|
Post by lucy on Oct 29, 2021 10:12:26 GMT
💥 Kraje, które zakupiły prawa do emisji Ada Masali: Kraje arabskie (platforma Shaheed), Hiszpania (Divinity), Bałkany (Hayat Tv), Rumunia (Rt2), Albania (Alsat Tv), Chorwacja (Nova Tv), Uzbekistan (Sevimli Play), Kosowo (Drama Tv) i inne. Według wstępnych danych serial został sprzedany do 13 krajów świata.
|
|
|
Post by mira on Oct 29, 2021 10:35:20 GMT
Wczoraj z ekipą żegnał się Erdem, dziś mignęło mi też, że odchodzi aktorka grająca mamę Poyraza. Ogólnie zrobiło się jakoś nieciekawie, na TT dziwna atmosfera. Dotąd fani zupełnie olewali oceny w Turcji, ale jak już pojawiło się w tabelce 0, to jakoś tak smutno, do tego te odejścia i jeszcze pretensje co niektórych, dlaczego Alp ciągle występuje w reklamach, a Ayca nie i dlaczego ta ostatnia reklama jest w duecie z Aliną, a nie z Aycą (swoją drogą reklama bardzo mi się podoba). Nie wiem jak to wyjaśnić, ale wcześniej czułam siłę tego fandomu, teraz już tak nie jest, do tego pojawia się coraz więcej głosów krytycznych odnośnie scenariusza. Chciałabym, żeby nagrali 26 odcinków i chyba na tym zakończyli. Smutno się będzie żegnać, ale takie mam wrażenie, że chyba pora powoli kończyć Nie wiem jak działa ta arabska platforma, ale czasem na TT widzę, że oglądają to też ludzie w Stanach i innych krajach niearabskich. A w Polsce mamy do tego dostęp? A tu wspomniana reklama, według mnie super:
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 1, 2021 14:54:49 GMT
Serial przeniesiony na środę, więc jutro nie ma nowego odcinka. Na jego miejsce wchodzi chyba Sana Soz. Będzie śmiesznie, jak nowy serial Star będzie klapą i tak 🤪 podejrzewam, że czeka nas jeszcze jakieś 3 odcinki AM i final. Chyba zawsze tak się dzieje z przeniesionymi serialami.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 1, 2021 16:02:40 GMT
Ciekawe, czy ta zmiana coś pomoże serialowi...
|
|
|
Post by mira on Nov 2, 2021 8:27:47 GMT
Zmiana nie jest dla ratowania Ada Masali, a po to, by nowość miała lepszy start. Tak samo zrobili swego czasu z Sefirin Kizi, a na innej stacji z Marasli - było już wszystko jedno, jakie będą wyniki, bo serial i tak miał określoną liczbę odcinków. Myślę, że z Ada Masali jest podobnie, że oni wiedzą już, na ilu odcinkach się skończy, wiedzą też, że nie ma szans na wzrost oglądalności w Turcji. Wciąż myślę, że to będzie 26 odcinków.
Mnie ta zmiana nie robi różnicy, bo z niczym mi nie koliduje, niczego poza niedzielnym Yargi nie oglądam.
|
|
|
Post by lucy on Nov 2, 2021 11:53:17 GMT
Niestety bardzo słabo to świadczy o scenarzystach AM i Catayu, że znając od dawna długość serialu nie potrafią "ładnie" rozplanować historii i zgrabnie poprowadzić wątków. W Turcji problem ze scenariuszami wynika głownie z tego, że ich twórcy piszą odcinki na spontana i pod reytingi, czyli kiedy w tabelce jest "do góry" muszą (bo im każą) rozciągać historię i dopisywać wątki, a gdy jest "na dół" - szukać nowych "bodźców", które zainteresują widza, przez co znowu cierpi spójność historii, a co za tym idzie widz traci emocje... jednak kiedy się "patrzy" na ten serial, gdzie wszystkie elementy powinny ze sobą ładnie współgrać, to wygląda na to, że na tą historię nie było pomysłu na "dzień dobry" i serial zaczęto robić w myśl zasady "jakoś to będzie", w końcu to tylko romcom. Niestety Turków nie rzucił na kolana, no Catay szybko załatwił wielki kontrakt z Arabami i reszta jest już nieważna. Byle wypełnić czas antenowy.
