|
Post by julia on Oct 5, 2021 13:19:10 GMT
Kaan się kojarzy nam z Emirem, bo nie znamy go z innych ról. A że zagrał go rewelacyjnie, zapisał się w pamięci. Ja przynajmniej nigdy go nie zapomnę. Tak wybitne kreacje zdarzają się rzadko. Co do "potwora" to wątpię, aby ludzie tak go zapamiętali, julia. Wszędzie, gdzie nie wejdę widzę przy Emirze same (z wyj. opinii Julii) fanfary i zachwyty nad tym jak postać została zbudowana. Ależ , ja nie mam na myśli budowania postaci i gry Kaana. Oceniałam postać, a nie grę aktora, który zespolił się z tym diabłem, jakim był Emir, wszedł w jego skórę i zrobił to świetnie. Mnie zawsze przerażał pełny uśmiech Kaana, on -wg mnie- jest demoniczny. A co do "Yargi", to Kaana odbieram po dwóch odcinkach, bardzo dobrze. Na szczęście się nie śmieje ( no fakt nie ma Ilgaz powodów), wszystko być może, że ta podświadoma sugestia zniknie i przywyknę do jego uśmiechu. Podoba mi się też Deniz Pinar, widziałam ją już dość dawno , jako Yildiz w "Vatanim Sensin". Nie wiem czy to zasługa makijażu , czy też zabiegów kosmetycznych, ale ma tutaj ładną cerę, wtedy makijaż nie był w stanie za bardzo przykryć jej trądzikowej cery. Serial mnie zainteresował, ale na wyjaśnienie, kto tak naprawdę zabił Inci wystarczy jeden sezon. Nie wiem o czym opowiadano by w sezonie drugim, choociaż , umoczonych jest sporo: Metin - ojciec i komisarz ( padło tu także oskarżenie, że zabił swoją żonę), Cinar, siostrzenica Cylan, szwagier, przyjaciółka, sprzedawca ryb..., wiec może się to wszystko przeciągnąć. Serial ukazuje smutną prawdę, że często nie znamy najbliższych osób. Inci okazała się złodziejką , podobnie , jak Cinar , mieli do czynienia z prochami, gustowała w o wiele starszych facetach ( trzej wymienieni) , a Metin w młodych dziewczynach, na pewno i sprzedawca ryb, który szybko usuwał zdjęcia z telefonu i podrapany na szyi szwagier... No i oczywiście ukazuje kwestię odpowiedzialności, układy między sędziami, prokuratorami, adwokatami - reprezentujących określony punkt widzenia, dopóki groźne przestępstwo nie dotknie ich samych. Widzę tyle znajomych twarzy : matka Kemala z "Kara Sevdy", ruda z "SCK", Aziz z "Królowej nocy", Pan Nikt z "Ask ve Ceza", no i moja ulubiona złą postać - Mazhar z "Ramo" i Pan Przebiegły z "Halki" (zapomniałam w tej chwili imienia)
|
|
|
Post by lucy on Oct 5, 2021 14:02:25 GMT
Ależ , ja nie mam na myśli budowania postaci i gry Kaana. Oceniałam postać, a nie grę aktora, który zespolił się z tym diabłem, jakim był Emir, wszedł w jego skórę i zrobił to świetnie. Mnie zawsze przerażał pełny uśmiech Kaana, on -wg mnie- jest demoniczny. julia, no właśnie przez to, że Kaan ją tak świetnie odegrał, była nietuzinkowa i się bezprecedensowo chciało jej kibicować. Już nawet pomijam, że dla wielu Emir był jedynym powodem do oglądania (sama też jestem w tej grupie) KS. Demoniczny może była dla kogoś, kto nie widział jeszcze prawdziwego demona, ale wszystko przed Tobą julia. Zresztą ocenianie postaci w serialu, którego fabuła w szczególny sposób odbiegała od rzeczywistości i była pełna absurdów także w zakresie bohaterów, nie ma zbytnio sensu. Czyli kto julia? Bo nie załapałam...
