Deleted
|
Post by Deleted on Feb 3, 2021 17:32:12 GMT
lucy, tak, o 18 mi chodzilo. Nie wiedzialem, ze Fariye zachorowala. Myslalem, ze to bylo celowe wagranie scenarzystow i nawet mi sie podobalo. Po emocjach w odcinku 17 czlowiek myslal, ze teraz to dopiero bedzie trzesienie ziemi, a tu taki spokoj... Han cierpi. Zeby zagluszyc to cierpienie, sprowokowal kierowce, w nadziei, ze bol cielesny zagluszy bol duszy. Ale nie zagluszyl. Scena jak przytulil sie do kolan Safiye jak do matki byla wspaniala. Esat przejal na 5 minut stery, jak Han zniknal, a stary zjawil sie w firmie i odwalal cyrk. Ale ta “nachalna” reakcja Gulben na niego znow go od niej odpycha, a ja miale, juz cicha nadzieje. Brawo dla Gulben za to, ze wyrzucila Safiye za drzwi, by porozmawiala z Nacim. Zony Naciego nie lubie. W koncu odbila Safiye faceta. Fajnie, ze go wspiera, ale za tym kryje sie milosc i poki co mam wrazenie, ze taka nie do konca zdrowa. Ona pozwolilaby Naciemu odejsc, ale zeby wiesc samotne zycie, a nie do innej kobiety. W sumie w tym odcinku bylo troche za duzo retrospekcji. Jutro obejrze moze 19. odcinek.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 6, 2021 20:50:13 GMT
Jestem po 19. odcinku. Znow spokojnie i grzecznie. Uwielbiam zabawy tworcow kamera, specjalne ujecia, ale troche ich bylo za duzo w pierwszej polowie serialu. Mialem wrazenie, ze ogladam niemy serial, a bohaterowie nawet nie rozmawiali. Poza tym to juz drugi odcinek, jak wiekszosc bohaterow miala samotne sceny, wiec tylko wspominali i nic wiecej sie nie dzialo. Sceny krecone zima, wyzwanie dla ekipy, doceniam ich prace, ale sztuczne opady sniegu w scenie w ogrodzie z Inci i Hanem mogli sobie darowac. Nie dalo sie patrzec. Podobnie w scenie Gulben z Inci, ale scena byla krotsza i wklejono tam wiecej ujec z momentu, kiedy naprawde padal snieg. Za to ujecie ociekajacych sopli lodu i rudego kotka czajacego sie w sniegu za bluszczem - miodzio. Zakonczenie wprowadza nas tak jakby w nowy etap w serialu. Bylo baaardzo fajne, chociaz wolalbym inna muzyczke w tle. Esat przez caly odcinek, a z Gulben to juz miodzio. Bedzie sie dzialo!!! Esat krotko, ale dosadnie spuentowal Esre - pozamiatane!!! Najwazniejsza scena (poza koncowa) - krotka rozmowa Hana z Safiye na gorze. Beczalem razem z nimi.
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 16:56:13 GMT
Mnie się Odcinek 19 podobał bardziej od poprzedniego. To jest chore, ze w Turcji jest aż tyle czynników determinujących kształt każdego odcinka i zważywszy, że dizi się w tym kraju na bieżąco kręcą (przy tym prawie na styk z emisją w tv), Turcy są chyba mistrzami świata w improwizacji (chodzi mi o scenariusz). No bo ciągle są jakieś miszingi, a to reyting spada, więc zmiana, a to aktor choruje, a to aktorka nagle odchodzi, a to scenarzysta zostaje zwolniony, a to wczoraj spadł śnieg... i wszystko trzeba zgrać ze sobą, żeby miało to ręce i nogi. Szkoda, że są takie realia, bo to ogranicza możliwości twórców. Notabene, pamiętasz @rafaelcaen naszą dyskusję o upływie czasu w MA? Śnieg się pojawił dokładnie wtedy kiedy spadł w realu w Turcji. Teraz postacie chodzą ubrane na cebulę, a za miesiąc będzie już pewnie wiosna Z tego wniosek, że od momentu kiedy się proci poznali upłynęło tyle czasu co w rzeczywistości (nie mogą się znać kilka-kilkanaście dni). Jedyne czym da się manipulować czasem to przeskok czasowy, jednak wtedy na ekranie pojawia się odpowiednia formułka. Tu tego jeszcze nie było. Wracając do odcinka to ja bardzo lubię taką grę kamery. Często zdarza mi się cofać, żeby się przyjrzeć tym ujęciom. Ogólnie nie znoszę retrospekcji, bo w większości seriali tureckich, które widziałam, były