Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 4, 2020 18:22:08 GMT
lucy jest jakiś serial foxa, w trakcje nagrywania odcinków po za Son Yaz.
|
|
|
Post by lucy on Dec 5, 2020 11:29:28 GMT
lucy jest jakiś serial foxa, w trakcje nagrywania odcinków po za Son Yaz. Ostatnia noc z Defne (za chwilę pewnie wejdą na plan) Kanunsuz Topraklar (jw) No i nie wiadomo co z Yeter Ali oraz Yalan. Ledwo przyszedł i już się zwija z serialu. To może świadczyć tylko o jednym.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 5, 2020 11:43:14 GMT
Bo nie ma sensu, żeby Ismail dalej tam był. Serial i tak pewnie przetrwa tylko do końca roku, więc nie ma sensu zaczynać mu jakiegoś nowego wątku po śmierci córki. A jak ma się plątać i być wielką zapchajdziurą, to lepiej, żeby poszukał dla siebie czegoś nowego. Nie zostało to wspomniane, ale z serialu odszedł także aktor grający Hamita, jego rola także dobiegła końca - w skrócie umarł. Suhandan jest z nim w ciąży, może wyskoczą z jakimś kolejnym kuzynem, który zajmie się dzieckiem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 5, 2020 15:59:45 GMT
Uciekają z tonącego okrętu.
|
|
|
Post by lucy on Dec 5, 2020 23:06:39 GMT
Też tak pomyślałam. Może też Isamil załapał się do którejś nowości...
|
|
|
Post by julia on Dec 7, 2020 11:43:46 GMT
Dwa ostatnie odcinki dostarczają sporo emocji, gdyż giną Isik i Hamit. Pamiętamy, że Abbas jest na banicji, całkiem wygodnej zresztą , Serhat ma dość babki i Deniz, tym bardziej, że Zumrut wyprowadziła się do rodziców. Deniz postawiła sobie za cel, że Serhat będzie z nią i zaczęła zdobywanie od pocałunku, ale ani Zumrut, która to zauważyła , ani Serhat nie zareagowali emocjonalnie. Serhat, powiedział , że na nic ta jej gra, poza tym on doskonale widzi, że Isik nie jest dla niej najważniejsza i dlatego on małej na pewno w domu Azimet nie zostawi. Razem z Zumrut szukają domu, mebli... Wydawałoby się, że są zamożnymi ludźmi, babka i nie tylko, żyją wygodnie, opłacają ludzi na usługach, a Zumrut się martwi cenami mebli, zaś Serhat mówi, że z czasem wszystko się ułoży i zapracują na wszystko, czyli ich bogactwo jest dyskusyjne Nie przypuszczam, aby on zrezygnował ze wszystkiego, co w firmie mu się należy, prowadzi firmę... no ale to tak na marginesie. Bruździć zaczyna ojciec Hamita, który jest okrutnikiem, ściąga należności za wynajmowane lokale, jest zwolennikiem przemocy, obyczaju, który pozwala na sterowanie dorosłymi dziećmi i zmuszanie ich do bezwzględnego posłuszeństwa. Cemil stosuje metodę :"Na kolana", zaś Canan nie może się pogodzić z tym, że Hamit rozwiódł się z nią dla Suhandan . Powtarzam się, ale zastanawiam dlaczego zamieniono szwadron czarnych wron na na Cemila, nie ma już ani jednej matki, ni ciotki. Niestety same kobiety w domu, to niebezpieczeństwo , tym bardziej, że Suhandan jest w domu babki i Hamit przychodzi i błaga, aby ona do niego wyszła, porozmawiała...ona chce i stopowana jest przez wszystkich. Jest rozdarta między miłością i nakazami. Azimet wzywa Abbasa, bo mężczyzna musi chronić kobiety, a loczek jest mało charakterny , potem jednak okaże się, że porwany przez Cemila okaże się twardy. Niestety Serhat , jak wszyscy gdy coś się dzieje , to wyciąga broń, doprowadzony do ostateczności Hamit strzelać do niego nie chce i strzela na oślep w górę na boki i jedna z kul trafiła , stojącą przy oknie Isik Wszystko tak się zagmatwało, że po jej śmierci Serhat znów staje naprzeciw Hamita. Pada jeden i pada drugi. Serhat ranny, Hamit nie żyje. jak się później okaże , to ktoś z ludzi Abbasa strzelił w niego z ukrycia. Tragedia, tym większa, że Suhandan jest w ciąży z Hamitem, którego kochała i, który był inny, wychowany tak a nie inaczej, ale bardziej ludzki.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 7, 2020 20:19:05 GMT
Zabili moją ulubiona postać z tego serialu.
