|
Post by Matthias on Nov 11, 2020 14:09:50 GMT
Tytuł: Bana Sevmeyi Anlat / Naucz mnie kochać Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Kerem Çatay Reżyseria: Mesude Erarslan Scenariusz: Deniz Akçay Katıksız Kanał: Fox Emisja: 26/08/2016 - 30/01/2017 Dzień tygodnia: Piątek Gatunek: Dramat , Romans Ilość odcinków: 22 Emisja na Dizi: 30 maja 2022 - 23 września 2022 Ilość odcinków: 85 Opis:by Klasa Wyższa Alper jest cenionym kucharzem, mającym własną restaurację. Żonaty z Berną i posiadający z nią córkę Cicek. Z powodu ciągłych kłótni, postanawiają się rozstać. Pewnego dnia, brat Alpera - Cihan, szuka Onura, aby odzyskać pieniądze z wynajmu restauracji. Niestety okazuje się, że Onur je ukradł. Berna także poszukuje Onura. Cihan, wiedząc o potajemnym związku Berny i Onura, postanawia opowiedzieć prawdę bratu. Podczas jazdy Berny i Cihana, w wyniku kłótni, dochodzi do śmiertelnego wypadku. Cihan umiera, a Berna zapada w śpiączkę. Alper jest zmuszony zaopiekować się córkami Cihana. Ponieważ Onur ukradł pieniądze przeznaczone przed wypadkiem na wynajem restauracji, Alper musi sprzedać zarówno restaurację jak i swój dom. Hashmet, bizmesmen, chce otworzyć swoją własną restaurację. Jego prawa ręka - Engin - wspomina swojemu szefowi, że jego przyjaciel Alper jest kucharzem. Hashmet postanawia z nim zawrzeć współpracę. Od tej chwili oboje stają się dla siebie partnerami. Dodatkowo Hashmet pragnie, aby Alper zjawił się na jego ślubie. Leyla mieszka w Niemczech wraz z ojcem, macochą, przyrodnią siostrą, przyrodnim bratem oraz swoim synkiem. Przez pewien okres czasu była mężatką, lecz postanowiła zerwać z ojcem swojego dziecka. Jej ojciec, Salih, od wielu lat pracuje dla Hashmeta. Pewnego dnia Hashmet potrzebuje tłumacza, a jej ojciec wspomina mu, że Leyla jest znakomitą tłumaczką. Po kilku dniach, Hashmet postanawia poślubić za wszelką cenę Leylę. W dniu ślubu ucieka, ponieważ słyszy rozmowę Hashmeta z pewnymi ludźmi aby kogoś zabili. Uciekając z wesela, wsiada do pierwszego napotkanego samochodu prowadzonego przez Alpera. Alper wkrótce odkrywa, że musi się kryć przed Hashmetem. Nie tylko ze względu na porwanie jego narzeczonej lecz także z powodu wielu uczuć, które z czasem ujrzą światło dzienne.. Obsada:Kadir Doğulu - Alper Eren Seda Bakan - Leyla Aydin Mustafa Üstündağ - Hasmet Tugcu Dolunay Soysert - Canan Güngör Kadir Çermik - Salih Aydin Mahperi Mertoğlu - Ayla Aydin Cemil Büyükdöğerli - Onur Bozan Bihter Dinçel - Suzan Giray Serdar Özer - Engin Kargi Aslı Orcan - Berna Eren Bahadır Vatanoğlu - Hakverdi Aydin Mine Kılıç - Ezgi Günes
|
|
|
Post by lucy on Jul 1, 2021 10:23:15 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 4, 2021 18:27:44 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 8, 2021 14:28:28 GMT
Serial dołączył do oferty Dizi. Tytuł międzynarodowy: Wings of love
Jeśli nie uraczą nas Meandrami miłości, serialem z Keremm Bursinem z "miastem" w tytule, Kara Sevdą i UFAK'iem, bo to wszystko już u nas było, to może BSA pojawi się i u nas.
