|
Post by Matthias on Oct 9, 2021 10:52:41 GMT
Podobno ostatnio coś rzadko widuje się Next Matthias się zastanawia, co go wciągnęło
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 9, 2021 15:52:00 GMT
Podobno ostatnio coś rzadko widuje się Next Matthias się zastanawia, co go wciągnęło Gra mnie wciągnęła to raz. A dwa Mavi mnie uczy tłumaczyć. Próbuję tłumaczyć Evlilik for fun. Podziwiam ludzi co seriale tłumaczą. Niech każdy spróbuje przetłumaczyć chodź kawałem, to zrozumie jakie to jest ciężkie i pracochłonne. Doceni tych co tłumaczą. Bo ma od tak dzięki dobroci innych ludzi. A jeszcze się pyta kiedy odc.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 9, 2021 19:35:17 GMT
Ja to co najmniej raz na tydzień widzę zapytanie: Kiedy odcinek. A wtedy taka osoba trafia na czarną listę . Chyba, że nie ma żadnej informacji. Albo serial nie pojawia się od kilkunastu tygodni . Ja czekam na KO z napisami jakimikolwiek, to siądę i potłumaczę Chwali się, chwali. Dobry uczynek robisz
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 9:20:29 GMT
Wczoraj w sieci pojawiło się info, że dwa wysokobudżetowe projekty nie otrzymały ocen, na jakie liczyli ich twórcy. W efekcie kanały i producenci poważnie się zastanawiają… Ciekawe o które projekty chodzi.. Jak dotąd wysokobudżetowe seriale telewizyjne, które nie uzyskują pożądanych ocen, to Kanunsuz Topraklar i Barbarossa: Akdeniz'in Kilici. Do Barbarossy dopłaci TRT, a co z KT? b.radikal.ru/b37/2110/52/6a5a02b0747a.png
|
|
|
Post by julia on Oct 10, 2021 10:23:44 GMT
Next, Matthias, podziwiam wszystkich tłumaczących Na samym początku mojej bytności na FB, też raz czy dwa zapytałam, kiedy będzie tłumaczenie, teraz cierpliwie wyjaśniam innym , że to wszystko dzieje się kosztem własnego prywatnego czasu i że to żmudna praca, no i przede wszystkim pro bono , więc należy być wdzięcznym i cierpliwie czekać.
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 16:00:39 GMT
W moim rozumieniu nie jest niczym złym zapytanie o napisy do kolejnego odcinka, skoro się serial ogląda, skoro się w niego wkręciło i się go wyczekuje. Gdzie w takim pytaniu brak szacunku i wdzięczności, bo naprawdę nie wiem (pomijam oczywiście przypadki z chamskimi wpisami i odzywkami, bo takie tez widziałam). I naprawdę nie kminię o co tyle hałasu na grupach z zakazem dopytowania, skoro nie ma żadnego infa, kiedy odcinek będzie (bo będzie kiedy będzie) Niestety admini zbudowali na nich wśród społeczności dziwne myślenie, że wszyscy poza tłumaczami to prawie pasożyty, nic nie robiący przez Boży dzień i czyhający na "kość" w postaci odcinka. Tymczasem ludzie to nie zwierzęta, też mają życie, pracę i różne obowiązki, i chcieliby je tylko jakoś zsynchronizować z oglądankiem ulubionych seriali. Żałosne było, gdy na jednej z grup odcinki seriali przestały się pojawiać (w miarę) systematycznie, a ludzie się bali o cokolwiek zapytać. A gdy już ktoś się odważył, to dostał od tłumaczki prawie kosą.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 10, 2021 16:31:46 GMT
Oczywiście, zapytać nic nie zaszkodzi. Tylko ja mam na myśli takie sytuacje, gdy z rozpoczęciem danej produkcji, przekazuje się informację, iż odcinki będą pojawiały się do np. premiery nowego, albo raz na dwa tygodnie, w każdym poście się o tym przypomina, a ludzie wciąż pytają się - kiedy będzie odcinek. Może ja to inaczej odczuwam, ale gdy premiera była załóżmy w niedzielę, to komentarze w poniedziałek "kiedy będzie odcinek", "dlaczego jeszcze nie ma odcinak z tłumaczeniem?" albo pomijając brzydkie słowa, sytuacja jaka miała miejsce przy SCK na jednej z grup: "dlaczego jedna grupa może dać odcinek następnego dnia, a druga nie? Ile mamy czekać". Takie komentarze uważam za denerwujące i powodujące rezygnację z tego, co się lubi robić. Natomiast komentarze z zapytaniem o odcinek, gdy ostatni miał miejsce dwa miesiące temu, albo pół roku [nie będę wymieniał grupy ani nazwy serialu] - wtedy jak najbardziej bym się zapytał, nawet ja sam. Ale jeśli na tacy ma podane, kiedy się spodziewać, w jakich ramach czasowych - to wszelakie komentarze są dla mnie zbędne. Rozumiem, emocje i radość, lecz miejmy też jakieś granice Dodatkowo jak 3 komentarze pod rząd są na ten sam temat, kiedy będzie odcinek , to mi się nóż w kieszeni otwiera Takie jest moje spojrzenie na tę sprawę
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 16:55:15 GMT
Nie, no te przypadki, które opisałeś Matthias, podlegają pod bana. Dodatkowo jak 3 komentarze pod rząd są na ten sam temat, kiedy będzie odcinek , to mi się nóż w kieszeni otwiera [img style="" src="::043:: Ale, że jeden po drugim? Bo właśnie ja mam z FB taki problem, że tam się nie da wyświetlić komentarzy całkowicie chronologicznie, czyli w kolejności, w jakiej są dodawane..
