Obejrzę sobie jeszcze raz cały serial i wtedy zapytam Julię o kwestie religijne w razie potrzeby. Chodziło mi jednak o to, że tłumaczenia angielskie są nieco okrojone to znaczy mam wrażenie, że nie wszystko jest przetłumaczone. Nie wpływa to na zrozumienie treści ale, zwłaszcza fragmenty modlitw czy cytaty z Koranu powinny być dokładniejsze.
primavera, myślę, że dla zrozumienia kwestii religijnych bardziej przydatne są dobrze przetłumaczone dialogi w scenach dotyczących wiary, niż same treści modlitw. Z rozmów postaci można wiele wywnioskować, tym bardziej, że tłumaczenie rosyjskie jest dość dokładne i rzetelne. W przeciwieństwie do angielskiego, na które widzę, jest nadal najwięcej narzekań (w odniesieniu do seriali tureckich).
Serial ma wrócić na ekran dopiero w październiku. O ile nic się nie znieni.
Red Goncalar zrobił ogromną różnicę na ekranie jako najczęściej oglądany serial NOW w zeszłym sezonie . Serial, nakręcony przez Ömüra Ataya , jednego z naszych wielokrotnie nagradzanych reżyserów , a napisany przez Necati Şahin, jednego z najlepszych scenarzystów w naszym kraju, pojawi się na planie w pierwszym tygodniu września. Aktualnie planowany termin emisji serialu to ostatni tydzień września… Nie ma jeszcze nowego aktora, który dołączyłby do obsady serialu Red Goncalar w nowym sezonie. Mert Yazıcıoğlu, postać Cüneyda Efendiego, docenionego za imponującą grę aktorską w serialu, ponownie stanie się najgłośniejszymi scenami nowego sezonu. Stwierdzono, że scena opuszczenia serialu przez odnoszącego sukcesy aktora nie odzwierciedla prawdy.
Stwierdzono, że scena opuszczenia serialu przez odnoszącego sukcesy aktora nie odzwierciedla prawdy.
Gdyby było inaczej, to myślę, że dalszy ciąg serialu nie miałby racji bytu. Przypuszczam, że widzowie się domyślali, że Cuneid nie skoczył z akweduktu.
Czy to oznacza, że postać Cüneyda Efendiego pojawi się w drugim sezonie a jego odtwórca Mert Yazıcıoğlu powróci?
Powróci? Przecież nigdy nie odszedł. Nie wyobrażam sobie tego serialu bez Cuneyda.
W ogóle tyle już się zabieram za oglądanie i zabrać się nie mogę, ale najważniejsze, że mimo upływu czasu, absolutnie nie straciłam zainteresowania. Także obejrzę. Kiedyś
Cuneyd zniknął na akwedukcie a ostatnia scena z nim sugeruje kilka kwestii mniej bądź bardziej oczywistych, ja też nie wyobrażam sobie dalszego ciągu bez tej postaci ... Obejrzę sobie serial ponownie przed drugiom sezonem, by bardziej go zgłębić i płynnie przejść do drugiego sezonu.
💥💥💥 Arabowie donoszą, że Serai Kaya otrzymała ofertę dołączenia do serialu Gold „Redbuds”, ale firma produkcyjna dała jej możliwość dołączenia do serialu „Şapkacı Kadınlar ” lub dołączenia do serialu „Kizilcik Serbeti” na jeden sezon.
Seray będzie mogła nawet wziąć udział w dwóch serialach tej samej wytwórni ze względu na opóźnienie w produkcji serialu „Kapelusznicy”, który będzie emitowany na kanale NOW. Sam serial stanie się w nowym sezonie jednym z najważniejszych dzieł firmy.
Kızıl Goncalar, który w zeszłym sezonie stał się najchętniej oglądanym serialem, utrzymując się w przedziale ocen 9-10 w każdy poniedziałek , rozpoczyna swój drugi sezon bardzo ambitną historią. Fabuła rozpocznie się w miejscu, w którym została przerwana w serialu, którego akcja planowana jest na wrzesień i obejmować co najmniej dwa odcinki. Z zakulisowych informacji wynika, że w pierwszym odcinku serialu napisanego przez Şükrü Necati Şahin i wyreżyserowanego przez Ömür Atay , który zostanie wyemitowany 30 września, nastąpi przeskok w czasie. Ponownie, według pierwszych doniesień, z serialu opuści dwójka aktorów, w którym bombowy debiut miała wielokrotnie nagradzana aktorka Tolga Tekin . Do zespołu dołączy aktorka. Meryem ( Ozgü Namal ) będzie miała nowego przyjaciela, którego poznała w więzieniu. Imię postaci i to, kto ją wcieli się w tę rolę, zostanie ogłoszone w nadchodzących dniach.
