Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 11, 2020 15:53:18 GMT
Tytuł: Paramparça - Rozdarte serca Wytwórnia: Endemol Shine Turkey Producent: Özlem Yurtsever, Gökhan Tatarer, H. Hakan Eren Reżyseria: Hasan Tolga Pulat Scenariusz: Cevdet Mercan (1 - 31), Altan Dönmez (32 - 97) Kanał: Star TV Emisja: 1 grudnia 2014 - 27 marca 2017 Gatunek: Dramat, Familijny Ilość sezonów: 3 Ilość odcinków: 97 Emisja na TVP 1: 8 marca 2016 - 7 października 2017 Ilość odcinków: 83 Opis:Losy dwojga ludzi pochodzących z różnych środowisk przecinają się przez wypadek. Gülseren (Nurgül Yeşilçay), młoda i piękna dziewczyna w ciąży mieszka w biednej dzielnicy w Stambule, wpada pod samochód i zostaje przewieziona do szpitala, gdzie rodzi. Tymczasem Dilara (Ebru Özkan), żona bogatego biznesmena, w tym samym szpitalu rodzi swoje dziecko. Ze względu na podobieństwo ich nazwisk, dzieci zostają błędnie przekazane niewłaściwym rodzicom: Gülseren dostaje dziewczynkę Dilary, Dilara córkę Gülseren. Piętnaście lat później Gülseren nadal mieszka w biednej dzielnicy w Stambule z córką Hazal (Alina Boz) i jej szwagierką Keriman (Nursel Köse). Stara się dać z siebie wszystko, żeby wychować swoją córkę po tym jak jej mąż Özkan (Tolga Tekin) ją opuścił. Pracuje w małym sklepie jako sprzedawczyni. Tymczasem Dilara mieszka z córką Cansu (Leyla Tanlar) i synem Ozanem (Burak Tozkoparan) w dużym domu nad Bosforem. Chociaż prowadzi luksusowe życie klasy wyższej, jej związek z mężem Cihanem (Erkan Petekkaya) przechodzi kryzys. Obsada:Nurgül Yeşilçay ....................... Gülseren Gülpınar Erkan Petekkaya ....................... Cihan Gürpınar Ebru Özkan ....................... Dilara Gürpınar Alina Boz ....................... Hazal Gülpınar Leyla Tanlar ....................... Cansu Gürpınar Burak Tozkoparan ....................... Ozan Gürpınar Civan Canova ....................... Rahmi Gürpinar Tolga Tekin ....................... Özkan Gülpınar Nursel Köse ....................... Keriman Akçatepe Cemal Hünal ....................... Alper Tek Güneş Emir ....................... Solmaz Tek Ahu Yağtu ....................... Candan Soylu Ertuğrul Postoğlu ....................... Yıldırım Altun Elvin Aydoğdu ....................... Derya İhsan Berk Aydın ....................... Serkan Aslıhan Kapanşahin ....................... Şeyda Ayta Sözeri ....................... Nezaket Bülent Düzgünoğlu ....................... Osman Yunus Güner ....................... Mehmet Pınar Erincin ....................... Nuray Gamze Balım ....................... Meral Aylin Eren ....................... Beril Ayhan Bozkurt ....................... Engin Bahtiyar Demir ....................... Bahtiyar Özlem Yaylacıkoral ....................... Emine Funda Dönmez ....................... Sema Yaşar Kara ....................... Azmi Volkan Bora Dilek ....................... Suat Nalan Basaran ....................... Hacer Nuray Kanal ....................... Zehra Zühre Gökdağ ....................... Müge Ömer Kılıç ....................... Yağız Onurcan Kırşan ....................... Teoman Simay Barlas ....................... Öykü
|
|
|
Post by Matthias on Dec 7, 2020 17:31:54 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2020 14:35:50 GMT
⚡ Endemol Medya zbankrutował dawno temu, niestety sprawy sądowe ciągną się do dzisiaj. Sąd właśnie orzekł, że Alinia Boz i Leyla Tanlar otrzymają zaległe wynagrodzenie za serial Paramparca. Firma jest winna Alinie 150 tys. lir tureckich za 15 odcinków plus odszkodowanie za szkody moralne tj. 10 tys. lir. Leyla ma otrzymać 30 tysięcy lir tureckich za 3 odcinki i 6 tysięcy lir za szkody moralne. Stąd wiadomo, że młode gwiazdeczki turdizi, które dopiero rozpoczynają swoją karierę, zarabiają 10 tysięcy lir za odcinek. A tu coś dla fanów owych aktorek. Ja umarłam. I moje biedne uszka mi odpadły. youtu.be/Z1MlqZfq26g
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 20, 2020 15:00:29 GMT
lucy, jak to możliwe, że te wytwórnie tak bankrutują? Stacje im nie płacą czy co? Co do wynagrodzeń, to ja to rozumiem tak, że dzisiaj Alinie za te 15 odcinków należy się 150 tys. (czylio 10 tys./odcinek) - nie wiadomo, czy taka była pierwotna gaża. Być może była większa, ale sąd miał na uwadze, że firma splajtowała i obniżył kwoty tak, aby firma była w stanie je wypłacić poszkodowanym. Tak myślę... 10 tys. lir za tydzień pracy to na nasze 4.900 zł albo nieco ponad tysiąc eurasów. Nie opłaca się.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 21, 2020 22:10:25 GMT
Do drewnianej gry aktorskiej doszła drewniana wokalistka. Jak to moja babcia mawiał jak się umie wszystko to tak naprawdę nie umie się nic.
