Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 6, 2020 18:50:39 GMT
Tytuł: Friends Tytuł PL: Przyjaciele Jeden z najpopularniejszych seriali w historii telewizji. Serial został wyświetlony we wszystkich krajach świata. Ostatni odcinek w Stanach Zjednoczonych obejrzało 51,1 mln widzów. Podczas dziesięciu lat produkcji otrzymał 6 nagród Emmy, w tym dla najlepszego serialu komediowego, a także Złoty Glob, dwie nagrody Stowarzyszenia Aktorów Filmowych oraz 56 innych nagród i 152 nominacje. W Polsce emitowany po raz pierwszy przez Canal+. Powtarzany wielokrotnie przez TVN, TVN7, Polsat, Comedy Central Polska, Polsat Comedy Central Extra, Comedy Central Family oraz od 2018 do 2020 roku dostępny w ofercie platformy Netflix a od 2021 roku dostępny w ofercie HBO Max. Kraj: USA Wytwórnia: Bright/Kauffman/Crane Productions/Warner Bros. Television Producent: David Crane, Marta Kauffman, Kevin S. Bright Gatunek: sticom Ilość odcinków: 236 (10 sezonów) Kanał: NBC Emisja: od 22 września 1994 do 6 maja 2004 Opis: Serial o grupie sześciorga przyjaciół, którzy mieszkają w Nowym Jorku. Monica Geller (Courteney Cox) jest szefową kuchni i mieszka w Green Village wraz ze swoją przyjaciółką z dzieciństwa Rachel Green (Jennifer Aniston), rozpieszczoną dziewczyną, która porzuciła przyszłego męża przed ołtarzem i postanowiła rozpocząć nowe, samodzielne życie. Naprzeciwko mieszkania Moniki i Rachel mieszkają Chandler Bing (Matthew Perry), pracownik firmy zajmującej się przetwarzaniem danych o dużym poczuciu humoru oraz Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), niezbyt inteligenty, bezrobotny aktor. Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), była współlokatorka Moniki, pracuje jako masażystka. Ross, brat Moniki (David Schwimmer), jest paleontologiem, którego porzuciła żona dla innej kobiety. Cała szóstka spędza razem wolny czas w kawiarence Central Perk lub w jednym z mieszkań i wplątuje się w różne zabawne sytuacje życiowe. Obsada: Jennifer Aniston – Rachel Green: wielbicielka mody, która swoją karierę zaczyna jako kelnerka w kawiarni. Później pracuje w Bloomingdale’s i u Ralpha Laurena w dziale zarządzania. Courteney Cox – Monica Geller: pracuje w branży kulinarnej, kilkakrotnie zmienia pracę. Ma obsesję na punkcie sprzątania. Lisa Kudrow – Phoebe Buffay: ekscentryczna masażystka, piosenkarka i gitarzystka; gra także postać Ursuli Buffay, siostry-bliźniaczki Phoebe. Matt LeBlanc – Joey Tribbiani: aktor, który dzięki roli doktora Drake’a Ramoraya w operze mydlanej Dni naszego życia zyskał sławę. Matthew Perry – Chandler Bing: pracownik firmy analizującej i przetwarzającej dane statystyczne dla międzynarodowych korporacji. Jego zawód jest w serialu częstym obiektem żartu, jako że nikt z pozostałych przyjaciół nie umiał powiedzieć, czym konkretnie zajmuje się Chandler. David Schwimmer – Ross Geller: starszy brat Moniki, paleontolog pracujący w Muzeum Prehistorii, później wykładowca na New York University. Od czasów liceum zakochany w Rachel. i inni.
|
|
|
Post by lucy on Dec 6, 2020 19:31:39 GMT
Widziałam może 1 odcinek tego tasiemca.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 8:37:22 GMT
Nie rozumiem fenomenu tego serialu. Dla mnie on był nudny i w ogóle nie śmieszny.
