|
Post by mira on Oct 26, 2023 7:14:08 GMT
Z całego odcinka jedyne co się wydarzyło ciekawego, to że Sarp dowiedział się o Okanie i Borze... Okan dowiaduje się o ciąży Feraye... Prawda z pieniędzmi dość szybko ujrzała światło dzienne. Yaman wciąż nie wie, że zostanie ojcem... Ja też obejrzałam wieczorem 7 odcinek z napisami. Oczywiście wiedziałam już mniej więcej, co w nim było i co jest w kolejnym, bo w międzyczasie przeglądam angielskie tłumaczenia. Tym razem polskie literki nic nowego mi nie przyniosły, ale zaciekawiło mnie postępowanie Sarpa. Co on próbuje zrobić? Czy darzy Bade szczerym uczuciem? Czy darzy Vurala szacunkiem? Mam co do tego wątpliwości. Ma jakiś własny plan, ale nie potrafię jeszcze rozgryźć, do czego zmierza.
Bora wyjedzie poza Turcję, ciekawe, czy aktor zniknie z obsady, czy w którymś momencie stanie na nogi. Pewnie to drugie, zwłaszcza jeśli serial przez długi czas utrzyma się na antenie.
Okan poznaje prawdę o ciąży Feraye i jej ślubie z Atesem. Chłopak jest kłębkiem nerwów. Co chwilę dochodzą mu kolejne zmartwienia, do tego zna wiele tajemnic różnych osób i z ich powodu prawie wszystkich wokół okłamuje. Podoba mi się ten młody aktor. Uważam, że gra naprawdę przekonująco. Pamiętam go z "Nauczyciela".
Feraye bardzo kocha Yamana. Scena w szpitalu ostatecznie przekonała mnie, że nie pokocha nikogo innego. W zasadzie przestałam wierzyć, że Feraye i Ates kiedykolwiek staną się prawdziwą parą.
Sceny z przeszłości są naprawdę piękne. Ozge i Burak doskonale grają zakochanych. Nie umiem sobie wyobrazić, by Feraye przy kimś innym mogła być tak otwarta i radosna. Obecnie jest smutna, zdołowana, zniechęcona, jakby życie z niej uleciało. Też się trochę męczę, gdy na nią patrzę. Mam nadzieję, że w kolejnych odcinkach akcja będzie bardziej dynamiczna, a bohaterowie przestaną snuć się po ekranie ze łzami w oczach.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 26, 2023 15:00:42 GMT
Sarp jakby chciał, to mógłby mira coś powiedzieć Vuralowi w kwestii Okana. Ale po tym jak usłyszał (rozmowa przy łóżku Bory), że ma tylko jednego syna, i to on będzie rządził po nim - to zrezygnował. Powiedział, że przygląda się bacznie, ale nic w sprawie Okana nie powiedział. Myślę, że czeka na rozwój sytuacji.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 28, 2023 11:21:50 GMT
3 zapowiedzi poniedziałkowego - 9 odcinka.
|
|
|
Post by lucy on Oct 31, 2023 11:51:51 GMT
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Oct 31, 2023 11:59:18 GMT
Pokonanie Alpaslana w Totalu w momencie gdy wiadomo że to jego koniec to średni sukces zobaczymy co się stanie gdy przyjdzie Saladin. A w AB to lekka tragedia.
|
|
|
Post by mira on Oct 31, 2023 12:51:59 GMT
To chyba kolejny spadek z rzędu. Ja akurat nie oglądam na żywo, więc niespecjalnie wiem, co się działo, ale zdaje się, że retrospekcji już nie było. Ates chyba zaczyna czuć coś do Feraye. Tyle tylko, że skoro ona taka zakochana w Yamanie, to na zmiany przyjedzie nam jeszcze dłuuugo poczekać. O ile w ogóle kiedyś nastąpią. Z dzieckiem w brzuchu chyba trudno jej się będzie odkochać, zwłaszcza że już wie, że Yaman nigdy jej nie zdradził.
|
|
|
Post by lucy on Oct 31, 2023 13:30:56 GMT
Pokonanie Alpaslana w Totalu w momencie gdy wiadomo że to jego koniec to średni sukces zobaczymy co się stanie gdy przyjdzie Saladin. Serial miał wierną widownię, więc nie ma znaczenia, czy to koniec, czy nie. Była duża przerwa, ale pewnie za tydzień widz będzie chciał obejrzeć finał historii Alparslana. Co oczywiście może się odbić negatywnie na reytingu Safira. Ciekawe co tam w fabule, bo z powodu braku czasu nadal nie widziałam 7 odcinka. O 8 i 9 nie mówiąc. No mam nadzieję, że Yaman nie został zepchnięty na margines fabuły, bo dla mnie to najciekawsza i najlepiej zagrana postać w serialu.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 1, 2023 7:30:57 GMT
Nikomu tak nie kibicuję w kwestii wylotu, jak temu "dziełu".
