|
Post by Alex on Dec 18, 2020 9:56:53 GMT
Tytuł: Echo serca Tytuł międzynarodowy: -
Wytwórnia: Telewizja Polska Producent: Wojciech Widelski Reżyser: Tomasz Szafrański, Marcin Bortkiewicz Scenariusz: Piotr Jasek, Julia Kamińska, Wojciech Nerkowski, Grażyna Wilczyńska, Robert Wieczorek, Olga Kłys, Dominika Hilszczańska, Robert Miękus, Tomasz Szafrański, Agnieszka Krakowiak
Gatunek: Obyczajowy Ilość Odcinków: 41 Kanał: TVP 1/TVP 2 Emisja: 15 stycznia 2019 - 21 kwietnia 2020
Opis: Główną bohaterką serialu jest psycholog Magdalena Borska, która po trudnych doświadczeniach w Londynie wraca do Polski i podejmuje pracę w Szpitalu Północnym w Warszawie. Próba zaadaptowania się w nowym miejscu i dążenie do wykonywania jak najlepiej niełatwego zawodu są rzucone na tło emocjonujących i trzymających w napięciu przypadków medycznych. Każdy odcinek kontynuuje historię Magdaleny i rozwija jej, niekiedy trudne, relacje ze współpracownikami oraz zawiera nowy medyczny przypadek.
Obsada: Kamilla Baar-Kochańska - Magdalena Borska Antoni Pawlicki - Jan Sowiński Przemysław Sadowski - Andrzej Stomma
Julia Grant-Scott - Joanna Winiarska Maciej Mikołajczyk - Bartek Winiarski Łukasz Garlicki - Szymon
Dorota Segda - Irena Anna Dereszowska - Agnieszka
|
|
|
Post by lucy on Dec 18, 2020 11:01:53 GMT
Lubiłam kiedyś Sadowskiego. Fajnie się na niego patrzyło, bo był przystojny. Ten serial pewnie bym oglądąła, gdybym nie miała internetu. foch
|
|
|
Post by Alex on Dec 18, 2020 11:17:47 GMT
lucy Nie masz, czego żałować. W rankingu najgorszych polskich seriali medycznych wyprzedza go chyba tylko "W rytmie serca". Sadowski i Pawlicki ok, ale reszta i przede wszystkim scenariusz leżą... Nawet specjalnie mnie nie dziwi, że tvp powiedziało stop i nie chcą kolejnego sezonu.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 18, 2020 12:15:13 GMT
lucy, a fazy na Pawlickiego nie miałaś? Wg mnie to bardzo fajy aktor, zaś co do urody to zupełnie jak Sadowski - kiedyś był fajny, dziś już niekoniecznie. Ja obejrzałem pierwszy odcinek i wyjątkowo zagzdam się z Alex, - Pawlicki i Sadowski to najlepsze, co ten serial miał. Wątek Kamilli Baar baaaaaardzo naciągany (nie przepadam za wątkiami od czapy w stylu "wróciła z UK i stara się ułożyć życie na nowo"). Serial wygląda trochę jak niskobudżetowy - głównie przez te autentyczne wnętrza szpitala (to nie 5-gwiazdkowa klinika z Leśnej Góry). Kiedyś obejrzę serial w całości, a czemu nie zrobiłem tego w czasie emisji? No cóż, byłem kilka odcinków w plecy, a w najnowszych nagle pojawiła się naczelna aktorka wszystkich polskich seriali i tej samej miny oraz kreacji aktorskiej - Anna Dereszowska. Wciąż nie wiem, czemu producenci myślą, że ona przyciąga widzów przed ekrany, skoro jest właśnie na odwrót? Alex, myślę, że serial się zakończył przez brak miejsca w ramówce i fajny, ale nietrafiony pomysł, by nie dzielić go na sezony. Na dodatek, trafił do TVP2, która raczje kojarzy mi się z serialową kaszaną niż megaprodukcją, a jej ramówka jest wypełniona po brzegi serialami o lekarzach ("Na dobre i na złe", "Na sygnale", "Doktor Kleist", "Doktor z Alpejskiej wioski", a wisieńką na tym zakalcu było w tym sezonie "Uzdrowisko")...
|
|
|
Post by Alex on Dec 18, 2020 13:44:28 GMT
Ja obejrzałem pierwszy odcinek i wyjątkowo zagzdam się z Alex , - Pawlicki i Sadowski to najlepsze, co ten serial miał. Oj, @rafaelcaen, bez przesady z tym wyjątkowo Bardzo mi się podobał wątek z Sadowskim i jego żoną (poza jedną sytuacją, wciśniętą, żeby podkręcić dramę), był taki prawdziwy... Uwielbiałam też sceny Pawlickiego z jego serialową córką serduszkoo a w najnowszych nagle pojawiła się naczelna aktorka wszystkich polskich seriali i tej samej miny oraz kreacji aktorskiej - Anna Dereszowska. Też nie przepadam za Dereszowską... Według mnie i ona i Kamilla Baar to aktorki jednej miny. W jej Magdzie cały czas widziałam Hanę z "Na dobre i na złe", troszkę lepiej jej poszło w "Na krawędzi", ale mimo wszystko i tak czułam jakbym widziała cały czas tę samą postać. Alex , myślę, że serial się zakończył przez brak miejsca w ramówce i fajny, ale nietrafiony pomysł, by nie dzielić go na sezony. Na dodatek, trafił do TVP2, która raczje kojarzy mi się z serialową kaszaną niż megaprodukcją, a jej ramówka jest wypełniona po brzegi serialami o lekarzach ("Na dobre i na złe", "Na sygnale", "Doktor Kleist", "Doktor z Alpejskiej wioski", a wisieńką na tym zakalcu było w tym sezonie "Uzdrowisko")... Wydaje mi się, że gdyby serial był emitowany o innej porze mogłoby być lepiej z oglądalnością. Sama nieraz wolałam się położyć spać, niż siedzieć i oglądać... Nie wiem dokładnie, czym była spowodowana decyzja o zakończeniu, ale było wokół tego trochę szumu, aktorzy mieli pretensje, bo podobno dowiedzieli się na kilka dni/tygodni przed rozpoczęciem zdjęć, że zostali "bezrobotni". Jak zakładam tematy to właśnie wyraźniej widzę, że najbardziej ubogo jeśli chodzi o seriale jest w tvp. Mają kilka swoich tasiemców i poza tym nic ciekawego już nie robią, idą w teleturnieje i zagraniczne... Najlepiej chyba pod tym względem jest na tvnie, u nich jest całkiem sporo produkcji.
