|
Post by Marcoss on Jan 9, 2022 14:53:39 GMT
Jestem po 16 odcinkach (z Novelas+) więc wypada skrobnąć jakiś komentarz. Nadal serial bardzo mi się podoba i żałuje, że nie mam więcej czasu, żeby przyspieszyć oglądanie. Do tego niespodziewanie pojawiło się "Okrutne miasto", które trochę pokrzyżowało mi plany Dużo bardziej kibicuje Yigitowi w jego nielegalnych interesach i chęci zemsty na Sadullahu niż idealistycznie nastawionemu do życia Emirowi. Scena w której Yigit zmusza Namika do samobójstwa była naprawdę mocna. Nie przepadam za postacią naiwnej Kubry, dlatego też nie potrafiłem jej współczuć po tym jak została wykorzystana. To, co zrobił Yigit było oczywiście podłe, ale na tyle polubiłem tego bohatera, że nie potrafię go całkowicie potępić. Zaskoczył mnie wątek z aborcją. Pozytywna bohaterka dokonuje aborcji w tureckim serialu? To przecież niemożliwe, ale przez chwilę sam dałem się nabrać. Czekam na rozwój wątku Yigita i Sibil, bardzo mi się podobają jako para, choć na ten moment nie wyobrażam sobie ich związku na poważnie. Romans tak, ale nic więcej, zwłaszcza po akcji z Kubrą.
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2022 10:04:48 GMT
Dużo bardziej kibicuje Yigitowi w jego nielegalnych interesach i chęci zemsty na Sadullahu niż idealistycznie nastawionemu do życia Emirowi. Dla mnie Sukru to słodziak pokroju Andresa Palaciosa i niezależnie od tego jak bardzo bym chciała, nie umiem kibicować ich bohaterom. Zawsze obok znajdzie się ktoś, kto pokrzyżuje mi chęci i ich przyćmi. Chyba brak charyzmy się to nazywa.
|
|
|
Post by mira on Jan 10, 2022 10:15:53 GMT
Jestem po 16 odcinkach (z Novelas+) więc wypada skrobnąć jakiś komentarz. Nadal serial bardzo mi się podoba i żałuje, że nie mam więcej czasu, żeby przyspieszyć oglądanie. Do tego niespodziewanie pojawiło się "Okrutne miasto", które trochę pokrzyżowało mi plany Dużo bardziej kibicuje Yigitowi w jego nielegalnych interesach i chęci zemsty na Sadullahu niż idealistycznie nastawionemu do życia Emirowi. Scena w której Yigit zmusza Namika do samobójstwa była naprawdę mocna. Nie przepadam za postacią naiwnej Kubry, dlatego też nie potrafiłem jej współczuć po tym jak została wykorzystana. To, co zrobił Yigit było oczywiście podłe, ale na tyle polubiłem tego bohatera, że nie potrafię go całkowicie potępić. Zaskoczył mnie wątek z aborcją. Pozytywna bohaterka dokonuje aborcji w tureckim serialu? To przecież niemożliwe, ale przez chwilę sam dałem się nabrać. Czekam na rozwój wątku Yigita i Sibil, bardzo mi się podobają jako para, choć na ten moment nie wyobrażam sobie ich związku na poważnie. Romans tak, ale nic więcej, zwłaszcza po akcji z Kubrą.
Mnie takie odczucia towarzyszyły przez cały ten serial...
Oglądałam już dość dawno, jeszcze gdy był dostępny na grupie z napisami. Pamiętam, że wiele osób pisało o nim, że jest piękny. Dla mnie nie był piękny, ale przeraźliwie smutny i taki wdzierający się głęboko w duszę. Pamiętam też, że wszyscy pisali, że podczas oglądania będą potrzebne chusteczki. Mnie to zawsze śmieszy, myślę sobie, że inni wyolbrzymiają. Niemniej muszę przyznać, że poległam przy bodajże 21 odcinku, a ostatni odcinek przepłakałam praktycznie cały...
|
|
|
Post by lucy on May 5, 2022 12:41:20 GMT
Jestem po 16 odcinkach (z Novelas+) więc wypada skrobnąć jakiś komentarz. Nadal serial bardzo mi się podoba i żałuje, że nie mam więcej czasu, żeby przyspieszyć oglądanie. Do tego niespodziewanie pojawiło się "Okrutne miasto", które trochę pokrzyżowało mi plany Skończyłeś oglądać, Marcoss? Obejrzałeś do końca, czy przerwałeś? Pytam, bo jestem ciekawa jeszcze jednej opinii o serialu zanim się ostatecznie na niego zdecyduję. Wczoraj włączyłam sobie losowo wybrany fragment ze środka serialu, żeby sprawdzić czy mnie wciągnie i się tak nie stało, ale wiadomo, że mogłam trafić na słabsze sceny. Dlatego postanowiłam jeszcze dopytać, czy warto, czy nie warto zaczynać oglądać.
