Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 1, 2022 17:58:28 GMT
julia, jak tam drugi odcinek?
|
|
|
Post by julia on Jul 1, 2022 21:26:26 GMT
julia, jak tam drugi odcinek? Fajny Momentami było wesoło, momentami głośno, momentami groźnie.... Widzę, że jest spadek w Totalu, ale poczytałam trochę opinii i Turkom spodobała się ta tematyka. Co ma jednak zrobić widz, gdy ma nadmiar seriali? Co wybrać? Odcinek 2.Tak to jest, gdy rodzice sobie wymarzą jakieś profesje dla swoich dzieci, mają plan na ich życie, ale ono wszystko weryfikuje, tak jest w tym przypadku. Sulejman nie może pogodzić się z faktem, że siostrzeniec nie został architektem, Helena owszem zgodziła się na studia aktorskie Jovanki, ale załatwiła jej pracę po swojej myśli , złości się ,że córka tego nie akceptuje. Proci chcą spełniać swoje marzenia, bez względu na plany rodziny. Mają do tego prawo, ale tutaj do głosu także dochodzi i tradycja, i posłuszeństwo wobec starszych, które komplikuje wszystko i ma razie niweczy plany. Afisz z Jovanką i Ertanem wszystkich doprowadził do białej gorączki. Sulejman w złości rzucił stołkiem w okno swojej szaszłykarni : - Kim my jesteśmy?! - Kiedy nasi pradziadkowie , dziadkowie i rodzice wyjechali z Rumunii, my zostaliśmy tu , jak sieroty. Musieliśmy się trzymać razem, a ty to wszystko niszczysz... Wuj wyrzeka się siostrzeńca, a Ertan w nerwach wypomina mu, że nie jest jego ojcem, aby mu rozkazywał Owszem, to prawda, ale Neriman mądrze mu przypomina, że gdy nie stało ojca , to Suleyman się nimi opiekował.. Koniec końców Ertan przeprasza. Jak w każdej zbiorowości, tak i w tureckiej dzielnicy są "życzliwi przyjaciele" Sąsiad sklepikarz, niby ze współczuciem, użala się nad Suleymanem, co go jeszcze bardziej wyprowadza z równowagi. Wreszcie dziadek przemówił mu trochę do rozsądku. - Ty to powiedziałeś nie Ertanowi, ale...Suleymanowi, którym byłeś 35 lat temu. - Tato, wiem, że to przez Ninę, ale to dawno zamknięty rozdział, pogubiłem się i teraz nie chcę , aby to samo spotkało Ertana. - Nie można wojować z przeznaczeniem - powiedział mu ojciec. Wynika z tego, że Suleyman w przeszłości przeżył zawód miłosny : - Nie chcę , aby przez jedną Macedonkę chłopak zmarnował sobie życie. Helena zaś omal nie padła z wrażenia na widok plakatu. Dobrze, że jest Daniel, który niby naiwny i dobroduszny, ale łagodzi konflikty. Dalej dokładnie nie wiemy, kim są wierzyciele Heleny. Mało, że zabrali jej firmę ,to kolejno mają zabrać jej dom, samochód i inne dobra. Ich szefem jest Paweł. On też ma obsesję na punkcie Jovanki. Jej ogromne zdjęcie ma za zasłoną i od czasu do czasu mu się przygląda (coś podobnego było w "Łzach Cennet" ). Koniec końców ją porywa, no i sprawia wrażenie psychopaty....karmi rybę w akwarium , sam też je ten pokarm, potem obiecuje Jovance najlepsze pielmieni ( czyżby rosyjski mafioso ?). Przed drzwiami są goryle, ale Ertan z kumplami ratują dziewczynę ( udało się jej zadzwonić). Ale gdzie bida ma iść , skoro wcześniej spakowała walizkę i odeszła z domu po kolejnej kłótni z matką? Tymczasem Paweł wprowadził w czyn dalszą część planu i dom państwa został zarekwirowany. Pełna rezygnacja, ale mimo to Daniel nie zapomniał o urodzinach Heli i wręczył jej wspomniany w pierwszym odcinku osmański dokument. Okazuje się ,że jest to akt własności domu prababki Heleny Broz. Mają więc schronienie.... Owszem, ale....to jest teraz dom Suleymana i jego rodzinki. Stają przed sobą twarzą w twarz i znów kłótnia...tym razem o dom A dopełnieniem awantury staje się obrazek ....Ertan niesie na rękach Jovankę, która podczas ucieczki skręciła nogę w kostce Bardzo podobają mi się zdjęcia Skopje, podświetlony most robi wrażenie. Bardzo ładna scena , gdy proci idą wśród kolumn i spotykają się na moście. O muzyce już wspominałam, jest bardzo ładna, ale momentami zbyt dominująca. Postaci są wyraziste, a matka protki z tym swoim akcentowaniem :"Jovankaa", świetna No i Arif , zaraza jedna, złodziejaszek, wyłudzacz pieniędzy , łgarz i amoroso w jednym irytuje i śmieszy zarazem..
