Deleted
|
Post by Deleted on Jan 9, 2021 13:29:18 GMT
lucy, w pelni sie zgadzam, ale nie o to mi chodzilo. Chodzilo mi o to, czy zdejma go przed 10. odcinkiem czy wciaz beda patrzec, tak jak do tej pory, jak rozwija sie sytuacja.
|
|
|
Post by lucy on Jan 9, 2021 13:37:01 GMT
W sumie to nie wiem, czy go ciągną, bo mają nadzieję, czy, bo nie mają gotowych następców.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 9, 2021 21:26:14 GMT
ODCINEK 6 Cały To jest ewidentnie najlepszy odcinek od samego początku! Dużo się działo, ale na wstępie sprawy techniczne. Zmiana reżysera bardzo na plus. Serdar sprawował się bardzo dobrze i mówiąc szczerze byłem sceptycznie nastawiony na zmianę, ale Baris mnie pozytywnie zaskoczył. Przede wszystkim zmieniło się oświetlenie. Poprzednie odcinki miały znacznie żywsze barwy, natomiast obecnie wszystko jest stonowane, a kolory ciepłe. Zmieniły się też ujęcia, jest więcej zbliżeń na twarz, czy też takich zabaw z kamerą, bardzo mi się to podoba. Mogę już przejść do serialu. Tu się robi taki klasyczny klimat tej scenarzystki. Liczbę osób pozytywnych/dobrych można policzyć na palcach jednej ręki: Serra, Selim, Onur, Nil* i te dwie przyjaciółki Serry, ale one się malutko pojawiają. Przy Nil postawiłem gwiazdkę, bo ona jest trochę dziwna, strasznie nienaturalnie sztuczna. Tu nie chodzi o wygląd, a o charakter. Pod względem charakteru jest często bezpłciowa, przytakuje i tyle. Cała reszta knuje jakieś intrygi i chce się mścić na innych. Podoba mi się zagrywka ze szpiegowaniem Selima. Ten podejrzewa Asenę i ma do tego pełne prawo, ale bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie zagrywka scenarzystki. Biricik zamontowała ten program w 2. odcinku i już wtedy nagrano, jak Asena podgląda, żeby to wykorzystać miesiąc później. U wielu innych scenarzystów zapewne byłby to jedyny wątek ciągnięty przez cały odcinek... Okazuje się, że Selim w wieku 18 lat spowodował jakiś wypadek, w którym umarł człowiek. Jak się okazuje ten człowiek zmartwychwstał i przyszedł na urodziny prota. Wszyscy w szkoku, no jednak nie wszyscy. Asena by to zaplanowała? Te nabotoksowane policzki jej prawie wybuchały ze szczęścia. Ciekawi mnie, dlaczego Ihsan płaci temu człowiekowi za udawanie zmarłego. A Asena odkryła brudny sekret żonki tego 'zmarłego' i ją szantażuje. Nic z tego nie rozumiem. Myślałem, że ona myśli, że Ihsan jej płaci, więc dlatego wynajęła detektywa, żeby wyciągnął na jaw jej romans, ale czy byłaby taka szczęśliwa widząc go na urodzinach Selima. To mi się trochę wszystko mija i tam pewnie będzie niezła intryga. Burak zamienił się już w psychopatę. To jego spojrzenie pełne nienawiści kierowane na Selima i Serrę na urodzinach. Oj, on pewnie sporo będzie mógł tu nakręcić, a jak jego będzie nakręcać Biricik, to już całkiem. Swoją drogą, żal mi jej. Po tym odcinku już wiem, że to nie jej wina, że