|
Post by lucy on Jan 13, 2021 11:16:37 GMT
lucy, no spodziewalem sie po prostu, ze wiedza i powiedza cos wiecej na temat tych postaci, ale moze, jak naoisalem, nagrywali to przy poczatkowych odcinkach. Ale oni chyba nie mogą odsłonić za dużo. Mają postać przedstawić po krótce, a nie w szczegółach. Fabuła każdego projektu zresztą też jest zawsze odsłaniana w bardzo niewielkim zakresie. Dla mnie w ogóle to jest chore, że aktorzy prezentują swoje postacie przed dystrybutorami Ich zadaniem jest przecież wcielenie się w rolę, ewentualnie udzielenie wywiadu, a nie branie udziału w marketingu. Od reklamy i całej promocji są marketingowcy i to oni powinni zająć się sprzedażą. A nie aktorzy. Reyting za 12.01.2021 - wtorekTOTAL: 1. Masumlar (17 odcinków) - 11,68% ⬇ (-0,63) 2. Tama (22 odcinki) - 7,17% ⬇ (-1,65) 13. Hekimoglu (32 odcinki) - 4,08% ⬆ (+0,5) 17. Emanet - 2,82% AB: 1. Masumlar - 15,39% ⬇ (-2,09) 5. Hekimoglu - 5,12% ⬆ (+1,01) 8. Tama - 3,48% ⬇ (-2,22) 25. Emanet - 1,53%
|
|
|
Post by lucy on Jan 13, 2021 11:38:57 GMT
Piszą, ze jest zmiana aktorki w roli matki. Szkoda, bo tamta była idealnie dobrana.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 13, 2021 12:51:26 GMT
lucy, zaczyna sie... Aktorzy w tych filmikach maja za zadanie opowiedziec o swojej postaci, to tylko czesc kampanii. I aktor jak najbardziej powinien umiec to zrobic, to tak jakby ktos poprosil Cie, zeby opowiedziala o swojej pracy i nie wiedziala, co powiedziec poza “lubie ja”.
|
|
|
Post by Alex on Jan 13, 2021 15:42:32 GMT
Coś mnie dzisiaj kusi, żeby się za ten serial zabrać... Ale trochę przeraża mnie rating, takich cyferek nie ma chyba żaden serial TRT, mogą go ciągnąć w nieskończoność niemoc No i żaden z tych, które obecnie oglądam nie zbliża się raczej do finału, a tu jeszcze niedługo premiera Teskilat
|
|
|
Post by lucy on Jan 13, 2021 16:13:46 GMT
I aktor jak najbardziej powinien umiec to zrobic, to tak jakby ktos poprosil Cie, zeby opowiedziala o swojej pracy i nie wiedziala, co powiedziec poza “lubie ja”. A widzisz, znam osoby, które nie lubią i nie potrafią opowiadać, a za to są dobre w swoim fachu. No są i takie, którym najlepiej wychodzi gadanie o tym co robią lub co potrafią (szczególnie podczas rozmowy kwalifikacyjnej ), a jak już przyjdzie co do czego to nie chciałbyś mieć takiego pracownika. rolleyes Owszem, aktorzy powinni mieć gadane, czy jak kto woli umieć mówić (relacjonować), no ja osobiście wolę, jeśli poza samym graniem potrafią jeszcze śpiewać (oraz tańczyć), a znam takich, którzy pierwsze mają opanowane do perfekcji, a przy drugim, tudzież trzecim leżą i kwiczą, i jak np. przyjdzie im nagle zagrać jedną scenę, gdzie postać śpiewa to będąc widzem trzeba szybko zatykać uszy. Coś mnie dzisiaj kusi, żeby się za ten serial zabrać...(...) mogą go ciągnąć w nieskończoność Alex, ja tasiemców nie znoszę, no jak serial trzyma cały czas wysoki poziom to duża ilość odcinków naprawdę nie stanowi problemu, a wręcz przeciwnie (wiem to z doświadczenia, bo oglądam IG, który jest mega dobry przez cały czas). MA to serial zupełnie inny, niż wszystkie i trudno go do jakiegoś porównać. Na pewno jednak nie spodoba się tym, którzy wolą nieskomplikowane fabuły i postacie. {Spoiler}Dojdzie jeszcze babcia Safiye, Hana, Gulben i Nermin.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 13, 2021 16:39:57 GMT
Alex, ja moge Ci serial tylko polecic i skoro zaczynasz go teraz, to nawet gdyby zrobili 100 odcinkow (czego nie zrobia), to bedac na biezaco przeciez tego nie odczujesz.