|
|
|
Post by Alex on Dec 30, 2020 20:23:30 GMT
Trochę się zastanawiałam nad tym serialem, bo pierwszy sezon był dostępny tylko w opcji z lektorem, jeśli chciałam po polsku oglądać, a przyzwyczajona już jestem do napisów... Ale się przemogłam i zaczęłam oglądać, no i w sumie gdyby nie ten lektor i podział odcinków na 45-minutowe to pewnie tak daleko bym nie dobrnęła. Zostało mi chyba z 10 odcinków pierwszego sezonu, wcześniej jeszcze chciałam chociaż go dokończyć, ale w sumie po co? Drugiego sezonu i tak bym nie zaczynała, bo z dwugodzinnymi odcinkami do tego z napisami bym nie wytrzymała, a i postaci za którymi nie przepadałam bardziej lub mniej było o wiele więcej niż tych, które lubiłam. Jak widziałam Keriman to mi się nóż w kieszeni otwierał, podobnie z Özkanem czy Hazal... Proci też mnie irytowali, a już szczególnie Gulseren. Taka super mamusia, a Cansu czasem traktowała jak zabawkę. Dziewczyna chciała z nią być, zamieszkać, a ona kiedy tylko pojawił się problem to ją olewała i odsyłała do Dilary. No serio? I oczywiście Cansu zamiast się wtedy wypiąć na Gulseren to jeszcze ją błagała, żeby nie odchodziła, chociaż ona miała to w du***. Jedynym co mi się podobało i trzymało tak długo przy serialu była relacja Cansu i Ozana. serduszkoo Bardzo mi się podobały ich wspólne sceny. Może też dlatego, że zawsze chciałam mieć starszego brata, a Ozan jest takim przykładem brata idealnego w tej relacji Poza tym chciałabym kiedyś zobaczyć Leylę i Buraka w jakimś serialu jako parę. Tutaj czasem miałam wrażenie, że zapomną o tej braterskiej miłości i ich spikną, ale to za mocne by chyba było
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 30, 2020 20:39:23 GMT
Ja nigdy jakoś nie miałem ochoty na ten serial. A sama alina w obsadzie mnie odstrasza.
|
|
|
Post by Alex on Dec 30, 2020 20:52:22 GMT
Alina tutaj działała mi na nerwy tak jak napisałam już, ale w Ask 101 mi się podobała. To zupełnie nie mój typ bohaterki, ale lepiej jej wychodzi granie takich zadziornych buntowniczek niż płaczek. Trafiłam na niego przypadkiem, zobaczyłam chyba jakiś fragment i kuzynka kiedyś oglądała, szybko jej to poszło, więc uznałam, że musi być całkiem dobry. Ale widocznie ona ma więcej cierpliwości ode mnie
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 30, 2020 20:56:15 GMT
Dla tego jak się jakiś serial z nią pojawia, to mi się zapala wielka czerwona lampka. Nie wchodź w to, szkoda twojego czasu.
|
|
|
Post by Alex on Dec 30, 2020 21:07:22 GMT
Next za Ask 101 możesz się wziąć, tam jest całkiem niezła. Poza tym to tylko 8 odcinków, niektóre nawet po 30 minut (podobno przez to, że RTUK kazał pousuwać sceny z Selahattinem )
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 30, 2020 21:14:18 GMT
A to co tam tak strasznego było. Niech sobie rtuk popatrzy na sceny w serialu Bridgerton. Tam są dopiero fajne sceny.
