|
Post by Matthias on Nov 15, 2020 13:19:04 GMT
Tytuł: Şeref Meselesi - Punkt Honoru Wytwórnia: D Productions Producent: Elif Ayşe Durmaz Reżyseria: Altan Dönmez Scenariusz: Mahinur Ergün, Elif Usman Kanał: Kanal D Emisja: 23 listopada 2014 - 17 maja 2015 Gatunek: Dramat Ilość sezonów: 1 Ilość odcinków: 26 Kanał w Polsce: Novelas + Emisja w Polsce: 7 maja 2021 - 20 sierpnia 2021 Liczba odcinków:76 Jest to turecka adaptacja emitowanego w latach 2006-2012, 18-odcinkowego, włoskiego serialu L'onore e il Rispetto (PL: Saga Sycylijska). Opis:Piękniejsza odsłona włoskiej Sagii Sycylijskiej. Historia braci Kılıç: niepokornego uwodziciela Yiğita oraz uczciwego i pracowitego Emira, którzy przeprowadzają się do Stambułu. Powrót do tego miasta był wielkim marzeniem ich matki - Zelihy. Niedługo po powrocie, rodzina Kılıç zostaje oszukana przez miejscowego biznesmena, działającego pod kontrolą mafii, wskutek czego tracą cały dobytek. Ta tragedia doprowadza ich ojca - Hasan, do samobójstwa. Od tej pory obaj bracia poprzysięgają zemstę na środowisku mafijnym. Emir wybierając drogę zgodną z prawem, a Yiğit tę nielegalną i brudną, wchodząc w świat mafii od środka. Obsada:Kerem Bürsin .............. Yiğit Kılıç Şükrü Özyıldız .............. Emir Kılıç Yasemin Allen .............. Sibel Özer Kılıç Burcu Biricik .............. Kübra Çapan Kılıç Şükran Ovalı .............. Derya Tanış Alma Terziç .............. Gül Tilbe Saran .............. Zeliha Kılıç Kaan Uluca .............. Nihat Demir Olgun Toker .............. Seyhan Demir Sezin Bozacı .............. Neriman Uğur Uzunel .............. Selim Ecrin Mira Manga / Melin Deniz / Zeynep Elçin Özemir .............. Elif Kılıç Kerem Bürsin ............... Yiğit Kılıç Şükrü Özyıldız ............... Emir Kılıç Tilbe Saran ............... Zeliha Kılıç Yasemin Allen ............... Sibel Özer Şükran Ovalı ............... Derya Tanış Burcu Biricik ............... Kübra Çapan Alma Terziç ............... Gül Taner Turan ............... Sadullah Çapan Olgun Toker ............... Seyhan Demir Çağrı Çıtanak ............... Mete Hakan Salınmış ............... Hakkı Kağan Uluca ............... Nihat Demir Ahmet Dizdaroğlu ............... Ayhan Uğur Uzunel ............... Selim Baki Çiftçi ............... Ender Uygar Özçelik ............... Namık Bülent Arin Mürtüz Yolcu Sezin Bozacı ............... Neriman Özer Şebnem Doğruer ............... Fatma Uğur İzgi ............... Yılmaz Benian Dönmez Şerif Erol ............... Hasan Kılıç Toygun Ateş ............... Basri Kılıç Burç Hatunoğlu ............... Bora Tunalı Isabella Damla Güvenilir ............... Elif Kılıç Ecrin Mira Manga / Melin Deniz / Zeynep Elçin Özemir .............. Elif Kılıç
|
|
|
Post by Matthias on Nov 28, 2020 23:16:18 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Mar 3, 2021 19:05:49 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Mar 7, 2021 20:35:21 GMT
Reytingi:🔥 Şeref Meselesi - Smak Zemsty (wyniki): 23.11.2014 - 17.05.2015, kanał - D, 26 odcinków. ⚡Maksymalna ocena (TOTAL) – 4,57% (18 stycznia 2015, odcinek 9) ⚡Minimalna ocena (TOTAL) – 2,20% (17 maja 2016, odcinek 26) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (TOTAL) - 3,31% ⚡Maksymalna ocena (AB) – 7,57% (18 stycznia 2015, odcinek 9) ⚡Minimalna ocena (AB) - 3,40% (26 kwietnia 2015, odcinek 23) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (AB) - 5,13% ⚡Ocena startowa (TOTAL/AB) - 3,60%/5,46% ⚡Ocena finału (TOTAL/AB) - 2,20/3,64% ⚡Maksymalna liczba widzów w Turcji to 3,60 mln osób. ⚡Minimalna liczba widzów w Turcji to 1,73 mln osób. Średnia liczba widzów w Turcji to 2,61 miliona. 💥Główni konkurenci: Gonul isleri, Acil Ask Araniyor, O Hayat Benim.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 24, 2021 9:22:41 GMT
|
|
|
Post by lucy on Apr 24, 2021 11:17:38 GMT
Opisy: Na początku jest idealnie. Potem szczęście odwraca się od bohaterów. Łańcuch wydarzeń zaczyna się napadem na sklep, kiedy to ich życie zostaje wywrócone do góry nogami. Od tej pory Yigit i Emir podążają różnymi ścieżkami. Obu braciom przyświeca ten sam cel - pragną pomścić śmierć ojca. Jeden wybierze literę prawa, drugi - świat zorganizowanej przestępczości. Wkrótce drogi braci się przetną. Niebawem powinien być też ujawniony następca Ceny Namiętności.