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 2, 2022 9:20:10 GMT
julia, naprawdę Turkom ten serial się spodobał? Widząc najnowsze wyniki, odniosłam inne wrażenie i spodziewam się nawet jeszcze gorszych za tydzień… … bo jak dla mnie drugi odcinek był chaotyczny i pojawiło się w nim dużo pomieszanych wątków, które ze sobą nie współgrają. Odcinek tak w ogóle mnie znudził, za dużo w nim było dumnego wujaszka i akurat Ertan dobrze mu powiedział, że ten nie jest jego ojcem, więc niech przymknie papę. Rozumiem, że oni pomogli chłopakowi finansowo na studiach, ale nie mogą oczekiwać, że teraz on ułoży sobie życie pod ich dyktando… Odcinek fajnie się zaczął, bo naprawdę nie pojmowałam ostatnio skąd to nagłe wyznawanie miłości Jovance przez Ertana, skoro wyraźnie się nie polubili ze względu na pochodzenie tego drugiego, ale brakowało mi wyjaśnienia, skąd oni wzięli się na planie i kręcili serial czy coś innego, skoro cały pierwszy odcinek trwał w serialu dwa albo trzy dni, z czego pierwszego młodzi wrócili ze Stambułu… julia, czy Ty też odniosłaś wrażenie, jakby siostra muzułmanka została podmieniona? Nie dość, że ładniejsza, to nawet robiąc srogie miny wydawała się ciepła i sympatyczna, a przecież w pierwszym odcinku wiało od niej chłodem przez ekran! Fajnie, że pojawił się Paweł (chociaż jeszcze nie do końca wiemy, kto to jest), ale to jest taki psychol, że nie wiem, jak oni chcą ten wątek pociągnąć. I znów był wątek z czapy, bo on, nie wiadomo skąd, ma obsesję na punkcie Jovanki i ją porwał. A ona siedziała u niego wystraszona, ani nie spytała kim jest, ani czego chce - tak, jakby to nie pierwszy raz miała miejsce taka akcja i była tym znudzona. Akcja odbicia Jovanki przez Ertana była bardzo fajnie zrobiona (w ogóle realizacja serialu naprawdę jest na wysokim poziomie - najbardziej podobają mi się scenki jakby posklejane z uciętych fragmentów - jak ta, gdy zięć przeglądał zeszyt wujka w pierwszym odcinku albo jak wujaszek „odskakiwał” od granicy na moście), z „Kalinką” w tle, a zakończenie znów miodzio, bo romantyczne, ale i zabawne. Niemniej, spójności tu brakowało. Nawet Helena jadła turecką köfte bez problemu, a potem poszła w „zakazany” (czyli turecki) rejon miasta, by kłócić się o dom… Trochę tego nie ogarniałam. Ertan i Jovanka mają niezłą chemię i szkoda, gdyby ten serial nie spodobał się widzom albo, żeby scenarzyści eksperymentowali na scenariuszu tak, jak według mnie zrobili to w tym odcinku…
|
|
|
Post by Matthias on Jul 2, 2022 10:15:56 GMT
