Deleted
|
Post by Deleted on Jan 5, 2021 14:11:35 GMT
lucy, wybaczam. Napawaj sie serialem ile sie da.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 5, 2021 15:45:13 GMT
Ile razy w tygodniu jest emitowany odcinek. Ja widziałem dwa odcinki z napisami i mi się podobało.
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 17:19:40 GMT
Ile razy w tygodniu jest emitowany odcinek. Tak jak na tvp. 5 x od poniedziałku do piątku. A oto są dłonie Furkana... Brudne i obgryzione paznokcie W dodatku chyba dużo pali. Ogólnie jestem zażenowana. b.radikal.ru/b02/2101/86/c265a68a0f7f.png
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 5, 2021 17:37:44 GMT
Ale te dlonie sa chyba zabandazowane? Moze to make up? Chociaz zgodze sie, ze czesto mozna odczuc “niesmak” przy scenach w ktorych jest zblizenie na palce aktora/aktorki, bo ten/ta trzyma cos w dloni.
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 17:44:03 GMT
W odcinku nigdzie się nie przewrócił, więc nie miał gdzie rąk pobrudzić. Wściekł się w szpitalu i rozwalił rękę na szybie. Stąd bandaż.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 5, 2021 18:15:40 GMT
Ktoś to powinien dopilnować. Przy zbliżeniach wszystko wychodzi. -
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 5, 2021 18:32:09 GMT
Faktycznie, dosyć odpychające. Ale szczerze to widziałam gorsze
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 18:43:21 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 5, 2021 20:02:09 GMT
Później z niego niezły psychol wyłazi. Ja szczerze to nie mogłam patrzeć na Oktaya. Rety i te jego wąsiska!
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 23:26:41 GMT
Jestem zachwycona kreacją aktora od Yurdala (tatusia prota) Zaczynam się jarać scenami z jego udziałem. Oglądalibyście coś takiego? LINKSą to odcinki Meryem nagrane z ręki komórką. Z francuskiego Novelas+ OMG.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jan 6, 2021 20:56:38 GMT
Trafiłam na wyniki serialu. Miał bardzo ładny i stabilny reyting, niestety po przerwie styczniowej coś się z serialem złego podziało. Czyżby jakaś nowość go wygryzła, ze widownia tak nagle się zmyła? Bo reyting poleciał na łeb, na szyję i jak to w Turcji bywa nie dano serialowi szansy. Końcówka pewnie jest do bani. Była też zmiana reżysera Wygryzł go SAK, chociaż nie wiem czy tak do końca można tak powiedzieć, po prostu po ok 23 odcinku scenariusz kompletnie stracił sens i może to było powodem. No nie mieli scenarzyści później pomysłu jak pociągnąć tą historię i zaczęło się kombinowanie na siłę. Z tego co pamiętam, bo oglądałam live od ok 6-7 odcinka, to finał ogłosili na jakieś 2-3 odcinki przed, więc jak na Kanal D to wcale nie jakoś drastycznie Nie wiem jak Novela+ dzieli odcinki, ile trwają i który jest obecnie emitowany? Pamiętam, że 10 odc strasznie gra na emocjach i jest jednym z lepszych, potem jest tąpnięcie około 13-15 i akcja wraca od 17 do 22-23. Później oglądałam już tylko ze względu na Aycę i Furkana, bo jako para strasznie mnie oczarowali. Matka Oktaya wiele razy podniosła mi ciśnienie, ta aktorka jest stworzona do takich ról. Yurdala też lubiłam, ale chyba nie mogę tu spoilerować Ten serial ma swój specyficzny klimat, ja mam do niego wielki sentyment i wiele razy do niego wracałam. Szkoda, że nie mam tego kanału Aha, nie zdziwcie się jak nie będziecie mogli ogarnąć siostry Savasa, bo aktorka zmieniała się chyba 2 razy
|
|
|
Post by lucy on Jan 7, 2021 11:26:23 GMT
