|
Post by Alex on May 12, 2022 19:29:01 GMT
lucy, a ty serio nie wiesz, jak to się skończy? 😳
|
|
|
Post by man1000 on May 12, 2022 19:49:56 GMT
szkapa2000,no niestety ale co zrobić to tylko serial PS.mnie postać Ceren najbardziej wkurzała w tym serialu ona tak naprawde nie kochałą ani Cenka ani Nedima liczyła sie tylko kasa i nazwisko
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 12, 2022 19:59:57 GMT
Ceren to w którymś odcinku nawet mówiła, że ona nie ma nikogo, nikomu na niej nie zależy, tylko tego dziecka chciała.
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 12, 2022 20:03:36 GMT
szkapa2000 ,no niestety ale co zrobić to tylko serial PS.mnie postać Ceren najbardziej wkurzała w tym serialu ona tak naprawde nie kochałą ani Cenka ani Nedima liczyła sie tylko kasa i nazwisko a Senis? Ona w ogóle kogoś kocha? Ciągle gada, że wszystko dla dzieci, a ona tak naprawdę robi wszystko tylko dla siebie
|
|
|
Post by lucy on May 12, 2022 20:05:07 GMT
lucy, a ty serio nie wiesz, jak to się skończy? 😳 Naprawde nie wiem. Nigdy nie śledzę finałów seriali, których nie ogladam, a gdy oglądam je po zakończeniu emisji w Turcji, spoilery omijam szerokim łukiem. Dlatego jeśli chcecie pogadać o finale, to please stosujcie tabliczkę {Spoiler}xxx . Co do postaci to ja kocham wszystkie. Nawet Ceren, bo bez niej serial nie miałby sensu.
|
|
|
Post by man1000 on May 12, 2022 20:15:23 GMT
szkapa2000,no Seniz tez dla mnie była taka sama jak Ceren zero litości dla każdego samo zło
|
|
|
Post by lucy on May 12, 2022 22:09:52 GMT
a Senis? Ona w ogóle kogoś kocha? Wiele razy się nad tym zastanawiałam, bo scenariusz nie daje jednoznacznej odpowiedzi i mocno lawiruje wokół jej prawdziwych uczuć. Wydaje mi się jednak, że kocha własne dzieci, choć w dość specyficzny sposób postrzega ich dobro. Albo za wszelką cenę nie chce dopuścić do tego, by się kiedyś znalazły w rynsztoku, jak ona. Cały czas pamiętam scenę kiedy ją Agah znalazł pod bramą wjazdową do posiadłości... i była wtedy bez dachu nad głową (i w ciąży z Cenkiem), bo ją brat Agaha pogonił kiedy się dowiedział o ciąży. Swoją drogą jego chyba też kochała, skoro będąc już żoną Agaha i nie musząc go znosić (brata Agaha) nadal była jego kochanką. Co więcej, od 20 lat odwiedza ukradkiem jego grób. I po trzecie, płakała na grobie wnuka... gdyby nic nie czuła, nie wylałaby na nim morza łez.
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 13, 2022 20:37:30 GMT
ależ mi dzisiaj było żal Cenka ;(((( już się bałam, że Cemre zacznie wołac Nedima kiedy Cenk wyznawał jej miłość.
z innej beczki, co sądzicie o tłumaczeniu?? ja mam wrażenie, że nie jest tłumaczone wszystko :/ albo, że tłumaczenie wcale nie oddaje tego co mówią w oryginale. Te dialogi czasami są serio bez sensu.
|
|
|
Post by man1000 on May 13, 2022 21:02:54 GMT
ależ mi dzisiaj było żal Cenka ;(((( już się bałam, że Cemre zacznie wołac Nedima kiedy Cenk wyznawał jej miłość. z innej beczki, co sądzicie o tłumaczeniu?? ja mam wrażenie, że nie jest tłumaczone wszystko :/ albo, że tłumaczenie wcale nie oddaje tego co mówią w oryginale. Te dialogi czasami są serio bez sensu. szkapa2000 ,no niestety ja odniosłem wrażenie ze lektor na novelas czasami nie wie co powiedziec i przekręca niektóre słowa,zdania tak jakby nie rozumiał tureckiego ja oglądałem tlumaczenie na zakątku tureckich seriali i tam było wszystko tlumaczone ze zrozumieniem
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 14, 2022 8:35:03 GMT
lektor nie musi znać tureckiego, to wina tłumaczy ;/
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 18, 2022 16:15:39 GMT
Obejrzałam serial do końca na wspomnianej grupie na FB i wow, co tam będzie się jeszcze działo! a tłumaczenie bardzo dobre, to co słychac na Novelas to jakaś porażka
|
|
|
Post by man1000 on May 18, 2022 17:47:39 GMT
Obejrzałam serial do końca na wspomnianej grupie na FB i wow, co tam będzie się jeszcze działo! a tłumaczenie bardzo dobre, to co słychac na Novelas to jakaś porażka szkapa2000,mówiłaś ze wiesz jakie jest zakonczenie to czemu jesteś tak podekscytowana
|
|
szkapa2000
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by szkapa2000 on May 19, 2022 6:03:34 GMT
Obejrzałam serial do końca na wspomnianej grupie na FB i wow, co tam będzie się jeszcze działo! a tłumaczenie bardzo dobre, to co słychac na Novelas to jakaś porażka szkapa2000 ,mówiłaś ze wiesz jakie jest zakonczenie to czemu jesteś tak podekscytowana bo widziałam tylko po turecku, a teraz wiem co mówili a żeby nie spoilerować to w dziejszym odcinku się popłakałam przez Cenka On tak kocha Cemre, a ona jest taka głupia... wiecznie zgrywa bohaterke. Taka prawa i sprawiedliwa. Jak ona może kochać Nedima?? Ciągle ją krzywdzi, rani. Co ona w nim widzi??