💥Reżyser Dogan Umir Karaca opuścił serial „ Balkan Ninnisi”. Od 5. odcinka serial będzie reżyserował Serdar Akar.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 2, 2022 17:07:02 GMT
💥Macedoński aktor Erman Saban dołączył do obsady serialu „ Balkan Lullaby / Balkan Ninnisi”
|
|
|
Post by julia on Jul 3, 2022 8:49:51 GMT
julia, naprawdę Turkom ten serial się spodobał? Widząc najnowsze wyniki, odniosłam inne wrażenie i spodziewam się nawet jeszcze gorszych za tydzień… … bo jak dla mnie drugi odcinek był chaotyczny i pojawiło się w nim dużo pomieszanych wątków, które ze sobą nie współgrają. Odcinek tak w ogóle mnie znudził, za dużo w nim było dumnego wujaszka i akurat Ertan dobrze mu powiedział, że ten nie jest jego ojcem, więc niech przymknie papę. Rozumiem, że oni pomogli chłopakowi finansowo na studiach, ale nie mogą oczekiwać, że teraz on ułoży sobie życie pod ich dyktando… Trepka , jakie są ogólne notowania widzimy. ja przeczytałam około dziesięciu postów pod odcinkiem i te akurat były bardzo pochlebne, jednak one nie oddają ogólnej opinii . Mnie odcinek nie znudził, choć i nie zachwycił. Jednak z niego dowiedzieliśmy się skąd ta zadra u Sulejmana - Macedonka ! Poza tym cały czas przemawia przez niego duma narodowa. Większość Turków wyjechała, więc oni muszą trzymać się razem w swojej małej dzielnicowej enklawie. Jeśli chodzi o układanie życia Ertanowi, to nic nowego. To ich tradycja. W wielopokoleniowych rodzinach, które mieszkają razem, po śmierci męża , opiekę nad rodziną przejmuje wuj albo stryj i on rozdaje karty. On pełni funkcję głowy domu i wszyscy są od jego decyzji zależni. Ale zauważ, jak to ładnie Neriman wyjaśniła Ertanowi i on to zrozumiał. Tyle, że to realia tureckie...nie nasze U nas to by nie przeszło. Młodzi w sporym procencie nie liczą się ze zdaniem rodziców, a co dopiero wujków. A ten psychol i mafioso Paweł, rzeczywiście wziął się ni z gruszki , ni z pietruszki. Rozbawił mnie, gdy przyszedł z pierożkami, a tu Jovanki brak - nie mogą się zmarnować . Nie chciałabym być w skórze jego ochroniarzy...dostaną łomot...
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 3, 2022 11:50:59 GMT
julia, myślę, że on i jego ochroniarze tworzą niezły tercet i może wkrótce się przekonamy, co ta trójka potrafi jeszcze odwalić.
|
|
|
Post by lucy on Jul 5, 2022 11:21:49 GMT
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 6, 2022 13:45:59 GMT
W totalu niewielki spadek (i solidne 3. miejsce), za to bardzo ładny AB i miejsce pierwsze.
