Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 15:03:57 GMT
Nie wie jak wy, ale dla mnie to jest turecki arrow. Nawet plakaty prawie takie same.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2020 15:41:57 GMT
Może być coś powiązanego z tym
|
|
|
Post by Atahan on Dec 27, 2020 15:44:30 GMT
Next, myślę że twórcy "Arrow" mogliby się obrazić widząc "Akinci". Myślę, że pomysł na fabułę i tym samym scenariusz był całkiem ciekawy, co przyciągnęło tutaj aktorów. Problem się pojawił, jak już zaczęli nagrywać i zauważyli, w co weszli, a widzom wystarczyły same zwiastuny, żeby zrobić z tego parodię i z tego, co widziałem nie tylko w Turcji. Chociaż oczywiście na polskich stronach już pełno zachwytów i komentarzy, że 'Super film.'. Moim zdaniem dopóki to aktorzy tutaj działają, to nie wygląda to tak źle, ale gdy wchodzą różne efekty specjalne to wygląda to bardzo sztucznie i plastikowo.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2020 16:22:39 GMT
Atahan, nie przekreślam tej produkcji, ale patrząc na strój głównego bohatera, to obawiam się, że podobnie jak Gorbi czy inna produkcja jakaś na A (coś fantatico), nie skrzyżują się moje drogi z tą produkcją Aktorzy mogą wywinąć serial wysoko w reytingach, w końcu- widownia turecka jest taka nieprzewidywalna
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 16:43:14 GMT
Next, myślę że twórcy "Arrow" mogliby się obrazić widząc "Akinci". Myślę, że pomysł na fabułę i tym samym scenariusz był całkiem ciekawy, co przyciągnęło tutaj aktorów. Problem się pojawił, jak już zaczęli nagrywać i zauważyli, w co weszli, a widzom wystarczyły same zwiastuny, żeby zrobić z tego parodię i z tego, co widziałem nie tylko w Turcji. Chociaż oczywiście na polskich stronach już pełno zachwytów i komentarzy, że 'Super film.'. Moim zdaniem dopóki to aktorzy tutaj działają, to nie wygląda to tak źle, ale gdy wchodzą różne efekty specjalne to wygląda to bardzo sztucznie i plastikowo. Efekty specjalne w tureckiej Kinematografii nie istnieją, ja ich przynajmniej nie widziałem. Trochę szkoda bo wytwórnia przeceniła swoje możliwości i zamiast fajnego serialu akcji będzie to karykaturalne. Wydaje mi się że ludzie na grupach zachłysnęli się tureckimi serialami i łykają wszystko. Ja też tak miałem na początku że brałem wszystko. A teraz oglądam 3 seriale z czego jeden to rom-com Przejadły mi się tureckie seriale w każdym to samo, plus ta cenzura. Ja to już jestem na takim dziwnym poziomie że oglądałem wczoraj i dziś Bridgerton serial kostiumowy na podstawie książek Julia Quinn to są romanse. I przy scenach seksu, (swoją drogą ładnie nagranych) jedyne co mi przyszło do głowy to o matko rtuk by zniszczył wytwórnie po takiej scenie. Na taki poziom wszedłem. Dla mnie już nie ma efektu wow jak chodź by rok temu albo się wypaliłem. Ale jeden serial się kończy wchodzi kolejny z prawie taką samą fabułą. Nawet mi doktorka zniszczyli a był tak wybitny w tamtym roku. Cały ten sezon jest jakiś nijaki. Niby seriali dużo a mało interesujących.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 27, 2020 18:00:10 GMT
Aktorzy mogą wywinąć serial wysoko w reytingach, w końcu- widownia turecka jest taka nieprzewidywalna Pomyślałem sobie przez chwilę, że widzowie potraktują ten serial jak komedię, albo taką 'bajkę dla dorosłych', bo jakby nie patrzeć to będzie bajka o superbohaterze tyle, że nie kreskówka. Najgorzej, jak ATV wystarczą 4,5% i będą to ciągnąć 3 sezony, 80 odcinków i zrobi się telenowela o przygodach superbohatera. Serialowi źle nie życzę (chociaż wygląda to kiczowato, niestety), bo gra tu Atakan czy Didem i przynajmniej dla nich nie chciałbym klapy. Sukru nie uznaję za złego aktora, ale podczas wiosennej kwarantanny zapodałem sobie "Kis Gunesi", gdzie on grał główną