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 13:46:30 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 13:56:13 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 14:43:20 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 18:23:44 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 18:26:45 GMT
|
|
|
Post by Marcoss on May 9, 2022 18:35:40 GMT
Jestem po 16 odcinkach (z Novelas+) więc wypada skrobnąć jakiś komentarz. Nadal serial bardzo mi się podoba i żałuje, że nie mam więcej czasu, żeby przyspieszyć oglądanie. Do tego niespodziewanie pojawiło się "Okrutne miasto", które trochę pokrzyżowało mi plany Skończyłeś oglądać, Marcoss ? Obejrzałeś do końca, czy przerwałeś? Pytam, bo jestem ciekawa jeszcze jednej opinii o serialu zanim się ostatecznie na niego zdecyduję. Wczoraj włączyłam sobie losowo wybrany fragment ze środka serialu, żeby sprawdzić czy mnie wciągnie i się tak nie stało, ale wiadomo, że mogłam trafić na słabsze sceny. Dlatego postanowiłam jeszcze dopytać, czy warto, czy nie warto zaczynać oglądać. Przerwałem, ale nie dlatego, że mi się nie podobało. Po prostu już nie umiem oglądać długich seriali lub telenowel. Mam na tyle mało wolnego czasu, że zostałem poniekąd zmuszony skupić się na krótszych produkcjach.
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 18:37:20 GMT
|
|
|
Post by lucy on May 9, 2022 21:28:41 GMT
Przerwałem, ale nie dlatego, że mi się nie podobało. Po prostu już nie umiem oglądać długich seriali lub telenowel. Mam na tyle mało wolnego czasu, że zostałem poniekąd zmuszony skupić się na krótszych produkcjach. W sumie to ten serial należy do krótszych (pomijam klapy, które Turcja przerywa po kilku odcinkach bez nawet minimalnie przyzwoitego zakończenia i sprzedaje na rynku zagranicznym jako miniseriale) tj. ma tylko 76 odcinków (45 minutowych). Ja jestem już po 25, czyli 1/3 całości i muszę przyznać, że też mi się go bardzo dobrze ogląda. Mam nadzieję, że dotychczasowy poziom utrzyma się do końca, bo jak na razie nie ma się tutaj do czego doczepić. Choć przyznam, że na początku byłam załamana protkami. Wszystkie wydawały mi się nieatrakcyjne fizycznie i mało ciekawe fabularnie. Na szczęście już mi się na nie patrzy całkiem dobrze, chociaż z urodą Burcu Bircyk będę miała chyba problem zawsze. I barwy głosu aktorki od Deyri też raczej nie polubię. Do tego główną protkę wolałabym w ciemniejszych włosach i z grzywką. Bardziej by pasowała do Yigita (Kerema), bo wszystko wskazuje na to, że ci dwoje mają się ku sobie naprawdę. Początkowo myślałam, że łączy ich chwilowa fascynacja, jednak wykluwa się silniejsze uczucie między nimi. Co prawda nie wiem, czy Kubra nie stanie im na drodze, bo dziewczę się zaczyna stawiać. Żal mi jej nie jest, pomimo, że Yigit postąpił z nią okropnie. Właściwie to nie z nią, ale z jej dzieckiem i tego mu nie wybaczę. No sama Kubra była i nadal jest żałosna. Jest dokładnie taka jak ją określiła przyjaciółka (Deyra): "Biedna Kubra ponownie ofiarą losu. Czyli tak jak lubi". Nawet w oczy jej to powiedziała, ale po Kubrze to tylko spłynęło. I jeszcze ta jej mina wiecznej cierpiętnicy. Jakoś ani Deyra, ani Sibel nie dały się zaciągnąć do łóżka. Na Kubrę wystarczyło tylko palcem skinąć.
