|
Post by Matthias on Dec 2, 2021 17:05:54 GMT
Reytingi za 01.12.2021: ŚRODAТОТАL:1. Kuruluş: Osman (73 odcinek) - 10.10% ⬇ (-0.28) 2. Sadakatsiz (41 odcinek) - 8.18% ⬇ (+0.67) 9. Kanunsuz Topraklar (9 odcinek) - 4.92% ⬆ (+0.55) 15. Emanet (263 odcinek) - 2.58% ⬆ (+0.07) 30. Ada Masalı (24 odcinek) - 1.45% ⬆ (+0.27)АВ:1. Kuruluş: Osman - 8.06% ⬇ (-0.21) 2. Sadakatsiz - 7.58% ⬆ (+0.81) 9. Kanunsuz Topraklar - 3.46% ⬆ (+0.02) 29. Emanet - 1.14% ⬇ (-0.20) 80. Ada Masalı - 0.60% ⬇ (-0.08)
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 2, 2021 21:38:13 GMT
🥺🥺🥺
|
|
|
Post by julia on Dec 3, 2021 9:35:47 GMT
mira,, też uważam, że odcinek nieźle się oglądało. Jednak szkoda, że nie zakończyli serialu wcześniej, gdy w AB było 1, a nie tyle ile jest teraz. Nie trzeba by było wprowadzać na moment nowych postaci . Tym razem , to fotograf, który robił reportaż i bardzo mu się dobrze gawędziło z Nehir. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że i Selma miała jakąś przeszłość na wyspie z dziennikarzem w roli głównej. Troszkę humoru też było. Biricik wychuchana w domu, elegantka , nieustannie strojąca fochy , została przez przyszłą teściową w gaju mandarynkowym potraktowana , jak intruz, a potem ubrana w szarawary i gumowe pantofelki , zagoniona do roboty....I o dziwo, jakoś nie protestowała Zabawna, była praca trenera personalnego , w którego tym razem wcielił się Gorkem. Miał ciężką przeprawę z grubasem, wiecznie głodnym i leniwym Sadikiem. Swoją drogą, to jak ten młody facet mógł się tak zapuścić Pomijam niektóre choroby, ale tutaj chyba zbytnia miłość do kebabów i baklavy jest przyczyną. Zapowiedzią finału jest decyzja o ślubie Haziran i Poyraza i ich chęć przeniesienia się do Stambułu. Proci patrzą na siebie z miłością, a zwłaszcza u Aycy widać błyszczące oczy. mira,, masz rację, co do ekipy . Niemal wszyscy są na okręcie, nie uciekają, bo to prawda , że nie jest to beznadziejny serial. Słaby stał się od pewnego momentu, ale tak się dzieje bardzo często i jest to przeważnie wina producentów, którzy chcą wycisnąć z projektu wszystkie soki, co wpływa , niestety, na jakość.
|
|
|
Post by lucy on Dec 3, 2021 12:06:22 GMT
Niemal wszyscy są na okręcie, nie uciekają, bo to prawda , że nie jest to beznadziejny serial. A wg mnie wszyscy aktorzy w Turcji są pod tym względem po jednych pieniądzach i jakość projektu nie ma tu nic do rzeczy. Z Ada Masali nie uciekają, bo nie mają innych (lepszych) propozycji, a nie dlatego, że serial nie jest beznadziejny, zresztą się w Turcji ucieka nawet z hitów, a co dopiero z klap. Słaby stał się od pewnego momentu, ale tak się dzieje bardzo często i jest to przeważnie wina producentów, którzy chcą wycisnąć z projektu wszystkie soki, co wpływa , niestety, na jakość. Ale julia, ten serial nie jest jakimś tasiemcem, który leci drugi, albo trzeci sezon i twórcy jadąc na reytingu klonują wątki i postacie, bo wyciskają te soki. Z tego co kojarzę z różnych komentarzy zarówno na forum jak i poza nim, nudą tu wieje już od dawna, co więcej, sprawdziły się nasze przewidywania, że serial tej ekipy nie może się udać. Ciekawy początek potrafi napisać każdy, jednak sztuką jest utrzymać interesującą fabułę przez kilkadziesiąt odcinków (a już na pewno przez 25). Tutaj tak naprawdę nie było na nią pomysłu, bo Ay Yapim podeszła do serialu w sposób stricte komercyjny. Zainteresować na początku, szybko sprzedać, bo to tylko letniak, a co będzie potem to już nie ma znaczenia skoro kasiorka się zgadza (i kręci).
