|
Post by lucy on Jun 19, 2022 19:01:49 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 19, 2022 19:03:30 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 19, 2022 20:10:32 GMT
Pojutrze premiera.
|
|
|
Post by lucy on Jun 20, 2022 15:01:46 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 20, 2022 20:57:15 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2022 9:18:03 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 21, 2022 13:58:13 GMT
Zwiastun mi się bardzo podoba. A piosenka już była na mojej playliście, bo pojawiła się w Kirmizi Oda .
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2022 14:06:01 GMT
A piosenka już była na mojej playliście, bo pojawiła się w Kirmizi Oda [img style="" src="::IPnplEL:: . Piosenka jest macedońska. Ale średnio mi pasuje do Kirmizi Oda. " style="max-width:100%;"] Tutaj jest tłumaczenie na PL: Joanno, Joasiu
Joanno, Joasiu Nad Vardarem siedzisz, może Białe płótno bielisz Patrzysz w góry, kochanie Serce moje, Joanno
Joanno, Joasiu Ja na Ciebie czekam, może U mnie dzisiaj będziesz Ale Ty nie będziesz, kochanie Serce moje, Joanno
Joanno, Joasiu Twoja matka, może Cię nie puszcza do mnie Kiedy będziesz ze mną, kochanie Serce moje, Joanno
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 7:09:41 GMT
Czułam, że serial przykuje uwagę Turków. W necie opinie też są pozytywne, także za tydzień powinno być jeszcze lepiej. #BalkanNinnisi 1. Bölüm Reytingi Total (4) 3,81 AB (2) 4,34 ABC1 (2) 4,39
|
|
|
Post by mira on Jun 22, 2022 7:27:56 GMT
Jeszcze się okaże, że największe letnie hity wyprodukuje w tym roku TRT Ten serial nieźle wystartował, a drugi, ten z Sevdą, też zapowiada się ciekawie.
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 13:53:26 GMT
Ten serial nieźle wystartował, a drugi, ten z Sevdą, też zapowiada się ciekawie. Według mnie jeszcze seriale na Star się zapowiadają ciekawie. No reszta kanałów mieli to samo. Ja w każdym razie trzymam kciuki za letniaki na Trt1 i Star. Odcinek 1 w zestawieniu z odcinkami premierowymi reszty letniaków: i.imgur.com/KjbaRzi.jpgPoniżej jeszcze reyting z share.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 22, 2022 14:26:32 GMT
Bardzo ładny start . 📌 Reyting za 21.06.2022: WTOREKТОТАL:4. Balkan Ninnisi (1 odcinek) - 3.81% 🆕
3. Senden Daha Güzel (3 odcinek) - 3.85% ⬆ (+0.73) 25. Emanet (407 odcinek) - 1.18% ⬆ (+0.05%) АВ:2. Balkan Ninnisi - 4.34% 🆕
4. Senden Daha Güzel - 3.25% ⬆ (+0.55) 22. Emanet - 0.87% ⬆ (+0.09%)
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 14:39:17 GMT
Bardzo ładny start . I oby tak dalej, bo internety szydziły z tego projektu i tego, że protka jest znikąd.
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 22, 2022 17:23:10 GMT
Rzeczywiście, ładny start, bo i historia zapowiada się lekko, turecko i przyjemnie, i dramy poszły na wakacje, a „letni” widz zasiadł przed tv.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 22, 2022 18:39:06 GMT
To będzie niezły mindfuck jak się serial okażę hitem reytingowym.
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 19:02:28 GMT
To będzie niezły mindfuck jak się serial okażę hitem reytingowym. Dlaczego? Wg mnie to było do przewidzenia.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 22, 2022 20:09:51 GMT
To będzie niezły mindfuck jak się serial okażę hitem reytingowym. Dlaczego? Wg mnie to było do przewidzenia. Pomijając kanał na jakim to jest emitowane. Proci nie moja bajka, jak i fabuła. Już bardziej podoba mi się letniak z atv a podobny klimat.
|
|
|
Post by julia on Jun 23, 2022 18:00:40 GMT
Na początek trochę historii
"Centrum Skopje - stolicy Macedonii - nie przypomina w żaden sposób centrów innych europejskich miast. I nawet nie chodzi o fakt, że mianem „starego miasta” określa się tutaj Czarsiję, czyli dzielnicę muzułmańską. Również spore wrażenie robi powstające na drugiej stronie Wardaru, budowane w zasadzie od zera nowe centrum Skopje. Na terenie ok. 1 km kwadratowego powstało, bądź powstaje ponad 100 rzeźb, dziesiątki pomników, 27 nawiązujących czasem to do antyku, czasem do baroku budynków, a nawet łuk triumfalny.