|
|
martawiller
Początkujący
|
Post by martawiller on Oct 5, 2021 14:18:57 GMT
Dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące jest,że tyle lat po finale KS dalej przy każdym nowym serialu Kaana czy Nesli ktoś wspomina Emira czy Nihan Jaki wniosek? Moim zdaniem taki, że te dwie postaci wbiły się w pamięć widzów nie bez przyczyny - Nihan, bo nieszczęśliwa i wiecznie płacząca, a Emir, bo potwór. Tak , jak Nihan, to dla mnie Neslihan, tak Kaan zawsze będzie dla mnie Emirem z, przerażającym zbyt pełnym uśmiechem Dla mnie każda postać to nowa historia nie tylko w przypadku tych aktorów ,było minęło lecimy dalej w Sefirin kizi nie szukałam Nihan tam była Nare w Love101 nawet śladu Emira to samo w Yargi i to świadczy o tym,że aktor daje radę za każdym razem widzę nowego bohatera Jeżeli aktor daje się zaszufladkować i zawsze będzie jedną postacią która mu wyszła a resztę ról położył to nie jest za dobrze PS:Emir nie był potworem!😁 To Nihan była tępą dzidą takiego gościa odpuścić🤦😁😁😉
|
|
martawiller
Początkujący
|
Post by martawiller on Oct 5, 2021 14:39:54 GMT
Jeszcze dodam,że w 90% to wina scenarzystów Kaan jak na możliwości serialowe jest dobrym aktorem i co z tego jak te scenariusze są badziewane nawet nie ma jak się wykazać kiedyś oglądałam serial A.S.K z Kaanem typowa breja on kocha ją bla bla bla ślub beczenie bez happy endu od połowy przeskakiwałam tylko na sceny z Kaanem no nawet jakby chciał to nie było nic do grania tu siedzi i tam siedzi i 🙄 i jak tu błysnąć?masz możliwości ale nikt nie daje ci nawet miejsca do popisu bo scenarzysta napisał kolejnego sztampowego gniota
|
|
|
Post by Alex on Oct 5, 2021 15:55:43 GMT
Serial mnie zainteresował, ale na wyjaśnienie, kto tak naprawdę zabił Inci wystarczy jeden sezon. Nie wiem o czym opowiadano by w sezonie drugim, choociaż , umoczonych jest sporo: Metin - ojciec i komisarz ( padło tu także oskarżenie, że zabił swoją żonę), Cinar, siostrzenica Cylan, szwagier, przyjaciółka, sprzedawca ryb..., wiec może się to wszystko przeciągnąć. Myślisz, że poświęcą temu cały sezon? 😳 Ja obstawiałam, że to kwestia kilku odcinków i wejdziemy w nową sprawę. Tak było w Muhteşem ikili, ale to jednak troszeczkę inna tematyka. Nie wiem, ale wydaję mi się, że rozciągnięcie tej historii na cały sezon nie skończy się dobrze. Co do aktora i szufladkowania... Ja uważam, że dobry aktor jest w stanie tak wykreować postacie, że nie ujrzysz tam tej poprzedniej. Osobiście kompletnie nie widzę w Ilgazie Emira. Ani w spojrzeniu, ani w gestach czy ruchach... Kaan po prostu wykreował nową postać i w nią wszedł, z Emirem nie ma ona nic wspólnego. Poza nazwiskiem aktora. Swoją drogą już samo to, że Kaan wybronił Emira (bo uważam, że jest to w 90% jego zasługa) i niemal cała widownia polubiła tę postać, dla mnie świadczy o tym, że jest to świetny aktor. Na palcach jednej dłoni mogę policzyć takie kreacje. Choć to też jest momentami wkurzające, bo zdajesz sobie sprawę, że nie powinnaś tej postaci lubić, a jednak... 🤷♀️😂
|
|
|
Post by julia on Oct 5, 2021 19:40:38 GMT
Ja uważam, że dobry aktor jest w stanie tak wykreować postacie, że nie ujrzysz tam tej poprzedniej. Osobiście kompletnie nie widzę w Ilgazie Emira. Ani w spojrzeniu, ani w gestach czy ruchach... Kaan po prostu wykreował nową postać i w nią wszedł, z Emirem nie ma ona nic wspólnego Toteż wymieniłam ,przy określaniu postaci Ilgaza imienia - Kaan, a nie Emir , bo oczywiście jest inny. I zamierzam oglądać dalej, a co do sezonu , to nie miałam na myśli długiego, tak , jak w przypadku "Orgetmena" - wyjaśniono sprawę zabójstwa uczennicy, nauczyciel umarł koniec serialu.
|
|
|
Post by Alex on Oct 5, 2021 20:35:53 GMT
a co do sezonu , to nie miałam na myśli długiego, tak , jak w przypadku "Orgetmena" - wyjaśniono sprawę zabójstwa uczennicy, nauczyciel umarł koniec serialu. Patrząc na ratingi to tak szybko jak Öğretmena go nie zakończą. Obstawiam, że po po rozwiązaniu sprawy İnci, dostaniemy nową, a Ilgaz i Ceylin staną po przeciwnej stronie.
