heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 5, 2024 19:06:49 GMT
Już o tym pisałem kilka postów wyżej…
|
|
|
Post by lucy on Feb 5, 2024 21:31:11 GMT
Cóż, w takim razie zostaje nam czekać na uruchomienie nowego kanału z serialami tureckimi, gdzie będą emitowane premiery, a nie jak na Dizi ciągłe powtórki tych samych seriali. Szkoda, że Novelas+ faworyzuje telenowele ponad seriale tureckie, gdzie przeciętny widz niestety bardzo na tym traci. Ale jest to pewnie związane z mocnymi układami LATAM w grupie Canal+ (w końcu na samym początku kanał Novelas TV (ten dostępny we Francji i Afryce) był kanałem dedykowanym tylko telenowelom). Ja w każdym razie czekam... może po tych negatywnych zmianach Thema Tv dorzuci nam do paczki Kanal D Drama 🙏 Kanał jest obecnie dostępny w USA, krajach latino i Hiszpani, Francji, Albanii i Kosowie, ale od dawna próbuje powiększyć zasięgi w Europie. Może ten manewr w zakresie Dizi otworzy mu teraz ostatnie drzwi 🙏 Fajnie by było, nawet gdyby kanał trafił jedynie do Prime Video jak w Mx. Liam, a co teraz się stanie z serialami tureckimi dostępnymi w ofercie Filmbox?
|
|
|
Post by man1000 on Feb 5, 2024 23:04:19 GMT
lucy, Może jescze nic straconego z tego co wiem ma być teraz więcej pasm tureckich na Novelas i w dodatku dwa pasma premierowe weekendowe w których mają być premiery tureckich seriali ja jestem ciekaw co puszcza po Zlamanym Życiu i Przypieczętowany Los.Co do Kanał D Drama to on jest dostępny tylko w latino Ameryce i USA na ten moment nie ma zasięgu na Francję ,Albanię i Kosowo czy powiększa zasięg na Europę to się okaże ale jak sama nazwa kanału wskazuje emituje on tylko telki z Kanal D a my mamy ich już mnóstwo na Novelas więc nie wiem czy to taki dobry pomysł
|
|
|
Post by lucy on Feb 6, 2024 2:26:07 GMT
man1000, jadąc na ofercie Novelas+ to my za wiele nie ujrzymy spośród seriali emitowanych Kanal D, gdzie ciągle jest długa (wręcz coraz dłuższa) lista bardzo dobrych tytułów jeszcze u nas nie wyemitowanych. Także mimo wszystko mnie by zadowoliło posiadanie tego kanału w pakiecie dla polskiego widza. jakie telenowele z Turcji będą tam emitowane ? Oprócz tych 4 wyżej wymienionych (Aegon, Mehmed, itd), w krajach w których Dizi jest dostępny za pośrednictwem usługi Prime Video są jeszcze (oprócz tych, które są i u nas) kolejne 4 tytuły: Carpisma, Zemheri, Sahsiyet, Dudaktan Kalbe. Myślę, że tytuły są u nas w przyszłości tj. kiedy się wyczerpie obecny katalog, najbardziej realne. na ten moment nie ma zasięgu na Francję ,Albanię i Kosowo Ależ jest. W Albani i Kosowie jest dostępny za pośrednictwem serwisu Tring ( LINK) We Francji - u kilku operatorów, w tym SFR ( LINK). czy powiększa zasięg na Europę to się okaże Kanal D Drama miał to w planach już dawno temu, ale pewnie Dizi wraz z Novelas+ pomieszały te szyki. Ale teraz, kiedy po nowych zmianach sytuacja seriali tureckich się mocno pogorszyła.. może jest szansa na powrót do tych planów. Dizi jest obecne w Europie w wielu krajach, więc jest o co walczyć.