Duże pomniki spotkać można naprawdę na każdym rogu, a stojący w centrum placu Macedonia ogromny Aleksander Wielki na gigantycznym, przypominającym karuzelę z lunaparku cokole, dopełnia poczucia absurdu. Szczególnie, że w tle często puszczany jest „Cwał Walkirii” Wagnera bądź „Nad pięknym modrym Dunajem” Straussa. Z drugiej jednak strony projekt jest na tyle specyficzny, a jego skala na tyle wielka, że całość, przynajmniej na turyście, robi wrażenie i naprawdę przyjemnie się we wspomnianym centrum przebywa.
Wejście Turków na Bałkany w późnym średniowieczu i zajęcie przez nich na ponad pięć stuleci chrześcijańskich wówczas terenów Macedonii i Albanii odmieniło historię tego obszaru. Obok krzyży zaczęły wyrastać minarety, a rola różnic religijnych, które jeszcze bardziej podzieliły Bałkany, miała później znaczący udział przy przypisaniu do tego obszaru określenia „kocioł”. W Albanii dominującą religią stał się islam, Macedończycy pozostali w przeważającym stopniu wyznawcami prawosławia. Tymczasem w 2-milionowej Macedonii aż 25% obywateli deklaruje się obecnie jako Albańczycy. Kolejne 4% to Turcy. A to rodzi konflikty"
.Akcja pierwszego odcinka rozgrywa się w Skopje, mieście zniszczonym swego czasu przez tragiczne trzęsienie ziemi. Pierwsza scena , to wesele, ale rodzina młodej bawi się po jednej stronie mostu, a pana młodego po drugiej. Potem mamy retrospekcję i na głównym planie starożytny most , mający w pewnym miejscu umowną granicę, której wuj Turek za nic nie chce przekroczyć Rodziny protów nie tolerują inności etnicznej - Turcy Macedończyków, Macedończycy Turków. Jovanka jest Macedonką, ma rodziców i młodszą siostrę, natomiast Ertan może pochwalić się bardzo liczną , wielopokoleniową rodziną , mieszkającą w jednym domu. Dlaczego tak jest? O co chodzi w tych waśniach? Próbowałam zgłębić temat, ale informacje dotyczą głównie kwestii politycznych i jeśli jest mowa o tarciach, to są one oficjalnie na linii macedońsko - albańskiej. Owszem zdarzały się politykom bardzo niezręczne wypowiedzi, dotykające mniejszość turecką, ale generalnie oba kraje określają się, jako przyjaciele. Turcja , jako jedna z pierwszych uznała Republikę Macedonii , wspierała jej działanie na rzecz wstąpienia do NATO. Turków w Macedonii jest zaledwie 4% , żyją oni w sporym rozproszeniu, mają niewielki wpływ na politykę, ale działają tureckie banki, centra handlowe, próbuje się wskrzesić tradycję i kulturę - popularny był projekt : "Przywrócenie Tureckiego Rękodzieła", rekonstruuje się dom ojca Ataturka w Kocaciku. "Faktycznie, byliśmy kilkaset lat w niewoli – wyjaśniała mi jedna z uczestniczek projektu – ale tak naprawdę to stosunki turecko-macedońskie były zawsze przyjazne. I takie są nadal" O co więc chodzi, że te dwie serialowe rodziny się nie znoszą z racji inności etnicznej i religijnej? Zapewne dowiemy się w trakcie. Co by tu powiedzieć o serialu, żeby nie skłamać.. .. Odcinek nie powalił mnie na kolana, trwa 2 godziny i 36 minut. Były momenty , że się nudziłam. A szykowałam się na ten serial. Oczywiście po jednym odcinku nie można nic powiedzieć Proci są sympatyczni. W domach mają pod górkę. Ertan wrócił ze studiów w Stambule, wszyscy oczekują architekta, a przyjeżdża specjalista radiowiec. Wuj, a zwłaszcza dziadek myśleli, że będzie projektował meczety...są bardzo zawiedzeni i czują się oszukani. Jovanka na żądanie matki ma zająć się polityką, jak jej sławny dziadek Tito. Dostaje nawet rzeźbę wizytówkę na biurko - Jovanka Broz.