nadużywane i to tylko po to, aby pospinać przekombinowane, albo absurdalne wątki. Tutaj jest inaczej!!! Jestem bardziej ciekawa skąd się wzięło schorzenie w rodzinie, bo jak widać ma o wiele głębsze korzenie, niż się na początku zdawało. Poza tym retrospekcje przybliżają nam postać Hikmeta, którego pamięć pożera Alzheimer i postać sama o sobie niewiele opowie. No i serial staje się sagą, a ja sagi kocham. Tu jest szansa na przekrój czteropokoleniowy. Co więcej konstrukcja sagi gwarantuje niewyczerpalność scenariusza, a przy tym reytingu jest groźba, że historii zabraknie i MA powieli losy Hercai, gdzie już twórcy nie wiedzą co wymyślić i serwują zmartwychwstania. Wracając do Hikmeta, nie podobało mi się jak przedstawiły go 2 ostatnie odcinki. Jego wina staje się ewidentna, a miałam nadzieję, że coś go obroni. Niemniej lubię Hikmeta, szczególnie kiedy grasuje po firmie. Esat przez caly odcinek, a z Gulben to juz miodzio. Bedzie sie dzialo!!! [img style="" src=":: :: To ja nie chcę Gulben z Esatem. Uwielbiam jego postać i nie życzę mu źle, bowiem tym by było dla niego połączenie z nią. Powiedzmy sobie szczerze, że Gulben, żeby móc żyć w miarę normalnie, wymaga długiej i profesjonalnej terapii. Ona się ukształtowała w mocno patologicznym otoczeniu i chyba nigdy nie będzie zdolna do zbudowania normalnego domu. Wg mnie większe szanse na udane życie ma u boku Esry. Także trzymam kciuki, żeby Esra przejrzała, że takiego faceta to ze świeczką.... Notabene, czy Esat zaczyna kapować, ze z Hanem nie jest dobrze? W scenie w gabinecie miał strach w oczach. Końcówka odcinka bardzo mi się podobała. Żal mi było tylko Safiye. Ta zmiana to dla niej za dużo.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 7, 2021 17:28:24 GMT
lucy, czas nie plynie w serialu w czasie rzeczywistym. Wroc do odcinka 4 lub 5 (w 5. Chyba Inci i Han sie pobrali?) - Inci i Han mielijuz zamiar sie pobrac i rozmawiali o tym siedzac nad zatoka i Inci wspominala, ze to szalone, ze znaja sie 3 dni i chca sie pobrac. No chyba, ze tlumaczenie zawiodlo, ale „dzien” i „tydzien” to bardzo rozne slowa w tureckim, wiec watpie. A, ze snieg spadl, to nagrywali w sniegu. To nie znaczy, ze u nich tez jest styczen, bo jak dotad bohaterowie nie wspominaja jaki jest dzien, miesiac, czy nawet pora roku. Chyba jedyny taki moment, kiedy data zostala „wspomniana” to w 8. odcinku jak byla rocznica smierci matki i pokazano nagrobek i wtedy pewnie byla na nim data emisji serialu minus 15 lat (zmarla w 2005 roku). Esat i Gulben moga byc swietna para. Zauwaz, ze on jest spokojnym facetem, taka energiczna, samowystarczalna kobieta jak Esra nie pasowalaby do niego. Dla niego wlasnie pasuje taka Gulben, ktora ze spokojem zajmie sie domem, nie sprawi wiekszych problemow, bedzie sie nia mogl zajac i nie martwic, ze sie zbuntuje i nagle np. postawi na kariere. Tym samym nawzajem dadza sobie poczucie bezpieczenstwa. W relacji Esat - Han Esat jest bardzo dyskretny i watpie, aby to sie zmienilo. Tym bardziej, ze chociaz znaja sie jeszcze „z podworka”, to obecnie sa na relacji pracownik/asystent - szef, takze dram jak u Esri i Inci miedzy tymi dwoma nie przewiduje. Aczkolwiek, fajnie by bylo, gdyby Esat przestal byc taki „pasywny” w swoim zachowaniu i zaciekawil sie bardziej Hanem, przejal stery nad firma itd. Na przyklad na tum spotkaniu w odc. 19. Esat powinien odgrywac tu role Hana 2.0, czyli kogos, kto tez wplywa na firme, ma pozycje, ale nie jest szefem - tymczasem Esat zachowywal sie jakby byl tam wlasciwie obcy (zreszta, nie tylko na tym spotkaniu, ale na kazdym innym tak sie zachowuje), nie przejal kontroli nad sytuacja, tylko robil wielkie oczy i byl zaklopotany.
