|
Post by Atahan on Feb 24, 2021 22:13:59 GMT
@rafaelcaen, ależ ja się delektuję właśnie. Tylko nie pierogami, bo te zeszły na daleki plan. Tutaj z jednej strony jest naciągana fabuła do granic możliwości. Z drugiej strony jest wartki (w większości) scenariusz, dzięki czemu znika poczucie tego, że ogląda się fabułę stojącą w miejscu. Bo w tym czworokącie atmosfera robi się coraz bardziej napięta, a mimo to wszyscy dalej milczą, żeby się nie zdradzić (rodzeństwo) i żeby nie stracić dachu nad głową (młoda para). I normalnie pewnie już dawno potraktowałbym ten serial suwakiem, bo po co oglądać taką idiotkę, jaką jest protka, skoro od 13. odcinka jest inna protka (i prot pewnie w mgnieniu oka zapomni o tamtej i zakocha się w tej... bo pewnie będzie jeszcze bardziej głupia, niż tamta), ale chociaż dobrze się bawię oglądając 'mądrą studentkę, która nic nie rozumie'.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 25, 2021 22:17:47 GMT
ODCINEK 7 Rodzina Yilmaz otworzyła sklep internetowy pod nazwą "Miłosna paczuszka". Ale przecież zakładając coś takiego trzeba załatwić formalności. I sobie myślę, że albo: a) powinienem wyłączyć moje ekonomiczne myślenie, bo to telenowela b) faktycznie będą problemy No i problemy były po tym, jak studenci z jakieś tam szkoły przyszli do restauracji i w ogóle sklepu. Fenomen Instagrama Ozge zareklamowała sklep, to się wszyscy zbiegli... Mhm... Postawa tych wszystkich osób też była oderwana od rzeczywistości. Jedni nie mają pieniędzy, a kartą nie da się płacić, to Suayip stwierdził, że "Zapłacicie później.". Jak przyjechała policja, to nagle ten cały tłum się zaczął przedstawiać, jako rodzina Yilmazów. Mniejsza już z tym, bo działy się ciekawsze rzczy. Omer dostał w twarz i to nie jeden raz. Ates nagrał go, jak się całowali z Buse. A Aysen z miną bardzo zdziwionej, że 'Cooo? Całowałeś się z inną?... Co z tego, że szłam, jakby mi czegoś dosypali i tak naprawdę całowaliście się na przeciwko mnie? Jestem w szoku!". W ogóle po tym wydarzeniu Aysen zupełnie z tyłka zaczęło podobać się uwodzenie przez Atesa. Raz mu nagadała, że ma sporo problemów, a on przecież tego nie zrozumie, bo nigdy nie został bez pieniędzy (Mieszkając na ciasnym poddaszu, wyrzekając się ojca i jego majątku, Ates nie wie, co to znaczy zostać bez pieniędzy... tak, dokładnie to powiedziała ). Później wyznał jej, że się zakochał. Ona też, ale powiedziała to, gdy świat zamarł. Ates ze łzami w oczach wyszedł z ogrodu i poszedł w siną dal. Ta w myślach mówi "Nie idź." i rusza za nim w pogoń. I tak biegnie, ale coś odległość się nie zmienia. W pewnym momencie wianek wykonany przez Atesa jej spadł na ziemię i się zaczęła zastanawiać, czy ma biec, czy ten wianek podnosić. I na tym się odcinek skończył. Sevda została u Yilmazów, a Saadet dalej myśli wydać ją za Demira, chociaż jej brat zalicza inną w każdym mieście, a po niej widać, że coś z nią jest nie tak. Zachowuje się, jak taka typowa przylepa, już mam jej dość. Znalazła u Demira fałszywy akt ślubu Yasemin i Atesa. Oczywiście poszła z tym do Yasemin... naprawdę mam nadzieję, że w następnym odcinku Yasemin wyszarpie ją za włosy. Sama powiedziała "Myślisz, że wyjdziesz stąd żywa z tym dokumentem?" Ates poszedł w jedną stronę, szybko nie wróci. Aysen będzie jeszcze długo się zastanawiać, czy wianek podnosić, a Demir i tak ma Sevdę gdzieś, więc nikt ci nie przeszkodzi, Yasemin... wierzę w ciebie. Asaf został zatrzymany za rzekome niepłacenie podatków, ale już wyszedł. Gulriz strzela miny, jakoby to ona doniosła, ale Asaf myśli, że to Celal. A że nie wyszła mu intryga z tą policją, o której napisałem na początku, to się wściekł, jakby... wścieklizny dostał. Zrzucił jedzenie, wyglądał, jakby pozbijać miał wszystkich. A Gulriz w wyrafinowany sposób odłożyła sztućce, oparła się i tak jej tylko popcornu brakowało. Myślałem, że