Tytuł: Kiş Güneşi - Labirynt Wspomnień Inny tytuł: Zimowe Słońce
Wytwórnia: Endemol Shine Turkey Producent: Gökhan Tatarer, Hakan Eren Reżyseria: Murat Onbul, Deniz Koloş, Serhan Şahin Scenariusz: Ayça Mutlugil, Alev Toprakoğlu, Erkan Çıplak, Hale Çalap
Kanał: Star Emisja: 23/02/2016 - 21/06/2016 Dzień tygodnia: Wtorek Gatunek: Dramat, Romans Ilość odcinków: 18
Emisja PL: 30 stycznia 2023 - 7 kwietnia 2023 | TVP VOD Ilość odcinków: 50
Opis:(byZTS) Przed laty Efe (Şükrü Özyıldız) cudem ratuje się z wypadku, w którym ginie jego ojciec. Wskutek tego wypadku traci pamięć, zostaje oddany pod opiekę obcym ludziom, a dla całego świata, w tym i dla reszty swojej rodziny, nie żyje. Jako dorosły mężczyzna odkrywa, że pochodzi z bogatej rodziny i ma brata bliźniaka, Mete. Bracia wreszcie po wielu latach nawiązują kontakt, ale niestety nie jest im dane długo cieszyć się tym, że się odnaleźli. Ci, którym przed laty nie udało się wyeliminować Efe, chcą doprowadzić sprawę do końca, jednak zamiast Efe zabijają Mete. Efe postanawia podszyć się pod swojego brata i rozwikłać wszystkie rodzinne tajemnice, które doprowadziły do tragedii przed laty oraz teraz. Jego misję niewątpliwie może skomplikować żona Mete, Nisan (Aslı Enver), która po pierwsze jest osobą najbliższą Mete, a po drugie szybko przestaje być Efe obojętna…
Obsada: Şükrü Özyıldız ............... Mete / Efe Aslı Enver ............... Nisan Şenay Gürler ............... Leyla Mahir Günşiray ............... Mazhar Başak Parlak ............... Seda Hakan Gerçek ............... Yakup Berrak Kuş ............... Sumru Mehmet Esen ............... İsmail Gamze Süner Atay ............... Fatma Emre Bulut ............... Burak Buse Varol ............... Nadide Okan Selvi ............... Reşat Burak Çimen ............... Arif Merve Han ............... Duygu Kubilay Çamlıdağ ............... Mahmut Hakan Boyav ............... Kadim Cengiz Okuyucu Doğu Aytun Nesrin Cavadzade ............... Efruz Çağdaş Onur Öztürk ............... Bora Bilgin Serhat Talay ............... Şehmuz Umut Ölçer ............... Said
Serial pojawił się w ofercie platformy TVP VOD pod tytułem „Labirynt wspomnień”. Nowe odcinki od poniedziałku do piątku. Będzie 50 odcinków.
Wiele lat po tym, jak bezwzględni biznesmeni zabijają jego ojca i nakazują śmierć brata bliźniaka, skromny rybak przyjmuje nową postać, aby się zemścić.
Bardzo fajnie. Widzę, że TVP nakupił trochę tytułów tureckich od Eccho. Mam nadzieję, że wybór padł na więcej starszych, ale niewyemitowanych jeszcze u nas seriali. Serial trafił na moją listę.
Kiedyś się przymierzałem do tej produkcji. Skoro już ma być, to może się zerknie.
Matthias, ja już zerknęłam i serial mi się bardzo podoba. Widziałam dopiero 3 odcinki, a już się czuję wciągnięta. Klimat jest fajny, postacie rokujące, poza tym lubię wątki zemsty poprzeplatane z miłosnymi. Odcinek pierwszy jest trochę zagmatwany i nie znając jeszcze postaci można się pogubić. Także będę go musiała obejrzeć jeszcze raz.
