Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 13, 2020 19:55:25 GMT
Tytuł: Wieczna Miłość - Kara Sevda Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Kerem Çatay Reżyseria: Hilal Saral Scenariusz: Özlem Yılmaz, Burcu Görgün Toptaş, Anil Eke Kanał: Star / Tvp1 Emisja: 14/10/2015 - 21/06/2017 Dzień tygodnia: Środa Gatunek: Dramat Ilość odcinków: 74 Emisja PL na TVP1: 24 sierpnia 2018 - 2 września 2019 Ilość odcinków: 74 Emisja PL II na Dizi: 9 sierpnia 2021 - | 19:00 Ilość odcinków: 244 Opis:Kemal (Burak Özçivit) jest młodym mężczyzną, mieszkającym w dzielnicy robotniczej w Stambule. Jego ojciec Hüseyin (Orhan Güner) jest fryzjerem, a jego matka Fehime jest gospodynią domową. Kemal ma starszego brata, Tarika (Rüzgar Aksoy), który jest zazdrosny o Kemala i młodszą siostrę Zeynep (Hazal Filiz Küçükköse). Nihan (Neslihan Atagül Doğulu) jest bogatą młodą kobietą, ma brata bliźniaka Ozana i mieszka z rodzicami Önderem i Vildan. Emir Kozcuoglu (Kaan Urgancloğlu) jest aroganckim biznesmenem, darzy Nihan obsesyjną miłością. Önder coraz gorzej radzi sobie z firmą. Vildan, nie mogąc porzucić swojego bogatego życia, chce, aby Nihan poślubiła Emira, by uratować rodzinny biznes. Nihan odmawia, ponieważ nie toleruje zazdrości i nadopiekuńczości Emira. Nihan poznaje Kemala przypadkowo w autobusie komunikacji miejskiej. Miesiąc później Kemal ratuje życie Nihan, jest to moment przełomowy w ich znajomości. Zaprzyjaźniają się ze sobą, a wkrótce łączy ich miłość. Droga do szczęścia biednego robotnika i bogatej dziewczyny będzie bardzo długa i kręta. Zakochani wielokrotnie będą musieli stawić czoła m.in. rodzinie Nihan, która nie akceptuje wybranka dziewczyny, bo pochodzi z niskiej klasy społecznej. Obsada:Burak Özçivit - Kemal Soydere Neslihan Atagül - Nihan Sezin Kaan Urgancıoğlu - Emir Kozcuoğlu Kürşat Alnıaçık - Önder Sezin Zerrin Tekindor - Leyla Acemzade Burak Sergen - Galip Kozcuoğlu Orhan Güner - Hüseyin Soydere Zeyno Eracar - Fehime Soydere Neşe Baykent - Vildan Sezin Rüzgar Aksoy - Tarık Soydere Barış Alpaykut - Ozan Sezin Uğur Aslan - Zehir Hazal Filiz Küçükköse - Zeynep Soydere Gökay Müftüoğlu - Salih Ali Burak Ceylan - Tufan Kaner Çağla Demir - Banu Akmeriç Nihan Aşıcı - Yasemin Metin Coşkun - Hakkı Alacahan Kerem Alışık - Ayhan Kandarlı Gizem Karaca - Mercan Elif Özkul - Sema Arven Beren - Deniz Ece Mudessiroğlu - Zehra Tozkan Erhan Alpay - Hakan Berk Güneşberk - Şafak Ayşen İnci - Müjgan Kozcuoğlu
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2020 10:33:24 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 6, 2020 21:16:25 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Dec 7, 2020 11:33:08 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 7, 2020 20:20:53 GMT
Atahan zauważyłem że my jesteśmy przeciwieństwami. Ja serial krótko oglądałem ale właśnie te dwójkę najbardziej nie lubiłem.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 8:33:17 GMT
Oglądam ten serial (juz półtorej roku z przerwami) i jeszcze do niedawna bym nie pomyślał, że napiszę to, co zaraz napiszę... Na początku serial wydawał mi się idealny, wspaniały, cud-malina. Kemal - świetna postać, kochana Leyla i jej więź z Kemalem, no i intrygi. Nie mogłem uwierzyć, jak scenarzystka nadążała za tymi wszystkimi plątaninami w fabule, które sama wymyślała. Co odcinek jakieś intrygi, podchody Kemala i Emira i te cudowne restrospekcje, bo zawsze okazywało się, że jeden drugiego ograł. To było bardzo na plus! Beztalencie Zeynep, płaczuć Ozer i generalnie cała rodzinka Soydere byli na minus, ale maaaaało jest seriali naprawdę idealnych. Po jakimś czasie już wiedziałem, że do końca sezony przynajmniej sprawy zostaną tak jak są, Nihan dalej będzie emocjonalnie szantażowana z każdej strony i nic romantycznego z Kemalem nie będzie. Koncówka sezonu i