Wygryzł go SAK, chociaż (...) Dzięki za przybliżenie, bo jako, że byłam wówczas na początku mojej przygody z dizi, nie miałam pojęcia o całej otoczce produkcyjnej. A szukać mi się nie chciało. Aż tak bardzo tragicznie jest na końcu? Bo ten serial mi się bardziej podoba od Ceny namiętności. Scenariusz jest przemyślany i konsekwentny (w sensie taki się wydaje być), a fabuła prawdziwsza, nie czuć w Meryem komerchy. Nie wiem jak Novela+ dzieli odcinki, ile trwają i który jest obecnie emitowany? Ale to nie Novela+ dzieli odcinki, tylko dystrybutor. Z 30 odcinków zostały przygotowane 94, więc wychodzi, że 1 odc. turecki to 3 międzynarodowe. Ja obejrzałam 5 i jest to mniej więcej połowa odc. 2 tureckiego. Jeden odcinek na Novelas+ trwa ok. 45-50 minut. W tym jest oczywiście czołówka i napisy końcowe. Ten serial ma swój specyficzny klimat, Bardzo, bardzo podoba mi się klimat Meryem. W Cenie namiętności (SBA) go niestety brakuje. A tu jest mix wielu nutek, bo jest trochę mroku, trochę sentymentu, szczypta bajkowości i tajemniczości. Duża w tym zasługa muzyki Kiraca która z tego co zauważyłam w innych serialach, gdzie był kompozytorem, zawsze nacechowuje klimat tym co wymieniłam. Notabene uwielbiam piosenkę z czołówki. Może nie od pierwszej chwili, ale gdzieś od trzeciej. Szkoda, że nie mam tego kanału Pewnie za jakiś czas się pojawią odcinki w necie, więc jeszcze nic straconego. Warto po te odcinki sięgnąć (jak już się pojawią), bo w tłumaczeniu tym są smaczki językowe, przez co jest bardzo swoisty odbiór scen. Uwielbiam sarkazm ojca prota. 😍 Pamiętasz ola taki tekst: "(...), ale tylko diabły zdołają zemścić się na aniołach" ? Ja padłam
|
|
|
Post by lucy on Jan 13, 2021 15:38:28 GMT
Szkoda, że się nikomu nie chce komentować Obejrzałam 11 odcinków i na serial nadal patrzy mi się bardzo przyjemnie. Co więcej żadna postać mnie nie irytuje i żadna nie wydaje się zbędna. Oby tak dalej. Przyznam, że początkowo miałam mały problem z Furkanem, bowiem to w końcu prot, a ma buzię jakby nastolatka i co więcej nie do końca jest w moim typie. Przeszkadzało mi to, no wygląda, że się chyba przyzwyczaiłam Notabene nie miałam pojęcia, że jest taki wielki. Całe szczęście, że dostał równie wielkiego aktora do pary w wątku przyjacielskim, bo będzie się na nich kiedy stoją obok siebie lepiej patrzeć. Kenana znam z Cocuka, no miał tam mało wyeksponowaną rolę w odcinkach, które oglądałam i nie za bardzo dał się poznać od strony aktorskiej. Tutaj w Meryem ma rolę wreszcie przyzwoitą, a co więcej będzie miał chyba swój wątek miłosny z policjantką Tyle, że ona wydaje mi się trochę za mało kobieca. Taka chłopczyca z niej (tak wiem, ze jest policjantką, jednak jedno wcale nie wyklucza drugiego). Aczkolwiek się okaże co z tego wyjdzie. Oktay jest bez wątpienia motorem napędowym akcji. Jak na razie pociąga za wszystkie sznurki i chwilami aż przechodzą mnie ciarki. Szczególnie w scenach z ojcem protki, który nie grzeszy inteligencją. Oby jednak zrozumiał, że z Oktayem nie ma żartów, bo nie chcę, aby odpadł z serialu i pozbawił protkę scen, w których jest wymiana fajnych emocji. Wracając do Oktaya lubię tego typu czarne charaktery, bystre, pewne siebie i zakamuflowane. Telka bez dobrego villana nigdy się nie uda, a ten tutaj zapowiada się wręcz śpiewająco. Jedyne co mu (a właściwie scenariuszowi) mogę zarzucić to to, że z jednej strony Oktay sam się zdemaskował przed Derin (że dobrze zna Meryem) i przed Meryem (że zna i szantażuje Derin), co jest niestety absurdalne, tym bardziej, że z drugiej przez tyle czasu nie wyszło, że narzeczonym Meryem jest sam Oktay (pomimo śledztwa oraz tego, ze wszyscy (w tym ludzie tatusia prota) wokół niej węszyli i nadal węszą). Cóż, może gdyby Oktay grał na kilku frontach byłby nie do pokonania dla scenarzystów, stąd ten mały absurdzik. A tak poza tym, to co prawda nic za tym nie przemawia, no się nie zdziwię jeśli któregoś pięknego dnia Oktay wyląduje z Derin w łóżku
