Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 11, 2021 21:18:54 GMT
Ależ oni piękni.
|
|
|
Post by mira on Feb 22, 2021 8:19:05 GMT
Udało mi się w końcu zasiąść do tego serialu. Pochłonęłam całość bardzo szybko. Odcinki są krótkie, akcja dynamiczna, naprawdę dobrze się ogląda. Ogólnie to nie znam Engina zbyt dobrze. Widziałam go w oglądanym na suwaku "Grzechu Fatamagul", ale tam nie przykuł mojej uwagi. Poza tym kojarzyłam go jako bliskiego przyjaciela Arasa Buluta i Barisa Arduca. Gdyby nie to, że pojawił się w drugim sezonie serialu "Mój dom", na "50m2" pewnie nie zwróciłabym uwagi. Ale Engin jako Baris w DEK naprawdę mi się spodobał, chociaż nie od razu. W końcu się jednak przekonałam i to głównie ze względu na niego zaczęłam oglądać serial Netflixa. Oczywiście obecność innych dobrych aktorów nie była bez znaczenia. Serial "50m2" uważam za udany, chociaż trudno określić, jaki to gatunek... Momentami jest dramatycznie, momentami refleksyjnie, a obok tego jest mnóstwo momentów komicznych. Naprawdę dobrze się bawiłam, oglądając ten serial Engin poradził sobie bardzo dobrze. To zupełnie inna rola niż w DEK. Gölge nie ma wiele wspólnego z poukładanym, rozsądnym i ostrożnym Barisem. Serial ma zakończenie, które niczego nie rozstrzyga. Po prostu musi być drugi sezon. Mam nadzieję, że będzie.
Next , a ja lubię Yigita Kirazci. "Miłości na dachu nie oglądałam", ale też widziałam "Pokojówki". Poza tym oglądałam go w serialu "8. dzień" i filmie "Dobra gra". Nie jest jakiś szczególnie urodziwy, ale uważam, że jest niezłym aktorem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 22, 2021 15:39:17 GMT
Przystojny jest, aktorsko również daje rady. Ta jego postać była irytująca . Nie ma chłop ostatnio szczęścia , klapa za klapą.
|
|
|
Post by Atahan on Apr 7, 2021 11:43:44 GMT
SEZON 1 Odc. 1-4 Niestety, bądź stety więcej nie obejrzę. W styczniu Cuneyt Ozdemir skrytykował ten serial i muszę się z nim zgodzić. Po obejrzeniu 4 odcinków mam wrażenie, że ten serial jest o niczym. Golge ucieka od szefa, zaszywa się w dzielnicy, w warsztacie krawieckim, który dostał po śmierci ojca. Żył całe dzieciństwo w przeświadczeniu, że zabił matkę, ale w pewnym momencie przypomniał sobie, że to jednak ojciec ją zabił, bo znęcał się nad nią fizycznie. Tyle. Cała reszta, która się tu dzieje jest bez sensu i straciłem cierpliwość. Golge chodzi od Cygana do Pogana, tam go zrobią w konia, gdzie indziej jeszcze bardziej. Ten jego szef Servet, Sevket czy jak mu tam siedzi ciągle wystraszony, coś tam planuje, bankrutuje, ale to też nic nie wnosi. Dilara przez pół sezonu siedzi praktycznie w swojej piekarni... Mesut całą dzielnicę ma w garści, wszyscy się go boją, oprócz Golge... naprawdę ciężko stwierdzić o czym ten serial jest. Golge chce się mścić, czy już nie chce, sam nie wiem. Nie wiem dlaczego Turcja tworzy takie seriale na Netflix. Takie bezsensowne. Nie twierdzę, że "The Protector" był rewelacyjny, bo też parę rzeczy było absurdalnych (obejrzałem S1-2), ale tam realizacyjnie było czuć, że to jest serial premium. Przy "Love 101" też było czuć taką lepszą rękę, w końcu Ay Yapim. "50M2" to taki serial, który ginie w dużej bibliotece Netflixa, gdzie seriale lepiej napisane, lepiej przemyślane, zagrane i po prostu lepiej zrealizowane przygniatają "50M2". Gdyby zamiast Engina obsadzili tutaj mniej charyzmatycznego aktora, to nie byłoby nawet na co patrzeć w tej całej obskurnej, rozwalającej się dzielnicy. To jest taki serial, który mógłby zrobić u nas Polsat i dawać raz w tygodniu wieczorem gdzieś o 22:00. Do serialu raczej nie wrócę, chyba że na suwaku przejadę co się tam dzieje, a za wiele się właśnie nie dzieje. Na duży plus lektor. Marek Ciunel (czytał chociażby "Wieczną miłość") w stawkach nieco bardziej komediowych potrafi się wczuć, zaakcentować, a nie czytać jak robot, albo translator Google. Ode mnie dostał 5/10.
