|
Post by Onedine on May 7, 2023 9:14:17 GMT
9 najlepszych koreańskich drama o znęcaniu się w szkole sarankita.com/blog/5255/korean-dramas-about-bullying/The Kings of Pigs Revenge of Others How to Buy a Friend Weak Hero Class 1 Alice, The Final Weapon The Glory D.P Class of Lies My ID Is Gangnam Beauty 12 najlepszych koreańskich dram o znęcaniu się i przemocy w szkole dribblingthoughts.com/top-korean-dramas-about-bullying/ 1: The Glory (2022): 2: Revenge of Others (2022): 3: Extracurricular (2020): 4: The Uncanny Counter (2020): 5: Weak Hero Class One (2022): 6: The King of Pigs (2022): 7: Angry Mom (2015): 8: Who are You School 2015 (2015): 9: Save Me (2017): 10: My ID is Gangnam Beauty (2018): 11: True Beauty (2020): 12: Boys Over Flower (2009):
|
|
|
Post by Onedine on May 7, 2023 9:35:44 GMT
27 najlepszych japońskich dram z ostatnich 20 lat thesmartlocal.jp/japanese-dramas/ 1. First Love: Hatsukoi 初恋 (2022) 2. Silent サイレント (2022) 3. Mystery to Iunakare ミステリと言う勿れ (2022) 4. Alice in Borderland 今際の国のアリス (2020-2022) 5. My Love Mix-Up! 消えた初恋 (2021) 6. Love Lasts Forever 恋はつづくよどこまでも (2020) 7. Mr. Hiiragi’s Homeroom 3年A組 ―今から皆さんは、人質です― (2019) 8. Million Yen Women 100万円の女たち (2017) 9. Gokusen ごくせん (2002) 10. Atelier/Underwear アンダーウェア (2015) 11. Hana Yori Dango 花より男子 (2005) 12. Zettai Kareshi/Absolute Boyfriend 絶対彼氏 (2008) 13. Hanzawa Naoki 半沢直樹 (2013) 14. Unnatural アンナチュラル (2018) 15. Good Luck!! グッドラック!! (2003) 16. Mischievous Kiss: Love in Tokyo (2013) 17. 1 Litre of Tears 1リットルの涙 (2005) 18. Liar Game ライアーゲーム (2007) 19. Code Blue コード・ブルー (2008) 20. Switched (2018) 21. BG Personal Bodyguard 身辺警護人 (2018) 22. My Boss My Hero マイ★ボス マイ★ヒーロー (2006) 23. 99.9: Criminal Lawyer 刑事専門弁護士 (2016) 24. For You in Full Blossom – Ikemen Paradise 花ざかりの君たちへ イケメン☆パラダイス (2011) 25. Miss Sherlock ミス・シャーロック (2018) 26. Love Shuffle 金曜ドラマ・ラブ♥シャッフル (2009) 27. Midnight Diner 深夜食堂: Tokyo Stories (2016) 10 najlepszych japońskich dram o romansach biurowych do obejrzenia sarankita.com/blog/5892/japanese-drama-office-romance/14 najlepszych japońskich dram szkolnych sarankita.com/blog/5515/japanese-high-school-dramas/10 najlepszych japońskich dram o podróżach w czasie sarankita.com/blog/6059/japanese-time-travel-dramas/10 najlepszych japońskich dram komedii romantycznych sarankita.com/blog/6132/romantic-comedy-japanese-dramas/
|
|
|
Post by Onedine on May 13, 2023 9:32:27 GMT
|
|
|
Post by Onedine on May 14, 2023 12:25:00 GMT
|
|
|
Post by Onedine on May 20, 2023 7:34:57 GMT
Przeszło tydzień czasu zajęło dramie koreańskiej, aby przeprosić za słowa nie na miejscu o Auschwitz w dramie komediowo-romantycznej. Nawet mi się nie chce komentować, jak niektórzy ludzie są zapatrzeni w wygląd, jak Koreańczycy, aby nie rozumieć, że nie umieszcza się pewnych porównań do tragedii z przeszłości.
|
|
|
Post by Onedine on May 25, 2023 18:04:31 GMT
18 K-drama, które możesz dodać do swojej letniej listy filmów do obejrzenia
|
|
|
Post by Onedine on May 31, 2023 16:11:32 GMT
7 koreańskich dram o wpółlokatorach, którzy zakochali się w sobie.
