|
Post by lucy on Nov 16, 2023 13:21:19 GMT
(...) Będzie to „High Class”. Zwiastun:
|
|
|
Post by Onedine on Nov 16, 2023 19:33:22 GMT
(...) Będzie to „High Class”. Zwiastun:Jak dla mnie to była nudna drama, z typową tematyką tajemniczego zabójstwa, prześladowania w szkole, kłamstw wyższych sfer, etc, rzuciłam jej oglądanie po 1 odcinku. Wszystkich jest chyba 16.
|
|
|
Post by Onedine on Nov 28, 2023 15:46:34 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 5, 2023 20:07:05 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Dec 11, 2023 17:28:34 GMT
|
|
utopiec
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by utopiec on Dec 27, 2023 4:08:35 GMT
Chciałbym zaprosić na stronę koleżanki gdzie można oglądać dramy PL centrum-dramy.pl
|
|
|
Post by lucy on Dec 31, 2023 13:13:54 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 31, 2023 13:16:28 GMT
Bardzo dziękuję ❤️
|
|
|
Post by Onedine on Jan 2, 2024 16:43:46 GMT
Zwycięzcy stacji SBS za 2023 rok w kategorii dram. Daesang (Grand Prize): Lee Je Hoon (“Taxi Driver 2”), Kim Tae Ri (“Revenant”) Top Excellence Award (Multi-Season Series): Ahn Hyo Seop (“Dr. Romantic 3”), Lee Sung Kyung (“Dr. Romantic 3”) Top Excellence Award (Romance or Rom-Com Miniseries): Song Kang (“My Demon”), Kim Yoo Jung (“My Demon”) Top Excellence Award (Specialized Genre or Action Miniseries): Park Sung Woong (“The Killing Vote”), Moon Chae Won (“Payback”) Netizen’s Best 2023 SBS Drama: “Taxi Driver 2” Excellence Award (Multi-Season Series): Shin Jae Ha (“Taxi Driver 2”), Pyo Ye Jin (“Taxi Driver 2”) Excellence Award (Romance or Rom-Com Miniseries): Ryeoun (“The Secret Romantic Guesthouse”), Shin Ye Eun (“The Secret Romantic Guesthouse”) Excellence Award (Specialized Genre or Action Miniseries): Lee Joon (“The Escape of the Seven”), Hong Kyung (“Payback”), Lee Yoo Bi (“The Escape of the Seven”) Best Couple: Kim Yoo Jung and Song Kang (“My Demon”) Best Performance Award: Jin Sun Kyu (“Revenant”) Best Teamwork Award: “Dr. Romantic 3” Best Supporting Actor (Multi-Season Series): Bae Yoo Ram (“Taxi Driver 2”), Jang Hyuk Jin (“Taxi Driver 2”), Son Ji Yoon (“The First Responders 2”) Best Supporting Actor (Romance or Rom-Com Miniseries): Jung Soon Won (“My Demon,” “Trolley”), Seo Jung Yeon (“My Demon,” “Trolley”) Best Supporting Actor (Specialized Genre or Action Miniseries): Kim Won Hae (“Revenant”) Scene Stealer Award: Go Sang Ho (“Taxi Driver 2,” “Dr. Romantic 3”), Byun Joong Hee (“Taxi Driver 2,” “Dr. Romantic 3”) Best Child Actor: Choi Hyun Jin (“The Killing Vote”), Han Ji An (“Dr. Romantic 3”), Park So Yi (“Revenant”), Ahn Chae Heum (“Taxi Driver 2”) Best New Actor: Kang You Seok (“Payback”), Kwon Ah Reum (“The Killing Vote”), Kim Do Hoon (“The Escape of the Seven”), Yang Hye Ji (“Revenant”), Lee Shin Young (“Dr. Romantic 3”), Lee Hong Nae (“Dr. Romantic 3”), Jung Soo Bin (“Trolley”) Zwycięzcy stacji MBC za 2023 rok w kategorii dram. Daesang (Grand Prize): Namgoong Min (“My Dearest”) Drama of the Year: “My Dearest” Top Excellence Award (Miniseries): Woo Do Hwan (“Joseon Attorney”), Ahn Eun Jin (“My Dearest”), Lee Se Young (“The Story of Park’s Marriage Contract”) Top Excellence Award (Short-Form or Daily Drama): Kim Yoo Seok (“Meant to Be”), Jang Seo Hee (“Game of Witches”) Excellence Award (Miniseries): Bae In Hyuk (“The Story of Park’s Marriage Contract”), Park Gyu Young (“A Good Day to Be a Dog”) Excellence Award (Short-Form or Daily Drama): Lee Hyeon Suk (“Game of Witches”), Jeon Hye Yeon (“Meant to Be”) Best Character: Kim Jong Tae (“My Dearest”) Best Couple: Namgoong Min and Ahn Eun Jin (“My Dearest”) Best Supporting Actor: Choi Young Woo (“My Dearest”), Cha Chung Hwa (“Kokdu: Season of Deity”) Best New Actor: Kim Moo Joon (“My Dearest”), Kim Yoon Woo (“My Dearest”), Park Jung Yeon (“My Dearest”), Joo Hyun Young (“The Story of Park’s Marriage Contract”) Zwycięzcy stacji KBS za 2023 rok w kategorii dram. Daesang (Grand Prize): Choi Soo Jong (“Korea-Khitan War”) Top Excellence Award (Actress): Uee (“Live Your Own Life”) Top Excellence Award (Actor): Kim Dong Jun (“Korea-Khitan War”), Rowoon (“The Matchmakers”) Excellence Award – Miniseries (Actress): Seol In Ah (“Oasis”), Cho Yi Hyun (“The Matchmakers”) Excellence Award – Miniseries (Actor): Jang Dong Yoon (“Oasis”) Excellence Award – Long-Form Drama (Actress): Baek Jin Hee (“The Real Has Come!”) Excellence Award – Long-Form Drama (Actor): Ji Seung Hyun (“Korea-Khitan War”), Ha Jun (“Live Your Own Life”) Best Couple Award: Jang Dong Yoon and Seol In Ah (“Oasis”), Ahn Jae Hyun and Baek Jin Hee (“The Real Has Come!”), Ha Jun and Uee (“Live Your Own Life”), Rowoon and Cho Yi Hyun (“The Matchmakers”), Choi Soo Jong and Kim Dong Jun (“Korea-Khitan War”) Popularity Award (Actress): Seol In Ah (“Oasis”), Uee (“Live Your Own Life”), Cho Yi Hyun (“The Matchmakers”) Popularity Award (Actor): Rowoon (“The Matchmakers”), Ahn Jae Hyun (“The Real Has Come!”), Lee Sang Yeob (“My Lovely Boxer”), Ji Seung Hyun (“Korea-Khitan War”) Excellence Award – Daily Drama (Actress): Nam Sang Ji (“Unpredictable Family”), Choi Yoon Young (“Woman in a Veil”) Excellence Award – Daily Drama (Actor): Seo Jun Young (“Apple of My Eye”), Lee Si Kang (“The Elegant Empire”) Best Supporting Actress: Kang Kyung Hun (“Oasis,” “2023 KBS Drama Special: Behind the Shadows”) Best Supporting Actor: Kim Myung Soo (“Oasis”), Lee Won Jong (“Korea-Khitan War”), Jo Han Chul (“The Matchmakers”) Best Writer: Lee Jung Woo (“Korea-Khitan War”) Drama Special/TV Cinema Award (Actress): Chae Won Bin (“2023 KBS Drama Special – Love Attack”), Hong Seung Hee (“2023 KBS Drama Special – Behind the Shadows”) Drama Special/TV Cinema Award (Actor): Lee Jae Won (“No Path Back”) Best New Actress: Seo Ji Hye (“My Perfect Stranger”) Best New Actor: Lee Won Jung (“My Perfect Stranger”), Choo Young Woo (“Oasis”) Best Child Actress: Kim Si Eun (“Apple of My Eye”) Best Child Actor: Moon Woo Jin (“2023 KBS Drama Special – Dog Days of Summer”) Lista 25 dram koreańskich z 2023 roku z tematyką romansu. www.soompi.com/article/1632868wpp/25-romance-dramas-of-2023-k-drama-masterlistLista 35 dram koreańskich z 2023 roku z tematyką romansu i komedii. www.soompi.com/article/1632230wpp/35-rom-com-dramas-of-2023-k-drama-masterlist11 nowych koreańskich dram, które mają premiery w styczniu. www.soompi.com/article/1634627wpp/11-new-k-dramas-to-add-to-your-watch-list-in-january-2024
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 7, 2024 13:50:03 GMT
Na Novelas TV we Francji po raz pierwszy w historii istnienia kanału pojawi się telenowela z Korei Południowej. Będzie to „High Class”. Zastąpi turecki serial „Masumiyet”. Po „High Class” Novelas TV we Francji wyemituje kolejny serial z Korei Południowej - „Mistress”. W Polsce na ten moment k-dramy się nie pojawią ale ich temat nie jest na Polskę zamknięty.
|
|
|
Post by Onedine on Feb 1, 2024 17:02:45 GMT
5 koreańskich nowych dram, które mają premiery w lutym
|
|
|
Post by Onedine on Feb 4, 2024 12:40:32 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Mar 4, 2024 16:37:32 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 19, 2024 17:54:30 GMT
|
|
|
Post by Onedine on Mar 19, 2024 20:20:23 GMT
Niszowy turecki kanał TLC Türkiye wprowadza na antenę koreańskie dramy. (...) Aşık Lawyer (The love cafe) startuje w TLC 15 kwietnia. (...) Czy to są dramy z najniższej półki? Nie są z niższej półki. W Korei takimi można określić dramy, które mają po 50 lub 100 odcinków, emitowane podobnie jak tureckie w godzinach wcześniejszych, 19 czy 20 w weekendy. Te tytuły z tej stacji to dramy około 16-odcinkowe, emitowane dwa razy w tygodniu o lepszych godzinach, około 22 i z dużym budżetem. 1. The Law Cafe 2022 , MBC 2. My Fellow Citizens (2019), KBS2 3. W-Two Worlds (2016), MBC MBC i KBS2 to publiczne duże stacje (SBS jest jeszcze publiczna, z tej stacji są wszystkie dramy co T-Mobile ma w swoim playerze, co Lucy zakładałaś tematy). Publiczne w tym sensie, że nie ma reklam w trakcie programów, ale między nimi, tym stacjom w pierwszej kolejności sprzedawane są transmisje sportowe, jak są święta mają specjalne ramówki,ale kapitał nie jest państwowy, czyli stacje normalnie na siebie zarabiają. Aktorzy często zmieniają stacje, (tzn liczy się producent do jakiej stacji sprzedana emisję dramy) nie są "przypisani" do żadnych, więc tylko ich gaże ich rozróżniają, kto jest większą, kto mniejszą gwiazdą. Ci z tych dram są dużymi lub sporymi gwiazdami. Ta 2 drama miała dobre wyniki oglądalności. 3 jest bardzo popularna na świecie. Tylko 1 nie była tak dużym sukcesem jak producenci liczyli, bo aktorzy są jednymi z tych najpopularniejszych obecnie. Wspólny mianownik dla tych dram, to sprawdziłam, jest fakt, że wszystkie są na Viki. Czyli pewnie maja tam tureckie tłumaczenia, więc dlatego mogą nie być nowością dla widzów tureckich, jak ktoś woli napisy. Bo w tv tureckiej pewnie jest dubbing ? Na marginesie, ta stacja zrobiła jakąś tandetną kolorystykę plakatów, oryginalne plakaty tych dram tak nie wyglądają.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 4, 2024 16:46:28 GMT
|
|
|
Post by lucy on Apr 15, 2024 17:56:57 GMT
Wspólny mianownik dla tych dram, to sprawdziłam, jest fakt, że wszystkie są na Viki. Czyli pewnie maja tam tureckie tłumaczenia, więc dlatego mogą nie być nowością dla widzów tureckich, jak ktoś woli napisy. Bo w tv tureckiej pewnie jest dubbing ? Turcy (mam tu na myśli przeciętnego tureckiego widza) raczej żyją własnymi serialami, których zresztą mają dostatek. I tak, te seriale mają turecki dubbing. My Fellow Citizens (2019) rusza 20 kwietnia.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 16, 2024 14:51:53 GMT
Wspólny mianownik dla tych dram, to sprawdziłam, jest fakt, że wszystkie są na Viki. Czyli pewnie maja tam tureckie tłumaczenia, więc dlatego mogą nie być nowością dla widzów tureckich, jak ktoś woli napisy. Bo w tv tureckiej pewnie jest dubbing ? Turcy (mam tu na myśli przeciętnego tureckiego widza) raczej żyją własnymi serialami, których zresztą mają dostatek. I tak, te seriale mają turecki dubbing. Właściwie to zrozumiałe, bo Turcy mają dużo swoich seriali. Dzięki za wstawienie zapowiedzi dwóch dram. Właściwie to nigdy nie oglądałam promocyjnych fragmentów akurat tych dram to trudne mi powiedzieć w jakim klimacie są te oryginalne zapowiedzi. Szczerze to po tych fragmentach dram nie obejrzałabym żadnej z nich. Ta 2 akurat może oddawać klimat dramy, bo ja ją rzuciłam kiedyś już po 1 odcinku, ale ta 1 nie jest taka przepełniona "zabawnymi" scenami. Tej kiedyś udało mi się obejrzeć 3 odcinki zanim ją odstawiłam na kiedyś. The Law Cafe mam zamiar dokończyć jak będę w nastroju na dramę z wątkami prawniczymi.