|
|
|
Post by mira on Dec 3, 2021 12:57:26 GMT
Ciekawe, czy gdyby pozostałe (dawno już zakończone) letniaki zostawili na tak długi czas, miałyby wyższe oceny? Wątpię. Teraz mamy zera w tabelce i oczywiście przykro na to patrzeć i przykro czytać prześmiewcze komentarze, ale dla mnie ten serial nie jest beznadziejny i nie jest klapą.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 5, 2021 19:05:13 GMT
Ayça wygrała nagrodę dla najlepszej aktorki w serialu komediowym 👍 Podziękowała całej ekipie AM, Alpowi - za to że był przy niej w dobrych i złych chwilach... I że odbiera nagrodę dla zmarłego taty, który zawsze ją wspierał 💔
Wiem, że te nagrody nie mają żadnego prestiżowego statusu, nie wiem czy faktycznie tylko głosowanie widzów ma wpływ, ale kazda nagroda zawsze cieszy. Zwłaszcza docenienie w tak trudnym okresie dla niej. Alpa nie było, mowi się że jego kontrakt z Yves Rocher zabrania udziału w imprezach konkurencyjnych marek.
|
|
|
Post by mira on Dec 6, 2021 8:45:57 GMT
Super, że wygrała. Ale widać było, że czuła się tam nieco samotna, sama wchodziła na salę, sama siedziała, aż tak trochę smutno. Ale jestem pewna, że decyzja, by Alp nie przychodził, była dobrze przemyślana. Może i rzeczywiście to z powodu marki (Yves Rocher jest konkurencją dla Pantene), ale mnie się wydaje, że wiedzieli wcześniej, kto dostanie nagrody, poza tym nie chcieli robić zamieszania, prowokować pytań, przyciągać uwagi. Ayca i tak została zapytana o relacje z Alpem, ale odpowiedziała dość wymijająco.
Wczoraj na grupie przeczytałam sporo przykrych komentarzy od ludzi zafiksowanych na punkcie Hande i Kerema. Naprawdę aż przykro było czytać. Bo tylko ten serial i tylko ci aktorzy mają prawo wygrywać nagrody. Owszem, SCK bardzo lubię, HanKer również, ale czasem wypada spojrzeć nieco szerzej - inni wcale nie wypadają gorzej i też mają prawo otrzymać nagrody.
|
|
|
Post by julia on Dec 6, 2021 17:15:34 GMT
Gratuluję Aycy nagrody , jej interpretacja postaci w "Ada Masali" bardzo mi się podobała, zaś fani zawsze przesadzają i z zazdrości potrafią w prymitywny sposób wyrażać się o konkurentach
|
|
|
Post by Matthias on Dec 6, 2021 18:18:54 GMT
Gratuluję Aycy, za zdobycie nagrody . Szkoda tylko, że fani nie mogą być wyrozumiali... Pamiętam jak powstawały gównoburze jak ptaszka zakończyli - Demet i Can. Jak ktoś coś złego napisał, że się nie podoba on lub ona - to uciekaj gdzie pieprz rośnie
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 7, 2021 12:48:39 GMT
No tak, widziałam komentarz oburzonej fanki, że te nagrody to farsa bo Can Yaman nie został zaproszony 😅 a przecież w żadnej tureckiej produkcji nie zagrał w tym roku, co więcej, chyba go nawet w Turcji nie ma 🤪 Co do fanów SCK, miałam tego nie komentować, ale niestety u niektórych to już o jakąś fobię zakrawa i z pewnością nie jest normalne. Myślę, że dla Hande i Kerema to też nie jest powód do dumy ale przecież "fanów" nie mogą skrytykować i poprosić o pohamowanie swojej chorej manii 😅
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 11, 2021 23:03:52 GMT
Myślałam, że postarają się z finałem, to nie wymagało jakichś wielkich nakładów finansowych, wystarczyło uszczęśliwić fanów kilkoma scenami protów, których wszyscy wyczekiwali, ale nie... lepiej spłycić wszystko na maksa a potencjał? Udać, że nie istniał 🙄 tak pięknie zaczęła się ta historia, a tak beznadziejnie zakończyła, że aż szkoda mi oglądać w całości ten finałowy odcinek 😭 Będę wracać tylko do początków i tylko je zakoduję w pamięci, bo był to wspaniały czas od czerwca, z super ekipą na planie i naprawdę miło się to oglądało i przeżywało. Szkoda, że twórcy nie potrafili ogarnąć w ładzie i składzie tych 25 odcinków, ale mimo wszystko to będzie jedna z moich ulubionych produkcji. Szkoda, że pewnie nie zobaczę już nigdzie Ayçy i Alpa razem, bo mogło być dużo piękniej 😉