|
|
|
Post by man1000 on May 19, 2022 15:30:38 GMT
szkapa2000,no niestety tez sie zastanawiałem co ona takiego w nim widziała Ceren z Nedimem pasują do siebie idealnie takie same charaktery .Tak jak mówisz Cemre jest taka głupia ona nie widzi ze Cenk ją kocha nawet Damla ją polubiła a ta wiecznie stroi miny i niezadowolona
|
|
|
Post by lucy on Jun 23, 2022 21:59:07 GMT
Jestem po 135. Odcinku, czyli został mi tylko ostatni 136. Jeśli ktoś jeszcze nie dotarł do tego momentu, albo ma zamiar Zalimka oglądać, to niech nie czyta, bo posolę tu dość konkretnymi spoilerami... i sama nie chciałabym na takowe trafić. Wiedziałam, że Seniz i Ceren zapłacą za swoje grzeszki (a właściwie grzeszory) i ich śmierć mnie aż tak nie zaskoczyła. Nie spodziewałam się jednak, że zginą razem. Muszę przyznać, że pomysł na ich koniec był nietuzinkowy, bo spadły z tego balkonu na oczach WSZYSTKICH. Cemre mi żal nie było, bo niepotrzebnie polazła do Seniz. Czego ona jeszcze szukała w jej pokoju? Mało jej było wrażeń? Wkurzyła mnie w tej scenie. Notabene liczyłam, że Seniz na koniec jeszcze trochę nawywija, a tutaj było jedno wielkie NIC. Poza tym powinna się przynajmniej dowiedzieć o chorobie syna i trochę pocierpieć z tego powodu. Nie spodziewałam się natomiast śmierci Agaha. I żal mi było, że odszedł. To była bardzo ciekawa i świetnie zagrana postać. Ale jego koniec był chyba podyktowany nagłym odejściem Fikreta z serialu Cenk (...) On tak kocha Cemre, a ona jest taka głupia... wiecznie zgrywa bohaterke. Taka prawa i sprawiedliwa. Ale babcię, którą Seher bezdusznie wyrzuciła, zostawiła na ulicy. Gdzie się podziała ta jej wielkoduszność, dobrotliwość i wrażliwość? Rozumiem, że kobieta miała na koncie niejedną machlojkę, ale to przecież starsza osoba. I babcia Civana. Jak było można tak ją potraktować? z innej beczki, co sądzicie o tłumaczeniu?? ja mam wrażenie, że nie jest tłumaczone wszystko :/ albo, że tłumaczenie wcale nie oddaje tego co mówią w oryginale. Te dialogi czasami są serio bez sensu. Wg mnie jest wręcz perfekcyjne, ze smaczkami językowymi, które w przypadku tego serialu są podstawą. Ale przyznam, że kilka razy zdarzyło się lektorowi przekręcić słowo w zdaniu, co w mojej opinii i tak nie zmienia faktu, że tłumaczenie jest świetne. Pomylić się podczas czytania każdy może. Obejrzałam serial do końca na wspomnianej grupie na FB (...)a tłumaczenie bardzo dobre, to co słychac na Novelas to jakaś porażka Raz mi się zdarzyło podglądnąć kawałek odcinka z napisami, bo poprzedni się skończył w bardzo gorącym momencie i niestety nie dość, że tłumaczenie było chaotyczne (i pozbawione poprawnej polszczyzny) to jeszcze nierzadko brakowało w nim sensu i logiki. No jedno zdanie mnie tak rozbawiło, że aż zrobiłam zrzut ekranu. I dałam sobie spokój z podglądaniem. i.imgur.com/HNBktze.png
|
|
|
Post by lucy on Jun 26, 2022 18:19:34 GMT
FINAŁ Ostatni, 136. odcinek obejrzałam przedwczoraj, więc emocje u mnie już opadły, jednak niestety nie były za duże. Był to chyba najsłabszy odcinek w całym serialu. Ogólnie bez pomysłu na dobre zakończenie reszty wątków. Widać kto grał tu pierwsze skrzypce i kiedy go zabrakło (mam na myśli nie tylko Ceren) powiało od razu nudą. Cemre plus Nedim to jeden wielki niewypał. I zero chemii. Wg mnie najlepiej napisaną rolę miała Bahar Sahin. Zagrała ją zresztą rewelacyjnie i to od początku do końca. Nedima polubiłam dopiero w końcówce. Wcześniej