|
Post by lucy on Jan 4, 2021 11:08:23 GMT
Mnie się rzadko podoba początek seriali i telek ... i tutaj nie było inaczej. Najważniejsze, żeby było im dalej, tym lepiej. Plakat faktycznie mało zachęcający. Zupełnie nie przyciąga uwagi. Jestem niestety zawiedziona doborem do roli głównego gliny serialu (w końcu mamy tu wątek kryminalny) aktora "wypierdka". Sorki za określenie, ale nie znajduję lepszego dla odtwórcy pseudo-pomagierka Kemala w KS. Aktor bez grama charyzmy i mało atrakcyjny fizycznie. Szkoda, bo to chyba duża rola. Widzę tu także Firata z Hercai Emre z 1001 nocy (ale wyłysiał ) i aktorkę z Doktorka (ale ślepa rodzinka, dziewczę w ciąży i nikt tego nie zauważa ). Za mało widziałam, żeby coś więcej o nich napisać. Ibo wypada tu 1000 razy lepiej, niż w DEK, ale ta jego sztywność jakby miał do nóg i pleców przyklejone patyki jest irytująca. Protka jest mi na razie obojętna, w sumie nie jest najgorzej. Jestem ciekawa tego duetu, bo zapowiada się tu naprawdę hot. Nie porównywałabym jednak sytuacji protów w GF do tej tutaj, bo to zupełnie inny kaliber problemu. Osobiście rozumiem postępowanie Ferhata (w sensie prota, bo imiona mi się jeszcze mieszają), że zamknął ją w stajni. Każdy na jego miejscu tak by zrobił, nie czarujmy się. Zresztą lubię takie kontrowersyjne początki i nie uważam, ze jeśli coś się źle zaczyna to trzeba to skreślać. Prot jest tu bandziorem (a nie żadnym płatnym zabójcą jak to ktoś ujął w opisie serialu, który krąży po polskim necie i wprowadza w błąd) wychowanym w przestępczym światku, ale nie wygląda mi na złego człowieka. Wręcz przeciwnie. Zapomniałabym... zaintrygowała mnie asystentka wujka.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 4, 2021 19:39:32 GMT
Plusem jest protka, bo przynajmniej do tego momentu, do którego oglądałam nie dostała żadnego syndromy sztokholmskiego
|
|
|
Post by Marcoss on Jan 4, 2021 21:45:00 GMT
Nie porównywałabym jednak sytuacji protów w GF do tej tutaj, bo to zupełnie inny kaliber problemu. Osobiście rozumiem postępowanie Ferhata (w sensie prota, bo imiona mi się jeszcze mieszają), że zamknął ją w stajni. Każdy na jego miejscu tak by zrobił, nie czarujmy się. Zresztą lubię takie kontrowersyjne początki i nie uważam, ze jeśli coś się źle zaczyna to trzeba to skreślać. Prot jest tu bandziorem (a nie żadnym płatnym zabójcą jak to ktoś ujął w opisie serialu, który krąży po polskim necie i wprowadza w błąd) wychowanym w przestępczym światku, ale nie wygląda mi na złego człowieka. Wręcz przeciwnie. Wspomniałem o GF bo i tam i tutaj protka będzie musiała wybaczyć protowi, coś co jest trudne do wybaczenia. Nie znam zbyt wielu innych tureckich seriali, więc automatycznie miałem taki punkt odniesienia.
Fragment o Ferhacie jako płatnym zabójcy jest z opisu wstawionego przez Canal+. Nie wiem skąd oni to wzięli, bo z samego serialu o ile uważnie oglądałem nic takiego nie wynikało. Przynajmniej na razie. Z drugiej strony patrząc na te mafijne powiązania i interesy rodzinki to, że Ferhat zabijał czy będzie zabijał wydaje się całkiem naturalne.Tym bardziej teraz zastanawiam się czy ma szansę szczęśliwy finał
Proci wizualnie mi się podobają, dużo pomaga też scenariusz (tego typu relacji między głównymi bohaterami do tej pory nie widziałem), ale nie czuję jeszcze przyciągania, iskier i tego typu rzeczy
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 4, 2021 22:17:49 GMT
GF o jakim serialu mówicie.
|
|
|
Post by Alex on Jan 4, 2021 22:28:16 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 4, 2021 22:49:27 GMT
A racja.