|
|
|
Post by mira on Oct 6, 2021 6:42:12 GMT
Moim zdaniem na rozwiązanie sprawy potrzeba kilkunastu odcinków. Zwykle scenarzyści zaczynają kombinować około 13-16 odcinka i wtedy widać, że historia zmienia tor, że jest przeciągana, że dochodzą nowe wątki, których wcześniej nie poruszano. W ogóle chciałabym mieć taka wyobraźnię, jak niektórzy scenarzyści. Wiadomo, że początkowe odcinki przygotowywane są od bardzo dawna, a na kolejne też jest jakiś pomysł, ale przecież w którymś momencie, gdy serial jest przedłużany, a początkowe wątki się rozwiązują, trzeba zaproponować coś nowego. Wyobrażam sobie, że to bardzo ciężka praca, wymagająca ogromnego wysiłku, cały czas pod presją. Ciekawe, ile taki scenarzysta zarabia.
|
|
|
Post by lucy on Oct 6, 2021 9:18:36 GMT
Co do aktora i szufladkowania... Ja uważam, że dobry aktor jest w stanie tak wykreować postacie, że nie ujrzysz tam tej poprzedniej. Osobiście kompletnie nie widzę w Ilgazie Emira. Ani w spojrzeniu, ani w gestach czy ruchach... Kaan po prostu wykreował nową postać i w nią wszedł, z Emirem nie ma ona nic wspólnego. Nie trzeba wcale grać tak samo, żeby pozostać aktorem jednej roli. Wszystko będzie zależeć od historii i scenariusza, bo bez nich aktor jest na scenie niczym żołnierz bez karabinu. Inaczej mówiąc: trzeba mieć co grać. W KS Kaan miał bardzo dobrze napisaną rolę, dlatego miał z czego czerpać. Po latach widz nie pamięta tego jaka postać była (czy była potworem, czy aniołem , czy kimś jeszcze innym), pamięta tylko, że była niesamowita i swoją charyzmą przyćmiła resztę postaci. I zamierzam oglądać dalej, a co do sezonu , to nie miałam na myśli długiego, tak , jak w przypadku "Orgetmena" - wyjaśniono sprawę zabójstwa uczennicy, nauczyciel umarł koniec serialu. Przecież Ogretmen nie został zamknięty, bo się historia skończyła, tylko dlatego, że reyting się załamał. Gdyby nie to, serial byłby przedłużany w nieskończoność, nawet jeśli trzeba by było "zmienić" historię. To samo się dzieje w Sadakatsiz (gdzie historia oryginalna już się dawno wyczerpała) i wielu innych serialach. I tutaj tez tak będzie. Jeśli cyferki pozwolą, będą pisać nowe sprawy (tak jak jest w Kirmizi Oda), wprowadzać nowe postacie i zamęczać widza na śmierć. Catay już dawno nie zrobił hita, więc będzie chciał wycisnąć z Yargi ile się da.
|
|
|
Post by julia on Oct 6, 2021 10:47:37 GMT
Przecież Ogretmen nie został zamknięty, bo się historia skończyła, tylko dlatego, że reyting się załamał. No i o to mi chodzi, tu też jest ta jedna historia i nie trzeba po jej opowiedzeniu tworzyć czegoś innego. "Orgetmen" miał - z tego co pamiętam - dobre notowania, ale od początku mówiłam, że to materiał na określoną ilość odcinków. mira, właściwie , to już wiadomo kto zabił , ale oprócz tego są inne skrywane tajemnice. Brat Ilgaza nie bez przyczyny milczy ( jest szantażowany). Nie jest czysty, wcześniej dwukrotnie miał sprawy ... jego ojciec przed laty mocno zaszkodził ojcu Ceylin, ojciec Engina, też adwokat na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie szemranej postaci w todze. Ceylin go nie lubi, nie tylko dlatego, że jest niezadowolony , iż syn Engin uważa się za jej chłopaka....Nie wiemy, jakie ciemne sprawki ma na sumieniu. No i ojciec Inci - Zafer też ma czarne plamy na honorze. okazuje się , że pobił córkę za dragi , za samochód, drogie rzeczy ... Ilgaz na razie nie ma żadnych tajemnic, jest bezkompromisowy, nawet jeśli chodzi o jego rodzinę, co doprowadza do szału Ceylan: "Maniak zakochany w porządku, dureń...Jesteś mistrzem, który pozwala by ludzkie rany krwawiły...", tak mówi do niego Ceylin, która zabrała z domu przestępców szczoteczki do zębów, aby zbadać genotyp. Pod paznokciami Inci znaleziono dwa - męski i żeński. No i okazało się , że to próbki Nurcan i Azana. Przerażające jest zachowanie matki , zszokowana do tego stopnia, że nie przyjmuje do wiadomości śmierci córki, piecze dla niej ciastka, a na cmentarzu irytuje ją cała ceremonia. Do czego dojdzie prokurator, a do czego Ceylan i Ilgaz , który ciągle ją stopuje i zarzuca naginanie prawa, niedozwolone postępowanie - zobaczymy.