|
|
|
Post by elysa7 on Jul 8, 2021 17:52:42 GMT
To była chyba moja pierwsza turecka drama. Strasznie byłam wciągnięta w oglądanie, aż do końca. Te zbiegi okoliczności, absurdy, ach co to był za serial! Ale mimo to dobrze mi się go oglądało
|
|
|
Post by Matthias on Jul 8, 2021 18:07:32 GMT
Nie wierzę Serial, mający przekład, i do którego się przyczyniłem, doczekał się swej premiery
|
|
|
Post by lucy on Jul 8, 2021 19:26:21 GMT
Matthias, ten serial jeszcze nie trafił do Polski. Na razie tylko do oferty Dizi.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 10, 2021 8:54:57 GMT
Matthias, ten serial jeszcze nie trafił do Polski. Na razie tylko do oferty Dizi. Wiem, ale i tak mnie bardzo cieszy ta informacja
|
|
|
Post by lucy on Jul 17, 2021 13:00:53 GMT
Jeśli nie uraczą nas Meandrami miłości, serialem z Keremm Bursinem z "miastem" w tytule, Kara Sevdą i UFAK'iem, bo to wszystko już u nas było, to może BSA pojawi się i u nas. Na razie się serial u nas nie pojawi, bo Dizi uraczyło nas KS i UFAK'iem. Pewnie potem nam wcisną Meandry i ten serial z Keremem.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 17, 2021 13:56:41 GMT
Serio? Przecież już to leciało...
|
|
|
Post by lucy on Jul 19, 2021 12:00:20 GMT
Serio? [img style="" src="::fe4b0a1b4716:: Przecież już to leciało... Widownia Dizi i TVP to zupełnie inne widownie. A i kanały nie mają ze sobą nic wspólnego. Obstawiam, że to nie koniec powielania na Dizi seriali już wyemitowanych na innych kanałach.
|
|
|
Post by lucy on Apr 23, 2022 19:20:03 GMT
Serial "Naucz mnie kochać" po raz pierwszy w PolsceJest to opowieść o Leyli (Seda Bakan), która po rozwodzie wraz ze swoim synkiem postanawia wyprowadzić się z Niemiec i wrócić do Turcji. Samotna matka wkrótce poznaje zamożnego Haşmeta (Mustafa Üstündag), z którym pracuje jej ojciec. Pewnego dnia mężczyzna potrzebuje tłumacza, a Salih (Kadir Çermik) mówi mu, że jego córka zna kilka języków. Gdy biznesmen poznaje Leylę, zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia i po zaledwie kilku dniach chce ją poślubić. Kobieta zgadza się, ale w dniu ceremonii odkrywa, że jej przyszły mąż jest przestępcą. Decyduje się więc na ucieczkę od niebezpiecznego mężczyzny, wskakując do przypadkowego samochodu. Tak też poznaje Alpera (Kadir Dogulu), który pomaga jej ukryć się przed Haşmetem. Wkrótce rodzi się między nimi prawdziwe uczucie. Produkcja Naucz mnie kochać szturmem podbiła serca widzów i została sprzedana do 45 krajów na całym świecie. DIZI pokaże serial jako pierwsza stacja telewizyjna w Polsce. (Dizi) i.imgur.com/NKMDGZH.jpg
|
|
|
Post by Matthias on Apr 23, 2022 19:33:49 GMT
W końcu ludzie się doczekają . Ciekaw jestem, jak się serial przyjmie. P.s. Witaj z powrotem lucy
|
|
|
Post by lucy on Apr 23, 2022 19:59:05 GMT
Matthias, zbyt małą widownię ma Dizi, żeby jakikolwiek serial miał się szanse na nim przyjąć. W dodatku wałkują na nim ciągle to samo i chyba nikt tego kanału nie traktuje na serio. P.s. Witaj z powrotem lucy Matthias,
|
|
|
Post by lucy on Jun 8, 2022 22:18:32 GMT
Polecacie ten serial? Kto go oglądał wcześniej?
|
|
|
Post by Matthias on Jun 9, 2022 14:07:52 GMT
lucy mnie się bardzo podobał Z sensem zakończone, wątki otwarte zostały pozamykane. I melodie mi się podobały z tego serialu
|
|
|
Post by lucy on Jun 9, 2022 14:30:43 GMT
lucy mnie się bardzo podobał Obejrzałam wczoraj odcinek i muszę przyznać, że mnie wciągnął. Sedy Bakan nie widziałam jeszcze w żadnym serialu i na razie trudno mi cokolwiek napisać o jej występie. No Kadir wypadł charyzmatycznie. Widzę, że jest tu też prokuratorek z Cesur ve Guzel i wujek Mirana w Hercai w jednej osobie. Bardzo lubię aktora. Niemniej teraz, kiedy się okazało, że Yasak zagości na TVP2... ... chyba to jego wybiorę do oglądania.