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 21, 2020 19:42:11 GMT
Rety, myślałam, że tylko ja uważam, że to nudne, przereklamowane badziewie. Jak widzę po raz setny gdzieś w internecie wzmiankę, albo plakat tego czegoś to mnie bierze na wymioty. Nie mam pojęcia dlaczego od jakiś 3 lat nadal jest wzięcie na to. Nagle wyciągnęli ten serial nie wiadomo skąd i non stop go reklamują. A taki wspaniały to przecież wcale nie jest. Jak już kiedyś zerknęłam to najbardziej wkurzała mnie postać Joeya. Grać idiotę i głupka trzeba umieć, a LeBlanc tego nie potrafił. Żenująca postać. I tej wielkiej miłości między tymi parami też nie ogarniałam. Gdybym miała ocenić ten sitcom dałabym mocne 3/10
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 22, 2020 20:10:35 GMT
Mnie bawi, obejrzałem już dwa sezony na neflixie. Widocznie jesteście za młodzi na ten serial. Ja jestem dzieckiem lat 90 tych, dla mnie ten serial to klasyk. Wiele gwiazd amerykańskiego kina narodziło się w tym serialu. Podobno są plany na limitowany sezon.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 23, 2020 1:25:45 GMT
Ja uwielbiam ten serial. Oglądałem już kilka razy Nawet mam rzeczy z serialu takie jak pościel, poduszka, kubek i książki "Friends" to zdecydowanie mój ulubiony serial z lat 90 ❤️
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 23, 2020 20:15:31 GMT
Ja również miałem kubek, ale mi się stłukł.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 28, 2021 22:36:22 GMT
Serial zniknął z oferty Netflixa. Wkrótce wszystkie sezony pojawią się na platformie HBO GO.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 6, 2021 13:33:36 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 6, 2021 22:05:08 GMT
Program specjalny z ekipą "Przyjaciół" wreszcie dojdzie do skutku. Z nieoficjalnych informacji wynika, że przekładane kilkakrotnie z powodu koronawirusa, spotkanie będzie miało miejsce w przyszłym tygodniu w Los Angeles. Matthew Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer i Matt LeBlanc powrócą do studia Warner Bros. w Burbank, gdzie kręcono serial. Program nie będzie nowym odcinkiem "Przyjaciół", tylko długim wywiadem z całą ekipą. Reżyserować będzie Ben Winston.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 11, 2021 15:33:28 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 12, 2021 16:45:45 GMT
Dziś czytałem o tym. Od 15 kwietnia wszystkie sezony na hbo go. A w Polsce możliwe że ten specjalny program zostanie wyemitowany dopiero po starcie hbo max. Będzie to dopiero w drugiej połowie 2021 roku. lucy co robimy zmieniamy kolor na hbo.?
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2021 20:59:31 GMT
lucy co robimy zmieniamy kolor na hbo.? Można dodać etykietę HBo, ale serial pierwotnie emitowany był w tv na Canal+. Teraz to jest tylko któraś z kolei powtórka, więc nie ma co mu zmieniać koloru.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 12, 2021 21:07:13 GMT
Czyli etykietkę hbo dodać. A w spisie bez zmian.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 10, 2021 17:54:26 GMT
Courteney Cox zapowiada wiele niespodzianek w odcinku specjalnym.
Po wielu opóźnieniach w końcu zakończyła się produkcja programu „Friends Reunion”, czyli specjalnego odcinka kultowego serialu Przyjaciele. Wszyscy członkowie głównej obsady, czyli Jennifer Aniston (Rachel Green), Courteney Cox (Monica Geller), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), David Schwimmer (Ross Geller), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani) i Matthew Perry (Chandler Bing) spotkali się ponownie, aby wziąć udział w wydarzeniu, które pokaże platforma HBO Max. Courteney Cox była gościem programu Ellen DeGeneres. W rozmowie przyznała, że w programie przygotowano wiele specjalnych niespodzianek dla fanów produkcji. Jednak nie chciała zdradzić, o co dokładnie chodzi.