jest taka, jaka jest. To wina jej toksycznej matki. Jak ona się zachowywała po tym, gdy do sieci wypłynęło nagranie, na którym jej córka wymusza wymioty. Zamiast ją wspierać, pocieszyć i zrobić wszystko, żeby ją wyleczyć z bulimii, to ta co robi? Rzuca jej telefonem, bo dzwoni Eda i ma udawać, że nic się nie stało + zajmować się imprezą dla Selima. Denerwuje mnie ta kobieta. W ogóle gdzie jest ojciec? W 2. odcinku, gdy zastała ją przed laptopem ze słodyczami powiedziała chyba coś w stylu "Niech ojciec się dowie." - do tej pory się nie pojawił. Chciałbym napisać, że byłoby dobrze, gdyby zobaczył prawdziwą twarz żony, ale może on nie jest od niej wcale lepszy. A kto nakręcił Biricik? A no Nazlim. Na czyje zlecenie? A no na zlecenie Zeynep. Obstawiam już teraz: Zeynep zakochała się w Selimie, ale stwierdziła, że skoro ona nie może go mieć, to Biricik tym bardziej + pomiatanie przez Biricik jej przyjaciółkami... Robi się ciekawie. Nilgun powiedziała, że Ihsan był jej pierwszą i jedyną miłością. Zatem jej małżeństwo musiało być pozbawione miłości. Ale miała z nim dwójkę dzieci. Chyba, że się okaże, że Serra lub Yusuf są dziećmi Ihsana. On lubi robić skoki w bok, a sama Asena powiedziała, że jest bardzo niebezpiecznym człowiekiem. Kto wie, czy to nie on doprowadził do błędnych decyzji męża Nilgun i to przez niego, żyją teraz tak, jak żyją. Alternatywka (nie wiem nadal jak ona ma na imię) tak mnie w ostatnim odcinku wkurzała, ze miałam ochotę jej przylutować w łeb czymś ciężkim. Ona jest NAJGORSZA!. Córka scenarzystki, to musi mieć wątek... Ona ma na imię Nazlim, ale brat Aseny mówi na nią Nazan. Postać łasa na kasę, sprzedaje przyjaciółkę... ale dla mnie to się zaczyna robić taki młodzieżowy Yasak. Każdy kopie pod sobą dołki. I Nazlim gra tu największe skrzypce. Współpracuje z Biricik przeciwko Serrze, jednocześnie kopiąc pod nią dołki z Zeynep. A Eda? Ona jeszcze nie korzysta z jej usług, albo Burak. Nie pojawiła się za to w tym odcinku Idil...
|
|
|
Post by Atahan on Jan 11, 2021 17:34:48 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 11, 2021 20:45:25 GMT
Po Yemin w którym Ozge wyglądała jak sierota. Tak w Sol Yanım przeszła przemianę, wygląda jak milion dolarów. serduszkoo Gökberk ale ci się trafił skarb.
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 13:46:21 GMT
Nadchodzi babcia Beren..
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 12, 2021 18:15:40 GMT
Odcinek był super. Ale nie czuje się na siłach by tak wszystko analizować jak Atahan. Który jak zwykle potrafi wyłapać różne, fajne, ciekawe niuanse Każdy pod sobą kopie. Oprócz naszych kochanych protów. Ale widać, że Serra jest już gotowa by jeśli będzie trzeba zacząć grać nieczysto. Selim w sumie też jest na takie zagrania zdolny. Kurcze, jak oni razem świetnie wyglądają Serra i jej wielkie wejście Ozge jest taka śliczna Tak myślę, że Selim