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 9, 2022 15:34:13 GMT
Ale ten serial ma tylko 22 bolumy (jakieś 65 na nasze), więc się wyrobisz do premiery Yasakka.
|
|
|
Post by lucy on Jun 10, 2022 13:32:59 GMT
Nie wyrobię się, bo do tego czasu wyjdzie tylko +/- 20 odcinków. A jeszcze zamierzam oglądać Pieśń Pożądania. Niemniej serial mi się podoba i skoro Matthias pisze, że trzyma poziom do samego końca, to czuję się dodatkowo zmotywowana i jakoś go wcisnę. Poza tym jest to dla mnie okazja, by poznać (od strony aktorskiej) wielu aktorów, na których jeszcze nie trafiłam w turkiszach. Właściwie to z innych ról znam tu tylko czterech: i.imgur.com/9hKPQSR.pngJestem obecnie po 4 odcinkach i mój apetyt nie słabnie. Akcja się ładnie rozkręciła, postacie się zarysowały (niektóre nawet rokują komediową odskocznię, co zawsze bardzo cenię w serialach, szczególnie tych o bardziej dramatycznej, przytłaczającej historii), klimacik zawiązał. A etap ten jest w przeliczeniu na tureckie - dopiero 2 odcinkiem, co jest na duży plus, bo często i gęsto seriale potrzebują więcej czasu, by przykuć uwagę widza i go przekonać do dalszego oglądania. Co do muzyczki to powoli się do niej przekonuję. Na początku wydawała mi się za mocna, za ostra, ale się oswoiłam. Bardzo mi się podoba gra Kadira. Nie sądziłam, że jest aż tak charyzmatycznym aktorem. Szkoda, że od czasów serialu tak bardzo stracił na wyglądzie. Aż jestem ciekawa jak się zaprezentuje w nadchodzącym serialu na Star. Protka też sobie nieźle radzi, ale na razie będę powściągliwa w jej ocenie. Trochę się zawiodłam na ekspresowym tempie zdemaskowania przed Leylą niedoszłego męża. Zaintrygowała mnie ta postać, bo pomimo oczywistych przesłanek za niekibicowaniem jej (w końcu to bezwzględny mafiozo) ma w sobie coś co przyciąga, jakąś tajemniczość, za którą się chyba kryje trudna przeszłość, utrata wiary w wartości (?), być może zdrada (?)... i podświadome, choć prawie zabite pragnienie odzyskania tego czegoś utraconego. Leyla potrafiła je wskrzesić i miałam nadzieję na trochę scen z serii "mafiozo odzyskuje człowieczeństwo/ serce mafioza zaczyna mięknąć..". Niestety chyba już po ptakach, bo teraz kiedy uciekła sprzed ceremonii ślubnej, będzie ją pewnie ścigał. Na szczęście wie dlaczego uciekła, więc jest mała szansa, że ją udobrucha. Pewnie jej powie, że to co usłyszała ma jeszcze inne, drugie dno... Hitem było zdanie: "gdy wiąże się dwoje golców, rodzi się z tego żebrak" Pamiętasz Matthias z czyich ust padło?
|
|
|
Post by lucy on Jun 10, 2022 13:46:21 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 10, 2022 14:02:10 GMT
lucy oj, już nie pamiętam Ja mam parę scen, do których wracam. Ale nie będę spojlerował, bo one są później .
|
|
|
Post by lucy on Jun 10, 2022 15:41:11 GMT
lucy oj, już nie pamiętam [img style="" src="::girl_cray2:: To słowa Saliha kiedy krzyczał na syna, żeby sobie wreszcie wybił z głowy "tą" miłość. Bo ten chciał na bilet z Niemiec do Stambułu, żeby do niej polecieć, bo ją kocha. A Salih na to: "jaka miłość?! widzieliście się raptem kilka razy..." Znalazłam zdjęcie z obsadą. Poza tym gra tutaj jeszcze protka z Seversin. i.imgur.com/QUYICoB.png
|
|
|
Post by lucy on Jun 11, 2022 18:36:16 GMT