|
|
carlos
Początkujący
|
Post by carlos on Feb 6, 2024 6:49:18 GMT
Przecież nie po to Canal+ zrezygnował z Dizi, aby dawać teraz kolejny kanał z tureckim produkcjami.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 6, 2024 10:25:54 GMT
Ale w Albanii i Kosowie jest tylko w steamingu nie ma zasięgu na kablówki i sat co jest totalna porażka bo jakby był dostępny na sat i w kablówkach to miałby większy zasięg , Jeśli chodzi o Francję to jest on w pakiecie dla Turków mieszkających w Francji a co za tym idzie brak francuskiej ścieżki dźwiękowej
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 6, 2024 11:33:26 GMT
Ale jest to pewnie związane z mocnymi układami LATAM w grupie Canal+ (w końcu na samym początku kanał Novelas TV (ten dostępny we Francji i Afryce) był kanałem dedykowanym tylko telenowelom). Powiedział bym, że mocne układy ma bardziej Turcja i Kanal D dzięki umowie z Themą i współpracy przy kanale Kanal D Drama (dlatego w Polsce Novelas+ kupuje tylko od Kanal D Internacional). W Ameryce Łacińskiej Thema z nikim nie współpracuje mimo to chętnie kupuje telenowele z Televisy, Telemundo i Globo. Czasami z RCN, Hiszpanii czy Portugalii. Może jescze nic straconego z tego co wiem ma być teraz więcej pasm tureckich na Novelas i w dodatku dwa pasma premierowe weekendowe w których mają być premiery tureckich seriali. W marcu będą dwie premiery: jedna turecka i jedna meksykańska. Turecki tytuł już znamy. Meksykański poznamy wkrótce. Pozostałe dodatkowe pasma codzienne i weekendowe, które dołączą od 1 marca do Novelas+ będą zawierały tytuły dobrze już znane z anteny Dizi. Kanal D Drama miał to w planach już dawno temu, ale pewnie Dizi wraz z Novelas+ pomieszały te szyki. Ale teraz, kiedy po nowych zmianach sytuacja seriali tureckich się mocno pogorszyła.. może jest szansa na powrót do tych planów. Dizi jest obecne w Europie w wielu krajach, więc jest o co walczyć. Tak jak wspomniał kolega wyżej nie po to Canal+ rezygnuje z Dizi by za chwilę wystartować z Kanal D Drama. Tak naprawdę mogli zrobić w Polsce rebranding Dizi. Zmiana na Kanal D Drama a z Novelas+ pousuwać pasma tureckich seriali. Marka Dizi nie okazała się sukcesem ani w Polsce ani na świecie, więc obstawiam że za jakiś czas coś się z kanałami może stać. Albo wygaszenie, albo rebranding na Novelas+. Ewentualnie na Kanal D Drama ale to już się nie będzie tyczyć polskiego rynku.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 6, 2024 12:58:45 GMT
Liam, Mogli zrobic rebrending z DIZI na Canal+ Novela ktory jest aktualnie dostepny w Etiopii i tez nadaje seriale tureckie
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2024 3:51:36 GMT
W Ameryce Łacińskiej Thema z nikim nie współpracuje Jak nie współpracuje? A z Caracol International? A z Globo (nieważne, że w związku z ekspansją na kraje azjatyckie, bowiem po drodze telki brazylijskie wpadają także do Novelas TV i Novelas+)? Z Televisą i TM pewnie też. Tak jak wspomniał kolega wyżej nie po to Canal+ rezygnuje z Dizi by za chwilę wystartować z Kanal D Drama. Tak naprawdę mogli zrobić w Polsce rebranding Dizi. Zmiana na Kanal D Drama a z Novelas+ pousuwać pasma tureckich seriali. Nie znam się na rebrandingu, ale może nie mogli. To są