rolę i do dziś nie mogę uwierzyć, jak mógł wybrać tak idiotyczny scenariusz. Autentycznie "Kis Gunesi" po 1,5 odcinka które obejrzałem wystrzeliło u mnie na 1 miejsce wśród najbardziej absurdalnych seriali. Może Sukru tym razem wybrał lepszy scenariusz. Efekty specjalne w tureckiej Kinematografii nie istnieją, ja ich przynajmniej nie widziałem. Trochę szkoda bo wytwórnia przeceniła swoje możliwości i zamiast fajnego serialu akcji będzie to karykaturalne. Jedyna droga na takie rzeczy to Netflix i teraz Exxen, czy Blu TV itp. W "The Protector" czasem się pojawiły jakieś efekty specjalne, ale bez szału. Myślę, że w czasach gdy zwykła telenowela potrafi wylecieć po 3 odcinkach ze względu na słabe ratingi, nikt nie chciał wydawać zapewne znacznie większych pieniędzy na coś, co może podzielić ten sam los. Wydaje mi się że ludzie na grupach zachłysnęli się tureckimi serialami i łykają wszystko. Też tak uważam. Dodatkowo wyrażenie jakiejkolwiek innej opinii skutkuje od razu atakiem ludzi "Po co piszesz?" "Nie oglądaj", bądź bardziej agresywnych jak np. "Przestań pluć jadem." chociaż osoba napisała tylko opinię na serial nikogo nie obrażając. Też ludzie jak nie oglądają to nie komentują, a inni pieją z zachwytu chociażby oglądali 50 serial nie różniący się niczym od poprzednich. Przejadły mi się tureckie seriale w każdym to samo, plus ta cenzura. Ja to już jestem na takim dziwnym poziomie że oglądałem wczoraj i dziś Bridgerton serial kostiumowy na podstawie książek Julia Quinn to są romanse. I przy scenach seksu, (swoją drogą ładnie nagranych) jedyne co mi przyszło do głowy to o matko rtuk by zniszczył wytwórnie po takiej scenie. Na taki poziom wszedłem. Dla mnie już nie ma efektu wow jak chodź by rok temu albo się wypaliłem. Ale jeden serial się kończy wchodzi kolejny z prawie taką samą fabułą. Doskonale cię rozumiem, bo przechodzę to samo. Teraz w chwilach tych lockdownów człowiek włączy coś z nudów, ale te wszystkie seriale są o jednym i tym samym. Też oglądam tak naprawdę 2 seriale: Yasak Elma i Sol Yanim. Cała reszta to tak sobie obejrzę, bo obejrzę, ale efektu WOW nie ma. Też teraz to nawet nie za bardzo zwracam uwagi na te premiery, gdzieś tam na YouTubie się jakąś scenkę obejrzy, jak algorytm zaproponuje i tyle. Nawet mi doktorka zniszczyli a był tak wybitny w tamtym roku. Cały ten sezon jest jakiś nijaki. Przykro mi, ale nie jestem zaskoczony. Obstawiam, że jakieś 80% seriali w pewnym momencie wchodzi na etap zniszczenia. Wprawdzie fabuły medyczne są mi dalekie, ale weźmy chociaż pod lupę dramy Sirmy, oglądałeś przecież Fazilet, od pewnego momentu pół odcinka to były sceny w spowolnionym tempie zapłakanych Hazan i Yagiza.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 18:31:54 GMT
Też tak uważam. Dodatkowo wyrażenie jakiejkolwiek innej opinii skutkuje od razu atakiem ludzi "Po co piszesz?" "Nie oglądaj", bądź bardziej agresywnych jak np. "Przestań pluć jadem." chociaż osoba napisała tylko opinię na serial nikogo nie obrażając. Też ludzie jak nie oglądają to nie komentują, a inni pieją z zachwytu chociażby oglądali 50 serial nie różniący się niczym od poprzednich. Dla tego wolę wyrazić moja opinie na forum. Chodź to jest przypadłość polaków, jak masz inne zdanie niż reszta to zaraz jesteś hejterem klasyk. Polska i Polacy nie lubią indywidualistów jak się wychylisz przed szereg i masz inne zdanie, znajdą się osoby które wiedza lepiej. Doskonale cię rozumiem, bo przechodzę to samo. Teraz w chwilach tych lockdownów człowiek włączy coś z nudów, ale te wszystkie seriale są o jednym i tym samym. Też oglądam tak naprawdę 2 seriale: Yasak Elma i Sol Yanim. Cała reszta to tak sobie obejrzę, bo obejrzę, ale efektu WOW nie ma. Też teraz to nawet nie za bardzo zwracam uwagi na te