|
Post by lucy on Nov 16, 2020 15:10:37 GMT
Tytuł: La casa de papel Tytuł PL: Dom z papieru Tytuł międzynarodowy: Money Heist Wytwórnia: Atresmedia | Netflix - od sezonu 2 Producent: Álex Pina Reżyser: uzup Scenariusz: uzup. potem Gatunek: Kryminał, Thiller, Zagadka Ilość Odcinków: 41 (S1-13 + S2-9 + S3-8 + S4-8 + S5-10) Ilość sezonów:5 Kanał: Antena 3 Emisja Antena 3: 2 sezony (9+6) - 5 maja 2017 - 23 listopada Emisja Netflix: 3 sezony (8+8+10) - 19 lipca 2019 - dziś Serial początkowo był transmitowany na hiszpańskim kanale Antena 3, ale nie cieszył się zbytnią popularnością. Natomiast jak tylko przejęła go platforma Netflix, zyskał miliony fanów na całym świecie. Opis: Sezon 1Serialowa siedziba hiszpańskiej mennicy, główne miejsce akcji serialu. W rzeczywistości jest to gmach Hiszpańskiej Narodowej Rady Badań Naukowych (CSIC) w Madrycie. Tajemniczy człowiek ukrywający się pod pseudonimem „Profesor” rekrutuje grupę przestępców o różnych umiejętnościach. Celem jest dokonanie skoku stulecia – napadu na hiszpańską mennicę. Gdy dochodzi do realizacji planu, ludzie „Profesora” zajmują obiekt i biorą zakładników. Sezon 2Helsinky dusi Oslo, by ten nie musiał się męczyć. Arturo wciąż planuje ucieczkę z mennicy. Tymczasem Raquel kontynuuje poszukiwania Profesora nie wiedząc że z nim się spotyka. W trakcie sezonu „Moskwa” zostaje postrzelony. Żegna się z przyjaciółmi i synem, po czym umiera. W finale sezonu „Profesor” dostaje się tunelem do mennicy wraz z drużyną, biorą pieniądze i uciekają, a „Berlin” zostaje w mennicy by zatrzymać policję i wielokrotnie zostaje postrzelony. Gang rozchodzi się w różne strony świata. Po roku Raquel spotyka „Profesora” i zaczynają wszystko od nowa. Obsada: Álvaro Morte - El Profesor Úrsula Corberó - Tokio Pedro Alonso - Berlín Alba Flores - Nairobi Miguel Herrán - Río Paco Tous - Moscú Jaime Lorente - Denver Darko Peric - Helsinki Roberto García - Oslo Itziar Ituño - Raquel (inspektor policji) Enrique Arce - Arturo (zakładnik) Esther Acebo - Mónica (zakładnik) María Pedraza - Alison (zakładnik) Fran Morcillo - Pablo (zakładnik)
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2020 15:25:24 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2020 15:26:58 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 1, 2020 11:59:19 GMT
⚡ Platforma internetowa Netflix przygotowuje jednocześnie kilka wersji La Casa de Papel w różnych krajach. W Indiach trwa właśnie casting. Wersję południowokoreańską przygotują BH Entertainment i Contents Zium. Serial będzie wyreżyserowany przez Hong-sun Kim i napisany przez Ryu Yong-Jae. W pierwszym sezonie będzie 12 odcinków. W przygotowaniu jest również turecka wersja, której produkcję powierzono jednej z czołowych firm produkcyjnych na rynku. Wcześniej krążyły plotki, że będzie to Ay Yapim, ale podobno Netflix wolał innego producenta. Jak wiadomo platforma współpracuje również z TIMS & B oraz OGM Pictures. Scenariusz i castingi we wszystkich krajach są kontrolowane przez hiszpańskich twórców oryginalnego LCDP. Biorąc pod uwagę współpracę Timura Savci z Hiszpanami, możliwe, że to on otrzymał prawa do adaptacji.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 5, 2021 9:35:44 GMT
|
|
|
Post by Alex on Apr 5, 2021 10:50:01 GMT
Jak wyjdzie całość to może w końcu się za niego zabiorę, jakoś mi nie po drodze z tym serialem. Kiedyś mnie znajomy przekonywał, włączyłam, ale po 10 minutach zrezygnowałam. Chyba ta zbyt duża popularność mnie cały czas odstrasza.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 20, 2021 20:49:06 GMT
Może jeszcze w tym roku będzie miał premierę finałowy sezon.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 22, 2021 0:50:53 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 13, 2021 16:50:05 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 25, 2021 13:29:31 GMT
Finałowy piąty sezon od 3 września (część 1, 5 odcinków) i od 3 grudnia (część 2, 5 odcinków).