jego postać mnie denerwowała. Niestety nie wybaczyłam mu, że zostawił swoją psychicznie chorą siostrę, w dodatku w stanie mocno chorobowym na odludziu i że w ogóle spłynęło po nim, iż jest jej biologicznym bratem. Głupia Cemre nawet tego nie zauważyła, a przecież tak była miłosierna i dobrotliwa. Historia Cenka od pewnego czasu była coraz bardziej nijaka. Tak bardzo chciał założyć z Cemre rodzinę, a nie chciał się leczyć? Mało ambitne to było ze strony scenarzystów i postać im się od razu rozjechała. Niemniej serial uważam za bardzo dobry. Przez cały czas było mega ciekawie i sensownie (z wyj. samej końcówki, chociaż w poważnych i niby ambitnych dramach jest znacznie więcej niedociągnięć, absurdów i flaków z olejem), że człowiek oglądał odcinki na jednym wdechu. Polecam serial i pomimo, że traktowałam go niezbyt poważnie (bo to typowy odmóżdżacz, a nie serial, który się autentycznie przeżywa), jestem zaskoczona jego naprawdę wysoką jakością fabularną. Te wszystkie absurdy były wplatane do scenariusza jakby czarodziejską różdżką i kupowałam jej bez zająknięcia. Moja ocena na Filmweb: 9/10. (10 ma u mnie tylko Fatma i IG)
|
|
|
Post by lucy on Aug 9, 2022 21:16:55 GMT
Będzie powrót serialu na ekran Nova. Emisja od wtorku o 15:00.
|
|
|
Post by man1000 on Dec 17, 2022 12:29:07 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2022 12:34:50 GMT
Uwielbiałam Zalimka od początku do końca. To chyba jeden z lepszych seriali tureckich ostatnich lat. Bez zbędnych zapychaczy i urwanych/ niepozamykanych wątków.
|
|
|
Post by man1000 on Feb 19, 2023 22:31:32 GMT
Serial jest od paru miesiecy emitowany na Kanal D Drama w Meksyku , Kolumbii i Argentynie
|
|
|
Post by man1000 on Sept 7, 2023 10:55:24 GMT
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Mar 26, 2024 20:21:26 GMT
Portugalska SP Televisao przygotowuje dla stacji SIC nową telenowelę… „Circo de feras”… „Cyrk bestii”… Bądź „krąg bestii”… Będzie to remake „Zalim Istanbul”… W jednej z glównych ról Lourenco Ortigao (Miguel z „Ta jedyna”)…
|
|
|
Post by man1000 on Apr 1, 2024 9:09:06 GMT
Dziś mija dokładnie 5 lat od wyemitowania pierwszego odcinka popularnego serialu Zalim Istanbul- Okrutne Miasto
|
|
|
Post by man1000 on Apr 10, 2024 21:25:10 GMT
Serial jest na 7 miejscu najczesciej ogladanych seriali na Kanal D Drama
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 17, 2024 9:37:44 GMT
Od 14 maja o 19.00 ponowna emisja serialu „Okrutne miasto” w Novelas+.
|
|
|
Post by man1000 on Apr 17, 2024 11:02:27 GMT
Super to zdecydowanie najlepszy wybór
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Apr 21, 2024 21:34:35 GMT
Drodzy moi… Gdzie znajdę odcinki tego serialu??? Na cda znalazłem tylko 10… A jest ich 136…
|
|
kasiulala
Początkujący
|
Post by kasiulala on Apr 26, 2024 18:59:33 GMT
Drodzy moi… Gdzie znajdę odcinki tego serialu??? Na cda znalazłem tylko 10… A jest ich 136… na cda sa wszystkie za darmo
|
|
kasiulala
Początkujący
|
Post by kasiulala on Apr 26, 2024 19:00:48 GMT
Drodzy moi… Gdzie znajdę odcinki tego serialu??? Na cda znalazłem tylko 10… A jest ich 136… LINK
|
|
kasiulala
Początkujący
|
Post by kasiulala on Apr 26, 2024 19:03:26 GMT
nie wiem co wy chcecie od tego serialu, ogladam go wlasnie drugi raz z rzedu tak mnie wciagnal, zna ktos jakies podobne? najlepiej z aktorem ktory gral Cenka, moja ulubiona postac, przystojniaczek, tyle razy ryczalam przez niego..
|
|