premiery, gdzieś tam na YouTubie się jakąś scenkę obejrzy, jak algorytm zaproponuje i tyle. Ja teraz nadrabiam zaległości z netflixa. Obejrzałem chyba wszystkie świąteczne nowości. Przykro mi, ale nie jestem zaskoczony. Obstawiam, że jakieś 80% seriali w pewnym momencie wchodzi na etap zniszczenia. Wprawdzie fabuły medyczne są mi dalekie, ale weźmy chociaż pod lupę dramy Sirmy, oglądałeś przecież Fazilet, od pewnego momentu pół odcinka to były sceny w spowolnionym tempie zapłakanych Hazan i Yagiza. Ale osią tego serialu był Ali i Ferman. A teraz doszła sede a jej postać jest wyjątkowo irytująca zęby bolą jak się na nią patrzyło. Dwa przez pierwsze 8 odcinków była vendetta tanju na aliego to była mega słbe, a do tego scen alfer było jak na lekarstwo. A kropkę nad i postawiła nazli, nigdy nikt mnie tak nie w******ł jak ona, non stop niezadowolona płaczka. A tak się składa że widziałem serial z nią przed doktorkiem, i dla mnie to jest jedna mina cały czas. Taka słodka idiotka. To że ona tam zagrała to fart. Kolejny zapychacz Obok tego irytującego pielęgniarza ze swoją idiotyczna sułtanką.
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 27, 2020 19:00:56 GMT
Widziałam zwiastun, no i co tu dużo mówić. Nie moje klimaty. Fakt, też przypomina mi to nieco Arrow od CW. Oglądałam ten serial 1 sezon, ale to ze względu na głównego aktora Fajnie, że Turcy chcą popróbować jakiegoś innego gatunku Jestem ciekawa też jaka będzie oglądalność.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 19:14:14 GMT
Ja również oglądałem i również lubię Stephena. serduszkoo Stanąłem na 2.
|
|
|
Post by mira on Dec 28, 2020 10:28:08 GMT
Ja Arrow nie widziałam, dlatego trudno mi cokolwiek porównywać. W ogóle z rzeczy o superbohaterach to widziałam chyba tylko stare filmy o Batmanie Seriali żadnych. To planuję oglądać, ale nie ukrywam, że głównie ze względu na Sukru (odnośnie "Zimowego słońca" to owszem, ta podmiana braci to jakiś kosmos, zwłaszcza że doskonale wiem, że mama czy żona nigdy w życiu nie pomylą bliźniaków...). W zwiastunach kiczu się nie dopatrzyłam, myślę nawet, że to ma takie być, ma tak wyglądać, aczkolwiek ocenię, jak zobaczę odcinek. Póki co jestem nastawiona pozytywnie, mam ochotę obejrzeć coś innego niż dramaty, seriale mafijne i typowe romansidła. Zobaczymy, co z tego wyjdzie
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 28, 2020 16:37:15 GMT
Ja pewnie zerknę na pierwszy odcinek. No ale nie wiem czy im ten projekt wypali
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 16:47:32 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 17:14:05 GMT
Zobaczymy jak tym razem wypadnie NTC po klapie MiM.
|
|
|
Post by lucy on Jan 2, 2021 10:36:20 GMT
Reyting za 01.01.2021 - piątek
Brak Ramo Brak Arki Sokaklar
Total: 1. Kirmizi Oda (Odcinek 18) - 7,97% ⬇ (-0,41) 6. Akinci (odcinek 1) - 6,44% 🆕 7. Skorpion (odcinek 4) - 4,94% ⬆ (+1,03) 13. Ostatnie lato (odcinek 1) - 3,97% 🆕 16. Prawo do tronu: Abdulhamid (odcinek 132) - 3,17% ⬆ (+0,09)
AB: 1. Kirmizi Oda - 11,09% ⬇ (-0,90) 5. Ostatnie Lato - 4,87% 🆕 7. Akinci - 4,18% 🆕 9. Skorpion - 3,81% ⬇ ( -0.03) 11. Prawo do tronu: Abdulhamid - 3,20% ⬇ (-0,26)
Akinci to pierwszy serial o superbohaterze w tureckiej tv.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 2, 2021 12:24:47 GMT
Takiego ratingu chyba nikt sie nie spodziewal.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 2, 2021 12:34:30 GMT
mówiąc szczerze ja się spodziewałem 7%, czyli nawet przeceniłem zainteresowanie tą produkcją. Ale nie zdziwię się jak za tydzień będzie 4%. Ale ja im klapy nie życzę, niech przynajmniej wytrwa do końca sezonu, bo obsada to tu jest akurat dobra.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 2, 2021 12:45:05 GMT
Wrozbita Atahan, zwracam honor.
