Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 9, 2020 23:19:40 GMT
Tytuł: Dynasty - Dynastia Twórca: Josh Schwartz Gatunek: opera mydlana Rok: od 2017 Ilość odcinków: 22 (S1) + 22 (S2) + 20 (S3) + Kanał: The CW/Netflix Emisja: od 11 października 2017 W Polsce serial legalnie dostępny na platformie Netflix. Opis fabuły:Sezon 1: Serial opowiada o losach rodziny Carrington. Główną bohaterką jest Fallon Carrington, która jest pewna że otrzyma od ojca imperium. Nieoczekiwanie Blake Carrington wzywa swoje dzieci, Fallon i Stevena, aby przedstawić im swoją nową żonę, Cristal. Od tego momentu córka Carringtona stara się udowodnić, że jej macocha jest oszustką. Sezon 2: Do rodziny wkrótce dołączy nowa osoba, zaginiony syn Adam, Blake poznaje nową Cristal, Fallon sprzedaje imperium rodzinne, a tymczasem klany Carringtonów i Colbych wciąż walczą o fortunę i życie swoich dzieci. Sezon 3: Blake jest oskarżony o morderstwo. Fallon traci Femperial. Klany Carringtonów i Colbych wciąż walczą o fortunę i życie swoich dzieci, tymczasem do Atlanty wraca Alexis, z nową twarzą, nowym mężczyzną i z mnóstwem spraw do załatwiania. Obsada:Grant Show jako Blake Carrington Nathalie Kelley jako Celia Machado, później Cristal Carrington zd. Flores (1. sezon) Daniella Alonso jako Cristal Jennings zd. Flores (od 3. sezonu) Ana Brenda Contreras jako Cristal Jennings zd. Flores (2. sezon) Elizabeth 'Liz' Gillies jako Fallon Carrington Nicollette Sheridan jako Alexis Carrington z d. Morell (do 2 sezonu) Elaine Hendrix jako Alexis Carrington Colbyl (od 3 sezonu) Sam Underwood jako Adam Carrington (od 2. sezonu) Alan Dale jako Joseph Anders James Mackay jako Steven Carrington (sezon 1) Adam Huber jako Liam Ridley (od s01e15) Michael Michele jako Dominique Deveraux (Carrington; od s2e20) Sam Adegoke jako Jeff Colby Robert Christopher Riley jako Michael Culhane Rafael de La Fuente jako Sam Josiah „Sammy Jo” Flores Maddison Brown jako Kirby Anders i inni.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 26, 2020 12:39:18 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 26, 2020 14:48:47 GMT
Jaki serial, taki klaps.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 27, 2020 0:13:29 GMT
Ale że co na wysokim poziomie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 27, 2020 6:33:05 GMT
Ale że co na wysokim poziomie. Ze taki bajerancki, vipowski, deluxe - jak zycie w “Dynastii”
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 27, 2020 12:45:49 GMT
Aha. Ja oglądałem pierwowzór, się czekało na niedziele na nowy odcinek
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 6, 2020 18:48:51 GMT
Michael Michele (serialowa Dominique Deveraux) zdradziła, że premiera czwartego sezonu będzie miała miejsce wiosną 2021 na The CW, czwarty sezon będzie liczył 22 odcinki, cała główna obsada wróciła na plan czwartego sezonu (w tym Daniella Alonso) oraz koronawirus nie będzie częścią scenariusza w czwartym sezonie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 15, 2020 11:17:48 GMT
Daniella Alonso (Cristal nr 3) jest w ciąży. Mimo to aktorka zostaje w obsadzie
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 16, 2020 1:29:01 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 8, 2021 2:22:57 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 8, 2021 18:42:43 GMT
Ta mi się kojarzy z pierwszą dynastią, była bardziej spokojniejsza ale podobna.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 4, 2021 8:45:01 GMT
Zamówiono piąty sezon, przed premierą czwartego.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2021 15:19:23 GMT
CW szaleje. Muszę zerknąć na te nową dynastie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 6, 2021 14:03:10 GMT
„Dynastia” jest globalnym hitem Netflixa. Płacą słono kasy by The CW produkowało dalej serial, dlatego też CW nie czekało na start czwartego sezonu i już piąty zamówili. Muszę zerknąć na te nową dynastie. Ja osobiście uwielbiam ten serial. Choć trzeba mieć do niego dystans. Jest to w końcu opera mydlana. Zmiany aktorów, operacje plastyczne, wyzwanie się od suk, bójki w basenie, sypianie z kuzynostwem to już norma w tym serialu
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 6, 2021 19:07:39 GMT
Szkoda że się netflix pożarł z CW, bo by można było popatrzeć na inne seriale.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 10, 2021 20:12:50 GMT
Luke Cook w 4 sezonie.