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 1, 2023 10:04:57 GMT
Nikomu tak nie kibicuję w kwestii wylotu, jak temu "dziełu". A to dlaczego? Nie porywa cię płacz i emocje Yamana? A może porywająca fabuła?
|
|
|
Post by Matthias on Nov 1, 2023 10:09:58 GMT
📌 Reytingi za 30.10.2023TOTAL:2. Ömer (Odcinek 29) - 5.44% ⬆ (+0.45) 5. Safir (Odcinek 9) - 4.24% ⬇ (-0.49)6. Alparslan: Büyük Selçuklu (Odcinek 60) - 4.04% ⬇ (-1.11) 8. Bambaşka Biri (Odcinek 8) - 3.39% ⬆ (+0.57) AB:2. Ömer - 6.01% ⬆ (+0.09) 3. Alparslan: Büyük Selçuklu - 4.66% ⬇ (-0.25) 8. Bambaşka Biri - 2.67% ⬇ (-0.18) 10. Safir - 2.41% ⬇ (-0.30)ABC1:2. Ömer - 5.91% ⬇ (-0.50) 4. Alparslan: Büyük Selçuklu - 5.07% ⬇ (-0.16) 8. Safir - 3.41% ⬇ (-0.44)10. Bambaşka Biri - 3.19% ⬇ (-0.06)
|
|
|
Post by Mavi on Nov 1, 2023 11:00:25 GMT
Nikomu tak nie kibicuję w kwestii wylotu, jak temu "dziełu". A to dlaczego? Nie porywa cię płacz i emocje Yamana? A może porywająca fabuła? Szkoda mi Ilhana i Mufita. Niech idą do porządnych projektów, a nie czegoś takiego.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 1, 2023 11:16:57 GMT
Zgadzam się. Mnie również jest szkoda Ilhana. Naprawdę stara się wyciągnąć maks z tego co daje mu scenariusz. A jak widać scenariusz jest mierny, podobnie jak reżyseria.
|
|
|
Post by julia on Nov 1, 2023 20:51:26 GMT
Wielu z Was, pragnie zakończenia serialu, ale to się nie przekłada na pragnienia Turków W odcinku 9. mamy metamorfozę Yamana. Zimny, obojętny, wykrzyczał Feraye, że nie chce mieć z nią nic do czynienia. Podoba mi się ten przeskok - od szaleńczo zakochanego, poprzez płaczącego do oschłego, niewzruszonego. Burak dał pokaz różnych stanów emocjonalnych Co do Atesa, to bardzo dba o żonę. Ma się nie przemęczać, odpoczywać. Przynosi jej gorące mleko przed snem... Cały czas zastanawia mnie , jego dobroć i chęć chronienia Feraye. C Czy jest to rehabilitacja po ucieczce w dniu ślubu, budzące się uczucie czy też to coś innego. Co tak naprawdę skrywa Ates? Scenarzyści dziwnie kierunkują Aleynę. Ta idiotka wymyśliła sobie, że zajdzie w ciążę na konto Yamana z Sarpem i dalej będzie panią Gulsoy, pławiącą się w luksusach. Zapomina o tym , że są badania DNA, a chyba nie uda się jej spić Yamana, rozebrać i obudzić u jego boku, mówiąc o wspólnie spędzonej nocy. Ates za bardzo zadarł z Vuralem i o mały włos, a wpadłby w pułapkę. A wszystkie znaki wskazują na to , że jest on synem Vurala.
|
|
|
Post by mira on Nov 2, 2023 7:43:47 GMT
Również mam zastrzeżenia do scenariusza. I ciągle jest mi mało Atesa. Ale oglądam dalej i zamierzam oglądać do końca, ale nie jestem już taka pewna, czy serial utrzyma się na antenie do końca sezonu. Promowany jest nieźle, dają dużo zwiastunów, jakieś wywiady z aktorami, quizy itd.
