|
Post by lucy on Nov 21, 2020 12:13:47 GMT
Rozmowy o dramach AzjatyckichOnedine, czy jest potrzeba zakładać osobne tematy do rozmów ogólnych (Korea, Japonia itd), czy lepiej jeśli będzie jeden temat "Azja"
|
|
|
Post by Onedine on Nov 28, 2020 11:08:15 GMT
Onedine , czy jest potrzeba zakładać osobne tematy do rozmów ogólnych (Korea, Japonia itd), czy lepiej jeśli będzie jeden temat "Azja" Na razie wystarczy raczej ten, jakby zwiększył się ruch to można by poprzenosić posty (jest tak możliwość ?) do wyodrębnionych tematów. Może dlatego powinniśmy pisać osobne posty o każdym kraju w tym temacie, nawet jak piszemy w jednym dniu etc ?
|
|
|
Post by Onedine on Nov 28, 2020 11:08:30 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 28, 2020 19:11:45 GMT
🎬💥 Jak żyją indyjskie gwiazdy, ich partnerzy, dzieci, zwierzęta i służba... Netflix właśnie wyprodukował reality show „Bollywood Wives”, w którym pojawił się kawałek indyjskiego show-biznesu: Khans, Kapoor, Pandeis i inni. youtu.be/5IQ645-UUV4
|
|
|
Post by Onedine on Nov 29, 2020 10:45:25 GMT
Indyjskie seriale jakoś nigdy mnie nie zainteresowały. Nawet indyjskie filmy też jakoś mnie nie wciągnęły. Może kiedyś się to zmieni, ale na razie nie czuję żadnego zainteresowania. O indyjskim świecie artystycznym (filmowym, serialowy) to czasami coś usłyszę, przeczytam, ale nie szukam informacji o życiu ludzi z kręgów hinduizmu, podobnie jak islamu. Są to tak mi odległe kultury, obyczajowości, że tylko cieszę się, że urodziłam w innej kulturze.
|
|
|
Post by Onedine on Dec 3, 2020 15:28:34 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 5, 2020 10:42:41 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 5, 2020 14:57:14 GMT
W tym roku 2 seriale z Korei Płd. znalazły się na liście New York Times'a, wśród najlepszych seriali zagranicznych: "It's okay to not be okay" i "Kingdom". Oba można obejrzeć na Netflixie. Ten pierwszy jest jednym z moich ulubionych z bieżącego roku. Wszędzie, gdzie widzę ma pozytywne recenzje. Ostatni raz z Korei na tej liście był chyba "Stranger" (2017). Jest też 1 serial z Japonii, poza tym z Syrii, z Wielkiej Brytanii. Całość jest na tej stronie www.nytimes.com/2020/12/01/arts/television/best-tv-shows.html
|
|
|
Post by Onedine on Dec 11, 2020 18:06:19 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2020 12:17:51 GMT
Onedine to będzie post techniczny/ operacyjny.
1. Trzymajmy się szablonu, wg którego Post 1 w temacie serialu to plakat serialu i informacje wyłącznie produkcyjne. Dodatkowe zdjęcia, czy plakaty wrzucajmy już w kolejnych postach.
2. W tym temacie czyli Rozmowy Ogólne przy każdym nowym poście wypełniajmy pole (powyżej) "Subject" wpisując Kraj (zgodnie z kategoriami w dziale, czyli Korea, Japonia itd), do którego odnosi się treść posta. W poprzednich postach już edytowałam pole Subject. Jeśli w przyszłości trzeba będzie podzielić ten temat na kraje, to będzie to można szybciej i łatwiej zrobić.
|
|
|
Post by Onedine on Dec 12, 2020 12:31:42 GMT
Ok, będę tak robiła, jeśli chodzi o fotki.
Zobaczę jak zaznaczyć subject.
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2020 12:51:27 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 12, 2020 14:35:33 GMT
Ok, teraz już chyba rozumiem jak na przyszłość tytułować posty w tym temacie. Obym tylko o tym pamiętała
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2020 14:53:59 GMT
Ok, teraz już chyba rozumiem jak na przyszłość tytułować posty w tym temacie. Obym tylko o tym pamiętała To pole jest edytowalne, więc jak się zapomni to można poprawić później.
|
|
|
Post by Onedine on Dec 19, 2020 12:57:16 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 20, 2020 12:23:57 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 26, 2020 12:25:44 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 30, 2020 15:38:53 GMT
W tegorocznych nagrodach dram stacji MBC najlepszą parą byli aktorzy z dramy, którą oglądałam i mi się bardzo podobała: "Find me in your memory", w jednej z nagród aktorskich prot z "Kairos" dostał nagrodę. Akurat tylko tymi kategoriami się interesowałam.