|
|
|
Post by mira on Apr 25, 2021 16:08:06 GMT
Oglądałam ten serial i chętnie bym do niego wróciła, ale nie mam dostępu do Novelas+. Dziewczyny robiły co mogły, niemniej niektóre odcinki na grupie są kiepskiej jakości, mają odwrócony obraz, dlatego chętnie obejrzałabym to w porządnej jakości w tv.
|
|
|
Post by lucy on Apr 26, 2021 14:19:04 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 26, 2021 14:27:23 GMT
Miałem się brać za ten serial ale to jest bomba emocjonalna. Postać grana przez kerema jest bezwzględna, trakuję kobiety jak zabawki. Swoją drogą jestem ciekaw czy serial podczas emisji złapał jakieś kary od rtuka. Chyba że wtedy nie było takiego kagańca jak jest teraz.
|
|
|
Post by Alex on Apr 26, 2021 15:07:00 GMT
Ja próbowałam go oglądać, ale skończyłam chyba na początku piątego odcinka, a do tego czasu i tak zdążył mnie zmęczyć ten serial. Nie lubiłam protek, Sukru mnie nie przekonał... Mam jakiś niewytłumaczalny problem z jego urodą i nie mogę tego obejść... Jest taki... Nie wiem jak to nazwać, żeby dziwnie nie brzmiało... Plastikowy? Porcelanowy? No nie odpowiada mi ona. Jedyna postać, jaką polubiłam w kolejnych odcinkach chyba zeszła na dalszy plan, więc nie mam co żałować, że rzuciłam ten serial zanim tak naprawdę na dobre go zaczęłam.
|
|
|
Post by lucy on Apr 26, 2021 15:11:22 GMT
Sukru mnie nie przekonał... Mam jakiś niewytłumaczalny problem z jego urodą i nie mogę tego obejść... Jest taki... Mam to samo. Co więcej w serialu, który z nim widziałam kibicowałam jego rywalowi, więc Sukru to raczej nie moje klimaty.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 26, 2021 15:41:25 GMT
Ja planuję oglądać na Novelas+ tzn. zobaczę jeszcze co poleci po "Cenie namiętności" i co mnie bardziej przekona to wybiorę jedno z tych. Będę oglądał już na Novelas+ dwie latino ("Prześladowana" i to co wjedzie za "Miłość i przeznaczenie") i nie chce mi się brać czterech seriali.
Skoro kupili SM od Kanal D to mogli też kupić "Aski Memnu" ❤️
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 26, 2021 15:45:34 GMT
Ja Sükrü oglądałem z Aslı w Kış Güneşi i był świetny jak cały serial. Mam wrażenie iż ostatnio Sükrü nie ma passy i szczęścia do ról.
|
|
|
Post by lucy on Apr 26, 2021 15:47:16 GMT
Oj tak, to by był wybór wręcz genialny. Akurat mi się zwolni miejsce i mogłabym oglądać. Wiem, że na tym serialu bym się nie zawiodła jak na prawie każdym obecnym, gdzie nawet strach się bać sukcesu. To trzymamy kciuki za Ask-i Memnu.