przecież dwa różne kanały, oferujące zupełnie inne treści. Nie wiadomo też jaką umowę miał AY z TDC. Poza tym Thema jakoś wprowadziła Kanal D Drama do Albanii i Kosowa, pomimo, że Dizi w obu krajach jest także obecny. W Hiszpanii zresztą też jest i Dizi i Kanal D Drama. No skoro nie może go przypiąć obok Novelas+ to niech go wrzuci chociaż do serwisu T-Mobile TV, jak to miało miejsce z dramami koreańskimi. Marka Dizi nie okazała się sukcesem ani w Polsce ani na świecie, więc obstawiam że za jakiś czas coś się z kanałami może stać. Albo wygaszenie, albo rebranding na Novelas+. Dizi nie miał być sukcesem. Polityka zarządzania kanałem miała na celu go pogrążyć. Co o tym świadczy? Ano brak premier i piłowanie ciągle tych samych seriali zarówno w PL jak i na świecie. Na takim gruncie wszystko byłoby klapą.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 7, 2024 6:49:41 GMT
Poza tym Thema jakoś wprowadziła Kanal D Drama do Albanii i Kosowa, pomimo, że Dizi w obu krajach jest także obecny. W Hiszpanii zresztą też jest i Dizi i Kanal D Drama. Ale przecież Dizi, gdy powstawało było kanałem międzynarodowej grupy SPI International. Nie miało nic wspólnego z Canal+ i z Themą. Więc gdy Canal+ startował z Kanal D Drama w powyższych krajach to jako konkurencja dla Dizi. Dopiero jakoś rok temu grupa Canal+ zakupiła grupę SPI International, dlatego teraz wszystkie kanały SPI International na całym świecie w tym Dizi należą do Canal+ Internacional. Możliwe, że w powyższych krajach wkrótce też dojdzie do zmiany. No skoro nie może go przypiąć obok Novelas+ to niech go wrzuci chociaż do serwisu T-Mobile TV, jak to miało miejsce z dramami koreańskimi. W Polsce raczej nie opłaca się inwestować w tureckie seriale w streamingu. Przekonał się już o tym TVP VOD. Ano brak premier i piłowanie ciągle tych samych seriali zarówno w PL jak i na świecie. Na takim gruncie wszystko byłoby klapą. W Polsce w pierwszych dwóch latach (2021 i 2022) było najwięcej premier mimo to udziały wyniosły tylko 0.01. Natomiast w 2023, gdzie kanał zaoferował same powtórki i bodajże dwa premierowe seriale emitowane po sobie oglądalność wzrosła co prawda niewiele ale jednak do 0.02 Jeśli coś nie nie opłaca to dzieją się takie rzeczy. Stacje telewizyjne to nie jest instytucja charytatywna. W Polsce z Dizi od początku był problem. Stacja miała wystartować w styczniu 2020 ale operatorzy nie byli nią zainteresowani. Dopiero w kwietniu 2021 udało się wystartować dzięki Vectrze i Multimedia. Udało się potem powiększyć zasięg o UPC i Orange mimo to operatorzy woleli dodawać do swojej oferty ówczesną konkurencję czyli Novelas+ (Canal+, Polsat Box, INEA, Netia, Toya). Jedyne co ich łączy to Orange i Play, gdzie po połączeniu się Play i UPC, Dizi znikło, zostało jednak Novelas+. Platforma Dizi, która wystartowała na całym świecie, nawet tam gdzie kanału nie ma z serialami od Dizi też furory nie zrobiła. Nawet nie wiem czy w ogóle jeszcze istnieje.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 14, 2024 12:00:46 GMT
Ramówka kanału Novelas+ od 1 marca. Na kanale Novelas+1 wszystko będzie emitowane z godzinnym opóźnieniem. Codzienna: 15.00 - „Dziedziczka” 16.00 - „Złamane życie” 17.00 - „Dzika miłość” 18.00 - „Rubi” 19.00 - „Imperium kłamstw” 20.00 - „Przypieczętowany los” (z Dizi) 21.00 - „Słodycz kłamstwa” (z Dizi)