Jej ojciec Daniel wszystkie pieniądze wydaje na aukcjach. W tym odcinku kupił osmański dokument, który podczas trzęsienia ziemi wypadł Ertanowi na głowę, a jego szwagier cwaniaczek spieniężył za 40 LT, na aukcji zaś poszedł za ...50 tysięcy Matka Helena, kostyczna urzędniczka upadłej firmy ,za grosz nie budzi sympatii Siostra Maria trzyma stronę Jovanki i ojca. Rodzina Ertana jest różnobarwna. Matka dwóch córek i dwóch synów - Neriman ,obok brata Sulejmana, to trzon gospodarczo - finansowy domu. Dziadek na emeryturze, jedna córka zdeklarowana muzułmanka ma przeważnie minę mumii, od czasu do czasu mityguje synów i utracjusza oraz lenia męża , który nie bierze się do konkretnej roboty, druga córka (wiek trudny do określenia i ona sama nijaka) nie pracuje i lubi ploteczki. Od początku jest przekonana, że na pewno Ertan i Jovanka się znają. Jest jeszcze Gulbahar, koleżanka Jovanki oraz Ertana (podkochuje się w nim). Drugi syn Neriman Zafer - czarna owca . Ożenił się z Macedonką i mieszka po drugiej stronie mostu. Proci poznają się na wieczorze kawalerskim - tej obyczajowej ciekawostki jeszcze nie widziałam i podobała mi się. Zgubiona przez Jovankę bransoletka, zostaje podrzucona przez siostrę prota do woreczka, który on , jako kawaler wybrał.... Tak więc - moim zdaniem - było trochę chaosu, trochę przestojów, ładna bałkańska muzyka, chociaż czasami zbyt dominująca...zobaczymy , co będzie dalej
|
|
|
Post by Matthias on Jun 23, 2022 19:03:33 GMT
Ja się przymierzam do zerknięcia na tę nowość. Albo ta, albo ta nadchodząca najbardziej do mnie przemówiły .
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 25, 2022 15:35:08 GMT
I ja obejrzałam. W przeciwieństwie do Ciebie julia , w ogóle się nie nudziłam, chociaż obawiałam się tych rodzinek i ich perypetii. Jest tak jak sądziłam, ich wątki są mocno rozbudowane, ale o dziwo bawią. Polubiłam i matkę, i wujka, ale zobaczymy na jak długo, bo to ich „konserwatywne” podejście doprowadzi zapewne do wielu tragedii. Swoją drogą wszyscy mają wujka Suleymana za boga, a to nic innego jak zdaje się stary kawaler mieszkający ze swoją siostrą. Polubiłam też Elenę - to surowa kobieta z zasadami i nie wiem co ona robi z takim mężem fajtłapą, który doprowadza rodzinę do bankructwa. Siostra muzułmanka jest rzeczywiście bardzo tajemnicza - dużo się nie odzywała w serialu, jedynie strzelała złowrogie miny. Druga siostra - ta od kaway - zdaje się, że też jest starą panną i dlatego tak się trzyma mamusi i szczuje na brata. Ertan i Jovanka to para nad parami. Czuć między nimi chemię jeszcze zanim się w ogóle spotkają - brawa dla twórców, bo ja uwielbiam takie romantyczne historie. To tak po krótce o bohaterach. A teraz o serialu w ogóle: jest mocno turecki, a z drugiij strony macedoński - cała akcja dzieje się tam, dużo scen ma miejsce w najważniejszych miejscach w mieście, za co twórcom dziękuję za taką dokładność. Piosenka o Jovance jest śliczna i jest tematem przewodnim telenoweli - towarzyszy nam przez cały odcinek. Spór macedońsko - turecki wydaje się dość poważny, zdziwiłam się więc, że Turków w MK jest zaledwie 4% jak piszesz julia , mam też koleżanki macedonki i też jakoś o tym nigdy nie wspominały, ale fakt - ten teren wydaje się w jakimś sensie zajęty przez Turków (rządzi tam kuchnia bardziej turecka niż nasza - słowiańska czy europejska). Było wspomnienie w serialu o Albańczykach (twórcy znów wykazali się swoją starannością) i tu się też zgadzam, bo moi wszyscy koledzy z Macedonii to albańczycy. Nie brak tu też humoru - bawią nas w sumie wszyscy bohaterowie i jest to humor taki naturalny, głównie lub sytuacyjny, ale absolutnie nie wymuszany. I co najważniejsze: serial ma klimat i czuć to już od samego początku. Pisałam już tu wielokrotnie, że takie „Senden saha guzel” nie jest złe, ale nie ma klimatu i wszyscy się ze mną zgodzili. Tutaj tak na szczęście nie jest. Podejrzewam, że każda muzyczka i piosenka będzie mi się kojarzyć z tym tytułem na lata. Odcinek był długi, ale o dziwo się nie nudziłam i przyznaję, że serial zasłużył na taki wynik w raytingu. Za tydzień będzie wzrost.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 25, 2022 16:04:28 GMT
Z rosyjskimi literkami oglądacie? Czy z angielskimi? Nie powiem, bo przejrzałem odcinek na Youtube i dość mocno mnie zainteresował
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 26, 2022 6:28:06 GMT
Matthias, ja z angielskimi. Niestety, coraz trudniej o miejsca, gdzie można na spokojnie znaleźć odcinki i trzeba się posługiwać tymi „podejrzanymi” stronkami…
|
|
|
Post by Matthias on Jun 26, 2022 9:13:17 GMT
Trepka dzięki. Poszukam i sobie zerknę.