Ja jestem po 7 odcinkach - na 15 dostępnych. Nie śpieszę się, żeby potem zbyt długo nie czekać. Serial może nie jest arcydziełem, ale przewyższa W sercu miasta. Choć Asli Enver nie jest aktorsko z mojej bajki, bardzo podoba mi się postać protki. W sensie podoba mi się jej charakter i osobowość oraz to jak podchodzi do życia, przyjaźni, małżeństwa i relacji rodzinnych. I do zdrady, która ja osacza z każdej strony. Mam nadzieję, że dalsze odcinki tego nie zepsują. Tak jak podejrzewałam Seda zaciążyła. Nie jest to dziecko Efego, ale o tym będzie wiedział (kiedy się dowie) tylko on. Ciekawe jak ten wątek będzie poprowadzony. I czy Efe powstrzyma wyjazd Nisan (za granicę).
Serial jest bardzo spoko. to było w tym okresie odkrycia seriale tureckie z napisami . Miałem za dużo bodźców. Ale na pewno wrócę bo czytałem że im dalej tym lepsza chemia między protami.
-------------------- Jestem dopiero po 9 odcinkach, no w kontekście ciąży Sedy, która pewnie niebawem zacznie rozdawać karty, akcja się nie posunęła ani o krok do przodu. Czyżby to była cisza przed burzą? Bo w innych wątkach sprawy się rozwijają nazbyt szybko. Mazhar tj. ojczym Efego odkrył kto stoi za morderstwem sprzed lat (pierwszego męża jego obecnej żony i jej synka), Burak się dowiedział, że Efe żyje, a Nisan trafiła na trop Efego i chyba uświadomiła sobie, że jej mąż nie jest tym, za którego wyszła. Na obecnym etapie męczy mnie wątek przybranej matki Efego. To jej ujadanie staje się powoli nie do wytrzymania. Postać jest okropnie przerysowana.
Za mną 20 odcinków i od około 10-ciu nie mogę się od serialu oderwać. Wcześniej było w kratkę tj. raz lepiej raz gorzej, ale w pewnym momencie akcja się pięknie zawiązała i jest tak ekscytująco, że nawet nie wiadomo kiedy odcinek mija. Z duetu protów też jest bardzo zadowolona. Wcześniej miałam duże "ale" zarówno do Asli jak i Sukru, no tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń ani do niej, ani do niego. Do niego się zresztą zaczęłam przekonywać podczas oglądania Smaku zemsty (gdzie wcześniej tj. w Nadziei i miłości miałam o jego aktorstwie niezbyt dobre zdanie)... Także w moim odczuciu aktorsko się rozwija, bo z roli na rolę wypada coraz lepiej. Jestem też pod wrażeniem kreacji aktora, który gra Yusufa, ojca protki. Pomimo, że postać jest bezwzględna i okrutna to bardzo wiele wnosi do całości. Właściwie to razem z postacią Sedy (rywalki protki) rozdaje tu karty. Niemniej po drugiej stronie też są bardzo silni gracze (m.in. proci), którzy nie tylko dorównują kroku villanom, ale także mieszają im szyki. Uwielbiam jak w serialu jest wiele inteligentnych i bystrych postaci, bo to gwarantuje akcję na wysokim poziomie. Moje podejrzenia, że protka i villana to przyrodnie siostry chyba się sprawdzą. Przynajmniej wszystko na to wskazuje. Mam jednak nadzieję, że wątek ten jeśli się faktycznie pojawi będzie dobrze uzasadniony i poprowadzony. No bo na razie trudno mi uwierzyć, że przez prawie 30 lat nikt z rodziny/ otoczenia Yusufa nie wiedział o jej istnieniu, gdzie od kilku lat żyła pod ich nosem i zajmowała w ich firmie wysokie stanowisko. Pomijam, że obeznana we wszystkim matka Sedy także nie miała pojęcia, iż jej córka krąży wokół "ojca" i przyjaźni się z własną "siostrą". Swoją drogą... nie natknęłam się jak dotąd na aktorkę, która gra matkę prota, no muszę stwierdzić, że bardzo piękna z niej kobieta. A ojczyma prota gra aktor, który w Sahamaran kreował ojca postaci Marana (granego przez Buraka Deniza). Zupełnie go nie poznałam i gdybym nie sprawdziła w obsadzie to bym na to nie wpadła. Na tym etapie serial oceniam bardzo wysoki i Polecam. Jestem tez pod wrażeniem realizacji, co zresztą mnie nie dziwi, bo serial reżyseruje Deniz Kolos. Ona ma jednak świetną rękę.