|
|
|
Post by Alex on Jan 13, 2021 17:54:38 GMT
Dobra, włączę sobie pierwszy odcinek
|
|
|
Post by lucy on Jan 13, 2021 18:06:25 GMT
Nie powiem, szybko Cię przekonaliśmy Nie zrażaj się przypadkiem Alex po pierwszych scenach, bo na początku mogą się wydawać dziwne
|
|
|
Post by Alex on Jan 13, 2021 18:12:16 GMT
Nie powiem, szybko Cię przekonaliśmy Mam w sobie zbyt mało samozaparcia Poza tym coś musi zastąpić Soz, żeby liczba seriali się zgadzała
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 13, 2021 19:18:27 GMT
Alex, jesli Ci sie nie spodoba, to raczej po prostu nie jest gatunek dla Ciebie. lucy, kiedy ogladasz 17 odcinek? Ja ogladam z napisami po hiszpansku, jest zazwyczaj dostepny w niedziele, ale widze, ze na niektorych stronach chyba juz jest po angielsku? Albo to sciema...
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 10:08:33 GMT
lucy, kiedy ogladasz 17 odcinek? @rafaelcaen, ja najpierw musze liznąć trochę tyłów. W okresie okołoświąteczno-noworocznym nie oglądałam nic z Turcji, tylko nadrabiałam zaległości filmowe (spoza Turcji), więc na tą chwilę mam do obejrzenia 2 odcinki DEK (oprócz wczorajszego, ale jego nie liczę), oraz chyba 2 odcinki Sadakatsiz. MA był pierwszym serialem, którego nadrobiłam i to w całości... więc teraz musi ciut poczekać, bo całkiem zapomnę na czym stanęłam w pozostałych dizi. Alex, i jak tam? Liznęłaś choć początek MA?
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 11:26:05 GMT
Alex, przepadła. Nie wiem czy to dobry znak czy zły?
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 16:58:56 GMT
@rafaelcaen, chyba dobrze kombinujesz Alex chyba zwątpiła cacy
|
|
|
Post by Alex on Jan 14, 2021 18:37:43 GMT
lucy , @rafaelcaen , miałam dzisiaj strasznie zabiegany dzień i nie miałam jak spokojnie usiąść, żeby coś napisać. Obejrzałam wczoraj pierwszy odcinek. Trochę wolno się wszystko dzieje... To znaczy sceny Inci i Hana w szpitalu wydawały mi się trochę przydługie. Poza tym nawet mi się podobało, ale myślałam, że będzie większe "wow" Po pierwsze ciekawi mnie, co się stało z matką Inci... Zmarła w dniu jej urodzin, nasunęła mi się myśl, że przy porodzie, ale Inci ma młodszego brata, więc ta opcja odpada. No i jaki związek ma z tym jej ojciec, jeśli jakiś ma? Dlaczego dziadek nie chce, żeby wnuki się z nim spotykali? Nie podoba mi się też ten niedoszły narzeczony, czuję, że tak łatwo nie odpuści... W domu Hana jest tak napięta atmosfera, że sama czuję niepokój, jak oglądam. A autentycznie przerażona byłam, kiedy miska z fasolą upadła na podłogę... Czułam, jakbym tam była i bałam się tego, co się za moment stanie. Sefiye na ten moment jest według mnie najbardziej złożoną postacią. Z jednej strony jest... Pedantyczna to za mało powiedziane. A jednocześnie gromadzi gazety z co najmniej ostatnich 20 lat, śmieci wynosi do drugiego mieszkania... Zawsze mi się wydawało, że to się wyklucza, ale nie wiem, nie jestem psychologiem, nie znam się na tym. Na pewno będzie to wyjaśnione w kolejnych odcinkach. Do tego ma silną potrzebę kontrolowania wszystkiego i wszystkich. Zamyka Neriman (?) w pokoju, złości się na Hana, bo myśli, że znalazł sobie dziewczynę... Zagadką jest dla mnie na razie Gulben (chyba dobrze napisałam imię?). Na pewno ma jakieś problemy, ale raczej nie chodzi tu o manię czystości, to dzieje się raczej pod wpływem siostry... Jest w tym coś jeszcze. Z Hanem też chyba nie do końca jest wszystko w porządku, ale to poczekam z oceną na więcej informacji.