|
|
|
Post by mira on Dec 12, 2021 6:41:15 GMT
ola, doskonale wiem, co czujesz... Początkowe odcinki serialu dla mnie były magiczne, oglądałam jak zahipnotyzowana, no coś niesamowitego. Ale zmiana scenarzystów nie wyszła serialowi na dobre, zaczęto zdecydowanie mocniej eksponować bohaterów drugoplanowych, a potencjał głównej pary został zmarnowany. Niemniej zawsze będę mile wspominać ten serial, lato z nim było naprawdę wspaniałe, jesień już mniej, ale cóż poradzić. W finałowym odcinku starano się każdego uszczęśliwić, rozwiązać problemy mieszkańców wyspy, a tym samym dla Haziran i Poyraza nie zostało zbyt dużo miejsca na antenie, aczkolwiek z tym nie było najgorzej. Znacznie gorzej, że pokazano tak mało czułości między nimi. Naprawdę tego brakowało, nie było żadnej romantycznej sceny narzeczonych, na ślubie Poyraz znowu pocałował Haziran w czoło, a w ostatniej scenie serialu idą z walizkami nawet nie trzymając się za ręce. Zazdrościłam parze Alper - Malisa, którzy na ślubie siedzieli sobie wtuleni, a Alper co chwilę całował Melisę w policzek. W tym samym czasie nowożeńcy oglądali koncert Selmy w pewnej odległości od siebie i nawet nie trzymali się za ręce. Wyszło to wszystko bardzo chłodno i nie mam pojęcia dlaczego To raczej nie jest wina scenarzysty, może bardziej reżysera, albo nawet samych aktorów, może ta historia już ich po prostu znudziła?
|
|
|
Post by Matthias on Dec 12, 2021 11:01:34 GMT
✔ Reytingi za 11.12.2021 (SOBOTA):ТОТАL:1. Gönül Dagi (43 odcinek) - 11.05% ⬇ (-0.81) 2. Kardeşlerim (32 odcinek) - 9.58% ⬆ (+0.19) 9. Elkızı (8 odcinek) - 3.37% ⬇ (-0.26) 60. Ada Masalı (25 odcinek, FINAŁ) - 0.90% ⬇ (-0.55)АВ:1. Gönül Dagi - 10.79% ⬇ (-1.36) 3. Kardeşlerim - 5.30% ⬇ (-0.58) 8. Elkızı - 3.29% ⬇ (-0.55) 55. Ada Masalı (FINAŁ) - 0.77% ⬆ (+0.17)
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2021 14:40:26 GMT
Gdyby Catay podchodził do swoich projektów z sercem, a nie ograniczał się do nadstawiania kieszeni to by nie były aż tak marne. Widz nie zaczyna oglądać serialu dla początku (w sensie pierwszych odcinków), bo ten zwykle w Turcji jest najbardziej dopracowany, ale dla całej historii i tak samo jak wstęp oraz rozwinięcie, interesuje go również zakończenie. Dlatego właśnie omijam AY szerokim łukiem, bo projekty tej wytwórni rządzą się innymi prawami. Naprawdę szkoda czasu, obok jest wiele lepszych. Już dzisiaj się założę, że Yargi niebawem czeka ten sam los. Pojawią się nowe seriale i trzeba będzie stare wrzucić do sierocińca, gdzie każdy musi się nauczyć samowystarczalności. Dostanie na suchy chleb i wodę co mu zapewni jedynie przetrwanie. O jakość się Catay martwił nie będzie. Przynajmniej do czasu kiedy będzie dalej jechał na dotychczasowym koniku (szybko sprzedać i zapewnić serialowi byt na paśmie - i tu jest chyba odpowiedź dlaczego seriale Cataya omijają Foxa). Ale może świat się wreszcie zreflektuje, że jego obecne projekty to szmelc... i przestanie je kupować. Wracając do serialu... ekipa, która była na początku, miała za zadanie przygotować tylko dobry grunt. Ali Bilgin się zgodził na 2 odcinki, a co do scenarzystek pierwszej ekipy to one i tak się specjalizują jedynie w zagajaniu historii, bo reszta, która wychodzi spod ich pióra jest zawsze głupkowata i nudna. Niemniej za całokształt odpowiada producent. Nie przygotował projektu należycie, bo ciągnie kilka srok za ogon, a potem go jeszcze zaniedbał. Dlatego u mnie ma od dawna:
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 12, 2021 18:36:27 GMT