to będzie chociaż jedna racjonalnie myśląca osoba, ale z nią też jest coś nie tak. A, i w tym odcinku przyszła do dzielnicy.... i zaczęła wygłaszać, żeby Ates wrócił do rezydencji, bo inaczej dzielnica będzie cierpieć, czyli powtórka z rozrywki, nic się nie zmieniło. Odcinek przyjemny, ciekawy, a akcja płynęła szybko. Minus to brak chociaż jednego normalnego bohatera. Takiego, który od początku myśli jednakowo. Można uznać za takiego Atesa, ale z drugiej strony nie. Bo każdy ma swoją granicę. Aysen już tyle razy obraziła Atesa, a ten za każdym razem wraca. Może tak myślę, bo nie jestem w stanie ujrzeć między nimi miłości. Aysen tu chce z nim być, tu go atakuje, to mówi w myślach albo sama do siebie, tu mu robi na złość, tu się cieszy że dał jej wianek. Nie nadążam czasami za nią. Yasemin - tu myśli o chorym ojcu i utrzymaniu dachu nad głową, tu szaleje z zazdrości, gdy Sevda jest blisko Demira. A Demir? On sam w sobie nie jest za bardzo normalny, trochę jaskiniowiec. Ale to samo, tu poważnie rozmawia z Yasemin, tu nakręca Sevdę, żeby denerwować Yasemin i gdzie tu logika? ( Czasami czerpie frajdę z tego, że zrobił jej na złość, to go można trochę usprawiedliwić.) A chwilę później wewnętrznie się cieszy, że Ates zapłacił czynsz za 3 miesiące, bo chociaż wie, że tyle jeszcze Yasemin zostanie. To teraz jestem ciekawy, gdzie Ates dotrze.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 25, 2021 22:25:06 GMT
Ci scenarzyści rom-comów. Fantazja ich nie opuszcza.
|
|
|
Post by Alex on Feb 25, 2021 22:36:16 GMT
Atahan, zawsze mnie bawi twój opis Aysen. To znaczy, że się nie pomyliłam co do jej bohaterki... Widziałam tylko scenę z warsztatu z 1 odcinka, kiedy pierwszy raz go widziała i w głowie już planowała ślub i gromadkę dzieci i podziękowałam. Te wszystkie akcje, które ci się nie podobają/wkurzają są typowo romcomowe. Nic nie zrobisz. Scenarzyści chyba myślą, że im protka (w najgorszym przypadku prot też się załapuje) głupsza tym śmieszniej. No dla mnie bardziej żenująco. Dlatego ja już się nigdy więcej za ten gatunek nie zabieram. Wymęczę SCK i koniec. Chyba, że będę cierpiała na nadmiar cierpliwości...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 25, 2021 22:53:35 GMT
Alex ja to samo, w tym roku nie oglądam rom-comów. Jak już to wolę telke, i jest na co popatrzeć. I nie ma zawodu bo od początku wiem na co się piszę.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 26, 2021 8:32:13 GMT
Alex , Aysen naprawdę popełnia wiele głupot, nie polubiłem jej tak, żeby jej kibicować, ale polubiłem ją na tyle, by się z niej śmiać. Chociaż w 7. odcinku zasłynęła trochę mądrością. Ates wyznał jej, że się w niej zakochał, a ona stwierdziła, że to nie jest ważne, bo nawet jeśli zostaną parą, to jak spojrzą w oczy domownikom. Przecież Ates jest mężem Yasemin. Jak rodzina się dowie, że nie tylko małżeństwo o poddasze było ukartowane, ale też o to, żeby Ates mógł być blisko Aysen, a Yasemin bliżej Demira, to wszystkich z Saadet na czele chyba by tam szlag trafił. Ona mu tłumaczyła, że nie jest typem człowieka, który łatwo ufa. Rozumiem, ale czy przy okazji musi robić wszystko, przy czym normalny człowiek nawet by na nią nie spojrzał? A teraz jeszcze dodali tą Sevdę, którą Saadet pokochała i chce za żonę dla Demira. On by jej centralnie powiedział, że jest głupia do sześcianu, a ona by mu odpowiedziała: "Masz rację, wiesz lepiej. Przynieść ci herbaty? ". Większość ludzi zapewne tylko irytowałby ten serial przez tą głupotę bohaterów z Aysen na czele, ale mi się bardzo podoba. Lubię czasami sobie popatrzeć na tych bohaterów, którzy jedno myślą, drugie robią, a trzecie rozumieją. A że jest tylko 16 odcinków, to chociaż nie będę się męczyć przedłużanym scenariuszem. Do dziś się cieszę, że kiedy wchodziło "Sen Cal Kapimi", to nie spodobało mi się, jak wielu osobom na forum.