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 18:13:36 GMT
Chyba jedyny taki moment, kiedy data zostala „wspomniana” to w 8. odcinku jak byla rocznica smierci matki i pokazano nagrobek i wtedy pewnie byla na nim data emisji serialu minus 15 lat (zmarla w 2005 roku). No właśnie, dzięki, że przypomniałeś. Odcinek 8 leciał w tv 3 listopada. Spójrz jaka jest data śmierci na nagrobku. @rafaelcaen, Esat jest spokojny, a Esra temperamentna, także w związku partnerskim by się świetnie uzupełniali. W realu właśnie najlepiej funkcjonują małżeństwa, gdzie osobowości obojga są przeciwne (np. choleryk z choleryczką zawsze na dłuższą metę zalicza fiasko). I życie Esata z Gulben wyglądałoby tak jak w scenach, które mieliśmy okazję niedawno oglądać, czyli że ona by powieliła Safiyę (bo tak to działa, że to w czym się człowiek wychował/ ukształtował przenosi w przyszłości do własnego domu i karmi tym rodzinę- Safiye przecież robi dokładnie to samo co matka) i by go terroryzowała ciągłym czyszczeniem wszystkiego. Po którymś razie by nie wytrzymał i by się zaczęło piekło. Przynajmniej ja tak to widzę. Co do samego Esata, to bardzo bym chciała, aby serial pokazał także jego historię. Na razie postać jest tłem dla wątków na pierwszym planie tj. nie ma swojego, który toczyłby się niezależnie od tego co dzieje się u Hana i Gulben. Miałam nadzieję ze te kilka scen miedzy nim, a Esrą, po akcji z Gulben zainicjuje wspólny wątek, ale scenariusz chyba tego nie planuje. W firmie pod nieobecność Hana rządzi Esat i było to widać w różnych scenach, no obecność Hikmeta go faktycznie obezwładniła. Jednak powiedzmy szczerze, ze z tej sytuacji nie było wyjścia i gdyby Esat podjąć konkretne kroki i tak by wyszło przedstawienie. Poza tym Hikmet jest jego szefem i pewnie wolał nie dolewać oliwy do ognia. Jego relacja z Hanem też nie jest idealna. Han naszpikował ją kłamstwem, tak jak związek z Inci. Dziewczyna do dzisiaj nie wie, ze Han krąży po śmietnikach.
|
|
|
Post by lucy on Feb 10, 2021 16:51:53 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 10, 2021 20:25:41 GMT
Pieknie! Mam nadzieje, ze w tym odcinku bylo wiecej dramy i mniej komedii, niz w 20. lucy, co bylo pieknego w tym odcinku? Mnie wynudzil i mam wrazenie, ze scenarzysci sie troche w watku Safiye gubia. Sami zapedzaja sie w kozi rog i nie wiedza, jak z niego wybrnac. A watek matki i babki to juz kompletna zapchajdziura, od 21. odcinka bede te sceny pomijal. Po Twoich zdjeciach znow widze, ze w zwiastunach odcinkow pokazuja sceny, ktorych potem w odcinkach nie ma lub sa inaczej zmontowane niz w odcinku (Esra wypadajaca przez szybe)
|
|
|
Post by lucy on Feb 11, 2021 12:21:31 GMT
@rafaelcaen, w tym odcinku mi się wszystko podobało, oprócz jednej retrospekcji (wplecionej w scenę między Safiye i Gulben kiedy S oskarża G o "zdradę"), w której było pokazane, że Hikmet podsłuchał rozmowę żony Nacziego z Safiye przy drzwiach i kiedy ona wyniosła pamiętniki do śmieciowego mieszkania, to on po nie poszedł i je odłożył na to samo miejsce, a nie Gulben. Naprawdę nie wiem po co było się uciekać w tym przypadku do retrospekcji i co miała ona na celu. niemoc Bo chyba nie zaskoczenie? Mnie takie retrospekcje żenują. Natomiast te z przeszłości, gdzie jest pokazane zachowanie postaci są dla mnie na wagę złota i bym chciała ich jeszcze więcej. Szczególnie tych z Hikmetem. Nie lubię tylko wspomnień, gdzie pokazana jest młoda Safiye u boku Nacziego. Drażni mnie ta aktorka. Zgadzam się natomiast, że w wątek Safiye wkradł się przesadyzm. Oby się twórcy opamiętali i nie zrobili z MA tego samego co z DEK, gdzie zrujnowali świetny serial.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 11, 2021 17:47:23 GMT