Zaciekawiło mnie, ale nie aż na tyle, żeby od razu nadrobić wszystkie odcinki. Jak mnie najdzie chęć to się wezmę za kolejny...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 19:23:40 GMT
Alex, zapamietalas wszystkie imiona poprawnie. Moje odczucia po pierwszym odcinku byly podobne do Twoich, odcinek zaczal sie mega ciekawie, a potem przez prawie polowe jego trwania sie wlokl za sprawa Hana i Inci. Tym samym tez mialem wrazenie, ze spodziewalem sie czegos wiecej. Safiye i Gulben sa motorem tego serialu, niewazne czy i jak duzo sie u nich dzieje. One po prostu pojawiaja sie na ekranie i juz jest ciekawie, sledzisz wzrokiem kazdy ich ruch, by nie przegapic jakiegos szczegolu. Pisalem tu o tym, chociaz lucy, majaca podobne odczucia, mnie nie rozumiala. W kolejnych odcinkach akcja dalej skupia sie bardziej na Inci i Hanie, nie bedzie nudno, ale tez nie bedzie wbijania w fotel. 5. odcinek troche wyjasnia i ma wiecej akcji i sprawi, ze bedziesz wrecz glodna kolejnego.
|
|
|
Post by Alex on Jan 14, 2021 20:00:24 GMT
5. odcinek troche wyjasnia i ma wiecej akcji i sprawi, ze bedziesz wrecz glodna kolejnego. No to jeszcze trochę Podobały mi się też sceny, w których Han zaczyna mieć dość i wrzuca pościel do pralki albo wchodzi do pokoju Sefiye i grozi, że wyrzuci jej ubrania. Sporo emocji tam było, mi samej się udzieliły. Czułam się zarówno tak bezsilna i wściekła jak Han, a jednocześnie było mi też żal Sefiye. Han ma już dość, ale takie zachowania zdecydowanie nie pomogą, raczej tylko pogorszą sytuację...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 21:16:11 GMT
Alex, wlasnie takie sceny stanowia sile tego serialu i bedzie ich duzo, duzo wiecej. I bedzie jeszcze dramatyczniej, a im dalej w las, tym bardziej ekipa staje na rzesach, by podarowac nam idealnie dopracowany odcinek.
|
|
|
Post by Alex on Jan 14, 2021 21:29:30 GMT
@rafaelcaen to muszę się zmobilizować. W weekend może pooglądam
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 22:17:25 GMT
Alex, pierwszy odcinek jest na pewno najsłabszy ze wszystkich... choć z drugiej strony ja już po nim wiedziałam, że będę oglądać dalej. Tak w ogóle to przeskocz sobie na stronę 1 i zerknij na reytingi odcinka 1 i 2. Od razu dostaniesz powera na kolejny seans. Co do Twoich pytań, to już kolejny odcinek da Ci niejedną odpowiedź... choć jednocześnie postawi nowe pytania. I przygotuj się w nim na pierwszy szok. W odcinku drugim jest pewna scena, w której Gulben wyjawia wiek swój i rodzeństwa. Please, zanotuj ją (która to minuta) i napisz mi, bo chciałabym do tej sceny wrócić, no nie chce mi się jej szukać.
|
|
|
Post by Alex on Jan 14, 2021 22:44:21 GMT
Tak w ogóle to przeskocz sobie na stronę 1 i zerknij na reytingi odcinka 1 i 2. Pamiętam je Jeszcze takiego wzrostu w żadnym dizi nie widziałam. Co do Twoich pytań, to już kolejny odcinek da Ci niejedną odpowiedź... choć jednocześnie postawi nowe pytania.Domyślam się, że tak będzie. Jestem przygotowana. Ale im więcej pytań tym lepiej, będzie mnie bardziej ciągnęło do następnych odcinków. Za drugi odcinek zamierzam się zabrać w sobotę, jeśli mi nic nie przeszkodzi
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 22:44:33 GMT
lucy, tez mi sie cos z wiekiem Gulben nie zgadza, a bylo cos o tym chyba w 12-13 odcinku.