będzie potrzebował mnóstwo wsparcia od Serry. Nie ważne co się będzie działo ona musi stać przy nim, bo inaczej chłopak się rozpadnie. Jego siostra jest nikłym wsparciem. Niestety. Bardzo mi szkoda mimo wszystko Bircik i Aseny. Obie są głęboko nieszczęśliwe, a robią dobrą minę do złej gry. Matka Bircik powinna dostać porządnie w tyłek. Aż nie chce myśleć, że przecież są tacy "rodzice" na świecie... Burak! Rety, niech oni dobrze poprowadzą tą postać. Bo to może być niesamowity psychopata! Liczę, że tego nie zmarnują.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 12, 2021 22:09:03 GMT
Burak! Rety, niech oni dobrze poprowadzą tą postać. Bo to może być niesamowity psychopata! Liczę, że tego nie zmarnują. 3x TAK! Jak zobaczyłem to jego spojrzenie, gdy wchodził na imprezę urodzinową Selima. Ok, Burak i Selim mieli wyjątkową relację między sobą, ale Emre tak dobrze wyszło bycie villanem w tej scenie (i obstawiam, że taki był zamysł na postać: skoro Biricik knuje, to do kompletu musi być Burak), że wolę go chyba jako tego intryganta. I masz rację, co do Aseny i Biricik. Asena przy ojcu i tej cioci (nie wyłapałem z kontekstu czy ona jest jej ciocią, czy macochą i tylko mówi do niej ciociu) jest taka prawdziwa. Dalej pamiętam scenę, jak Sevgi dała jej prezent urodzinowy: tani, ale od serca. Asena się popłakała. A Ihsan? Traktuje ją, jak zabawkę i mówiąc, że może ją wystawić za drzwi bez grosza chyba jasno powiedział, że nie jest niezastąpiona. Nawiązuję do YE ze względu na scenarzystkę, ale przypomniało mi się, jak w 1. odcinku "Yasak Elma" Halit powiedział Ender, żeby poszła na botoks, bo niedługo będą wyglądać, jak równolatkowie. To jest ten sam typ mężczyzny. Za to rodzice Biricik myślą, że pieniądze dają całkowite szczęście. Nie dali uczucia, stąd obsesja za Selimem (myślę, że nie tyle za Selimem, a za kimś kto by ją kochał i wmówiła sobie, że to będzie Selim) i bulimia, bo skoro Selim jej nie kocha, to coś z nią musi być nie tak, prawda? Musi być brzydka, albo gruba. To wcale nie tak, że on ją traktuje jak koleżankę. Który jak zwykle potrafi wyłapać różne, fajne, ciekawe niuanse
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 12, 2021 22:42:59 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 22:47:53 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 12, 2021 22:50:12 GMT
O to będzie ciekawie. Pewnie będzie po stronie selima.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 13, 2021 18:45:50 GMT
Burak będzie miał obsesje na punkcie Serry. Pytanie jak to wykorzystają. Nie wiem po co Asena dalej trwa w tym związku. Nic z tego tak naprawdę nie ma. Ludzie z ich towarzystwa i tak mają wyrobione zdanie o Asenie, pieniędzy też nie. A jak już sama wie, mężulek łatwo ją może załatwić, jak mu podskoczy. Liczę, że babcia będzie po stronie Selima. I pytanie, bo nie wiem, to matka jego matki, czy ojca?