lucy , wedlug mnie nie przesadyzm, ale uciekaja od rozwiazania pewnych spraw, gmatwajac wszystko jeszcze bardziej i potem wychodzi z tego jedno wielkie nic. Watek Safiye i Naciego mozna bylo uczynic romantycznym, takim slodkim, ze nagle jest super, sa razem, on umiera i ona znow staje sie taka jak byla. Ale nie, najpierw popchneli ja do orzodu, byly fajne sceny, a od 17. odcinka wszystko jakby stoi w miejscu, a sprawy sie jedynie glupio komplikuja. Czy ostatnia scena odcinka 20. to naprawde koniec Naciego? Jesli tak, to slabo wyszlo. Wg mnie Safiye i Naci powinni juz od 3 odcinkow sie godzic, zeby potem byl placz, drama, wielka strata. A tak jedynie pozostanie smutek, ze nie dala mu szansy. Tak samo Gulben - stoi w miejscu, o ile sie nie cofa. Niby zapomniala Esata, a dalej o nim mysli, niby z nia lepiej, a nagle ma mroczna wizje matki.
|
|
|
Post by lucy on Feb 12, 2021 13:21:55 GMT
Pod pojęciem "przesadyzmu" miałam na myśli, że scenariusz chwilami zapomina, że Safiye jest dotknięta ciężkim schorzeniem i serwuje jej sceny tak bardzo przesadzone, że aż nierealne dla tego schorzenia, że nie wiem, czy się bać, czy śmiać. To trochę tak jakby człowiek przykuty do wózka nagle wstał i zaczął biegać, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. No sorry, ale ja w tym serialu oczekuję pełni realizmu, a nie zabawy w ciuciubabkę. Poza tym dlaczego Safiye zabrała z biurka pamiętniki gołymi rękami, skoro ojciec je przyniósł z miejsca, w którym jest biliony bakterii? Gdzie rękawiczki? No i ostatnia sprawa... że dla mnie absolutnie tu nie ma miejsca na żaden romantyzm. Postać jest bardzo chora, ma psychikę wyniszczoną do cna, więc nie jest zdolna do romantycznych uniesień. Gdyby tu coś takiego zaserwowali to by była kpina z widza. Jak będę chciała oglądać takie absurdy to sięgnę po serial z niższej półki. Tutaj tego nie chcę. Nie wiem, ale scenariusz IG, gdzie nakręcone aż 87 odcinków nigdy nie gubił się w zeznaniach i wszystko co się działo miało swoje logiczne uzasadnienie. Nawet balony miały. A tutaj? Skąd ich tyle i po co, skoro nie pasują do klimatu. Tak samo Gulben - stoi w miejscu, o ile sie nie cofa. Niby zapomniala Esata, a dalej o nim mysli, niby z nia lepiej, a nagle ma mroczna wizje matki. Gulben daje sygnały, że za chwileczkę wkracza do akcji. Wcześniej miała ręce pełne roboty i nie miała czasu na amory. Kocham Gulben. Dal mnie to wybitnie napisana i zagrana postać. Przy okazji: Merve i Ceren Moray w spektaklu "12 noc".
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 12, 2021 13:53:52 GMT
Wedlug mnie te balony Inci ukazuja jej nature - taka slodka, dziewczeca, a jednoczesnie przypominaja o dziecinstwie, ktorego wlasciwie nie miala. Wiem o co Ci chodzi z Safiye, ale czasem jest tak, ze pewne wydarzenia chcemy wytrzec z pamieci, rzucajac sie w wir pracy czy tez reagujac jakby stalo sie wrecz cos odwrotnego. Ja sie dziwie, ze Safiye spi bez czepku na glowie, skoro jak sie czesze, to zbiera kazdy wlos, ktory wypadl i wrzuca do torebki foliowej.