Luke Cook ("Chilling Adventures of Sabrina") dostał powracającą rolę byłego chłopaka Kirby (Maddison Brown) w 4. sezonie "Dynastii".
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 10, 2021 23:38:57 GMT
Luke Cook wcieli się w postać Oliviera. Aktor dołączył do stałej obsady w czwartym sezonie. Oliver jest fotografem, który przyjechał na sesję zdjęciową, ale nie tylko to sprowadza go do miasta. Ma także inne ukryte motywy. Jest byłym chłopakiem Kirby. Para znowu łączy się ze sobą. Nocne imprezy i narkomania Olivera szybko prowadzą Kirby na niebezpieczną ścieżkę. http://instagram.com/p/CLFH2BRDnCT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 25, 2021 11:11:06 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 25, 2021 17:18:41 GMT
Telewizja CW podała daty wiosennych premier. 7 maja wraca Dynastia z czwartym sezonem.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 3, 2021 10:33:56 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Mar 12, 2021 21:21:36 GMT
Czy w serialu pojawi się matka Fallon? Do 4. odcinka trochę wspominano już o Alexis i jestem ciekawy, czy się ostatecznie pojawi.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 12, 2021 21:51:42 GMT
Pojawi się, pojawi Jeszcze w pierwszym sezonie, odcinku {Spoiler} 16
|
|
|
Post by Atahan on Mar 13, 2021 16:28:35 GMT
Tak czułem, że jak zacznę oglądać, to się wkręcę, przecież to moje klimaty. Jakby mi nie wystarczały "Moda na sukces" z "Yasak Elma". Akcja jest szybka, ogląda się, jak klasyczną amerykańską obyczajówkę. Już się przyzwyczaiłem, ale na samym początku nie mogłem się odnaleźć w tym, że reakcje i odpowiedzi bohaterów są takie ekspresowe. Czołówka też szybka, za pierwszym razem nie zdążyłem przeczytać wszystkich nazwisk. Ale podoba mi się , oby tylko utrzymało poziom, chociaż w serialach tego typu utrzymanie poziomu nie powinno stanowić problemu.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 13, 2021 19:34:28 GMT
Jest to jeden z moich ulubionych amerykańskich seriali ❤️ Zaczęłem go oglądać, gdy pierwszy sezon był w połowie emisji w 2018 roku 😍 Największą ikoną serialu jest Elizabeth Gillies jako Fallon ❤️ Czołówka trwa 20 sekund ale to już norma w amerykańskich serialach bo są takie krótkie albo w ogóle ich nie ma Tutaj w czołówce są tylko aktorzy, którzy są w głównej obsadzie. Tutaj wszystkie wersje czołówki. Zawiera ona spoilery co do obsady
|
|
|
Post by Atahan on Mar 13, 2021 22:01:06 GMT
Największą ikoną serialu jest Elizabeth Gillies jako Fallon ❤️ Też ją lubię, aczkolwiek ciężko po tym, co na razie obejrzałem, wskazać mi postać, którą lubię najbardziej. Może do połowy sezonu wyrobię sobie już to zdanie. Obejrzałem czołówki, dla mnie spojlerów nie było, bo i tak nie wiedziałem, kto tam kogo będzie grać. Stevena gdzieś wyparowało, ale za to Sam poszybował na 3 miejsce, czyli jego rola się chyba powiększy, co mnie cieszy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 14, 2021 22:37:05 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Mar 28, 2021 12:37:27 GMT
Zostały mi dwa odcinki I sezonu, a już tęsknię za Nathalie Kelley. Szkoda, że odeszła. Dobrze, że cały czas w obsadzie są Elizabeth Gillies i Rafael de la Fuente . Mam nadzieję, że w V sezonie też będą występować.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 28, 2021 21:23:47 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Mar 30, 2021 22:13:43 GMT