|
|
|
Post by Atahan on Jan 13, 2021 19:42:09 GMT
Nie wiem po co Asena dalej trwa w tym związku. Nic z tego tak naprawdę nie ma. Ludzie z ich towarzystwa i tak mają wyrobione zdanie o Asenie, pieniędzy też nie. A jak już sama wie, mężulek łatwo ją może załatwić, jak mu podskoczy. Mężuś jest sponsorem. Żyje w złotej klatce. Niby klatka, ale jednak złota. Obraca się w klasie wyższej, a widać jak żyje jej rodzina. No i jest jeszcze marką, teraz zaczęła tworzyć własną kolekcję. I może coś jeszcze skrywa. I pytanie, bo nie wiem, to matka jego matki, czy ojca? To matka Ihsana, słysząc rozmowę w zwiastunie. 7. Odcinek 2. Zwiastun www.youtube.com/watch?v=QpFsVYkHWSsKanał na YouTubie po 1,5 miesiącu emisji ma już ponad 500 tyś subskrypcji. Szkoda, że wszyscy oglądają ten serial w necie, a nie w tv. Moje słodziaki
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 13, 2021 21:30:42 GMT
Ale oni mają schizowe spojrzenie, aż dreszcz po mnie przeszedł.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 10:38:37 GMT
Wg Birsen ocena dzisiejszego odcinka będzie decydująca i zadecyduje o losach serialu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 14, 2021 10:55:42 GMT
Wydaje mi się że chyba wielkiego skoku oglądalności nie będzie. A szkoda bo serial jest fajny.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 14, 2021 11:00:58 GMT
Z tego, co widziałem, to Birsen poinformowała tylko, że aktor grający Buraka (Emre Bey) dołączył do obsady serialu "Yetis Zeynep", który jest kręcony dla Exxen.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 11:11:51 GMT
Wygląda, ze to usunęła, bo też nie widzę. No inne konta już tą wiadomość rozprzestrzeniły. Np.:
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 14, 2021 18:52:23 GMT
Jak już znalazłam zwiastun z napisami angielskimi to już wiedziałam czyja to matka Ale dzięki No właśnie. Asena żyje w klatce. Sama o tym też wie. Rodzinie swoim małżeństwem też specjalnie nie pomogła. Zobaczymy jak jej domownicy zareagują na wieść o jej ciąży. I jak to będzie chciała wykorzystać. Bo może i już kocha swoje nienarodzone dziecko, ale jakoś będzie chciała je poniekąd wykorzystać. Chcę więcej na ekranie tej dwójki. Niech razem knują przeciwko Serze i Selimowi Znając słabe zagrywki Bircik, Serra zaraz się zorientuje co i jak Miejmy nadzieje, że do tego 10 odcinka serial dotrwa.
|
|
|
Post by mira on Jan 15, 2021 8:28:35 GMT
Zdaje się, że wczoraj powtórka Marasli osiągnęła lepszy wynik niż ten serial. Ja akurat nie oglądam Sol Yanim, ale wygląda na to, że ma sporo polskich fanów. Nie wiem, czy dane będzie zbyt długo się nim cieszyć (Za to Marasli zaczęłam oglądać i podoba mi się )
|
|
|
Post by lucy on Jan 15, 2021 9:33:18 GMT
Obstawiam, że gdyby wczoraj była Cukurova byłby spadek, a nie wzrost. Notabene te + 0,15% i + 0,42% i tak nie spowodowały żadnego drgnięcia w tabelce. Ozge na pewno znajdzie pracę, no szkoda mi Cansela Elcin, bo to kolejna klapa (w dodatku zaliczona pod rząd) w jego dorobku.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 15, 2021 18:17:27 GMT
Nie spodziewałam się jakiegoś nie wiadomo jakiego wzrostu. No, ale cóż. Ja dziś mam zamiar obejrzeć odcinek. Na suwaku zerknęłam wczoraj i ta scena z początku Selima i Serry Jacy oni razem są piękni. Jak z obrazka.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 15, 2021 21:12:41 GMT