W ogóle to wkurza mnie, że nie mogę oglądać regularnie (bo nie ma tłumaczeń), a jak widzę, że grupa zapowiada kolejne seriale (w dużej ilości!), gdzie kompletnie nie wyrabia się z tymi, które ma, to szlag mnie trafia. Zdaję sobie sprawę, że kogoś mogą moje słowa zdenerwować, ale taka jest prawda. Po co brać kolejne seriale, skoro brakuje czasu na przetłumaczenie już rozpoczętych? To nie jest tak, że nie rozumiem, ile to zabiera czasu, czy chcę mieć coś na już i nie szanuję czyjejś pracy. Rozumiem i szanuję, ale nie pojmuję dokładania sobie obowiązków, gdy na wszystko brakuje czasu.
|
|
|
Post by lucy on Nov 2, 2023 22:18:11 GMT
W 11.Odcinku pojawi się nowa postać, ale to jeszcze nie Melis. Zagra ją Birce Bircan. Zbliży się do Yamana i sprawi, że jego adoratorki oraz Ferraye będą umierać z zazdrości.. Czyli role się odwróciły. i.imgur.com/fGPdjbt.jpgCzyżby zmieniono Atesowi imidż? Wygląda w każdym razie jakoś lepiej. i.imgur.com/kPVKxQ8.jpg
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 2, 2023 22:47:57 GMT
Na tt fandom FerYam robi takie akcje, że aż mnie zamurowało. Oznaczyli rtuk i nawet Erdogana pod postem odnośnie serialu. Zaś fandom AtFer niezdrowo ekscytuje się każdą nawet najmniejszą zajawką Ilhana i Ozge razem. Zawsze się zgadzałam ze stwierdzeniem, że fandomy to dziwne zjawisko. Ale to co widziałam i gdzieś nadal mi się przewija #safir na twiterze to jakiś chory cyrk.
|
|
|
Post by mira on Nov 3, 2023 10:50:01 GMT
Zdjęcie jest nieco przerobione, ale generalnie wydaje mi się, że przestali podmalowywać Ilhanowi oczy, przez co wygląda nieco łagodniej. I trochę wyżej mu włosy nad czołem układają, nie jest już taki ulizany.
|
|
|
Post by julia on Nov 3, 2023 20:55:18 GMT
Zawsze się zgadzałam ze stwierdzeniem, że fandomy to dziwne zjawisko. Ale to co widziałam i gdzieś nadal mi się przewija #safir na twiterze to jakiś chory cyrk. elysa7, dziwne , to beznadziejne zjawisko, tragifarsa
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 3, 2023 22:37:21 GMT
Nie, no to co oni wszyscy tam wyprawiają to hit. Naprawdę chory cyrk. Czasem ktoś z fandomu Atfer wrzuci jakiegoś śmiesznego mema. Ale tam to prawie sikają po nogach jak tylko jest jakieś zdjęcie Atesa i Ferayi. Albo samego Atesa. To żałosne. Sama uważam,że Ilhan tworzy najlepszą kreację aktorską w tym serialu, no ale ludzie ogarnięcie się Bez przesady. Ale jak widzę fandomy nie wiedzą co to zdrowy rozsądek i posiadanie swojego własnego życia.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 4, 2023 9:34:24 GMT
Cieszę się, że są fandomy i obozy. Ale czasami komentarze wołają o pomstę do nieba... Albo komuś życzą śmierci, albo inne proponują rzeczy... Przecież to jest tylko serial!? Ja dzisiaj prawdopodobnie obejrzę ósmy odcinek, bo widziałem, że zajechał.
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2023 11:26:52 GMT
{Spoiler}"Ates zaczyna zmieniać swoje nastawienie do Feraye. Początkowo chciał jedynie chronić ją i jej nienarodzone dziecko, jednak z każdą minutą coraz bardziej zbliża się do Feraye". Czyli jednak się w niej zakochuje.
|
|
|
Post by mira on Nov 7, 2023 8:37:16 GMT
W serialu zmienili się scenarzyści? Bo wczorajszy odcinek był jakiś inny. Mnóstwo Atesa, jakby postawiono jednak na parę Ates-Feraye.