|
|
|
Post by lucy on May 10, 2022 13:18:43 GMT
Dla mnie Sukru to słodziak pokroju Andresa Palaciosa i niezależnie od tego jak bardzo bym chciała, nie umiem kibicować ich bohaterom. Zawsze obok znajdzie się ktoś, kto pokrzyżuje mi chęci i ich przyćmi. Chyba brak charyzmy się to nazywa. No i muszę odwołać to co napisałam. Właściwie od tego powinnam zacząć ocenę serialu, bowiem od samiutkiego początku, wbrew przewidywaniom, bardzo mi pasuje kreacja Sukru. Fakt, jego bohater jest dobrze napisany, jednak tak dobrze wyważone wczucie się w postać to już zasługa aktora. Jak dotąd nie było ani jednej sceny, w której by mnie Emir zirytował, wkurzył, czy zawiódł. Nawet przestałam zwracać uwagę na... landrynkową? urodę Sukru i na miejscu Sibel, bez zastanowienia wybrałabym Emira. Który... zgadza się, podchodzi do życia dość idealistycznie, ale nie brakuje mu ani zdrowego rozsądku, ani odruchów samozachowawczych. W dodatku świetnie sobie radzi z dylematami moralnymi, rozczarowaniami, tragediami, zawodem miłosnym oraz zawodowym... i utratą wiary w wartości, zgodnie z którymi zawsze żył. Będąc po tylu bardzo trudnych przejściach, nigdy się nie sprzedał, ani nie załamał, ani w żaden sposób nie spodlił. Nadal jest szlachetny, odpowiedzialny, obowiązkowy, pokorny... i gotowy do wszelkich poświęceń dla innych. Co więcej jest pracowity, bystry, odważny i asertywny (scena kiedy się trochę przypadkowo pojawił na spotkaniu trzech mafiosów, w tym brata i bez wysiłku, w sarkastycznym tonie sprowadził ich do poziomu zero... była wyśmienita). Mam nadzieję, że zostanie doceniony, bo od początku serialu ratuje wszystkim życie. Dosłownie i w przenośni. Jestem ciekawa, czy już się wyleczył z miłości do Sibel... i jak się skończy jego udawane małżeństwo z Kubrą. Że też nawet w tym zakresie musiał prać brudy brata. i.imgur.com/E4l1wdy.png
|
|
|
Post by mira on May 10, 2022 13:30:24 GMT
Mnie się Sukru w tym serialu podobał do tego stopnia, że potem próbowałam obejrzeć hurtowo wszystko, w czym zagrał. Wszystkiego mi się nie udało, ale trochę tego obejrzałam. Przyjemnie się czyta te analizy, zwłaszcza że mnie się już trochę zapomniało, o co w tym serialu szło, ale wystarczyło przeczytać kilka powyższych zdań, by zaraz się w głowie rozjaśniło Nie jestem jednak pewna, czy bohaterkę Yasemin, bo chyba o niej lucy, piszesz, można tu nazwać protką. Właściwie Kubra grała tu pierwsze skrzypce, chociaż można się spierać. Strasznie to wszystko było zakręcone.
|
|
|
Post by lucy on May 10, 2022 14:16:00 GMT
Jest to drugi serial, który z Sukru oglądam. W "Nadziei i miłości" Berk go niestety przyćmił. Nie jestem jednak pewna, czy bohaterkę Yasemin, bo chyba o niej lucy, piszesz, można tu nazwać protką. Właściwie Kubra grała tu pierwsze skrzypce, chociaż można się spierać. Strasznie to wszystko było zakręcone. Pomyślałam tak z perspektywy fabuły niecałych 30 odcinków, rozkładu postaci na plakacie oraz kolejności nazwisk aktorów w czołówce. Na tym etapie, na którym jestem to Sibel stoi pomiędzy braćmi (sytuacja dość podobna do tej, która jest w Zalimie, gdzie główne trio to proci i Cemre), więc poszłam w ocenie też trochę drogą skojarzeń. I jeszcze życzeń, bo bym wolała, aby mimo wszystko to Sibel była główną protką. Kubraka mam od pewnego czasu ochotę: tak działa mi na nerwy. Jedna z ostatnich jej akcji: zabrała dziecko do rudery, którą wynajęła, żeby pokazać, że jest niezależna i nie potrzebuje niczyjej łaski. Nawet powściągliwy w krytyce innych Emir, o mało nie parsknął śmiechem, kiedy mu powiedziała, że będzie piec ciasteczka i je sprzedawać do cukierni. I jakby tego było mało, będzie je codziennie sama dostarczać (Emir oferował pomoc widząc trzy duże torby), niosąc przy tym dziecko na rękach. i.imgur.com/qcFijRN.pngŻeby mieć na pierwszy czynsz sprzedała drogocenną bransoletkę (chyba jedyną pamiątkę po matce) i już snuła plany, że szybko przekona Deyrę, aby z nią zamieszkała (w dwójkę będzie taniej) w tej ruderze, notabene bez ogrzewania. Plany umarły, bo po trzech dniach marznięcia dziecko zachorowało i Kubrak musiał wrócić do Emira. I całe szczęście, bo już się bałam, że niestabilny piecyk, którym ogrzewała pokój się przewróci, iskry przeskoczą na dywan i zanim się Kubrak zorientuje, w pokoju wybuchnie pożar. i.imgur.com/bWi5J7s.png mira, gdybyś chciała sobie odświeżyć pamięć, to wszystko odcinki są dostępne w dobrej jakości z lektorem. Można oglądać przy prasowaniu, czy nawet gotowaniu.
|
|
|
Post by Matthias on May 28, 2022 13:57:38 GMT
🔥 Şeref Meselesi - Smak Zemsty (wyniki): 23.11.2014 - 17.05.2015, kanał - D, 26 odcinków.