|
|
|
Post by mira on Nov 4, 2021 8:24:09 GMT
Oglądalność wczorajszego odcinka fatalna, niemniej w zapowiedzi kolejnego nie pojawiło się słowo "final", a więc jedziemy dalej Rzeczywiście wczorajszy odcinek był nieco podobny do odcinków finałowych - w pierwszej części sporo akcji, w drugiej dochodzi do rozwiązania większości wątków i następuje wielkie pojednanie. Ale na pojednanie głównej pary przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, choć wydaje się, że wszystko zmierza ku dobremu. Liczę, że Poyraz rzeczywiście zacznie działać i doprowadzi do tego, że Haziran mu wybaczy i znowu zaufa. Wczoraj para ta miała całkiem ładne sceny, nie było ich wiele, ale były w jakiś sposób znaczące. Najpierw oko w oko ze śmiercią i to, jak Poyraz odsunął Haziran, by na to wszystko nie patrzyła, potem wspólne poszukiwanie wspólnika Sinana (PoyHaz są świetni jako zespół), taniec, no i ostatnia scena, którą można zinterpretować w ten sposób, że Haziran dała Poyrazowi szansę. Nie powiedziała daj spokój, nic z tego nie będzie. Powiedziała, że chce zobaczyć. Ja też chcę! Ciekawa jestem, co pokażą nam dalej, bo jak już napisałam - większość wątków została rozwiązana. Można się domyślać, że Poyraz i Haizran będa pracować w hotelu, żeby usunąć skutki pożaru. Powinien być ślub Alpera i Melisy, Selmy i Fatha. No i ciekawe, co też lekarz powiedział Zeynep. Większość obstawia ciążę, w sumie na to wygląda, ale jakoś nie mogę się przekonać do tego pomysłu, no bo bez urazy, ale Zeynep już dosyć wiekowa jest. W najlepszym wypadku ma 50 lat, a mnie się wydaje że prawie 60 (30 lat temu opuściła wyspę, musiała jakoś ułożyć sobie życie, wyszła za mąż, urodziła dziecko, a sama Haziran ma chyba jakoś 27 lat). Jaka ciąża w tym wieku? Może jest na coś chora? Ogólnie odcinek na plus. Było trochę niedociągnięć, jak to, że porwana Haziran nagle zmieniła buty, ale pomijając te drobiazgi, bawiłam się dosyć dobrze. Podobało mi się, że Batu zniknął pogodzony z Idil i że poważnie potraktował swój stan i udał się na leczenie. Podobało mi się, że Poyraz i Haizran wspólnie rozpracowali Kutaya. Podobało mi się, jak babka i matka w końcu zaakceptowały fakt, że Poyraz i Haziran są dla siebie stworzeni. Podobało mi się, że Idil przeprosiła Haziran. I ogólnie całość miała jakiś taki pozytywny wydźwięk. A najbardziej podoba mi się, że Poyraz uwierzył, że naprawdę może być z Haziran i może ją uszczęśliwić.
|
|
|
Post by julia on Nov 4, 2021 13:17:21 GMT
Rzeczywiście wczorajszy odcinek był nieco podobny do odcinków finałowych - w pierwszej części sporo akcji, w drugiej dochodzi do rozwiązania większości wątków i następuje wielkie pojednanie Masz rację, odnosiło się wrażenie, że powoli zbliżamy się do finału. Niektóre wątki pozamykano, postaci nawet fajnie się spisują, choć matka Poyraza jakoś mi się wydaje sztuczna, podobnie szeroko otwarte ramiona Aliye. Ładnie wypadła Zeynep. Wydawało się, że ona w stosunku do córki jest oschła, ale gdy Haziran zniknęła wpadła w rozpacz i potem , tak miło się patrzyło na nie obydwie przytulone do siebie. Czy Zeynep jest chora, czy w ciąży. Trudno powiedzieć. Haziran ma dwadzieścia parę lat, ona do Stambułu mogła wyjechać bardzo młodo, np., jako osiemnastka , więc może mieć 45- 47 lat. Dziś kobiety rodzą jeszcze w tym wieku, zresztą nie tylko dziś. Podobała mi się współpraca Haziran i Poyraza w zdemaskowaniu jej szefa z Izmiru, natomiast nie podobało mi się wprowadzenie ojca Poyraza , zupełnie bez sensu był ten wątek (moim zdaniem).