|
|
|
Post by mira on Oct 6, 2021 11:15:57 GMT
mira , właściwie , to już wiadomo kto zabił , ale oprócz tego są inne skrywane tajemnice. Wiadomo? Ja na przykład nie mam pojęcia. Nie wiem, co było w trzecim odcinku (widziałam niektóre sceny), ale nie wydaje mi się, by już było wiadomo. Można typować, ale pewności chyba mieć nie można Wiemy, że pobił ją ojciec, że pobiła żona nauczyciela, ale chyba żadne z nich jej nie zabiło? Tutaj znowu przypomina mi się "Kara Sevda" i wątek ze śmiercią Ozana. Zanim doszliśmy do tego, kto ostatecznie go zabił, po drodze pojawiali się jacyś współwinni, a to ktoś go podtruł, a to poddusił... I tu chyba będzie podobnie.
|
|
|
Post by lucy on Oct 6, 2021 12:09:23 GMT
"Orgetmen" miał - z tego co pamiętam - dobre notowania, ale od początku mówiłam, że to materiał na określoną ilość odcinków. Nie, to był materiał na co najmniej 1 sezon. Niestety serial skończył jako ofiara pandemii i ofiara sukcesu SCK. W S1 miał reyting na poziomie 7-8 %, niestety weszła pandemia, zamknięto plany filmowe i seriale zostały ściągnięte z ekranu. W czerwcu na środowym paśmie Ogretmena pojawił się SCK, który z powodu wysokich cyferek nie został przeniesiony we wrześniu na inny dzień, aby drama mogła wrócić na swoje miejsce. Fox czekał na rozwój sytuacji i kiedy w połowie października wrzucił serial już na niedzielę (bo ileż można czekać na spadek oglądalności romcoma), widownia się rozpierzchła i finał był w 9 odcinku. Pomijając, że Ogretmen nie był fabułą na niedzielę, Fox bardzo brzydko z serialem postąpił. Ważniejszy był romocm, z którego w rezultacie wyszedł mały potworek. Moje sprostowanie jest, żeby nie powielać nieprawdziwych teorii. Aaa i dodam jeszcze, że gdyby SCK wszedł we wtorek, podobna sytuacja spotkałaby najpewniej Baraj. julia, piszesz, że fabuła Ogretmena była na kilka odcinków (tyle, dokładnie 10, miał pierwowzór japoński, ale dramy z Azji są krótkie). Jakim więc cudem z 90 minutowego filmu (Baraj), dało się zrobić ich 39 (tureckich), gdzie w wersji międzynarodowej jest to liczba ponad 100? Po prostu Turcy potrafią pompować fabuły i dopóki w tabelce wszystko gra, seriale są ciągnięte. Yargi też będzie i mogę się o to założyć już teraz. Poza tym serial robi Catay, a to oznacza, że już go sprzedaje za granicę. Niedługo Mipcom, więc właściwie możemy już obstawiać ile deali serial zrobi. Wysoki reyting plus dobra sprzedaż seriali Ay Yapim równa się mnóstwo odcinków. Format fabuły jest elastyczny i w każdej chwili można go naciągnąć pod procedural.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 6, 2021 15:45:34 GMT
Za mną 1 odcinek Wyroku - jak obejrzę dokładniej 3 scenki z odcinka, to wieczorem napisze wrażenia
|
|
|
Post by lucy on Oct 6, 2021 15:53:44 GMT
Matthias, Ty też oglądasz? ... a tak cicho "siedziałeś"
|
|
|
Post by Matthias on Oct 6, 2021 15:56:42 GMT
Matthias, Ty też oglądasz? ... a tak cicho "siedziałeś" Miałem opory co do tego serialu, bo jakoś ta Pinar mnie nie przekonywała, jednak zostałem namówiony przez znajomą i powiem Ci, że nie żałuję. Chociaż jeden odcinek za mną dopiero, a wyszły 3, to pozytywne mam wrażenia. I nie dziwię się, że na twitt i innych mediach, cieszy się ogromną popularnością . A cicho siedziałem, gdyż po co się wychylać
|
|
|
Post by Matthias on Oct 6, 2021 16:40:00 GMT
Odcinek 1Początek odcinka już mi się spodobał - dość mocne wejście. Czułem się, jakbym czytał kryminał. Ofiara pozostawiona w walizce, która została umieszczona w kontenerze. Według mnie - dobry pomysł jak na rozpoczęcie przygody z tym serialem. Na samym początku mamy przyjemność poznać Ilgaza i Ceylin, podczas "delikatnej kłótni" odnośnie jakichś tam nazwisk na zeznaniach. Pierwsze spotkanie w serialu. Widać, że Pinar próbuje grać tak inaczej, w porównaniu nawet do Gabinetu, gdzie miałem możliwość przez kilka odcinków obejrzeć jej kunszt aktorski. Jak tam grała mi na nerwach, tak tutaj pierwsze wrażenie jest naprawdę dobre. Ilgaz, tudzież Kaan - jest całkowitym przeciwieństwem do roli z Kary Sevdy. Gra prokuratora - i chociaż wydaje się surowy - nie irytuje już od początku, jak w KS. 18 minuta serialu i już mamy wciągniętych w sprawę kilka osób: - Metin - komisarz, ojciec Ilgaza, Metina i ich siostrzyczki, zasłużony w policji - właściciel karty kredytowej. - Cinar - syn Metina, brat Ilgaza, na którego jak tylko spojrzałem - od razu