|
Post by lucy on Oct 18, 2023 17:50:19 GMT
Zwiastun 2
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 18, 2023 18:18:14 GMT
Ates będzie się bawił w mafię. A para Yaman i Feraye w melodramat. Chce aby byli razem. Pasują do siebie.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 18, 2023 18:31:09 GMT
Na dniach muszę nadrobić odcinki. Bo widzę, że wciąż się coś dzieje.
|
|
|
Post by lucy on Oct 18, 2023 18:34:46 GMT
Wygląda na to, że Vural kocha Gulfem. Już w 1.Odcinku była scena, że przyszła mi do głowy taka myśl. Także nie jestem zaskoczona.
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 18, 2023 19:02:58 GMT
Na dniach muszę nadrobić odcinki. Bo widzę, że wciąż się coś dzieje. Szczerze? W moim odczuciu niewiele się dzieje. Monotonia. Jedno chciało się zabić, teraz drugie. Ale w przypadku Yamana to trochę chłopak się Werterem zainspirował. Puścił kierowcę i wyglądał przy tym jak dzieciak co się popisuję, że umie jechać na rowerze bez trzymanki.
|
|
|
Post by lucy on Oct 19, 2023 20:51:05 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 19, 2023 21:45:14 GMT
Fandom AtFer się chyba nudzi. Odkąd padło imię Melis i że to była narzeczona Atesa fani wkręcili sobie, że idealną kandydatką na tą postać będzie Hazal Filiz Küçükköse. Aż za bardzo, bo robią grafiki. Ale przyznam,że to całkiem niezły pomysł. Ja tam Hazal nawet lubię. Ma taki zimny, odległy typ urody. Taka królowa śniegu. Idealna równowaga dla delikatnej Ozge. Pytanie czy w ogóle postać Melis się pojawi. Ale jednak przypuszczam,że taką furtkę sobie scenarzyści zostawią.
|
|
|
Post by lucy on Oct 20, 2023 17:16:51 GMT
{Spoiler}Feraye poznała prawdę. Niestety będąc już żoną Atesa. Zwiastun 3
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2023 8:11:08 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Oct 23, 2023 16:39:08 GMT
#Safir #FerYam
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2023 19:21:43 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2023 22:01:29 GMT
Czyli Bade nie jest biologiczną córką Vurala. Ciekawe, ciekawe.. I wygląda na to, że Yaman już nie chce być z Feraye..
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 23, 2023 22:06:56 GMT
Za to Ates chyba jest jego synem. Jak się przyjrzeć są do siebie podobni. Feraye powinna zostać sama jak palec. Może nawet Yaman-Cryman przyjrzy na oczy. Bo Feraye jest kłamczuchą i małą bezwstydną oszustką, która ładnie zgrywa niewiniątko. Słaba protagonistka.
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2023 22:16:53 GMT
Za to Ates chyba jest jego synem. Jak się przyjrzeć są do siebie podobni. Tez biorę to pod uwagę. Jedyne co mi nie pasuje w tym względzie to wyznanie Gulfem, że ojciec Atesa był jej największa miłością. Mam wrażenie, że ona nim gardzi, więc gdzie ta miłość?
|
|
|
Post by lucy on Oct 24, 2023 7:58:44 GMT
Wczorajszy odcinek trochę spadł w tabelce, także jest szansa, że nie będzie już wyżej i nie będzie S2. 🙏 Ciekawe jak seriale poradzą sobie za tydzień. Wraca Alparslan. Co prawda z dwoma ostatnimi odcinkami, ale za 3 tygodnie będzie premiera Saladyna. i.imgur.com/2qvBkQf.pngCo do odcinka wczorajszego i spadku w tabelce, widziałam wiele komentarzy, wg których powodem jest brak scen FerYam. i.imgur.com/HY3I9yh.pngi.imgur.com/B4Hnxtp.png
|
|
|
Post by mira on Oct 24, 2023 9:00:29 GMT
Ja też widziałam wiele takich komentarzy, jak i wiele przeciwnych. Ludzie piszą m.in., że po ostatnich popisach Yamana i Feraye publiczność się zniechęciła i porzuciła serial.
Szczerze, to mnie też już to wszystko irytuje. Już nawet nie chodzi o to, czy kibicuję Yamanowi, czy Atesowi. Tak jakoś zamotali w scenariuszu, że sama nie wiem, do czego dążą i kto tu właściwie gra pierwsze skrzypce. Fani serialu są totalnie podzieleni, a to Yamana nazywają psychopatą, a to Atesa. To chyba nie tak powinno wyglądać.