|
|
|
Post by Matthias on Nov 4, 2021 19:13:22 GMT
Coraz gorzej to wygląda...Reytingi za 03.11.2021 - ŚRODAТОТАL:1. Kuruluş: Osman (69 odcinek) - 9.12% ⬆ (+0.27) 2. Sadakatsiz (37 odcinek) - 7.33% ⬆ (+0.74) 9. Kanunsuz Topraklar (6 odcinek) - 4.11% ⬇ (-1.11) 19. Emanet (243 odcinek) - 2.40% ⬇ (-0.27) 28. Ada Masalı (20 odcinek) - 1.46% ⬇ (-0.51) АВ:1. Sadakatsiz - 7.61% ⬆ (+0.91) 2. Kuruluş: Osman - 7.21% ⬆ (+0.77) 9. Kanunsuz Topraklar - 3.03% ⬇ (-0.63) 26. Emanet - 1.15% ⬇ (-0.16) 33. Ada Masalı - 0.97% ⬆ (+0.01)
|
|
|
Post by mira on Nov 5, 2021 7:34:37 GMT
Coraz gorzej to wygląda... No wygląda i co poradzić? Ja oglądam do końca
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 5, 2021 9:11:31 GMT
Ja też do końca! 🙂 choć scenarzysta mnie denerwuje, bo na maksa marnuje potencjał protów, ale może teraz na ich "nowej drodze" coś więcej wyciągnie sami proci wydają się być szczęśliwi pracując przy tej produkcji, mam wrażenie że oni się pogodzili z tymi wynikami w tv, nawet nie wrzucili info na swoje konta o zmianie dnia... za to obowiązkowo selfie w dniu emisji musi być 😄 Alp dodatkowo tez często komentuje wyniki w social mediach gdzie praktycznie zawsze są na 1. miejscu, więc chyba to im daje radość Serial podobno sprzedany także do Gruzji.
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 13:37:09 GMT
Dzisiaj jest premiera w Hiszpanii. Zwiastuny:
|
|
|
Post by mira on Nov 8, 2021 7:29:05 GMT
Ktoś wie, jak ta premiera w Hiszpanii wypadła? Kolejny odcinek zapowiada się bardzo dobrze. Wygląda na to, że główna para w końcu będzie mieć wiele wspólnych scen. W zwiastunie byli tylko oni, aż mi się mordka cieszyła podczas oglądania Ciekawe, czy rzeczywiście będzie tak słodko od początku do końca, czy na koniec znowu zafundują nam jakąś dramę. Mam nadzieję, że #PoyHaz będą razem chociaż przez kilka odcinków. Bardzo mi się podobało, jak rozwiązali sprawę z Menajerimi Ara - Dicle i Baris wyznali sobie uczucia w końcówce 18 odcinka, potem było wiele różnych przygód, ale rozstanie scenarzysta wymyślił dopiero pod koniec, jakoś w 39 czy 40 odcinku i to nie na długo, bo właśnie 2-3 odcinki.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 8, 2021 9:07:02 GMT
Ja też nie znalazłam wyników 1. odcinka, a Divinity wrzuciło tylko to:
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 8, 2021 22:13:37 GMT
Zmarł tata Ayçy... 😔
|
|
|
Post by mira on Nov 9, 2021 7:47:15 GMT
Wielka szkoda Ciekawe, kiedy go ostatnio widziała, bo pamiętam, że w programie İbrahim Selim ile Bu Gece mówiła, że przez pandemię dawno nie była w rodzinnych stronach. Może udało jej się wybrać przed rozpoczęciem zdjęć do Ada Masali. Jeśli nie, to w tej sytuacji miałabym do siebie żal
To ciekawe, czy za tydzień będzie odcinek, czy zdążą nagrać, a jeśli tak, ile będzie w nim Haziran.