|
|
|
Post by mira on Jan 5, 2021 8:30:26 GMT
Dla mnie ten serial zawsze będzie miał tytuł "Czarno-biała miłość", podobnie mam z "Miłość nie rozumie słów" i "Rannym ptaszkiem" Co ciekawe, nigdy nie obejrzałam go w całości, ale tytuł utkwił mi w głowie i koniec Próbowałam się za niego zabrać, niby ciągnęło, ale jakoś nie do końca. Odstraszały mnie usta protki Skończyło się na tym, że "przeleciałam" wersję turecką, kilka scen i teledysków na YT, uważam, że wystarczy Ibo lubię, ale wszystkie jego seriale są takie długie, że nie chce mi się tego oglądać. Widziałam tylko "Wspaniałą dwójkę" i film "Sadece Sen", reszta tak po łebkach, żeby się zorientować, w czym zagrał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 5, 2021 8:47:24 GMT
mira, oryginalny tytuł brzmi lepiej, ale "Cena namiętności" brzmi tak patetycznie, że aż mi się podoba. Co więcej, kojarzy mi się z zupełnie innego rodzaju tematyką (typowo klasyczną - on ją uwodzi, ona mu się oddaje, zachodzi w ciążę i się rozstają, a on nie wie, że ona zaszła w ciążę, a ona wkrótce zostaje dziedziczką fortuny żebraka z dworca, któremu uratowała życie zanim ten finalnie zmarł w szpitalu).
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 10:40:26 GMT
Wspomniałem o GF bo i tam i tutaj protka będzie musiała wybaczyć protowi, coś co jest trudne do wybaczenia. Jasne, aczkolwiek odkąd już wiem o czym mówimy, bo też oglądam, to szczerze mówiąc nie bardzo wiem co takiego ma mu wybaczyć. No chyba, ze to, że się nie nadstawił. Tak, wiem, wmanipulowanie jej w tą sprawę nie było normalne, ale udzielić pomocy temu postrzelonemu i tak miała obowiązek. Gdyby miała w sobie więcej odruchów samozachowawczych to nic nikomu by się nie stało i pani doktor wróciłaby szczęśliwie do domu. Zaimponowała mi kiedy się wydostała ze stajni, ale na jej miejscu zwiewałabym stamtąd gdzie pieprz rośnie, a nie krążyła po stadninie w poszukiwaniu przygód. Gołym okiem było widać, że goście prowadzą ciemne interesy i lepiej nie wiedzieć jakie, bo za to jest kulka w łeb. Ma brata glinę i powinna być lepiej wyedukowana. PS: W Kara Para Ask też mamy podobny wątek (młodsza siostrzyczka protki zakochała się w swoim porywaczu, bandycie). Fragment o Ferhacie jako płatnym zabójcy jest z opisu wstawionego przez Canal+. Nie wiem skąd oni to wzięli, bo z samego serialu o ile uważnie oglądałem nic takiego nie wynikało. Najpewniej z tego, że strzelał do człowieka w sposób typowy dla płatnego zabójcy czyli z dachu. No płatny zabójca to najemnik, a Ferhat jest członkiem rodzinnego "gangu" tak jak i kuzyni. Ibo lubię, ale wszystkie jego seriale są takie długie, że nie chce mi się tego oglądać. Widziałam tylko "Wspaniałą dwójkę" Wg mnie właśnie SBA ma idealną ilość odcinków, bo 90 odcinków 45-50 minutowych to optimum. Ta ilość gwarantuje rzetelne rozwiniecie fabuły i głębsze, solidniejsze ukazanie wątków oraz postaci z jednej strony... i brak możliwości do męczenia materiału z drugiej. Seriale dłuższe, niż 100 odcinków bywają najczęściej mniej lub bardziej męczące. A krótsze np. 60 odcinkowe są zbyt powierzchowne i przez to pozostawiają niedosyt (np. Imperium Miłości, gdzie fabuła była poganiana przez reyting i że to nie pomogło był szybki finał... a serial miał potencjał na przepiękny melodramat). O klapach nawet nie wspominam, bo szkoda na nie czasu. To takie serialiki potworki, w których rządzą: chaos i urwane wątki.
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 12:43:05 GMT
Obsada główna: Nie widzę tu córeczki w ciąży i przyjaciółki protki. Aaa... i jeszcze siostry wujka. Czy to oznacza, że jest ich potem mało?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 5, 2021 16:05:08 GMT
Brakuje Sinem Ünsal.
|
|
|
Post by Alex on Jan 5, 2021 16:39:31 GMT
lucy przyjaciółka protki ta która prowadzi kawiarnię chyba to zniknęła bardzo szybko, chyba ok. 5 odcinka, chyba że chodzi ci o tę lekarkę to ona będzie trochę dłużej ale też zniknie jakoś w połowie serialu. Gulsum (Sinem, której btw. nie poznałam w Doktorku, mimo że tutaj bardzo lubiłam jej postać ) będzie do końca i będzie jej całkiem sporo, siostra wujka (Handan?) też, pod koniec będzie jej tylko trochę mniej. Swoją drogą podejrzewacie już kto jest tatuśkiem? Wiem, że dla wielu osób było to zaskoczenie, ale ja w sumie od początku podejrzewałam jego.
