|
Post by mira on Nov 22, 2024 14:07:31 GMT
Czyli co, tu też wyskoczyli z ciążą kochanki? Dlaczego w tych serialach wszystko jest takie powtarzalne? Swoją drogą, czemu nie robią tak, że to protka zalicza łóżko z nowym facetem, tylko zawsze jest to prot? Protka musi być cnotliwa, prot nie! Strasznie mnie to wkurza. Przykładowo w "Yali Capkini" Seyran nie była w stanie przespać się z nowym mężem, a Ferit bzykał się z Diyar, gdy nawet zaręczeni nie byli i jakoś widzów to nie razi. A gdyby zrobić na odwrót?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 22, 2024 14:54:59 GMT
Błagam nie. Ludzie kochani. Tutaj naprawdę brakuje już tylko amnezji, zaginionego brata/siostry bliźniaka, porwania na okup i zmartwychwstania jakieś postaci. Gdyby serial skupiał się na tym, co było do pewnego momentu w pierwszym sezonie, to mógłby być i sezon 3. Bo Zeynep i Halil Ibrahim kochali się i tylko walczyli z kolejnymi wrogami i przeszkodami. Teraz doszły tanie zagrywki rodem z seriali tasiemcowych i przestaje być to smaczne, a szkoda. Właśnie dlatego tak mi się ten serial podobał, bo nie było dennych kłótni między nimi. Jedyny zgrzyt był po tej strzelaninie na weselu, ale w miarę szybko wyjaśniony. Jak mam teraz patrzeć na wymuszony ślub Zeynep z Kaanem, to mi się odechciewa. I co z jednej strony Zeynep z Kaanem, patrząca jak zbity pies na Halila, a z drugiej strony Halil İbrahim z Didem i jej wyimaginowaną ciążą? No litości, nie oczekuję tu kina oscarowego. Ale trzymajmy jakiś poziom, bo w tej chwili to zmierza do serialu drugiej kategorii Grupa tłumacząca dodała zwiastun z napisami, pozwolę sobie tutaj wkleić. Halil İbrahim : Wujku, jeśli coś mi się stanie, moje dziecko powierzam tobie. Didem : Odkryłam, że sprawa dziecka jest dla Zeynep najbardziej czułym punktem, uderzę nią tym. Kolega iskendera : Dlaczego przyszedłeś tu? Halil İbrahim : Umrzeć Ktoś w tle : Czy Zeynep, powie tak Kaanowi? Damla : Umrze, ale nie powie tak. İskender : Może powie tak, żeby ktoś nie umarł. Zeynep : Co ty zrobiłeś Kaan / Coś ty zrobił Kaan Kaan : Możesz go uratować. Zeynep : Czego chcesz ode mnie Kaan? Kaan : Wyjdź za mnie. Ktoś tu mówił że Didem uderzy w Zeynep tym co ją najbardziej zaboli. Jak widać miał racje, ale to nie było trudne do przewidzenia. Mam nadzieje że ten scenarzysta ma resztki ludzkiej godności i nam takiego ścieku za przeproszeniem nie zafunduje.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2024 15:13:04 GMT
Fabuła z protką, która wskakuje do obcych łóżek to się nadaje, ale tylko na streaming, gdzie panują inne kanony (a raczej ich brak). Takie jest moje zdanie. Nie chciałabym trafić na taki serial z tv. Choć w sumie jeden już widziałam (Ask ve Ceza) z dość podobnym wątkiem. Co prawda protka przespała się z innym i to na początku serialu (zrobiła to będąc w szoku i po pijanemu, a upiła się w barze po tym jak nakryła narzeczonego w łóżku z własną przyjaciółką na dwa dni przed ślubem... gdzie sama odkładała seks z tym kolesiem (narzeczonym) do nocy poślubnej, bo takie zasady miała wpojone przez rodziców). Osobiście kupiłam ten motyw w fabule, ale pamiętam, że po tym odcinku na protkę wylewano prawie w każdym komentarzu pomyje i obrzucano błotem. Była szmatą, dziwką, su**, puszczalską itd. A kiedy okazało się, że jest w ciąży z nieznajomym (bo od razu po seksie uciekła przerażona z jego jachtu, także nie znała nawet jego imienia), połowa (o ile nie więcej) komentujących rzuciło serial w diabły, bo taka fabuła u nich nie przechodziła. Co do motywu ciąży kochanki to tutaj w scenariuszu zawsze można wybrnąć i oczyścić wątek, np. tym, że dziecko okaże się być nie jego, tylko innego faceta, z którym kochanka sypiała.
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Nov 22, 2024 16:05:14 GMT
lucy, Ask ve Ceza jednak w innej epoce seriali tureckich była stworzona. W tamtej epoce powstał chociażby Tysiąc i jedna noc gdzie protka przespała się z szefem za pieniądze by uratować syna co prawda, ale jej koleżanka była alkoholiczką i też było to pokazywane wprost i był to jeden z wątków. A nawet szwagier protki był potępiany za romans przez swoich rodziców, którzy pierwotnie protki nie lubili, ale potem nawet nie dopytywali jak wykombinowała pieniądze by ratować syna a nawet ją pokochali.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2024 16:23:29 GMT
jkj, fakt, jeszcze w 1001 Nocy był wątek z przespaniem się protki z nieswoim facetem. Ale zauważ, że w obu przypadkach (Cena Miłości, 1001 Noc) protki się w rezultacie zakochały w tych facetach i z nimi związały... notabene oboje byli protami Tak więc ten "nieczysty" wątek, który ustawiał protkę w kontrowersyjnym świetle został oczyszczony i naprawiony. I osobiście jestem za takimi rozwiązaniami w fabułach, a nie żeby protka wskakiwała raz do jednego łóżka, raz do drugiego.
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Nov 22, 2024 16:48:12 GMT
lucy, Tego by protka była traktowana równo z protem to nawet w naszych (zachodnich) produkcjach ze świecą szukać. Bo albo się okazuje, że prot był szują albo kobieta ma zawsze racje i tyle. Ja po latach rozumiem, że człowiek zawsze szuka "dziury w całym", ale w produkcjach tureckich nie trzeba obecnie nawet szukać wystarczy poczekać, bo ten system tworzenia seriali jest po prostu zły.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2024 18:23:33 GMT
lucy, Tego by protka była traktowana równo z protem to nawet w naszych (zachodnich) produkcjach ze świecą szukać. Bo albo się okazuje, że prot był szują albo kobieta ma zawsze racje i tyle. jkj , ale przecież w życiu realnym jest identycznie. Bo to kobieta musi się szanować, bo inaczej jest linczowana (i to w tej samej mierze przez kobiety co facetów), a chłop - zdobywać. Ten mechanizm w relacjach międzyludzkich funkcjonuje na całym świecie od zawsze i nic się w tym względzie nie zmieni, bo same kobiety na to nie pozwolą.
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Nov 22, 2024 20:58:25 GMT
lucy, No niestety tego mechanizmu jestem świadomy.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 22, 2024 21:11:03 GMT
jkj , ale przecież w życiu realnym jest identycznie. Bo to kobieta musi się szanować, bo inaczej jest linczowana Jak to kobieta zdradza to jest k***ą. Ale jak facet to on eksperymentuje, doświadcza. Patriarchat ma się bardzo dobrze na całym świecie. Seksizm, szowinizm tak samo, daleko przykładów nie trzeba szukać.
|
|