wiedziałem, że coś się święci. - Ilgaz - prokurator, który choć nie brał udziału w morderstwie, jestem o tym na 100% przekonany, łączy dość szybko fakty związane z kartą kredytową ojca. Czy tylko mnie się wydaje, że Pars wygląda na jakiegoś mafiozę? Nie zdziwiłbym się, gdyby handlował narkotykami gdzieś na uboczu I naprawdę rozstanie z narzeczoną, musi pociągać za sobą nieprzyjemności? To, że się rozstali, powinno interesować tylko tych, co się rozstali, ale czemu całe wokół towarzystwo, nastawione jest przeciwko tobie? Chyba szwagier nie przepada zbyt bardzo za Ilgazem Już nie będę więcej szczegółów zdradzał, gdyż akcja moim zdaniem, idzie dość dobrym i szybkim tempem. Kolejne poszlaki i dowody są ujawniane, obciążające oczywiście Cinara, który jak jełop milczy. Zamiast powiedzieć swojej pani adwokat o problemach, by mogła go ratować, to ten NIE WIEM, NIE WIEM... Sam na miejscu ojca, bym też pacnął go - może chłopaczyna by się opamiętał. Odcinek nie wiadomo kiedy cały zleciał. Końcówka - oczywiście bomba czekała na sam koniec. I wyjaśniło się to powiązanie na plakacie [złączone dłonie, symbolizujące jedność]. Z jednej strony mamy brata Ilgaza, podejrzanego o morderstwo. Z drugiej strony mamy Inci - siostrę Ceylin, pani Adwokat Cinara... Czyli reasumując - mamy dość ładne kółeczko Musiałem dokładnie obejrzeć 3 scenki, bo po obejrzeniu wczoraj nie do końca pojąłem kilka rzeczy. Zapewne wyjaśni się to w kolejnych odcinkach... Sprawa 1: Ceylin wymienia wiadomości z Inci. Siostra adwokat ma mieć egzamin zawodowy, ma zdobyć tam 90 punktów, wszyscy wiedzą, że się przygotowuje do niego... WYMIENIA wiadomości na dość ważny temat, niecodzienny. I co się okazuje - ofiarą jest Inci, która została zamordowana dużo wcześniej. Jeśli okaże się, że ktoś się podszywał pod Inci, i miał jej telefon - to znaczy, że jest to ktoś bardzo bliski Ceylin i Inci... No bo skąd np. miałby wiedzieć o tym Metin, czy tam Serder [koleś, u którego Cinar wisi pieniądze]. Jeszcze lepiej, jeśli zamieszana będzie tutaj rodzinka Ceylin Sprawa 2: Ceylin znajduje w samochodzie zakrwawiony kardigan. Chwyta go, bez żadnych rękawiczek. Przecież jak się oglądało tyle seriali i czytało książek, to wiadomym jest, że nie podnosi się dowodów rękoma, tylko czymś, lub przez rękawiczki... A ta, jakby nigdy nic - sięgnęła, i chciała co najlepsze, schować do torebki. A jak Ilgaz powiedział, że tu jest kardigan, to rzuciła go na siedzenie obok... Będą go badać, wyjdzie, że będą ślady Ceylin - ciekawe jak się z tego wytłumaczy Tak, wiem... Jestem chory, i zbytnio się czepiam Sprawa 3: Cinar jest wmieszany w śmierć matki? To znaczy, przyczynił się do tego? Bo wykrzykuje ojcu w twarz, by nazwał go mordercą matki. Odcinek 1 za mną - oceniam dobrze, na takie 7,5/10. I oczywiście, bardzo mi się podoba w serialu podkład muzyczny. Szczególnie ta melodia Za wszelakie błędy przepraszam, pisane dość szybko
|
|
|
Post by Alex on Oct 6, 2021 17:03:36 GMT
Nie, to był materiał na co najmniej 1 sezon. Niestety serial skończył jako ofiara pandemii i ofiara sukcesu SCK. W S1 miał reyting na poziomie 7-8 %, niestety weszła pandemia, zamknięto plany filmowe i seriale zostały ściągnięte z ekranu. I według mnie dobrze się stało. Japoński pierwowzór Öğretmena miał naprawdę zamkniętą fabułę i tam nie dało się nic więcej wymyślić. Ile można trzymać dzieciaki zamknięte w szkole? Nie wiem, jak Turcy chcieli to rozciągnąć na cały sezon albo nie daj Boże, przy dobrych ratingach pewnie nawet na dwa. W Japonii drama miała 10 odcinków i każdy z nich był jakby zamkniętą fabułą, 1 odcinek = 1 podejrzany. Na końcu zazwyczaj ten podejrzany przyznawał się do winy, bo zrobił coś nie tak w stosunku do Reny (? Nie jestem już pewna czy tak się nazywała), co mogło doprowadzić ją do samobójstwa, jak np. podmienił suplementy na doping przez co została wyrzucona z drużyny czy wrzucił do internetu nagranie, przez co cała klasa ją wyśmiewała... Ostatecznie jednak nauczyciel to negował i w następnym odcinku zaczynało się szukanie kolejnego winnego. Już rozciągnięcie tego na 10 dwugodzinnych odcinków było dla mnie niemal niemożliwe, a co dopiero na cały sezon... 😐 Yargı ma ten przywilej, że nawet jeśli historia İnci się wyczerpie to bez problemu mogą ją zakończyć i rozpocząć kolejną. I mam nadzieję że tak zrobią, bo w Turcji sezon jest za długi, żeby móc to rozciągnąć.