|
|
|
Post by julia on Dec 8, 2020 17:43:29 GMT
Next, Hamita? Bardzo go polubiłam, zupełnie inny, nieprzystający do rodziny, do tych typów od razu ,przystawiających broń do głowy. Próbował wyzwolić się spod kurateli ojca, który za rzecz normalną uznaje przemoc i zemstę. Widać, że całe życie był zniewolony, aż wreszcie miał dosyć. Cemil i jego pierwsza synowa, jaszczurka Canan do siebie psują , jak dwie krople wody, pozbawieni empatii, nienawidzący... Menderes Samacilar w czterech serialach, które widziałam gra bardzo pokrewne postacie :"Sila", "Asi"( tu najmniej odpychający, ale i tak... ) , "Gwiazda pasterza" i teraz "ZumruduAnka".Chociaż w "Guvercin" był inny, jednak także, związany z tradycją... Hamit w swojej męskości potrafi być delikatny, nie wstydził się pójść pod dom Suhandan i prosić, aby z nim porozmawiała. Oczywiście ojcu i Canan , to absolutnie się nie podoba, uważają, że tym czynem zhańbił, ośmieszył rodzinę.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 19:35:04 GMT
Tak Hamita, bardzo mi się podobała historia jego i suhandan. Serialu nie oglądałem ale oglądałem ich sceny i bardziej mi się podobali niż sami proci.
|
|
|
Post by julia on Dec 11, 2020 10:09:14 GMT
Next, masz rację, proci w tym serialu nie porywają. Ich aktorstwo jest zwyczajne, odgrywają swoje role i tyle. Fanki Alpa Navruza być może tak tego nie odbierają, ale on moim zdaniem wcale porywający nie jest. Chemii miedzy protami trzeba szukać, natomiast między Suhandan i Hamitem ona była zauważalna, choć oczywiście nie można jej porównać z parą: Eda & Serkan, Sibel & Ramo czy Reyyan & Miran. Spośród sporej ilości seriali , które ostatnio oglądałam są to pary, u których tą chemia sprawia niekłamaną przyjemność serducho
|
|
|
Post by lucy on Dec 11, 2020 10:43:33 GMT
Jak na dramę wyjdzie mało odcinków.
Reyting za 09.12.2020 - ŚRODA
ТОТAL: 1. Osman (37 серия) - 13.97% ⬇ (-0.10) 2. Niewierny (9 серия) - 11.11% ⬆ (+1.42) :good: 8. DEK (23 серия) - 5.70% ⬇ (-0.45) 14. Melek (43 серия) - 3.95% ⬇ (-0.50) 18. Feniks (22 серия) - 3.07% ⬇ (-0.71)
АВ: 1. Niewierny - 12.38% ⬆ (+0.66) :good: 2. Оsman - 11.06% ⬇ (-0.10) 5. DEK - 5.66% ⬇ (-0.54) 8. Melek - 3.76% ⬇ (-0.44) 26. Feniks - 1.85% ⬇ (-0.86)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 11, 2020 12:21:15 GMT
Co zyskaja, to za tydzien straca. I tak w kolko...
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2020 13:37:25 GMT
⛔ Według Dedikodicu Cocuk, Feniks zakończy się pod koniec grudnia.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 12, 2020 16:54:03 GMT
A na ich miejsce wejdą pewnie Son Yaz i Yaşin 19.
