|
Post by Matthias on Nov 11, 2020 10:12:07 GMT
m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTI0MGQ4ZWMtZjRmMy00NWQ0LTg4MTgtODhhMjExMTIyM2M5XkEyXkFqcGdeQXVyODY1MDkwOQ@@._V1_.jpgTytuł: Aşk ve Ceza - Cena Miłości Wytwórnia: TMC Film Producent: Erol Avci Reżyseria: Kudret Sabancı, Osman Albayrak Scenariusz: Yıldız Tunç, Murat Lütfü, Mehmet Bilal, Ethem Yekta Kanał: Atv Emisja: 5 stycznia 2010 - 27 czerwca 2011 Dzień tygodnia: wtorek Gatunek: Dramat Ilość odcinków: 23 (S1) + 39 (S2) = 62 Emsja na TVP2: 15 marca 2017 - 31 sierpnia 2017 Ilość odcinków: 114 Opis: (by Sanaya) Savas Baldar po śmierci ojca i starszego brata zostaje przywódcą potężnego rodu Baldarów oraz podległej im społeczności. Zostaje zmuszony do małżeństwa z Cziczek wdową po bracie. Wykształconemu Savasowi nie podobają się tradycje, którymi rządzi się podległa mu społeczność. Nie pochwala również metod jakimi jego poprzednicy zarabiali pieniądze. Savas pragnie zmian jednak wie, że ich wprowadzenie nie będzie łatwe. Ma przeciw sobie własną matkę, wuja oraz rodzinę żony. Żonę traktuje jak siostrę. Pozwala jej na realizację własnych celów, co bardzo nie pod0ba się jego matce. Cziczek, jako kobieta nie interesuje Savasa. Jego uczucia zdobyła piękna nieznajoma, którą poznał w barze. Nie zna jej imienia więc nazywa ją ''Kopciuszkiem''... Yasemin, zdradzona przez wieloletniego narzeczonego i przyjaciółkę, idzie do baru aby zapić złość i rozczarowanie. Gdy przystojny barman okazuje zainteresowanie jej stanem, bezwstydnie proponuje mu, aby się z nią przespał... Dziewczyna nie ma pojęcia jak wielkie konsekwencje będzie miała jedna godzina spędzona z nieznajomym ... Obsada:Nurgül Yeşilçay ............... Yasemin Murat Yıldırım ............... Savaş Baldar Tomris Incer ............... Şahnur Baldar Feride Çetin ............... Çiçek Baldar Emrah Tinte Oktay Gürsoy Sennur Kaya Nazan Kirilmis Kerem Atabeyoglu Cenk Ertan Nilay Olcay Zeynep Beserler Egemen Yavuz Halil Kumova Halil Ibrahim Aras Isil Dayioglu
|
|
|
Post by lucy on Nov 18, 2020 17:02:46 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2020 23:09:00 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2020 22:41:01 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 24, 2020 15:41:08 GMT
Kurczę, ale żeście wzbudzili we mnie wspomnienia odnośnie tego serialu @rafaelcaen jak dla mnie, ten serial mogę zaliczyć do takich, które nie są przerysowane w żaden sposób. Oczywiście, trafiają się wątki, które były zbędne i niepotrzebne, ale akcja goniła akcję, i to mi się podobało. Nawet wam powiem, że żałuję troszkę iż się serial zakończył. Mieli taką oglądalność wysoką, ale postanowili zejść ze sceny z uniesioną głową. Uwielbiam scenę, kiedy Omer śpi z tatusiem, który dopiero się dowiedział, że ten mały brzdąc jest jego synem
|
|
|
Post by julia on Nov 24, 2020 18:03:03 GMT
Matthias, lucy, zlitujcie się, nie daję rady, a Wy mi tu jeszcze moją perełkę zamieszczacie serducho Jak tu przejść obojętnie wobec tytułu "Ask ve Ceza"
Tak lucy, pamiętam tę scenę spaceru w deszczu podczas pierwszego rodzinnego wyjazdu Yasemin, Savasa i małego Omera. Bardzo się złościłam, gdy podczas emisji w telewizji bardzo okrojono te sceny. Jak pięknie pokazano sceny bliskości za woalem moskitiery, do tego ta muzyka, no cud , miód i maliny Coś podobnego mieliśmy teraz w "Sen Cal Kapimi". Drugie zdjęcie, to turecki odcinek ósmy. Savas zebrał się na odwagę, a Yasemin odjechała z początkami przyśpieszonego bicia serca. Matthias, też uwielbiam tę scenę, gdy Savas jedzie do Bodrumu, wchodzi do sypialni , bierze Omera za rączkę i ze łzami mówi :"Oglum" serducho
|
|
|
Post by Matthias on Nov 24, 2020 18:05:48 GMT
julia, proszę... Bo zaraz włączę AvC Mnie się również podobała scena jak przychodził do tego "klubu" i wypatrywał Savas naszą Yasemin i w końcu nadszedł ten moment - i to jego niedowierzanie
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 24, 2020 20:30:51 GMT
Chyba to jest wstyd że tego serialu nie oglądałem.