⚡Maksymalna ocena (TOTAL) – 4,57% (18 stycznia 2015, odcinek 9) ⚡Minimalna ocena (TOTAL) – 2,20% (17 maja 2016, odcinek 26) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (TOTAL) - 3,31%
⚡Maksymalna ocena (AB) – 7,57% (18 stycznia 2015, odcinek 9) ⚡Minimalna ocena (AB) - 3,40% (26 kwietnia 2015, odcinek 23) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (AB) - 5,13%
⚡Ocena startowa (TOTAL/AB) - 3,60%/5,46% ⚡Ocena finału (TOTAL/AB) - 2,20/3,64%
⚡Maksymalna liczba widzów w Turcji to 3,60 mln osób. ⚡Minimalna liczba widzów w Turcji to 1,73 mln osób. Średnia liczba widzów w Turcji to 2,61 miliona.
💥Główni konkurenci: Gonul isleri, Acil Ask Araniyor, O Hayat Benim.
|
|
|
Post by lucy on May 29, 2022 18:59:44 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 30, 2022 15:09:02 GMT
Widziałem parę scen na yt. Kerem gra tak takiego zimnego drania. Nawet miałem to oglądać ale ten finał. Oby keke zagrał w czymś w nowym sezonie. On jest stworzony do ask dram nie rom-comów. Tam go szkoda , za dobry jest na rom-comy. Rom-comy wiadomo dla kogo.
|
|
|
Post by lucy on Nov 22, 2022 22:01:33 GMT
Kerem gra tak takiego zimnego drania. Nawet miałem to oglądać (...) Next, ja obejrzałam serial od deski do deski i wcale nie grał zimnego drania. Pozory mylą. Takie tam zdjęcie zza kulis. i.imgur.com/xyrKzSe.jpg
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2022 12:45:03 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 23, 2022 18:57:26 GMT
Dlaczego ja tego jeszcze nie obejrzałam???
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2022 21:22:37 GMT
Serial jest bardzo dobry, zarówno pod względem scenariusza, jak i realizacji. Posiada też super klimat. Choć dla mnie idealnie byłoby, gdyby Kubry nie grała Burcu Bircyk. Nie po drodze mi z tą aktorką.
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2022 14:19:19 GMT
💫 Yasemin Kay Allen wspomniała o rocznicy serialu na swoim koncie, zaczepiając w zabawny sposób Kerema Bursina. Aktorka zamieściła filmik z podpisem: „ 8 lat temu Sibel straciła życie z powodu twoich grzechów, Yigit. Mam nadzieję, że śpisz spokojnie”. i.imgur.com/O2O97HX.pngi.imgur.com/UDjfkVo.jpg
|
|
|
Post by lucy on Mar 15, 2023 14:16:31 GMT
|
|
|
Post by mira on Mar 15, 2023 14:26:40 GMT
Okazuje się, że Sukru i Sukran byli parą w życiu prywatnym. Zaiskrzyło między nimi oczywiście na planie Seref Meselesi (chociaż nie mieli wspólnego wątku). Byli ze sobą ok. 2 lat. Rozstali się z powodu zazdrości. No wiadomo, że byli parą, całkiem ładną zresztą. Potem jeszcze oboje wystąpili w filmie "Kwaśnie jabłka", ale nie pamiętam, czy mieli jakąkolwiek wspólną scenę. Film polecam, nawiasem mówiąc
|
|
|
Post by man1000 on Aug 18, 2023 22:19:45 GMT
Ponowna emisja w Novelas+ od 21 Wrzesnia o godz 18.40
|
|
|
Post by lucy on Sept 12, 2023 17:41:50 GMT
Zwiastun z Novelas+ | Lektor PL
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 12, 2023 19:08:32 GMT
Odcinków nie dużo. Może kiedy obejrzę. Bo szczerze to nawet nie widziałam o tym serialu
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Sept 19, 2023 15:52:51 GMT
Zapowiedź powtórki w Novelas+:
|
|
|
Post by lucy on Sept 19, 2023 17:10:10 GMT
Odcinków nie dużo. Może kiedy obejrzę. Bo szczerze to nawet nie widziałam o tym serialu elysa7, serial jest bardzo dobry, obejrzyj koniecznie. Jest tu i klimat i ciekawa fabuła z fajnymi wątkami oraz świetnym scenariuszem. Zapowiedź powtórki w Novelas+: Ciągle piłowanko. Ileż razy będą to powtarzać. Litości.
|
|