Jest nadzieja.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 6, 2022 16:43:23 GMT
📌 Reytingi za 05.07.2022 - WTOREKТОТАL:2. Senden Daha Güzel (5 odcinek) - 3.59% ⬇ (-0.18) 3. Balkan Ninnisi (3 odcinek) - 3.04% ⬇ (-0.17) АВ:1. Balkan Ninnisi - 4.27% ⬆ (+0.22)
3. Senden Daha Güzel - 2.88% ⬇ (-0.52)
|
|
|
Post by lucy on Jul 6, 2022 16:51:51 GMT
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 6, 2022 17:29:52 GMT
Ładnie te grafiki TRT, a podziękowanie pod spodem jest bardzo miłe.
|
|
|
Post by lucy on Jul 7, 2022 9:45:46 GMT
Serial został zaprezentowany na targach medialnych w Budapeszcie, które odbywały się w ub. tygodniu. i.imgur.com/RMGOpFJ.jpg
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 11, 2022 16:53:58 GMT
Jutro kolejny odcinek, a tłumaczenia poprzedniego dalej nie ma w sieci…
|
|
|
Post by lucy on Jul 11, 2022 20:00:39 GMT
Tygodniówka. Serial się znalazł w TOP3 we wszystkich kategoriach i uplasował się na 2 miejscu (po Tozluyaka) 1 miejsce - 1 raz 2 miejsce - 1 raz 3 miejsce - 1 raz i.imgur.com/1oWx979.jpg
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 14, 2022 16:43:10 GMT
Czekałam na nowy odcinek, dwa razy sprawdzałam ramówkę TRT, a odcinka we wtorek nie było. Nie rozumiem.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 14, 2022 16:45:55 GMT
Czekałam na nowy odcinek, dwa razy sprawdzałam ramówkę TRT, a odcinka we wtorek nie było. Nie rozumiem. Święto jest w Turcji, dlatego seriale mają przerwę .
|
|
|
Post by Matthias on Jul 20, 2022 7:51:48 GMT
Aj, aj! A tu co się wydarzyło?! Z hukiem spadło w AB... Oj, żeby tylko czasem szybkiego finału nie ogłosili. 📌 Reytingi za 19.07.2022 - WTOREK:ТОТАL:2. Senden Daha Güzel (6 odcinek) - 3.95% ⬆ (+0.36) 4. Balkan Ninnisi (4 odcinek) - 2.56% ⬇ (-0.48) АВ:2. Senden Daha Güzel - 3.10% ⬆ (+0.22) 4. Balkan Ninnisi - 2.49% ⬇ (-1.78)
|
|
|
Post by mira on Jul 20, 2022 10:39:28 GMT
To TRT więc jeszcze pociągną. Wygląda na to, że pięknie się zapowiadało, ale rzeczywistość okazała się zgoła inna od zapowiedzi. Tylko gdzie poszła ta widownia, bo SDG nie miało aż takich wzrostów?
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 21, 2022 12:33:42 GMT
No właśnie, co tu się zadziało? Serial miał w drugim odcinku spadek formy (naprawdę, było pomieszanie z poplątaniem) i największą widownię, co oznacza, że ona nie przekonała się do serialu (i się nie dziwię, bo sama nie wiedziałam, o co w końcu chodzi w tym serialu). Za to 3 odcinek to znowu były cud, miód i orzeszki. Ten serial ma świetną głowną parę (chociaż pozostają oni troche w tle), mega klimat, ciekawych i zabawnych bohaterów, wszyscy aktorzy są zgrani (pasują do swoich ról i jest między nimi chemia) - w czym więc problem? Czy turkom aż tak przeszkadza, że turecki serial ma akcję w Macedonii? Modlę się o wzrost za tydzień, naprawdę, szkoda byłoby tego serialu…
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jul 23, 2022 12:06:28 GMT
Odcinek 9-10-11 (3. Bolum)
Po krótkiej rozmowie z ojcem, Sulejman zmienia nastawienie do przybyłych gości i oznajmia zaskoczonej rodzinie, iż przyjmą ich pod swój dach. Potem wyjaśnia domownikom, iż nie mogą pozbyć się macedończyków, dopóki ich ojciec nie sprawdzi prawdziwości testamentu Angeliki Dimitrov.
Neriman pomaga Jovance opatrzyć jej skręconą kostkę, co zaskakuje nie tylko ją, ale i Ertana. Kobieta jednak nie pozostawia młodej macedońce złudzeń: nie widzi jej u boku swojego syna.