|
|
|
Post by Alex on Feb 26, 2021 11:25:07 GMT
SCK powinno się skończyć na 15 odcinku, bo potem wymyślali za dużo głupot. Zresztą tak jak zawsze w romcomach. Ciekawa jestem, czy w tym roku dostaniemy romcom z tym typowym schematem, czyli umową ślubną/zaręczynową...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 26, 2021 23:06:18 GMT
Alex max 20 z drobnymi absurdami, jak z tym ukrywaniem prawdy.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 5, 2021 22:21:16 GMT
ODCINEK 8 Ates zmienił taktykę i teraz to on unika Aysen, a ona się za nim ugania. Jest to bez sensu, bo pod koniec poprzedniego odcinka powiedziała mu, żeby się trzymali na dystans, a ich związek nie ma szans przez to, że okłamują rodzinę. A teraz sama za nim wszędzie chodzi, ale mniejsza. Sevda sama się wykończyła. Demir walnął jej drzwiami w głowę, Yasemin chciała wyrzucić przez balkon. Sevdzie w głowie się pomieszało i przestała umieć pisać i mówić. Dopiero na sam koniec odcinka mowa jej wróciła i powiedziała wszystko, co myśli o rodzinie Yilmaz. Chciała przedstawić fałszywy akt ślubu Yasemin i Atesa, ale ktoś go podmienił. Obstawiam Demira, bo tylko on nie był zaskoczony. Asaf przesłał Atesowi list ze zdjęciem z przyjęcia jego przyjaciela. To przyjęcie, na którym Ates i Aysen się całowali. Kopertę przejął Celal, ale pewnie dojrzy tylko tą 'groźbę'. Tak naprawdę nic więcej się nie wydarzyło. Yasemin otworzyła swoją kawiarnię u Emina, bo skoro zrobili reklamę w internecie, to trzeba rozszerzyć działalność dla klientów. Suayip nadepnął Suheylę na mały palec, a ta twierdzi, że skręciła kostkę i cały odcinek kulała z bandażem na stopie...... Gulriz dalej chodzi i mówi, że Ates powinien wrócić do rezydencji, bo inaczej dzielnica na tym ucierpi. Ja już nie liczę, który to odcinek. Niby ostrzegła Emina, że Asaf coś planuje groźnego, ale przecież oni o tym wiedzą. Asaf ciągle coś robi. Zaprosiła Yasemin do rezydencji, żeby ta przekonała Atesa do... opuszczenia dzielnicy. Podobała mi się część jej rozmowy z Eminem: Gulriz: Wiem, że popełniłam kilka błędnych kroków. Emin (sam do siebie): Jak zawsze.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 21, 2021 16:09:35 GMT
ODCINEK 9 Trwał aż 2:40... no ale trudno. Tak samo przyjemny, jak poprzednie. Aysen, żeby nie wyszła prawda o tym, że całowała się z Atesem zemdlała. Później Ates pojechał nad jezioro, które jest rzeką i pół odcinka go nie była. Aysen, Demir i Yasemin próbowali do niego dotrzeć mając jednocześnie masę problemów po drodze. Było zabawnie i przyjemnie, ale nie ma o czym pisać. Ostatecznie Ates i Yasemin przeprowadzają się do rezydencji i trochę mnie to dziwi, bo mamy już 9. odcinek, ale może ta willa była dzielona podczas kręcenia "Yasak Elma", bo mają jakieś pojedyncze scenki w ogrodzie, czy pomieszczeniach, w których nie nagrywano "Yasak Elma". Ostatecznie na swoje sposoby przyjeżdżają też Demir i