|
|
|
Post by lucy on Nov 9, 2021 10:48:26 GMT
Ktoś wie, jak ta premiera w Hiszpanii wypadła? #Bizim Hikaye 190.000 (1,9%) #Ask Yeniden 229.000 (2,5%) #AdaMasalı 246.000 (2,7%)#SCK 373.000 (3,7%) #Kiralik Ask 296.000 (2,7%) #Elimi Birakma 278.000 (2,1%) #DEK 344.000 (2,2%) #O Hayat Benim 290.000 (2%)
|
|
|
Post by mira on Nov 9, 2021 12:35:49 GMT
Ktoś wie, jak ta premiera w Hiszpanii wypadła? #Bizim Hikaye 190.000 (1,9%) #Ask Yeniden 229.000 (2,5%) #AdaMasalı 246.000 (2,7%)#SCK 373.000 (3,7%) #Kiralik Ask 296.000 (2,7%) #Elimi Birakma 278.000 (2,1%) #DEK 344.000 (2,2%) #O Hayat Benim 290.000 (2%) To dobrze czy źle? Jak dobrze patrzę (na te tysiące), to na 8 pozycji zajmuje miejsce 6., ale jak spojrzeć na procenty, to jest miejsce 2., na równi z Kiralik Ask.
|
|
|
Post by lucy on Nov 9, 2021 13:58:51 GMT
Nie jest źle, no SCK potrafił na tym paśmie wycisnąć 5% udziału.
|
|
|
Post by lucy on Nov 10, 2021 21:42:31 GMT
Beril Pozam zakończyła już zdjęcia do Ada Masali.
|
|
|
Post by julia on Nov 11, 2021 10:06:51 GMT
Oj, jak przykro. Bardzo jej współczuję. Noty za wczorajszy odcinek słabiutkie, ale powoli zamykają wątki, zbliżając się do finału.. Idil wyjechała za Batu, Melisa i Alper oraz Selma z Fatihem wzięli ślub. Poyraz oświadczył się Haziran....
|
|
|
Post by Matthias on Nov 11, 2021 11:53:01 GMT
Reytingi za 10.11.2021: - ŚRODAТОТАL:1. Kuruluş: Osman (70 odcinek) - 10.05% ⬆ (+0.93) 2. Sadakatsiz (38 odcinek) - 7.48% ⬆ (+0.15) 18. Emanet (248 odcinek) - 2.33% ⬆ (+0.07) 28. Ada Masalı (21 odcinek) - 1.65% ⬆ (+0.19) АВ:1. Sadakatsiz - 7.88% ⬆ (+0.27) 2. Kuruluş: Osman - 6.95% ⬇ (-0.26) 22. Ada Masalı - 1.47% ⬆ (+0.50)
24. Emanet - 1.30% ⬇ (-0.02)
|
|
|
Post by mira on Nov 11, 2021 14:37:51 GMT
Odcinek nie był zły, trochę się pośmiałam Ale jak zawsze mam niedosyt głównej pary - nikomu nic nie ujmując, mogłabym patrzeć tylko na nich Właściwie wszystkie wątki zostały już rozwiązane, teraz muszą zaproponować coś nowego, jeśli chcą ciągnąć dalej. Podobno zmienił się scenarzysta, ale nie wiem, czy to prawda.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 15, 2021 18:49:40 GMT
Ayça szybko wrocila na plan. Ciekawe, jak w takiej sytuacji zachowuje się produkcja. Czy nie dostała taryfy ulgowej i dłuższej przerwy, czy może sama chciała wrócić by nie utrudniać realizacji? Zdjęcia z nowego odcinka wskazują na rozmowę Haziran z Latifem, zapewne o stanie zdrowia Zeynep. Mam nadzieję, że nie będzie musiała grać scen związanych z utratą rodzica 😥
Kolejne wyniki z Hiszpanii
|
|
|
Post by mira on Nov 15, 2021 20:05:59 GMT
Kilka dni odpoczęła. Dobrze, że to wszystko działo się poza Stambułem, to przynajmniej paparazzi nie interesowali się tym pogrzebem, zresztą informacja wypłynęła dopiero po kilku dniach. Tata zmarł w sobotę, Ayca na plan wróciła prawdopodobnie we czwartek, choć niektórzy twierdzą, że w piątek. Jak pamiętam pogrzeby w swojej rodzinie, to każdy po po kilku dniach wracał do pracy. Oczywiście nie mówię o pogrzebach dalekich ciotek, tylko właśnie rodziców czy dorosłego rodzeństwa. Wyjątkiem jest pogrzeb własnych dzieci, bo po tym nie sposób się szybko pozbierać Pamiętam, że jak zmarła mama Hande, to ona również normalnie pojawiła się w odcinku "Halki", Bige po pogrzebie ojca też wróciła na plan SCK. Tyle że żadna z nich nie była główną bohaterką. Ayca ma jednak sporo scen, choć ostatecznie przekonamy się o tym we środę. Na fotkach do nowego odcinka Haziran prawie cały czas ubrana jest na czarno, raz ma szary sweter. Trochę tak smutno, ale nie dziwię się, jeśli Ayca nie chciała założyć niczego kolorowego.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 15, 2021 20:23:30 GMT
No właśnie martwiłam się, że wyciekną jakieś zdjęcia z pogrzebu i prasa będzie się doszukiwać różnych sensacji. Na szczęście jest kompletna cisza i do Sinop (bo chyba tam ciągle mieszka jej rodzina) nie dotarli. Alp odwołał w poprzednim tygodniu jakąś konferencję czy live dla Yves Rocher, który reklamuje. Miły gest z jego strony.