„Przyjaciele” to jeden z najważniejszych seriali w historii telewizji. Produkcja opowiada o losach sześciorga przyjaciół mieszkających w Nowym Jorku. Bohaterowie muszą mierzyć się w swoim życiu z wieloma szczęśliwymi, smutnymi, ale i często dziwnymi i szalonymi wydarzeniami.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 13, 2021 17:20:03 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 19, 2021 15:21:40 GMT
„Przyjaciele” na okładce popularnego magazynu People.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 19, 2021 17:58:05 GMT
Z chłopakami się wiek nie obszedł łagodnie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 20, 2021 9:26:48 GMT
Zwiastun specjalnego odcinka:
|
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 21, 2021 11:09:35 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 26, 2021 14:47:11 GMT
Polski zwiastun "Przyjaciele: Spotkanie po latach" Ciekawostki: ➡️ Mimo że od premiery ostatniego odcinak serialu "Przyjaciele" minęło 17 lat to generują oni nadal gigantyczne przychody. Jak podaje serwis Market Place studio Warner Bros. zarabia na "Przyjaciołach" rocznie miliard dolarów. Główni aktorzy: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer mogą liczyć na 2% tej kwoty, czyli po 20 milionów dolarów na głowę, co roku. ➡️ Stawka aktorów za odcinek między pierwszym a ostatnim sezonem zwiększyła się... 45-krotnie. Sezon 1 – po 22,5 tys. dol. Sezon 2 – od 22, 5 tys. dol. do 40 tys. dol. Sezon 3 – po 75 tys. dol. Sezon 4 – po 85 tys. dol. Sezon 5 – po 100 tys. dol. Sezon 6 – po 125 tys. dol. Sezony 7, 8 – po 750 tys. dol. Sezony 9, 10 – po 1 mln dol. ➡️ Jennifer Aniston początkowo nie chciała wystąpić w ostatnim sezonie. Powody, którymi się kierowała nie są do końca jasne. Ponoć uznała, że lepiej aby serial skończył się wcześniej, kiedy widzowie nie są nim zmęczeni i znudzeni, niż go przeciągać. Nie była też przekonana, czy dalej będzie potrafiła dobrze odgrywać postać Rachel. Ostatecznie jednak zgodziła się wziąć udział w finałowym sezonie. ➡️ "Przyjaciele" w dalszym ciągu pozostają jednym z najpopularniejszych i najważniejszych seriali w historii telewizji.➡️ Serial do dzisiaj jest fenomenem i znany na całym świecie. Do kupienia są dwie książki "Przyjaciele: Ten o najlepszym serialu na świecie" oraz "Przyjaciele na zawsze: Ten o najlepszych odcinkach", które opisują powstawanie serialu, zdjęcia, ciekawostki itp.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 26, 2021 19:05:36 GMT
Musze sobie ten odcinek zobaczyć.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 29, 2021 10:39:06 GMT
We specjalnym odcinku gościnnie pojawiła się m.in Lady Gaga i zaśpiewała razem z Lisą Kurdow słynną piosenkę "Smelly Cat"
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 31, 2021 16:28:47 GMT
Program specjalny "Przyjaciele: Spotkanie po latach" bije rekordy popularności na HBO Max. Jak oszacowała firma analityczna TVision, program był oglądany w 29% "gospodarstw streamingowych" w USA w ciągu 24 godzin od premiery. Lepiej na HBO Max wypadł tylko film "Wonder Woman 1984", który oglądano w 32% gospodarstw.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 31, 2021 20:00:09 GMT