Weekendowa: Sobota - 20.00 i 21.00 - „Dobrze mieć przyjaciół” Niedziela - 20.00 i 21.00 - „Dumna miłość” (z Dizi)
|
|
|
Post by man1000 on Feb 14, 2024 14:02:00 GMT
Liam , To mam rozumiec ze w pasmach weekendowych beda lecialy tylko tytuly tureckie i czy Novelas+ rozwazy teraz zakup komedii lub romansu z serii tureckich lub wybierze nowe telki od Dizi
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 14, 2024 23:37:05 GMT
Liam, To mam rozumiec ze w pasmach weekendowych beda lecialy tylko tytuly tureckie Obecnie tak tzn. w paśmie o 20.00 i 21.00 w soboty i niedziele. Reszta weekendu to powtórki telenowel z całego tygodnia. Novelas+ chce zwiększyć ilość latynoskich telenowel na antenie, ale nie wiem czy kolejna pozycja latynoska miałaby zająć tureckie pasmo w ramówce codziennej czy weekendowej.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 17, 2024 13:27:26 GMT
Sevda Ferdağ, jedna z aktorek, które odcisnęły piętno na tureckim kinie, zmarła dziś rano w swoim domu w Cihangir w wieku 81 lat. W Yeşilçam trwa opadanie liści . Zmarła Sevda Ferdağ, jedna z najwybitniejszych aktorek kina . 81-letni aktor mieszkający przy ulicy Coşkun w Cihangir od dłuższego czasu miał problemy zdrowotne. Wiadomo było, że Ferdağ, który mieszkał z opiekunem, zmarł nad ranem. Wiadomość o śmierci artysty przekazał jego siostrzeńcowi sołtys. Ferdağ, który w 2009 roku otrzymał nagrodę „Lifetime Honor Award” na festiwalu filmowym Golden Orange w Antalyi , wszedł do kin w 1958 roku z filmem „O Dayafter”. Brał udział w niezapomnianych filmach takich jak „Gurbet Kuşları”, „Dziewczyny ze Stambułu”, „Bezprawie”, „Wren”, „Król odźwiernych”, „Ağır Roman”.
|
|
|
Post by lucy on Feb 19, 2024 22:29:04 GMT
Będzie mały oftopik Jeśli ktoś się chce na chwilkę zresetować, w sensie odturczyć to jest ku temu świetna okazja. 20 lutego czyli jutro na Novelas+ rusza emisja hitowej telki brazylijskiej pod polskim tytułem "Dzika miłośc". Pisze się o niej wiele dobrego, a i zwiastuny przyciągają. Historia jest sprawdzona - 30 lat temu również odniosła spektakularny sukces na świecie. Ja w każdym razie zamierzam jej spróbować. Opis fabuły: Opis (streszczenie): Joventino, jeden z największych farmerów w Pantanal, znika bez śladu, pozostawiając po sobie syna, José. Pięć lat później, podczas podróży do Rio de Janeiro, José poślubia Madeleine. Wkrótce na świat przychodzi ich syn, Jove. Madeleine tęskni za życiem w mieście i nie akceptuje samotności związanej z byciem żoną rolnika. Ponieważ jej mąż jest zawsze w drodze, jest zmuszona mieszkać z Filó, pokojówką, o której niewiele wie i której ufa. Madeleine nie wie, że Filó jest prostytutką, z którą José miał romans w przeszłości. Madeleine ucieka z rancza, zabierając Jove'a, który jest jeszcze dzieckiem, do Rio de Janeiro. Dwadzieścia lat później Jove wyrusza na poszukiwanie ojca. Choć są szczęśliwi z ponownego spotkania, José i Jove muszą stawić czoła różnicom kulturowym i charakterologicznym. Młody Jove zakochuje się w Jumie, córce farmerów. Młoda dziewczyna nie otwiera swojego serca przed nikim, broniąc się w ten sposób przed mężczyznami.