|
|
|
Post by lucy on Apr 16, 2024 19:24:37 GMT
Onedine, a oglądasz też filmy? Jeśli tak, to mogłabyś polecić jakiś ciekawy, w sensie z dobrą fabułą.. obojętnie, czy z Korei, czy z Chin, czy z jeszcze innego kraju? No i ważne dla mnie, aby miał lektora PL. Czytać napisów mi się nie chce, poza tym wolę jak język oryginalny (w sensie azjatycki) słychać jedynie w tle, a nie na pierwszym planie.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 17, 2024 15:46:34 GMT
Onedine , a oglądasz też filmy? Jeśli tak, to mogłabyś polecić jakiś ciekawy, w sensie z dobrą fabułą.. obojętnie, czy z Korei, czy z Chin, czy z jeszcze innego kraju? No i ważne dla mnie, aby miał lektora PL. Czytać napisów mi się nie chce, poza tym wolę jak język oryginalny (w sensie azjatycki) słychać jedynie w tle, a nie na pierwszym planie. Ja przeważnie oglądam japońskie filmy, ale to są z angielskimi napisami i płytkimi fabułami na podstawie mang, gdzie aktorzy grają jak postacie z mang. Typowe rom-comy o miłości i to przeważnie nastolatków czy studentów. Rzeczy absolutnie cukierkowe, niepoważne, aby się odstresować. Nie wiem czy one są gdzieś w Polsce emitowane, nigdy nie sprawdzałam. Jeśli oglądam coś z Korei Południowej to tylko filmy akcji. Jak się wrzuci hasło: kino azjatyckie, kino koreańskie, to google da jakieś wyniki. Z polskim lektorem można takie filmy znaleźć na CDA (w wersji płatnej, ja jej nie mam) lub na youtube. Jakiś czas temu widziałam film akcji koreański, Człowiek znikąd (2010) Lektor PL. Dobre kino akcji przypominające Leona Zawodowca, czyli jest akcja (sceny walki to mistrzostwo), ale jest pewna doza emocji czysto ludzkich. Fajnie mi się to oglądało. Gra tam jeden z najbardziej znanych aktorów koreańskich, który od lat nie gra, bo mu się nie opłaca. Robi fortunę na samych reklamach.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 24, 2024 16:38:20 GMT
Dlaczego weekendowe dramaty KBS i dramay makjang (typu soap opera) odnotowują spadek oglądalności? Czy oglądalność nadal ma znaczenie jako wskaźnik? W obecnej erze multimediów sama oglądalność nie jest w stanie w pełni zmierzyć sukcesu treści.
20 kwietnia 2024 r
Dlatego pojawiają się nowe wskaźniki, takie jak wskaźnik aktualnych trendów oglądalności i czas oglądania, odzwierciedlające zmieniający się krajobraz. Jednak oglądalność jest nadal raportowana, ponieważ ma ona znaczenie w przypadku niektórych platform. W przypadku kanałów naziemnych, kablowych i satelitarnych w dalszym ciągu istotna jest oglądalność. Jednak rankingi seriali weekendowych przedstawiają inny obraz. Najbardziej zauważalną zmianą jest spadek liczby weekendowych seriali KBS. “Beauty and Mr. Romantic”, którego premiera miała miejsce w marcu tego roku, odnotowała najwyższą notę na poziomie 17,6% (Nielsen Korea), co biorąc pod uwagę ogólny spadek oglądalności w telewizji naziemnej, może nie wydawać się niskie, ale w porównaniu z poprzednimi weekendowymi dramatami KBS, takimi jak „ My Only One” (2018) ze szczytową oceną 49,4% oraz “Gentelman and Young Lady” (2021) ze szczytową oceną 38,2% odzwierciedlają ciągły spadek liczby weekendowych seriali KBS. Tak naprawdę poprzednia drama „Live Your Own Life” osiągnęła jedynie najwyższą ocenę 22,1%. Tendencja spadkowa jest kontynuowana w przypadku “It’s Beautiful Now” (najwyższa ocena: 29,4%), “Three Bold Siblings” (28%) i “The Real Has Come!” (23,9%), do dziś. Zasadniczo obsadzanie scenarzysty Kim Sa-kyung i aktora Ji Hyun-woo w „Beauty and Mr. Romantic” jest próbą odwrócenia tego trendu. Jednak wysiłki te nie przyniosły większego efektu. Mimo że reklamowany jest jako dramat romantyczny o czołowej aktorce, która z dnia na dzień spada na dno, i początkującym producencie dramatu, który zakochuje się w niej i przywraca ją do sławy, “Beauty and Mr. Romantic” nie osiąga dobrych wyników pod względem oglądalności lub bycia topowym. Wynik? Ocena 17,2% w drugim odcinku spadła do 14,9% w trzecim odcinku. Dlaczego? Ponieważ w dalszym ciągu jest w niej operowanie kliszami fabularnymi, które straciły atrakcyjność z powodu ich nadużywania. Z drugiej strony upadek twórczości słynnej scenarzystki Kim Soon-ok to kolejna nowość w krajobrazie weekendowych dram. Scenarzystka Kim Soon-ok, znana z serii „Penthouse”, która uzyskała najwyższą ocenę 29,2%. Jej najnowsza drama „The Escape of the Seven” w telewizji SBS uzyskała ocenę jedynie 7,7%, pomimo kosztu produkcji wynoszącego 46 miliarda won. Jej kontynuacja “The Resurrection of the Seven” zmaga się obecnie z oglądalnością na poziomie 2%. Powód? Jak zauważyli widzowie od czasu “The Escape of the Seven”, w fabule wystąpił poważny brak spójności. Absurdalne scenerie nie stworzyły dramatycznego napięcia, ale zamiast tego wywołały wymuszony śmiech. “The Escape of the Seven” miała utorować drogę kontynuacji, jednak jej niepowodzenie spowodowało utratę zainteresowania widzów. Upadek