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2020 20:41:41 GMT
Next, no biorąc pod uwagę, ze lubisz fabuły i protów hot, to ten serial powinieneś juz dawno zaliczyć. Tutaj jest naprawdę mocno hot. Matthias, julia, pamiętacie jak po pierwszych odcinkach userzy na zielonym jechali po Yasemin za pierwszy z Savasem? Pamiętam, ze aż cierpiałam kiedy to czytałam
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 24, 2020 20:48:59 GMT
lucy a jest na jakiejś grupie z napisami. To bym kiedyś obczaił.
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2020 20:51:33 GMT
Next, ten serial leciał przecież w naszej tv, także jest z lektorem. Chyba na TPF go widziałam.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 24, 2020 21:03:04 GMT
Że w tv to kojarzyłem.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 24, 2020 21:28:33 GMT
Ja znalazlem odcinki na OK, gdyby trzeba bylo, moge sie podzielic.
|
|
|
Post by julia on Nov 25, 2020 10:58:58 GMT
lucy , ależ tak, pamiętam! Odsądzano ją od czci i wiary, porównania były mocne, potem dostało się jej za "sprzedaż" dziecka. Pieniłam się ze złości , bo nie chciano wziąć pod uwagę szoku, desperacji. Nigdy nie mów nigdy i nie oceniaj, bo nie wiesz człowieku , jakbyś się zachował w traumatycznej sytuacji . Tak do końca siebie nie znamy. Pisano , no jak to , nie chciała spać z narzeczonym na dziesięć dni przed ślubem, a sprowokowała faceta i poszła z nim na jacht za pierwszym razem. Ona nie spodziewała się , że narzeczony ją zdradzi z koleżanką i to w ich wspólnym nowym mieszkaniu, była w szoku. Wsiadła w samolot i zdesperowana weszła do klubu. Wypiła za dużo, chociaż "barman" upominał, że za szybko pije, nawet postawił przed nią słabego drinka, zaczął rozmowę...Yasemin desperacko zapytała : :"Podrywasz mnie, podrywasz czy nie"?! Savas , zapytał :"Lubisz jachty", "Co?!" , "Tekne, tekne...." Yasemin prowadziła ze sobą walkę , mimo tego, że była pijana. Zbliżała się i oddalała...a potem uciekła. Oprzytomniała, wpadła w , ze wstrętem tarła usta. Rozchorowała się. Kobieta , która byłaby wątpliwej moralności , nie wpadłaby w bezdenną i nie chorowałaby z tego powodu. Nie chciała dziecka z nieznajomym mężczyzną, to prawda i to może podlegać różnej ocenie w zależności od poglądów. Urodziła je naciskana przez matkę. Postanowiła je oddać, nie sprzedać, to jest ważne! . To kobieta , która wzięła od niej dziecko trudniła się handlem dziećmi. Pierwszy sygnał, że Yasemin pożałowała tej decyzji, pojawił się , gdy samochód odjeżdżał , a ona zobaczyła czapeczkę , biegła za samochodem , padła na kolana i zaniosła się płaczem. Wróciła bez sił do domu, zaliczyła kilka policzków od matki i natychmiast zawróciła, wiedząc , że musi dziecko odzyskać. Stukała do drzwi, błagała o oddanie dziecka...i tylko dzięki taksówkarzowi odzyskała Omera. Czy nigdy nie miała wyrzutów sumienia? Miała , kiedyś zapytała matkę :"Czy Omer mi wybaczy , to co zrobiłam"? "Przecież on nie będzie o tym wiedział". Poza tym czy kobieta, która