Rodzina Ertana "więzi" macedończyków w domu. Nie mogą pozwolić, by sąsiedzi zobaczyli, iż macedończycy przebywają u nich w domu! Daniel i Maria odkrywają, co motywuje Sulejmanem i postanawiają to wykorzystać: oznajmiają, że Elena obchodzi urodziny i Sulejman czuje się zonbowiązany przygotować dla niej imprezę według życzenia jej męża i córki. Sytuacja komplikuje się, gdy w tym samym momencie Neriman odwiedzaja sąsiadki i rodzina robi co może, by wizyta macedończyków u nich w domu nie wyszła na jaw.
Ertan kupuje od Pawła, który knuje już kolejną intrygę, czerwonego minibusa i zabiera Jovankę na romantyczną przejażdżkę. Para spędza razem niezapomniane chwile, a Ertan nie ukrywa, iż myśli o młodej macedonce. Dlatego - jak mówi - nie odda jej na razie jej bransoletki, w której jest posiadaniu, aby zawsze mieć powód, by się z nią spotkać.
Neriman ma dość macedońskich gości i kłóci się z rodziną, po czym wzburzona wychodzi z domu, gubiąc błękitny szal. Po powrocie do domu, Ertan znajduje go, a ten przywołuje nieprzyjemne wspomnienia związane z jego bratem, którego rodzine wyrzekła się na wieść o jego macedońskiej ukochanej. Wzburzony i zrozpaczony oddaje Jovance bransoletkę mówiąc, iż nie chce jej już widzieć.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 27, 2022 8:16:58 GMT
No to lecimy w dół...📌 Reytingi za 26.07.2022:ТОТАL:2. Senden Daha Güzel (7 odcinek) - 3.84% ⬇ (-0.11) 5. Balkan Ninnisi (5 odcinek) - 1.88% ⬇ (-0.68) АВ:2. Senden Daha Güzel - 2.72% ⬇ (-0.38) 4. Balkan Ninnisi - 2.08% ⬇ (-0.41)
|
|
|
Post by mira on Jul 27, 2022 9:15:48 GMT
Jejku, naprawdę źle to wygląda. A tak pięknie się zapowiadało...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jul 27, 2022 10:36:42 GMT
Klątwa początkowych odcinków. Pisałam, że drugi odcinek był do bani, a właśnie wtedy widzowie zainteresowali się serialem - jak widać, nie zechcieli oglądać dalej. Nie pierwszy raz widzę, jak fajny i dobry serial okazuje się klapą, bo miał słaby/bezsensowny drugi czy trzeci odcinek. Nie wiem, kto nad tym czuwa, ale ktoś powinien, żeby na początkowe odcinki były intrygujące i interesujące dla widza, a nie były „niewypałami”.
|
|
|
Post by lucy on Aug 3, 2022 9:07:43 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Aug 3, 2022 14:56:53 GMT
Niestety…
|
|
|
Post by Matthias on Aug 3, 2022 18:30:21 GMT
📌 Reyting za 02.08.2022:ТОТАL:2. Senden Daha Güzel (8 odcinek) - 3.74% ⬇ (-0.12) 5. Balkan Ninnisi (6 odcinek) - 2.09% ⬆ (+0.21) АВ:2. Senden Daha Güzel - 3.20% ⬆ (+0.48) 8. Balkan Ninnisi - 1.90% ⬇ (-0.18)
|
|
|
Post by lucy on Aug 4, 2022 18:57:07 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Aug 6, 2022 19:49:39 GMT
📸💫 Emre Bey i Meric Ozturk za kulisami serialu „ Balkan Lullaby / Balkan Ninnisi”
|
|
|
Post by Matthias on Aug 6, 2022 19:51:48 GMT
💥Słynna blogerka Selvi Inci dołączyła do obsady serialu „ Balkan Lullaby / Balkan Ninnisi”
|
|