|
|
|
Post by Onedine on Jun 6, 2023 14:40:18 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Jun 12, 2023 14:43:18 GMT
Drama viewership ratings for the week of June 5-11, 2023 Ep. # Station Rating Monday, June 5 Queen of the Mask 13 Channel A 2.8% Oh! Young-shim 7 ENA 0.2% My Perfect Stranger 11 KBS 4.5% Delightfully Deceitful 3 tvN 3.5% Tuesday, June 6 Queen of the Mask 14 Channel A 3.1% Oh! Young-shim 8 ENA TBA My Perfect Stranger 12 KBS 4.6% Delightfully Deceitful 4 tvN 4.3% Wednesday, June 7 Happiness Battle 3 ENA 0.8% The Good Bad Mother 13 JTBC 10.6% Thursday, June 8 Happiness Battle 4 ENA 1.2% The Good Bad Mother 14 JTBC 12.0% Friday, June 9 Romantic Doctor Teacher Kim 3 13 SBS 14.8% Saturday, June 10 The Real Has Come 23 KBS 19.4% Romantic Doctor Teacher Kim 3 14 SBS 14.9% Tale of the Nine Tailed 1938 11 tvN 4.7% Sunday, June 11 The Real Has Come 24 KBS 21.0% Tale of the Nine Tailed 1938 12 tvN 8.0%
|
|
|
Post by Onedine on Jun 12, 2023 15:07:05 GMT
15 koreańskich dram, aby zastępczo podróżować tego lata.
|
|
|
Post by Onedine on Jun 12, 2023 15:09:48 GMT
Top 10 najwyżej ocenianych dram koreańskich 2023 roku na IMDB, które są absolutnie godne polecenia
Oasis (Rakuten Viki) 8.7 Call It Love (Disney+Hotstar) 8.2 Pandora: Beneath The Paradise (Disney+Hotstar) 8.1 The Glory, Part 2 (Netflix) 8.1 Delivery Man (Rakuten Viki) 8 Our Blooming Youth (TvN) 8 Agency (JTBC) 8 Crash Course in Romance (Netflix) 7.9 Love To Hate You (Netflix) 7.9 Divorce Attorney Shin (Netflix) 7.6 Oglądałam tylko 4 z tej listy, Oasis, Call it love, Pandora, Love to hate you. Oasis moim zdaniem było najlepsze, ale trzeba lubić dramy trochę historyczne, bo akcja jest w latach 80 i 90-tych XX wieku i jest o polityce, walce o demokrację, o korupcji, gangsterach, zdradzie przyjaźni, toksycznych rodzinach. Call it love też bardzo mi się podobało. To idealnie wykreowana drama, z psychologicznie wiarygodnymi postaciami i piękna historia miłosna. Love to hate you było zabawne, ale raczej do zapomnienia. Pandora to czysta rozrywka, większość czasu bez sensu psychologicznego u postaci, ale akcja pędziła cały czas do przodu.
|
|
|
Post by Onedine on Jun 20, 2023 17:16:57 GMT
Koreańskie dramy Netflixa, które będą miały premiery w drugiej połowie 2023 roku.
|
|
|
Post by Onedine on Jul 5, 2023 15:04:23 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Jul 7, 2023 15:08:03 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Jul 8, 2023 8:16:03 GMT
6 koreańskich dram z najdziwniejszymi historiami miłosnymi.
Widziałam 5 z 6. Nie widziałam tylko tej dramy z początku XXI wieku. Historie miłosne były dosyć nietuzinkowe, ale wszystkie te 5, które oglądałam mi się podobały. "My Holo love" nawet wysoko oceniłam, bo była przyjemna w oglądaniu i końcowy morał tej historii był taki, że AI nie zastąpi miłości do człowieka. "Oh My Ghost" jest jedną z moich ulubionych dram, choć aspekt pomieszkiwania ducha w ciałach innych ludzi, używający ich ciał bez ich woli i mieszania w ich życia jakby pomyśleć to jest dosyć nieprzyjemny. Ale komedia w tej dramie jest tak dobra, że przesłania ten kontrowersyjny element.