weekendowych dram KBS, niegdyś uznawanych za gwarancję oglądalności, i upadek drama makjang (czegoś, co jest tak złe, że nie może być już gorsze) dramatów o czymś świadczy. Odpowiedź kryje się w niedawnym sukcesie weekendowego dramatu TVN “Queen of Tears” . Z obecną oceną szczytową przekraczającą 20%, wyróżnia się jako drama dominująca pod względem aktualności. Co więcej, wzbudziła zainteresowanie zarówno w kraju, jak i za granicą, odwołując się zarówno do tradycyjnych, jak i nowoczesnych wskaźników. Po bliższym przyjrzeniu się, “Queen of Tears“ ma strukturę narracyjną podobną do dram rodzinnych często oglądanych w weekendowych serialach KBS. Jednak wykonanie “Queen of Tears“ zasadniczo różni się od weekendowych dramatów KBS i dram makjang scenarzystki Kim Soon-ok. Choć przynosi stereotypy, podważa je, wywołując współczesną empatię, w przeciwieństwie do przestarzałych i regresywnych światów przedstawianych w weekendowych dramatach KBS. Chociaż wprowadza dramatyczne układy, które wpędzają rodziny w kryzys, proces ich rozwikłania stanowi wyraźny kontrast w stosunku do bezsensownych i prowokacyjnych dram makjang scenarzystki Kim Soon-ok. Co najważniejsze, czarna komedia ukazana w różnych sytuacjach wzbogaca dramat niczym dobrze przygotowany stół. Nawet tradycyjne gusta widzów ewoluują wraz ze zmieniającymi się czasami. Nawet starsza grupa demograficzna weekendowych seriali KBS nie chce oglądać przestarzałych seriali. Podobnie, chociaż stymulacja niekoniecznie jest czymś złym, wzrosło zapotrzebowanie na znaczną spójność i kompletność. W miarę jak konsumujemy coraz więcej treści, nasze standardy rosną. Era, w której dramy makjang i dramy weekendowe były postrzegane jako gwarancja oglądalności, minęła. Lepiej nie karmić widzów na siłę stereotypami i pospiesznie przygotowywanymi posiłkami.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 24, 2024 16:41:43 GMT
Artykuł z kwietnia 2024
Najbardziej przeklęta obsada K-dramy: zażywanie narkotyków, zarzuty na tle seksualnym, samobójstwo i nie tylko. Stara K-drama przyciąga uwagę z niezbyt pozytywnego powodu: posiadanie „najbardziej przeklętej obsady K-dram” Wyemitowana w 2010 roku drama „Sungkyunkwan Scandal” została w swoich czasach niezwykle dobrze przyjęta. Jednak widzom obecnie serial trudno się ogląda, ponieważ wszyscy główni członkowie obsady – łącznie ze złoczyńcą – byli uwikłani w kontrowersje. W rzeczywistości kontrowersje towarzyszące obsadzie „Skandalu Sungkyunkwan” są tak poważne, że wiele osób uważało, że K-drama została „przeklęta”. Park Min-young wcieliła się w główną rolę żeńską Kim Yoon-hee, biednej dziewczyny, która przebiera się za mężczyznę, aby zarobić pieniądze, by później po serii incydentów rozpocząć studia na Uniwersytecie Sungkyunkwan. Ta rola pomogła Park Min-young zdobyć miano „historycznej piękności” (jej uroda to efekt licznych operacji plastycznych). Jednak na początku tego roku media Dispatch oskarżyły Park Min-young o przyjęcie pieniędzy od swojego byłego chłopaka, notorycznego potentata znanego z oszustw (aktualnie odbywa się jego kolejny proces). Po tym skandalu wizerunek budowany przez prawie 20 lat Park Min-young jako aktorki w znacznym stopniu się zawalił, jej związek z przestępcą wywołał ostrą krytykę ze strony opinii publicznej. Dopiero dzięki sukcesowi „Marry My Husband” Park Min-young zdołała odzyskać pozycję. Tymczasem Park Yoo-chun wcielił się w główną rolę męską Lee Seon-juna, przystojnego i utalentowanego uczonego, który jest synem premiera. „Sungkyunkwan Scandal” był pierwszym członkiem TVXQ, w którym zagrał główną rolę w dramie, a jego występ w serialu przyniósł także idolowi-aktorowi nagrody dla najlepszego nowego aktora na KBS Drama Awards i Baeksang Arts Awards . Jednak w 2016 roku cztery różne kobiety oskarżyły Parka Yoo-chuna o napaść na tle seksualnym, co poważnie wpłynęło na jego wizerunek w oczach opinii publicznej. Co więcej, w 2019 roku Park Yoo-chun ponownie wywołał sensację, wdając się w skandal narkotykowy. Z rozchwytywanej gwiazdy otrzymał zakaz występów w telewizji publicznej w swoim kraju i mógł pracować jedynie za granicą. Inną kluczową postać w „Skandalu Sungkyunkwan”, „playboya” i syna kupca Goo Yong-ha, zagrał Song Joong-ki. Będąc wówczas stosunkowo niewielkim nazwiskiem, Song Joong-ki zyskał sławę dzięki tej psotnej roli, a obecnie jest znany jako czołowy aktor w Korei z solidną karierą. Mimo że Song Joong-ki należy do czołowych aktorów, w ostatnich latach wciąż budzi wiele kontrowersji, a na jego reputację znaczący wpływ mają działania aktora podejmowane w trakcie rozwodu z Song Hye-kyo i po nim. Wreszcie w rolę silnego, tajemniczego, a zarazem uroczego drugiego mężczyzny w roli głównej Moon Jae-shina wcielił się Yoo Ah-in, którego kariera w dużej mierze nabrała rozpędu po tej roli. W tamtym czasie wielu widzów uwielbiało interakcje między jego postacią a