|
|
|
Post by mira on Oct 6, 2021 17:46:58 GMT
Matthias, super, że ktoś jeszcze ogląda Tak, sprawa z telefonem wyjaśni się w drugim odcinku, dobrze myślisz, że to ktoś dosyć bliski, zorientowany w sprawach uczelnianych Inci, ale nic więcej nie będę Ci zdradzać. Co do kardigana, miałam takie same odczucia - Ceylin wzięła go w ręce i zostawiła ślady. Ale może na takiej odzieży nie zostają takie ślady jak na twardych przedmiotach, typu książka, nóż czy klamka? Nie mam pojęcia. W każdym razie później Ceylin zrobiła to samo z rzeczami znalezionymi w pokoju Inic i jej samochodem. Wszędzie zostawia odciski i co, to nie jest istotne? Albo mamy wyraźne niedociągnięcia, albo te ślady będą ważne później. Co do Cinara i jego matki, po trzech odcinkach sprawa chyba nie została jeszcze wyjaśniona, ale mnie się wydaje, że Cinar nieźle wywijał za młodu (w sumie nadal jest bardzo młody), a matka dostała zawału.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 6, 2021 17:54:19 GMT
Korci mnie, żeby obejrzeć 2 odcinek, ale mam na dzisiejszy wieczór inne plany No niby na takiego rodzaju przedmiotach nie zostają ślady, bo nie ma jak pobrać odcisków. Ale zawsze może zostać włos Ceylin, fragment lakieru od paznokci [teraz to już przesadzam, ale wszystko możliwe]. A ona jakby chciała wytulić ten kardigan i rzuciła na siedzenie... Mam nadzieję, że to wyjaśnia, bo to zabawne, żeby pani prokurator wzięła i dotykała wszystko . Jak znaleźli narkotyki w jego szufladzie, to potem była kwestia, że obiecał matce, iż rzuci to. I ona się po części załamała tym faktem. No bo potem ta scena w celi z ojcem. "Nazwij mnie mordercą matki" - wciąż to mi siedzi w głowie. Ciekawe co oni wymyślą - ale jak zerknąłem na zwiastuny 2 odcinka, i znów Cinar upiera się, że nie jest mordercą... Uch. DLACZEGO ON NIC NIE MÓWI?! Podejrzewam, że Cinar i Inci byli razem xd. Skoro już mamy taką jedność wśród protów
|
|
|
Post by julia on Oct 6, 2021 21:07:40 GMT
Czyli kto julia? Bo nie załapałam... lucy, tak siebie nazwał facet tajnych służb :"Nikt" , który skłonił Savasa, aby pojechał z tajną misją do Iranu i przywiózł stamtąd bossa narkotyowego, bandytę Besira. Aktor gra tutaj Metina, ojca Ilgaza i Cinara. Matthias, także zwróciłam uwagę na muzykę, podoba mi się.