|
|
|
Post by Matthias on Oct 10, 2021 17:01:16 GMT
Wiem, że z FB coś się wiesza. Czasami muszę kliknąć pod danym postem, wyświetl wszystkie komentarze, i dopiero wtedy układa chronologicznie. Ale są chwile, kiedy działa dobrze, i wtedy widzę, że komentarze były dodane 5h, 2h, 1h temu I jeden pod drugim Mogę sobie wytłumaczyć ten fakt, że ja widzę dobrze, a ta druga osoba nie, jednak ja mam zwyczaj sprawdzanie ostatnich komentarzy pod danym postem, czy się coś nie powtórzę.
|
|
|
Post by mira on Oct 10, 2021 17:10:34 GMT
Mnie się nigdy nie zdarzyło zapytać na grupie kiedy będzie odcinek, ale prawdą jest, że czasem chciałoby się to wiedzieć, żeby jakoś zaplanować sobie czas. Kilka razy było tak, że czekałam na jakiś odcinek i cały wieczór zmarnowałam na myśleniu o nim i sprawdzaniu co jakiś czas, czy jest już tłumaczenie. A jakbym wiedziała, że nie będzie, to po prostu zajęłabym się czymś innym Aczkolwiek jak jest info, że tłumaczenie będzie do premiery kolejnego odcinka, to jest całkiem ok. A z grupami, które przedłużają i dodają raz na kilka tygodni czy miesięcy, zwyczajnie się pożegnałam, bo mi taki układ nie odpowiadał.
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 17:13:43 GMT
Ale na pewno jest tak jak piszesz, Matthias? FB ma układ drzewa i jeżeli ktoś coś doda pod czyimś komentarzem, gdzie ten komentarz też jest komentarzem komentarza, to niestety ten komentarz i tak nie wskakuje na koniec, pomimo, że jest ostatni. FB sortuje komentarze wg czasu dodania komentarzy głównych. mira, dokładnie o to mi chodziło.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 10, 2021 17:32:13 GMT
No wydaje mi się, że tak jest u mnie. Te drzewka mi się jakoś aktualizowały, i jak ktoś gdzieś dodał, to widniał w tych "najnowszych". I było tak, że był komentarz jeden [z jego odpowiedzią], a pod nim zupełnie nowy komentarz, i kolejny nowy komentarz - wszystkie z zapytaniem o odcinek Zacznijmy od tego, że ten FB to się rozpierdziela. Wprowadzają takie zmiany, że mnie irytują xd. Albo się wiesza, albo błędy jakieś wyskakują. mira - ja wciąż czekam na Niewiernego
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 18:19:40 GMT
Nie tylko na FB są wprowadzane zmiany na gorsze. We wszystkich serwisach internetowych się coraz trudniej poruszać i połapać. Łącznie z bankiem. A ile odcinków w plecy mają napisy do Sadakatsiz? I takie foto..
|
|
|
Post by Mavi on Oct 10, 2021 19:03:34 GMT
Czy Wam też nie działa Canli na stronie oficjalnej Fox i odcinki "Evlilik..." oraz "Yalancilar..."? Mi cały czas wyskakuje komunikat "Nie można odtworzyć wideo, błąd sieci lub serwera lub określony format nie jest obsługiwany." Klikam odśwież, jak tam każą, ale za każdym razem jest to samo. Nie wiem, czy to u mnie jest jakiś problem, czy to problem ze strony Fox.