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jan 13, 2021 18:24:32 GMT
Szkoda, że się nikomu nie chce komentować Obejrzałam 11 odcinków i na serial nadal patrzy mi się bardzo przyjemnie. Co więcej żadna postać mnie nie irytuje i żadna nie wydaje się zbędna. Oby tak dalej. Przyznam, że początkowo miałam mały problem z Furkanem, bowiem to w końcu prot, a ma buzię jakby nastolatka i co więcej nie do końca jest w moim typie. Przeszkadzało mi to, no wygląda, że się chyba przyzwyczaiłam Notabene nie miałam pojęcia, że jest taki wielki. Też miałam takie zdanie o Furkanie na samym początku, miałam wrażenie że jego twarz jest wręcz napuchnięta, ale potem jakoś przestało mi to przeszkadzać, a wręcz wydawało mi się że się zmienił. Może to po prostu zasługa teamu od charakteryzacji, inne strzyżenie włosów i brody. Od ok. 5 odc tureckiego już mi się bardzo podobał, zwłaszcza gdy chodził w koszulach :D wtedy jeszcze stylizacje aktorów nie były takie złe, niestety im dalej w las tym było gorzej, bo ubierali go w jakieś swetrzyska, a Meryem w babcine sukienki. Poprawiło się od ok 17 odcinka, ale też już tak dokładnie nie pamiętam, czy były jakieś zmiany w ekipie. Niby to błachostka, ale mnie jednak często razi ubiór. Podobało mi się natomiast, że mogli dać Meryem zwykłą lekką sukienkę bez dodatków, a ona i tak wyglądała uroczo. Azat jest bez wątpienia motorem napędowym akcji. Jak na razie pociąga za wszystkie sznurki i chwilami aż przechodzą mnie ciarki. Szczególnie w scenach z ojcem protki, który nie grzeszy inteligencją. Oby jednak zrozumiał, że z Azatem nie ma żartów, bo nie chcę, aby odpadł z serialu i pozbawił protkę scen, w których jest wymiana fajnych emocji. Wracając do Azata lubię tego typu czarne charaktery, bystre, pewne siebie i zakamuflowane. Telka bez dobrego villana nigdy się nie uda, a ten tutaj zapowiada się wręcz śpiewająco. Jedyne co mu (a właściwie scenariuszowi) mogę zarzucić to to, że z jednej strony Azat sam się zdemaskował przed Derin (że dobrze zna Meryem) i przed Meryem (że zna i szantażuje Derin), co jest niestety absurdalne, tym bardziej, że z drugiej przez tyle czasu nie wyszło, że narzeczonym Meryem jest sam Azat (pomimo śledztwa oraz tego, ze wszyscy (w tym ludzie tatusia prota) wokół niej węszyli i nadal węszą). Cóż, może gdyby Azat grał na kilku frontach byłby nie do pokonania dla scenarzystów, stąd ten mały absurdzik. A tak poza tym, to co prawda nic za tym nie przemawia, no się nie zdziwię jeśli któregoś pięknego dnia Azat wyląduje z Derin w łóżku Masz na myśli Oktaya? ;) to nie jest villan, którego się lubi, wręcz przeciwnie. Najbardziej drażniły mnie te maślane oczy za każdym razem, gdy wpadał w tarapaty ;) nie widziałam nigdzie tego aktora, może woli grywać w teatrze lub filmach? Co do Twojego zarzutu postaci Oktaya, cóż, niestety jest to duże niedociągnięcie, ale trzeba niestety przymknąć na to oko. Jak będziesz dalej z odcinkami, to o tym będzie można epopeję napisać. Nie będę spoilerować, ale nawet na zielonym w temacie Meryem pisałam, że jak zwykle w całym Stambule jest jeden szpital, jeden komisariat, jeden prokurator etc. :D Ja jednak już nie pamiętam dokładnie wszystkich tych intryg prokuratorka, było ich mnóstwo.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 13, 2021 21:37:49 GMT
ola jak ja cię dawno nie widziałem.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 14, 2021 19:02:07 GMT
Podobają Wam się proci jak są razem, czy raczej mało oni Was interesują?
