|
Post by lucy on Nov 9, 2020 21:18:54 GMT
Tytuł: Bir Başkadır - Etos Poprzedni tytuł: Untitled Wytwórnia: Krek Film Producent: Ali Farkhonde and Nisan Ceren Gocen Reżyser: Berkun Oya Scenariusz: Berkun Oya (Son, Intikam) Kanał: Netflix Premiera: 12 listopada 2020 Gatunek: thiller społeczny Ilość odcinków: 8 Opis:Serial opowiada o grupie wyjątkowych ludzi pochodzących z ekstremalnie różnych środowisk społeczno-kulturowych, którzy spotykają się w zaskakujących okolicznościach w tętniącym życiem i wielobarwnym Stambule - niektóre przypadkowo, a niektóre siłą woli. Teraz muszą nawiązać nowe przyjaźnie lub uważać na skomplikowaną przeszłość. Obsada:Öykü Karayel ............... Meryem Fatih Artman ............... Yasin Funda Eryiğit ............... Ruhiye Defne Kayalar ............... Peri Settar Tanrıöğen ............... Ali Sadi Hoca Tülin Özen ............... Gülbin Derya Karadaş ............... Gülan Alican Yücesoy ............... Sinan Bige Önal ............... Hayrunnisa Öner Erkan ............... Rezan Nesrin Cavadzade ............... Melisa Gökhan Yıkılkan ............... Hilmi Gülçin Kültür Şahin ............... Mesude Esme Madra ............... Burcu Nazmi Kırık ............... Civan Nur Sürer ............... Feray Taner Birsel ............... Orhan Nihal Koldaş Sinan Tuzcu
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 19:18:48 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2020 22:46:08 GMT
Zwiastuny
Plakaty
Reytingi Wyniki serialu: Etos znalazł się poza zestawieniem TOP TV Shows on Netflix in 2020 obejmującym 100 seriali (TOP 100). i.imgur.com/nafcexf.png
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 12, 2020 12:14:37 GMT
Serial dzisiaj pojawił się na Netflix. Liczy 8 odcinków po 44-55 minut. Lektor jest damski ( ). Dobrze, że są napisy
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2020 18:10:13 GMT
Muszę go obejrzeć, widział ktoś jakie opinie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 14, 2020 12:59:50 GMT
Zerrin Tekindor jest zachwycona występem Oyku. Czyli niektórym się ona podoba
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 14, 2020 13:13:03 GMT
Ja też muszę zerknąć.
|
|
|
Post by lucy on Nov 14, 2020 13:17:13 GMT
Chodziło mi o Hazal Subasi, która też przeszła z dziennego serialu na serial prime time. Jak teraz to się dzieje z Ozge.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 14, 2020 13:41:24 GMT
Aha że w tym sensie, nie zrozumieliśmy się.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 17:10:43 GMT
Serial można gdzie obejrzeć .
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2020 12:11:38 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 30, 2020 0:26:54 GMT
Obejrzałem jeden odcinek. Mega mnie wynudził. Mógłbym dać jeszcze serialowi szansę ale mam mnóstwo innych seriali na Netflix do oglądania
|
|
|
Post by Atahan on Nov 30, 2020 8:32:06 GMT
Obejrzałem jeden odcinek. Mega mnie wynudził. Mógłbym dać jeszcze serialowi szansę ale mam mnóstwo innych seriali na Netflix do oglądania Mam tak samo, z trudem obejrzałem ten 1. odcinek. Nie pojawiła się w nim nawet Nesrin. Nie porwało mnie, ani trochę, a za to co chwilę zerkałem ile zostało do końca. Wolę poczekać na inny serial od Turcji na Netflixie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 30, 2020 10:28:43 GMT
Wam się nie podoba, a w Turcji się bardzo podoba. 💥Bir Başkadır nadal zajmuje czołowe miejsce w tureckim serwisie Netflix. Co prawda, w innych krajach projekt opuścił już TOPy, no biorąc pod uwagę bardzo ciepłe przyjęcie serialu w Turcji, fani chcą kontynuacji historii. Ostatnie słowo, jak zawsze, należy do szefostwa Netflix.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 15:35:58 GMT
Co kraj to opinia, ja zacząłem oglądać pierwszy odcinek ale jakoś mnie to nie porwało. Stanąłem na pierwszym odcinku.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 30, 2020 17:57:53 GMT
Nie ma sie nad czym zachwycac, turecki serial, to popularny w Turcji. Poza tym, wiemy, jak Netflix reklamuje swoje seriale na platformie w oparciu o “gusta” widza. Serial pewnie wyskakiwal zaraz po wlaczeniu platformy, to ludzie ogladali. Dodatkowo prasa pewnie piala z zachwytu ze “nasza produkcja w koncu startuje w Netflixie”. Zatem podejrzewam, ze to tylko reklama pomogla serialowi w Turcji, z zaznaczeniem, ze moge sie mylic, bo nie znam az tak gustu Turkow.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 21:52:43 GMT
Nie do końca się z tym zgadzam. Atiye i Hakan: Muhafiz były świetne. Lubię seriale z odrobiną fantastyki. A ten mnie jakoś nie powalił. Widocznie seriale niszowe nie dla mnie.