|
|
|
Post by lucy on Jan 15, 2021 10:06:52 GMT
@rafaelcaen, po raz pierwszy o tym kto ile ma lat było w odcinku 2 i już wtedy było dla mnie dziwne, że Gulben i Han są rówieśnikami (tak zapamiętałam, no nie jestem pewna). Gulben chyba powiedziała, że Safiye jest od nich o 10 lat starsza, wiec by wychodziło, że S jest ok. 40-tki. Dlatego Alex, please... dawaj cynk kiedy w którymś odcinku będzie mowa o wieku. Następny serial oglądam już z notesikiem pod ręką.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 15, 2021 10:46:06 GMT
Alex, tego poniżej nie czytaj póki co.
lucy, {Spoiler} zgadza się. Gulben powiedziała, że jest starsza od Hana, dodając, że o rok (to chyba była scena, w której też był Esat :-) ). W retrospekcjach widać, że Safiye jest nastolatką, ma z 14-16 lat, a Gulben 7-10. Wypadek z autobusem był w 1998, więc wg mnie Safiye miała wtedy ok. 16 lat. W odcinku 12-13 (nie pamiętam dokładnie) Safiye mówi coś o swoich urodzinach i zastanawia się, ile już ma lat i mówi, że 33, a Safiye na nią krzyczy, że to już 37. Jeśli tak, to Safiye powinna mieć 45-47 (na co nie wygląda, dla mnie ona jest przed czterdziestką), ale to się wtedy nie zgadza, bo tym samym w dniu wypadku Naciego miałaby 23-25 lat. :-D
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 15, 2021 21:55:14 GMT
Jestem po 17. odcinku. Ło matko, co tam się dzieje!
|
|
|
Post by Alex on Jan 16, 2021 1:04:33 GMT
Jednak dzisiaj obejrzałam sobie odcinek drugi. I ten mi się dużo bardziej podobał, więcej się działo...
Inci wprowadziła się do kamienicy Hana. Chyba już można powiedzieć, że są parą... A jeśli nie to w następnym odcinku już na pewno będą. Ojciec Inci był alkoholikiem, pewnie miało to związek ze śmiercią jej matki. Ona sama też związała się z człowiekiem, który ma ten sam problem. Czyli można powiedzieć, że takie typowe zachowanie. Podczas przeprowadzki zniszczyła się ulubiona płyta mamy Inci, którą dostała od jej ojca. Han się o tym dowiedział i kupił jej taką samą. Ale kiedy jej ją wręczał, nie mogłam pozbyć się wrażenia, że jest to pewnego rodzaju zapowiedź tego, co czeka Inci w tym związku, że idzie drogą swojej matki. I choć bardzo się stara to nie da jej się uchronić przed powielaniem jej błędów. Nie umiem się do nich przekonać... Niby jest wszystko super, fajnie, całkiem przyjemnie się patrzy na ich wspólne sceny, ale gdzieś z tyłu głowy plącze się myśl, że ten związek nie będzie dobry ani dla niego, ani tym bardziej dla niej. Zwłaszcza po tym, czego się w końcówce dowiedzieliśmy o Hanie! Wcześniej już nam malutkie podpowiedzi dawali, potem troszkę większe jak np. podnoszenie papierków z ulicy i wrzucanie do skrytki w szafie. Ale te nocne wycieczki! Inci zauważyła buty, ale myślę, że jeszcze przez długi, długi czas nie będzie świadoma, co Han tak naprawdę robił... Od razu też dali nam wyjaśnienie, dlaczego tak się dzieje. Jego zachowanie ma oczywiście związek z matką, podobnie jak Sefiye. Ale takie skrajności? Co do Sefiye... Z jednej strony powiedzieli nam dużo, a z drugiej dalej nie wiemy nic... W dzieciństwie na pewno brakowało jej ojca i chyba nadal tak jest, pokazuje to jej zachowanie, kiedy poprosił ją o zrobienie szpinaku. Jednocześnie upodabnia się do matki... Chce wszystkich kontrolować, teraz celem stał się Han, nie chce dopuścić do jego związku z Inci. Kiedy coś idzie nie po jej myśli próbuje w innych wzbudzić poczucie winy, opowiada jak bardzo się dla nich poświęciła, a oni najchętniej by chcieli, żeby umarła, zniknęła z ich życia... Przy okazji wykańcza tym siebie i pozostałych domowników. Scena z różami była