Song Joong-kim, co uznano za najważniejszy punkt „Skandalu Sungkyunkwan”, a nawet zdobycie nagrody „Najlepsza para”. Później Yoo Ah-in stał się szanowaną gwiazdą aktorską w koreańskim przemyśle rozrywkowym, odnosząc sukcesy zarówno komercyjne, jak i krytyczne. Jednak na początku 2023 roku aktor został uwikłany w skandal narkotykowy, który zszokował branżę. Władze potwierdziły, że uzyskał pozytywny wynik testu na obecność czterech rodzajów narkotyków, w tym propofolu, marihuany, kokainy i ketaminy. Skandal ten całkowicie zniszczył obiecującą karierę aktora znanego jako jeden z najlepszych swoich czasów. Wreszcie aktor Jeon Tae-soo przyjął rolę jednego z głównych antagonistów, Ha In-soo, w „Skandalu Sungkyunkwan”. Pomimo tego, że jego kariera nabrała rozpędu po serialu, w 2011 roku Jeon Tae-soo był zamieszany w skandal związany z jazdą pod wpływem alkoholu, podczas którego wywołał zamieszanie publiczne i stawiał opór funkcjonariuszowi publicznemu. Następnie aktor próbował odbudować swój wizerunek, ale bezskutecznie. Długo cierpiał na depresję, a na początku 2018 roku popełnił samobójstwo.
|
|
|
Post by lucy on Apr 24, 2024 19:11:26 GMT
Faktycznie jakaś klątwa dopadła aktorów z tego serialu. Aż mi się przypomniał nasz polski Kogel Mogel, bo tam było podobnie.
|
|
|
Post by Atahan on Apr 24, 2024 21:23:37 GMT
W poniedziałek odbyła się druga część gali GMMTV2024 z zapowiedziami stacji na drugą połowę roku. Zapisu z transmisji live nie ma, ale jak zwykle stacja GMM pochwaliła się wynikami popularności. Polska jako jedyny kraj w Europie znalazła się na 1. miejscu w trendach na X/Twitterze. Wśród zapowiedzianych tytułów między innymi nowa drama producenta "PS. I Hate You", czyli "Hide & Sis" i nawet bez tej informacji można dostrzec spore podobieństwo. Adaptacja powieści "Bu Bu Jing Xin" z największymi gwizdami stacji. Tajski tytuł to "Scarlet Heart", w 2016 roku powstała koreańska adaptacja "Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo". Wśród zapowiedzi również adaptacja japońskiej dramy "Ossan's Love" oraz "The Heart Killers", "Perfect10 Liners", "Thame - Po", "Revamp", "Sweet Tooth, Good Dentist", "The Ex-Morning", "Leap Day", "Friendshit Forever", "Us", "Brake up" i "The Dark Dice". Oczywiście są też dramy z pierwszej części gali, które nie miały jeszcze swojej premiery. Najbliższa 4 maja i będzie to "Wandee Goodday". Obecnie GMM25 emituje: "Ploy's Yearbook" (pn-wt), "We Are (śr.), "My Precious" (czw.), "23.5" (pt.) i "Only Boo" (nd.) Kilka zwiastuów powrzucałem w spojler, żeby nie zajmowały tyle miejsca. Wszystkie są dostępne na YouTube GMM TV. Przyznam, że po samych zapowiedziach praktycznie każdy tytuł przykuł moją uwagę, ale rzeczywistość określi czy te seriale faktycznie będą takie ciekawe czy po prostu trailery są dobrze zmontowane. {Spoiler}
|
|
|
Post by Onedine on Apr 25, 2024 17:16:07 GMT
W poniedziałek odbyła się druga część gali GMMTV2024 z zapowiedziami stacji na drugą połowę roku. Zapisu z transmisji live nie ma, ale jak zwykle stacja GMM pochwaliła się wynikami popularności. Polska jako jedyny kraj w Europie znalazła się na 1. miejscu w trendach na X/Twitterze. Wśród zapowiedzianych tytułów między innymi nowa drama producenta "PS. I Hate You", czyli "Hide & Sis" i nawet bez tej informacji można dostrzec spore podobieństwo. Adaptacja powieści "Bu Bu Jing Xin" z największymi gwizdami stacji. Tajski tytuł to "Scarlet Heart", w 2016 roku powstała koreańska adaptacja "Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo". Wśród zapowiedzi również adaptacja japońskiej dramy "Ossan's Love" oraz "The Heart Killers", "Perfect10 Liners", "Thame - Po", "Revamp", "Sweet Tooth, Good Dentist", "The Ex-Morning", "Leap Day", "Friendshit Forever", "Us", "Brake up" i "The Dark Dice". Oczywiście są też dramy z pierwszej części gali, które nie miały jeszcze swojej premiery. Najbliższa 4 maja i będzie to "Wandee Goodday". Obecnie GMM25 emituje: "Ploy's Yearbook" (pn-wt), "We Are (śr.), "My Precious" (czw.), "23.5" (pt.) i "Only Boo" (nd.) Z tych japońskich tytułów, co będą tajlandzkie wersje to kojarzę tylko "Ossan's Love". Nie oglądałam, ale wiem, że jest więcej, niż jeden sezon. "PS. I Hate You" oglądałam i to był serial z scenariuszem, który chętnie zobaczyłam w wersji japońskiej lub koreańskiej. Ten nowy serial od producenta "P.S" z trailera wygląda bardzo podobnie. Też jest upadek z dużej wysokości, nawet główna aktorka jest ta sama. A ta wersja "Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo" to też będzie historyczna? Tak mi wygląda po strojach. Czy to pierwsze połowa XX wieku czy inne czasy? Główną parę aktorów widziałam w innym tytule, co tez miał koreańską wersję "Boys over flowers". Tylko tam nie grali pary. GMM to ciągle tymi samymi aktorami obsadza swoje produkcje jak widzę. Pewnie aktorzy nie przechodzą ciągle z jednej stacji do drugiej?