|
|
|
Post by Alex on Dec 30, 2020 21:16:52 GMT
Next właśnie się zastanawiałam ostatnio jak wyglądają seriale zagraniczne na Netflixie w Turcji... Też je cenzurują? No jak to co strasznego? Homoseksualiści
|
|
|
Post by Atahan on Dec 30, 2020 21:41:24 GMT
Poza tym chciałabym kiedyś zobaczyć Leylę i Buraka w jakimś serialu jako parę. Nie ty jedna. Do dziś żyję marzeniami, że zobaczę ich jako parę jeszcze raz. Tutaj czasem miałam wrażenie, że zapomną o tej braterskiej miłości i ich spikną, ale to za mocne by chyba było Patrz na sezon 3. EDIT: Nie, dobra! Mi się aktorzy pomieszali. Na zdjęciach myślałem, że to Burak, a teraz włączyłem 1. odcinek 3. sezonu i to jednak nie Burak.
|
|
|
Post by Alex on Dec 30, 2020 21:57:59 GMT
Atahan może będzie nam dane W sumie w scenie finałowej podczas ponownego ślubu Cihana i Dilary, trochę tak wyglądało jakby oni coś razem, ale nie wiem. Może Mavi będzie wiedziała, bo chyba ten serial tłumaczyła?
|
|
|
Post by Mavi on Dec 30, 2020 23:31:04 GMT
Fakt 1: Nurgul odchodzi w 50 odcinku, więc możesz przewinąć. AlexFakt 2: Nie, między postacią Leyli a postacią Buraka nic, bo nadal są rodzeństwem. Tyle, że tyle przeszli, że się jeszcze bardziej zżyli. Fakt 3: Oglądaj 2 i 3 sezon. Baris Falay w tym serialu to złoto i warto przynajmniej dla niego przewinąć. serducho
|
|
|
Post by Alex on Dec 31, 2020 12:28:45 GMT
Mavi , w sumie jak skończę te seriale, które teraz oglądam to się może za niego wezmę. Ale rozłożę sobie to chyba na jeden odcinek tygodniowo, bo więcej z Keriman nie wytrzymam Już jak ją widzę to mnie chole** bierze, a jak się jeszcze odezwie to...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 31, 2020 17:54:22 GMT
Next właśnie się zastanawiałam ostatnio jak wyglądają seriale zagraniczne na Netflixie w Turcji... Też je cenzurują? No jak to co strasznego? Homoseksualiści U mnie nie było cenzury, aż się zawstydziłem że ich podglądam w takich intymnych scenach. A było na co patrzeć, bardzo dobrze to odwzorowali w końcu romans. Ale nie zdziwił bym się jak na rejony konserwatywne zostały obcięte. Ale to wtedy było by siedem odcinków, parę tych scen jest i to nie tylko protów.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 11:31:01 GMT
Ten serial nie zostal wyemitowany w calosci w Polsce?
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 11:50:19 GMT
Ten serial nie zostal wyemitowany w calosci w Polsce? Wyemitowany został tylko pierwszy sezon
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 1, 2021 13:29:37 GMT
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 13:36:02 GMT
@rafaelcaen, słaba oglądalność. Chociaż serial wystartował podobno bardzo dobrze, na początku był emitowany chyba we wtorek wieczorem, później weszła jakaś nowość i przenieśli go na sobotę, więc oglądalność spadła. Często też w czasie jego emisji odbywały się jakieś wydarzenia sportowe i Paramparca była nimi zastępowana, a oglądalność leciała w dół. Pod koniec, żeby jeszcze niby próbować go ratować wrócili do emisji we wtorki wieczorem, ale było już za późno.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 1, 2021 13:36:06 GMT
TVP wpadło na "idealny" pomysł by emitować serial raz w tygodniu (wtorek, 21.00). Co chwilę były jakieś zmiany, albo odcinków z przyczyn sportowych itp. nie było. Potem przesunęli emisję na niedzielę na ok. 15.00, po jakimś czasie serial wrócił na wtorki, potem dali po dwa odcinki. Na końcu przenieśli emisję na sobotę bodajże ok. 11 przed południem. Tak więcej, widzów się wykruszało. Pisałem kiedyś z Panią, która pracowała w TVP jako doradca programowy pisała, że za brak kontynuacji trzeba podziękować Kurskiemu bo to on miał jakieś ciągle problemy. Za pewnie gdyby serial trafił do codziennej ramówki poleciały by wszystkie odcinki.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 13:49:47 GMT
