Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 12, 2020 19:06:01 GMT
Tytuł: Içerde - Braterska Rozgrywka | Wewnątrz Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Kerem Çatay Reżyseria: Uluç Bayraktar Scenariusz: Ertan Kurtulan, Toprak Karaoğlu, Volkan Sümbül Kanał: Show Emisja: 19/09/2016 - 19/06/2017 Dzień tygodnia: Poniedziałek Gatunek: Dramat Ilość odcinków: 39 Emisja PL: 19 lipca 2021 - 20 stycznia 2021| Dizi Ilość odcinków międzynarodowych: 134 Opis:Historia rozpoczyna się od ceremonii wręczania dyplomów dla abiturientów szkoły policyjnej, jednym z nich jest Mert. Na ceremonię przychodzi Sarp, jak się później okazuje, niedoszły policjant i mierzy z pistoletu do Yusufa, komendanta policji. Sarp zostaje zatrzymany i trafia do więzienia na rok. Sarpowi pomoc w wyjściu z więzienia oferuje Melek, podopieczna i prawniczka Celala, ale ten nie chce od niej żadnej pomocy. W więzieniu Sarp poznaje "Alyanaka", człowieka który pracuje dla mafiosa Celala Dumana. Okazuje się, że Alyanak znał ojca Sarpa, Metina, gdyż ten przed laty pracował dla Celala, był człowiekiem od brudnej roboty, czyli zabójcą. W dzieciństwie Sarp i jego młodszy brat Umut przeżyli wielką tragedię, na ich oczach aresztowano ich ojca za przestępstwa. Później Umut został porwany, a następnie uznany za zmarłego. Dla Sarpa i jego matki Fusun był to ogromny cios, z którym ciężko było się im pogodzić. Następnie poznajemy motywy kierujące Sarpem, gdy ten mierzył z broni do komendanta policji. Okazało się, że Sarp był najlepszym uczniem na roku, ale kilka dni przed zakończeniem szkoły komendant policji wyrzucił go ze szkoły policyjnej, gdyż obawiał się, że ten wda się w ojca i z czasem przejdzie na stronę Celala Dumana. Sarp nie zgadzał się z takim osądem, gdyż nienawidził Celala za to, że ten zniszczył żyje jego rodziny. A teraz Yusuf Kaya zniszczył jego marzenie bycia policjantem. Potem poznajemy Merta, drugiego najlepszego studenta na roku, świetnego, radosnego policjanta, który po pewnym czasie zaprzyjaźnia się z Eylem oraz Fusun. Sarp natomiast "zaprzyjaźnia się" z Alyanakiem i po wyjściu z więzienia zatrzymuje się u niego i "przygląda się" jego interesom. Alyanak pewnego dnia umawia się na spotkanie biznesowe z Omerem, na które przychodzi z Sarpem oraz prawniczką Celala, Melek. Nie wie, że na tym spotkaniu miał umrzeć. Na ratunek jemu i Melek przyjeżdża Sarp. Gdy Celal dowiaduje się, że Sarp uratował życie jego podopiecznej, przychodzi mu podziękować i zaoferować pracę u siebie. Początkowo Sarp nie przyjmuje jego propozycji, ale z czasem zmienia zdanie i postanawia zostać jednym z ludzi pracujących dla Celala. Gdy wszystko wydaje się oczywiste, prawda okazuje się inna niż na to wygląda. Nocne spotkanie Merta z Celalem w podziemiach, a Sarpa z Yusufem na dachu pokazuje kto kim jest naprawdę. Policjant Mert okazuje się człowiekiem "Kebapçı" Celala pracującym wewnątrz policji, a Sarp uważany za człowieka Celala jest policjantem pracującym wewnątrz mafii. Ponadto Sarp dowiaduje się, że jego młodszy brat Umut może żyć i został porwany na rozkaz Celala, aby ich ojciec milczał. Od teraz misja Sarpa nie będzie polegała wyłącznie na aresztowaniu Celala, ale też na odnalezieniu ukochanego brata. Obsada:Çağatay Ulusoy - Sarp Yılmaz Aras Bulut İynemli - Umut Yılmaz / Mert Karadağ Çetin Tekindor - "Kebapçı" Celal Duman Mustafa Uğurlu - Yusuf Kaya Bensu Soral - Melek Yıldız/ Melek Duman Damla Colbay - Eylem Nihal Koldaş - Füsun Yılmaz Rıza Kocaoğlu - Davut Yıldıray Şahinler - "Alyanak" Hasan Gözde Kansu - Yeşim Duman İlber Uygar Kaboğlu - Mustafa Duman Ercan Kesal - Akın Işık Uğur Yücel - Kudret Sönmez Tek Erdağ Yenel - Berke Beran Soysal - Gökhan Defne Halman - Serap Duygu Sarışın - Sema Uğur Yıldıran - Selim Deniz Gürzumar - Barış Nebil Sayın - Coşkun Barış Kıralioğlu - Musa Seyithan Özdemir - Minik Tuba Ünsal - Tuba Mehmet Yılmaz Ak - Yaşar
|
|
|
Post by lucy on Dec 6, 2020 14:21:57 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 21:06:00 GMT
Od 28 grudnia na TDC w Rumunii - emisja Icerde.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 21:44:14 GMT
A my jak zwykle na szarym końcu nigdy.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 21:58:34 GMT
O emisji u nas mogę sobie jedynie pomarzyć
Ze dwa dni temu wróciłam sobie do tego serialu i stwierdzam, że Cagatay i Aras to najlepszy duet, jaki do tej pory widziałam, są tak świetni w swoich rolach, a po ich wspólnych scenach to naprawdę nie ma co zbierać (czasem jedynie szczękę z podłogi ) No nie wyobrażam sobie nikogo innego w roli Sarpa lub Merta... Poza tym ma najlepszą ścieżkę dźwiękową serduszkoo Wystarczy, że usłyszę choćby fragment i od razu się uśmiech na twarzy pojawia, przenosi w świat serialu
Moja ukochana scena: serduszkoo
Kolejne dwie ulubione:
Reszta:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 22:13:24 GMT
Ja zacząłem oglądać, byłem na 4 odcinku i na yt wyskoczył mi filmik sarp i melek i się wk. Ay yapim znów to zrobił, to są jacyś psychole na tym punkcje.