Wyniki oglądalności są jednak coraz gorsze. Na TT prawdziwa wojna, jedni piszą, że serial traci widzów, bo zniszczono Yamana i Feraye i nie chcą oglądać na ekranie Ilhana, inni wręcz przeciwnie. Ja akurat sądzę, że większość widzów zaczęła oglądać ten serial z nastawieniem, że Ilhan i Ozge będą głównymi bohaterami. Potem nie było to takie oczywiste. Można się było łudzić, czekać dalej, ale około 7 odcinka ja sama straciłam nadzieję i uznałam, że to serial o miłości Feraye i Yamna, co było rozczarowujące. Myślę że w tamtym momencie, gdy Feraye całowała Yamana w szpitalu po rękach, nadzieję straciło wielu i wielu ten serial porzuciło. Teraz coś drgnęło, postawiono nacisk na Atesa, ale czy to aby nie za późno???
Fajnie, że w końcu wybudzono Borę, niech w końcu pojawi się tu jakiś solidny czarny charakter! Fajnie też, że przypomniano sobie, że Feraye kończy studia.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 7, 2023 10:46:37 GMT
Gdzieś nadal na moim tt przewija się #safir więc moje oko coś wyłapuje. Chyba tak, są nowi scenarzyści. Myślę podobnie jak ty, Mira. W końcu sama porzuciłam serial jakoś po 7 odcinku. Ponieważ w pewnym sensie uznałam,że twórcy serialu mnie oszukali odnośnie pary głównej. A dopiero teraz przestawili wajchę. Ale powinni zrobić to już po 4 odcinku maks. W pierwszym odcinku Bora został wykreowany na prymitywa z bronią. Także ja bym w nim nie upatrywała super złoczyńcę. Miał być nim Vural albo dziadek. Nie ma nic. Pod tym względem Hudutsuz Sevda bije ostro Safir.
|
|
|
Post by lucy on Nov 7, 2023 13:56:12 GMT
W serialu zmienili się scenarzyści? Jeszcze nie. Historię tworzą w duecie: Burcu Över i Gül Abus Semerci. Scenariusz do pierwszych dwóch odcinków też pisały razem, natomiast od 3 odcinka pisze go już tylko Burcu Over, bo Gul Abus Semerci prowadzi równolegle historię i scenariusz w Kardeslerim, także nie jest w stanie pisać na dwa fronty. Miała po prostu pomóc ruszyć z pisaniem ze względu na duże doświadczenie i uznanie. Natomiast od 10 odcinka do Burcu dołącza nowa scenarzystka Nalan Merter Savas, znana z Sevmek Zamani oraz Ask Aglatir. Jak się jej pióro przełoży na efekty to się okaże dopiero za tydzień. Natomiast z tego co widać to odgórne naciski na twórczynie Safira nie przekładają się wcale na lepsze wyniki, bo te lecą powoli na łeb na szyję. Zwykle jest bardzo trudno naprawić coś co się zepsuje. Mam nadal duże tyły w oglądaniu ze względu na brak czasu, także nie wiem co dzieje się w fabule od początku 7 odcinka... natomiast nie chcę tutaj więcej czarnych charakterów. Na moje oko jest ich wystarczająco. Co druga postać jest albo negatywna z natury, albo z potrzeby i w rezultacie ciągle się wszystko coraz bardziej komplikuje. Dla mnie, żeby serial był dobry wcale nie musi być wyraźnego podziału na czarne i białe. Wtedy jest wręcz zbyt przewidywalnie i szybko się fabuła wyczerpuje. Najciekawsze są postacie niejednoznaczne, w których jest i dobro i zło.
|
|
|
Post by mira on Nov 7, 2023 14:50:46 GMT
Szczerze mówiąc według mnie czarnego charakteru to tu nie ma w ogóle. Dziadek zrobi się jakiś taki potulny, matka jest irytująca, ale w sumie niegroźna (póki co), Vural coś tam kręci, ale nieszczególnie mu to wychodzi. Myślałam, że któryś z braci (albo Ates, albo Yaman) przemieni się w tego złego, ale nic takiego się nie dzieje. Może wybudzenie Bory przyspieszy trochę akcję.
Niby to ATV i tak szybko seriali nie wywalają, a Safir ma podobno niezłą sprzedaż (gdzieś czytałam, że w Cannes osiągnął najlepsze wyniki), ale naprawdę nie wygląda to dobrze.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 7, 2023 15:55:21 GMT
A przecież Cemile to żadna viliana tak naprawdę. Jej akcje mogły tylko działać na Okana i Yamana, bo ci są słabi.