|
|
|
Post by lucy on Feb 21, 2024 18:04:14 GMT
Na dzień dzisiejszy, w Turcji jest emitowanych 29 seriali w prime time. Pojutrze dojdzie jeszcze "Legenda o czarnym drzewie". Kolaż nie uwzględnia seriali Kanal 7. i.imgur.com/dQsr9mW.jpeg
|
|
|
Post by elysa7 on Feb 21, 2024 18:32:21 GMT
Ten sezon jest pełen niespodzianek. Wielkich hitów i totalnych wpadek. Jest mniej też średniaków niż w ostatnich trzech latach.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 22, 2024 15:07:39 GMT
Kanał Dizi/TDC w pozostałych krajach także podzieli los naszego Dizi tylko trochę inaczej tzn. przejdzie rebranding na markę Novelas+. :-)
Grupa C+ stawia na swoje marki i wygasza marki SPI Int., które nie dawno przejęli. To potwierdzone info
|
|
|
Post by man1000 on Feb 22, 2024 15:51:08 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 22, 2024 18:50:50 GMT
Jak widać po serialach niewyemitowanych, kanał Dizi w innych regionach zakupił 3 nowe tytuły. SPI poleciał do Mistco, ale rzucił się na bardzo słabe jak dla mnie tytuły. Widziałam dwa spośród nich (MA i Elimi Birakma) i oba mnie wymęczyły, że w rezultacie je rzuciłam w diabły. Uważam, że u tego Dytrybutora można było wybrać o wiele lepiej. A nie kupować co popadnie i potem powiedzieć, że na kanale jest słaba oglądalność. Szkoda.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 26, 2024 17:10:04 GMT
Nagła śmierć Tolgi Savacı wywołała szok. 60-letni aktor, który od dawna nie pracuje, odcisnął swoje piętno na latach 80. i 90. Żona Savacı, Nermim Bezmen, podzieliła się wiadomością o jego śmierci, mówiąc: „Moje serce krwawi!!! To krwawi!!! Straciłem ukochanego o olbrzymim sercu... Nagle wyruszył w swoją podróż do wieczności... Jestem zagubiony pomiędzy ziemią a niebem, ogniem i lodem... Moja droga Sibel, Zeynep Savacı, moje drogie dzieci Pamira, Cazım , Ariella, Shawn, moje drogie wnuki Pia, Shaya, Luna, przeżywamy nasz głęboki ból…” – ogłosił.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 28, 2024 15:18:49 GMT
To juz ostatnie 2 dni nadawania stacji DIZI w Polsce na pożegnanie wrzucam filmik z startu kanału
|
|
|
Post by elysa7 on Feb 28, 2024 15:54:27 GMT
Pamiętam,że jak pojawiła się informacja o takim kanale to byłam zachwycona. Jednak z biegiem czasu i mając większą wiedzę traciłam zainteresowanie. Opóźnienia w stracie, a później jakie seriale będą emitowane... Rozczarowanie. Bo i tak jak zawsze zostało mi ogarnie z napisami.
|
|
|
Post by lucy on Feb 29, 2024 18:36:00 GMT
Nie wiem, czy dobrze to interpretuję, ale mam nadzieję, że jest to dobra wiadomość dla wszystkich fanów tureckich seriali. Choć niewykluczone, że jest to związane jedynie z udostępnieniem na YT odcinków seriali emitowanych wcześniej na Novelas+. i.imgur.com/g8feBWq.png
|
|
|
Post by man1000 on Mar 1, 2024 15:17:26 GMT
Stacja Telewizyjna Show Tv obchodzi dzisiaj swoje 33 urodziny
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 16:14:04 GMT
Novelas+ - Ramówka na marzec.
|
|
|
Post by man1000 on Mar 1, 2024 17:32:23 GMT
Czy ktoś wie czy strona Dizi zostanie przejęta przez Novelas+ bo narazie jest tylko przekierowanie na stronę canal +
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 18:48:11 GMT
Czy ktoś wie czy strona Dizi zostanie przejęta przez Novelas+ bo narazie jest tylko przekierowanie na stronę canal + No ona jest już przejęta. A to co na niej będzie finalnie to się dopiero okaże. Tymczasem Novelas+1 wpadł do katalogu Kanałów na żywo serwisu Filmbox+ i.imgur.com/RwZigB5.png
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 20:04:13 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 1, 2024 21:27:22 GMT
Ale chaotyczne te zmiany w Novelas+ Chwilami wręcz ręce opadają. Seriale z Dizi trafiły do serwisu Canal+, ale do osobnego katalogu o nazwie Dizi. Co więcej zostało logo Dizi. Więc po co było zmieniać kanał Dizi na Novelas+1 skoro dalej jest stare logo? Bądź mądry i pisz wiersze. i.imgur.com/yFZvmBY.jpeg
|
|