Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 19, 2021 10:36:10 GMT
Tytuł: Quien Mato A Sara? Tytuł PL: Kto zabił Sarę? Kraj: Meksyk Wytwórnia: Netflix Producent: Alexis Fridman, Juan Uruchurtu Reżyser: David Ruiz, Bernardo de la Rosa Scenariusz: José Ignacio Valenzuela ("La casa de el lado", "Santa diabla") Gatunek: kryminał, thriller Ilość odcinków: 10 (S1) + 8 (S2) + 8 (S3) Kanał: Netflix Emisja: od 24 marca 2021 do 18 maja 2022 Opis:„Kto zabił Sarę?” kręci się wokół zabójstwa kobiety, w wyniku którego jej brat spędził 18 lat w więzieniu, mimo iż zawsze zaprzeczał swojej winie. Po wyjściu z więzienia postanawia wziąć sprawiedliwość w swoje ręce, aby odkryć prawdę i zemścić się na osobie, która zabiła jego siostrę i zniszczyła jego życie. Obsada:Manolo Cardona/Leo Deluglio jako Alejandro Guzmán Zaldivar Ginés García Millán jako César Lazcano Carolina Miranda jako Elisa Lazcano Claudia Ramírez jako Mariana Toledo de Lazcano Alejandro Nones/Andrés Baida jako Rodolfo Lazcano Eugenio Siller/Polo Morin jako José María Lazcano Ana Lucía Domínguez jako Sofía de Lazcano Luis Roberto Guzmán jako Lorenzo Rossi Fátima Molina jako Clara Juan Carlos Remolina jako Sergio Hernández Iñaki Godoy jako Bruno Héctor Jiménez/Marco Zapata jako Elroy Ximena Lamadrid jako Sara Guzmán Litzy/Ela Velden jako Marifer Fernández Gálvez i inni.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 19, 2021 10:36:20 GMT
Zwiastun:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 19, 2021 19:42:04 GMT
Niezła sieczka.
|
|
|
Post by lucy on Feb 20, 2021 11:50:23 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 3, 2021 10:32:01 GMT
Trailer
|
|
|
Post by lucy on Mar 22, 2021 8:59:21 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 22, 2021 9:01:38 GMT
Jeśli będą dobre opinie, zerknę.
Początek wbił mnie w fotel.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 25, 2021 11:53:30 GMT
Serial pojawił się wczoraj. Pierwszy sezon liczy 10 odcinków.
Dostępny z polskim lektorem i polskimi napisami.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 26, 2021 15:50:22 GMT
Wygląda na to, że latynoski Netflix ma kolejny hit na swoim koncie. Serial jest w topce w 74 krajach. Serial prawdopodobnie z "Oscuro Deseo" będzie na podium największych hitów latynoskiego Netflixa. Serial również w topce w Polsce
|
|
|
Post by lucy on Mar 26, 2021 20:10:34 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 27, 2021 14:42:24 GMT
|
|
|
Post by Marcoss on Mar 28, 2021 10:00:01 GMT
4 odcinki za mną. Nie powiem, fajnie jest zobaczyć latynoskich aktorów znanych z telenowel w krótkim serialu, ogląda się go bardzo szybko, ale też nie ma czym się szczególnie zachwycać. Połączenie kryminału z kolejną współczesną wariacją na temat Hrabiego Monte Christo. Wszystko to już było. Wiem jednak, że twórca serialu, José Ignacio Valenzuela potrafi zaskoczyć, więc na pewno obejrzę go do końca.
Manolo Cardona chyba w ogóle się nie starzeje. Odnoszę wrażenie, że wygląda tak samo jak w telenowelach, które widziałem kilkanaście lat temu.
|
|
|
Post by lucy on Mar 28, 2021 10:21:10 GMT
A jak wypadli nasi telenowelowi ulubieńcy aktorsko. W serialu jednak gra wymaga innych środków przekazu.
|
|
|
Post by Marcoss on Mar 28, 2021 10:58:24 GMT
Bardzo w porządku. Najgorzej wypada chyba Siller , ale nie wiem czy to bardziej efekt gry aktorskiej czy naciągniętej twarzy.
|
|
|
Post by lucy on Mar 28, 2021 11:21:26 GMT
No ja akurat fenomenu Sillera nigdy nie podzielałam. rolleyes Znam go zresztą jedynie z Mi Pecado, gdzie kompletnie mi nie podszedł. Chciałam rzucić okiem na ten serial dla Manolo, ale skoro to kolejny mix z Hrabim M (przyznam, że po samym opisie nie zaskoczyłam, ale teraz już nie mam wątpliwości) to sobie daruję.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 28, 2021 11:44:00 GMT
Serial awansował na pierwsze miejsce w Polsce.
|
|
|
Post by lucy on Mar 28, 2021 12:07:15 GMT
Aż tak? Czyli jeszcze go nie skreślam...
|
|
|
Post by Marcoss on Mar 28, 2021 13:19:29 GMT
Chyba nawet "Oscuro deseo" nie było numerem 1 w Polsce? Nie pamiętam czy Netflix już wtedy podawał takie dane...
Serial jest bardzo komercyjny i może spodobać się każdemu, ale takiego sukcesu meksykańskiej produkcji u nas jednak też się nie spodziewałem.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 28, 2021 16:06:43 GMT
"Oscuro Deseo" w Polsce utrzymywało się w topce aż przez 61 dni zwykle na 3-7 miejscu. W Polsce od meksykańskiego Netflixa wybiły się trzy produkcję - "Oscuro Deseo", "Control Z" i teraz "Quien Mato A Sara?". Było też kilka filmów, które znalazły się w topce jak "Tata poszukiwany" z Silvią Navarro.
