W pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać czy Cuneid jako jedyny się jakoś uchronił i myśli trzeźwo (i wykorzystuje "głupotę" innych), czy jest tak bardzo zafiksowany na punkcie tej wiary... mimo wszystko to jednak ta druga opcja. Z jednej strony widać, że chyba trochę mu się odkleiło, ale z drugiej... ja bym go tam nie powstrzymywała w końcówce pierwszego odcinka.
Nie zgadzam się, Cüneyd jest duchowym przywódcą sekty, ma swoje problemy związane z traumatycznymi przeżyciami odnośnie matki, ale ma jasny umysł, zbudowany na wierze nie mniej jednak jest spragniony wiedzy i poszukuje pozytywnych zmian w swoim świecie. Nie ma klapek na oczach jak pozostali, dla których liczy się władza w sekcie (Sadi i Hasna) czy ślepe podporzadkowanie przywódcom (pozostali). Z tego powodu tak łatwo został obalony przez swojego tatuśka, reprezentującego fundamentalny islam.
Jak na to że kobiety muszą chodzić zakryte od stóp do głów, wydawane są za mąż w wieku 14 lat i kontrolowane przez męża to Meryem bardzo dużo może... Wychodzi kiedy chce i gdzie chce (najpierw spotkanie z bratową, potem kilka wizyt w domu Leventa) i właściwie nie musi się z tego tłumaczyć. Trochę mnie to zdziwiło...
W przypadku Meryem to nie jest kwestia ile ona może. To inteligentna i myśląca kobieta, głęboko zakorzeniona w swej wierze ale otwarta na świat zewnętrzy, który gdy do niej dociera z jednej strony ja przeraża ale i ciekawi. Pragnie by jej córka mogła się uczyć i nie zmarnowała swojego talentu i inteligencji, wie bowiem, że tak też można być dobrą muzułmanką. To silna kobieta z marzeniami. Poza tym, o ile pamiętam to Meryem i Zeynep sprowadziła do domu Leventa jego żona Beste. Pytanie dlaczego?
Ciekawa jestem, czym zajmuje się Hande, bo całymi dniami przesiaduje u Leventa... kiedy trzeba dołożyć się do wypłaty dla opiekunki ojca to pieniędzy nie ma, ale chwilę później mówi Meryem, że ona nie gotuje tylko zamawia gotowe posiłki z restauracji... No, grunt to dobre zarządzanie pieniędzmi 👍 ciekawa jestem też o co poszło jej z tatusiem. Apropo niego... nie potrafię zrozumieć jak ktoś kto jest całkowicie zależny od innych może być dla nich takim chu*em, okropne to jest
Hande jest dziennikarką, która po długim czasie próbuje skutecznie i rzetelnie opisać sektę , na początku z powodu nielegalnego z punktu widzenia prawa ślubu niepełnoletniej Zeynep, a potem pragnie poznać i pokazać co się dzieje wewnątrz tej sekty. Bezskutecznie, gdyż wszystko tam jest zamiatane pod dywan. O ile pamiętam ma wyjechać z Seçkinem do Hiszpanii.
Ojciec Leventa, jest znanym fizykiem i byłym mężem stanu, wciąż poważanym w środowisku naukowym. Zgorzkniały poprzez swoją nieuleczalną chorobę, zachował jednak radykalne spojrzenie wyraźny rozdział religii od państwa. Daje temu wyraz, gdy w czasie ataku choroby myli Meryem z Beste i brutalnie zrywa jej hidżab z głowy. W nim też dokonuje się powolna zmiana gdy poznaje Zeynep i Meryem. Umiłowanie wiedzy jest bowiem takie samo zarówno u niego jak i u dziewczynce w hidżabie.
Po drugim obejrzeniu tego serialu jeszcze bardziej mnie zaintrygował, ponieważ zobaczyłam w nim znacznie więcej niż tylko historię muzułmanki, której matka za wszelką cenę pragnie, by ona mogła się uczyć. To wielowarstwowy serial, który porusza tak wiele kwestii, pokazuje siłę ludzkich charakterów a przed wszystkim zwraca uwagę na to co się dzieje podczas zderzenia dwóch światów i czy one są rzeczywiście tak bardzo różne?