początek drugiego wbiły mnie w fotel: śmierć Ozana i jego ojca bardzo mnie zaskoczyła, ale w przypadku tego pierwszego pomyślałem "no w końcu". Vildan dostała tym samym szansę na swój wątek (depresję), którego jednak nie było. Ale bohaterka zmieniła się i to bardzo na plus, każda jej scena, w której płakała, przeszywała mnie na wskroś i szkoda, że scenarzystka nie potrafiła tego udźwignąć. Na początku Vildan była smutna, zaniedbana, bezsilna, a potem bez wyjaśnienia pokazała się zupełnie odmieniona, z nową fryzurą. Jak Nihan wróciła do Turcji , bo Emir porwał dziecko, pomyślałem "znów to samo", chociaż Nihan niby grała zimną i twardą, a i Kemalowi jakby urosły rogi. Ale długo to nie potrwało, po kilku odcinkach było jak w części pierwszej, tylko, że teraz Ozana zastąpili małą Denis. Tę gorycz osładzali mi Leyla "Kleopatra" i Ayhan. Fajna parka. No i Vildan co jakiś czas, dostarczając wzruszeń. Pojawiło się kilka nowych bohaterów od czapy, na których scenarzystka już po paru odcinkach nie miała po prostu pomysłu: brat policjanta, który wyjechał do Londynu; siostrzenica Efzane, która z bratem policjanta miała się gzić i została z niczym; dawna miłość Trucizny... Marzyłem o tym, by Nihan i Kemal w końcu zaznali spokoju, by mogli być razem, by mieli więcej fajnych scen i w końcu to nastało, a wraz z tym - n u d a... Ni z gruchy ni z pietruchy, przestali bać się Emira i drżeć o m swoją córkę i non stop się umawiali. Tak słodko się zrobiło i tak nudno, że aż mdliło. Najbardziej wkurzało mnie to, że Nihan po prostu zaczęła mieć córkę w dupie. Zostawiała ją samą z Emirem i jechała spotkać się z Kemalem pod mostem, a Emirowi jakby przestało to nawet przeszkadzać, bo ani ich nie śledził, nie przerywał, nie niepokoił... Z majstersztyku zrobił się klops. I nigdy bym nie pomyślał, że to zrobię, ale po prostu pominałem ponad 30 odcinków (byłem już ok. 190), by zobaczyć, jak historia się rozwiąże (choć to już po trochu wiem), bo wiedziałem, że już nic mnie nie zaskoczy ani, że nic ciekawego poza tym, co już było czyli szantaż-pułapka itd. się nie wydarzy (pomijam fakt, że ostatnie odcinki i tak zacząłem oglądać w tempie x2, bo było nudno). Absurdy zaczęły się mnożyć, a tych intryg w walce o prezydencję w firmie miałem już serdecznie dość i myślę, że nie ma takiego, który by wiedział, kto w końcu obejmował tam ten fotel. Ten serial powinien zdecydowanie wcześniej się skończyć, nie mówię, że dużo, ale jakieś 40-60 odcinków wcześniej. A tak pozostanie niesmak.
|
|
|
Post by Alex on Dec 8, 2020 10:32:20 GMT
Ja dotrwałam chyba tylko do 7 odcinka o ile dobrze pamiętam i jakoś mnie nie ciągnie do dalszego oglądania. A po obejrzeniu Neslihan w SK to już w ogóle. Jedyne czego żałuję to właśnie pary Emir - Zeynep, bo to chyba by było coś co mogłoby mi się spodobać, ale do serialu (przynajmniej na razie) wracać nie zamierzam.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 8, 2020 11:12:10 GMT
Włączam sobie 11 odcinek z napisami, kiedy chcę się pośmiać i jednocześnie załamać moimi własnymi błędami w tłumaczeniu. To był pierwszy odcinek, który tłumaczyłam w całej karierze. KS nadal lubię, ale nie wracam do oglądania. Po prostu dla mnie serial się już zdezaktualizował. Zapisał się na kartach przeszłości i tyle. Bardzo lubiłam, ale nie na tyle, żeby go oglądać ponownie. Trochę oglądałam, jak leciał w tv, ale irytowały mnie 45 minutowe odcinki, które zabijały pierwotny klimat swoimi zakończeniami.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 17:44:28 GMT
Ja oglądałem w telewizji, to był pierwszy serial po sułtanach, ale że bartek jest nie cierpliwy to sobie sprawdził czy serial kończy się happy endem. A że się nie kończył to skończyłem oglądać. Potem obejrzałem w tv w sercu miasta i też nie było happy endu i od tej pory ay yapim nie lubię.