Odcinek 7 Do 1:11:00 Asena dalej dyskretnie pociąga za sznurki, ale coś mi tu nie gra. Ona dowiedziała się, że Ihsan daje komuś pieniądze i tym samym odkryła kobietę (której imienia nie pamiętam) i jej romans z jakimś mężczyzną. Czyżby ona manipulowała tą kobietą, która jest w sytuacji bez wyjścia i musi wykonywać polecenia Aseny, bo inaczej na światło dzienne wyjdzie jej romans? Babcia ma występ gościnny, więc długo w serialu nie zabawi. Sceny Selima i Serry faktycznie bardzo fajne, ale na horyzoncie już jest Burak z Biricik. Ona znalazła Selima i zaczęła przeżywać wypadek, a on przyszedł do niego, jednak drzwi otworzyła mu Serra. Wbrew jego zachowaniu jest mi go żal, bo nikt nie staje się takim psychopatą bez przyczyny. Obstawiam, że ma ten sam problem (bądź podobny problem), co Biricik, czyli brak miłości ze strony rodziny. Teraz został bez pieniędzy, bo w ten sposób rodzice chcą go zmusić do przeprowadzki do Ankary. Myślę, że jeśli znajdą na to czas, to rozwinie się wątek Buraka, bo na moje oko on też może skrywać jakiś sekret, bądź traumę. Na widok Serry w mieszkaniu Selima aż mu łzy do oczu napłynęły... U stolikowej trójcy atmosfera się zagęszcza i mówiąc szczerze, trochę mnie one nudzą. One jak one, ale to ich zachowanie. Siedzą razem, a jednocześnie nie potrafią ze sobą wytrzymać. Nawet normalnie ze sobą nie rozmawiają. Alternatywka pojawia się dopiero w 41 minucie, ale i tak już kręci coś z Barbarem i Alim... Selim nagadał ojcu, że szkoda, że to nie on umarł zamiast matki. Siostrze też nagadał, że jedyna osobą, o której ona myśli to ojciec, a o nim wcale nie myśli. Nareszcie, ktoś to powiedział. Nil i Onur powinni zostać wywaleni z tej rezydencji i z tego serialu. Są po prostu nudni. Dobrali się jak dwie krople wody, a ona córeczka tatusia, ideał chodzący...
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 15, 2021 22:15:36 GMT
Obejrzałam cały odcinek. I był on dotychczas najlepszy. Wiele rzeczy się działo. Ale nie będę spoilerować. Burak, szczerze mnie ta postać przeraża. Zgadzam się, że zapewne nie dostał w życiu miłości od nikogo. Ale z nim jest coś jeszcze bardziej nie tak. W późniejszych scenach widać w jego oczach obłęd. Zwłaszcza jak patrzy na Serrę. Ta wydaje się być przestraszona, gdy on jest w pobliżu. Czekam aż Selim przejrzy na oczy. I będzie musiał zdecydować kogo wybiera. Nie będzie mógł być w poważnym związku z Serrą i dalej przyjaźnić się z Burakiem. Będzie musiał wybrać. Zdradzę tylko, że Bircik znowu przegrała Asena jednak coraz bardziej mi się podoba. Nieźle laska kombinuje.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 16, 2021 19:59:02 GMT
ODCINEK 7 Do końca. Świat Biricik powoli zaczyna się kłaść. Asena ją obnażyła z sekretu i teraz mała wiedźma straciła w oczach Selima, dodatkowo Zeynep knuje za jej plecami. To nie przyjaźń, wiemy, ale wychodzi na to, że Zeynep wcześniej była zupełnie neutralna na tej uczelni, dzięki Edzie i Biricik stała się popularna (po co to komu?). Obstawiamy: Czy po zemście Biricik, Zeynep zaprzyjaźni się z Serrą, bo ta okaże jej wsparcie? Burak na razie straszy swoją obecnością, najbardziej Serrę, a jeszcze nie zaczął działać. Czekam aż Selim przejrzy na oczy. I będzie musiał zdecydować kogo wybiera. Nie będzie mógł być w poważnym związku z Serrą i dalej przyjaźnić się z Burakiem. Będzie musiał wybrać. Myślę, że zerwać kontakt będzie mógł z Biricik, ale nie z Burakiem