|
|
|
Post by mira on Jan 4, 2021 8:49:20 GMT
Miałam szalony weekend i mimo ogromnych chęci ani nie udało mi się wbić na live, ani obejrzeć później, ani dotąd nie widziałam wyników oglądalności. Te są jednak bardzo przyzwoite A jak opinie w sieci? Ludziom się podobało, czy wręcz przeciwnie? Nie będę już oglądać wersji tureckiej, poczekam na tłumaczenie i zobaczę, co dalej, bo choć planowałam to oglądać, to ostatecznie nie wiem, czy znajdę czas. Zależy, czy i jak mocno mi się spodoba
|
|
|
Post by Matthias on Jan 5, 2021 21:38:53 GMT
Z tego co czytałem, to ludziom się podobało. Chociaż np. jedna grupa, która zadeklarowała tłumaczenie, zrezygnowała, ponieważ zbyt dużo fantastyki jest. Jestem ciekaw, jak przyjmie się drugi odcinek :3.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 5, 2021 22:19:50 GMT
Z tego co czytałem, to ludziom się podobało. Chociaż np. jedna grupa, która zadeklarowała tłumaczenie, zrezygnowała, ponieważ zbyt dużo fantastyki jest. To co oni biorą że nie wiedzieli jaki serial będą tłumaczyć. Na ts pierwszy odcinke jest na etapie korekty. Więc pewnie jutro będą napisy. Pewnie zerknę na Şükrü.
|
|
|
Post by mira on Jan 7, 2021 8:24:54 GMT
Z tego co czytałem, to ludziom się podobało. Chociaż np. jedna grupa, która zadeklarowała tłumaczenie, zrezygnowała, ponieważ zbyt dużo fantastyki jest. Jestem ciekaw, jak przyjmie się drugi odcinek :3. Ja się nie dziwię, że zrezygnowali, mają tam tyle seriali, że ciągle są opóźnienia i ludzie się denerwują, a ten serial i tak będzie na innej grupie. Ja jeszcze nie zdążyłam obejrzeć, ale wciąż mam w planach
|
|
|
Post by Atahan on Jan 7, 2021 9:28:15 GMT
Śmiechów na temat tego serialu ciąg dalszy: ocena na IMDB jest niższa nawet od "Elif", która ma 2,3/10 Pierwsze komentarze wystawiane jeszcze w trakcie emisji odcinka: "Jestem rozczarowany/a. Zapowiedzi sugerowały coś, czego tu nie znalazłem/am." "Finał za dwa tygodnie. To wygląda jak gra komputerowa." "Niech walną się wszystkie osoby w produkcji i stacji, które przyczyniły się do emisji tego. Co za bzdury. Oglądam i się śmieje." "Taki serial po prostu nie pasuje do ATV. Nie rozśmieszajcie nas dłużej tym, że wydaliście pieniądze na słabą kopię Batmana." - w komentarzu było jeszcze, że "Wcale nie pasował", ale nie wiem czy chodzi o to, że Sukru nie pasuje do roli Batmana, czy że Batman nie pasuje do tureckiej telewizji. "Co to za serial? Strasznie głupi." "Wszyscy widzowie oglądają cudowne filmy z zapatrzeniem. Myślę, że trzeba dać temu serialowi trochę czasu, a wyjdzie coś dobrego, gdy aktorzy wczują się w swoje role. Moim zdaniem wspaniałe zagraniczne filmy i seriale o superbohaterach są bardziej realistyczne. Robią to tak, jakby Batmani, czy Spider-Meni naprawdę istnieli." "Bajka dla dzieci. Co to było, wielki Sułtan Mehmet Han." - w dalszej części wypowiedzi jest "Uwierzcie..." i jest słowo, którego nie rozumiem, a mianowicie "küçültülemezdi" "Proszę, usuńcie tego Batmana, który wcale nie pasuje do ATV. Ośmieszacie samych siebie." "Najgłupszy serial, jaki widziałem/am." Jeden komentarz, z którego zrozumiałem, że "Czym ten serial się różni od Kapitana Ameryki?" Tego jest więcej, a nie chce mi się tłumaczyć, bo powiela się to, że to komedia, parodia. Jeden komentarz był, że Sukru bardzo ich rozśmieszył swoją rolą i oby Bóg też zesłał Sukru szczęście i myślę, że to jeden z lepszych komentarzy. Podejście z dystansem widza do serialu: okazało się słabe, trudno - pośmialiśmy się i tyle.