Ale jak to Tolga Tekin odchodzi? Przecież on dopiero co dołączył i wydawało się, że będzie dla fabuły bardzo ważną postacią. Miał mocno mieszać w drugim sezonie. Nie wyobrażam sobie, by ojciec Cuneyda miał teraz nagle zniknąć. Chyba że podstawią innego aktora...
Ale jak to Tolga Tekin odchodzi? Przecież on dopiero co dołączył i wydawało się, że będzie dla fabuły bardzo ważną postacią. Miał mocno mieszać w drugim sezonie. Nie wyobrażam sobie, by ojciec Cuneyta miał teraz nagle zniknąć. Chyba że podstawią innego aktora...
No właśnie! Chyba, że pojawi się na początku drugiego sezonu by pokazać, że radykałowie, którzy przejęli sektę nie utrzymali władzy! Zobaczymy jak to się potoczy. Nie chciałabym, aby ktos inny zagrał ojca Cüneyda
#KizilGoncalar i #BambaskaBiri nominowane w kategorii „Najlepszy serial telewizyjny” podczas Międzynarodowych Nagród Dramatycznych w Seulu 2024!
Życzę serialowi powodzenia i czekam na nowy sezon. Ciekawa jestem, jak to będzie po tym przeskoku w czasie, kiedy i w jakim wydaniu pojawi się znów Cuneid
Levent i Meryem - dwa połączone światy! Przepiękna scena moim zdaniem Kocham tureckie seriale własnie za to, że komunikacja pozawerbalna jest w nich istotna i tak ładnie pokazana
Zdjęcia do Sorbetu rozpoczną się 28 sierpnia, a do Pąków - 30 sierpnia.
I będą gotowi wypuścić pierwszy odcinek drugiego sezonu Kizil Goncalar już na koniec września? Podejrzewam, że już coś jest nakręcone a te właściwe zdjęcia ruszają 30 sierpnia. Zresztą życzę całej ekipie powodzenia, wytrwałości i żadnych przestojów
A tak a propos! Właśnie obejrzałam ponownie cały pierwszy sezon, tym razem z polskimi napisami i musze powiedzieć, że to był bardzo dobry pomysł, gdyż wiele rzeczy jeszcze dogłębniej zrozumiałam, zauważyłam i skojarzyłam tym razem. Zastanawia mnie jednak wciąż postać Irfana, ciekawe czy jego motyw jeszcze gdzieś wypłynie mimo jego śmierci? Kim była ta szara eminencja i co oznacza jego symboliczne wypicie zatrutej kawy, czy zaserwował mu ją ten młody chłopak? Jak ma się do tego gra w tyktraka czy nardy (wiem wiem to narodowa gra Turków)? No i kim jest ten chłopak itd... itp... Pytań jest wiele moim zdaniem.
Myślę, że im wszystkim detoks od Instagrama się przyda, ale to nie zmienia faktu, że człowiek powinien mieć wybór, a rząd turecki możliwość wyboru im odebrał. Pewnie nie na długo, ale te wszystkie celebrytki (nie aktorki, tylko tzw. "instagramerki"), które od rana do wieczora wrzucają reklamy, z pewnością mocno się zaniepokoiły...
Myślę, że im wszystkim detoks od Instagrama się przyda, ale to nie zmienia faktu, że człowiek powinien mieć wybór, a rząd turecki możliwość wyboru im odebrał. Pewnie nie na długo, ale te wszystkie celebrytki (nie aktorki, tylko tzw. "instagramerki"), które od rana do wieczora wrzucają reklamy, z pewnością mocno się zaniepokoiły...
w punkt!