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 9:38:55 GMT
Nie wiem, czy foto nie jest z Ask 101, no bardzo mi się podoba układ rąk i skrzyżowane palce.
|
|
|
Post by mira on Oct 7, 2021 9:57:19 GMT
lucy, fotka jest z sesji zdjęciowej do jakiegoś magazynu, bodajże wrześniowego. Wywiad był na grupie od Yargi. Wszystkie fotki w tej samej konwencji - czarne ciuchy, skóra, stół i krzesło.
|
|
|
Post by julia on Oct 7, 2021 16:29:11 GMT
. julia, piszesz, że fabuła Ogretmena była na kilka odcinków (tyle, dokładnie 10, miał pierwowzór japoński, ale dramy z Azji są krótkie). Jakim więc cudem z 90 minutowego filmu (Baraj), dało się zrobić ich 39 (tureckich), gdzie w wersji międzynarodowej jest to liczba ponad 100? Naturalnie, że masz rację, co do talentów scenarzystów tureckich. W moim odczuciu "Ogretmen" miał wystarczającą ilość odcinków, czyli bliższa jestem realizatorom azjatyckim Jeśli chodzi o "Baraj", to nie wiedziałam, że pierwowzór był filmem fabularnym i natrzaskanie 39.. odcinków, to wyczyn . Mnie "Baraj" absolutnie się nie podobał ze względu na postać głównej bohaterki. Nie podobało mi się w niej nic, poza uczuciem do dziecka.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 7, 2021 17:41:39 GMT
Odcinek 2I rozpoczął się odcinek od ostatniej sceny 1 odcinka. Biedna Ceylin. Nie chciałbym być na jej miejscu. Jak ty byś zareagował/a na wieść o tym, że przed Tobą spoczywa ciało twego brata/twej siostry? Myślałem, że Ceylin po wyjściu z kostnicy rozpłacze się, a Ilgaz zaoferuje jej swoje ramiona - pomyliłem się Matula dziewczyn chyba doznała coś, czego się spodziewałem... Nie poznała swojej córki - organizm każdego człowieka reaguje inaczej na gwałtowny szok. I w końcu wyjaśniła się sprawa z SMS-ami od Inci. Czekałem, czy będzie to na początku, czy później. Dość szybko się wyjaśniło, kto stoi za tymi wiadomościami. Merve - współlokatorka Inci. Reszta odcinka, to wewnętrzna walka Ceylin z samą sobą, próba wyładowania na wszystkich swojej złości, zgoda na bycie dalszym obrońcą Cinara - w przeciwnym wypadku nie będzie miała wglądu do akt... Dość szybko minął mi ten czas. A końcówka przewidywalna. To znaczy, rozum podpowiadał, że Metin będzie w to jakoś bardziej zaangażowany. Romans z młodszą? Uch. Źle to się skończy. Jego reputacja na pewno upadnie. Każdy kłamie, chroni swój interes. Coraz więcej osób jest zamieszanych w sprawę Inci... - Metin - awansował na wyższe miejsce, jeśli chodzi o popełnienie morderstwa, jednak uważam, że to nie on popełnił morderstwo. - Cinar - spada w całej klasyfikacji, mimo obciążających go dowodów. Nie wydaje mi się, żeby chłopak maczał palce krwią. Prędzej by sam popełnił samobójstwo, będąc na haju... - Merve - dodaję ją, gdyż była powiązana z Inci i brała udział w jej gierce. Dość szybko się udało ją zlokalizować i przygwoździć. - Parlak - coś ukrywa. Ona zbyt dużo wie, a mało mówi - z resztą, jak większość osób w tym serialu. - profesor z uczelni - oj, ten to jeszcze namodzi. Z pewnością maczał palce w tym morderstwie wraz z żoneczką. - gość sprzedający ryby - jak zawrócił na motorze w 1 odcinku, miałem go zakwalifikować i umieścić na czarnej liście - jednak teraz robię to z dużą pewnością siebie i w dużym stopniu, jego podejrzewam. Korci mnie, żeby jeszcze umieścić kogoś z rodzinki Ceylin. Matka? Ojciec? Dowiedzieli się o tym, co wyprawia ich córka - ze starszym mężczyzną kręci... Kto by się nie zdenerwował?! Nie wspomnę jeszcze o kolejnym grzebaniu Ceylin we wszystkich dowodach - pozostawiła po sobie tyle śladów... Czekałem aż Ilgaz przytuli Ceylin, ale przez CAŁY ODCINEK się tego nie doczekałem. No trudno. 3 odcinek ma mi to dać A Pars jak dla mnie, nadal nadaje się do narkotykowego dilera albo jakiegoś mafioza Odcinek oceniam na 7/10.