SEZON 1 Właśnie skończyłem oglądać I sezon. Za bardzo nawet nie wiem, jak to skomentować, więc chyba najlepiej będzie po prostu, jeśli opiszę swoje uczucia względem bohaterów i aktorów, bo nie ma za bardzo czego więcej tutaj komentować przez to, że serial jest dosyć mocno komercyjny. Blake CarringtonZ każdym odcinkiem coraz bardziej pogrążał się moim zdaniem. Na początku potrafiłem go jeszcze jakoś bronić, choć załatwiał wszystko pieniądzem. Cristal miała na niego jakiś wpływ. Z czasem to wszystko się jednak zaczynało zmieniać, na światło dzienne wychodziło coraz więcej sekretów z przeszłości, skorumpowanych działań itp. W ostatnim odcinku sezonu niby powiedział Andersowi, że dalej ją kocha, ale czy tak zachowuje się mężczyzna zakochany? Może gdyby nie stawiał władzy przed Cristal. Fallon CarringtonTo jest chyba jedna z tych postaci, która świetnie wydaje każde emocje. Szczęście, smutek, gniew, rządza władzy, pycha po zwycięstwie, zakłopotanie. U Fallon wszystko widać i jest to bohaterka, której nie da się nie polubić. Do tej pory najbardziej podobał mi się jej związek z Culhanem, bo miałem wrażenie, że był zbudowany na czymś więcej, niż zaspokajaniu potrzeb w łóżku. Im wzajemnie naprawdę na sobie zależy, ale ciągle coś się pojawia, przez co to uczucie się niszczy. Colby to była jakaś porażka i ten związek z góry mi się nie spodobał, chociaż wprowadził niezłą intrygę, a to lubię najbardziej. Związek z Liamem nie był prawdziwy, ale chociaż pozostawali w przyjacielskich stosunkach. Pewnie się to zmieni po ostatnim odcinku sezonu. Cristal Flores CarringtonPostać, która mnie trochę zawiodła, ale to nie jest wina Nathalie, tylko scenariusza. Co takiego miała Cristal do pokazania przez ten sezon? No nie za wiele. Kłótnia i szarpanina Cristal z Fallon na samym początku zwiastowała, że będzie to postać silna, ale też trochę przebojowa. A tak naprawdę przez cały sezon gdzieś tam przenikała. Wyjątkiem było 'zmartwychwstanie' ojca Sama, ale gdy ten wątek się skończył, to Cristal już całkiem zeszła na dalszy plan. Dopiero na koniec sezonu miała okazję na szarpaninę z Alexis. Nie dziwię się trochę Nathalie, że odeszła. Dostała główną rolę i chyba liczyła na coś więcej, niż granie kukły obok Blake. Każda rozmowa kończyła się tak, że Cristal zostawiała dla siebie to, co miała na końcu języka. Jej intrygi, czy uszczypliwości w stronę Blake też się za wiele nie zdały, bo on praktycznie zawsze wychodził obronną ręką. Sporo roli Cristal to było po prostu ładnie wyglądać. Steven CarringtonNie za bardzo mam, co o nim napisać. Życzę mu szczęścia z Samem, ale skoro zostanie ojcem, to to szczęście się pewnie nie spełni. A Steven jest chyba jedną z najbardziej dobrych postaci w tym serialu i nie wierzę, że będzie wychowywał dziecko na odległość (o ile to się urodzi). Chciał ratować Sama i spotkały go swego rodzaju konsekwencje. Jeff ColbyTen sezon pokazał, że Jeff jest bezcelowy, gdy nie mści się na Carringtonach. Po przegranej z Fallon prawie go w serialu nie było, dopiero na koniec powrócił, gdy Alexis powiedziała mu, że też jest Carringtonem. Zdobył nowy motyw do zemsty i od razu się do więcej zrobiło na ekranie. Oczywiście ucieszyła mnie jego porażka, ale ciekawi mnie też, do czego się dalej posunie. Monica ColbyJest bardzo ładna i bardzo dziwna. Z jednej strony przyjaźni się z Fallon, z innej strony wspiera brata, z innej strony robi coś za jego plecami chcąc chronić ojca. Jej romans z Michaelem był z góry skazany na porażkę, przecież Culhane w jeden dzień się nie odkocha w Fallon. Michael CulhaneTo jest chyba jedna z postaci, która najbardziej wie, czego chce. Od początku bardzo zależało mu na Fallon, ale ona ma więcej aspiracji w życiu i wszystko musiała dzielić. Pod koniec sezonu stanęła z nim ramię w ramię przeciwko ojcu. Myślałem, że dadzą sobie kolejną szansę, tymczasem Culhane twierdzi, że opuszcza Atlantę, a na ślubie zjawia się Liam. No nie wiem, czy Culhane przypadkiem nie zaprzepaści swojej szansy. Nie piszę ostatniej, bo to "Dynastia". Sammy Jo Flores i chyba już CarringtonTo jest, razem z Cristal i Fallon, moja ulubiona postać. Kolejna, której nie da się nie lubić. Nie miał kolorowego życia, a jednak w relacji ze Stevenem widać było w nim jakąś niewinność. Głupi