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 24, 2023 10:40:14 GMT
Ten scenariusz się zapętlił. Nie ma nic ciekawego. A nie, kto może być ojcem Atesa. Albo co głupiego dziś zrobi Feraye. Także serial zasługuje na spadki. I tak bardzo mnie on zdenerwował ostatnimi czasy,że chce aby zakończył się jak najszybciej.
|
|
|
Post by lucy on Oct 24, 2023 11:25:27 GMT
Ludzie piszą m.in., że po ostatnich popisach Yamana i Feraye publiczność się zniechęciła i porzuciła serial. Ten argument jest akurat mało logiczny i pewnie jest to wizja Atesowców, bo dopóki było dużo Yamana, reytingi ogólnie rosły. Jak tylko Yamana zabrakło jest w każdej kategorii spadek. Tak jakoś zamotali w scenariuszu, że sama nie wiem, do czego dążą i kto tu właściwie gra pierwsze skrzypce. mira , ale to jest naprawdę najważniejsze? Żeby to wszystko wiedzieć? Więc po co oglądać serial, w którym i tak wiadomo jak ma się wszystko potoczyć? Kiedyś nie było internetów i przecieków... każdy oglądał z dobrodziejstwem inwentarza i był zadowolony. W dodatku nierzadko sam musiał się domyślić kto jest w serialu głównym, a kto jest tym drugim. Tymczasem tutaj mają miejsce jakieś spekulacje i naciski na twórców. Po prostu chore. Jak komuś się fabuła nie podoba... i nie podoba mu się w jakim kierunku zmierza (dla mnie element niepewności jest akurat dodatkowym wabikiem), niech sobie odpuści - obok jest mnóstwo innych seriali z przewidywalną historią i postaciami. No po co się katować? Dla aktorów? Mówię oczywiście o widzu internetowym, bo ten telewizyjny jest raczej zadowolony. Fani serialu są totalnie podzieleni, a to Yamana nazywają psychopatą, a to Atesa. To chyba nie tak powinno wyglądać. Ja akurat nie należę do żadnego obozu. Uważam, że Ates jest mało charyzmatyczny, ale mam tu na myśli też grę Ilhana. Postać jest najciekawsza w scenach negatywnych, gdzie grozi, straszy i naciska. We wszystkich pozostałych scenach jest najczęściej albo niewiarygodny, albo sztuczny, tudzież nijaki/ nudny. Raczej nie wierzę w jego dobre intencje w relacji z protką. To jego podejście nie trzyma się kupy patrząc na grę aktora. Dlatego podtrzymuję swoje wcześniejsze komentarze, że Ilhan to jest aktor, który powinien zasilać szeregi czarnych charakterów. Ma ku temu wszelkie warunki. Ładne foto.. i.imgur.com/pd7n1TT.jpg
|
|
|
Post by mira on Oct 24, 2023 12:17:01 GMT
mira , ale to jest naprawdę najważniejsze? Żeby to wszystko wiedzieć? Więc po co oglądać serial, w którym i tak wiadomo jak ma się wszystko potoczyć? Kiedyś nie było internetów i przecieków... każdy oglądał z dobrodziejstwem inwentarza i był zadowolony. W dodatku nierzadko sam musiał się domyślić kto jest w serialu głównym, a kto jest tym drugim. Tymczasem tutaj mają miejsce jakieś spekulacje i naciski na twórców. Po prostu chore. Jak komuś się fabuła nie podoba... i nie podoba mu się w jakim kierunku zmierza (dla mnie element niepewności jest akurat dodatkowym wabikiem), niech sobie odpuści - obok jest mnóstwo innych seriali z przewidywalną historią i postaciami. No po co się katować? Dla aktorów? Mówię oczywiście o widzu internetowym, bo ten telewizyjny jest raczej zadowolony. Ależ ja się wypowiadam na temat odcinka, a nie przecieków z internetu.
Fabuła zaczyna mi się nie podobać, owszem, ale skoro już zaczęłam oglądać, to raczej dokończę. Irytacja rośnie, serial rozczarowuje, ale do katorgi daleka droga.
Nie chodzi o to, żeby wszystko wiedzieć. Czy ja gdzieś napisałam, że chcę wszystko wiedzieć? Po prostu chciałabym czuć, że to idzie w jakimś zamierzonym kierunku, że jest na to jakiś plan, a mam wrażenie, że jest totalny chaos.