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 19:42:30 GMT
wtedy jeszcze stylizacje aktorów nie były takie złe, niestety im dalej w las tym było gorzej, bo ubierali go w jakieś swetrzyska, a Meryem w babcine sukienki. Być może jeszcze wiele przede mną, no na razie nie przeszkadza mi styl Meryem. Fatmagul ubierali sto razy gorzej. Co do Savasa to tak jak wcześniej pisałam, jest już lepiej, no nadal zdarza mi się "pomyśleć" czy Kenan wizualnie nie byłby lepszym protem. Jest wg mnie przystojniejszy oraz ma dobrą aparycję i sylwetkę. Masz na myśli Oktaya? Tak, jego. Pomieszały mi się imiona, ale już poprawiłam w tamtym poście. to nie jest villan, którego się lubi, wręcz przeciwnie. Najbardziej drażniły mnie te maślane oczy za każdym razem, gdy wpadał w tarapaty nie widziałam nigdzie tego aktora, może woli grywać w teatrze lub filmach? Ja znam aktora z serialu Sila: Odnaleźć przeznaczenie (tego z Cansu Dere) i grał tam pozytywną postać, którą w dodatku lubiłam, więc aktor ma trochę u mnie fory Wiem (znaczy obstawiam), ze Oktay będzie potem podły i nikczemny, no na razie ma jeszcze momenty dobroci. W końcu pomógł Meryem wyjść z więzienia (a mógł jej pomóc z zejściem z tego świata), no i coś tam do niej jednak czuje, mimo, że na samym początku chciał się od niej uwolnić. Jak na razie bardziej o nią dba i się nią interesuje, niż prawniczką-kochanką (mam jeszcze problem z imionami). Wg mnie rolę ma bardzo dobrze napisaną i świetnie w nią wszedł. Ale zobaczymy... Co do Twojego zarzutu postaci Oktaya, cóż, niestety jest to duże niedociągnięcie, ale trzeba niestety przymknąć na to oko. Jak będziesz dalej z odcinkami, to o tym będzie można epopeję napisać. W serialu jest magia, a ja w takich sytuacjach przymykam oko. Kiedyś w każdej telce był wysyp absurdów, a mimo to świat kochał i oglądał telki. I wcale nie czułam zażenowania, no śmiać mi się chciało kiedy policja zrobiła obławę na Savasa, po tym jak rzekomo porwał Meryem i ją niby uwięził w swoim domu w lesie... i ścigała go kilkunastoma wozami policyjnymi na sygnale po całej okolicy, żeby potem prokuratorek w jednej sekundzie odwołał całą akcję i nawet nie pozwolił na przeszukanie domu. Podobają Wam się proci jak są razem, czy raczej mało oni Was interesują? Ja widziałam dopiero 12 odcinków (czyli ok. 4 tureckich), więc jednym słowem niewiele było protów razem. To co na razie zaprezentowali daje nadzieję na dobry wątek.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jan 18, 2021 19:32:07 GMT
ola jak ja cię dawno nie widziałem. Trochę brak czasu, a trochę spadek zainteresowania turkiszami:( obecnie oglądam tylko Arizę, ale przez Tolgę niezbyt chętnie a szkoda, bo sam serial jest dobry... lucy i jak Ci idzie oglądanie? Co tam teraz się dzieje?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 18, 2021 20:12:40 GMT
Jak ja cię dobrze rozumiem, że cię tolga odpycha. Alex my coś o tym wiemy.
|
|
|
Post by Alex on Jan 18, 2021 21:09:37 GMT
Jak ja cię dobrze rozumiem, że cię tolga odpycha. Alex my coś o tym wiemy. Nawet mi nie przypominaj tego koszmaru Już na sam dźwięk imienia "Tolga" mi się niedobrze robi Nigdy więcej, nigdy.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 18, 2021 21:22:01 GMT
Zniszczył nas psychicznie.
|
|
|
Post by Alex on Jan 18, 2021 21:40:18 GMT
Next ja to się teraz zastanawiam, jak dałam radę obejrzeć te 84 odcinki... Jakiś medal mi się chyba powinien za to należeć. I odszkodowanie Poza tym nadal zastanawiam się też nad tym, jakim cudem on dostaje role, do których potrzeba aktorowi choć odrobinę charyzmy, skoro on jej w ogóle nie ma. Już lepiej niech zagra w jakiejś zwykłej dramie prota, w GK trochę mniej testował moją cierpliwość...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 3, 2021 16:15:17 GMT
Ja chyba za niedlugo w koncu zabiore sie za ten serial. lucy ogladasz jeszcze?