też nie jest i nadaje z Fallon na tych samych falach, choć ten wątek został potraktowany bardzo skromnie. Cristal pewnie umrze postrzelona w płomieniach, a Steven (wiem, że się pojawi w dalszych odcinkach, więc nie umrze) może zamiast niego wybrać dziecko. Że też musiała zajść w ciążę, akurat wątek Sama i Stevena mi się podobał, nie był bez większych dram. Może na etapie Tedda trochę było zawirowań, ale gdy Tedd podjął próbę samobójczą, to ta jeszcze bardziej zbliżyła do siebie Stevena i Sammyego, więc tym bardziej szkoda byłoby zniszczyć ten związek. Została Alexis i Anders. Ona pojawiła się pod koniec i oprócz swojej postawy za wiele powiedzieć się na razie o niej nie da. Wrobiła swojego naiwnego syna w to, że Henk jest jej synem i przy tym wątku zabrakło rozmowy i drogi dedukcji, która pewnie zniszczyłaby plany Alexis i Henka. Alexis powiedziała Stevenowi, że od lat szukała Adama i wydała krocie na najdroższych i najlepszych detektywów, którzy nie dali rady. Tymczasem Steven rzuca trochę groszem, puka do trzech drzwi na krzyż i jeszcze przed swoim ślubem wraca z bratem. Gdzie ta droga dedukcji? Przy innych wątkach wszyscy najbardziej krętymi drogami dochodzili do prawdy i wystawiali z kwitkiem osobę, która knuła przeciwko nich intrygę (Ślub Fallon z Liamem i zemsta na Jeffie). Tutaj wszyscy łyknęli bajkę, że Henk jest Adamem. Na ich usprawiedliwienie idzie palec, który Henk sobie odciął dla pieniędzy. Za to Anders swoją wiedzę, doświadczenie i chęć wykazywania ojcostwa przelewa na innych, szczególnie na Sama. Jego córka okazała się chora psychicznie i od dawna nie miał z nią kontaktu. Dla Carringtonów był czasami, jak ojciec. Nawet dla Blake'a. Podsumowując: Serial mi się bardzo podoba, dużo się dzieję i jest po prostu w moich klimatach. Uwielbiam motywy bogactwa, intryg i zdrad, więc "Dynastia" idealnie wypełnia wszystkie trzy kryteria. Jakbym miał się do czegoś przyczepić, to chyba tylko do spłycenia bohaterów (zapewne przez wzgląd na grupę odbiorców). Brakuje mi poznania bardziej charakterów postaci, oprócz głównego zarysu i ich postawy brakowało mi często takich typowych ludzkich odczuć. Na przykład Cristal została porwana, duszona, prawie nie umarła z rąk Alejandra, wraca do domu, a Sam nic. Nawet jej nie przytulił, tylko siedział. Tak samo Fallon została wtedy porwana, a Steven do niej coś w stylu 'Myślałem, że to zorganizowałaś, żeby wymigać się od pomagania mi w pakowaniu się.' - w takich przypadkach byłoby lepiej zobaczyć trochę więcej ludzkich odczuć, ale sam serial, w swoim lekkim tonie jest OK. Na pewno obejrzę kolejne sezony, ale oczywiście zrobię sobie przerwę i zerknę na inne propozycje od The Cw ("Riverdale", "Jane the Virgin"). Robię sobie tą przerwę tylko po to, żeby później nie czekać rok na nowe odcinki, będąc jednocześnie, jak uzależniony po odstawieniu.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 31, 2021 14:01:45 GMT
Fajnie, że ci się spodobał Serial produkuje The CW, więc co nic dziwnego, że serial jest komercyjny, stacja celuje głównie w młodego widza. W kolejnych sezonach czeka cię pojawianie kilku nowych postaci i pożegnanie z kilkoma Nathalie Kelly dopiero półtora roku po odejściu wyznała, co było tego powodem. Stwierdziła, że gatunek opery mydlanej komplet nie przypasował jej, a z postacią Cristal nie potrafiła się utożsamić. Powiedziała, że przyjęła rolę bez czytania scenariusza i nie wiedziała dokładnie jak to wyjdzie. Trochę słabo to o niej świadczy. Sam pamiętam, że była pierwszą osobą potwierdzoną w obsadzie. Co to "Jane The Virgin" również polecam. Serial mocno telenowelowy, w zasadzie parodia telenoweli. Pełno zwrotów akcji, zmartwychwstania itp. "Riverdale" jest już zupełnie innym serialem. Osobiście dwa pierwsze sezony były naprawdę dobre, ale czym dalej tym po prostu gorzej.
|
|