Jestem już prawie na bieżąco z Dizi. Dokładnie po 9.odcinku. Matthias, dzięki że mnie zachęciłeś do oglądania, bo serial jest naprawdę świetny. Tak mi się go dobrze ogląda, że aż się nabawiłam lęku, że zaraz cały czar pryśnie jak to nierzadko się dzieje w turkiszach... czyli, że początek jest cacy, a potem męczenie widza, albo kpienie z niego. Bardzo polubiłam Ezgi. Pod wieloma względami przypomina mi Dilarę z IG. Od samego początku miałam wrażenie, że już gdzieś tą aktorkę widziałam i wreszcie mnie oświeciło, że przecież grała w Zumruduance, tyle, że postać trzecioplanową i nie miała zbyt wiele do grania. i.imgur.com/3lp3h6p.jpgZamarzyło mi się nawet, żeby się Engin (prawa ręka mafioza) w niej zakochał, bo po kilku wspólnych scenach bardzo pasują mi do siebie. Nie wiem dlaczego, ale lubię takie wątki. W Seref Meselesi też uwielbiałam miłosny wątek pomiędzy Deryą, a mafiozem. Pomimo, że początkowo chciałam, aby zniknął z fabuły (trochę mi przypominał ciapaka i średnio wierzyłam jego postaci). No i zniknął, ale jak na złość dopiero kiedy się do niego przekonałam. Prot coraz bardziej mi się podoba. Nie dość, że jest dobry, uczynny i uczciwy to jeszcze jest bystry i zaradny. Prawie już odkrył romans żoneczki hipokrytki. Ciekawe, czy babsko się szybko wybudzi z tej śpiączki. Od początku jej nie lubiłam i było mi na rękę, że chce rozwodu. Czuję jednak, że kiedy wróci do żywych to zmieni plany. Ciekawe kiedy się Salih (ojciec protki) natknie na byłą żonę. Oboje krążą wokół mafioza, więc prędzej, czy później na siebie wpadną. I czekam jeszcze co nawywija braciszek protki. Jego imienia się chyba nigdy nie nauczę. Ta jego ukochana, z którą uciekł ma wiecznie kwaśną minę, także nie sądzę, że ten związek długo potrwa. Patrząc tutaj na Ilaydę nigdy bym nie pomyślała, że w przyszłości będzie grać protki.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 11, 2022 20:46:29 GMT
lucy chciałbym Ci przypomnieć, że na zielonym, miałem przez dłuższy czas pewnego gifa z dwójką bohaterów Nic więcej nie powiem. Jak znajdę tego gifa, to go zamieszczę tutaj
|
|
|
Post by lucy on Jun 11, 2022 21:08:44 GMT
Matthias, nie ma takiej opcji, żebym "pamiętała", bo ja do turkiszy dołączyłam znacznie później, niż Wy. Ale na zieleńcu pamiętam Twój pastelowy podpis z Hercai. Ja tego aktora, który gra Engina, pomocnika mafioza uwielbiam od jego pierwszej sceny w "Meandrach uczuć". No nigdy nie trafiłam na serial, w którym by mógł pokazać pełną gamę swoich możliwości. Do tego wygląda jak prawdziwy amant, a zawsze gra albo drugie, albo trzecie skrzypce. Także się wolę na nic nie nastawiać. Ale już w pierwszej scenie... tej kiedy się wkradł do mieszkania Ezgi i czekał po ciemku aż dziewczę wróci, zaiskrzyło mi na ekranie. A potem w drugiej... kiedy oparty o samochód czekał na nią przed domem, było to samo. Także mam chrapkę na taki wątek. Podsycają go jeszcze sceny kiedy się Engin wypowiada z pewną pogardą o małżeństwie i miłości.
|
|
|
Post by lucy on Jun 15, 2022 13:48:54 GMT
Trochę za wcześnie się wzięłam za ten serial. Mogłam się jeszcze wstrzymać miesiąc, dwa, aż się nazbiera więcej odcinków. Człowiek się już odzwyczaił od oglądania w tempie telewizyjnym. Jestem po 11. odcinku. Jestem zaskoczona, że akcja się posuwa tak szybko do przodu. Myślałam, że Engin jeszcze długo będzie tkwił w niewiedzy, że Leyla nie tylko zna jego przyjaciela Alpera, ale i pomieszkuje w jego domu. Nawet kiedy Alperowi padła komórka i Engin nie mógł go uprzedzić, że jest w drodze do niego, myślałam, że scenarzyści się jedynie drażnią z widzem (nie powiem, idzie im to świetnie, tak samo jak i budowanie napięcia) i do spotkania vis-a-vis nie dojdzie, tymczasem w najmniej oczekiwanym momencie Engin wyskoczył niczym królik z kapelusza, w dodatku prosto na Leylę i Engina. Ale i tak się nie boję, że wyda ją przed mafiozem, bo już w pierwszej chwili dopadły go dylematy, które czuję, że będą w nim narastać. Swoją drogą trochę to dziwne, że Engin i Alper są ze sobą w stałym kontakcie i znają się jak łyse konie, a jeden o drugim prawie nic nie wie (notabene w drugą stronę jest wręcz przeciwnie). Na takie ładne foto trafiłam. Tej sceny jeszcze nie było. i.imgur.com/JdGlyKZ.jpgA sceny z mamfiozem bardzo lubię. Pomimo, że wzbudzają niepokój...