|
|
|
Post by mira on Apr 7, 2021 12:55:42 GMT
SEZON 1 Odc. 1-4 Niestety, bądź stety więcej nie obejrzę. W styczniu Cuneyt Ozdemir skrytykował ten serial i muszę się z nim zgodzić. Po obejrzeniu 4 odcinków mam wrażenie, że ten serial jest o niczym. Golge ucieka od szefa, zaszywa się w dzielnicy, w warsztacie krawieckim, który dostał po śmierci ojca. Żył całe dzieciństwo w przeświadczeniu, że zabił matkę, ale w pewnym momencie przypomniał sobie, że to jednak ojciec ją zabił, bo znęcał się nad nią fizycznie. Tyle. Cała reszta, która się tu dzieje jest bez sensu i straciłem cierpliwość. Golge chodzi od Cygana do Pogana, tam go zrobią w konia, gdzie indziej jeszcze bardziej. Ten jego szef Servet, Sevket czy jak mu tam siedzi ciągle wystraszony, coś tam planuje, bankrutuje, ale to też nic nie wnosi. Dilara przez pół sezonu siedzi praktycznie w swojej piekarni... Mesut całą dzielnicę ma w garści, wszyscy się go boją, oprócz Golge... naprawdę ciężko stwierdzić o czym ten serial jest. Golge chce się mścić, czy już nie chce, sam nie wiem. Nie wiem dlaczego Turcja tworzy takie seriale na Netflix. Takie bezsensowne. Nie twierdzę, że "The Protector" był rewelacyjny, bo też parę rzeczy było absurdalnych (obejrzałem S1-2), ale tam realizacyjnie było czuć, że to jest serial premium. Przy "Love 101" też było czuć taką lepszą rękę, w końcu Ay Yapim. "50M2" to taki serial, który ginie w dużej bibliotece Netflixa, gdzie seriale lepiej napisane, lepiej przemyślane, zagrane i po prostu lepiej zrealizowane przygniatają "50M2". Gdyby zamiast Engina obsadzili tutaj mniej charyzmatycznego aktora, to nie byłoby nawet na co patrzeć w tej całej obskurnej, rozwalającej się dzielnicy. To jest taki serial, który mógłby zrobić u nas Polsat i dawać raz w tygodniu wieczorem gdzieś o 22:00. Do serialu raczej nie wrócę, chyba że na suwaku przejadę co się tam dzieje, a za wiele się właśnie nie dzieje. Na duży plus lektor. Marek Ciunel (czytał chociażby "Wieczną miłość") w stawkach nieco bardziej komediowych potrafi się wczuć, zaakcentować, a nie czytać jak robot, albo translator Google. Ode mnie dostał 5/10. Oglądałam to z napisami na grupie (nie wiem, czy tłumaczyli po swojemu, czy ściągnęli z Netflixa), w każdym razie z tamtego tłumaczenia absolutnie nie wynikało, jakoby Cień całe życie sądził, że zabił matkę. On nie wiedział, nie pamiętał, co stało się z jego rodzicami. O śmierci matki przypomniał sobie dopiero w którymś odcinku, już jako dorosły facet - miał jakieś niejasne wspomnienia, początkowo sądził, że tę matkę zabił, potem sobie przypomniał, że jednak nie. No i warsztatu nie dostał po śmierci ojca. To był warsztat zupełnie obcej osoby, ale prawowity syn właściciela zmarł na oczach Cienia, a ten się za niego podszył. Mnie serial się podobał. Widzimy, jak Cień stopniowo zmienia sposób myślenia. Z cwaniaka, pijaka i osoby, która wykorzystuje wszystkich wokół do własnych korzyści, staje się osobą, której zależy na dobru społeczności, w której się znalazł. Okazuje się, że ma wrażliwą duszę. Tyle że tych kłamstw nagromadziło się już tak wiele, że na koniec wydaje się, iż sytuacja jest bez wyjścia, nadciąga nieuchronny koniec. Ja jestem ciekawa, czy jednak scenarzyści znaleźliby z tej sytuacji wyjście. Jeśli będzie kontynuacja, to obejrzę. Jeśli nie, to trudno.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 7, 2021 16:37:16 GMT
jakoby Cień całe życie sądził, że zabił matkę. Nie wiem skąd biorą tłumaczenie, ale na netflixe było mówione że cień zabił swoją matkę. Dopiero w ostatnim odcinku prawda wychodzi. Orientuje się ktoś serial dostał zamówienie na 2 sezon.