|
|
|
Post by lucy on Feb 12, 2021 15:35:06 GMT
@rafaelcaen, ale urlopu od choroby psychicznej wziąć się nie da. Tym bardziej, że tu mamy do czynienia z zrachowaniami obsesyjnymi i kompulsywnymi, a nie zwykłą zgagą. Ja tego nie kupuję. Co do Inczi to po tym co jako dziecko przeszła nie wiem czy nie jest zbyt lajtowo przedstawiona. Tak silne traumy z dzieciństwa ciągną się za człowiekiem przez całe życie, a po niej prawie nie widać, prócz momentów złości, że jest psychicznie podniszczona. Wiem co mówię, bo mam znajomą, która się boryka z bardzo podobnym problemem co Inczi. I ta trudna przeszłość cały czas w niej siedzi. Oczywiście bez psychiatry na dłuższa metę nie dałaby rady. Wydaje mi się, że Safiye kiedyś spała w czepku.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 12, 2021 16:20:48 GMT
lucy, ja tez znam osoby z bardzo trudnym dziecinstwem i sobie radza. Wszystko zalezy od natury danego czlowieka. Czy Safiye ma urlopy od swoich zaburzen? Nie powiedzialbym, po prostu czasem sa one silniejsze, a czasem nie. Sama wychwalalas serial, ze scenariusz jest konsultowany z doktorem psychiatrii, takze wierze, ze wiedza co robia w tym serialu. 😉 Jedyne, co mnie dziwi to to, ze po kropli, ktora przelala czare goryczy w odcinku 17. nikt nie zabral sie za Safiye, bo naprawde zrobilo sie wtedy niebezpiecznie, a oni zyja z nia dalej jak przedtem. A akcja skupia sie na zaginionej i odnalezionej Inci, jakby tam nic sie nie stalo... 🤨
|
|
|
Post by lucy on Feb 13, 2021 20:26:30 GMT
Czy Safiye ma urlopy od swoich zaburzen? Nie powiedzialbym, po prostu czasem sa one silniejsze, a czasem nie. Sama wychwalalas serial, ze scenariusz jest konsultowany z doktorem psychiatrii, takze wierze, ze wiedza co robia w tym serialu. 😉 @rafaelcaen, dla mnie postać jest chwilami przekombinowana. Wolałabym, aby jej aż tak bardzo nie urozmaicali. Gulseren jest autorką historii oraz konsultantką, ale nie jest producentką i nie ona decyduje. Wiesz, czego się boję? Że się Onur wystraszył wyników na Ukrainie i będzie próbował historię złagodzić. Wg mnie to się już dzieje. Oby tylko nie skończyło się jak w DEK - zrujnowaniem serialu. Grzech Fatmagul tez był utrzymany w ciężkiej tonacji, a mimo wszystko świat historię kupił. Jak widać bardzo trudno jest uchwycić taki optymalny układ "sił", które na ekranie "najskuteczniej" uderzą w widza. Jedyne, co mnie dziwi to to, ze po kropli, ktora przelala czare goryczy w odcinku 17. nikt nie zabral sie za Safiye, bo naprawde zrobilo sie wtedy niebezpiecznie, a oni zyja z nia dalej jak przedtem. A akcja skupia sie na zaginionej i odnalezionej Inci, jakby tam nic sie nie stalo... 🤨 A dlaczego się nie zabrali? Bo Safiye cudem "ozdrowiała". To jest właśnie to, czego się wcześniej czepiałam, że postaci chwilami brakuje autentyzmu. Tak jest od pewnego momentu. Po prostu serial się świetnie sprzedał w Turcji, więc dmuchamy historię, żeby jej starczyło chociaż na 2 sezony. Serial został sprzedany do Hiszpanii. Na razi nie wiadomo, czy na główny kanał, czy na mniejszy.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 16, 2021 11:30:31 GMT
Widzialem wlasnie kilka zdjec Ugura na instagramie i zdaje sie, ze Esra przeprowadzi sie na prosbe Inci. No swietnie, biedna Gulben. Pomijajac, ze to debilny watek. Serial coraz bardziej zaczyna przypominac typowy turkisz. 😔
|
|
|
Post by lucy on Feb 16, 2021 13:05:26 GMT