|
|
|
Post by mira on Apr 26, 2021 19:28:12 GMT
A ja Sukru bardzo lubię Ten serial nie jest najłatwiejszy. Dużo w nim bólu. Młodzi, pogubieni ludzie, którzy co rusz pakują się w kłopoty. Niby dobrzy, ale postępujący niewłaściwie, wchodzący na ścieżki, z których nie ma powrotu, nawet gdyby się chciało zawrócić. Pamiętam, że wszyscy ostrzegali, żeby na sens przygotować masę chusteczek. Śmiałam się z tego. Ale w którymś z końcowych odcinków poległam i rzeczywiście się pobeczałam, a finał... finał prawie cały przepłakałam. I wcale nie przesadzam, to było niesamowite, łzy dosłownie leciały ciurkiem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 26, 2021 19:29:06 GMT
mira szykuj się emocjonalnie na 15 odcinek.
|
|
|
Post by mira on Apr 26, 2021 19:54:51 GMT
mira szykuj się emocjonalnie na 15 odcinek. Next, właśnie widzę na TT pełno płaczących memów...
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 7, 2021 1:30:58 GMT
Zwiastun „Smaku zemsty” na Novelas+.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 8, 2021 16:31:21 GMT
Obejrzałem wczoraj pierwszy odcinek. Oglądało się naprawdę całkiem nieźle. Chyba będę spoglądał od czasu do czasu. Może bym został na stałe, ale narazie wolę oglądać tylko jednego turkisza (Aski Memnu), bo boje się, że od nadmiaru znowu mnie zemdli 🤢 Chociaż ten tytuł jest starszy to może jednak jest na co zwrócić uwagę, w porównaniu z nowszymi turkiszami No i od jakiegoś czasu lubię Kerema No i gra tu też Tilbe Saran (matka prota z "Meandrów uczuć" i terapeutka z "Narzeczonej ze Stambułu") Tak więc narazie będę spoglądał, ale może się przerzucę na stałe oglądanie
|
|
|
Post by lucy on May 8, 2021 20:48:28 GMT
Ja też dzisiaj włączyłam z ciekawości początek serialu. Już pierwsza scena mi się spodobała, szczególnie w kontekście postaci Kerema. Bo Sukru to dla mnie aktor stworzony do roli typu brata, tudzież przyjaciela prota, albo jakiejś innej ważnej postać, byle nie głównej. Fugen/ Idil oczywiście poznałam, bardzo lubię tą aktorkę. Niestety serialu nie wcisnę do mojego grafiku, bo już pęka w szwach. Zdecydowałam się na Los Miserables, poza tym niedługo startuje Ask-i Memnu, którego nie odpuszczę za żadne skarby.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on May 9, 2021 8:49:59 GMT
lucy a co oglądasz oprócz los Miserables? Ja jakoś nie mogę się przekonać do oglądania tego. Co do Ask-i Memnu też bym chciała obejrzeć oby odcinki były gdzieś dostępne. Seref meseresi też mnie interesuje jak będą gdzieś odcinki to na pewno obejrzę. Cały czas żałuję, że nie ma nigdzie seriali z dizi 20m minut świetne fajnie byłoby obejrzeć z lektorem.
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2021 9:58:29 GMT
skaty, odkąd rzuciłam DEK i Masumlar Apartmani nie zaczęłam z tureckich nic nowego. Boję się brać za jakikolwiek obecny serial, bo wiem, że w pewnym momencie będę nim wymiotować (tak jak tymi dwoma powyższymi, ale nie tylko nimi, bo z seriali ostatnich kilku lat, wszystkie tak na mnie działają... jedynym wyjątkiem jest IG, no tak dobre pióro, żeby utrzymać wysoki poziom przy tak dużej liczbie odcinków - i tu brawa dla Deniz Akcay - mają niestety nieliczni scenarzyści). Tak więc oprócz Los Miserables (zaczęłaś oglądać i Ci się nie spodobała, czy masz inny problem z tą telką?) za chwilę dojdzie Ask-i Memnu, ale jeszcze się zastanawiam nad Tierra de Reyes (wszyscy tak tą telkę chwalą, że aż jestem ciekawa), tylko nie wiem, czy wówczas wyrobię na zakrętach.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on May 9, 2021 10:55:56 GMT
lucy nie zaczełam oglądać jakoś nie mogę się przekonać do Aracely. Na tierre też mam ochotę czy będę oglądać nie wiem. Na razie jestem zakochana w turkiszach u mnie nie ma jeszcze nimi przesytu bo dopiero zaczynam z nimi przygodę. Gdzie nie zajrzę do tematu to mam ochotę obejrzeć. Na razie miłosne potyczki i Fatmagul z lektorem i 20 minut z napisami. A w planach cała masa Każda wolna chwila to turkisze.