oddała dziecko, bo dostała po plecach od matki, tak zaraz , natychmiast mogła się zmienić się w najczulszą matkę? Nie przypuszczam. Pokochałaby dziecko z czasem. Przy okazji wycinania , to w tureckiej wersji była scena, że, szukający Yasemin Savas, po wielu miesiącach był w Bodrumie i zauważył ją, gdy niosła zawiniątko w umówione miejsce, wcześniej minęli się , obejrzał się i chciał zawrócić, ale Cem go powstrzymał, mówiąc, że mu się przewidziało. Oczywiście tych scen nie było w odcinkach , które były w naszej telewizji. Next , to jest lektura obowiązkowa Matthias , wiesz...to jest myśl
|
|
|
Post by Matthias on Nov 25, 2020 15:39:22 GMT
Ja akurat nie pamiętam tej dyskusji. Ja uważam, że postąpiła podobnie jak Asya w Niewiernym. Zemściła się i poszła do łóżka z obcym facetem. W przypadku Yasemin był obcym, ale Asya poszła z "przyjacielem" Wulkana Więc skoro się nie zabezpieczyła Yasemin to trudno. Savas też dobry, gumkę mógł założyć i po problemie, no ale... I mały Omerek się pojawił z tego. Ciekawe co by zrobiły te wszystkie osoby, które mówiły o Yasemin źle.
|
|
|
Post by julia on Nov 25, 2020 17:00:06 GMT
Więc skoro się nie zabezpieczyła Yasemin to trudno. Savas też dobry, gumkę mógł założyć i po problemie, no ale... I mały Omerek się pojawił z tego. Ciekawe co by zrobiły te wszystkie osoby, które mówiły o Yasemin źle. Matthias, , no coś Ty, ona była pijana, z Mehmetem nie spała, jakie zabezpieczenie? A Savas? Do głowy mu nie przyszło, że Yasemin miała jeszcze wianuszek: Ale jedno jest pewne, inaczej nie byłoby Omerka. Savas nawet zapytał, wychodząc spod prysznica: "No dobrze, rozumiem, że chciałaś skończyć z niewinnością, ale dlaczego wybrałaś właśnie mnie"?! Cem nie chciał w to uwierzyć, że Savas był jej pierwszym mężczyzną. Te wszystkie osoby, które mówiły o Yasemin źle to napastliwe, nieznające życia małolaty albo świętoszkowate panie. Nigdy nie mów nigdy!
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 25, 2020 21:15:36 GMT
Ja znalazlem odcinki na OK, gdyby trzeba bylo, moge sie podzielic. Napisz mi na priv jak możesz.
|
|
|
Post by julia on Nov 27, 2020 15:58:02 GMT
Next, jeśli jesteś perfekcjonistą jeśli chodzi o zdjęcia, to wiedz, że krytykowano drgania obrazu. Uważałam to za czepianie się, owszem takie były momenty, ale pamiętajmy, że nie jest to najnowszy serial. W każdym razie mnie to nie przeszkodziło obejrzeć serial kilka razy
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 27, 2020 16:06:28 GMT
W ramo mi przeszkadzało w pierwszym odcinku a potem się przyzwyczaiłem.
|
|
|
Post by lucy on Nov 27, 2020 18:16:06 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 27, 2020 18:23:23 GMT
Obejrzałem Ask ve Ceza, myślałem, że odpadnę po 2 odcinkach, a tu proszę... PRZEPADŁEM na całego. I wytrwałem do samego końca, za co jestem z siebie dumny
|
|
|
Post by lucy on Nov 27, 2020 18:32:56 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 27, 2020 19:54:44 GMT
2 i 3 tak, ale to pierwsze, to nie widziałem go wcześniej .