|
|
|
Post by Atahan on Apr 27, 2024 10:47:55 GMT
Z tych japońskich tytułów, co będą tajlandzkie wersje to kojarzę tylko "Ossan's Love". Bo tylko "Ossan's Love" jest adaptacją, trochę źle skonstruowałem zdanie. Jest to jedna z trzech dram, które oryginalnie powstały w Japonii. Pierwszą jest "Cherry Magic" emitowana kilka miesięcy temu i podobno bardzo popularna, a drugą "My Love Mix-Up!", która czeka na premierę, ale była zapowiadana na pierwszą połowę roku, więc niedługo powinni z nią ruszać. "Scarlet Heart" ma być kostiumowe, ale niewiele wiadomo na razie. Zdjęcia z tego co się orientuję nie ruszyły, nagrano tylko ten zwiastun na potrzeby gali. Do emisji pójdzie pewnie na sam koniec roku. GMM to ciągle tymi samymi aktorami obsadza swoje produkcje jak widzę. Pewnie aktorzy nie przechodzą ciągle z jednej stacji do drugiej? Tak, na czas obowiązywania kontraktu siedzą w GMM, chociaż chyba zdarzają się sporadycznie jakieś występy w innych wytwórniach. Mike miał kontrakt na lata 2018-2023, Bright na 2020-2023, więc długość pewnie zależy od przedłużania kontraktów. Zdarza się, że aktorzy grają ciągle w tych samych duetach, co wielu widzów uwielbia, ja niekoniecznie. ---- Zaledwie kilka dni po GMM TV swoje zapowiedzi przedstawiła wytwórnia Change2561; wśród zapowiedzi 2. sezon "Pit Babe", a także "This Love Doesn't Have Long Beans", "Affair", "Time", "I'm The Most Beautiful Count" i "Goddess bless you from death" (w tym ostatnim główne role otrzymali aktorzy z "Pit Babe"). Bardzo dużo produkcji powstaje w Tajlandii, jestem ciekawy kiedy osiągną próg i pieniądze przestaną się zgadzać.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 27, 2024 11:44:26 GMT
Mike miał kontrakt na lata 2018-2023, Bright na 2020-2023, więc długość pewnie zależy od przedłużania kontraktów. Zdarza się, że aktorzy grają ciągle w tych samych duetach, co wielu widzów uwielbia, ja niekoniecznie. Bright miał główną rolę w tajlandzkiej wersji "Boys over flowers" to go kojarzę. Nawet ostatnio wpadłam na informację o nim, że ma dziewczynę aktorkę-piosenkarkę. I jakieś głosy niezadowolenia były niektórych fanów, bo im się fikcja z rzeczywistością miesza i chcieliby, aby był gejem tak jak postać z chyba jego ostatniej (?) dramy, a on im taki numer zrobił. Przeczytałam to na koreaboo, które normalnie jest o koreańskim showbiznesie (i jest o plotach i czystych faktach, bardziej w zjadliwym ujęciu), ale jak są smakowite kąski gdzieś po azjatyckim sąsiedztwie to napiszą takie plotki.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 27, 2024 11:57:05 GMT
Artykuł z kwietnia. Era prostoty: dramy z prostymi historiami i K-pop z łatwymi do słuchania piosenkami. Obecnie stacje telewizyjne kręcą dramy o prostej fabule, a piosenkarze śpiewają łatwe do słuchania piosenki.
Hit tvN „Queen of hearts” gromadzi wszystkie wątki uchodzące za banalne w dramatach, takie jak walki czebolów, nieuleczalne choroby i tajemnice narodzin. W rezultacie jej rozwój fabularny jest raczej oczywisty. Przy bliższym przyjrzeniu się widzowie mogą doszukać się kilku bzdurnych szczegółów, ale oglądają dalej i oglądalność przekroczyła nawet 21,6 % To samo, co serial Netfliksa „Chicken Nugget”. To komiksowy, tajemniczy projekt opowiadający o dziewczynie Choi Min-ah przypadkowo zamieniającej się w nugget kurczaka oraz o podróży jej ojca Choi Seon-mana i stażysty Go Baek-joonga, który się w niej podkochuje, próbując zamienić ją z powrotem w człowieka . Pomimo absurdalnej historii człowieka zamieniającego się w potrawę z kurczaka w webtoonie, reżyser ściśle podążał za oryginałem i stworzył tak nierealistyczne treści. Jednak dramat stał się viralowy i w czwartym tygodniu marca zajął 3. miejsce w rankingu Kinolights. Dramy z prostą historią w końcu nadają się do oglądania, ponieważ zazwyczaj zapewniają zakończenia, które spełniają fantazje i oczekiwania widzów. We współczesnych czasach, gdzie ludzie są już zmęczeni pracą, tego typu dramaty pomagają im zapomnieć o zmartwieniach rzeczywistości i poczuć wyzwolenie. W branży muzycznej nowym trendem w ostatnich latach stały się także „piosenki łatwe do słuchania”. W tym roku piosenkarze tacy: jak BIBI (piosenkarka), nowy boysband HYBE (wytwórnia muzyczna) TWS i RIIZE (boysband) ostro rywalizowali ze sobą. Wszystkie z nich dominują obecnie w czołówce. Utwór „Bam Yang-gang” BIBI zajmował pierwsze miejsca na najważniejszych koreańskich listach przebojów w czasie rzeczywistym i codziennie, natomiast piosenka „plot twist” TWS wygrała cztery programy muzyczne i znalazł się w pierwszej dziesiątce list przebojów. Dzięki „Love 119” RIIZE przez pięć kolejnych tygodni od premiery piął się w górę na listach przebojów i ostatecznie zajął 4. miejsce na cotygodniowej liście Melon. Oprócz skupiania się na fandomie i muzyce zorientowanej na występy, ważne jest również tworzenie modnych piosenek, których słuchacze nie mogą zapomnieć. W przypadku artystów solowych jedynie IU i Taeyeon były w stanie podbić listy przebojów, natomiast boysbandy długo nie utrzymywały wysokich pozycji. Wraz z sukcesem BIBI, TWS i RIIZE publiczność zaczęła preferować piosenki z łatwymi do słuchania melodiami. Z tego też powodu coraz więcej piosenkarzy „sampluje” muzykę z pierwszej dekady XXI wieku, ponieważ melodie te są tak dobrze znane publiczności. Przykładami tej metody są NewJeans, Fifty Fifty itp. NewJeans wyłoniło się jako wschodząca gwiazda dzięki swojej wrażliwości retro dzięki „Ditto”, „Hype Boy” itp. Chociaż łatwe do słuchania utwory spotykają się ogólnie z mieszanymi recenzjami wśród miłośników K-popu, nie można zaprzeczyć, że ich efekt jest znaczący.