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 18:10:52 GMT
Matthias, czyli która postać Ci przypadła najbardziej do gustu i zanosi się, że będzie tą naj naj?
|
|
|
Post by Matthias on Oct 7, 2021 18:33:13 GMT
Matthias, czyli która postać Ci przypadła najbardziej do gustu i zanosi się, że będzie tą naj naj? Z całej obsady, najbardziej przypodobała mi się postać Ilgaza [w którą wciela się Kaan]. Bardzo mnie zaskoczył, jak już wcześniej pisałem. Porównując do KS, spodziewałem się podobnej gry, tej samej mimiki itp. a tutaj nic mnie nie drażni, a potem jest Ceylin [czyli Pinar]. Chwilami jej gra twarzy, powoduje u mnie małe boleści, ale jest to do przebrnięcia . Ta dwójka - jak dla mnie, świetnie się uzupełnia. Przypadek, że drugi raz grają ze sobą? W Ask razem grali, teraz tutaj. Najmniej przypadł mi do gustu druga siostra Ceylin, Aynur chyba miała na imię. Matka Parlak. Tak mnie sceny z nią drażniły, szczególnie jak się darła [w sumie, kto się nie drze w serialach xp] A jeśli chodzi o morderstwo - no cóż. Jest wiele niewiadomych. Uważam, że jeszcze Serdara [tego, co szantażował na kasę Cinara] należy dodać do czarnej listy.
|
|
|
Post by mira on Oct 8, 2021 6:34:10 GMT
Matthias, Merve nie była współlokatorką Inci. Inci mieszkała z rodzicami i siostrą (czasem siostrami, bo zrozumiałam, że ta starsza siostra normalnie z nimi nie mieszka, tylko czasem, bo mąż często wyjeżdża), a do tej koleżanki poszła na noc, bo miały się uczyć. Ceylin wyraziła zgodę, bo ojca nie było w domu. Swoją drogą nadal mnie śmieszy, że dorośli ludzie (Inci miała 20 lat), muszą się pytać rodziców o zgodę na nocowanie u koleżanki. Ale to częste w tureckich serialach. Wracając do tematu - ta siostra obwiniła Ceylin, że to wszystko jej wina, bo to właśnie Ceylin wyraziła zgodę na to nieszczęsne nocowanie. Nie wiem, czy Aylin (imię starszej siostry) naprawdę tak myśli, czy to tylko krzyk rozpaczy. Myślę, że to drugie. Mimo wszystko nie wydaje mi się, by ta siostra była złą osobą, ale jej mąż zdecydowanie ma coś za uszami, a córka też wydaje się wiedzieć znacznie więcej niż mówi. Nie sądzę, by Metin romansował z małolatami. Coś z pewnością ukrywa, myślę że więcej, niż pokazuje odcinek 3, ale na wyjaśnienie tego przyjdzie jeszcze poczekać... Mnie się gra Pinar podoba. Rzeczywiście robi miny, ale to bardzo trudne zagrać taką rozpacz, uważam, że wiarygodnie jej to wychodzi. Kaan póki co nie ma wielkiego pola do popisu, bo jego postać jest spokojna, opanowana, ułożona. Ale jestem przekonana, że niebawem się rozkręci
|
|
|
Post by Matthias on Oct 8, 2021 14:43:47 GMT
mira masz rację. Obejrzałem jeszcze raz sceny z Inci i wspomnienia, i pardon za błąd. Bodajże w 1 odcinku była scena, gdy Ceylin wychodziła z mieszkania, i się spytała, czy Inci nie ma, i padła odpowiedź, że przygotowuje się do egzaminu. A mi się ubzdurało współlokatorka Może ta siostra to nie będzie kimś złym, ale jej córunia z pewnością wie dużo rzeczy, o których nie chce nikomu powiedzieć. Zapewne scenarzyści rozwleką to w czasie xd. 3 odcinka nie oglądałem jeszcze, więc nie wiem ile tam zobaczyło rzeczy światło dzienne . Czekam na konfrontację ojca z Ilgazem
|
|
|
Post by julia on Oct 8, 2021 15:19:14 GMT
mira, Matthias, za uszami mają tu niemal wszyscy, zobaczymy , co jeszcze wyjdzie na jaw w czwartym odcinku. Nauczyciel wraz z żoną ucieka, wcześniej myli i sprzątali całe mieszkanie, więc to się stało w ich domu. Bardzo szemraną postacią jest szwagier Ceylin, a córeczka na pewno wiele wie z przeszłości ciotki, bo Inci miała 20 lat, a ta gdzieś z szesnaście, więc na pewno było jej bliżej do siostrzenicy niż starszych sióstr. Cinar, boi się, ale woli siedzieć niż mówić i wpaść w ręce kolegów- wiadomo , tam gdzie narkotyki , tam strach...Młody pyta tylko czy Inci długo nie cierpiała No i bardzo nieciekawą postacią jest Zafer. Metin - niby wyjaśnił skąd jego znajomość z Inci, tylko dlaczego ją tak bardzo ukrywał? Sprawdzane są rachunki fundacji, nie wiadomo co może wyjść na wierzch.... Gra Kaana bardzo oszczędna , wyważona, Pinar także się sprawdza w swojej roli.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 8, 2021 16:12:11 GMT
A był już 3 odcinek z napisami PL? Wczoraj jeszcze nie było, a dzisiaj na FB nie wchodziłem jeszcze . Obejrzę jak będzie .
|
|