przepiękną metaforą. Wydawało się, że Neriman jako jedyna z nich uniknęła problemów psychicznych. Jednak chyba nie do końca tak jest... Ale odnoszę wrażenie, że jej zachowanie nie ma związku z dzieciństwem i matką (ona była bardzo mała, kiedy matka zmarła) tylko z obecną sytuacją w domu. Nie może znieść tego trzymania pod kloszem i ciągłych krzyków, zakazów: tego nie dotknij, tego nie zjedz, z tym nie rozmawiaj... Rany na rękach to na pewno nie alergia. Nie wyglądają, jak rany po okaleczaniu się, ale myślę, że ma to z tym związek. Może od tego się zacznie... No na pewno ma to jakieś podłoże psychiczne. I chyba szykuje się jej jakiś wątek z młodszym bratem Inci, tak czułam, że tak będzie. Jeśli chodzi o wiek postaci to w tym odcinku było wspomniane, że Sefiye jest najstarsza, ale to wiadomo. Gulben podczas rozmowy z Esatem (1:19:00) wspomniała, że pomiędzy nią, a Hanem jest rok różnicy. Potem spytała, czy on jest w ich wieku, ale odpowiedział, że ma 34 lata, więc chyba zbliżonym... Han jest chyba koło trzydziestki, ale nie powiedział dokładnie ile ma lat. Swoją drogą rozbawiła mnie ta scena z Esatem, kiedy przyszedł do ich domu. To chyba nawet nie był pierwszy raz, bo okazuje się, że Gulben zakochana... Ale on za to nie ma pojęcia, jak wygląda sytuacja u nich w domu. Kojarzę tego aktora z AA i tam mi strasznie działał na nerwy, miał strasznie głupkowatą rolę, ale tutaj na szczęście nie widzę w nim "Erkuta", więc na plus dla aktora... Czasem ciężko mi się przestawić, jeśli aktor gra z jedną miną. Ale wygląda na to, że to nie ta półka. Ogólnie to już któryś z kolei serial, gdzie moją ulubioną postacią staje się przyjaciel prota... Tutaj co prawda jeszcze nie mogę tego powiedzieć, ale Esat jest na dobrej drodze. Na razie z pewnością mogę powiedzieć, że lubię jego i brata Inci.
A tak poza fabułą to od momentu, kiedy pierwszy raz zobaczyłam Farah na ekranie zastanawiam się, kogo mi przypomina. W pewnych momentach jest do kogoś tak podobna... Ale za choinkę nie mogę skojarzyć do kogo. niemoc
Birkan mi za to przypomina chwilami Kaana, ale też musiałam trochę pomyśleć zanim się zorientowałam. Do tego jest jeszcze pewna melodia, która w pewnym fragmencie przypomina mi jakiś inny utwór, ale też nie mogę skojarzyć... niemoc
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 16, 2021 8:05:23 GMT
Alex , to Ty musisz przechodzic prawdziwe meki ogladajac, jak wszystko co cos przypomina. Dobrze ujelas relacje Han-Inci, ja na poczatku watek jej i jej rodziny niezbyt polubilem, teraz jest inaczej. Scena z rozami byla ujmujaca, Gulben przeszczesliwa, Sagiye zaskoczona, a jak juz do siebie doszla, to postanowila kwiatki umyc... Ojciec nardzo przyczynil sie do tego, ze jego dzieci dzis sa takie, jakie sa, a one chca jeszcze o niego dbac. Nikt mu nic nie wypomina, zarzuca, tylko on sam czasami napomina, ze o nich “zapomnial” i o nich nie “zadbal”. Mam nadzieje, ze dowiemy sie czegos wiecej o jego malzenstwie, bo do tej pory pokazano nam tylko urywki i, ze skoncay sie gloryfikowanie jego osoby tylko dlatego, ze ma role “ojca”, bo jak wiemy, temu zadaniu nie sprostal. Esat
|
|
|
Post by lucy on Jan 16, 2021 10:37:02 GMT