Wiem o przeprowadzce i to samo uważam. Zaczyna ich ponosić. Gdzie w życiu realnym coś takiego ma miejsce? @rafaelcaen, ja kiedyś rzuciłam okiem na strony o książce, na podstawie której kręci się MA. Jest to ogólnie mówiąc zbiór opowiadań. Skoro aż tyle się ich zmieściło, znaczy, że historia jest mocno pompowana. Liczyłam jednak, że będzie z umiarem... Nic, zobaczymy... Opis książki:Gdzieś w głębi tej powieści na pewno spotkasz siebie, odnajdziesz siebie. Czytając, lepiej zrozumiesz wartość życia, zdrowia, miłości i pokoju; Przejdziesz pod wodospadem, którego każda kropla to odcień innej emocji ... Z notatnika psychiatry: 💧 Biznesmen, który od lat doświadcza „ataków paniki/ histerii”... 💧 Lekarz, który ogłosił się prorokiem ... 💧 Trzy siostry, które z powodu nadmiernej czystości zamieniły swoje domy w „śmieciowe mieszkania” ... 💧 Młoda kobieta, która została pobita przez wszystkich swoich mężczyzn, zwłaszcza ojca ... 💧 Córka wysoko postawionego ojca, która wybiera zawód prostytutki... 💧 Młody urzędnik, który uważa, że wszystkie piosenki w radiu i telewizji są nadawane dla niego ... 💧 Transseksualista, który przyszedł na świat jako kobieta, ale czuje się mężczyzną ... 💧 Studentka, która grozi lekarzowi samobójstwem ... 💧 Młody bankier ze śmiertelną chorobą ...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 16, 2021 16:45:02 GMT
lucy, ta historia stanowi baze dla serialu, ale to nie jest adaptacja. Nie wiem czy wiesz, ale kilka postaci z serialu w ksiazce nawet nie ma? Wg mnie serial jest bardzo dobry, ale powinien sie skonczyc w tym sezonie, ewentualnie zima 2022 (pod warunkiem, ze nie zrobia z tego telenoweli, ale bedzie to dalej dramat), a TRT powinna juz zamawiac kolejny serial na podstawie jakiejs opowiesci z tej ksiazki.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 16, 2021 20:12:23 GMT
Nie wiem czy trt zrezygnuję z kury która znosi złote jajka. Ten serial jest najlepszym oglądanym serialem stacji obok UBS.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 17, 2021 9:48:57 GMT
Apartament zdetronizowany przez Mafie w TOTALU. W AB Mafia daleko za Apartamentem. Maly spadek Baraj w TOTALU (stagnacja wiec), za to rosnie AB.
Co za dzien!
|
|
|
Post by lucy on Feb 17, 2021 12:44:51 GMT
lucy, ta historia stanowi baze dla serialu, ale to nie jest adaptacja. Nie wiem czy wiesz, ale kilka postaci z serialu w ksiazce nawet nie ma? @rafaelcaen, MA to jest adaptacja. Adaptacji jest kilka rodzajów. Na stronie Trt wyraźnie pisze. I tak, wiem, że MA się nie pokrywa z historią prawdziwą. W książce nie ma ani Hana, ani Inczi. Są 3 siostry: Safiye, Gulben i Nermin. Co do reytingu, to na tym poziomie takie spadki są dopuszczalne i normalne. Gdyby serial, który ma 5-7% nagle stracił 1,5% to byłoby to co najmniej zastanawiające, ale przy 12% to jest pikuś. Miejmy nadzieję, że kolejny odcinek wzrośnie. @rafaelcaen, widziałeś już odcinek sprzed tygodnia? Bo ja jeszcze nie i jakoś mnie do niego nie ciągnie. Рейтинги за 16.02.2021 - вторник ТОТАЛ: 1. Мафия не может править миром (182 серия) - 11.22%⬆(+1.33) 2. Квартира невинных (22 серия) - 11.09%⬇(-0.95)6. Плотина (27 серия) - 6.70%⬇(-0.42) 15. Хекимоглу (37 серия) - 3.91%⬇ (-0.03) АВ: 1. Квартира невинных - 14.12%⬇(-1.67)2. Мафия не может править миром - 9.64%⬆(+1.29) 5. Хекимоглу - 5.41%⬆(+0.13) 10. Плотина - 4.02%⬇(-0.28)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 17, 2021 16:44:09 GMT
lucy, mam to samo! Nie ciagnie mnie zupelnie do ogladania... Nie widzialem go jeszcze. Akcja tak jakby stanela w miejscu, a postaci zastygly po mocnym 17. odcinku. Nic u Safiye, nic u Gulben, nawet o bolacym sercu Esry zapomnieli czy pracy dziadka w szkole z polecenia Hana. Ojciec Inci tez tylko z nimi siedzi, a chyba nie taki byl zamiar. Za to coraz wiecej retrospekcji, ktore juz nic nie wnosza do serialu. Nie wiem, co sie dzieje.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 21, 2021 13:17:13 GMT
lucy, zabieram sie dzis za odcinek 21.