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 17:03:18 GMT
Dzięki Alex, tak chodziło mi o tą z kawiarni... w takim razie szkoda, że jej nie będzie, bo protka miałaby barwniejszy wątek, co więcej przyjaciółka wydała mi się całkiem, całkiem... Swoją drogą podejrzewacie już kto jest tatuśkiem? Ja za mało jeszcze widziałam, żeby spekulować... niektóre postacie na razie tylko mignęły... Aczkolwiek gdybym miałabym na tym etapie obstawiać to Cuneyt jest podejrzanym nr 1 (pomimo, że jeszcze nie było żadnej wspólnej sceny pomiędzy nim i nią). Na drugim miejscu jest wujaszek (bo jest jakiś wszędobylski), a na trzecim któryś z jego siostrzeńców kuku
|
|
|
Post by Alex on Jan 5, 2021 17:17:35 GMT
Dzięki Alex, tak chodziło mi o tą z kawiarni... w takim razie szkoda, że jej nie będzie, bo protka miałaby barwniejszy wątek, co więcej przyjaciółka wydała mi się całkiem, całkiem... Też zdążyłam ją bardzo polubić i szkoda mi było, że tak o niej zapomnieli, ale co zrobić niemoc
|
|
|
Post by lucy on Jan 5, 2021 17:23:43 GMT
Już w którymś serialu widzę zaniedbany wspólny wątek protki i jej przyjaciółki. niemoc A liczyłam na postać w stylu Dilary z IG.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 5, 2021 18:18:51 GMT
Swoją drogą podejrzewacie już kto jest tatuśkiem? Wiem, że dla wielu osób było to zaskoczenie, ale ja w sumie od początku podejrzewałam jego. Mi on od początku śmierdział, może nie od razu go wyczaiłem że to on ale w końcu skapowałem tatuśka.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 9, 2021 13:26:38 GMT
Jestem po 3. odcinku i wynudzilem sie troche. A to, ze nikt nie szuka doktorki, nawet jej brat, to wiecej niz ogromne niedociagniecie, Ciekawostka: na Ukrainie powstal remake serialu, “Na Tvoey storone” (Po Twojej stronie). W 2019 wyemitowano 1. sezon (24 odcinki), a drugi mial premiere w 2020. www.imdb.com/title/tt11738448/
|
|
|
Post by lucy on Jan 9, 2021 13:45:42 GMT
Mnie też ten serial nie zwalił z nóg. Widziałam 9 odcinków i mimo, że jest dynamicznie to jest też chaotycznie i powierzchownie. Do tego absurdy podane są w nienależyty dla mnie sposób i z tego powodu ciężko mi je przełknąć. Poziomem tłumaczenia też nie jestem zachwycona, bo sobie nie radzi z siostrami i braćmi. Nasze kanały naziemne mają o wiele lepszych tłumaczy.