|
|
|
Post by Onedine on Apr 29, 2024 16:14:37 GMT
|
|
|
Post by Onedine on May 6, 2024 16:07:24 GMT
Artykuł nie jest z tego roku, tylko sprzed jakiś 2-3 lat, więc w tym czasie jakieś dramy mogły pozmieniać kolejność, w kwestii budżetu, na tej liście. Był długi, więc go nie tłumaczyłam, tylko wrzuciłam w translatora, więc pewne zdania mogą niezbyt poprawnie brzmieć po polsku. 10 najlepszych koreańskich dramatów z najdroższymi kosztami produkcji: Squid Game wypada z pierwszej trójki Filmy teatralne są bardziej znane z wysokich kosztów produkcji, ale w rzeczywistości wiele koreańskich dramatów jest również dobrze zainwestowanych i ma znacznie wysokie budżety. Większość widzów zapewne zakłada, że ??inwestowane są tylko filmy z wysokimi budżetami. Jednak niektóre dramaty stanowią wyjątek. Przyjrzyjmy się kolejnym seriom charakteryzującym się najwyższymi kosztami produkcji *Koszt produkcji każdego dramatu wymienionego poniżej jest szacunkowy i służy wyłącznie celom informacyjnym. Rankingi opierają się na średnim szacunkowym koszcie każdego odcinka.
10. Legend of the Blue Sea: Lee Min Ho, Jun Ji Hyun
Chociaż Legend of the Blue Sea jest tylko dramatem romantycznym, i tak został mocno zainwestowany. Koszt dramatu wynosi do 22 miliardów wonów (to około 16 milionów 200 tysięcy dolarów) za 20 odcinków, i odcinek specjalny, jeśli zostanie przeciętnie podzielony równo, każdy odcinek kosztuje 1,05 miliarda wonów. Oprócz pieniędzy wydanych na opłacenie dwóch głównych aktorów, którzy są czołowymi aktorami, Jun Ji Hyun i Lee Min Ho, w dramacie wykorzystano także wiele wspaniałych i wystawnych tła. Ekipa dramatu pojechała nawet do Hiszpanii, aby kręcić zdjęcia. Biorąc pod uwagę fakt, że dramat ukazał się w 2017 roku, budżet ten uznano za bardzo wysoki.
9. Crash Landing on You: Hyun Bin, Son Ye Jin
Kolejny dramat prowadzony przez dwójkę gwiazd z najwyższej półki, Hyun Bin i Son Ye Jin, z pewnością nie jest produkcją niskobudżetową, ale wielu widzów nie spodziewało się, że będzie tak wysoki. Całkowity koszt produkcji Crash Landing on You wynosi 20 miliardów wonów. Całkowita kwota jest niższa niż koszt produkcji Legend of the Blue Sea, ale Crash Landing on You ma tylko 16 odcinków, więc średnia kwota za każdy odcinek wynosi 1,25 miliarda wonów. Dramat realistycznie ukazuje życie mieszkańców Korei Północnej, aby to osiągnąć, reżyser włożył wiele wysiłku w ustawienie tła. Ponadto ekipa poleciała także do Szwajcarii i Mongolii, aby nakręcić wiele pięknych i poetyckich scen.
8. Vagabond: Lee Seung Gi, Suzy
Produkcja 16 odcinków jego epickiego telewizyjnego hitu akcji kosztowała aż 25 miliardów wonów, a każdy odcinek szacuje się na 1,56 miliarda wonów. Jest to serial wyprodukowany wspólnie przez Netflix i SBS. Ekipa specjalnie pojechała do Maroka i Hiszpanii, aby kręcić zdjęcia. Oprócz kosztów związanych z kręceniem za granicą, dramat składa się także z wielu wielkich scen akcji z ogromną bronią, a wysokie koszty są zrozumiałe.
7. Mr. Sunshine: Lee Byung Hun, Kim Tae Ri
W dramat, którego akcja rozgrywa się podczas przejścia Korei od monarchii konstytucyjnej do demokracji, z motywem wojskowym i epickimi scenami, w 24 odcinki zainwestowano aż 40 miliardów wonów, czyli około 1,67 miliarda wonów w każdym odcinku. W Mr. Sunshine chaotyczne sceny wojenne są pokazane realistycznie, sceneria wioski, a kostiumy aktorów kosztowały mnóstwo pieniędzy. Ponadto w obsadzie znajdują się także znani aktorzy. Zaproponowanie Lee Byung Hunowi roli w dramacie nie jest łatwe. Dramat powstał dzięki pracy oddanego zespołu, dlatego nietrudno zrozumieć, dlaczego dramat odniósł sukces.