|
|
|
Post by lucy on Jun 27, 2022 14:28:01 GMT
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 27, 2022 16:41:08 GMT
A ja nie mogę się doczekać kolejnego odcinka…
|
|
|
Post by julia on Jun 28, 2022 16:44:25 GMT
W przeciwieństwie do Ciebie julia , w ogóle się nie nudziłam, chociaż obawiałam się tych rodzinek i ich perypetii. Jest tak jak sądziłam, ich wątki są mocno rozbudowane, ale o dziwo bawią. Polubiłam i matkę, i wujka, ale zobaczymy na jak długo, bo to ich „konserwatywne” podejście doprowadzi zapewne do wielu tragedii. Swoją drogą wszyscy mają wujka Suleymana za boga, a to nic innego jak zdaje się stary kawaler mieszkający ze swoją siostrą. Polubiłam też Elenę - to surowa kobieta z zasadami i nie wiem co ona robi z takim mężem fajtłapą, który doprowadza rodzinę do bankructwa. Siostra muzułmanka jest rzeczywiście bardzo tajemnicza - dużo się nie odzywała w serialu, jedynie strzelała złowrogie miny. Druga siostra - ta od kaway - zdaje się, że też jest starą panną i dlatego tak się trzyma mamusi i szczuje na brata Momentami tak, trochę się nudziłam, ale to nie znaczy, że nie mam ochoty oglądać dalej Mam i nawet dziś chętnie obejrzałabym na live (to chyba dziś?), ale nie wiem czy mi się uda. Jovanka i Ertan mi się podobają i , jak to świetnie Trepka, określiłaś "jest między nimi chemia, chociaż się jeszcze nie znają" Matki Jovanki niestety nie polubiłam, a mąż , to rzeczywiście fajtłapa i utracjusz, no i ten jego image jest zabawny. To chyba małżeństwo na zasadzie przyciągania odmienności Sulejmana wszyscy się boją i liczą się z nim, bo to on utrzymuje całą rodzinę, prowadząc kulinarny interes i zapewne, to on finansował studia prota, a ten go zawiódł i nie został architektem. Serial zaczął się od sceny ślubu, goście bawią się po dwóch stronach , można więc sobie wyobrazić, co się będzie działo, zanim do tego ślubu dojdzie
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 28, 2022 17:06:09 GMT
julia, ta scena wesela była tak w ogóle bardzo fajna. Nie rozumiałam, czemu oni tam siedzą i nie są szczęśliwi na własnym ślubie, dopóki nie wstali od stołów i ruszyli do stawku. Czy Sulejman utrzymuje rodzinę? W odcinku chyba matka Ertana sobie przypisała tę rolę… Bądź co bądź, dla mnie Sulejek siedzi im na glowie i się dorzuca do utrzymania, tyle. Ale fakt, to, że ma własny biznes, na pewno wielu imponuje. Helenę polubiłam, bo jest zimna, wyniosła, sztywna, z zasadami, ale walczy o rodzinę i przeżycie dla mniej, o czym nikt nie wie. Z żalem pożegnała służbę, z jeszcze większym bólem opuszczała firmę. I dźwiga to wszystko sama, na własne życzenie co prawda, bo jest bardzo niedostępną osobą, ale mąż nierób mógłby chyba się trochę zainteresować i zauważyć, że coś jest nie tak, no nie?!
|
|
|
Post by Matthias on Jun 29, 2022 19:51:08 GMT
📌 Reytingi za 28.06.2022:ТОТАL:4. Balkan Ninnisi (2 odcinek) - 3.21% ⬇ (-0.60)
3. Senden Daha Güzel (4 odcinek) - 3.77% ⬇ (-0.08) АВ:2. Balkan Ninnisi - 4.05% ⬇ (-0.29)
3. Senden Daha Güzel - 3.40% ⬆ (+0.15)
|
|
|
|
Post by lucy on Jun 30, 2022 13:52:48 GMT
Z rosyjskimi literkami oglądacie? Czy z angielskimi? Nie powiem, bo przejrzałem odcinek na Youtube i dość mocno mnie zainteresował Matthias, ten serial ma z tego co widziałam polskie literki.
|
|