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2020 18:51:56 GMT
|
|
|
Post by mira on Dec 15, 2020 7:53:48 GMT
Może kiedyś obejrzę, ale to tylko ze względu na Bige i Fatiha, bo darzę ich sporą sympatią. Oyku widziałam chyba tylko we "Wspaniałej dwójce" i tam było bez szału.
|
|
|
Post by lucy on Dec 15, 2020 10:12:44 GMT
Oyku to chyba nigdzie dobrze nie wypadła.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 10:43:40 GMT
Są plotki, że będzie drugi sezon, no oficjalne źródła milczą na ten temat.
|
|
|
Post by lucy on Jan 15, 2021 17:33:56 GMT
Plotki się potwierdziły i będzie drugi sezon.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 15, 2021 19:10:49 GMT
Plotki się potwierdziły i będzie drugi sezon. Zostały mi do obejrzenia jeszcze 3 odcinki. Powolutku zaczynają wychodzić pewne fakty na jaw, pewne nadal nie. Wydaje mi się jednak, że ten 8. odcinek ma zakończenie, więc scenarzyści będą musieli wymyślić coś, co na nowo rozrusza tutaj sieć powiązań. Wiem, że pisałem po 1. odcinku o tym, że serial mi się nie spodobał i wydał nudny, ale cieszę się, że go nie porzuciłem.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 25, 2021 12:19:22 GMT
Został mi już 1 odcinek do obejrzenia. Powiem tak: cieszę się, że nie przerwałem tego serialu na początku. Tutaj jest specyficzny klimat, na początku wydawało się bardzo nudne, ale jak się przestawiłem na to tempo akcji, to uważam, że to naprawdę dobry serial. Tylko, czy potrzebny jest mu II sezon? Tego nie wiem. Fabuła jest tak skonstruowana, że tych sezonów może powstać nawet 1000. W serialu jest poruszone wiele problemów ludzkiej natury. Oddziaływanie religii na ludzkie zachowania to jedno. Traumy i ich oddziaływania na psychikę to drugie. Na przykład depresja Ruhiye (w tej roli Funda Eryigit), jej źródła (bo są 2) rozwiązuje się dopiero w odcinkach 6-7. Część wątków już jest praktycznie rozwiązana. W części nie mam pojęcia, bo został 1 odcinek, a postacie w jakim punkcie stały, w takim stoją.
|
|
|
Post by lucy on Jan 25, 2021 13:15:22 GMT
Jakiś czas temu czytałam, że Gulseren Budayicioglu (IG, DEK, MA) bardzo krytycznie się o tym serialu wypowiadała, zarzucając nierzetelny wg niej sposób ukazania zawodu lekarza psychiatry. Się zastanawiam o co dokładnie chodzi...