Nie zgadzam się, Cüneyd jest duchowym przywódcą sekty, ma swoje problemy związane z traumatycznymi przeżyciami odnośnie matki, ale ma jasny umysł, zbudowany na wierze nie mniej jednak jest spragniony wiedzy i poszukuje pozytywnych zmian w swoim świecie. Nie ma klapek na oczach jak pozostali, dla których liczy się władza w sekcie (Sadi i Hasna) czy ślepe podporzadkowanie przywódcom (pozostali). Z tego powodu tak łatwo został obalony przez swojego tatuśka, reprezentującego fundamentalny islam.
Może źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że przez chwilę na początku myślałam, że Cuneyd się próbuje odciąć od tej "organizacji" tylko nie jest w stanie, bo reszta nie pozwala mu stamtąd wyjść. To prawda, że nie jest tak jak inni zafiksowany na punkcie organizacji, ale na punkcie wiary jak najbardziej. Próbuje szukać odpowiedzi na nurtujące pytania, ale niekoniecznie w logice tylko przede wszystkim w fundamentach Koranu. Co nie zmienia faktu, że jest tam osobą najtrzeźwiej myślącą.
W przypadku Meryem to nie jest kwestia ile ona może. To inteligentna i myśląca kobieta, głęboko zakorzeniona w swej wierze ale otwarta na świat zewnętrzy, który gdy do niej dociera z jednej strony ja przeraża ale i ciekawi. Pragnie by jej córka mogła się uczyć i nie zmarnowała swojego talentu i inteligencji, wie bowiem, że tak też można być dobrą muzułmanką. To silna kobieta z marzeniami.
To nie ulega wątpliwości. Miałam na myśli zachowanie Naima. Kiedy wyszła na spotkanie z szwagierką nie musiała się w żaden sposób tłumaczyć z tego gdzie była, mimo że wróciła późnym wieczorem. Podobnie było jak poszła z Zeynep do Leventa. Wystarczyło, że powiedziała, że pomyliły autobus. Jak na moje to słaba kontrola żony przez Naima, biorąc pod uwagę te ich "zasady".
Poza tym, o ile pamiętam to Meryem i Zeynep sprowadziła do domu Leventa jego żona Beste. Pytanie dlaczego?
Obstawiam, że Beste wie, że Meryem jest matką Miry (jestem dopiero po 4 odcinku, więc to tylko moje założenie), wiedziała, że chce wyjechać do Niemiec i sprowadziła Meryem, żeby zajęła się domem i Mirą. Tylko nie zdążyła tego wyjaśnić, bo musiała uciekać przed Leventem.
Hande jest dziennikarką, która po długim czasie próbuje skutecznie i rzetelnie opisać sektę , na początku z powodu nielegalnego z punktu widzenia prawa ślubu niepełnoletniej Zeynep, a potem pragnie poznać i pokazać co się dzieje wewnątrz tej sekty.
Tak, ten wątek pojawił się dopiero w 3 odcinku, więc teraz już wiem.
Tak sobie myślę... Z jednej strony podziwiam osoby, które mają w sobie aż taką wiarę. Ja sama uważam się za osobę wierzącą, ale również trzeźwo myślącą, więc nie jestem w stanie pojąć jak można dać sobie tak wyprać mózg... I nie mam tu na myśli tylko sekt, ale w każdej grupie religijnej zdarzają się tacy fanatycy. Mam do czynienia w miarę bliskim otoczeniu ze świadkami Jehowy, więc to już jest dla mnie kosmos, którego czasem nie potrafię zrozumieć (m.in. kwestii przetaczania krwi czy tego tzw. "wykluczenia"). Tutaj już mamy kolejny level wyżej i mimo że wkurza mnie zachowanie Meryem, bo pozwala na takie traktowanie siebie i swojej córki to jestem w takim samym szoku, że jednak szuka szansy na "ucieczkę" od tego życia.
Alex, skoro jesteś po 4 odcinku to jeszcze wiele ciekawych rzeczy się wydarzy co pozwoli, mam nadzieję na szersze spojrzenie na to co się tam dzieje.
Meryem jest buntowniczka i podejrzewam, że wydana za mąż jako 14-letnia dziewczyna nigdy nie nabrała szacunku do Naima. Naim to życiowy nieudacznik a jednocześnie okrutny i despotyczny człowiek, który w domu wyżywa się na nieposłusznej żonie, która jego zdaniem ma być pod jego całkowitą kontrolą. Ale to nie jest Meryem, ona nie chce zamykać się w skorupie sekty, ona pragnie wolności dla siebie i Zeyneb.
Meryem jest buntowniczka i podejrzewam, że wydana za mąż jako 14-letnia dziewczyna nigdy nie nabrała szacunku do Naima.