6. The Legend: Bae Yong Joon, Lee Ji Ah
Chociaż wszystkie powyższe dramaty są najnowszymi produkcjami, Legenda została wyprodukowana w 2007 roku. W tamtym czasie w dramat zainwestowano ogromną kwotę, aż 43 miliardy wonów na 24 odcinki, co oznacza, że ??każdy odcinek kosztował średnio około 1,8 miliarda wonów. To dramat historyczny o ogromnej skali i tematyce mitycznej. Oprócz kosztów tła i kostiumów, ogromna była także kwota zapłacona głównemu bohaterowi Bae Yong Joonowi. Aktor otrzymywał wówczas za każdy odcinek 250 milionów wonów, ustanawiając przez wiele lat rekord wśród aktorów, a dopiero niedawno został pobity.
5. The King: Eternal Monarch (Lee Min Ho, Kim Go Eun)
Dzieło to oznaczało powrót Lee Min Ho do telewizji po odbyciu służby wojskowej i zainwestowano w niego 30 miliardów wonów w 16 odcinkach, każdy odcinek to około 1875 miliardów wonów, co stanowi bardzo wysoki budżet. Jest to zrozumiałe, ponieważ serial buduje dwa równoległe światy, dwa odrębne kraje, które współistnieją. Jako król Lee Min Ho inwestuje w bardzo piękne i drogie kostiumy, a jego rezydencja jest również niezwykle luksusowa i wspaniała. Jego pałac w dramacie został zbudowany bardzo misternie, ponadto jest wiele innych scen, które są bardzo dobrze zadbane, jak np. defilada wojskowa, a efekty są również dość często wykorzystywane.
4. Squid Game: Lee Jung Jae, Jung Ho Yeon
Koszt produkcji „Squid Game”, obejmującej 9 odcinków, wyniesie 20 miliardów wonów, a jeśli zostanie podzielony równo, każdy odcinek będzie wart około 2,22 miliarda wonów. Widać, że Netflix nie waha się zainwestować pieniędzy, aby stworzyć epicki film. W filmie jest wiele rozbudowanych scen, w których bierze udział ogromna liczba aktorów, często wykorzystuje się rekwizyty, a na produkcję tego wszystkiego ekipa wydaje mnóstwo pieniędzy. Praca ta, warta dużej inwestycji, została uruchomiona z dużym sukcesem i przyniosła Netfliksowi ogromne zyski. Każdy produkt tego „wielkiego człowieka” przynosi zysk niezależnie od tego, co produkuje.
3. Penthouse 2, 3: Lee Ji Ah, Kim So Yeon, Eugene
Z trzech serii, drugi i trzeci sezon Penthouse kosztował 30 miliardów wonów, ale biorąc pod uwagę liczbę odcinków, drugi sezon jest najdroższy, ponieważ ma najkrótsze odcinki, tylko 13 odcinków, więc każdy z nich był na produkcję wydał ponad 2,3 miliarda wonów. Ponieważ historia Penthouse dotyczy klasy wyższej, od domu po kostiumy, w sprzęt w filmie również włożono bardzo dużo, aby stworzyć wrażenie osoby bogatej. Wykończenie wnętrz w Pałacu Hera również nie jest tanie. Duża inwestycja również niesie ze sobą wiele korzyści, dzięki atrakcyjności „Penthouse’u” SBS zwiększyło przychody o ponad 13% w porównaniu do roku ubiegłego.
2. „Sweet Home”: Song Kang, Lee Do Hyun i „Arthdal ??Chronicles”: Song Joong Ki, Jang Dong Gun
To dwa seriale, które uplasowały się w pierwszej dwójce zestawienia inwestycji, w którym „Sweet Home” wydał 30 miliardów wonów na 10 odcinków, a „Arthdal Chronicles” zarobił 54 miliardy wonów na 18 odcinków. Średnie wydatki na odcinek obu tych filmów wynoszą 3 miliardy. „Sweet Home” jest mocno doinwestowany, głównie ze względu na nowe twarze, więc zarobki aktorów nie stanowią większego problemu. Wysoki koszt tego filmu służy głównie efektom, ponieważ jest to horror, który niszczy potwory. Jeśli chodzi o „Kroniki Arthdala”, to dzieło to jest epicką serią fikcyjną, dlatego przygotowanie i sfilmowanie kosztuje dużo. Ekipa założyła nawet ekskluzywne studio w prowincji Gyeonggi i zainwestowała duże pieniądze w jego produkcję. Ponadto gwiazdorska obsada filmu to także czołowe gwiazdy, więc wynagrodzenie aktorów jest również bardzo wysokie.
1. Kingdom 1: Joo Ji Hoon, Bae Doo Na
Przede wszystkim „Kingdom” Netflixa stało się dziełem o największej inwestycji, gdy każdy odcinek pochłania średnio 3,3 miliarda wonów. Sezon 1 tego dzieła ma tylko 6 odcinków, ale na produkcję wydano aż 20 miliardów wonów. Widać, że jest to ogromna liczba, ale patrząc na tę pracę, każdy zdaje sobie sprawę, że jest to kwota całkowicie słuszna, ponieważ film musi mieć osadzoną w kontekście historycznym, a kostiumy aktorów są bardzo dopracowane. Co więcej, w tym serialu jest także wielu aktorów. Tworzenie strasznych scen z filmów o zombie nie jest łatwe. Koszty aktorów i efektów są bardzo potrzebne, dlatego scenarzysta pierwotnie planował nakręcić 8 odcinków, ostatecznie z powodu braku pieniędzy dramat zredukowano do zaledwie 6 odcinków. Widać, że technologia coraz bardziej się rozwija, zrozumiałe jest, że filmowcy muszą mocniej inwestować w swój pomysł, bo z dnia na dzień podnosi się gusta widzów. Wszystkie powyższe prace zostały wydane, ale konkurencja inwestycyjna nie ustała. Wkrótce debiutujący album Joo Ji Hoon i Jun Ji Hyun „Jirisan” również otrzymał inwestycje o wartości 32–35 miliardów wonów, a ponadto w „Moving” we współpracy z Jo In Sung i Han Hyo Joo zainwestowano aż 50 miliard wonów. W przyszłości jeszcze wiele epickich arcydzieł. Poczekajmy i wspierajmy prawdziwych twórców filmowych.
|
|