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 24, 2023 14:05:48 GMT
Dokładnie. Nie chce spoilerów. Ale logiczna i jasna ścieżka fabuły jest ważna. A teraz to jaki jest cel? ? Bo od czwartego odcinka bohaterowie tuptają sobie w miejscu. Ilhan bez charyzmy? Naprawdę? Właśnie to on i aktor grający Vurala są najjaśniejszymi punktami tego serialu. Uważam,że to wina reżysera i scenariusza, że mają tylu ciekawych aktorów i ich kreacje są nijakie. Ozge jest dosyć utalentowana i jaka jest jej postać? Tragiczna i głupia. Nie ma dużej chemii z serialowym Atesem przypuszczalnie dlatego,że ma romans z innym aktorem z planu. Ilhan robi co może, ale Ozge jest zimna i nie wyglada aby miała ochotę zgrać się z Ilhanem. Buraka nie znam, nigdzie wcześniej go nie widziałam. Ale Yaman to jest tragedia, tragedii. Cryman jest bardzo zasłużonym (tak, złośliwym) pseudonimem. Aleyna jest dziwnie prowadzona. W jednym odcinku głupia, naiwna i rozpieszczona, a następnym jest całkiem sprytna i złośliwa. Brak konsekwencji w prowadzeniu bohaterów, słaba akcja, braki w scenariuszu. Edit. Także wybieram seriale głównie przez to kto jest głównym aktorem. Tak, ale szkoda mi czasu i nerwów bym męczyła się tylko dla aktora. Lubię Ilhana, ale nie oglądałam wszystkich jego seriali. A dlaczego? Właśnie przez miałką fabułę lub źle dobraną partnerkę.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 24, 2023 19:46:11 GMT
Odcinek 6Wziąłem się za nadrabianie. Z Yargi jestem na bieżąco, to przyszedł czas dzisiaj na Safir. No powiem Wam, że znowu nie mam o czym się rozpisywać. Bardzo mi się podoba to, że całe zachowanie Gulfem wobec Feraye wychodzi na jaw. Że Cemile, mimo iż nie lubi dziewczyny, robi wszystko, żeby Ates był przy niej. Dlatego nawołuje go, by zobaczył na własne oczy, jak traktuje matka jego żonę. Co więcej - odrzuca propozycję Gulfem co do rozdzielenia młodych. Brawo! Spodziewałem się, że wszyscy uprzykrzycie jej życie. Mamy noc henny. Oczywiście Aleyna również musi być w centrum uwagi. Odnoszę wrażenie, że jakby nie wiedzieli scenarzyści - jak tą postacią pokierować. Jest dokładnie tak jak sama to określiła - śmieciem. Czymś niepotrzebnym. Niby siedzi w tej rezydencji, próbuje zwrócić na siebie uwagę, ale co z tego. Stoi w cieniu wszystkich domowników. Już nawet ta pierdoła Okan wychodzi przed nią z szeregu. "Syn" Vurala, ten cały ochroniarz, bacznie się wszystkiemu przygląda w rezydencji i od razu donosi ojczulkowi. Całuje Bade, która nie jest tym nawet zaskoczona. Ba! Pragnie pewnie czegoś więcej. Będąc już przy Bade - podsłuchuje rozmowę pomiędzy Feraye i Atesem i teraz można rzec, że ma pewnego rodzaju kartę przetargową. Szantażyk? Niby Ates sobie z nią wyjaśnia wszystkie sprawy. Ale dlaczego by nie wykorzystać tego w jakiś sposób? Może powiedzieć Yamanowi? Ten od razu by się domyślił, czyje to dziecko. Hazal - przyjaciółka od serca. Niby dla dobra Feraye, chce z nią opuścić tę rezydencję. Tonący się brzytwy chwyta, a że ona jest silną babką - to idzie po pieniądze do Gulfem. Uradowana teściowa normalnie . Pieniądze ot tak się znajdują i ba! Niby toną w długach, każdy kurus się liczy, a Gulfem dwa miliony dała ot tak Hazal . Jak to w serialach tureckich bywa. Bomba na końcu. Bade chce coś powiedzieć o Feraye i powodzie, dla którego bierze ślub z Atesem, tylko co z tego, jak nic nie piśnie. Albo ktoś przerwie tą rozmowę, albo po prostu powie, że zapomniała. SŁABE to. Co do chłopaków. Ates - wybuchowy, agresywny w zachowaniu i stanowczy. Z drugiej strony nadzwyczaj opiekuńczy. Bardzo mi się podobały sceny Yamana i Feraye - znowu! W poprzednim odcinku jak i w tym. Świetnie zostały nakręcone. Skoro jestem przy Yamanie. No nie wiem co sądzić na temat tego płaczu. Wiem, że jest szantażowany. Wiem, że nie może nic wskórać. Ale no kurczę pieczone... Jakby miał jaja to by powiedział wszystko dziadkowi i Feraye prosto w twarz . Odcinek przystępny, ale bez szału. Czekam na to, kto pojedzie i znajdzie Feraye. Pewnie Yaman - no bo kto inny...