|
|
|
Post by lucy on Apr 7, 2021 17:12:46 GMT
Orientuje się ktoś serial dostał zamówienie na 2 sezon. Wg mojej wiedzy los serialu jest jeszcze nieznany. Niby było wiele przecieków, że sezon 2 będzie, jednak Netflix nie ogłosił tego oficjalnie. Trza czekać...
|
|
|
Post by mira on Apr 7, 2021 17:36:58 GMT
Owszem, on myślał, że zabił swoją matkę, ale nie myślał tak przez cały czas, tylko od momentu, gdy przypomniał sobie jak leżała w pokoju, a on miał w ręku nóż, o ile dobrze pamiętam. Przynajmniej ja tak to zapamiętałam, ale może kiedyś tego poszukam dla pewności.
Nie słyszałam nic o 2 sezonie.
|
|
|
Post by Atahan on Apr 7, 2021 18:25:23 GMT
Nie wiem skąd biorą tłumaczenie, ale na netflixe było mówione że cień zabił swoją matkę. Dopiero w ostatnim odcinku prawda wychodzi. Na pewno cała prawda nie wychodzi w ostatnim odcinku, bo ja obejrzałem połowę i już wiem, że to nie Golge zabił swoją matkę. To było chyba w 3. odcinku. Golge mając w sobie hektolitry alkoholu na pół jawie zobaczył przed oczami scenę z przeszłości, w której to nie on zabija swoją matkę. W późniejszych scenach mówił coś w stylu "To nie ja cię zabiłem.", czy "Już wiem, że to nie ja cię zabiłem." - coś w tym stylu, kilka razy to mówił. Z tego wywnioskowałem, że Golge przez całe życie myślał, że to on zabił swoją matkę. Ale tak, jak już wspominałem, serial mnie nie zaciekawił i być może nieopatrznie sam przeoczyłem parę szczegółów. No trudno, poczekam na II sezon "Ask 101" (wcześniej oglądając I, bo tak im się spieszy z dalszymi odcinkami, że już mało co kojarzę z tego serialu) i jakieś premiery.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 7, 2021 18:29:34 GMT
Zwłaszcza że serial się kończy cliffhangerem. Więc minimum jeszcze jeden sezon to mus.
|
|
|
Post by lucy on Apr 11, 2021 11:10:09 GMT
Jeszcze taki plakat:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 11, 2021 19:45:48 GMT
Kto to jest jakiś reżyser. Nie kojarzę go z serialu.
|
|
|
Post by lucy on Aug 29, 2021 8:59:31 GMT
Jeśli ktoś czeka na sezon 2 to niestety się nie doczeka, bo go nie będzie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Aug 29, 2021 11:18:53 GMT
Ja czekałem, ale wiedziałem że się nie doczekam. Bardziej spieprzyć tego nie mogli. Zakończyli sezon cliffhanger-em i ty sobie widzu dopowiedz co było dalej.
|
|
|
Post by lucy on Aug 29, 2021 11:24:06 GMT
Zostawili sobie furtkę otwartą, bo liczyli na ciąg dalszy. Dzisiaj wszystkie seriale chorują na tę chorobę.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Aug 29, 2021 15:57:27 GMT
Mogli zrobić lekkie zakończenie z możliwością na 2. sezon. Danie cliffhangera jeśli nie jest się pewnym co do kontynuacji to strzał w kolano.
|
|
|
Post by mira on Aug 30, 2021 7:21:35 GMT
Szkoda, że nie będzie kontynuacji, ja czekałam.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Aug 30, 2021 15:31:35 GMT
Szkoda, że nie będzie kontynuacji, ja czekałam. Ja również.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 7, 2022 17:11:21 GMT
Engin Öztürk także potwierdził, że nie będzie drugiego sezonu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 7, 2022 19:31:46 GMT
Engin Öztürk także potwierdził, że nie będzie drugiego sezonu. Szkoda bo skończyli zakończył się Cliffhangerem i zostawili widza w niewiedzy. Weź sobie sam dopowiedz. Mogli dograć 1/2 odcinki i to zakończyć.
|
|
|
Post by lucy on Jun 3, 2022 16:34:31 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2022 15:47:16 GMT
|
|