Zaniedbanie, to chyba najlepsze słowo dla określenia sytuacji tej produkcji, bo w sumie nie wiem po co ją ciągnęli, skoro nie mieli na dalszą historię pomysłu. Na pewno nie z szacunku dla zagranicznych widzów, bo scenariusz był wręcz policzkiem dla nich 😅 wczoraj z okazji finału fani nastukali prawie 1 milion tweetów, a ślub protów został po prostu w pewnym momencie ucięty i żadnej kontynuacji nie zobaczyli. Prozaiczna scena krojenia tortu w zwiastunie nawet nie ukazała się w odcinku. Spłaszczenie, spłycenie najważniejszego wątku do maksimum. Nie wiem po co ciągnąc serial, który pisze się na kolanie przez amatora i nie przynosi zysków. Mam wrażenie, że między produkcją a aktorami coś mogło zajść, bo Ayça pierwszy raz nie pożegnała się ze swoją serialowa postacią, a to była jej tradycja. I to mimo otrzymania nagrody za rolę. To nie jest tak, że scenariusz stał się jakiś kuriozalny, że polecieli schematami i oklepanymi historiami jak np teraz w AMI. Tu po prostu wiało nudą, a głębia postaci, którą można było zauważyć w pierwszych odcinkach po prostu wyparowała. Aktorzy naprawdę dawali radę, ale jak wykrzesać z takiego płytkiego scenariusza cokolwiek? Dlaczego tego nie ucięli na np 18. odcinku by zachować jakość całości produkcji? I dlaczego aktorzy jak Ayça i Alp dostawali marne 10min na caly docinek, gdy w obsadzie w zasadzie nie było innych gwiazd? Jak można przyciągnąć widza nudnawymi wątkami postaci drugoplanowych??? 🙄 I te trzy zera w ratingu w pełni zasłużone, bo tu naprawdę nie było co oglądać. Szkoda mi Alpa i Ayçy, bo myślę że im samym od 18-20go odcinka ta produkcja juz nie dawała satysfakcji. A tutaj, zebrane w całość zakończenia wszystkich odcinków
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2021 18:59:45 GMT
Dlaczego tego nie ucięli na np 18. odcinku by zachować jakość całości produkcji? Bo łatwiej się sprzedjae serial, który ma przynajmniej te 75 odcinków. Jakość jest najmniej ważna, większość tego typu seriali (ciągniętych na siłę) ma po jakimś czasie niską oglądalność (przenosi się je na inne godziny, albo całkiem ściąga z pasma... tyle, że o tym jest cicho sza). I dlaczego aktorzy jak Ayça i Alp dostawali marne 10min na caly docinek, gdy w obsadzie w zasadzie nie było innych gwiazd? Pewnie dlatego, bo reyting był tak niski, że Catay musiał ograniczyć budżet i w rezultacie nie wystarczyło na ich pensje (żeby dać im więcej czasu antenowego, niż te kilkanaście minut w odcinku ).
|
|
|
Post by lucy on Dec 13, 2021 12:14:36 GMT
Serial dotarł do finału na ostatnim miejscu.
|
|
|
Post by mira on Dec 13, 2021 12:57:04 GMT
lucy, weź już nie dobijaj Dobrze, że się skończyło.
|
|
|
Post by julia on Dec 15, 2021 9:44:20 GMT
Tak , dobrze, że to już koniec. Żal wysiłku aktorów. W ostatnim odcinku powietrze zupełnie z nich zeszło, starali się, ale to było widać, że nie mają już tego entuzjazmu. Po co wprowadzano na sam koniec wątek ojca Nehir, przygotowania do maratonu Sadika , wiem, że to były wypełniacze, ale w tej sytuacji należało skrócić serial. Niestety aktorzy są wyrobnikami, mają zagrać tak, żeby powalić na kolana, ale i ich wysiłek idzie na marne , gdy scenariusz jest byle jaki. W finale tempo było za szybkie - jednego wieczoru zaręczyny, drugiego chna, trzeciego dnia szybki ślub i wyjazd. Zabrakło bliskości protów, choćby trzymania się cały czas za ręce, skoro na pocałunek nie było zezwolenia . Owszem ładnie Haziran i Poyraz na siebie patrzyli i...to wszystko. Bardzo mi się podobała suknia Haziran , fryzura Poyraza mniej.
|
|
|
Post by mira on Dec 22, 2021 7:54:35 GMT
Zgodnie z doniesieniami mediów, Alp potwierdził w końcu związek z Aycą. W dość oszczędnych słowach, ale przyznał, że relacja się rozwija i są szczęśliwi. No i super. Gratuluję
|
|
|
Post by lucy on Dec 22, 2021 12:15:57 GMT
Alp już prowadzi rozmowy odnośnie nowego projektu. On nie lubi przerw, pracuje w serialach bez wytchnienia.
|
|
|
Post by mira on Dec 22, 2021 19:44:12 GMT
W wywiadach mówił niby, że chce odpocząć, ale jeśli trafi się coś ekscytującego, to oczywiście wróci do pracy. Ayca powiedziała niemal dokładnie to samo.