Poza tym chciałabym kiedyś zobaczyć Leylę i Buraka w jakimś serialu jako parę. Nie ty jedna. Do dziś żyję marzeniami, że zobaczę ich jako parę jeszcze raz. Dżizas Krajst, mówicie o rozdygotanej? Leyla jest wg mnie baaardzo nerwowa jakby miała ADHD i przez to chaotyczna przez co w roli, którą gra nie potrafi wywołać autentycznych emocji. Widząc ją na ekranie, szybko udziela mi się ta jej nadpobudliwość psychoruchowa i sama zaczynam się mimowolnie trząść także aktorka wpadła u mnie na czarną listę.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 18:00:51 GMT
lucy, no Leyla nie jest jakąś super dobrą aktorką, ale bardzo dobrze mi się oglądało jej sceny z Burakiem. Miała z nim o wiele lepszą chemię niż z Tolgą w FiS, w ogóle połączenie ich to była według mnie porażka, wytrzymałam tylko połowę odcinka
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 20:13:09 GMT
W Outlander w pierwszym sezonie jest scena gwałtu, jak Jamie oddaje się Jonathanowi za puszczenie wolno Claire i jego przyjaciół. (Jonathan miał obsesje na punkcie Jamiego.) To nie była miła scena, skatował go i zgwałcił. To pomyśl sobie że to się dzieje na netflixie w Turcji.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 21:07:12 GMT
Next coś mi się wydaję, że ten serial w Turcji dostał bana... Tak sobie myślę, że to strasznie smutne jest, taka dyskryminacja... Ale zaczyna się już trochę o tym mówić, aktorzy zaczynają wspierać lgbt, ale czy to coś zmieni? niemoc
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 21:18:44 GMT
A no smutne, chodź w Polsce nie ma lepiej. Aybüke Pusat na insta zawsze o tym głośno mówi jakoś niedawno był chyba dzień lgbt i Aybüke na insta udostępniała. Next coś mi się wydaję, że ten serial w Turcji dostał bana... Ogólnie serial jest bardzo dobry. Ta scena tego gwałtu była jedna ale ważna i dużo wnosząca do fabuły. Jak go Claire leczyła nie dawał się dotknąć bo się brzydził siebie. Bardzo pięknie to rozegrane i na pewno fanów za serce chwyciło. Były sceny seksu między protami ale to było ładnie nagrane, nie było w nich nic pruderyjnego. A zresztą w jakim my czasach żyjemy. Dzieci się wszystkiego z sieci dowiadują bo rodzic się wstydzi pogadać. Ja dorastałem w czasach gdzie nie miałem dostępu do sieci więc były gazety.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 22:16:15 GMT
Ja nie rozumiem w ogóle, jak kogoś może AŻ TAK interesować życie drugiego człowieka, żeby mu do łóżka zaglądać. No niech sobie ludzie śpią z kim chcą, nam nic do tego. Można tego nie popierać czy nie uważać tego za do końca naturalne, ale przecież to nie jest nasza sprawa, niech każdy sobie żyje jak chce... Next, wygooglowałam sobie ten serial, ale raczej się nie skuszę. Nienawidzę seriali historycznych, kostiumowych. Poza tym Netflix mnie jakoś odpycha, nie wiem dlaczego. Do tej pory obejrzałam jedynie dwie jego produkcje. Jedną było Ask 101, drugą Mesjasz - niby miał być drugi sezon, ale podobno Netflix się wystraszył zbytniego poruszenia środowisk religijnych i zrezygnował. W ogóle mam tak, że zupełnie nie ciągnie mnie do tych wszystkich hitów. Wszyscy oglądali "Grę o tron", "Dom z papieru", a ja je omijałam i dalej omijam szerokim łukiem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 22:43:49 GMT
Wiesz co ja też nie lubię seriali kostiumowych, z wyjątkiem tych brytyjskich . Co do seriali amerykańskich, to ja w nich siedziałem jeszcze zanim Netflix powstał . Była strona napisy pl z tamtąd brałem napisy pobierałem odcinek obejrzałem i usunąłem. Pamietam ze jak przychodził nowy sezon to przeglądałem wszystkie zwiastuny z nowych Seriali i se zaznaczałem które chce oglądać . Netflix znów nie taki straszny. Lucyfera ci polecam . Tam gra brytyjski aktor Tom Ellies. W stanach jest inaczej , na początku zamawiają pilot serialu jak się podoba stacji to kręcą dalej. I dopiero w trakcje sezonu jak serial nie ma oglądalności to jest około 10\12. A jak ma dostaje zamówienie na cały sezon. A jak się kończy sezon i serial sobie radzi stacja od razu zamawia kolejny Cały sezon. I jest też przerwa zimowa około 2 miesięcy i sezon się kończy w maju.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 22:58:15 GMT
A ja kostiumówki uwielbiam Na seriale nie mam czasu, ale film sobie od czasu do czasu zapuszczam. Ostatnio widziałam Księżną i Kochanka Królowej, oba cudowne.
|
|