Pytanie jak wyglądało jej życie przed tym "ślubem". Teoretycznie oba jej zachowania mogą być dziwne: to że faktycznie próbuje szukać lepszego życia dla siebie i córki oraz to że nadal gdzieś tam nie potrafi się stanowczo od tego odciąć. Mnie chyba dziwi bardziej to pierwsze, bo zazwyczaj ludzie znajdujący się w takich grupach nie są w stanie myśleć racjonalnie. Jeśli Meryem do śmierci rodziców była wychowywana w normalnym otoczeniu i dopiero później ta organizacja się nią "zajęła", wydając ją za mąż to jest to jakieś wytłumaczenie. Jeśli wchodzisz w taką grupę znając inne życie to masz bardziej trzeźwe podejście. Jeśli jesteś wychowywany od urodzenia w jakiś przekonaniach, religii itp to właściwie nie masz szans na inne myślenie. To, że wydają cię za mąż w wieku 14 lat też po prostu akceptujesz, bo myślisz, że tak musi być. Rzadko kiedy się zdarza, że ktoś po latach nabiera przekonania, że to w co wierzył całe życie jest błędem. Zwłaszcza, że ma ograniczone możliwości, bo nie ma kontaktu z ludźmi z zewnątrz, dostępu do internetu czy chociażby telewizji. Ciekawa jestem, czy będzie coś wspomniane o dzieciństwie Meryem, jeszcze przed śmiercią rodziców.
Zapomniałam napisać, ale Mert jest świetny w roli Cuneyda.
Pytanie jak wyglądało jej życie przed tym "ślubem". Teoretycznie oba jej zachowania mogą być dziwne: to że faktycznie próbuje szukać lepszego życia dla siebie i córki oraz to że nadal gdzieś tam nie potrafi się stanowczo od tego odciąć. Mnie chyba dziwi bardziej to pierwsze, bo zazwyczaj ludzie znajdujący się w takich grupach nie są w stanie myśleć racjonalnie. Jeśli Meryem do śmierci rodziców była wychowywana w normalnym otoczeniu i dopiero później ta organizacja się nią "zajęła", wydając ją za mąż to jest to jakieś wytłumaczenie. Jeśli wchodzisz w taką grupę znając inne życie to masz bardziej trzeźwe podejście. Jeśli jesteś wychowywany od urodzenia w jakiś przekonaniach, religii itp to właściwie nie masz szans na inne myślenie. To, że wydają cię za mąż w wieku 14 lat też po prostu akceptujesz, bo myślisz, że tak musi być. Rzadko kiedy się zdarza, że ktoś po latach nabiera przekonania, że to w co wierzył całe życie jest błędem. Zwłaszcza, że ma ograniczone możliwości, bo nie ma kontaktu z ludźmi z zewnątrz, dostępu do internetu czy chociażby telewizji. Ciekawa jestem, czy będzie coś wspomniane o dzieciństwie Meryem, jeszcze przed śmiercią rodziców.
Zapomniałam napisać, ale Mert jest świetny w roli Cuneyda.
O ile pamiętam , ale mogę się mylić, to Meryem wyszła za mąż po śmierci rodziców więc może nie miała wyjścia, a z punktu widzenia sekty małżeństwa nieletnich to norma. Może coś się pojawi więcej na temat historii Meryem w drugim sezonie.
Faktycznie Mert jest genialny w roli Cüneyda, zresztą moim zdaniem serial ma wyjątkowo świetną obsadę
Meryem jest buntowniczka i podejrzewam, że wydana za mąż jako 14-letnia dziewczyna nigdy nie nabrała szacunku do Naima. Naim to życiowy nieudacznik a jednocześnie okrutny i despotyczny człowiek, który w domu wyżywa się na nieposłusznej żonie, która jego zdaniem ma być pod jego całkowitą kontrolą. Ale to nie jest Meryem, ona nie chce zamykać się w skorupie sekty, ona pragnie wolności dla siebie i Zeyneb.
Nie nabrała szacunku do Naima, bo nigdy nie czuła się kochana. Gdyby czternastolatka czuła się bezpieczna z Naimem i przynajmniej lubiana, to po takiej traumie, jak strata rodziców, doceniłaby to i zapewne zakochałaby się w nim. A tymczasem, prymityw od razu pokazał swoje oblicze, zrobił z niej służącą , pomiatał nią , oczywiście w imię Allaha i regułami sekty. O ile sobie przypominam , to Meryem nie miała chusty na głowie, więc dopiero za sprawą Naima znalazła się w sekcie.