|
|
|
Post by mira on Nov 16, 2021 7:58:40 GMT
No właśnie martwiłam się, że wyciekną jakieś zdjęcia z pogrzebu i prasa będzie się doszukiwać różnych sensacji. Na szczęście jest kompletna cisza i do Sinop (bo chyba tam ciągle mieszka jej rodzina) nie dotarli. Alp odwołał w poprzednim tygodniu jakąś konferencję czy live dla Yves Rocher, który reklamuje. Miły gest z jego strony. Tak, w ogóle zachowywał się w tym okresie bardzo taktownie. Ale myślę, że ten live odwołał też z innego powodu - po prostu wiedział, że wrócą wtedy na plan i będą nadganiać po kilkudniowej przerwie.
Ciekawe, ile będzie ostatecznie tych odcinków. Ja się nastawiłam na 26 i myślę, że tyle będzie, ale Sahid cały czas twierdzi, że u nich będzie 117, czyli wypadałoby 39 tureckich. Nie da się tego przeliczyć, jeśli nie wiadomo, ile trwa jeden odcinek na tej platformie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2021 15:17:56 GMT
Nie da się tego przeliczyć, jeśli nie wiadomo, ile trwa jeden odcinek na tej platformie.
Trwają ok. 45 min. PS: Tutaj widzę 70: LINK
|
|
|
Post by mira on Nov 16, 2021 20:25:12 GMT
70 to chyba nie, mam nadzieję że nie Wtedy każdy turecki odcinek byłby podzielony na pół (odcinki mają średnio 140 minut). Gdyby Sahid miał wyemitować 117, to wyszłoby jakieś 58 odcinków tureckich. Przy całej sympatii dla tej produkcji, tylu odcinków bym chyba nie zniosła... Gdyby założyć, że odcinek trwa 45 minut, tureckich wyszłoby 37-38. Nie mam pojęcia, co wyjdzie z tego ostatecznie. W każdym razie jestem niemal pewna, że 26 odcinków dostanę
|
|
|
Post by julia on Nov 17, 2021 9:30:34 GMT
Zdjęcia z nowego odcinka wskazują na rozmowę Haziran z Latifem, zapewne o stanie zdrowia Zeynep. Mam nadzieję, że nie będzie musiała grać scen związanych z utratą rodzica 😥 Scena będzie dla niej i tak bardzo trudna, emocjonująca. Aktorzy są profesjonalni, ale są tylko ludźmi. Na fotkach do nowego odcinka Haziran prawie cały czas ubrana jest na czarno, raz ma szary sweter. Trochę tak smutno, ale nie dziwię się, jeśli Ayca nie chciała założyć niczego kolorowego. mira, ja też się Aycy nie dziwię, chociaż coraz częściej się spotykam ze zdaniem, że dlaczego ktoś nosi żałobę, nosić się ją powinno w sercu i takie tam....Zawsze wtedy odpowiadam, że to prawo każdego do własnego zewnętrznego wizerunku po śmieci bliskich, a poza tym na naszych ulicach i tak dominują czerń i szarość : czarne włosy, makijaże, ubrania, paznokcie ( jak ja nie znoszę czarnych paznokci).
|
|