|
Post by lucy on Jan 7, 2022 11:06:55 GMT
Tytuł: Avenida Brasil Tytuł PL: W Niewoli Przeszłości Inny tytuł PL: Zranione Uczucia (Polo TV, Nowa TV) Kraj: Brazylia Wytwórnia: Globo Producent: Ricardo Waddington Reżyseria: Ricardo Waddington, Amora Mautner i José Luis Villamarin Scenariusz: Joo Emanuel Carneiro Gatunek: melodramat Rok: 2012 Ilość odcinków: 179 (Brazylia), 160 (Eksport) Kanał: Globo Emisja w: Brazylii 26 marca 2012- 19 października 2012 Kanał w PL: iTVN Emisja w PL: 21 stycznia 2014 - 2 września 2014 Fabuła: Ritę poznajemy jako małą dziewczynkę w bardzo dramatycznym momencie życia – ukochany ojciec ginie potrącony przez samochód. Dziecko dostaje się pod opiekę bezwzględnej macochy, która jednak nie zamierza zajmować się sierotą. Dziewczynka zostaje wywieziona na wysypisko śmieci, gdzie każdy dzień jest walką o przetrwanie. Szybko asymiluje się do nowych warunków, nawiązując przyjaźnie i odnajdując miłość swojego życia, chłopca o imieniu Batata. Wkrótce jej los się odmienia – zostaje zaadaptowana przez małżeństwo z Argentyny. Otrzymuje nowe imię – Nina, które ma być symbolicznym początkiem zupełnie nowego rozdziału w życiu. Dorasta pielęgnując w sobie chęć zemsty za doznane krzywdy. Po wielu latach już jako dojrzała kobieta Nina wraca do Brazylii i odnajduje macochę. Zatrudnia się u niej jako pomoc domowa, sukcesywnie niszcząc jej uporządkowane życie. Spotyka także miłość sprzed lat. Batata, nazwany przez nowych rodziców Jorginho, dziś jest gwiazdą futbolu – bogatym i uwielbianym przez kobiety. „Avenida Brasil to fascynująca opowieść o zmiennym losie, miłości, zemście, rozczarowaniach i wielkich nadziejach. Pokazuje brazylijską rzeczywistość w pełnym przekroju – od nizin aż po grupy o wysokim statusie społecznym. Zaskakujące zwroty akcji, intrygi, poruszające obrazy nędzy, a także kadry prosto z boiska piłkarskiego – wszystko to spowodowało, że serial cieszył się ogromną popularnością w Brazylii. Szybko zyskał też sławę za granicą - w 2013 r. otrzymał nominację do amerykańskiej nagrody Emmy dla najlepszej zagranicznej telenoweli. Obsada: Murilo Benício ............... Tufão (Jorge Araújo) Marcello Novaes ............... Max (Maxwell Oliveira) Adriana Esteves ............... Carminha (Carmem Lúcia Moreira de Araújo) Eliane Giardini ............... Muricy Araújo Letícia Isnard ............... Ivana Araújo Heloísa Perissé ............... Monalisa Barbosa Débora Falabella ............... Nina García Hernández/Rita Fonseca de Souza Alexandre Borges ............... Cadinho (Carlos Eduardo de Souza Queirós) Fabíula Nascimento ............... Olenka Cabral Marcos Caruso ............... Leleco Araújo Cauã Reymond ............... Jorginho (Jorge de Souza Araújo) Ailton Graça ............... Paulo Silas Débora Bloch ............... Vêronica Magalhães Queirós Bruno Gissoni ............... Iran Barbosa Juliano Cazarré ............... Adauto Nathalia Dill ............... Débora Magalhães Queirós Cláudia Missura ............... Janaína Otávio Augusto ............... Diógenes Ísis Valverde ............... Suelen Débora Nascimento ............... Tessália Vera Holtz ............... Lucinda Camila Morgado ............... Noêmia Buarque Daniel Rocha ............... Roniquito Thiago Martins ............... Leandro Cacau Protásio ............... Zezé José Loreto ............... Darkson Carolina Ferraz ............... Alexia Bragança José de Abreu ............... Nilo Ronny Kriwat ............... Tomás Buarque Luana Martau ............... Beverly Emiliano D'Ávila ............... Lúcio Ana Karolina Lannes ............... Ágata Araújo Felipe Abib ............... Jimmy Bastos Mel Maia ............... Młoda Rita Bianca Comparato ............... Betânia Marcella Valente ............... Renata Jean Pierre Noher ............... Martin Hernandez Patrícia Dejesus ............... Jéssica Tony Ramos ............... Genésio Fonseca Souza Caroline Abras ............... Begônia Garcia Paula Burlamaqui ............... Dolores Neiva (Soninha Catatau) Betty Faria ............... Pilar Bragança Juca de Oliveira ............... Santiago Rita Guedes ............... Nicole