|
|
|
Post by lucy on Mar 3, 2021 16:20:44 GMT
Przerwałam Meryem, bo się nie wyrabiałam, no telenowela (bo to wg mnie telenowela) mi się podobała, więc raczej do niej wrócę. Widziałam 24 odcinki.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on May 30, 2021 16:49:29 GMT
Wreszcie obejrzałam wszystkie odcinki. O ile początek i środek oglądało się przyjemnie to koniec był strasznie nudny, przesłodzony do granic wytrzymałości można było rzygać tęczą. Musiałam te ostatnie odcinki wymęczyć.
|
|
|
Post by lucy on Jun 10, 2021 18:27:32 GMT
Wg mnie najsilniejszą stroną serialu jest klimat.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Aug 2, 2022 16:15:20 GMT
Czy można gdzieś znaleźć odcinki tego serialu w dobrej jakości (to jest min. 720)? Na cda są tylko na jednym koncie w wersji 480... Dobra na komputer z monitorkiem, ale nie na tv. :-(
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2022 23:07:23 GMT
Przerwałam Meryem, bo się nie wyrabiałam, no telenowela (bo to wg mnie telenowela) mi się podobała, więc raczej do niej wrócę. Widziałam 24 odcinki. Minęły prawie 2 lata odkąd przerwałam oglądanie "Meryem", ale że nie mam obecnie co wrzucić na tapetę, bo z obecnych seriali nic się wg mnie nie nadaje, postanowiłam do serialu wrócić. Jestem obecnie po 37 odcinku. Pojawiła się nowa postać (brat prawniczki) i jestem ciekawa, czy zagości na dłużej. Na razie nie mam zdania i nie wiem czyją stronę trzymać (jego, czy siostry Savasa), ale wygląda, że się szykuje nowa para i miłość, która się rodzi z żądzy zemsty. Oby tylko ten wątek nie został zmarnowany. Z postaci najlepiej ma napisaną rolę Oktay. Jest zawsze wszędzie, gdzie być powinien i w rezultacie ciągle rodzaje karty. Nawet starego wygę wystrychnął na dudka (mam na myśli ojca Savasa, który się znalazł w areszcie, bo śmiał postawić pod ścianą prokuratorka ). Furkan mi nadal nie urywa 4 liter. Do tego zauważyła, że ma niezbyt ładny uśmiech oraz niezgrabnie się porusza. Chyba jednak to nie mój typ. Z postaci nie lubię tylko jednej - matki Guclu. Jest strasznie sztuczna i nadgorliwa, że aż mi się robi niedobrze na jej widok. Już wolę chciwą i wyrachowaną matkę Oktaya.
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2022 19:21:19 GMT
Kocham jak w serialach tureckich biedaczki bez złamanego grosza przy duszy wożą się po mieście taksówkami. Meryem ostatnio też tak miała (kilka razy), pomimo, że w międzyczasie podarowała całą uciułaną "kasę" na podręczniki dla syna przyjaciółki, z którą mieszka. Tak dużo miała tej kasy, że już nie starczyło na mundurek. Ale na taryfy "stykło".
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2023 22:03:40 GMT
Jestem już na 72 odcinku i jak na razie nie mogę narzekać. Serial nie jest idealny, ale ciągle się dużo dzieje i jest dość ciekawie. Co więcej po "śmierci" Oktaya twórcy posypali nowymi postaciami, które zostały fajnie wmontowane w fabułę. Dodało to dynamiki i rozwinęło istniejące już wątki, bo te "nowe" twarze wcale nie spadły z księżyca (już od jakiegoś czasu były obecne w dialogach/ dużo się o nich mówiło). Ze wszystkich postaci najsłabiej zagrana jest wg mnie policjantka Burcu. Jest tak bezpłciowa i nudna, że męczę się przy jej scenach. W dodatku ma zwykle jedną kwaśną minę. Jej wątek miłosny z Guclu to katastrofa, a cała historia z mężem, który stał się mafiozą i nienarodzonym dzieckiem, które ma do dnia dzisiejszego swój pokoik jest tak naciągana, że aż w oczy i uszy gryzie. Pozytywnym zaskoczeniem jest dla mnie Tulin, z której wyszła bardzo ciepła i sympatyczna postać. A na początku myślałam, że to pusta lala, która usidliła Yurdala i będzie działać przeciwko jego dzieciom. Tymczasem jest wręcz przeciwnie. Nadal uwielbiam matkę Oktaya. Jest zła do szpiku kości, ale gdy tylko się pojawia od razu się dużo dzieje. I bawią mnie jej sceny. Ostatnio wykrzyczała Ertanowi (komisarzowi): "nie pozbędziecie się tak łatwo matki, która straciła syna"
|
|