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 19:24:26 GMT
Sprawdziłam i tez mam to samo, Mavi.
|
|
|
Post by lucy on Oct 12, 2021 11:01:29 GMT
W tym tygodniu ważą się losy kolejnego serialu. Ciekawe, o który tym razem chodzi O Świece?
|
|
|
Post by mira on Oct 12, 2021 11:57:53 GMT
W tym tygodniu ważą się losy kolejnego serialu. Ciekawe, o który tym razem chodzi O Świece? Wyboru za dużego nie ma. Jeden miał finał w niedzielę, Baht Oyunu kończy się dzisiaj, w sobotę chyba Son Yaz, Opowieść o dalekim mieście (czy jakoś tak?) kończy się na piątym odcinku, ten o parze chrześcijańsko-islamskiej teZ miał już chyba ogłoszony finał, wydaje mi się, że na 6 odcinku. No to zostają tylko dwa seriale ze złą oglądalnością, czyli serial z Elcin Sangu oraz Ada Masali. Myślę, że chodzi o ten pierwszy, ale głupio ogłaszać finał po dwóch odcinkach więc ogłoszą po trzech
|
|
|
Post by Matthias on Oct 12, 2021 16:38:33 GMT
Też myślę, że chodzi tu o Elcin. Ada na chwilę obecną zostaje. A może Barbarossa?!
|
|
|
Post by Mavi on Oct 12, 2021 16:46:53 GMT
Obstawiam Elcin.
|
|
|
Post by Alex on Oct 12, 2021 21:12:29 GMT
Wydaje się, że każde jest w szczęśliwym związku Demet to akurat była już w wielu szczęśliwych związkach. Ale nie idźmy w to, bo znowu przejdzie pewna osoba i usłyszę, że biedną Demet hejtuję.
|
|
|
Post by mira on Oct 13, 2021 7:31:09 GMT
Wydaje się, że każde jest w szczęśliwym związku Demet to akurat była już w wielu szczęśliwych związkach. Ale nie idźmy w to, bo znowu przejdzie pewna osoba i usłyszę, że biedną Demet hejtuję. Ale ja też czuję się w obowiązku jej bronić. Oficjalnie to zdaje się jest dopiero w trzecim związku (Yusuf, Seckin, Ozguhan), a kobieta niebawem kończy 30 lat. Czy to tak dużo? Moim zdaniem nie, zwłaszcza że dwa pierwsze związki były krótkie i na szczęście niezbyt medialne. Wydaje się, że dopiero teraz jest coś poważniejszego. (Myślę też, że było coś na rzeczy z Yamanem, ale nie wyszło i nigdy nie zostało potwierdzone.) Oni w tym Dubaju to są z jakiegoś konkretnego powodu? Widziałam, że jest też fryzjer (chyba fryzjer?) Demet.
|
|
|
Post by Alex on Oct 13, 2021 19:02:53 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 15, 2021 10:57:07 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Oct 15, 2021 14:46:15 GMT
Ten po lewej jakby był troszeczkę naciągnięty [second runner]
|
|
|
Post by lucy on Oct 15, 2021 16:29:38 GMT
Na HBO Max trafi niebawem 10 seriali tureckich. SCK Menajerimi Ara Kara Sevda Sadaktsiz Tama Mucize Doktor Alev Alev Kizim Babil KadinJak widać wszystkie są z worka Madd Entertainment, więc Catay w Cannes znów zaszalał.
|
|
|
Post by lucy on Oct 15, 2021 19:07:44 GMT
Pojawiło się w sieci info, że aż dwa seriale zostaną zamknięte. Czyli chyba Świece i Ziemia bezprawia.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 15, 2021 19:10:49 GMT
Może wezmą i poczekają na reyting 3 odcinka świec
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 15, 2021 21:31:27 GMT
Może wezmą i poczekają na reyting 3 odcinka świec Obawiam się że fox nie będzie czekał, ma jeszcze kilka produkcji w zapasie.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 16, 2021 9:15:31 GMT
Wczoraj zastanawiałem się o Yalancim, ale wczorajszy ładny wynik myślę uratował go od rychłego końca. Więc pozostają Świece, Kanunsuz. Ja wciąż przystaję przy Barbarossie . Albo będą chcieli Ask Mantik Intikam zlikwidować
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Oct 16, 2021 9:56:56 GMT
Pojawiło się w sieci info, że aż dwa seriale zostaną zamknięte. Czyli chyba Świece i Ziemia bezprawia. Jest jeszcze „Yalanci”, ale obecnie to jedyny serial Show TV. Pozostałe dwa są „yakinda”.
|
|