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2020 13:34:21 GMT
Bo nie ma sensu, żeby Ismail dalej tam był. Serial i tak pewnie przetrwa tylko do końca roku, więc nie ma sensu zaczynać mu jakiegoś nowego wątku po śmierci córki. Więc tym bardziej powinien zostać do końca. Jego wątek by sobie poradził. Niestety w Turcji w branży serialowej nie istnieje coś takiego jak dyscyplina zawodowa. Ismail odszedł, bo ma inny serial na platformie, a nie dlatego, że mu się wątek skończył. W końcu Feniksa kręcą w Kapadocji, wiec nie byłby w stanie przeskoczyć odległości.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 14, 2020 14:07:26 GMT
To się nazywa ograniczenie kosztów. Serial radzi sobie słabo, a wątek Cihana dobiegł końca. Ze względów ekonomicznych dużo lepiej jest aktora grającego tą rolę po prostu zwolnić. Tym sposobem mają już jedną osobę mniej, a dokładniej nawet trzy, bo nie tylko Ismail został zwolniony. A niestety gospodarka w Turcji kuleje bardzo, więc wyobrażam sobie, jak bardzo muszą ograniczać koszty przy takich ratingach. Ze sprzedaży zarobków też nie ma, bo w porównaniu do "Guvercin", "Zumruduanka" w sprzedaży nie jest. Aktorzy po to mają swoich menadżerów, żeby ci cały czas monitorowali rynek pracy. Wszyscy dobrze wiedzą, że przyszłość "Zumruduanki" jest niepewna i pewnie od dłuższego czasu w Abdullah Bulut szukali dla niego nowych projektów i gdyby sprawy w Pastel Film potoczyły się inaczej, to rolę w "Hukumsuz" najpewniej dostałby ktoś inny.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 14, 2020 16:52:44 GMT
Ja czekam na serial z Dogukanem jako prot. Był bardziej charakterny niż sam prot, który był nijaki.
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2020 18:46:01 GMT
Widza ograniczanie kosztów, tym bardziej, jeśli od razu rzutuje na jakość fabuły, nie interesuje. Niech se twórcy łącznie z kanałem wsadzą w 4 litery taki projekt. Jak ich nie stać to niech nie produkują. Albo niech kanały w Turcji zaczną pomagać producentom, bo stać je na to. W Latino tez brakuje kasy, a jakoś da się wyprodukować minimum 80 (zaplanowanych wcześniej z rozpisanym scenariuszem) odcinków w oderwaniu od reytingów. A tu po kilku gorszych reytingowo finał i wielkie przeróbki wszystkiego? Jak taki projekt całościowo wypada? Ano tragicznie. Lubię tureckie seriale, są bardzo dobre scenariuszowo i realizacyjne, jednak najczęściej jest tak tylko na początku, bo potem się nad nimi wszyscy znęcają, od filmowców, kanałów i aktorów począwszy, a na reytingach skończywszy. W rezultacie wychodzą potworki, a widz jest coraz bardziej zdegustowany i rozczarowany. Marzę, aby świat się wreszcie poznał na specyfice obecnej tureckiej kinematografii i zaczął analizować co kupuje. Inaczej Turcy będą jeszcze długo bezkarnie robić nas w bambuko.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 14, 2020 22:17:32 GMT
Dla mnie w serialach najważniejszy jest scenariusz i jeśli to, co piszą scenarzyści jest dobre i wciągające, to mnie cięcia kosztów produkcji przeszkadzać nie będą. Niestety dla mnie ten serial się skończył, odkąd Eylem ze swoją ekipą tutaj przyszła. I jak widać cierpliwość Irvulów też się skończyła, bo Eylem i jej scenarzyści już wylecieli, a teraz scenariusz pisze pani od "Tehlikeli Karim", nie pamiętam jej nazwiska. Can Sinan sobie może dalej wymyślać dalszy rozwój fabuły, ale zmiany, które na swoim stanowisku wprowadziła Eylem dla mnie ten serial zepsuły. Bohaterowie stracili swój charakter, wszyscy się stali infantylni z protką na czele, bo czasem mam wrażenie, jakby Zumrut miała zemdleć. Wymachiwanie co i rusz pistoletami też nie wprowadza akcji, bo ile można? Co do ogółu seriali to umówmy się, ale większość (nie tylko w Turcji) nie przywiązuje tak dużej wagi do fabuły, bo gdyby tak było, to "Elif" nie doczekałoby się nawet 10 odcinków. A w Polsce nie istniałyby seriale paradokumentalne, w której co 5 minut lektor przypomina co się przed chwilą działo. Zaczyna nudzić, to przełączą po kanałach. Albo jakaś stacja da reklamy to przełączą na inny i zostawią. Część po Wiadomościach zostawi i tak leci. A jak scenarzyści zapodają jakieś wystrzałowe wątki, to od razu ludzie z ciekawości obejrzą. Sporo osób też ogląda dla głównej pary i nawet dobrze nie wie, jak idą wątki poboczne. W "Kuzeyu" chyba był ślub protów to oglądalność od razu podskoczyła, teraz spadła już chyba z jakieś 2%, w "Yasaku" jest to samo przyszło uśmiercenie głównego bohatera, czy w poprzednich sezonach wystrzałowe wątki, to i ratingi wystrzeliwały. Osobiście mam tak, że jak chwyci po kilku odcinkach, to oglądam do momentu, do póki jest ciekawie (czasami jest ciekawie do finału), ale jak czuję, że serial przedłużają ze względu na oglądalność, a ludzie z przyzwyczajenia włączali, bo nic innego ciekawego nie było (np. EK) to sobie wolę darować. Owszem niejednokrotnie było szkoda, jak ciekawy serial wylatywał szybko, ale nic się z tym nie zrobi, wyleci jeden, wleci 15 następnych.