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2022 11:07:58 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2022 11:11:44 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2022 11:12:57 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2022 11:13:36 GMT
W języku polskim telenowela zadebiutowała 21 stycznia 2014 na kanale dla Polaków za granicą iTVN, a na terytorium Polski 15 grudnia 2014 w serwisie Player. W obu przypadkach emisja odbywała się pod tytułem W niewoli przeszłości. Od 25 stycznia 2016 telenowela emitowana jest przez stację Polo TV. Od 14 marca 2016 po wyemitowaniu 35 odcinków rozpoczęto emisję od początku, którą zakończono 15 grudnia 2016. Od 9 listopada 2016 emisja odbywa się także na kanale Nowa TV. W obu stacjach telenowela emitowana jest pod tytułem Avenida Brasil - Zranione uczucia. (wikipedia)
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 15, 2022 17:10:48 GMT
Telenowele wyemitowano w 160 krajach, stając się tym samym najlepiej sprzedawaną brazylijską telenowelą w historii. Finał w Brazylii obejrzało aż 80 milinów widzów (84% udziałów). Dilma Rousseff, prezydent Brazylii przełożyła swoje przemówienie przed lokalnymi wyborami w Sao Paulo, bo stwierdzono że wiec Pani prezydent koliduje z odcinkiem „Avenida Brasil” i nikt nie zwróci uwagi na jej przemówienie. Telenowela uzyskała łącznie 118 nominacji do nagród, zwyciężając 41 z nich.
|
|
|
Post by lucy on Jan 15, 2022 18:26:22 GMT
To znaczy, że przegoniła Gata Salvaje i wskoczyła na 3 miejsce (po "Yo soy Betty, la fea" i "Kassandrze").
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jan 15, 2022 21:18:28 GMT
Ach, wspomnienia, wspomnienia… Edytujcie, bo odcinków w wersji internacional było chyba 160?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 16, 2022 10:56:09 GMT
To znaczy, że przegoniła Gata Salvaje i wskoczyła na 3 miejsce (po "Yo soy Betty, la fea" i "Kassandrze"). Jest jeszcze "Maria z przedmieścia", którą pokazano prawie w 180 krajach świata.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 12, 2022 17:52:40 GMT
Światowy fenomen powraca do polskiej telewizji. Emisja od 23 sierpnia w Novelas+, od poniedziałku do piątku o godzinie 17.45, zastępując 'Grzech Fatmagül'.
Telenowela będzie miała lektora z TVN-u i będzie emitowana pod tytułem 'W niewoli przeszłości'.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 14, 2022 22:48:28 GMT
Zwiastun telenoweli w iTVN.
|
|
|
Post by lucy on Jul 29, 2022 13:42:54 GMT
Dobre i to, choć patrząc ile razy ta telka była u nas, wybór jest średnio fajny.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jul 29, 2022 13:45:32 GMT
Obsada w pierwszym poście jest z telenoweli „A Favorita”.
|
|
|
Post by lucy on Jul 29, 2022 13:55:59 GMT
Obsada w pierwszym poście jest z telenoweli „A Favorita”. Dzięki za czujność. Poprawione.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 20, 2022 1:20:56 GMT
Zwiastun w Novelas+.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 4, 2023 22:27:59 GMT
Nowy zwiastun telenoweli w Novelas+.
|
|
|
Post by lucy on Mar 4, 2023 16:34:38 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 6, 2023 10:53:29 GMT
Najnowszy zwiastun w Novelas+.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 26, 2023 21:04:50 GMT
„ W niewoli przeszłości” oraz „ Siła serca” najchętniej oglądanymi produkcjami ze wszystkich obecnie emitowanych na kanale Novelas+.
|
|
carlos
Początkujący
|
Post by carlos on Mar 27, 2023 19:05:25 GMT
Nie dziwi mnie to. "Na przekór losowi" jest zbyt obyczajowe, "Miłość po grób" to w ogóle trudno zaklasyfikować do jakiejś kategorii, "Płomienie poządania" dołujące i nużące. "Trzy siostry" mogą coś zyskać, bo to patola z prześladowaną protką, polscy widzowie lubią taki typ historii. "Za głosem serca" i "Bogaci tez płaczą" również zapowiadają się mieć bardzo dobre wyniki.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 30, 2023 0:55:35 GMT
Zwiastun za czasów emisji w Nowa TV:
|
|
|
Post by man1000 on Mar 26, 2024 17:56:57 GMT
Dzis mija dokładnie 12 lat od wyemitowania pierwszego odcinka popularnej telenoweli Globo Avenida Brasil która zdobyła sławę na całym świecie aktualnie czekamy na adaptację Turecka myślicie że będzie lepsza niż brazylijska?