|
|
|
Post by lucy on Feb 21, 2021 16:54:02 GMT
@rafaelcaen, a u mnie zero inicjatywy. Nałożyło mi się podwójne zniechęcenie, bo jeszcze w DEK, więc efekt "Nie" jest u mnie silniejszy. Zobaczę najpierw co napiszesz o odcinku.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 21, 2021 21:00:21 GMT
lucy, niestety, kolejny odcinek w stylu „nic z tego nie rozumiem”. Akcja idzie w zlym kierunku, scenarzysci chyba sa pogubieni albo dostali juz sygnal, ze maja isc na ilosc, a nie jakosc. Nie wiem. Ekipa nie trzyma sie tez juz tak szczegolow jak wczesniej (Safiye wlozyla brudny plaszcz do torby plastikowej i jej nie zamknela? Czyli zarazki tam sobie posiedza grzecznie w worku???). Ale po kolei. Zaczelo sie ladnie, wzruszajaco, z watkiem Safiye. Ale brakowalo w nim Gulben, ktora poszla ja szpiegowac, a to o tyle wazne, ze kolejny krok w przod lub w tyl Safiye to takze krok ze strony Gulben. Bo one sa troche jak blizniaczki, szczescie jednej uzaleznione jest od drugiej. A tu byli Inci i Han, nawet stary, ktorego w tym odcinku tak wybielili, ze az rzygac sie chce (po czym na koncu odcinka to spieprzyli, bo znow wyszedl z niego stary sklerotyk, ktory nic nie czai). Takze zachowanie Inci zupelnie niezrozumiale. Przeczytala troche pamietnika Naciego i... wyrwala z niego strone, w ktorej ten napisal, ze umiera. Ot tak. Po co?! Naprawde liczy, ze Safiye, ktorej jest obca i tylko czuje do niej niechec, bylaby jej w przyszlosci wdzieczna za to, ze weszla ze swoimi brudnymi buciorami do jej zycia (wyrywajac te strone), by pozwolic jej byc na moment szczesliwa??? A potem jeszcze bieganie za Nacim i kradziez w celu zwrotu jego pamietnika. O zgrozo. A o bracie czy dziadku to zapomniala, co tam. Brakowalo tez scen z nia i Esra w radiu, by jej co nieco opowiedziala, ci tam w domu, skoro jej tak zle. No a potem sprawila „prezenty” siostrom Hana. I tak Gulben, ktora pokazala jej 2 odcinki temu, ze jak trzeba, to potrafi walczyc o te rodzine i podjac sluszne decyzje, na ktorych wielu by nie bylo stac, dostala... lalke z butelka mleka. Do zabawy. WTF??? Naprawde tak mysli Inci o niej? Podczas gdy sama, jak mala dziewczynka, ucieka przed otoczeniem i prosi Esre, by kolo niej zamieszkala, bo inaczej nie da rady?! Nie wiem, jakie plany maja scenarzysci wzgledem Gulben, ale ida w zlym kierunku. Im wiecej przeszla i lekcji z tego wyniosla, tym wieksza idiotke i dzieciare (od dobrych kilku odcinkow zdarza sie, ze gada jak poparzona przed ludzmi i robi z siebie kretynke) z niej robia. Esat jest uroczy, ale niestey nie bardzo czai, co sie do niego mowi, papla zamiast mowic i nie potrafi obserwowac otoczenia. I tak, Han kolejny raz dal mu sygnal „hello, ze mna jest cos nie tak”, a on nic, wychwalal go pod niebiosa. Potem obrazil Gulben i nie potrafil tego wyjasnic. Ale bylo to i tak romantyczne, ze za nia poszedl i poprosil, by im potowarzyszyla. Licze na romans. Jedyny plus tego odcinka, ze jasno wytlumaczyli, ze obecnosci Esry nie wplynie zle na Gulben. Watek najmlodszej siostry tez zupelnie pominiety. Nikt jej nie zauwaza, a ja raczki juz nie swedza. A ten maly gnoj, brat Inci, prowadza sie z ta nierzadnica z ich klasy, czego tez nie rozumiem, ale jego watek juz od dawna pomijam. Dzieciak. Wspomnienia ducha (czyli matki i jej matki (czyli babki)) bez sensu i nic nie wnosza do serialu. Zakonczenie troche z d*upy. Teraz? Ot tak? Jak nic sie nie zaczelo czy rozwinelo? To przeciez nie ma sensu. Ogolnie, kolejny tydzien rozczarowania. Gulben i Esat sprawiaja, ze chce ogladac dalej. I gra Ezgi Moli, bo Safiye naprawde jest pogubiona i juz nie taka, jaka miala byc.