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 16, 2020 19:16:32 GMT
Wziąłem się za pierwszy odcinek. W końcu. Fajne widoki, o protagonistach ciężko mogę coś powiedzieć, za to postaci z drugiego planu już pokazały, na co ich stać. Jak Adila zobaczyłem, to pomyślałem "o-o", ale jak się pojawił jego braciszek Abbas to dopiero zacząłem się bać. Niezły wariat. Nerwus i emocjonalny terrorysta, to jak potraktował swoją żonę przy stole - no tego to jeszcze nigdzie nie widziałem. A mamuśka Zumrut? Wiedźma z tych najgorszych aż się boję, co jeszcze odwali, jak biedną Zumrut zamknęła na noc w stodole. Swoją drogą, to mnie przyciąga do tureckich seriali - że te czarne charaktery z drugiego planu naprawdę są czarne i sieją strach, a nie żałość i nudę. Nie wiem, skąd oni biorą te aktorki do grania tych mamusiek terrorystek, ale to już kolejna (po m.in. tej z "O hayat benim"), która kradnie wszystkim show.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 16, 2020 19:25:27 GMT
W I sezonie dzieje się bardzo dużo, mogę zapewnić, bo oglądałem i tłumaczyłem. Ciekawe, czy II też ci się będzie podobać. Uflet jest jedyna w swoim rodzaju, a niedługo jej mąż będzie mieć wątek, co chwile będzie wyskakiwać wiedźma ze swoim "Rusteeeeem!!!" - uwielbiam to. Jak to przystało w serialu Cana Sinana (powinieneś wiedzieć, skoro oglądałeś "O Hayat Benim") liście i krzyki będą się tu często pojawiać. Nie wiem, skąd oni biorą te aktorki do grania tych mamusiek terrorystek, ale to już kolejna (po m.in. tej z "O hayat benim"), która kradnie wszystkim show. W OHB moim zdaniem show (albo moje serce, które uwielbia takich bohaterów) kradła Blondi Hulya to kogoś dusiła, to kogoś z barierki zepchnęła, to kogoś podpaliła, to trupa do rzeki wrzucała...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 17, 2020 6:58:02 GMT
Jestem po 1 odcinku i połowie drugiego i podoba mi się. Abbas to czarny charakter, jakiego daaawno nie widziałem - nerwus, cynik, wariat, psychopata. Aktor grajacy te postac wypada genialnie, boję się od razu, jak Abbas pojawia się na ekranie. A Babcia (jego matka) nie gorsza - matko, co tych dwoje jeszcze wykombinuje aż boję się pomyśleć. Ulfet skradła moje serce Stara krzykaczka i wieśniara, która jak trzeba udaje damę, ale słabo jej idzie. Myślałem w pewnym momencie, że bedzie surową matką, ale z uczuciami (jak przyszła po Zumruduankę do stodoły i opowiadała jej, że w domu się nie przelewało i dlatego nalega na jej ślub z Adilem, bo chce dla rodziny jak najlepiej - ale potem od razu pojawił się klasyczny szantaż: zrób to dla schorowanego pantoflarza i leniwej siostry ) - jakże się myliłem. Zumruduanka podoba mi się - jak trzeba, to jest słaba i wyobcowana, a innym razem potrafi się postawić. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że ona jest w ciąży. Powrót Serhata iście telenowelowy - żyje i już, wcale nie umarł. Ale jak do tego doszło, nikt nie wyjaśnił. Abbas ma wrażliwego syna, nastolatka, który rysuje męskie torsy - to też mnie zaskoczyło. Nie pomyślałbym, że ktoś posunie się choćby na jakąkolwiek insynuuację w kierunku tematu homo, a tu proszę, Abbas jeszcze powiedział do ohukanej żony, że w dzieciństwie dawała bawić się mu lalkami i wyrósł na pedała. Swoją drogą, Abbas nieźle bluźni - co rusz słyszę jakieś "biiiip" w jego wypowiedziach. Serial zaskoczył mnie bardzo pozytywnie - liczyłem, że może mi się podobać i przyznaję, że jest nawet lepiej niż się spodziewałem, jeśli chodzi o klimat. Kcę wiencej.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 17, 2020 8:52:25 GMT
Rating za 16 grudnia (bolum 23): Total 2.85 Brak danych odnośnie AB, ale serial nie uplasował się wśród 25 najchętniej oglądanych programów w tej kategorii.