|
|
|
Post by lucy on Nov 7, 2023 16:02:44 GMT
A to villana to musi od razu biegać z nożem i zabijać jak to ma miejsce w telkach latino? Cemile od początku tylko knuje, szantażuje, zazdrości i dąży do awansu społecznego i materialnego. Trochę ją Ates utemperował, więc spuściła z tonu. No dla mnie jest postacią złą i niebezpieczną, która jak dotąd najbardziej namieszała. W moim rozumieniu czarnego charakteru jest nim w całej okazałości.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 7, 2023 16:39:20 GMT
Nie, nie musi. Ale te jej intrygi to już na samym początku były mierne. Żadnego większego polotu.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 7, 2023 17:35:23 GMT
Odcinek 8Troszkę jestem w tyle przez dwa tygodnie ostatnie, więc pora nadrobić to i owo. Nie mam zwyczaju porzucać seriali, więc oglądać będę dalej . Co mamy z tego odcinka, i co wiemy. Ahmet miał wypadek wraz z Atesem. Był całkiem pijany. On z tego wypadku nie wyszedł, syn a i owszem. Miał operację. A dowiedzieliśmy się tego tylko dlatego, że w szpitalu dziadek dostał "alzheimera" i cofnął się daleko wstecz. Trauma z przeszłości odcisnęła dość solidne piętno na jego zdrowiu i umyśle. Nie rozpoznaje swoich dorosłych wnuków. Myli rzeczywistość z przeszłością. Do ślubu dochodzi. Feraye z Atesem udają się do urzędu stanu cywilnego, podpisują odpowiednie dokumenty i teraz oficjalnie stali się mężem i żoną. Okan i Hakan mają się ku sobie. Cieszę się, ponieważ lubię ich oglądać razem. Wcześniej jakoś nie pasowali do siebie, ale teraz uważam, że warto by było ich połączyć. Vural i Gulfem łączy przeszłość. Czyżby Ates był synem Vurala? Na to wychodzi. Gulfem odeszła od niego i wyszła za Ahmeta, najlepszego przyjaciela Vurala, gdy ten był w wojsku. Sarp szuka sojuszników, by rozprawić się ze swoim "ojcem" Vuralem. Nawet angażuje do tego Okana . Cemile - no cóż. O mało się ze strachu nie posikała... Aleyna zmieniła swój image. To jej zachowanie w szpitalu i tony jej wypowiedzi względem pracowników, z którymi pracowała dość długo - aż się prosi o jakąś nauczkę. Jednak zmieniony image jak dla mnie pozytywnie wpłynął na jej osobę. Co więcej, gdyby scenarzyści połączyli ją z Sarpem - wyszliby na tym zdecydowanie lepiej . Yaman się przebudził i dowiedział się, że jego ukochana wyszła za mąż. A ona dowiedziała się z listu do Atesa całej prawdy. Teraz pewnie szala będzie przechylała się na drugą stronę i to ona będzie zabiegała o jego względy... Jak to w serialach tureckich bywa. I w sumie jakiegoś większego szału nie było. Poznaliśmy płeć dziecka. Dziewczynka . Ates kupił po drodze z urzędu pakunek, a w nim Feraye znalazła ubranka i różnego rodzaju zabawki małe dla małego szkraba. Troszczy się o nieswoje dziecko. Ciekawe, czy scenarzyści pójdą za ciosem i sprawią, że Ates się będzie podkochiwał w Ferusi. Oglądalność pewnie spadła też dlatego, że nie było praktycznie scen Yamana z Feraye, prócz tej w szpitalu...
|
|
|
Post by Matthias on Nov 7, 2023 17:43:17 GMT
📌 Reytingi za 06.11.2023TOTAL:1. Ömer (Odcinek 30) - 5.45% ⬆ (+0.01) 4. Alparslan: Büyük Selçuklu (Odcinek 61, FINAŁ) - 4.60% ⬆ (+0.56) 8. Safir (Odcinek 10) - 3.85% ⬇ (-0.39)12. Bambaşka Biri (Odcinek 9) - 2.95% ⬇ (-0.44) AB:1. Ömer - 6.21% ⬆ (+0.20) 3. Alparslan: Büyük Selçuklu (FINAŁ) - 4.61% ⬇ (-0.05) 10. Bambaşka Biri - 2.45% ⬇ (-0.22) 15. Safir - 1.96% ⬇ (-0.45)ABC1:1. Ömer - 6.19% ⬆ (+0.28) 3. Alparslan: Büyük Selçuklu (FINAŁ) - 5.03% ⬇ (-0.04) 8. Safir - 3.25% ⬇ (-0.16)9. Bambaşka Biri - 3.12% ⬇ (-0..07)
|
|