|
|
|
Post by mira on Dec 9, 2020 9:38:00 GMT
Oglądałam i ja, to bodajże mój drugi serial turecki. Wspominam dobrze, pamiętam, że wciągało mnie bardzo, bo nieustannie zarywałam noce. Nie wiem czy był tłumaczony na bieżąco na którejś z grup, w każdym razie ja znalazłam odcinki na YT i wtedy emisja serialu była już chyba zakończona, ale nie jestem pewna. W każdym razie wtedy jeszcze nie wiedziałam, że te playlisty na YT to odcinku kradzione z grup. Wcześniej na tej samej zasadzie obejrzałam Czarną Perłę, a dopiero potem dołączyłam do grupy w poszukiwaniu Ask Laftan Anlamaz Od czasu tej produkcji pałam wielką sympatią do Kaana, czyli odtwórcy roli Emira. I to chyba nie tylko ze względu na to, jak tę rolę zagrał, ale i na to, jak zachowywał się na planie. Pamiętam, że bardzo podobały mi się filmiki zza kulis serialu. Buraka widziałam jeszcze w dwóch filmach, jakoś nie zrobił na mnie wrażenia, nie trafił do grona moich ulubieńców. Neslihan widziałam w serialu Dip i teraz oglądam w Sefirin Kizi.
|
|
|
Post by lucy on Dec 9, 2020 12:08:06 GMT
Jedyne czego żałuję to właśnie pary Emir - Zeynep, bo to chyba by było coś co mogłoby mi się spodobać, ale do serialu (przynajmniej na razie) wracać nie zamierzam. Ja właśnie dla tej pary wymęczyłam ten serial do końca. Co prawda musiałam posiłkować się pauzami, żeby się w między czasie zresetować i nabrać sił na dalszą mękę z Nihan, ale w końcu jakoś dobrnęłam do finału. Taki komentarz zostawiłam po jego obejrzeniu: Skończyłam oglądać serial. Nareszcie Odcinek finałowy bardzo mnie rozczarował. Naprawdę spodziewałam się czegoś więcej. (Nie znałam żadnych okoliczności śmierci Kemala - wiedziałam tylko, że zginie). No i jestem w szoku, że to nie Emir zabił Kemala, tylko Kemal - Emira. Po obejrzeniu serialu tytuł Wieczna miłość interpretuję inaczej, niż wcześniej czytałam. Odzwierciedla on wg mnie relację dwóch rywali, którzy tak się kochali, że razem, na jednej minie zeszli z tego świata. I ostatnie chwile też spędzili wspólnie. Jechali nawet razem jednym samochodem. Dwoma samochodami właściwie. W jednym prowadził Emir, a w drugim - Kemal. I to była dla mnie najfajniejsza część tego odcinka. Zeynep uwieńczyła swoją nijakość w drugim sezonie. No i najważniejszą postacią finału była Leyla Nie było jej w długiej końcówce serialu, żeby się pojawić na końcu w jednej scenie. I po co ? Ostatnimi minutami po wybuchu bomby Producent dobił ten i tak mierny serial, bo zamiast pokazać ból rodziny po śmierci Kemala oraz reakcję Asu, Mujgan i Galipa na odejście Emira pokazał kilka pustych klatek z życia protki po latach. A histeria rodzinki, bo każdy inaczej by przezywał tą tragedię byłaby milion razy ciekawsza. Reszta wątków w żaden sposób nie została zamknięta czego nie znoszę i czuję się olana jako wierny widz, który oglądał każdy odcinek. No i na koniec chciałam napisać o wartości intelektualnej. Ma zerową. Żadnej mądrości, żadnej nauki, żadnej puenty, żadnego przesłania. Dno. Gdyby nie Emir to tego serialu nie dałoby się oglądać.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 9, 2020 13:16:09 GMT
lucy , i właśnie dlatego shipowałam ich jako KeMir. Oni byli najlepszym punktem tego programu i ich sceny miały najczęściej najciekawsze dialogi. Cóż, ZeyMir w dużej mierze starałam się omijać i oglądałam tylko z konieczności. Niestety, Kaan nie rekompensował mi tego bólu oglądania na tyle, żeby móc jeszcze znosić Hazal. Dzięki Bogu, poszła teraz do projektu dla platformy i przynajmniej przez jakiś czas nie muszę się martwić, że zagra w serialu, który miałam w planach oglądać. Tyle bólu oczu, ile doświadczyłam przez nią w Zemheri wystarczy mi do końca życia. Obok niej są jeszcze tylko dwie osoby (spoza KS), których więcej nie zniosę.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 14, 2020 15:39:56 GMT