|
|
|
Post by julia on Jun 15, 2022 21:46:26 GMT
Trochę się zawiodłam na ekspresowym tempie zdemaskowania przed Leylą niedoszłego męża. Zaintrygowała mnie ta postać, bo pomimo oczywistych przesłanek za niekibicowaniem jej (w końcu to bezwzględny mafiozo) ma w sobie coś co przyciąga, jakąś tajemniczość, za którą się chyba kryje trudna przeszłość, utrata wiary w wartości (?), być może zdrada (?)... i podświadome, choć prawie zabite pragnienie odzyskania tego czegoś utraconego. Leyla potrafiła je wskrzesić i miałam nadzieję na trochę scen z serii "mafiozo odzyskuje człowieczeństwo/ serce mafioza zaczyna mięknąć..". Niestety chyba już po ptakach, bo teraz kiedy uciekła sprzed ceremonii ślubnej, będzie ją pewnie ścigał. Na szczęście wie dlaczego uciekła, więc jest mała szansa, że ją udobrucha. Pewnie jej powie, że to co usłyszała ma jeszcze inne, drugie dno... Uciekła, ale z kolei ten kandydat na męża ani przez moment nie wzbudził we mnie niczego , poza niechęcią. Ten fałszywy i skorpioni uśmiech pod wąsem nie podobał mi się u Hasmeta od początku. Jestem w tej chwili po piątym tureckim odcinku, nie wiem ile to będzie po podziale na krótsze Bardzo polubiłam Ezgi. Pod wieloma względami przypomina mi Dilarę z IG. Od samego początku miałam wrażenie, że już gdzieś tą aktorkę widziałam i wreszcie mnie oświeciło, że przecież grała w Zumruduance, tyle, że postać trzecioplanową i nie miała zbyt wiele do grania. A ja ją dobrze pamiętam z "Kefaret" z roli wstrętnej, podstępnej. Ukrywała i uznała wyłącznie za swoje porwane dziecko , choć wiedziała, kim są rodzice. Serial ogląda mi się bardzo dobrze Dzięki lucy, za zachętę Protki nigdy nie widziałam, Jest sympatyczna, a jej postać to z tych , które cierpią za coś w czym nie zawiniły. Kadir, jako Alper, jak zawsze jest bardzo dobry i z przyjemnością się na niego patrzy. Zaś Cannan (matka Leyli) to kopia Mirandy Priestly z "Diabeł ubiera się u Prady" To tyle pierwszych spostrzeżeń.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 16, 2022 13:43:56 GMT
Canan (matka Leyli) jest boska julia - ja również odniosłem wrażenie, że to Miranda Presley . Mnie od samego początku Ezgi i Engin uwiedli, i w sumie bardziej im dopingowałem niż głównym bohaterom
|
|
|
Post by Matthias on Jun 16, 2022 13:44:25 GMT
Przyjaciółka tego całego Mafiozo, określiła mianem "Chomik" W sumie, jakby nie patrzeć, coś tam go przypomina.
|
|
|
Post by lucy on Jun 16, 2022 15:07:02 GMT
Serial ogląda mi się bardzo dobrze Dzięki lucy, za zachętę "] (...) Jestem w tej chwili po piątym tureckim odcinku, nie wiem ile to będzie po podziale na krótsze A ja miałam nadzieję, że razem tu pokomentujemy, ale widzę, że wolisz julia oglądać sama... Ja jestem dopiero po odcinku 12 (dzisiaj wieczorkiem obejrzę 13), czyli w trakcie 4 tureckiego. Uciekła, ale z kolei ten kandydat na męża ani przez moment nie wzbudził we mnie niczego , poza niechęcią. Ten fałszywy i skorpioni uśmiech pod wąsem nie podobał mi się u Hasmeta od początku. No jest mafiozem, więc święty nie jest. Niemniej jego intencje względem Leyli nie były przecież złe. Jak dla mnie bardziej antypatyczna jest siostrzyczka protki. Ale już abstrahując od tego kto jest jaki, uważam że postać Hasreta bardzo wiele wnosi do fabuły. Na samych protach byśmy tu za daleko nie zajechali. Zaś Cannan (matka Leyli) to kopia Mirandy Priestly z "Diabeł ubiera się u Prady" Bardzo słabo pamiętam ten film. Nie lubię Meryl Streep i kompletnie nie rozumiem jej fenomen... co więcej aktorka nie podobała mi się w ani jednej roli. Pewnie dlatego wszystkie dość szybko mi się zacierają w pamięci i trudno mi z czymkolwiek je skojarzyć. Zaś Cannan mi się bardzo podoba. Kiedy ją widzę, wiem, że będzie ciekawie.
|
|