O ile sobie przypominam , to Meryem nie miała chusty na głowie, więc dopiero za sprawą Naima znalazła się w sekcie.
Faktycznie, teraz sobie też o tym przypomniałam. Ten fakt chyba tłumaczy jej "nieposłuszeństwo wobec sekty", mimo, że Meryem jest osobą wierzącą w Allaha. A Naim - szkoda gadać ... w ostatnim odcinku sekta pokazała mu co o nim myśli (choć osobiście nie jestem za takimi rozwiązaniami)
Red Sprouts zamiata nagrodę Branży Seriali Filmowych i Telewizyjnych F بLM- SAN z 9 nominacjami w różnych kategoriach 🤯😍🔝 -Kategoria Najlepszy Serial: Red Sprouts -Kategoria Najlepszy aktor: Utalentowany Mart Yazigi Oglu -Kategoria Najlepszy Aktor Drugoplanowy Celine Oztork -Kategoria Najlepszy Wschodzący Aktor: Mina Demertash -Asma Shingor - kategoria Najlepszy scenariusz: Nagati Shaheen - Najlepsza reżyseria: Omar Atai i Ozgor Sfimli. Również: Najlepszy scenarzysta w filmie: Nagy Shaheen w Ataturku. Wręczenie nagród odbędzie się w najbliższy poniedziałek 9 września.
Kevser i Lokman dołączają do Kızıl Goncalar, który powróci na ekran 30 września. Serial Kızıl Goncalar to jeden z seriali telewizyjnych, który zrobił różnicę w zeszłym sezonie. Wyreżyserowany przez Ömüra Ataya i napisany przez Şükrü Necati Şahin serial będzie w dalszym ciągu wstrząsał widzami swoimi historiami z nowego sezonu. Pierwszy odcinek serialu rozpocznie się w miejscu, w którym zakończył się finał sezonu. Choć po uwięzieniu Meryem miał miejsce szereg wydarzeń, niesamowita zemsta, jaką Vahid (Tolga Tekin) próbował dokonać na Cüneydzie (Mert Yazıcıoğlu) za pomocą Zeynepa (Mina Demirtaş), zaskoczy wielu. Pod koniec pierwszego odcinka nastąpi przeskok w czasie o 10 miesięcy. Bohaterowie Kevsera i Lokmana wezmą udział w serialu, w którym omówione zostaną wydarzenia, o których będzie mowa i omawiane. Trwają negocjacje w sprawie dwóch nowych graczy.
Kevser i Lokman dołączają do Kızıl Goncalar, który powróci na ekran 30 września. Serial Kızıl Goncalar to jeden z seriali telewizyjnych, który zrobił różnicę w zeszłym sezonie. Wyreżyserowany przez Ömüra Ataya i napisany przez Şükrü Necati Şahin serial będzie w dalszym ciągu wstrząsał widzami swoimi historiami z nowego sezonu. Pierwszy odcinek serialu rozpocznie się w miejscu, w którym zakończył się finał sezonu. Choć po uwięzieniu Meryem miał miejsce szereg wydarzeń, niesamowita zemsta, jaką Vahid (Tolga Tekin) próbował dokonać na Cüneydzie (Mert Yazıcıoğlu) za pomocą Zeynepa (Mina Demirtaş), zaskoczy wielu. Pod koniec pierwszego odcinka nastąpi przeskok w czasie o 10 miesięcy. Bohaterowie Kevsera i Lokmana wezmą udział w serialu, w którym omówione zostaną wydarzenia, o których będzie mowa i omawiane. Trwają negocjacje w sprawie dwóch nowych graczy.
Zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Jakiś czas temu pojawiło się info, że pierwsze dwa odcinki ściśle będą powiązane z wydarzeniami kończącymi sezon 1, a potem nastąpi wyraźny przeskok w czasie. Mam nadzieję, że serial mimo to utrzyma wysoki poziom i dostarczy nam niezapomnianych wrażeń pod względem scenariusza i gry aktorskiej.
Czyli Tolga Tekin jednak nie odszedł z serialu? W sumie dziwne byłoby, gdyby odszedł, skoro dopiero dołączył, rola jest ciekawa, a serial ma doskonałe noty.
Czyli Tolga Tekin jednak nie odszedł z serialu? W sumie dziwne byłoby, gdyby odszedł, skoro dopiero dołączył, rola jest ciekawa, a serial ma doskonałe noty.
