku i kanał nic nowego już nie wrzuci... byłoby tak jak z Azize, czyli finał bez finału.
|
|
|
Post by mira on Dec 7, 2020 7:52:34 GMT
Jeszcze nie jest tak źle . Bywało gorzej. Gdyby serial zaliczył duży spadek, to wtedy mamy sytuację przesądzoną W tym sezonie Kanal D chyba nie podejmuje tak błyskawicznych decyzji, jak wtedy z "Azize". Już nie pamiętam, jakie wyniki miał "Yeni Hayat", ale zdaje się, że momentami sporo niższe i jakoś dociągnęli do 9 odcinka. Myślę, że tu będzie podobnie, dociągną no końca roku, co da właśnie jakieś 9 odcinków.
|
|
|
Post by lucy on Dec 7, 2020 11:20:59 GMT
W tym sezonie Kanal D chyba nie podejmuje tak błyskawicznych decyzji, jak wtedy z "Azize". Już nie pamiętam, jakie wyniki miał "Yeni Hayat", ale zdaje się, że momentami sporo niższe i jakoś dociągnęli do 9 odcinka. Myślę, że tu będzie podobnie, dociągną no końca roku, co da właśnie jakieś 9 odcinków. Z tą tylko różnicą, że Yeni Hayat był bardzo popularny w internecie i Catay obiecywał kanałowi złote góry (że poprawi historię i serial sprzeda poza Turcję). Niestety się nie udało i zaraz po targach był finał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 7, 2020 11:59:25 GMT
W tym sezonie Kanal D chyba nie podejmuje tak błyskawicznych decyzji, jak wtedy z "Azize". Już nie pamiętam, jakie wyniki miał "Yeni Hayat", ale zdaje się, że momentami sporo niższe i jakoś dociągnęli do 9 odcinka. Myślę, że tu będzie podobnie, dociągną no końca roku, co da właśnie jakieś 9 odcinków. Z tą tylko różnicą, że Yeni Hayat był bardzo popularny w internecie i Catay obiecywał kanałowi złote góry (że poprawi historię i serial sprzeda poza Turcję). Niestety się nie udało i zaraz po targach był finał. Obietnicy jednak dochowal, wkrotce prapremiera na Ukrainie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 7, 2020 20:17:08 GMT
Kanal d jest nie obliczalny, z jednej strony ciągnęli rom-com tyle odcinków przy jeszcze gorszym wyniku niż ten. Trudno ich rozszyfrować, ale tak jak wspomniała lucy, nie ma innych projektów więc serial do końca roku dożyje.
|
|
|
Post by lucy on Dec 13, 2020 11:14:08 GMT
Reyting za 12.12.2020 - sobota
TOTAL: 1. Gonul Dagi (8 odc) - 8,22% ⬆ (+0,06) 2. Gwiazda Polarna (43 odc) - 7,38% ⬇ (-0,69) 13. Zapukaj do moich drzwi (22 odc) - 4,21% ⬇ (-0,89) 19. Grzech matki (4 odc)- 3,08% ⬇ (-0,10)
AB: 1. Gonul Dagi - 7,94% ⬆ (+0,59) 5. Zapukaj do moich drzwi - 4,70 % ⬇ (-1,03) 12. Gwiazda Polarna - 3,12% ⬇ (-0,07) 20. Grzech matki - 2,30% ⬇ (-0,46)
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2020 13:44:27 GMT
Reyting za 19.12..2020 - sobota
TOTAL: 1. Gonul Dagi [TRT1] Odcinek 9 - 8,63⬆ (+0,41) 2. Kuzey Yildizi [SHOW TV] Odcinek 44 - 8,19⬆ (+0,81) 9. Zapukaj do moich drzwi [FOX TV] Odcinek 23 - 4,80⬆ (+0,59) 19. Grzech matki [KANAL D] Odcinek 5 - 2,30% ⬇ (-0,78)
AB: 1. Gonul Dagi [TRT1] - 8,35⬆ (+0,41 ) 5. Zapukaj do moich drzwi [FOX TV] - 5,08⬆ (+0,38) 12. Yildizi [SHOW TV] - 2,90⬇ (-0,22) 20. Grzech Matki [KANAL D] - 1,67% ⬇ (-0,63)
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 20, 2020 13:49:18 GMT
Wczorajszy odcinek był ostatnim. Czyli wyprodukowano 5 odcinków, a Kanal D nie dał nawet szansy za szybki finał.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 20, 2020 14:01:41 GMT
Wczorajszy odcinek był ostatnim. Czyli wyprodukowano 5 odcinków, a Kanal D nie dał nawet szansy za szybki finał. Pozostawię to bez komentarza. Zapewne kolejny serial również zakończy w podobny sposób swój żywot.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 20, 2020 14:18:24 GMT