|
|
|
Post by Onedine on Jul 15, 2023 8:54:12 GMT
King the land to jest drama emitowana obecnie m.in. na Netflixie. Ona ma bardzo dobre wyniki oglądalności w Korei na kanale JTBC, obecnie przeszło 10 punktów. Ja oglądałam tylko 1 odcinek, reszty nie, więc o fabule nie mogę za bardzo powiedzieć, tyle, że to typowa nieskomplikowana komedia romantyczna. Na imbd drama ma 1.9 punktów na 10 możliwych. Z tym wiąże się historia z prawdopodobnie saudyjskimi farmami trolli. Oficjalnie to niby fani z krajów arabskich są oburzeni jednym gościnnym występem postaci księcia arabskiego, którego zagrał indyjski aktor. Jak ktoś wie co się dzieje w Indiach między dwoma grupami religijnymi to się domyśla, o co naprawdę mogło chodzić "fanom". Nie podobało się tym protestującym, że ten fikcyjny książę (z niewiadomego kraju) pił alkohol i romansował z wieloma kobietami. Nie podobało się, że został tak przedstawiony, bo "muzułmanie nie piją i nie romansują". Jeśli ktoś wie cokolwiek o świecie to wie, że wymaganie od telewizji przedstawiania Arabów jako tylko kryształowe postaci to fałszowanie rzeczywistości. Koreańczycy siebie samych nie szczędzą w dramach, więc wyszli za założenia, że innym nie muszą się podlizywać,. Ale szum był taki, że stacja musiała przeprosić za "zniekształcanie wizerunku kulturowego" i zeedytowali dramę na platformach, etc. Piszę to z mojego punktu wiedzenia, bo ogólnie religie uważam za niedobre narzędzie (niektóre religie bardziej, niektóre mniej, niektóre religie nienawidzę, bo krzywdzą zwłaszcza kobiety) to trzymania władzy nad ludźmi, więc takie dyktowanie co ma być w fikcyjnych rzeczach mi się nie podoba.
Artykuł o sprawie O farmach trolli nie piszą, ale po tym jak bardzo duży drama ma fandom, jak też aktorzy mają mnóstwo fanów, bo to jedne z największych teraz gwiazd koreańskich i po tym jak ratingi wszędzie spadły drastycznie widać, że musiała być zorganizowana akcja zaniżania ratingów wszędzie, gdzie możliwe i potrzebne do tego było naprawdę dużo głosów, aby tak zaniżyć w krótkim czasie.
|
|
|
Post by Onedine on Jul 20, 2023 15:28:47 GMT
Nagrody dla serial/dram z platform streamingowych. Winners Of The 2nd Blue Dragon Series Awards. Drama Daesang (Grand Prize): Song Hye Kyo (“The Glory”) Best Drama: “Big Bet” Best Actor: Ha Jung Woo (“Narco-Saints”) Best Actress: Suzy (“Anna”) Best Supporting Actor: Lee Dong Hwi (“Big Bet”) Best Supporting Actress: Lim Ji Yeon (“The Glory”) Best Rookie Actor: Park Ji Hoon (“Weak Hero Class 1”) Best Rookie Actress: Shin Ye Eun (“Revenge of Others”) OST Popularity Award: DKZ’s Jaechan’s “Our Season” Why Not Award: Choi Hyun Wook (“Weak Hero Class 1”) TIRTIR Popularity Award: ASTRO’s Cha Eun Woo, DKZ’s Jaechan, Lee Kwang Soo, Kim Yeon Koung
Akurat w tej edycji nagród aż kilku aktorów (aktorek) to jednocześnie idole. Nagroda dla Cha Eun Woo (2 na fotce od lewej) to oczywiście nagroda popularności, czyli zdobyta głosami fanów. Lubię dramy z jego udziałem, ale wątpię, aby kiedykolwiek zdobył prawdziwą nagrodę. Jakby główne role dostawano w dramach tylko za talent, to on nigdy by ich nie dostał. Suzy po latach w gry w "Annie" zagrała w końcu na dobrym poziomie. Park Ji Hoon od swojego debiutu był dobrym aktorem i jest jednym z tych aktorów-idoli co ma szansę naprawdę zaistnieć w przemyśle filmowym. Jego rola w "Weak Hero Class 1" była wymagająca, a był w niej idealny. Reszta o nie-idolach. "Narco-Saints" widziałam tylko 1 odcinek, pierwszy, więc nie oceniam. "The Glory" tylko 1, ostatni, też nie oceniam. "Big Bet" nie widziałam. "Revenge of Others" to dobry serial, wszyscy się tam dopasowali do dobrego scenariusza.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 5, 2023 8:07:32 GMT
14 koreańskich dram, które mają premiery w sierpniu. www.soompi.com/article/1603298wpp/14-new-k-dramas-to-check-out-in-august8 koreańskich emocjonalnych dram dla romantyków. Ostrzeżenie, że nie wszystkie kończą się szczęśliwie. www.soompi.com/article/1600971wpp/8-emotional-k-dramas-to-watch-for-the-romantic-at-heartNie wszystkie oglądałam. Dwóch w ogóle nie zaczynałam oglądać "Chocolate" i "When the camellia blooms", jedną "Run On" rzuciłam po 1 odcinku. "Something in the Rain" widziałam tylko we fragmentach, nie ejstem zbytnia fanką "noona romans", gdy kobieta jest starsza od mężczyzny od więcej, niż kilka lat. Jedyna taka drama, która naprawdę mi się podobała i tam była różnica aż 10 lat, to była "King of High School Life". "Just between lovers", "Melo is my nature", "The smile has left your eyes", "Extraordinary you" bardzo lubię, zwłaszcza TSHLYE. Jest w mojej pierwszej 10 wszystkich dram, które widziałam.