|
|
|
Post by lucy on Mar 26, 2024 19:30:29 GMT
aktualnie czekamy na adaptację Turecka myślicie że będzie lepsza niż brazylijska? Nie widziałam oryginału, wiec nawet gdybym obejrzała wersję turecką (co niestety się nie stanie, bo dzisiejszych seriali Ay Yapim nie "czuję") to i tak na pytanie nie odpowiem. Planuję jedynie śledzić losy remaku i komentarze.
|
|
|
Post by man1000 on Mar 26, 2024 20:14:16 GMT
lucy,Ja tez nie ogladałem orginalu ale jestem ciekaw Remeaka Tureckiego
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 27, 2024 12:22:53 GMT
Najpierw nich turecki remake doczeka się więcej niż 6 odcinków Brazylijskiego oryginału raczej nie da się pobić. Świetna telenowela. Oglądało się z wypiekami na twarzy.
|
|
|
Post by lucy on Mar 31, 2024 14:52:43 GMT
Obejrzałam 1.Odcinek, ale mnie nie porwał.
|
|
|
Post by lucy on Apr 3, 2024 14:27:26 GMT
Obejrzałam 11 odcinków. Wolałabym inną aktorkę w roli Rity/ Niny. Niesamowite w tej historii jest to jak scenariusz od początku pieścił wątek Carminy. Nie dość, że przez te wszystkie lata (ok.12) uchodziły jej na sucho wszystkie oszustwa i podłe uczynki, to jeszcze wszystko co potrzebne do uskuteczniania kolejnych machlojek podawał jej na złotej tacy. Dosłownie wszystko. Była 2 razy mniejszej postury od swojego męża, ale kiedy ją zdemaskował, bez wysiłku go przewróciła, wręcz obezwładniła i uciekła. Strasznie to było przerysowane. To jak sobie okręciła wokół palca Tufao (i całą jego rodzinę), jak go rozdzieliła z narzeczoną i zajęła jej miejsce... nie mieści się w ludzkiej wyobraźni. W dodatku zeswatała kochanka ze swoją nowa bratową i wprowadziła go do męża rezydencji. I cały czas z nim sypia. Takich cudów to chyba jeszcze nigdzie nie widziałam. Babcia z wysypiska to chyba jej matka. Inaczej by jej aż tak nie chroniła. A najbardziej mnie zaskoczyło, że odtwórca roli Tufao to jednocześnie odtwórca naszego Todoro. Dopiero po jakimś czasie to odkryłam..
|
|
|
Post by lucy on Apr 3, 2024 19:50:31 GMT
Plakaty..
|
|
|
Post by lucy on Apr 3, 2024 20:12:12 GMT
12.Odcinek, Rita odkryła, że Batat to Jorginho, także pewnie niebawem dojdzie do spotkania obojga. Skoro przez tyle lat o sobie nie zapomnieli, znaczy, że pewnie tamta dziecięca miłość uderzy w nich ze zdwojoną siłą i plany matrymonialne Batata z obecną narzeczona wezmą w łeb. Dlatego jestem ciekawa... czy proci będą mieć chemię w telce? Ona jest dla mnie aseksualna i nie wiem, czy kupię z nią wątek miłosny.. PS: denerwuje mnie mamuśka z wysypiska. Te jej kłamstwa zaczynają być wręcz niesmaczne. Co ona sobie myśli? W dodatku jest mocno nierealna i patrząc na nią trudno mi uwierzyć w jej wątek. Bardziej mnie przekonuje Starzec w Pantanalu.
|
|
|
Post by lucy on Apr 4, 2024 17:30:27 GMT
Carminha.. Po 14.Odcinku.Ależ ją synalek tresuje. On musiał kiedyś przyłapać naszych kochanków na gorącym uczynku, bo obojgiem poniewiera przy każdej okazji. Siedzi cicho, żeby Tufao nie cierpiał, ale najchętniej by ich wykopał z tej rezydencji na zbity pysk. Aż mi go żal kiedy pomyślę o chwili, gdy się dowie, że jest ich biologicznym synem. Nie wiem skąd, ale skądś znam aktorkę, która gra tu matkę dziewczyny Batata. No i przewijają mi się tu jeszcze 2 znajome twarze: cioteczki Jove z Pantanalu i jego brata Tadeo.
|
|