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 10:13:29 GMT
Dobrze, że rzuciłam ten serial w odpowiednim czasie, bo bym się mocno wkurzała. Kolejny świetnie zapowiadający się serial Turcy zniszczyli. Wczoraj wyższy reyting od Feniksa miał Emanet. Wstyd.
Reyting za 16.12.2020 - środa
TOTAL: 1. Osman [ATV] - 13,29 ⬇ (-0,68) 2. Sadakatsiz [KANAL D] - 11,05 ⬇ (-0,06) 10. DEK [TV8] - 5,12 ⬇ (-0,48) 12. Melek [TRT1] - 3,88 ⬇ (-0,07) 19. Emanet - 3% 20. Feniks [FOX TV] - 2,85 ⬇ (-0,22 )
AB: 1. Sadakatsiz [KANAL D] - 11,89 ⬇ (-0,49 ) 2. Osman [ATV] - 9,65 ⬇ (-1,41) 5. DEK [TV8] - 5,66 = 6. Melek [TRT1] - 3,85 ⬆ (+0,09) ? Emanet - 1,33% 43. Feniks [FOX TV] - 1,25 ⬇ (-0,60)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 17, 2020 10:21:09 GMT
lucy, fakt, nie wiem czemu serial, który plasował się na górze w ratingach, tak zaniedbali... Wielka szkoda. Fajnie, że mimo wszystko dalej kręcą, ale cały 2. sezon to właściwie oczekiwanie na z tygodnia na tydzień.
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 10:35:59 GMT
nie wiem czemu serial, który plasował się na górze w ratingach, tak zaniedbali Nie tyle zaniedbali co "pozwolili" na odejście Cemala Sana i Cana Sinana (reżyser i pisarz). Od tego się zaczął zjazd serialu. Ekipa scenarzystów to jest w ogóle cyrk na kółkach, bo można by powoli zacząć zakładać z niej armię.
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 10:56:43 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 17, 2020 12:31:34 GMT
Widac, ze FOX chce kontynuowac komediowke SCK kosztem innych seriali...
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 13:22:18 GMT
Widac, ze FOX chce kontynuowac komediowke SCK kosztem innych seriali... To jest akurat zrozumiałe. SCK na siebie zarabia, a Feniks nie. Serial nie został ściągnięty po 4 odcinkach sezonu2, pomimo, że reyting cały czas był za niski w stosunku do kosztów produkcji, które w tym projekcie są wysokie. Zawalił producent. Z tego co czytałam to nie tylko widownia turecka przed tv jest niezadowolona, bo ta internetowa też narzeka na zmiany w scenariuszu i realizacji. Więc po co to kontynuować? Dobrze, ze Fox przeniósł SCK na sobotę, a Feniksa na środę, bo dzięki temu uratował się chociaż jeden serial. Romkomy też są potrzebne. .
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 17, 2020 15:25:10 GMT
lucy, raczej mialem na mysli to, ze FOX robi takie przetasowania w ramowce, zeby SCK moglo spokojnie notowac dobre wyniki i robia to kosztem innych seriali. Srody byly od poczatku sezonu ciezkie, ale mysleli, ze dadza rade - dopoki nie wrocil Osman. SCK rady nie dawalo, wiec poszlo na sobote a “Zumruduanka” na srode. Nie twierdze jednak tym samym, ze poziom serialu nie spadl - nie ziem tego nawet jezszcze - ale cos musi byc na rzeczy. Dziwne, ze w Turcji seriale dostaje “zielone swiatlo” ot tak, bez kilku odcinkow napisanych naprzod, zeby stacje mogla kontrolowac sytuacje. I, ze w trakcie projektu kazdy “ot tak” moze sobie odejsc...
|
|