|
|
|
Post by lucy on Oct 24, 2023 23:27:08 GMT
Po prostu chciałabym czuć, że to idzie w jakimś zamierzonym kierunku, że jest na to jakiś plan, a mam wrażenie, że jest totalny chaos.
Ale w czym się przejawia ten chaos, mira ? W tym, że Feraye się nie zakochała w Atesie? A może wcale się nie miała zakochać? Albo może dopiero się zakocha? Na razie fabuła jest ogólnie sensowna i wątki są logicznie prowadzone. Pomijam samą postać Aleyny, bo z nią faktycznie sobie twórcy nie radzą (w sensie sami nie wiedzą, w jakim kierunku ma iść jej rozwój). No chyba, że ta postać ma podwójną osobowość i to dopiero wyjdzie. Ale w pozostałych wątkach jest konsekwencja i wszystko się kupy trzyma. Co do Atesa i Feraye to mam zupełnie inne zdanie. Co więcej to Ozge ma z Ilhanem większą chemię, niż on z nią. Być może gdyby aktor był bardziej charyzmatyczny, efekt duetu były lepszy. Niestety on najczęściej mruczy (tego mruczenia mam już po dziurki w nosie) albo się prawie jąka (w scenach z protką). Chce trzymać lejce, niestety mu to nie wychodzi. Yaman wypada o wiele bardziej naturalnie.
|
|
|
Post by julia on Oct 25, 2023 9:48:36 GMT
Nie cytuję, odniosę się tylko wybiórczo do Waszych komentarzy Wiem, że producenci chcą przyciągnąć widzów, dlatego tak montują zwiastuny, aby budziły ciekawość. Osobiście staram się nie oglądać, bo lubię niespodzianki. Przyjmuję wersję scenarzystów, bo i tak nie mam wpływu na zmiany. Nie snuję teorii. Nie lubię fandomów, które swoim krzykiem zagłuszają wszystko i domagają się zmian scenariusza, aktorów, reżysera....., to jest irytujące. Najczęściej seriale oglądam dla aktora, którego lubię. Tutaj było trochę inaczej, zaczęłam oglądanie, trochę wbrew sobie, ze względu na Ilhana. Po "Sahin Tepesi" i "Ramo" miałam same złe skojarzenia z wyglądem włącznie. To zdecydowanie nie mój męski typ urody. W "Szafirze" przestaje mnie razić, a to za sprawą innego wizażu. Tylko czasami łapię się na tym, że sprawdzam jego chód modela Moim zdaniem , Ilhan - zgadzam się lucy - jest predystynowany do ról czarnych , mocnych charakterów. Nie przeczę , ma miły głos. W serialu, niby jawi się jako wybawiciel Feraye z kłopotu, ale nie do końca jasne są jego intencje. Czy wynikają z dobroci serca, czy też są pewną grą. Nie jest postacią bez skazy, gdyż , jak wiemy, w dniu ślubu zostawił narzeczoną. Czy chce się zrehabilitować? Dziadka i matkę traktuje z góry z Vuralem ma na pieńku. I w tym wątku będzie się też działo, gdyż Vural już działa. Nie będzie miło. Byłam trochę zaskoczona tym, że w 8. odcinku, mimo iż Yaman leży w szpitalu , Ates załatwił ślub. Raz , dwa, szykuj się Feraye, dziś weźmiemy ślub Podobnie , jak Yaman z Aleyną, choć Ates wykazał się większą wrażliwością - Feraye mogła się przyzwoicie ubrać, były kwiaty, a i po ślubie pudło z ubrankami dla dziecka, czym ją wzruszył. Ates chwilami wydaje się działać , jak automat według ściśle przemyślanego wcześniej planu. Na pewno jest tajemniczy, nikt nie wie co się dzieje w jego głowie. Jego bracia są bardziej impulsywni, zwłaszcza Okan - brawa dla aktora za świetne sceny w ostatnim odcinku. Feraye jest już mężatką. Klamka zapadła, Aleyna może odetchnąć. Jednak nie będzie spokojnie, bo Feraye poznała prawdę z listu No i Cemile może wreszcie spokornieje, bo już nie ma telefonu z nagraniem, ale ma go Sarp ( człowiek Vurala), który prowadzi swoją własną grę.