"Quien Mato A Sara?" ma szansę zostać największym hitem latynoskiego Netflixa, przebijając tym samym "Oscuro Deseo", w ciągu miesiąca po premierze obejrzało 35 mln widzów.
Polski Netflix sam zauważył zainteresowanie latynoskimi pozycjami i przy "Quien Mato A Sara?" zainwestował w lektora (jak widać wyszło im na plus). Może wkrótce uzupełnią lektora przy "Oscuro Deseo", bo serial jest dostępny tylko z polskim napisami.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 29, 2021 16:39:58 GMT
|
|
|
Post by lucy on Apr 1, 2021 9:07:32 GMT
cd...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 6, 2021 21:25:54 GMT
O matko jaki ten facet jest naciągnięty. Facet ma 40 a wygląda jak 20 latek.
Chyba sobie zerknę dziś na pierwszy odcinek. Zobaczę czy mi podejdzie. Oni musieli mieć nagrane od razu 2 sezony.
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2021 12:07:35 GMT
Trafiłam na zachwalającą serial recenzję: LINK
|
|
|
Post by Atahan on Apr 15, 2021 7:50:41 GMT
Szykuje się chyba najdłuższa recenzja sezonu w mojej forumowej karierze. Obstawiam, że będzie nawet dłuższa od tych moich wypocin w "What/If". Tylko, że ta już nie będzie mieć tak pozytywnego wydźwięku, bo po 3 odcinkach mam już 7 punktów w notatniku, do których muszę się odnieść, a przede mną jeszcze 7 odcinków... Ale na wielki plus to piosenka w napisach końcowych, która mi wpadła w ucho. To jest jedyny powód, dla którego nigdy nie przewijam napisów końcowych. www.youtube.com/watch?v=qweDLQwexf8
|
|
|
Post by Marcoss on Apr 18, 2021 8:20:45 GMT
Wymęczyłem ten serial i nie polecam. Zamiast na scenariuszu twórcy woleli skupić się na tanim efekciarstwie. Pod koniec oczywiście wszystko jeszcze bardziej zagmatwano, aby zrobić kolejny sezon. Ja już się na niego nie piszę. Muszę chyba przywyknąć, że to co podoba się większości mnie niekoniecznie
|
|
|
Post by lucy on Apr 18, 2021 9:19:36 GMT
To jest już chyba standard: zacząć dobrze, nawinąć widzowi makaron na uszy i otworzyć furtkę na kolejny sezon. A co by było, gdyby serial nie zrobił wyników i nie dostał zielonego światła na kontynuację? Byłaby historia bez zakończenia i odpowiedzi na tytułowe pytanie (bo śmiem mniemać, że jeszcze nie wiadomo kto zabił Sarę ) rolleyes Na Filmwebie serial ma niższą ocenę, niż Mroczne Pożądanie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 18, 2021 10:57:10 GMT
A co by było, gdyby serial nie zrobił wyników i nie dostał zielonego światła na kontynuację? Byłaby historia bez zakończenia i odpowiedzi na tytułowe pytanie (bo śmiem mniemać, że jeszcze nie wiadomo kto zabił Sarę ) Serial miał z góry nagrane wszystkie odcinki, więc nawet gdyby była klapa to był by drugi sezon, a prawda kto zabił Sarę wychodzi w finale sezonu. Mi się serial podobał, choć bez większych uznań, ale poszli za bardzo w telenowele. Co w sumie nie dziwi bo scanariusz pisał dawny scenarzysta telenowel.
|
|
|
Post by Marcoss on Apr 18, 2021 11:12:05 GMT
Myślę, że nie do końca prawda o śmierci Sary wychodzi na jaw w finale sezonu, biorąc pod uwagę sceny z zapowiedzi kolejnej serii, ale teoretycznie tak - wiemy, kto odpowiada za "wypadek" na łodzi i jest to moim zdaniem rozwiązanie bardzo przewidywalne.
Valenzueli lepiej wychodziły telenowele. Tam można sobie pozwolić na większą ilość nielogiczności i absurdów. W serialu, przy niewielkiej liczbie odcinków oczekuje się czegoś więcej, ale tak to już jest, jak ważniejsze od scenariusza są sceny seksu.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 18, 2021 11:48:52 GMT
Tak, miałem na myśli rozwiązanie zagadki nad jeziorem, a fakt że Sara za pewnie przeżyła wypadek to już temat na drugi sezon 😂 Co do Valenzueli to on zawsze miał to coś do przesadzania w swoich historiach i fakt, że w telenoweli mógł bardziej sobie na to pozwolić
|
|
|
Post by lucy on Apr 18, 2021 14:53:17 GMT
Serial miał z góry nagrane wszystkie odcinki, więc nawet gdyby była klapa to był by drugi sezon, a prawda kto zabił Sarę wychodzi w finale sezonu. Chyba czegoś nie rozumiem. Nawet gdyby była klapa, byłby drugi sezon? Na Netflixie tak jest, ze można sobie nakręcić do przodu i to zostanie wyemitowane bez względu na wyniki? Ja rozumiem, ze jeśli Netflix zamówił z góry 2 sezony, to wyemituje (choć pewności nie mam), ale tutaj chyba zamówił jeden? Przy pierwszej scenie w pierwszym filmiku zebrało mi się na wymioty i chyba to serial nie dla mnie. Współczuję aktorom, ze ich zmuszają grać takie sceny. Nawet w aktorstwie są jakieś granice.
|
|