Next, dokończ, dokończ. Jest już dostępnych ok. 30 odcinków (całość ma 50). I tak jak piszesz, jest tu wreszcie dobra chemia między protami. Asli w tej roli wypada wg mnie o niebo lepiej, niż w roli Surreyi, gdzie była całkowicie przyćmiona przez charyzmę Ozcana Deniza. Bardzo lubię też motyw muzyczny towarzyszący scenom protów. Musze go poszukać na YT.
Mam za sobą 30 odcinków i mój zachwyt serialem ani trochę nie opadł. Ciągle jest mega ciekawie, logicznie i dynamicznie. I choć sam schemat historii jest nie tylko nieskomplikowany, bo ma wręcz budowę cepa (dwie przyjaciółki i jednocześnie przyrodnie siostry (oczywiście jedna to protka, druga villana), nieświadome pokrewieństwa zakochują się w tym samym mężczyźnie i zaczynają o niego rywalizować), scenarzyści naszpikowali go tak bogatym ekwipunkiem wątków i postaci, że robi się z niego prawdziwy labirynt (notabene dla dystrybutora za trafnie dobrany tytuł), nadający tej z pozoru prostej historii nowe wymiary. Brak tu zapychaczy, niepotrzebnych wątków, czy irytujących postaci. W dodatku jest równowaga pomiędzy ilością dramy, szczęśliwości, słodyczy i karykatury. I się wszystkie te etapy fajnie przeplatają, że widz się nie męczy i nie irytuje ani nudą, ani przeciąganiem watków, ani kręceniem się w kóleczko.
Bardzo ładnie jest prowadzony wątek protów. Rzadko się spotyka tak zgrabnie napisane i rozplanowane sceny pomiędzy głównymi. Mam nadzieję, że druga połowa serialu mnie w tym względzie nie rozczaruje.
Next, wszystkie nowe seriale tureckie, które nie są emitowane w naszej tv, a wpadły do strefy VOD sa płatne, jednak kosztuje to grosze. W opcji abonamentu na 30 dni - 10 zł, na 90 dni - 15 zł, na 6 msc - 25 zł, a na rok - 45 zł. Jak ktoś opłaca abonament (lub jest zwolniony) to ma do nich dostęp za free. Novelas+ i Dizi tez nie sa za darmo, więc czy to jest cwaniactwo? Seriale typu Yasak, Emanet i reszta emitowanych na TVP są na VOD za darmo.
Ja mam obecnie canal+ online to tam jest emisja a potem odcinek wlatuje na streaming.
Też go mam i kiedy ogladąłam Zalimka to sie ostro wkurzałam, bo odcinki wskakiwały na stronę dopiero kiedy się nazbierało ich kilka-kilkanaściez i ktoś z obsługi strony sobie o nich przypomniał. Niekiedy się czekało po 3 tygodnie, a i zdarzało się, że nie wrzucali ich po kolei - taki bałagan tam był, że se dałam spokój. Z tego co widzę na TVP VOD odcinek wskakuje codziennie. (mówię o serialach w strefie AB0, bo z tymi darmowymi to nie wiem jak sprawa wygląda)
Next, masz zamiar oglądać ten serial od początku, czy od połowy?