Niezmiennie zadziwiają mnie tureccy dziennikarze, którzy dosłownie wyskakują zza rogu ulicy, gonią za człowiekiem i zachodzą mu drogę. W Polsce coś takiego chyba by nie przeszło.
Lubię czytać newsy o bohaterach Ada Masali, ale na grupie już nie mogę zdzierżyć tej jednej pani, która zdominowała cały post i jeszcze wszystko pisze w takim dziwnym tonie, że człowiek ma ochotę natychmiast protestować i wyjaśniać. Jestem w szoku, że ktoś może się aż tak wkręcić w serial i aż tak śledzić każdy krok aktorów, analizować każdy gest, przypisywać daleko idące teorie do zdjęć z planu serialu czy planu reklamowego.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 27, 2021 8:44:53 GMT
mira , chyba trzeba przymykać oko na te komentarze, bo niestety zawsze znajdzie się ktoś, kto stracił kontakt z rzeczywistością i myśli, że zna czyjeś życie prywatne że szczegółami na podstawie kilku zdjęć z planu, a dodatkowo przypisał sobie chyba funkcję naczelnego informatora z newsami z pierwszej ręki 😅 Co do naszych protów, to wydawało się oczywiste, ale jednak milej usłyszeć to od samych zainteresowanych 😄 chociaz myślę, że może gdyby nie Snob Magazin (napisali, że Alp powiedział że nie łączy ich żadna emocjonalna więź), to może tak szybko by tego nie potwierdził, bo do tej pory bardzo wymijająco odpowiadali na pytania o związek. Życzę im wszystkiego dobrego i relacji jak najdalej od mediów - jeśli z Alpem to możliwe 🤣 niech im się wiedzie, niech odpoczywają i wrócą z dobrymi projektami. ❤
|
|
|
Post by Matthias on Jan 7, 2022 11:22:56 GMT
💥 Ayca Aysin Turan i Alp Navruz zostali najlepszą parą, a serial "Ada Masali" najlepszym serialem telewizyjnym według hiszpańskiego kanału Divinity!
|
|
|
Post by Matthias on Jan 10, 2022 19:53:09 GMT
ola oglądasz teraz coś, czy czekasz na nowe produkcje Alpa lub Aycy?
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jan 11, 2022 18:16:31 GMT
ola oglądasz teraz coś, czy czekasz na nowe produkcje Alpa lub Aycy? Nic nie oglądam, nic mnie powierzchownie nie zainteresowało, poczekam na serial z Cagatayem, ale jestem rozczarowana wyborem protki 😒 i chyba wolę poczekać na coś zakończonego, mam dość tej ruletki z ratingami, zmianami scenariusza i przeciąganiem na siłę 🙄 do tego te przerwy noworoczne plus zawieszenie krecenia przez covid. To nie na moją cierpliwosc 😅 Oczywiście czekam na nowy projekt Ayçy, Alpa mniej - jego fanką jakos raczej nie jestem mimo Ada Masali A nasze gołąbki mają się w najlepsze 😄
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 18:26:16 GMT
No niestety. Reytingi robią swoje, a ten Covid, który szaleje cały czas, wykańcza chyba też psychicznie całe obsady...
|
|
|
Post by lucy on Jan 11, 2022 18:31:21 GMT
ola, polecam Zalim. Zrelaksujesz się i rozerwiesz. Niekiedy warto. Sam serial jest zresztą kapitalny. Cyrk na kółkach, ale w bardzo fajnym wydaniu.
|
|
|
Post by mira on Jan 11, 2022 18:45:40 GMT
Fandom na TT nie posiada się ze szczęścia Nie powiem, bo mi też buzia się uśmiecha, jak na nich patrzę. To pierwsza oficjalna wspólna fotka.
|
|
|
Post by Matthias on Jan 12, 2022 18:15:52 GMT
💥💥💥 Romans w czasie pandemii - Alp Navruz i Ayça Ayşin Turan! Ayça przesłała to zdjęcie i dodała do niego podpis: 📍"Jesteśmy poważni "
|
|