(...)Ale te nocne wycieczki! Inci zauważyła buty, ale myślę, że jeszcze przez długi, długi czas nie będzie świadoma, co Han tak naprawdę robił... Od razu też dali nam wyjaśnienie, dlaczego tak się dzieje. Jego zachowanie ma oczywiście związek z matką, podobnie jak Sefiye. Ale takie skrajności? A co konkretnie zostało powiedziane? ... bo jeśli nie to o czym myślę, to posoliłabym spoilerem. Co do Sefiye... (...) W dzieciństwie na pewno brakowało jej ojca i chyba nadal tak jest, pokazuje to jej zachowanie, kiedy poprosił ją o zrobienie szpinaku. Jednocześnie upodabnia się do matki... Gulseren zawsze podkreśla (w sensie nie tylko w książkach, ale i w wywiadach), że "nasz dom rodzinny, w którym się wychowaliśmy jest naszym przeznaczeniem" i przenosimy z niego do naszych nowych domów wszystko to czego w nim doznaliśmy, czego się nauczyliśmy, co przeżyliśmy. Często nie jesteśmy tego świadomi, ale tak naprawdę jest. I to jest niesamowite, tym bardziej, że przenosiny również te złe "nawyki", których wcześniej będąc dzieckiem się wstydziliśmy, czy czuliśmy się przez nie nieszczęśliwi i sobie mówiliśmy, że w naszym domu tego nie będzie. Kiedy syn patrzy na to jak ojciec bije matkę, to kiedyś w jego domu jego dzieci ujrzą jak on bije żonę, bo taki model rodziny sobie przyswoił. Można by tu wymieniać w nieskończoność postawy i zachowania, które powielamy i dzieje się to z automatu. Święte jest powiedzenie "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Wydawało się, że Neriman jako jedyna z nich uniknęła problemów psychicznych. Jednak chyba nie do końca tak jest... Ale odnoszę wrażenie, że jej zachowanie nie ma związku z dzieciństwem i matką Nermin nie może być "normalna" wychowując się w takim domu i widać to doskonale kiedy jest poza nim, wśród rówieśników (mam na myśli głównie manię czystości). Drapanie ręki jest chyba sposobem na radzenie sobie z bólem psychicznym, że kiedy drapie, boli ją bardziej, niż to co czuje w środku. Gdyby ta domowa spirala w rodzinie kręciła się jeszcze lata, Nermin w przyszłości powieliłaby Safiye. Jeśli chodzi o wiek postaci to w tym odcinku było wspomniane, że Sefiye jest najstarsza, ale to wiadomo. Gulben podczas rozmowy z Esatem (1:19:00) wspomniała, że pomiędzy nią, a Hanem jest rok różnicy. Potem spytała, czy on jest w ich wieku, ale odpowiedział, że ma 34 lata, więc chyba zbliżonym... Han jest chyba koło trzydziestki, ale nie powiedział dokładnie ile ma lat. Dzięki Alex za scenę. Ja jeszcze kojarzę, że padło w którejś rozmowie, że Safiye jest od Hana i Gulben starsza o 10 lat. Jakby była to wrzuć jest jeszcze pewna melodia, która w pewnym fragmencie przypomina mi jakiś inny utwór, ale też nie mogę skojarzyć... Może Ci chodzi o Sezen Aksu? youtu.be/-aW8x1jTA2U ?? Ojciec nardzo przyczynil sie do tego, ze jego dzieci dzis sa takie, jakie sa, a one chca jeszcze o niego dbac. @rafaelcaen, nie ma co do tego wątpliwości, że miał obowiązek chronić dzieci. Ale z drugiej strony problem nie jest standardowy i mógł go zwyczajnie przerosnąć. Poza tym siedząc w pracy całe dnie mógł nawet nie wiedzieć, że żona się tak bardzo znęca nad dziećmi. Mogło to wyglądać, że je "jedynie" dyscyplinuje. Ja w każdym razie nadal czekam na więcej danych, bo ciągle czegoś mi brakuje, żeby go ostatecznie skazać. {Spoiler}I czekam na babcię Safiye, bo jak nietrudno się domyślić problem w rodzinie ma znacznie głębsze korzenie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 16, 2021 11:53:02 GMT
lucy, gdybyś trafiła na muzykę instrumentalną (ale w jakiejś "oficjalnej" wersji, a nie powycinanej z seriali z głosami i szumami w tle), to podrzuć, proszę. Ojciec nie wiedział, co się w domu dzieje? Wiedział doskonale. {Spoiler} Przecież było kilka scen, jak wraca do domu i widzi dramę Safiye z matką i jedyne, co robi, to ucieka do pokoju. Poza tym wspomina jakąś inną kobietę i Omera, za którego bierze czasami Hana. Według mnie on miał 2 domy. Albo nasi bohaterowie są jego drugą rodziną, bo pierwsza żona na przykład zmarła.