Komentarze w związku z tym: "Najlepsza decyzja" "Taki serial w ogóle istniał? [...] Pierwsze słyszę." "I tak trwało to zbyt długo." "Idiotyczny serial, dobrze się stało." "Szkoda tylko Musy Uzunlar." "Szkoda Musy Uzunlar, ale sam wybrał tak idiotyczny serial." "Było do przewidzenia." "Nie jestem zaskoczona." "Od początku popełniane były błędy." - w zamyśle fabuła bez sensu "Dzięki Bogu." "Nie rozumiem dlaczego nadal są zatrudniani tak beznadziejni scenarzyści." "Zabić kogoś, żeby ratować głupiego syna. Co za głupota." "Ten serial był jak gó*no." "Jaki finał? Wcale nie oglądałem/am." - trudno stwierdzić po nicku płeć "Dopiero teraz usłyszeliśmy o istnieniu tego serialu." "Nawet w sobotę się nie utrzymał, haha." "Jeszcze przed premierą powiedziałam, że serial się nie utrzyma ze względu na Emre Kinay'a." "Mniejsza. Obsada i tak beznadziejna, kto to oglądał?"
I tak dalej... tego jest dużo. Już po premierze 1. odcinka, na kanale Limon Yapim na YouTubie został tam udostępniony (bo Kanal D nie dodaje) i było pełno komentarzy, że scenariusz jest słaby i nudny. Nie wierzyłem w długi żywot tego serialu. Kanal D podjął najlepszą decyzję, bo i tak tego gniota nigdzie nie sprzedadzą (w sensie może 2-3 państwa kupiłyby), tylko szkoda pieniędzy na robienie 'szybkiego finału' dla serialu, który miał taką oglądalność i takie opinie wśród osób, którego go oglądały.
EDIT Dla mnie osobiście rozwiązała się też zagadka dlaczego FOX robił takie cyrki z tym serialem i to rzekome 'poprawianie scenariusza, bo rozpisaliśmy historię na ileś tam odcinków do maja, ale pandemia pokrzyżowała nam plany'. Tak jasne. I dlatego w międzyczasie zaczęli kręcić "Cocukluk" i przygotowywać się do "Son Yaz", a ten projekt FOX ciągle odkładał w czasie. Prezesi tej stacji pewnie dojrzeli beznadziejny scenariusz, a Kanal D to różnicy nie zrobiło. Zapłacili, nie zwracało się, to do widzenia.
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2020 14:24:44 GMT
"Szkoda tylko Musy Uzunlar." "Szkoda Musy Uzunlar, ale sam wybrał tak idiotyczny serial." To samo pomyślałam, jak tylko przeczytałam, że serial został ściągnięty. Zresztą Musy było mi żal już po pierwszym reytingu. Cieszę się natomiast, że mądrala Emre dostał po nosie.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 20, 2020 14:26:41 GMT
Cieszę się natomiast, że mądrala Emre dostał po nosie. Mnie też i to bardzo bardzo. Szkoda mi Merta, że zaliczył klapę, ale chociaż znajdzie coś lepszego. A Emre... oby jeszcze niejedną klapę zaliczył.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 20, 2020 15:04:01 GMT
Wczorajszy odcinek był ostatnim. Czyli wyprodukowano 5 odcinków, a Kanal D nie dał nawet szansy za szybki finał. Jak to? Zakończyli tak, bez uprzedzenia?
|
|
|
Post by mira on Dec 21, 2020 7:45:07 GMT
Nie oglądałam tego, ale trochę śledziłam, jak sobie radzi, no i od początku było kiepsko. Nie dziwię się, ze zakończyli, tym bardziej, że piąty odcinek naprawdę mocno spadł. Niemniej mogli już chociaż wyemitować ten 6, jakieś szybkie zakończenie sklecić. I tak do końca roku została się tylko jedna sobota.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 21, 2020 20:46:18 GMT
Widziałem komunikat, że rosjanki nie przetłumaczą 5 odcinka, co spowodowało również nieprzetłumaczenie na język polski.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 21, 2020 21:57:03 GMT
Fajni ci Rosjanie.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 12:26:14 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 29, 2023 17:19:25 GMT
Temat został uzupełniony. Serial należący do klap.
|
|