|
|
|
Post by Alex on Jul 14, 2021 14:35:50 GMT
W końcu się przełamałam i obejrzałam. I szczerze mówiąc to nie bardzo wiem na czym polega fenomen tego serialu. Chyba jestem wyjątkiem, bo wszędzie zachwyty, a dla mnie serial jak serial. Pierwsze dwa sezony (czyli 1, który robili Hiszpanie dla swojej tv, a Netflix podzielił go na 2 części) dobrze się oglądało, ale dalej jak już serial całkowicie przejął Netflix... Masakra. Oczywiście od razu w 3 sezonie dostaliśmy za Berlina nową postać - geja. 😄 Już chyba w 4 dostaliśmy kuzyna Denvera, który ostatecznie okazał się być jednak kuzynką. W międzyczasie pomiędzy bohaterami się zrobił niezły burdel. Bogota w Nairobi, Nairobi w Helsinkach, Helsinki w Palermo i Palermo w Berlinie... Tego niby czworokąta Tokio, Rio, Denver i Monika nawet nie komentuje... A największy hit dla mnie to "Barka". Cudo. 😂 Chociaż nie. Ta akcja z samolotem w ostatniej scenie 4 sezonu mogła ją przebić. 🤔 Bajka totalna. To teraz bohaterowie. Lubiłam Berlina, mimo że to kompletny psychol. Za dobrze dobrany aktor. Świetnie wykreował tę postać. No ale tutaj mnie Netflix zawiódł. Jak oni mogli zniszczyć tak wątek Palermo i Berlina? To by taka zajebi*sta para była... 😔 Ale, ale! W 3 sezonie dowiedzieliśmy się, że Palermo jest gejem i był zakochany w Berlinie, ale nigdy nie miał odwagi mu tego powiedzieć. W 4 sezonie okazało się, że jednak mu powiedział, ale Berlin nie czuł tego samego. W takim razie w 5 na pewno się okaże, że Berlin jednak czuł to samo, ale wiedział, że niedługo umrze i nie chciał go bardziej ranić. A to oczywiście nie było do tej kolejnej, nowej żony tylko do Palermo: 😆 Piękne btw.
No jeśli tak nie będzie to będę bardzo rozczarowana. Kończąc uważam, że serial powinien się zakończyć na 2 sezonie albo Netflix nie powinien ingerować w działania twórców. Może gdyby Hiszpanie zrobili to na własną rękę tak jak dwa pierwsze sezony byłoby lepiej. A co do siebie to chyba dalej będę się trzymała z daleka od wszystkich hitów. Chyba nie potrafię doceniać wybitnych seriali. Aa! Zapomniałabym napisać, że czołówka jest przepiękna. Bardzo, bardzo mi się podoba. Biorę się w takim razie za Szkołę dla elity. 😂
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 14, 2021 15:16:37 GMT
Również uważam, że serial to nie jest wybitne dzieło. Co do mieszania się Netflixa, z tego co kiedyś czytałem, scenarzyści mają wolą rękę. Jednak w filmie "Dom z papieru: Globalny fenomen" z tego co pamiętam, twórcy mówili, że scenariusz często piszą chwilę przed nagraniem sceny, więc nic dziwnego, że poziom leci w dół a oni się jeszcze chwalą Biorę się w takim razie za Szkołę dla elity. 😂 Przecież mówiłaś, że za kilka lat może się przekonasz 😯😯😯
|
|
|
Post by Alex on Jul 14, 2021 16:18:17 GMT
Przecież mówiłaś, że za kilka lat może się przekonasz 😯😯😯 Jak już się wzięłam za Netflixa to lecę hurtowo. Ostatnio wiele osób mi mówiło, że mam tego nie oglądać, a ja lubię robić wszystko na przekór, także... Co do "Domu z papieru" to jeszcze zapomniałam napisać, że Tokio wybitnie działa mi na nerwy. Normalnie aż żałowałam, że Berlin ją wtedy tylko policji oddał, a nie od razu się jej pozbył na wieki wieków. Jak ją widzę to mam ochotę ją rozszarpać. 🙄 Niezdecydowana, puszczalska egoistka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jul 14, 2021 20:10:24 GMT
Jak już się wzięłam za Netflixa to lecę hurtowo. Ostatnio wiele osób mi mówiło, że mam tego nie oglądać, a ja lubię robić wszystko na przekór, także... O mnie mówisz.
|
|
|
Post by Alex on Jul 14, 2021 20:24:52 GMT
Jak już się wzięłam za Netflixa to lecę hurtowo. Ostatnio wiele osób mi mówiło, że mam tego nie oglądać, a ja lubię robić wszystko na przekór, także... O mnie mówisz. O tobie, o kuzynce... Ona najbardziej mnie do tego zniechęcała i podziałało. 😂 Jestem dopiero po pierwszym odcinku, także jeszcze możesz mnie dogonić. W dwójkę zawsze raźniej. 😂
|
|
|
Post by Alex on Jul 17, 2021 21:55:20 GMT
Nienawidzę tego. Od ponad tygodnia chodzę i to nucę (z małą przerwą na "Barkę" po jednym z odcinków 4 sezonu...):
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jul 18, 2021 21:42:43 GMT
Za mną tak chodzi kiss cam maty od tygodnia, i odczepić się nie może.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 2, 2021 14:22:57 GMT
Trailer pierwszej części finałowego sezonu.
|
|
|
Post by Alex on Aug 2, 2021 20:52:23 GMT
Oo, Berlin jednak się pojawi. Szczerze mówiąc po ostatnim odcinku 4 sezonu myślałam, że zamknęli jego wątek i już go nie zobaczymy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 12, 2021 21:07:43 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 19, 2021 15:35:06 GMT