|
|
|
Post by lucy on Dec 18, 2020 13:54:28 GMT
lucy, a fazy na Pawlickiego nie miałaś? " style=""] Nie znam go @rafaelcaen Od dawien dawna nie oglądam nic w tv, a już tym bardziej polskiego i przez to moja wiedza na temat aktorów, którzy pojawili się na topie w ciągu ostatnich iluś lat jest bliska zeru. Z polskich seriali z Sadkiem lubiłam "Falę zbrodni" i "Pierwszy milion"
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 18, 2020 19:23:38 GMT
Alex , TVP ma uboga propozycje serialowa? Produkuja kilka seriali na kazdy sezon oprocz lata, po 13 odcinkow kazdy, w tym takze seriale kostiumowe. Wiele seriali ma kilka(nascie) sezonow. Jest Alex, jest Mateusz, cos na niedziele i “O mnie sie pomartw” na TVP2. Seriale przedstawiaja rozne srodowiska, choc przewage maja seriale z akcja w malych miastach czy gdzies na wsi. TVN robil maksymalnie 2/3 seriale na sezon (cos na niedziele, cos na wtorek o 21.30 + cos komediowego z roznym skutkiem) wiosenny i jesienny (bez zimy), a w ostatnich latach stawiaja na mini - seriale i tez slabo im z tym idzie (rowniez max. 2 seriale tygodniowo). Z kostiumowych seriali zrobili tylko 1 i pan Miszczak do dzisiaj nie potrafi przyznac, ze to byla porazka... Wszystkie seriale maja akcje w Warszawie, a wszyscy bohaterowie pochodza z klasy sredniej lub sa zamozni. Lubie seriale obu stacji, bo to sa zawsze bardzo rozne od siebie tytuly, ale przyznaje, ze te z TVN-u juz od kilku lat mnie nie interesuja i nie ogladam. Dobrze ujal to Jacek Braciak, gdy tlumaczyl, czemu nie gra w kontynuacji “Violetty”. lucy, ja Sadowskiego kojarze z “Zostac miss” i “Samego zycia” no i swietnej jego roli w “Bulionerach”.
|
|
|
Post by Alex on Dec 18, 2020 19:42:14 GMT
@rafaelcaen Chodzi mi o to, że poza tymi swoimi tasiemcami raczej za bardzo się nie wysilają, jeśli chodzi o seriale. Nie potrafię nawet wymienić za dużo seriali z tvp poza tymi do lecą od x sezonów, a w tvn jest tego o wiele więcej... Biorę pod uwagę ostatnie kilka/kilkanaście lat. Tvp: "Czas honoru", "Wojenne dziewczyny", "Dziewczyny ze Lwowa"... I to by było chyba na tyle. Tvn za to: "Brzydula", "Julia", "Prosto w serce", "Majka", "Przepis na życie", "Lekarze", "Prawo Agaty", "Druga szansa", "Pułapka" i mogę tak jeszcze wymieniać... Może i ma to związek z tym, że niektóre mają słabą oglądalność i muszą je wymieniać po sezonie czy dwóch, ale to nie zmienia faktu, że robią więcej seriali. Takie moje zdanie. lucy Ja właściwie Sadowskiego znam jedynie z "Fali zbrodni", ale za dużo go tam nie było... A, nie, jeszcze "Na krawędzi" z nim widziałam, ale tylko drugi sezon.
|
|
|
Post by lucy on Dec 18, 2020 21:18:00 GMT
Oj tak. Samo życie było na początku całkiem całkiem. Sadek grał postać przyjaciela brata Łukasza, tego z którym była protka i który zginął?. Czy coś mi się pozajączkowało? No i fajnie mu wychodziła ta rola. Był taki zakamuflowany, tajemniczy i intrygujący...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 19, 2020 7:51:44 GMT
lucy, tak. Taki maly madiozo Kacper Szpunar. Alex, myslalem, ze mowimy o serialach tygodniowych, ale jesli w gre wchodza jeszcze telenowele, to w dalszym ciagu TVP ma tego wiecej.
|
|
|
Post by Alex on Dec 19, 2020 13:29:00 GMT
@rafaelcaen , to możesz zakładać temety seriali z tvp, bo mi naprawdę poza tymi tasiemcami nic do głowy nie przychodzi. A jak mam zakładać tematy "M jak miłość" czy innego "Na dobre i na złe" to już jak pomyślę o tym ile się tam scenarzystów czy reżyserów, nie mówiąc już o obsadzie przewinęło to mi się odechciewa... Następna kwestia to opis serialu, bo podejrzewam, że on nie ma zbyt wiele albo właściwie niczego wspólnego z obecną fabułą
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 20:06:13 GMT
Że tak powiem dupy nie powala. Widziałem jeden odcinek ale się wynudziłem.
|
|