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2021 12:08:45 GMT
skaty, w moim przypadku nie chodzi o przesyt, bo ja turkisze bardzo lubię. Niestety trwająca od kilku lat w dizi polityka (ostatnio jeszcze bardziej nasilona), polegająca na tym, że się seriale produkuje wyłącznie w oparciu reytingi i sprzedaż zagraniczną, robi im wielką krzywdę. Scenariusze pisane są na spontana, z odcinka na odcinek i jeśli reytingi idą w górę to jest historia rozciągana przygłupimi wątkami, a kiedy spadają to się wprowadza nowe postacie, zmienia scenarzystów i reżyserów (niekiedy po kilka razy i nie ma siły, aby nie było to wyczuwalne), że w pewnym momencie historia leci na łeb na szyję, wątki się plączą, albo znikają niczym kamfora, tak jak i zresztą postacie... i w rezultacie robi się z tego jeden wielki chaos, tudzież wręcz cyrk. Tak roz*******nej historii nie da się niczym posklejać, ale ciągną dalej, bo się serial w międzyczasie zaczął dobrze sprzedawać poza Turcję. No i wychodzi z tego potworek. Natomiast kiedy serial ma niski reyting od początku (nie jest to równoznaczne z niską jakością, po prostu Turcy mają dziwne gusta) to scenariusz jest z mety "poprawiany" i że najczęściej to nie pomaga, serial jest kończony po kilku odcinkach, w których jest jeden wielki bieg przez wątki. Seriale, które oglądasz są jeszcze z tamtej "epoki", w której nie reyting decydował o wszystkim, dlatego mają sto razy lepsze scenariusze. Stąd ja tak czekam na Ask-i Memnu (notabene serial jest robiony przez tą samą ekipę (produkcja, scenariusz, reżyseria) co Grzech Fatmagul). Ja tam Aracely lubię. Mam do niej sentyment po Abrazame muy fuerte.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 9, 2021 17:06:08 GMT
Na razie jestem zakochana w turkiszach u mnie nie ma jeszcze nimi przesytu Miałem tak samo jak zaczynałem. Potem się pojawia wypalenie, wtedy odpoczywam od dizi. I wracam od nowa z zapałem.
|
|
carlos
Początkujący
|
Post by carlos on May 10, 2021 19:11:02 GMT
Podoba mi się ta produkcja. Ma taki sielsko-anielski klimat, niczym w "Ojcu Mateuszu" i naszym Sandomierzu.
Widzę po czołówce i napisach, że to na podstawie jakiegoś włoskiego serialu, stąd pewnie taki klimat i te malownicze uliczki.
|
|
|
Post by lucy on May 10, 2021 20:31:37 GMT
Widzę po czołówce i napisach, że to na podstawie jakiegoś włoskiego serialu Dzięki za zwrócenie uwagi, że to historia włoska. Dopisane do posta 1. Za realizację odpowiadał tu ten sam reżyser co w Cenie Namiętności (SBA) i SCK, więc klimatycznie pewnie będzie lekko.
|
|
|
Post by Marcoss on Dec 10, 2021 11:57:57 GMT
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć ten serial z lektorem oprócz chomikuj? Przegapiłem niestety emisję na Novelas+, a nie wiem czy będzie kiedyś powtórka. Ewentualnie może jest gdzieś w oryginale z polskimi napisami? Znalazłem go z tylko z hiszpańskim dubbingiem, więc ostatecznie pewnie tak go obejrzę.
Po 6 odcinkach (45-minutowych) praktycznie wszystko mi się w tej produkcji podoba - fabuła, aktorzy, klimat, muzyka. Najciekawsza jest oczywiście postać Yigita. Co prawda więcej "siedzę" w telenowelach i serialach latino niż tureckich, ale to w czym zdecydowanie Turcy mają przewagę to świetnie napisani, niejednoznaczni bohaterowie. Czytałem już żeby się przygotować na dużo dramatu i smutku i chyba czegoś takiego teraz szukam.
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Dec 10, 2021 15:09:20 GMT
lucy, ja również poproszę. Dziękuję…
|
|
|
Post by lucy on Dec 10, 2021 20:57:47 GMT
Marcoss, Trepka, to czekamy na Wasze wrażenia. Ja tego serialu jeszcze nie skreśliłam, jednak chyba potrzebuję jakiejś zachęty, żeby pomyśleć o nim bardziej poważnie.
|
|