Przecieki podają, że pierwszy odcinek to będzie walka o odzyskanie loży derwiszów to Tolga Tekin czyli Vahid musi sie pojawić. Możliwe, że potem zninie z serialu. Dowiemy się już wkrótce
Mert, Selen Öztürk i Tolga Tekin także wzięli udział w dzisiejszym programie na żywo, zorganizowanym w celu zbiórki funduszy na wsparcie dla dzieci dotkniętych trzęsieniem ziemi z 6 lutego, aby mogły kontynuować naukę.
Serial Kızıl Goncalar cieszył się dużą popularnością od pierwszego odcinka w zeszłym sezonie i znalazł się w pierwszej trójce najczęściej oglądanych seriali telewizyjnych. Jutro ruszają zdjęcia do plakatu serialu wyreżyserowanego przez Ömüra Ataya i napisanego przez Şükrü Necati Şahin. Na plakacie pojawią się Özgü Namal, Özcan Deniz, Ercan Avcı, Mert Turak, Mert Yazıcıoğlu, Mina Demirtaş i Tolga Tekin .
Po przybyciu Vahida jego pojedynek z synem Cüneydem nadal będzie pozostawiał ślad w serialu. Vahid, którego okrucieństwo nie zna granic , sprawi Zeynep (Mina Demirtaş) bardzo trudne chwile. Tymczasem uwięziona matka Zeynep, Meryem (Özgü Namal), przydarza się szokującemu wydarzeniu . Ogłoszono, że do serii dołączą dwie nowe postacie. Skupiono się na nazwiskach o dużych zdolnościach aktorskich do tych ról. A rolę Kevsera otrzymał Selen Kurtaran . Ścieżka Meryema skrzyżuje się z Kevserem w więzieniu.
Po przybyciu Vahida jego pojedynek z synem Cüneydem nadal będzie pozostawiał ślad w serialu. Vahid, którego okrucieństwo nie zna granic , sprawi Zeynep (Mina Demirtaş) bardzo trudne chwile. Tymczasem uwięziona matka Zeynep, Meryem (Özgü Namal), przydarzy się szokujące wydarzenie . Ogłoszono, że do serii dołączą dwie nowe postacie. Skupiono się na nazwiskach o dużych zdolnościach aktorskich do tych ról. A rolę Kevsera otrzymała Selen Kurtaran . Ścieżka Meryem skrzyżuje się z Kevserem w więzieniu.
Selen Kurtaran zagrała w trzech serialach: Kirgin Çiçekler - Porzucone Kwiaty, Bahtiyar Ölmez - Bahtiyar Nie Umiera i Galip Dervis (remake Monka). Ma w dorobku też kilka filmów nie jest więc nowicjuszką i zobaczymy jak wpasuje sie w ten serial.
Czekam pełna ciekawości Będzie przeskok w czasie, więc na pewno Cuneid wróci po latach, ale czy po to ,aby zasiąść na tronie, na który go przed laty wybrano - wątpię. Interesuje mnie wątek Meryem
Czekam pełna ciekawości Będzie przeskok w czasie, więc na pewno Cuneid wróci po latach, ale czy po to ,aby zasiąść na tronie, na który go przed laty wybrano - wątpię. Interesuje mnie wątek Meryem
Moja ciekawość też chce być zapokojona przecieki z planu sugerują, że będzie jeszcze mocniej i ostrzej niż w sezonie 1 cokolwiek to ma znaczyć. Powrót Cüneyda na tron byłby zbyt oczywisty, wiuęc podejrzewam, że jesli to nastapi to wiele się zdarzy.
Mnie też ciekawi wątek Meryem ale i Leventa, czy nadal będa utrzymywać ta niezwykłą relację czy ich światy zupełnioe sie oddalą?
Jeszcze trochę cierpliwości do pierwszego odcinka nowego sezonu ....
Drugi sezon „Red Goncalar” rozpocznie się 30 września dzięki efektownemu scenariuszowi napisanemu przez Şükrü Necati Şahina i mocnej obsadzie. Bardzo wartościowy aktor dołącza do obsady serialu sygnowanego przez Gold Film w reżyserii Ömüra Ataya . Emin Gürsoy, który jest pamiętany dzięki swojej postaci Kuşçu w serialu Deli Yürek, podpisał umowę z „Kızıl Goncalar”.
Emin Gürsoy dołączy do zespołu w 2. odcinku 2. sezonu serialu, w którym brał udział w roli Lokmana, który zostanie wyemitowany 7 października. Z otrzymanych informacji wynika, że ścieżki Cüneyda (Mert Yazıcıoğlu) i Lokmana skrzyżują się.