Daesang (Grand Prize): Park Hae Jin (“Kkondae Intern”)
Drama of the Year: “Kkondae Intern”
Top Excellence Award for an Actress in a Wednesday-Thursday Drama: Im Soo Hyang (“When I Was the Most Beautiful”)
Top Excellence Award for an Actor in a Wednesday-Thursday Drama: Kim Eung Soo (“Kkondae Intern”)
Top Excellence Award for an Actress in a Monday-Tuesday Drama Or Short Drama: Nam Ji Hyun (“365: Repeat the Year”)
Top Excellence Award for an Actor in a Monday-Tuesday Drama Or Short Drama: Shin Sung Rok (“Kairos”)
Excellence Award for an Actress in a Wednesday-Thursday Drama: Kim Seul Gi (“Find Me in Your Memory”)
Excellence Award for an Actor in a Wednesday-Thursday Drama: Im Joo Hwan (“The Game: Towards Zero,” “The Spies Who Loved Me”)
Excellence Award for an Actress in a Monday-Tuesday Drama or Short Drama: Nam Gyu Ri (“Kairos”)
Excellence Award for an Actress in a Monday-Tuesday Drama or Short Drama: Lee Joon Hyuk (“365: Repeat the Year”)
Golden Acting Award: Shim Yi Young (“My Wonderful Life”)
Best Supporting Actress: Kim Sun Young (“Kkondae Intern”)
Best Supporting Actor: Lee Sung Wook (“365: Repeat the Year”)
Best New Actress: Kim Hye Joon (“CHIP-IN”)
Best New Actor: Ahn Bo Hyun (“Kairos”)
Best Couple: Kim Dong Wook and Moon Ga Young (“Find Me in Your Memory”) (announced online)
|
|
|
Post by Onedine on Jan 2, 2021 10:17:32 GMT
Nagrody koreańskiej stacji KBS.
Daesang (Grand Prize): Chun Ho Jin (“Once Again”)
Top Excellence Award: Park In Hwan (“Brilliant Heritage”), Jung Bo Suk (“Homemade Love Story”), Lee Min Jung (“Once Again”)
Excellence Award – Long Drama: Lee Sang Yeob (“Once Again”), Lee Jang Woo (“Homemade Love Story”), Lee Jung Eun (“Once Again”), Jin Ki Joo (“Homemade Love Story”)
Excellence Award – Daily Drama: Kang Eun Tak (“A Man in a Veil”), Kim Yoo Suk (“No Matter What”), Park Ha Na (“Fatal Promise”), Lee Chae Young (“A Man in a Veil”)
Excellence Award – Miniseries: Park Sung Hoon (“Into the Ring”), Lee Jae Wook (“Do Do Sol Sol La La Sol”), Nana (“Into the Ring”), Jo Yeo Jeong (“Cheat on Me If You Can”)
Best Writer: Yang Hee Seung (“Once Again”)
Achievement Award: Song Jae Ho
Supporting Actor Award – Miniseries: Ye Ji Won (“Do Do Sol Sol La La Sol”), Ahn Kil Kang (“Into the Ring”)
Supporting Actor Award – Long Drama: Oh Dae Hwan (“Once Again”), Oh Yoon Ah (“Once Again”), Kim Sun Young (“Homemade Love Story”)
Best Actor in One Act/Special/Short Drama: Son Sook (“A Jaunt“), Lee Yoo Young (“Traces of Love”), Lee Shin Young (“How to Buy a Friend”), Lee Han Wi (“My Lilac”)
Best Couple Awards: Jin Ki Joo and Lee Jang Woo (“Homemade Love Story”); Lee Jang Woo and Jung Bo Suk (“Homemade Love Story”); Nana and Park Sung Hoon (“Into the Ring”); Jo Yeo Jeong and Go Joon (“Cheat on Me if You Can”); Park Hae Jin and Jo Bo Ah (“Forest”); Lee Sang Yi and Lee Cho Hee, Chun Ho Jin and Lee Jung Eun, Lee Sang Yeob and Lee Min Jung (“Once Again”)
Popularity Award: Kim Young Dae (“Cheat on Me if You Can”), Lee Sang Yeob (“Once Again”), Jo Bo Ah (“Forest”)
Best New Actor Awards: Seo Ji Hoon (“To All The Guys Who Loved Me”, “Meow, the Secret Boy”), Lee Sang Yi (“Once Again”), WJSN’s Bona (“Homemade Love Story”), Shin Ye Eun (“Meow, the Secret Boy”), Lee Cho Hee (“Once Again”)
Best Child Actor Awards: Moon Woo Jin (“Once Again”), Lee Ga Yeon (“Once Again”)
|
|
|
Post by Onedine on Jan 2, 2021 10:19:19 GMT
Nagrody koreańskiej stacji SBS. Daesang (Grand Prize): Namgoong Min (“Stove League”)
Producers’ Award (chosen by producing directors): Joo Won (“Alice”)
Top Excellence in Mid-Length/Long Drama: Uhm Ki Joon, Kim So Yeon, Eugene, Lee Ji Ah (“The Penthouse”)
Top Excellence in Miniseries (Genre/Action): Joo Ji Hoon (“Hyena”), Kim Seo Hyung (“Nobody Knows”)
Top Excellence in Miniseries (Fantasy/Romance): Lee Min Ho (“The King: Eternal Monarch”), Park Eun Bin (“Do You Like Brahms?”)