Nadejszła wiekopomna chwila - w końcu skończyłem oglądać swojego pierwszego turkisza (i to też pierwszy turkisz, który "dociągnałem" do finału). lucy, absolutnie zgadzam się z Twoim komentarzem. W tym finale czegoś brakowało. Wg mnie najgorzej potraktowano Leylę, która była dobrym duszkiem serialu. W ostatnich odcinkach wsadzili ją za kratki i tyle. Potem przemyka w finałowej scenie. W tym odcinku brakowało też akcji - do tej pory było jej aż nadto, a na koniec dostajemy najważniejszych bohaterów stojących jak słupy na skale przez jakieś 20 minut. I suche łzy roniącą Nihan. Brak zakończenia wątków. Brak pokazania tego, co było po wybuchu (reakcje rodzin, ich życie bez Kemala i Emira), tylko ujęcia z życia Nihan na przełomie kolejnych lat. Duży plus za pojawienie się jej "przyjaciółki" od chusteczek, chociaż wciąż nie rozumiem, czemu Nihan przez cały serial nie zainteresowała się dzieckiem z ulicy. Zakończenie serialu jako tako było ok (fakt, że jest śmierć i ból zamiast radości). Tytuł "wieczna miłość" jak najbardziej pasuje do serialu i oddaje jego klimat. Scenarzystka ukazała bardzo dobrze uczucie Nihan i Kemala, aż chciałoby się taką miłość przeżyć. ...co dalej nie zmienia faktu, że serial był za długi i momentami zbyt monotonny - i piszę to ja, który na początku miałem ten serial za jedno wielkie "wow". Wisieńką na tym niezbyt udanym torcie były zapychacze w postaci wspomnień Nihan i Kemala sprzed lat, które pojawiały się wręcz w każdym 45-minutowym odcinku, a przecież Nihan i Kemal byli ze sobą raptem kilka dni! I Kemal był spłukany, ledwie mu na bilet autobusowy starczało, a we wspomnieniach wciąż były jakieś niespodzianki, wycieczki, kino... Absurd. Będę ten serial dobrze wspominał, ale nie bardzo dobrze.
|
|
|
Post by lucy on Mar 11, 2021 19:10:39 GMT
Istnieje zagrożenie, że serial się pojawi po którejś z klap na nowym kanale Dizi i zablokuje pasmo na bite 2 lata. Dlaczego? Bo jest w ramówce tego kanału. Oprócz niego jest jeszcze inna klapa Ay Yapim - komedyjka z 2015 "Beş Kardeş" (Pięciu braci).
|
|
|
Post by elysa7 on Mar 11, 2021 19:18:02 GMT
Istnieje zagrożenie, że serial się pojawi po którejś z klap na nowym kanale Dizi i zablokuje pasmo na bite 2 lata. Dlaczego? Bo jest w ramówce tego kanału. Oprócz niego jest jeszcze inna klapa Ay Yapim - komedyjka z 2015 "Beş Kardeş" (Pięciu braci). To wesolutko. KS nie oglądałam i nie zamierzam.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 11, 2021 19:37:01 GMT
Istnieje zagrożenie, że serial się pojawi po którejś z klap na nowym kanale Dizi i zablokuje pasmo na bite 2 lata. Jakie dwa? Emisja 244 odcinków to jakiś rok
|
|
|
Post by lucy on Mar 11, 2021 19:57:51 GMT
Jasne, że rok. Coś mi się pozajączkowało, że KS leciała u nas przez 2 lata.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 12, 2021 7:28:17 GMT
lucy juz tak nie marudz. Jest duzo gorszych seriali. W przypadku KS nie mozna im odmowic, ze robili cyrk z bohaterami (w sensie diametralne zmiany zachowania czy nielogiczne postawy), serial przez caly czas trzymaj swoj poziom.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 30, 2021 20:09:42 GMT
Ponowna emisja, od 6 kwietnia o 15.20 w TVP3. Zastąpi "Miłosne potyczki".