i nigdy nie wybierze między dziewczyną, a przyjacielem, który jest dla niego, jak brat. Prędzej obstawiam, że najpierw się zdenerwuje, a później będzie chciał mu jakoś pomóc. Serra jest spokojna i na pewno widzi, że z psychiką Buraka nie wszystko jest w porządku. Może naprowadzi Selima, albo jeszcze okaże się, że ten wypadek spotęgował jakąś chorobę psychiczną u Buraka. Asena to jest mistrzyni. Ale teraz doszła jej konkurencja w postaci Nilgun. Czekam, aż się o niej dowie, ale tutaj wszystko dzieje się inaczej, niż w innych serialach. Na przykład romanse Selima i Idil. Od 3. odcinka nie spotkali się ani razu, jak rozumiem on ma ją już gdzieś, a mimo to Idil nie zachowuje się, jakby była jakoś zazdrosna o Selima. Dalej mam przypuszczenie, że ta postać ma drugie dno, ale po prostu tu tyle się dzieje, że brakuje dla niej miejsca w tym 2 godzinnym odcinku. Mi też się ten odcinek podobał. Na YT od wczoraj ponad 2 mln wyświetleń. Szkoda, bo wychodzi na to, że nawet Turcy oglądają serial w necie
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 16, 2021 20:47:45 GMT
Tak. Biricik nadaje się jedynie na takie rozgrywki na terenie uczelni. Wątpię by Serra chciała się przyjaźnić z Zeynep. Wkurzyło mnie jak Selim nie zareagował, jak Burak wyjeżdżał przy nim z tekstami typu "Ale ta Serra jest nudna" itp.. Powinien mu powiedzieć, by przynajmniej się zamknął. Jeśli nie wybierze to ciężko będzie mu się rozdwoić. Burak będzie nadal chciał spędzać z nim czas na imprezowaniu. Zaś Serra nie będzie miała raczej chęci by się do nich przyłączać. Nie widzę możliwości by to pogodzić. Serrę, Selima i Buraka. No nie ma szans. Zwłaszcza, że ten ostatni ma już objawy choroby psychicznej. Pewnie można mu pomóc. I Serra zapewne to zrobi. Jeśli ten nie będzie chciał jej np. zabić. Nie wiem jak scenarzyści będą chcieli to dalej rozpisać. Skoro nie wiadomo czy finał nie będzie za chwilę.
Właśnie Idil. Co ona dokładnie kombinuje? Ciekawi mnie jej postać.
Nil - lubię ją. Ale denerwuje mnie to, że nie daje bratu odpowiedniego wsparcia. Ale ona i jej mąż są tacy ulegli wobec Ihsana. Naprawdę, aż wstyd.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 17, 2021 21:20:30 GMT
8. Odcinek 1. Zwiastun www.youtube.com/watch?v=ODdGImIwNUE&ab_channel=SolYan%C4%B1mRobi się grubo... Dalej zastanawiam się, kto w tym Starze jest taki mądry, że wstawił ten serial w zapchany czwartek. Już w listopadzie, gdy się dowiedziałem, że premiera będzie 26 listopada, cały mój entuzjazm opadł, bo wiedziałem, że "Sol Yanim" będzie ciężko. Znacznie lepiej oglądałoby mi się, nie myśląc z tyłu głowy, czy jest sens myślenia nad rozwojem wątków, czy zaraz nagle nie ogłoszą finału. Niby zainteresowanie serialem jest, ale nie tam gdzie trzeba.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 17, 2021 21:48:20 GMT
Będzie się działo w tym odcinku. Czekam.
|
|
|
Post by lucy on Jan 18, 2021 10:45:09 GMT
Spóźniony Reyting za 14.01.2021 - czwartek
TOTAL: 1. Doktorek (45 odc) - 8,37% ⬆ (+0,97) 3. W płomieniach (10 odc) - 7,26% ⬆ (+0,92) 15. Moja lewa strona (7 odc) - 3,30% ⬆ (+0,15) 27. Mój tata bardzo się zmienił (6 odc) - 2,29% ⬆ (+0,23)
AB: 1. Doktorek - 7,42% ⬆ (+0,65) 2. W płomieniach - 6,61% ⬆ (+1,07) 14. Moja lewa strona - 2,71% ⬆ (+0,42) 19. Mój tata bardzo się zmienił - 2,17% ⬆ (+0,04)
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 20, 2021 18:37:34 GMT
|
|