|
|
|
Post by lucy on Feb 24, 2021 11:26:57 GMT
Mnie się najbardziej podoba gra Merve (Gulben). W Safiye dostrzegam pewien rozszczep, że chwilami mam wątpliwości czy jest prawdziwa. Odcinka nadal nie widziałam. Gulseren wczoraj nawiedziła plan zdjęciowy.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 24, 2021 11:34:50 GMT
Po strojach widac, ze Safiye sie rozwija, a Gulben dalej stoi w miejscu...
|
|
|
Post by lucy on Feb 24, 2021 11:41:07 GMT
Osobiście nie widzę związku. Ten jasny płaszcz pasuje do osobowości i stylu Safiye jak kwiatek do kożucha. : Niech ją jeszcze w motylki ubiorą.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 24, 2021 16:34:20 GMT
Reytingi za 23.02.2021 - WTOREK ТОТАL: 1. Masumlar Apartmani (23 odcinek) - 10.83%⬇(-0.26)
2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (183 odcinek) - 10.70%⬇(-0.52) 3. Baraj (28 odcinek) - 7.02%⬆(+0.32) 14. Hekimoglu (38 odcinek) - 3.65%⬇ (-0.26) АВ: 1. Masumlar Apartmani - 13.99%⬇(-0.13)
2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - 8.87%⬇(-0.77) 5. Hekimoglu - 4.54%⬇(-0.87) 8. Baraj - 3.98%⬇(-0.04)a
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 24, 2021 19:35:47 GMT
Osobiście nie widzę związku. Ten jasny płaszcz pasuje do osobowości i stylu Safiye jak kwiatek do kożucha. : Niech ją jeszcze w motylki ubiorą. Nie widzisz zwiazku, bo jestes do tylu. Safiye zmienila garderobe, wylaszczyla sie, lata po miescie, a Gulben dalej sprzata, sika, bawi sie lalkami i fantazjuje o Esacie. Teraz spojrz na powyzsze zdjecie jeszcze raz.
|
|
|
Post by lucy on Feb 25, 2021 10:57:50 GMT
@rafaelcaen, już wcześniej pisałam, że nie wierzę w te bajeczki. Nie ma takiej opcji, żeby człowiek w jej stanie psychicznym był zdolny do takiej nagłej przemiany. Nie ma takiej opcji. Notabene przeczytałam w międzyczasie kilka pierwszych rozdziałów "Cop apartman" i jest tak jak myślałam, że producenta ponosi. Przestało już mu chodzić o rzetelne przedstawienie historii, bo najważniejsze jest natrząsać tysiąc odcinków. Nie ze mną już te numery, za długo siedzę w turk dizi, żeby się na to nabrać. @rafaelcaen, w historii prawdziwej z siostrami (do czasu leczenia) było coraz gorzej. W klinice Gulseren wylądowała Nermin (tutaj chodzi do szkoły, no postać w realu była pod 30-tką), ale nie z powodu choroby, choć też była spaczona (każdy by był na jej miejscu), ale że miała już dość tego wszystkiego i postanowiła zacząć od leczenia sikającej Gulben. Niestety na jednej wizycie się skończyło, bo żeby podjąć leczenie trzeba tego chcieć. Także kolejny ponad rok pogrążania się w fatalizmie tego domu, w którym obsesje sióstr narastały w coraz szybszym tempie kosztował ją rezygnację z pracy. Nie była w stanie godzić jej z domem. I kiedy była już u kresu wyczerpania postanowiła jeszcze raz uderzyć do Gulseren... Dlatego nie kupuję stanów uniesienia Safiye. U Gilben kupowałam, u Safiye nie ma takiej opcji. Od tego serialu oczekiwałam wyłącznie prawdy i realizmu. Jak będę sobie chciała obejrzeć głupoty, to włączę inny serial. @rafaelcaen, jedyna przemiana, czy rozwój postaci jaka/i tutaj wchodzi w grę to poprawa zdrowia na skutek leczenia. I nie wiem na jakiego typu inny rozwój Gulben Ty tu liczysz... niemoc
|
|