|
|
|
Post by Onedine on Aug 26, 2023 9:58:46 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Sept 5, 2023 15:02:47 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Sept 6, 2023 15:49:44 GMT
"Chrześcijańskie media zwracają uwagę na niepokojący wzrost liczby chrześcijan przedstawianych jako nikczemne postacie w koreańskich serialach telewizyjnych Niedawno chrześcijański dziennik Daily Good News zwrócił uwagę na powracający motyw nikczemnych postaci identyfikujących się jako chrześcijanie w K-dramatach. www.goodnews1.com/news/articleView.html?idxno=425312Wydaje się, że ten trend wykorzystuje chrześcijaństwo nie jako zwykłą cechę charakteru, ale jako narzędzie fabularne mające na celu zobrazowanie hipokryzji. Wielu twierdzi, że taki negatywny obraz chrześcijaństwa jest coraz bardziej powszechny we współczesnych dramatach. Godnym uwagi przykładem jest premiera Netflixa „Mask Girl” 18 sierpnia. Dramat opowiada intrygującą historię Kim Mo Mi, pracowniczki biurowej, której brakuje pewności siebie co do wyglądu fizycznego. Na co dzień walczy ze swoją niepewnością jako zwykła pracownica biurowa; w nocy zakrywa twarz, aby przyjąć zupełnie kontrastującą rolę dżokeja telewizyjnego (streamera). Seria niezamierzonych zdarzeń i narastających konfliktów ożywiają fabułę. W dramacie występuje wiele postaci, które podają się za chrześcijan, ale zamiast być niezłomnymi wierzącymi, większość z nich jest przedstawiana jako podli antagoniści przepełnieni hipokryzją i oszustwem. We wspomnianym dramacie postać o imieniu Kim Kyung Ja, grana przez legendarną aktorkę Yeom Hye Ran, jest niezwykle oddanym diakonem kościoła. Wydaje się być bardzo oddana swojej wierze, twierdząc, że pomogła jej przezwyciężyć śmierć syna. Jednak pod spodem jest mściwą fanatyczką, która od lat skrupulatnie planuje zemstę na Kim Mo Mi, osobie, która zabiła jej syna. Jej urzeczywistnianie wypaczonej wiary najlepiej widać poprzez częste używanie wyrażeń takich jak „Pan”, „Amen” i „Ojciec” jako usprawiedliwienia swojej zemsty. W tym samym dramacie naczelnik więzienia Oh Ae Ja (w tej roli Lee Sun Hee) jest również przedstawiany jako pobożny chrześcijanin. Udaje współczującą, mówiąc więźniom, że „bez względu na ich grzechy, wszyscy są dziećmi tego samego Pana”. Angażuje się jednak w działania złośliwe i niemoralne, a gdy sprawy nie układają się po jej myśli, obrzuca wulgaryzmami. Jest konsekwentnie przedstawiana jako postać o dwóch twarzach. Sama bohaterka, Kim Mo Mi, grana przez Go Hyun Jung, fabrykuje swoją wiarę, aby zdobyć zaufanie naczelnika więzienia. Jej hipokryzja sięga nawet do fałszywego stwierdzenia: „Pan do mnie przemówił. Moje życie całkowicie się zmieniło”. Wyraźne eksponowanie motywów chrześcijańskich w połączeniu z powtarzającymi się dwulicowymi postaciami chrześcijańskimi przedstawia obraz chrześcijaństwa wykorzystywanego jako rekwizyt do kpin. Reżyser Kim Yong Hoon „Mask Girl” bronił tych portretów, stwierdzając: „Chciałem zademonstrować dwoistość i dwulicową naturę ludzkości”. Daily Good News zwraca uwagę, że w ostatnim czasie negatywny obraz chrześcijaństwa stał się jeszcze bardziej wyraźny. Poprzednie dramaty, takie