Chiny ocenzurowały odcinek specjalny "Przyjaciół". Chińscy fani serialu "Przyjaciele" tyle szczęścia nie mają jak podaje Variety, oglądają oni wersję skróconą o sześć minut i pozbawioną kilku świetnych momentów. Usunięte zostały m.in. występy artystów, którzy "obrazili" Chiny. W chińskiej wersji nie ma występów BTS, Lady Gagi i Justina Biebera, bo wszyscy są w tym kraju zakazani. Lady Gaga zniknęła całkiem z chińskiej telewizji w 2016 roku, po tym jak spotkała się z Dalajlamą. W efekcie chińscy fani "Przyjaciół" nie obejrzeli jednego z najlepszych momentów spotkania po latach – tego, w którym Gaga śpiewa "Smelly Cat" razem z Lisą Kudrow. Justin Bieber nie może występować w Państwie Środka od 2017 roku, a powodem jest jego "niewłaściwe zachowanie", w tym sesja zdjęciowa w tokijskiej świątyni Yasukini Jinja, która honoruje japońskich zbrodniarzy wojennych pośród ofiar wojny. Muzycy z BTS są na cenzurowanym od zeszłegoroku, kiedy to odbierali nagrodę za swój wkład w poprawę relacji amerykańsko-koreańskich i wypowiadali się o wojnie w Korei, nie racząc wspomnieć o poświęceniu chińskich żołnierzy. Ale wyleciały też wypowiedzi serialowych aktorów i zwykłych fanów. Chińczycy wycięli wszelkie odniesienia do LGBTQ+, w tym niemieckiego fana, który otwarcie mówił o swojej orientacji seksualnej, i kobietę, która powiedziała o swojej dziewczynie: "Jak każdy Chandler, znalazłam swoją Monikę". Usunięto też niewinną rozmowę o sikaniu po ukąszeniu przez meduzę czy zakulisowy klip, w którym Matt Le Blanc występuje w bieliźnie z dodatkiem w postaci zdjęcia Davida Schwimmera. źródło
|
|
|
Post by Atahan on Jun 9, 2021 13:54:48 GMT
Bardzo fajny serial, nie oglądałem go wcześniej, bo jestem uprzedzony do sitcomów tym, że potrafią mieć taki humor, że nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać. Ale zacząłem i już stało się rytuałem, że muszę sobie obejrzeć dziennie 1-2 odcinki, od razu humor się poprawia. Każdy odcinek moim zdaniem trzyma równy poziom i z tego powodu w pełni zasłużona 8 za pierwszy sezon. Ciekawe, czy na etapie 8-10 sezonu uda im się dalej utrzymać ten klimat i humor, mam nadzieję, że tak. Nie wiem jak wy, ale ja w tych bohaterach czasami widzę siebie. Też lubię raz na jakiś czas tak głupio odpowiadać ludziom (których znam), jak robi to Phoebe.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 9, 2021 15:16:53 GMT
Atahan, też nie jestem fanem sitcomów. Tak naprawdę jedyny sitcom jaki uwielbiam to właśnie "Friends" 😍 Od tej twórczyni mogę polecić jeszcze "Grace and Frankie" na Netflix, ale to już nie sitcom ale komedia, czekam teraz na finałowy sezon Co to "Friends" to mogę oglądać i oglądać. Nawet nie pamiętam ile razy już obejrzałem w całości ten serial Co to poziomu to mi wszystkie sezony się podobają 😍 Humor i klimat został zapewniony do końca. A na ostatnim odcinku zawsze płacze 🤣😁 Ja w każdym bohaterze coś znajdę co mnie z nim łączy np. z Monicą łączy mnie obsesja na punkcie sprzątania 🤣 Moje mieszkanie zawsze musi być perfekcyjnie czyste i wszystko musi być ułożone pod kątem prostym. Zawsze przed spaniem ogarniam wszystko bo inaczej nie zasnę 🤣
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 14, 2021 12:41:11 GMT
Program "Przyjaciele: Spotkanie po latach" z udziałem ekipy kultowego sitcomu przyniósł HBO Max więcej nowych klientów, niż największe hity filmowe, typu "Liga Sprawiedliwości" Zacka Snydera czy "Mortal Kombat". 57% osób, które założyły konto na platformie, to kobiety (wcześniej stanowiły one jedynie 43%).
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 17, 2021 11:11:04 GMT
"Przyjaciele: Spotkanie po latach" bije rekordy oglądalności nie tylko za oceanem. Jak ujawniło HBO, był to najchętniej oglądany program maja na polskim HBO GO.
|
|