a tak z innej beczki to moim zdaniem Özcan i Özgü tworzą śliczną parę
W pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać czy Cuneid jako jedyny się jakoś uchronił i myśli trzeźwo (i wykorzystuje "głupotę" innych), czy jest tak bardzo zafiksowany na punkcie tej wiary... mimo wszystko to jednak ta druga opcja. Z jednej strony widać, że chyba trochę mu się odkleiło, ale z drugiej... ja bym go tam nie powstrzymywała w końcówce pierwszego odcinka. Swoją drogą gdybym nie wiedziała, że gra go Mert to chyba bym go nie poznała. Strasznie staro wygląda 🙈
Jak na to że kobiety muszą chodzić zakryte od stóp do głów, wydawane są za mąż w wieku 14 lat i kontrolowane przez męża to Meryem bardzo dużo może... Wychodzi kiedy chce i gdzie chce (najpierw spotkanie z bratową, potem kilka wizyt w domu Leventa) i właściwie nie musi się z tego tłumaczyć. Trochę mnie to zdziwiło... prawie jak ten dym w domu Leventa, kiedy zapytał ją kim jest i co robi w jego domu 🤦♀️ naskoczyła na niego jakby to on zrobił coś złego... No gdybym wróciła z pracy i zastała w mieszkaniu zamiast męża jakiegoś obcego typa z synem to też bym się nieco zdziwiła i chciała wiedzieć kim są 🙈
Ciekawa jestem, czym zajmuje się Hande, bo całymi dniami przesiaduje u Leventa... kiedy trzeba dołożyć się do wypłaty dla opiekunki ojca to pieniędzy nie ma, ale chwilę później mówi Meryem, że ona nie gotuje tylko zamawia gotowe posiłki z restauracji... No, grunt to dobre zarządzanie pieniędzmi 👍 ciekawa jestem też o co poszło jej z tatusiem. Apropo niego... nie potrafię zrozumieć jak ktoś kto jest całkowicie zależny od innych może być dla nich takim chu*em, okropne to jest
Serial porusza dość ciekawe wątki (jestem w szoku, że rtuk nie zdjął go z anteny na wieki wieków) i na razie mi się podoba. Zobaczymy jak będzie dalej i do którego momentu dobrnę.
Zobaczymy jak będzie dalej i do którego momentu dobrnę.
Ależ oczywiście, że dobrniesz do ostatniego odcinka, tak samo jak skończyłaś wszystkie zaczęte książki
Ejj! Skończyłam ostatnio "lato". Co prawda zaczęłam w poprzednie, ale powiedzmy, że musiałam poczekać, bo głupio tak "lato" czytać zimą. 😁 Może zaczniesz oglądać?
Ejj! Skończyłam ostatnio "lato". Co prawda zaczęłam w poprzednie, ale powiedzmy, że musiałam poczekać, bo głupio tak "lato" czytać zimą. 😁 Może zaczniesz oglądać?
Aha, to w ten sposób działa... czyli te dwie z akcją na studiach czekają na jesień, rozumiem. Z taką fabułą i moim obecnym podejściem do tureckich seriali to jest na pewno coś, co po prostu marzę oglądać. Ale może ty obejrzysz więcej niż 5 odcinków
Aha, to w ten sposób działa... czyli te dwie z akcją na studiach czekają na jesień, rozumiem. Z taką fabułą i moim obecnym podejściem do tureckich seriali to jest na pewno coś, co po prostu marzę oglądać. Ale może ty obejrzysz więcej niż 5 odcinków
Zgadza się. 😁 Mam za mało swoich przygód na uczelni (sam przecież wiesz), więc muszę doczytać ciekawsze przygody... Obejrzałam już całe 2, także istnieje duże prawdopodobieństwo, że do 5 dobrnę. Aczkolwiek w poniedziałek już normalnie wracam do pracy, także mogę się nie wyrobić.
Jest to przejmująca historia Meryem, która w wieku 14 lat została wydana za mąż w islamskiej sekcie, a teraz dzielnie walczy o to, by jej córkę Zeynep nie spotkał ten sam okrutny los kiedy zostaje wybrana na pannę młodą bratanka szejka, Cüneyda. Czeka ich burzliwa podróż, pełna napięć i przygód, w której ścierają się konserwatywne i postępowe przekonania. Szejk chce dla Cüneyda moralnie czystej narzeczonej, a starszyzna sekty uważa Zeynep za odpowiednią kandydatkę. Przerażona tym pomysłem Meryem szuka pomocy u swojej szwagierki, nauczycielki Koranu, która przed laty została wydalona z sekty. Biorąc pod uwagę potęgę sekty, obie kobiety powstrzymują się od oficjalnych skarg i decydują się na ucieczkę. Meryem musi najpierw zarobić pieniądze, pracując jako opiekunka sparaliżowanego ojca psychiatry Leventa, świeckiego człowieka, który nie zgadza się z jej przekonaniami, ale chętnie pomaga, ponieważ odrzuca aranżowane małżeństwa. Meryem spotyka się również z okrucieństwem ze strony męża, który chce wydać córkę za mąż i sam szuka drugiej żony. Meryem i Levent zbliżają się do siebie emocjonalnie, ale czeka ich ogromna niespodzianka, gdy odkrywają, że córka Leventa jest w rzeczywistości bliźniaczą siostrą Zeynep, która, jak sądzono, zmarła zaraz po urodzeniu. Zawirowania w ich życiu mogą przybrać na sile. (tłum. lucy)