|
|
|
Post by mira on Jan 7, 2021 9:37:29 GMT
Właściwie to się dziwię tym komentarzom. Czego Ci ludzie się spodziewali? Wiadomo było, że to bajka o superbohaterze, a nie łzawy dramat o chorobach psychicznych i przemocy wobec kobiet. Komentarze polskich widzów są różne, ale raczej pozytywne, choć wiele osób pisze, że jest to bardziej serial dla młodzieży, fantastyka i nie każdemu odpowiadają takie klimaty.
Zobaczymy, jak wypadnie drugi odcinek. To już jutro.
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2021 9:49:08 GMT
Oceną na imdb (w dodatku po pierwszym odcinku) nie ma się co sugerować, bo mało kto ocenia w tym serwisie seriale tureckie. Jedynie te Netflixa są na nim popularne.
W tej krytyce pewnie nie chodzi o fabułę, ale o to, że Akinci zrobiony jest nieudolnie. Skąd Turcy mają umieć robić takie seriale? To wg mnie nie ich klimaty.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 7, 2021 10:34:40 GMT
Komentarze polskich widzów są różne, ale raczej pozytywne, choć wiele osób pisze, że jest to bardziej serial dla młodzieży, fantastyka i nie każdemu odpowiadają takie klimaty. Mówiąc szczerze, to nie patrzę za bardzo na komentarze osób na polskich grupach. Z reguły osoby, którym się nie podoba, po prostu nie piszą i ja im się nie dziwię. Napisanie innego komentarza, niż pozytywnego skutkuje od razu atakami w stylu "To nie oglądaj! Zmusza cię ktoś?", albo "To po co komentujesz! Włącz sobie Elif!" Dlatego nie dziwię się, że pod serialami z reguły jest więcej pozytywnych opinii, albo większość komentarzy to jedynie podziękowania za tłumaczenie. Inne komentarze zawzięci fani odczytują, jako hejt i plucie jadem. Ba! Na jednej grupie spotkałem się nawet z tym, że admini prosili, aby nie pisać negatywnych komentarzy, żeby nie zniechęcać innych widzów, ale na jakiej grupie to widziałem, nie pamiętam.
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2021 10:46:04 GMT
Dodałabym do tego jeszcze, że na niektórych grupach są konsekwentnie usuwane negatywne komentarze. Dlaczego? Ano dlatego, że wśród adminów są również psychofani bez dystansu i lepiej im się nie narażać. Jak kiedyś wyleciałam z jednej grupy za to, że pozwoliłam sobie na sprostowanie pewnej nierzetelnej informacji autorstwa admina owej grupy.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 7, 2021 11:05:51 GMT
Jak kiedyś wyleciałam z jednej grupy za to, że pozwoliłam sobie na sprostowanie pewnej nierzetelnej informacji autorstwa admina owej grupy. Przyznaj się. W poście było napisane, że Elif została porwana 60 razy, a ty naliczyłaś 62? A tak na poważnie, to to jest aż przykre, że ludzie są aż tak wrogo nastawieni, na (to już nawet nie krytyka) zwrócenie uwagi. Mam tylko nadzieję, że to nie na TPF coś takiego cię spotkało.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 7, 2021 11:08:03 GMT
lucy Ludziom bez dystansu ciężko się żyje. Musiałaś się wyrazić niepochlebnie o jej bożku i taki efekt.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 7, 2021 19:01:49 GMT
Nigdy nie zrozumiem takiego zachowania. Rety, to tylko serial.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 7, 2021 19:41:03 GMT
Niektórym osobom się zaciera granica między fikcją a rzeczywistością.
|
|