|
|
|
Post by Atahan on Jan 25, 2021 13:31:49 GMT
Jakiś czas temu czytałam, że Gulseren Budayicioglu (IG, DEK, MA) bardzo krytycznie się o tym serialu wypowiadała, zarzucając nierzetelny wg niej sposób ukazania zawodu lekarza psychiatry. Się zastanawiam o co dokładnie chodzi... Nie mam pojęcia. Prywatnie nie korzystałem z usług psychiatrów, więc nie mam porównania, czy to, co tutaj się dzieje jest rzetelne. Tak samo nie oglądam 'seriali Gulseren', więc nie wiem, jak na przykład w "Kirmizi Oda" podchodzi się do terapii. W tym serialu jest taka nić powiązań, co z resztą może się tak dziać w życiu prawdziwym. Są dwie panie psychiatry: Peri i Gulbin. Może chodzi o to, że Peri ma problem z kobietami zasłaniającymi głowę/włosy dla religii, o czym opowiada na terapiach Gulbin (Peri chodzi na terapie do Gulbin.). Oczywiście problem się pojawia, gdy przychodzi do niej Meryem właśnie w chuście na głowie. Z tego powodu Peri z jednej strony chce natychmiast skończyć z nią (Meryem) terapię i oddać ją w ręce innego specjalisty, bo ją to przytłacza (i być może wyjaśnią to wszystko w tym 8. odcinku), a z drugiej strony bardzo się do niej przywiązuje. W 7. odcinku Meryem spóźnia się na terapię, Peri była już przybita, ale w ostatniej chwili przed drzwiami się spotkały i Peri popłakała się ze szczęścia. Może chodzi o to okazywanie uczuć, czy to zdezorientowanie u Peri. Sam jakoś się nie dopatrzyłem błędów, ale tak jak wspomniałem na początku: tak naprawdę nie wiem, jak takie terapie powinny wyglądać, bo serial to jedno, a życie to drugie.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 30, 2021 11:35:54 GMT
Obejrzałem do końca. Niby historia jakoś się zakończyła, ale w taki sposób, że można było otworzyć II sezon. Najbardziej jasna stała się dla mnie postać Ruhiye, bo jest najlepiej przedstawiona. Zachwytów w stronę Oyku Karayel jak i samej Meryem nie za bardzo rozumiem. W ostatnim odcinku Peri zaczęła mówić, że każdy na swój sposób tłumi uczucia w sobie, stąd wieloletnia depresja Ruhiye, czy omdlenia Meryem. Szkoda tylko, że nie powiedzieli nam dosłownie, dlaczego te omdlenia występują. W ostatniej scenie rozpakowuje cukierka, a w środku zamiast czekoladki jest pierścionek zaręczynowy. Zemdlała, ocuciła się i koniec. W ostatnim odcinku nie pojawiła się także Gulbin. Wcześniej pokłóciła się z siostrą. Kiedy Peri mówiła o tłumionych uczuciach, mignęła scenka, jak zapłakana siostra Gulbin siedzi w aucie i nagle do szyby puka jakieś dziecko. Może te ich kłótnie odnoszą się do tego, że Gulbin może mieć dziecko, a nie chce, a jej siostra chce mieć dziecko, a nie może? Oczywiście to też nie zostało jasno wyjaśnione. Nakreśliła się Peri. Z szarej lekarki (dosłownie szarej) nabrała kolorów. Zaprzyjaźniła się na swój sposób z Meryem, przełamała niechęć do kobiet zasłaniających włosy. Melisa jaką była zwyczajną aktorką (jako osoba), taką została. Cieszy się, że jej serial wkrótce wyleci, bo ratingi słabną i chce wyjechać w góry. Sinan, nie wiem za bardzo, co mogę o nim napisać. Przywiązał się do rutynnej obecności Meryem, brakowało mu jej. Ale przez swoje zachowanie jest całkiem sam i tak pewnie pozostanie. Hayrunnisa okazała się adoptowaną córką hodży. Razem z przyjaciółką wyjechały do Konyi, podobno pojechała na studia ekonomiczne, ale ile w tym prawdy, to nie wiadomo, bo nic nie zostało pokazane. Otwiera nowy rozdział w życiu. Czy odwróciła się całkiem od religii, też nie wiadomo. Hodża został sam. Serial jest specyficzny i jakbym miał opowiedzieć w jednym zdaniu o czym jest, to byłby z tym problem. Choć Netflixowi się to udało: "Grupa mieszkańców Stambułu przekracza społeczno-kulturowe granice i nawiązuje więzi, chociaż ich pragnienia i lęki nie zawsze są ze sobą zgodne." - chyba właśnie o to w tym chodzi, szkoda tylko, że wszystkiego muszę się domyślać i tak naprawdę jedynie lęk i trauma Ruhiye została najlepiej przedstawiona. "Etos" obejrzany, mogę się zabierać za "50M2".
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 28, 2021 21:11:37 GMT
Serial skasowany po jedynym sezonie.
|
|
|
Post by Matthias on May 2, 2022 19:06:10 GMT
💥Znany bloger Tokio, zdementował informację, że przygotowywany jest drugi sezon serialu " Spotkaliśmy się w Stambule/Etos" (Bir Başkadır). Należy zauważyć, że mimo licznych nagród, serial nie cieszył się popularnością wśród abonentów platformy na świecie i nie został przedłużony o drugi sezon.
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2022 16:11:12 GMT
Wyniki serialu: Etos znalazł się poza zestawieniem TOP TV Shows on Netflix in 2020 obejmującym 100 seriali (TOP 100). i.imgur.com/nafcexf.png
|
|