jak „Squid Game”, „Hellbound”, „Narco-Saints” i „The Glory” również przedstawiały chrześcijaństwo w negatywny sposób. W kręgach religijnych pojawiają się wezwania do poważnej refleksji i właściwych reakcji. Chociaż należy zaakceptować uzasadnioną krytykę, istnieje zapotrzebowanie na proaktywną reakcję na tendencję mediów do krytykowania i satyrowania chrześcijaństwa. Baek Kwang Hoon, dyrektor Instytutu Badań nad Misjami Kulturalnymi, argumentuje: „Obecnie istnieje powszechnie panujący negatywny pogląd na chrześcijaństwo”. Podkreśla pilną potrzebę szczerej refleksji nad stereotypami wiary chrześcijańskiej, które w dalszym ciągu stają się symbolem dystopijnej narracji. Yoon Young Hoon, profesor studiów nad misjami kulturowymi na Uniwersytecie Sungkyul, powiedziała: „Negatywny wizerunek chrześcijaństwa w mediach prowadzi do pogorszenia się cyklu i konieczne są wysiłki wewnątrz społeczności religijnej, aby stworzyć pozytywny wizerunek w oczach opinii publicznej”.
|
|
|
Post by Onedine on Sept 7, 2023 14:52:34 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Sept 12, 2023 14:54:54 GMT
“Reborn Rich,” “Yumi’s Cells 2,” “Twenty Five, Twenty One,” i więcej zwycięzcami w Korea Communications Commission Broadcasting Awards 2023. Sep 11, 2023 by S. Nam 11 września w Lotte Hotel Seoul odbyła się ceremonia wręczenia nagród Korea Communications Commission Broadcasting Awards 2023. Nagród, które sa wręczane od 2009 roku, wyróżniają wybitne programy, które zostały wyprodukowane i wyemitowane, a także osoby i grupy, które przyczyniły się do rozwoju kultury nadawczej. Spośród 266 zgłoszonych projektów dokument SBS “Guardians of Tundra/„Strażnicy Tundry” zdobył Daesang (główną nagrodę). Serial JTBC „Reborn Rich” z Song Joong Ki, Lee Sung Min i Shin Hyun Been zdobył nagrodę Top Excellence. Przyciągając uwagę widzów z ponad 170 regionów, uznano, że dramat w znaczący sposób przyczynił się do rozprzestrzeniania się fali Hallyu. Serial tvN „Twenty Five, Twenty One” z Kim Tae Ri i Nam Joo Hyukiem w rolach głównych zdobył nagrodę Excellence Award w kategorii Hallyu Expansion. Serial „Yumi’s Cells 2” z Kim Go Eun i Jinyoung z GOT7 stacji TVING zdobył nagrodę Excellence Award w kategoriach OTT (over-the-top), treści internetowych i aplikacji.
|
|
|
Post by Onedine on Sept 25, 2023 15:51:35 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Sept 30, 2023 9:11:41 GMT
8 dram koreańskich, które mają premiery w październiku.
12 koreańskich dram z premierami w październiku
|
|
|
Post by Onedine on Oct 7, 2023 8:21:27 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Oct 12, 2023 14:42:13 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Oct 24, 2023 14:44:35 GMT
Dramy koreańskie, które będą miały premiery w listopadzie.
|
|
|
Post by Onedine on Nov 2, 2023 16:24:59 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 16, 2023 13:10:14 GMT
Na Novelas TV we Francji po raz pierwszy w historii istnienia kanału pojawi się telenowela z Korei Południowej. Będzie to „High Class”. Zastąpi turecki serial „Masumiyet”.
Nie wiadomo czy w przypadku polskiego Novelas+ również kiedyś dojdzie do emisji jakiejś k-dramy.
|
|