|
|
|
Post by Alex on Jan 1, 2021 22:24:26 GMT
Next, a ja ci powiem, że od tego momentu z Melek to się zaczęły najlepsze odcinki i sceny Sarpa i Merta by ci to wynagrodziły, mi nie musiały, bo Melek jakoś bardzo nie lubiłam i było mi w sumie obojętne czy była czy jej nie było, trochę niekonsekwentnie była prowadzona ta postać.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 2, 2021 21:31:10 GMT
Jak większość postaci ay yapim.
|
|
|
Post by Alex on Jan 3, 2021 14:49:14 GMT
Next, ale ty jesteś cięty na tę wytwórnie A mi się chyba wszystkie jej seriale podobały, które obejrzałam, ale ja nie zwracam zbyt dużej uwagi na firmę produkującą, więc mogłam o czymś zapomnieć. Tutaj poza niekonsekwentnym prowadzeniem postaci Melek i przeciągniętym wątkiem braci (według mnie powinni szybciej dowiedzieć się, że są rodzeństwem), wszystko mi się podobało. Chociaż trochę ciężko mi zrozumieć to przywiązanie Melek i Merta do Celala, ona była prawnikiem, on policjantem, więc powinni mieć chyba trochę inny pogląd na jego "interesy", no ale było to w jakiś tam sposób wytłumaczone, więc wybaczam.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 19:39:00 GMT
Bardzo od momentu jak nie było happy endu w Imperium miłości. A potem jeszcze dołożyli z Bu Şehir Arkandan Gelecek. Jak ja się wtedy wk. Ostatnie ich wybitne dzieło obejrzałem zemheri. Więcej tego błędu nie zrobię.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 3, 2021 19:41:02 GMT
Ludzie, dejcie se spokoj. I tak ten serial obejrze. 😚 😂
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 19:56:03 GMT
@rafaelcaen ale ja go tobie go nie odradzam. Dzielę się tylko z Alex moimi traumami.
|
|
|
Post by Alex on Jan 3, 2021 19:57:41 GMT
Next mi tam akurat śmierć głównego aż tak bardzo nie przeszkadza. Jeśli fabuła mnie interesuje to po prostu oglądam, skoro prot ginie w ostatnim odcinku to co to za różnica? I tak rozstaję się ze wszystkimi... Ewentualnie można sobie wymyślić nowe zakończenie Z tych seriali, które wymieniłeś nie oglądałam żadnego Ale czytałam gdzieś, że w "Bu sehir..." uśmiercili protkę, a o "Zemheri" to wiadomo... Widziałam baaardzo dużo "pozytywnych" opinii. Także w sumie może i ci się nie dziwię @rafaelcaen , no i super Bedę mogła sobie trochę powspominać, jak będziesz wpadał z komentarzami
serduszkoo
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 3, 2021 20:51:48 GMT
Alex, jeszcze sobie trochę na te komentarze poczekasz... :-D
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 21:06:52 GMT
Next mi tam akurat śmierć głównego aż tak bardzo nie przeszkadza. Jeśli fabuła mnie interesuje to po prostu oglądam, skoro prot ginie w ostatnim odcinku to co to za różnica? Ale ona nie ginie w ostatnim odcinku.
|
|
|
Post by Alex on Jan 3, 2021 21:37:32 GMT
@rafaelcaen cierpliwa jestem A przynajmniej tak mi się wydaje. Next może powiem ci w ten sposób... Dla mnie śmierć Melek to było tak, jakby nam teraz w MD Nazli uśmiercili.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 22:09:40 GMT
Ona nie była irytująca, jak ta słodka idiotka.