Aysen, oczywiście cała czwórka wpadła w kłopoty, bo nadciąga nudny Asaf. Ciotka Gulriz dalej łazi bez celu i mówi jedno i samo... Do pierożkarni przyjechała jakaś nowobogacka pani, a Perihan szaleje, bo twierdzi, że jej Cemala podrywa. Ostatecznie owa pani stwierdziła, że wprowadzi się na poddasze, co doprowadziło Perihan do czegoś w rodzaju zatrzymania akcji serca. Przychodzi Aysen ze sklepu i zaczyna do siebie mówić, jak chciałaby żeby tu był i tak dalej, chociaż nikt nie wie, o co jej się rozchodzi. Demir wyznał miłość Yasemin, ale niechcący. Aysen mniej irytuje, ale dalej ma niezwykłą moc spóźnionego zapłonu, trybi trochę jak auto na mrozie (śnieg właśnie u mnie pada od kilku godzin). Ostatecznie, jak przetworzyła, że Ates wyjechał do rezydencji, żeby Asaf jej nie skrzywdził, to do niego pojechała. Nie oczekuję jakiegoś brawurowego zwrotu akcji, pewnie rozwiąże się jakimś dziwnym cudem wszystko tak, że bomba nie wybuchnie.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 28, 2021 15:39:28 GMT
ODCINEK 10 Jak Aysen przestała denerwować i stała się całkiem normalna (choć dalej nieco naiwna i słodka), tak cała jej rodzina znowu szaleje. Perihan i Suheyla zachowują się jak chodzące terminatory, bo restaurację nawiedza od tygodnia jakaś kobieta. I pewnie to będzie biologiczna matka Aysen, robiła jakieś testy i zbiera masę zdjęć z Aysen z ukrycia. W takim razie usprawiedliwiam wszystkie głupie zachowania Aysen, bo ta jej matka, choć wygląda na wrednawą to jednak ma przymulone zachowanie. Suayip, a dokładniej aktor, który go gra, to jest taki idiota, którego nie da się polubić. Objętość mózgu trzeba sprawdzać przez mikroskop. Główni dalej mają swoje perypetię, miło się ich ogląda, ale za wiele się tam nie dzieje. Urządzili przyjęcie urodzinowe dla Demira. Pokazali na koniec zaskoczoną Suheylę, która ma zobaczyć 'blisko' Aysen i Atesa oraz Yasemin i Demira, ale no... no, wiadomo, że zobaczyła coś innego. Chyba już rozumiem dlaczego ten serial się nie sprawdził i miał słabe wyniki oglądalności. Twórcy najwyraźniej liczyli, że miły małomiasteczkowy klimat przekona widzów, ale ten serial jest po prostu nudny. Ostatnie 30 minut obejrzałem w 10 i nic nie straciłem, bo dialogi są o wszystkim i o niczym. Brakuje tu czegoś, co wbija w fotel, a liczba denerwujących bohaterów jest duża. Gdzieś po drodze popełniono błąd w scenariuszu, dzięki czemu ten serial ogląda się miło i przyjemnie, ale to już raczej zasługa reżysera. Coraz bliżej zmiany protagonistki, jak już mają robić cyrki, to niech robią. Zacznie się coś dziać więcej, oby tylko Ates nie strzelił focha na cały świat z powodu Aysen, która go zostawi... z jakichś powodów.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 22, 2023 20:30:44 GMT
Dane i reytingi uzupełnione. Nie było źle na początku. Potem coś siadło od momentu przesunięcia na inny dzień. Ten serial mam wciąż gdzieś w planach .
|
|