|
|
|
Post by mira on Oct 25, 2023 10:56:53 GMT
Ale w czym się przejawia ten chaos, mira ? W tym, że Feraye się nie zakochała w Atesie? A może wcale się nie miała zakochać? Albo może dopiero się zakocha? Nie wiem, czyja to historia miłosna, a chciałabym wiedzieć. Serial ma podtytuł i dotąd nie potrafię dopasować go do żadnej pary, choć skłaniam się ku temu, że jednak to Yaman i Feraye są i będą zakochani aż do grobowej deski. Po ostatnim odcinku byłabym skłonna powiedzieć, że Feraye nawet niespecjalnie lubi Atesa, a gdzie tu mowa o zakochaniu.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 25, 2023 17:04:54 GMT
📌 Reytingi za 23.10.2023TOTAL:1. Ömer (Odcinek 28) - 4.99% ⬆ (+0.32) 2. Safir (Odcinek 8) - 4.73% ⬇ (-0.58)12. Bambaşka Biri (Odcinek 7) - 2.82% ⬆ (+0.03) AB:1. Ömer - 5.92% ⬆ (+0.07) 6. Bambaşka Biri - 2.85% ⬆ (+0.78) 7. Safir - 2.71% ⬇ (-0.46)ABC1:1. Ömer - 6.41% ⬆ (+0.96) 6. Safir - 3.85% ⬇ (-0.50)8. Bambaşka Biri - 3.25% ⬆ (+0.30)
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 25, 2023 17:22:22 GMT
Moje pytania są takie: 1. To scenariusz i reżyseria tak kreują nastawienie Feraye do Atesa? 2. Czy aktorka nie chce/nie potrafi zgrać się z drugim aktorem?
To miał być trójkąt miłosny. A teraz to jest rozdzielona para kochanków i Ates na doczepkę.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 25, 2023 18:27:48 GMT
Odcinek 7I zgadłem. Bade jak to stwierdziła - nie może nic powiedzieć. Obiecała to Atesowi. Więc prawda musi poczekać jeszcze pewnie parę odcinków. Kiedy Yaman jedzie za swoją pierwszą miłością, Okan przypomina sobie, że Bade poszła z Sarpem do oranżerii. Może młody w końcu się czegoś dowie... Może coś wyciągnie, choć jak patrzę na niego, to będzie dalej pomiatany. Po obejrzeniu do końca odcinka, masują sobie skronie i zastanawiam się - co napisać. Naprawdę, od dwóch odcinków nie jestem w stanie nic z siebie wydobyć. Mamy standardowy schemat jaki bywa w serialach tureckich. Kolejne się powielają. Yaman dojeżdża pierwszy, zabiera Feraye do domku w winnicy. Tam niestety nic nowego się nie dowiadujemy. Zatem Yaman podejmuje decyzję, że wyjeżdża (do Londynu). Ates chłodno informuje każdego z kim rozmawia, że nie lubi, gdy się go prowokuje i robi coś za jego plecami. Jest informacja o Melis - jego byłej narzeczonej... Yaman ma wypadek - Feraye się pierwsza o tym dowiaduje. Zatem jedzie do szpitala i gdzieś ma ślub . Szok i niedowierzanie. Z całego odcinka jedyne co się wydarzyło ciekawego, to że Sarp dowiedział się o Okanie i Borze... Okan dowiaduje się o ciąży Feraye... Prawda z pieniędzmi dość szybko ujrzała światło dzienne. Yaman wciąż nie wie, że zostanie ojcem... Bardzo mi się podobają te sceny z przeszłości pomiędzy Yamanem a Feraye. Jednak oglądając odcinki nie potrafię opowiedzieć się po żadnej stronie. Dopingowałem Yamanowi, ale teraz to i jemu jakoś nie kibicuję. Feraye sama nie wie czego chce. Nienawidzi Yaman, ale jej serce mówi co innego - i czuje wszystko, co dzieje się z ukochanym. A i chce się od niego odsunąć, tylko nic z tego nie wychodzi. Jak dla mnie, to jeden wielki kocioł.
|
|
|
Post by lucy on Oct 26, 2023 0:04:06 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 26, 2023 0:06:19 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 26, 2023 0:08:41 GMT