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 27, 2020 21:46:58 GMT
Jakie tam objęcia były.
|
|
|
Post by julia on Nov 27, 2020 22:03:44 GMT
lucy , znamy, znamy , a ta fotka z zaręczyn super. No i same zaręczyny muzyka, nastrój, żadne tam paralotnie i łodzie podwodne do oryginalnego zaręczania się, no i potem ta hot scena, gdy weszli do domu i Yasemin zdecydowanie przytrzymała rękę Savasa, piękne ujęcie z góry na rzuconą marynarkę Matthias, też jestem z Ciebie dumna Next ,z Ciebie też , że chcesz obejrzeć. Next, cięli i owszem , kto nie widział wersji oryginalnej, to nie zauważył, ale moim zdaniem , to zubożyło serial.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 27, 2020 22:05:54 GMT
Jak skończę soz to mam taki ambitny plan. Chodź i tak mi głowy nie widać z moich zaległości serialowych.
|
|
|
Post by lucy on Nov 27, 2020 23:24:19 GMT
W takim razie jeszcze jedna dawka moich wynurzeń o Cenie Miłości... W serialu nie tylko proci są ciekawi. Jest przemyślana i dynamiczna akcja, ciekawe i zróżnicowane charakterologicznie postaci (w tym nietuzinkowa postać czarnej wdowy Sahnur w kreacji wybitnej Tomris Incer, która wszystkich zachwyciła pomimo, ze była bardzo mroczna i odpychająca. Nie we wszystkich serialach są tego typu postacie). Trzymające się kupy wątki poboczne i najlepiej (ze wszystkich seriali, które oglądałam) napisany wątek protów, który dla mnie jest na wagę złota za to, że pokazał, iż wątek główny może się jednak obyć od głupkowatych zwrotów akcji mających na celu "urozmaicenie" go. Proci w fabule przechodzą przez "labirynt upiorów", które czyhają w każdym niemal zaułku by ich rozdzielić ... ale proci są na szczęście inteligentni i nie ulegają wpływom, nie wpadają w zasadzki i nie poświęcają miłości na ołtarzu szantażu, groźby czy kłamstwa. Piękna muzyka (nawet Adagio Albionioniego było), ładne widoki - bo miejsce akcji to nie tylko Stambuł i scenografia na bardzo wysokim poziomie (w tym protów styliści kreują na modeli i patrzenie na nich to rozkosz - Nurgul była kiedyś przepiękną zgrabną kobietą pełną wdzięku i gracji, a w AvC prawie zawsze miała na sobie szpilki, nienaganny makijaż i obcisłą sukienkę przed kolana, w której wyglądał jak bogini ) ... dopieszczają świetny scenariusz. Ostatni wabik - wiele bliskości, pocałunków i scen miłosnych pomiędzy protami zapierających dech - aż nie wierzyłam, ze oglądam turkisz. W żadnym tureckim serialu, który widziałam nie było takiego wysypu scen miłosnych i "okołomiłosnych" - prawie każde spotkanie protów emitowało żar i pasję między nimi. Ja Murata uwielbiam za bycie amantem w pełnym tego słowa znaczeniu. W Turcji serial był superhitem - miał w I sezonie reyting na poziomie 9-10-11 pkt-ów (reytingu II sezonu nie widziałam). I kolejny filmik fanmeid: youtu.be/8LsRxU1drZc serducho
|
|
|
Post by lucy on Dec 13, 2020 13:44:33 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 23, 2022 17:49:11 GMT
Zwiastuny z TVP 2
|
|
|
Post by Matthias on May 23, 2022 18:55:26 GMT
Jak ja uwielbiam ten serial Szczególnie jedną melodię, taką dynamiczną. Jak znajdę, to ja dodam
|
|