|
|
|
Post by Alex on Jan 3, 2021 22:12:46 GMT
Ona nie była irytująca, jak ta słodka idiotka. Oj, była, była. Przynajmniej dla mnie. Na początku mi się podobała, ale później przez to jej niezdecydowanie i niekonsekwencję wiele straciła.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 4, 2021 16:53:49 GMT
Mnie ona nie irytowała. Ale to było rok temu, wtedy miałem więcej cierpliwości.
|
|
|
Post by lucy on Jan 11, 2021 12:57:55 GMT
Od dzisiaj o 20:00 na rosyjskim kanale Pradwiżjenie rusza emisja Icerde.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 13, 2021 17:06:55 GMT
„Icerde” dołączyło do ramówki Timeless Drama Channel.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 13, 2021 17:09:39 GMT
Liam, chyba Timeless Dizi Channel
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 14, 2021 11:04:09 GMT
@rafaelcaen, zawsze zapominam że zmienili lekko nazwę jakiś czas temu z 'Drama' na 'Dizi'
|
|
|
Post by Alex on Feb 14, 2021 18:49:17 GMT
Druga parka-nieparka, którą uwielbiałam i w sumie dalej uwielbiam. Bardzo chciałabym ich jeszcze zobaczyć w jakimś serialu. Osoba, która była odpowiedzialna za obsadę spisała się wzorowo. No może oprócz protek, ale Aras i Cagatay tak podnieśli poprzeczkę, że naprawdę mogło być ciężko. Niedawno nawet wróciłam sobie do odcinków 35-39. Najlepsza scena, siedziałam po zakończeniu tego odcinka jeszcze przez dłuższą chwilę z otwartą buzią
Bardziej komediowo, nie wiem ile razy już tę scenę widziałam, ale wiem, że pewnie jeszcze wiele razy zobaczę
|
|
|
Post by lucy on Jun 29, 2021 9:38:26 GMT
Braterska rozgrywka (Içerde) - od 19 lipca o 20:00 na kanale Dizi.
Opis: Sarp Yilmaz (Çagatay Ulusoy) i Mert Karadag (Aras Bulut Iynemli) nie zdają sobie sprawy, że są braćmi. Obaj dokonali zupełnie innych życiowych wyborów, które teraz zmieniają ich we wrogów stojących po dwóch różnych stronach prawa.
|
|
|
Post by Alex on Jun 29, 2021 12:27:03 GMT
O mój Boże, zabiją mnie te polskie tytuły. Porażka. 🤦♀️ Trzeba będzie przekopać internet w poszukiwaniu odcinków, bo się raczej nie zanosi, żeby kanał włączyli do Cyfrowego Polsatu... Albo zmienić dostawcę tv. 😂
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jun 29, 2021 12:46:54 GMT
Alex jak się dokopiesz daj znać.
|
|
|
Post by lucy on Jun 29, 2021 13:01:57 GMT
zabiją mnie te polskie tytuły. Porażka. A wg mnie ten tytuł jest ok. Przynajmniej wiadomo, o co w nim chodzi, a nie jakieś "wewnątrz" Choć może bardziej by mi się podobał "Braterska gra". Ciekawe, czy znajdziecie odcinki.
|
|
|
Post by Alex on Jul 1, 2021 11:24:57 GMT
Wystarczy obejrzeć pierwszy odcinek, żeby zrozumieć, o co chodzi w tytule. Poza tym słowo "icerde/wewnątrz" przewija się przez serial prawie cały czas. Tytuł międzynarodowy brzmi chyba "Insider", tylko Polacy zawsze muszą zrobić po swojemu...
|
|
|
Post by lucy on Jul 27, 2021 15:32:54 GMT
Wystarczy obejrzeć pierwszy odcinek, żeby zrozumieć, o co chodzi w tytule. Tytuł ma przyciągnąć widza, a nie go przekonać, że jest najlepszy dla fabuły. Tytuł międzynarodowy brzmi chyba "Insider", tylko Polacy zawsze muszą zrobić po swojemu... Alex, Polacy nic nie robią "po swojemu". I nie tylko w Polsce tytuły są dopasowywane do specyfiki naszego języka i w oparciu o badania społeczne. O tytule zawsze decyduje Dystrybutor. Dlatego w jednym kraju jest taki tytuł, w drugim inny, a w trzecim jeszcze inny. Icerde także ma w różnych krajach różne tytuły. Np. "Savas žmogus" (na Litwie) co znaczy chyba "swój człowiek". Temat tłumaczenia tytułów filmów jest już w necie przemaglowany. turbotlumaczenia.pl/blog/tlumaczenie-tytulow-filmow-dlaczego-to-takie-trudne/annabutrym.pl/walka-o-tytu%C5%82y-film%C3%B3w/Warto te rzeczy wiedzieć, bo wtedy inaczej się patrzy na polskie tłumaczenia tytułów.
|
|