|
|
|
Post by lucy on Mar 30, 2021 20:13:02 GMT
Haha, to teraz będą leciały jednocześnie dwie Wieczne miłości w polskiej tv. Dla tych, którzy nie wiedzą: turecka i meksykańska.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Mar 31, 2021 17:20:21 GMT
Zatykają luki czym mogą. Kurskiemu się dziecko urodziło potrzebuje pieniędzy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 12, 2021 12:50:39 GMT
Wkrótce premiera we Francji na Novelas TV (tamtejsza wersja naszego Novelas+). www.facebook.com/watch/?v=364141991475944Serial jest w ofercie Inter Medya. Bardzo możliwe, że nowy turecki serial, który będzie miał premierę w maju u nas również bardzie od Inter Medya, ponieważ dla nas zakupy robią Francuzi i mogli zakupić coś w pakiecie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 4, 2021 12:26:30 GMT
Serial został wyemitowany już w 110 krajach.
|
|
|
Post by lucy on Jul 17, 2021 12:56:51 GMT
Serial pojawi się ponownie u nas, tym razem na Dizi. Emisja od 9 sierpnia o 19:00. Pasmo zablokowane na prawie rok. Szkoda.
|
|
|
Post by Alex on Jul 17, 2021 14:16:39 GMT
Zerkam sobie czasami na ten serial na tvp3 i szczerze mówiąc (znowu 😂 tak jak w przypadku "domu z papieru") nie rozumiem jego fenomenu. Dobrze, że nie traciłam więcej czasu i skończyłam oglądanie z napisami na bodajże 7 odcinku. Proci są przenudni, Kaan coś tam ratuje, ale całego serialu sam nie pociągnie... Ozan wybitnie działa mi na nerwy. Do tej pory tak ciśnienie podnieść mi umiały tylko Selin z Fazilet i Yaren (nie jestem pewna imienia) z Hercai. Te jego odzywki do wszystkich wokół, zwłaszcza do Nihan, która przez niego od 5 lat tkwi w takim koszmarze... Normalnie rozszarpałabym go na jej miejscu. Albo sama doniosła na policję. Z taką rodzinką to nic tylko się iść i z mostu rzucić. Podobnie z rodzicami Kemala. "Od tej chwili mam tylko jedno dziecko". Ciekawe jak długo. Pewnie do momentu aż dowie się, że Kemal spotyka się z Nihan. No ale to przecież jest normalne, to inne wątki demoralizują społeczeństwo. 😌 Hipokryzja. Ostatnio turkisze zaczęły mnie niemiłosiernie irytować, chyba potrzebuje jeszcze dłuższej przerwy. 😄
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jul 18, 2021 13:06:17 GMT
Serial pojawi się ponownie u nas, tym razem na Dizi. Emisja od 9 sierpnia o 19:00. Pasmo zablokowane na prawie rok. Szkoda. Chyba powoli kończą się seriale które mogą lecieć na Dizi. Więc niedługo będą powtórki. Obym się myliła. Ostatnio gdzieś czytałam, że chcą udostępniać odcinki przez vod ale póki co cisza.
|
|
|
Post by lucy on Jul 18, 2021 14:56:37 GMT
Chyba powoli kończą się seriale które mogą lecieć na Dizi. Więc niedługo będą powtórki. Obym się myliła. Katalog Ay Yapim jest naprawdę duży, także bym się nie martwiła, że seriali zabraknie. Dizi niestety nie dobiera ich pod kątem wcześniejszych emisji na innych kanałach, bo w każdym kraju, w którym kanał nadaje, były emitowane inne seriale.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jul 18, 2021 15:45:38 GMT
Dizi bierze seriale tylko od Ay Yapim.?
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jul 18, 2021 18:15:08 GMT
Next chyba tak. Oby lucy choć i powtórki dopóki nie będzie w internecie odc z dizi by się przydały. No chociaż niektórych seriali.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jul 18, 2021 18:37:55 GMT
Ja czekam aż może wezmą Hekimoğlu bo serial jest fajny. Nie ma tłumaczenia bo Rosjanie nie tłumaczą.
|
|