|
|
|
Post by lucy on Jan 13, 2021 12:36:29 GMT
Po 11 obejrzanych odcinkach stwierdzam, że serialowi, a właściwie fabule dość daleko do doskonałości. Ale to wina scenariusza, który tu ogólnie kuleje. Niektóre zwroty akcji są wzięte wręcz z księżyca, do tego są mocno przerysowane i gdyby nie dobra realizacja to by się nie obroniły. Postacie też są średnio napisane i bije od nich sztuczność, ze aż aktorzy nie potrafią tego zagrać. Także najlepiej oceniam tu robotę reżysera, choć i historia nie wydaje mi się na tym etapie najgorsza. Coś w niej pomimo wszystko jest, choć pióra pisarek nie potrafią tego wydobyć. Z postaci najbardziej wiarygodny jest Namik i Ferhat. Protki jeszcze nie umiem ocenić, w czym przeszkadza najprawdopodobniej słabo napisana postać. I dość intrygująca wydaje mi się nadal Idil. Siostry-"Niesiostry" są natomiast mocno przerysowane oraz sztuczne, a sceny z ich udziałem mało ciekawe.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 13, 2021 17:08:25 GMT
No ja się zastanawiam czy nie przerwać oglądania... Po pierwszym dobrym wrażeniu, czym dalej tym robi się byle jak.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 13, 2021 21:41:55 GMT
Ja wytrwałem do końca, ale teraz jak bym to miał oglądać w życiu bym tego nie skończył. Moja cierpliwość na absurdy się zmniejszyła.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 19:33:09 GMT
Liam, ja jestem raptem po 4 polskim odcinku i chyba pasuje. To jest gorsze od “Wieznia milosci” czy “Emanetu”. Ten drugi widzialem z 3 odcinki i wiadomo, bylo patrzenie sie w siebie pol odcinka, ale bohaterowie byli jacys, byla fabula, ktora byla logiczna, bohaterowie mieli charakter, a protagonistka miala byc naiwna i krucha i taka byla. Tu protagonista sam sobie wymysla slub z przymusu z “ukochana”. Litosci. Tu, w SBA, wszystko kuleje. W sumie brak dobrej fabuly, brak logiki i wieje nuda. Aktorzy sa moze i fajni, ale projekt ogolnie bardzo, bardzo slaby. A Wy narzekacie na TVP. Chyba wiedzieli, co robili, nie kupujac tego.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 14, 2021 19:39:01 GMT
Liam , ja jestem raptem po 4 polskim odcinku i chyba pasuje. To jest gorsze od “Wieznia milosci” czy “Emanetu”. Ten drugi widzialem z 3 odcinki i wiadomo, bylo patrzenie sie w siebie pol odcinka, ale bohaterowie byli jacys, byla fabula, ktora byla logiczna, bohaterowie mieli charakter, a protagonistka miala byc naiwna i krucha i taka byla. Tu protagonista sam sobie wymysla slub z przymusu z “ukochana”. Litosci. Tu, w SBA, wszystko kuleje. W sumie brak dobrej fabuly, brak logiki i wieje nuda. Aktorzy sa moze i fajni, ale projekt ogolnie bardzo, bardzo slaby. A Wy narzekacie na TVP. Chyba wiedzieli, co robili, nie kupujac tego. Zgadzam się. Też długo nie dałam rady oglądać. Znudził i zmęczył mnie ten serial dość krótko. Jakby tvp kupiło to serial i tak by się sprzedał Tego wątku ze ślubem też nie rozumiałam. Bezsensu. Ogólnie słabiutki ten serial.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 14, 2021 20:48:35 GMT
Ferhat powiedział do Aslı że albo ślub albo kulka. Chodź kochany tatulko chciał by ja zabił i potem kopał doły pod nimi. A ten brat jej od siedmiu boleści niby nie wierzył że ślub z miłości a i tak miał ją gdzieś. Trochę poszczekał i se dał spokój.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 21:15:05 GMT
Wg mnie motyw ze ślubem by się mógł akurat świetnie sprzedać, gdyby ekipa od scenariusza nie poszła na łatwiznę i jakoś go zagaiła (min. że prot się już wcześniej zakochał w protce). A tu było, że Ferhat ni z gruszki, ni z pietruszki stwierdził, że protka musi za niego wyjść, bo inaczej ją zastrzeli tak jak mu wujek kazał. Brat protki to jest wypisz wymaluj (nieudacznik, zapomniałam imienia) ściągnięty z serialu Wieczna miłość. On chyba przeskoczył z jednego serialu do drugiego w ramach tej samej roli. Dla mnie ten aktor to dramat.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 22:12:29 GMT
lucy, ja akurat lubie “Trucizne”, ten aktor wzbudza we mnie sympatie.i fajnie, ze gra, bo w turkiszach, podobnie jak w latino, obserwuje tendncje “bialych” aktorow, a opaleni (latino) czy z ciemniejsza karnacja (Turcja) maja bana.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 22:24:18 GMT
@rafaelcaen, w KS był z niego śledczy jak z koziej xxxx trąbka. W ogóle cała drużyna Kemala to był śmiech na sali. Wg mnie ten aktor nic nie zmienił w swojej kreacji, gra wypisz wymaluj taką sama nudną postać.
|
|
carlos
Początkujący
|
Post by carlos on Jan 14, 2021 22:30:37 GMT
Dla mnie najgrosza jest tutaj protka, te sztuczne usta i ten okropny głos.... Urodą też nie powala.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 14, 2021 22:41:12 GMT
carlos, a ja ja wlasnie bardzo polubilem. Wyroznia sie sposrod innych aktorek, a glos no ma akurat specyficzny (jak dla mnie fajny).
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 14, 2021 22:52:21 GMT
Dla mnie protka na plus. O procie tego nie mogę powiedzieć.
|
|