|
|
|
Post by lucy on Jan 16, 2021 13:21:13 GMT
lucy, gdybyś trafiła na muzykę instrumentalną (ale w jakiejś "oficjalnej" wersji, a nie powycinanej z seriali z głosami i szumami w tle), to podrzuć, proszę. O to chodzi: LINK ?? Pasowałoby ją zebrać do kupy, ale to trochę czasochłonne... i wrzucić w jednym poście. Ojciec nie wiedział, co się w domu dzieje? Wiedział doskonale. Wg mnie mógł sobie nie zdawać sprawy, że sytuacja jest aż tak poważna. Założę się, że żona w jego obecności nie torturowała dzieci jak to widzimy w retrospekcjach, a jedynie po nich wrzeszczała, że są nieznośne. Wyobrażam sobie, że przy czwórce "bachorów" można chwilami sfiksować. Do krzyków w domu łatwo się przyzwyczaić i je traktować jak normalkę. Sytuacja zupełnie inaczej wygląda jak się jest jej częścią, a inaczej jak się patrzy z zewnątrz. Pewnie gdyby Hikmet siedział jak my przed ekranem i oglądał te sceny, to by każdorazowo wskoczył do środka i wezwał karetkę. Pomijam, że mówimy o czasach, kiedy przeciętni ludzie nie mieli żadnej wiedzy o chorobach i zaburzeniach psychicznych, przez co nie wiedzieli jak w ich przypadkach postępować i że osoby, które tak się zachowują wcale nie są jedynie nerwowe, tylko chore i wymagają leczenia. Wg mnie ten ojciec tak samo jak i dzieci potrzebował pomocy. {Spoiler}Przecież było kilka scen, jak wraca do domu i widzi dramę Safiye z matką i jedyne, co robi, to ucieka do pokoju. Poza tym wspomina jakąś inną kobietę i Omera, za którego bierze czasami Hana. Według mnie on miał 2 domy. Albo nasi bohaterowie są jego drugą rodziną, bo pierwsza żona na przykład zmarła. {Spoiler}@rafaelcaen , jeśli mówisz o scenie kiedy chciał Safiye zabrać do parku lub zoo, bo nie pamiętam dokładnie, to zapewne nie chciał dolewać oliwy do ognia, bo wiedział, że tej babie niewiele trzeba, żeby wpadła w jeszcze większy szał. Po co dziecko ma na to patrzeć jak się rodzice szarpią? Ona miała schizę na punkcie jego pierwszej żony, o której nigdy nie zapomniał i od samego początku małżeństwa robiła mu sceny zazdrości. Hikmet nie miał dwóch domów, on stracił pierwszą rodzinę, z tego co na ten temat było to wygląda, że chyba w wypadku, skoro i żona i syn nie żyją. Kiedy to się stało jego rodzina go ponownie ożeniła, ale nic więcej na razie nie wiadomo. Liczę, że kiedy dołączy babcia Safiye poznamy nowe fakty. I ja na razie się wstrzymuję z linczowaniem Hikmeta.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 16, 2021 15:59:26 GMT
lucy , tak, chodziło mi o soundtrack. Niestety to, co na Youtubie jest dostępne to, póki co, właśnie muzyczki powycinane z odcinków i posklejane. Także nie są to "oryginalne" wersje. TRT ma to do siebbie niestety, że wykorzystuje albo instrumentalne wersje piosenek (jak w Elimi Birakma), albo utwory z biblioteki muzycznej, a znaleźć je tam zajęłoby lata - o ile są tam dostępne. Skoro bronisz Hikmeta - {Spoiler} to czemu nie interesował się Hanem w internacie? On dobrze wiedział, co się dzieje w jego rodzinie, wolał po prostu od tego uciekać (pracując) i trzymać się trochę z dala, żeby nie dolać oliwy do ognia i rozpętać burzy. I tak ma do dzisiaj. A jego dzieci wciąż liczą, że w końcu poczują, że mają w domu ojca, stąd obchodzą się z nim jak z jajkiem.
|
|