Best Character Award: Oh Jung Se (“Stove League”), Choi Kang Hee (“Good Casting”)
Excellence in Mid-Length/Long Drama: Bong Tae Gyu, Yoon Jong Hoon, Shin Eun Kyung (“The Penthouse”)
Excellence in Miniseries (Genre/Action): Ahn Hyo Seop (“Dr. Romantic 2”), Lee Sung Kyung (“Dr. Romantic 2”)
Excellence in Miniseries (Fantasy/Romance): Kim Min Jae (“Do You Like Brahms?”), Kim Yoo Jung (“Backstreet Rookie”)
Best Couple Award: Park Eun Bin and Kim Min Jae (“Do You Like Brahms?”)
Supporting Actor Team Award: “Stove League” team
Supporting Actor Awards: Kim Joo Hyun (“Dr. Romantic 2”), Park Eun Suk (“The Penthouse”), Jin Kyung (“Dr. Romantic 2”),
Child Actor Awards: Kim Hyun Soo (“The Penthouse”), Ahn Ji Ho (“Nobody Knows”)
Best New Actor Awards: Jo Byeong Gyu (“Stove League”), So Ju Yeon (“Dr. Romantic 2”)
|
|
|
Post by Onedine on Jan 3, 2021 12:41:26 GMT
Ogólne zestawienie wydarzeń w świecie dram azjatyckich za 2020 rok Aktorki i aktorzy z różnych krajów azjatyckich, których kariery coraz bardziej się rozwijają, rok 2020
|
|
|
Post by Onedine on Jan 3, 2021 12:42:31 GMT
12 młodych aktorów koreańskich, których kariery w 2020 znacząco poszły naprzód
|
|
|
Post by Onedine on Jan 6, 2021 12:38:17 GMT
lucy , przy dwóch moich postach jest ogólny temat, a powinna być Korea. Próbowałam to zmienić, ale edycja nic nie daje. Może po pewnym czasie nie da się tego zrobić, tylko moderator/administrator może ? Posty o nagrodach MBC i nagrodach SBS.
|
|
|
Post by lucy on Jan 6, 2021 12:47:32 GMT
Onedine, a kliknęłaś w "zapisz" pod tytułem tematu? ("click here to save")
|
|
|
Post by Matthias on Jan 6, 2021 13:01:49 GMT
Powiem Wam, że byłem w szoku. Wczoraj mi w proponowanych wyświetliło: www.youtube.com/watch?v=H69g_qK83xEPiosenka turecka, a klip koreański jeśli się nie mylę Nie powiem, nawet wyszło
|
|
|
Post by Onedine on Jan 6, 2021 13:06:19 GMT
Onedine , a kliknęłaś w "zapisz" pod tytułem tematu? ("click here to save") Kliknęłam "save changes" na dole.
Powiem Wam, że byłem w szoku. Wczoraj mi w proponowanych wyświetliło: www.youtube.com/watch?v=H69g_qK83xEPiosenka turecka, a klip koreański jeśli się nie mylę Nie powiem, nawet wyszło Muzyka nie moje klimaty, ale kojarzę dramę " Birth of the beauty". Koreańska, na razie jej nie widziałam,może kiedyś obejrzę jak będę w nastroju na zmianę bohaterki w szczupłą w kilka tygodni Wydaje mi się, że tam było bardzo krótko jak ona zeszczuplała.
|
|
|
Post by lucy on Jan 6, 2021 13:10:29 GMT
Pod tytułem tematu (milimetr niżej) trzeba kliknąć w "click here to save".
|
|
|
Post by Onedine on Jan 6, 2021 13:13:23 GMT
Pod tytułem tematu (milimetr niżej) trzeba kliknąć w "click here to save". Dzięki Patrzyłam, a tego nie zauważyłam
|
|
|
Post by Matthias on Jan 6, 2021 13:49:07 GMT
Onedine, teraz dopiero dojrzałem tytuł tej produkcji. Kilkanaście odcinków z tego co widziałem, ma ta produkcja.
|
|
|
Post by Onedine on Jan 6, 2021 16:04:04 GMT
Onedine , teraz dopiero dojrzałem tytuł tej produkcji. Kilkanaście odcinków z tego co widziałem, ma ta produkcja. Dramy (które nie są poranne lub weekendowe) zwykle tyle mają odcinków. Najczęściej 16-20 (po 60-80 minut), mniej lub więcej i taka jest założona z góry liczba. 16 to ta najpopularniejsza liczba. Dla mnie fakt, że coś ma np tylko 12 czy 16 godzinnych odcinków nie jest specjalna zachętą, skoro to standardowa liczba i w to miejsce mogę obejrzeć coś o takiej samej liczbie, co bardzo mi się spodoba. cool
|
|