|
Post by mira on Nov 18, 2021 8:03:53 GMT
Sama nie wiem, co napisać o wczorajszym odcinku. Głównej pary było jakby więcej, mimo smutnych okoliczności, w jakich powstawał ten odcinek, niemniej zdecydowanie nie jest to już serial o losach Poyraza i Haziran. W początkowych odcinkach byli praktycznie tylko oni, reszta stanowiła ładne tło. Teraz mam wrażenie, że wszystko się zrównało i każdy aktor jest równie ważny. Właściwie nie można powiedzieć, że jest jakaś para główna i aktorzy drugoplanowi, bo wszyscy grają po równo.
Sceny Poyraza i Haziran ładne w tym sensie, że na pewno jest sporo chwytających ze serce wyznań, bo dużo rozmawiali, ale same pomysły na sceny były takie sobie. Ot zwykłe życie zwykłych ludzi na wyspie, takie bez większych emocji. Nie czepiam się absolutnie tego, jak te sceny zostały zagrane, zresztą niekiedy naprawdę było widać smutek na twarzy Aycy, opuchnięte oczy, nawet łzy. Chciałoby się po prostu, żeby oni przeżywali wspólnie jakieś ciekawsze przygody. Choć sama nie wiem, co jeszcze mogłoby się na tej wyspie wydarzyć?
Wątki komediowe całkiem spoko. Siostrzyczka Sadika niemożliwa, nie chciałabym mieć z taką babą do czynienia, ale dobrze mi się na nią patrzyło Sceny w hotelu, gdzie każdy z każdym spotkał się w nieswoim (a może swoim?) pokoju też bardzo sympatyczne. Ogólnie cały odcinek był w takim dosyć lekkim klimacie, mimo wątków z chorobą Zeynep i dzieckiem oraz jego matką, która doświadczyła przemocy domowej. Przy oglądaniu z tłumaczeniem na pewno będę się nieźle bawić, ale uważam, że serial się zepsuł i nie wiem, czy ktoś zdoła to jeszcze naprawić. Oglądalność fatalna, ale to już norma...
|
|
|
Post by Matthias on Nov 18, 2021 19:19:41 GMT
Reytingi za 17.11.2021: ŚRODAТОТАL:1. Kuruluş: Osman (71 odcinek) - 10.43% ⬆ (+0.38) 2. Sadakatsiz (39 odcinek) - 7.78% ⬆ (+0.30) 9. Kanunsuz Topraklar (7 odcinek) - 3.94% ⬇ (-0.17) 16. Emanet (253 odcinek) - 2.01% ⬇ (-0.28%) 27. Ada Masalı (21 odcinek) - 1.42% ⬇ (-0.23)АВ:1. Kuruluş: Osman - 8.04% ⬆ (+1.09) 2. Sadakatsiz - 7.76% ⬇ (-0.12) 10. Kanunsuz Topraklar - 3.18% ⬆ (+0.15) 27. Emanet - 1.16% ⬇ (-0.21) 39. Ada Masalı - 0.99% ⬇ (-0.48)
|
|
|
Post by julia on Nov 19, 2021 9:37:10 GMT
Wątki komediowe całkiem spoko. Siostrzyczka Sadika niemożliwa, nie chciałabym mieć z taką babą do czynienia, ale dobrze mi się na nią patrzyło Sceny w hotelu, gdzie każdy z każdym spotkał się w nieswoim (a może swoim?) pokoju też bardzo sympatyczne. Ogólnie cały odcinek był w takim dosyć lekkim klimacie, mimo wątków z chorobą Zeynep i dzieckiem oraz jego matką, która doświadczyła przemocy domowej. Przy oglądaniu z tłumaczeniem na pewno będę się nieźle bawić, ale uważam, że serial się zepsuł i nie wiem, czy ktoś zdoła to jeszcze naprawić. Oglądalność fatalna, ale to już norma... Cały czas się zastanawiałam, gdzie widziałam te aktorkę grającą Herod babę i turecką mamuśkę Wczoraj mnie olśniło - w dopiero co zakończonym "Askin Tarifi" Tam miała zupełnie inny image...feeria kolorów, biżuteria, błękity, zielenie, fiolety na powiekach Tak siostrzyczka Sadyka dawała wszystkim popalić. W ostatnim odcinku, najbardziej podobały mi się sceny komediowe. Wątek kobiety, która z dzieckiem uciekła od męża doklejony na siłę do całości. Haziran i Poyraz ładni, czuli z Zeynep nie będzie dobrze ... A poza tym, to....
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 19, 2021 15:32:29 GMT
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 19, 2021 17:01:41 GMT
Wiem, że najwyższy czas... ale nie wiem, jak to przeżyję 😭 Oby scenarzysta wykorzystał jak najlepiej te odcinki, błagam, niech nie marnuje potencjału
|
|
|
Post by mira on Nov 19, 2021 18:23:52 GMT
Spodziewałam się 26 odcinków, dostaniemy 25, właściwie jest ok. Ale jednocześnie smutno, bo uwielbiam bohaterów i pamiętam, jaka byłam zafascynowana na początku. Będę bardzo miło wspominać ten serial i również mam nadzieję, że chociaż w tych odcinkach dadzą nam ciekawe sceny z PoyHaz.
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2021 10:44:37 GMT
Ile trwają odcinki Ady?
|
|
|
Post by mira on Nov 23, 2021 10:56:38 GMT
Średnio 145 minut. Liczyłam to już, jeśli zsumujemy 25 odcinków i podzielimy przez 117, to wychodzi na to, ze odcinek na platformie trwa 30 minut.
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2021 11:57:49 GMT
mira, to info ze 117 odcinkami musiało być albo zwykłą plotką, albo serial został skrócony, bo się okazał większa klapą, niż się zapowiadało w tamtym czasie. Odcinki na Shahid trwają średnio 45-50 minut (niekiedy mniej, niekiedy więcej), czyli są takie jak międzynarodowe. Wyszło ich na tą chwilę 66. Czyli na 1 turecki przypadają 3. Tu jest przykładowy odcinek: LINKAziz też jest emitowany na Shahaidzie i na tą chwilę wyszło tam 9 odcinków (czyli dokładnie 1 turecki na 3 arabskie).
|
|
|
Post by mira on Nov 23, 2021 12:15:52 GMT
Nie wiem, czy było plotką, czy straciło aktualność. Chyba to drugie, bo na własne oczy widziałam tweety pisane przez Shahid. Do końca twierdzili, że odcinków będzie 117. A jak jest w rzeczywistości, to nie mam pojęcia, bo nie sprawdzałam, możliwe, że tak, jak piszesz.
Zainteresowanie serialem jest już bardzo nikłe. Jak kiedyś wyświetlała mi się cała masa ciekawych tweetów, jakieś przeróbki, zabawne komentarze, tak teraz jest tego niewiele, a i niespecjalnie interesujące. Ludziom się już nie chce wysilać. Dobrze, że kończą ten serial.
W ogóle to zbrzydły mi już te pocałunki w czoło. W innych serialach nawet jakieś sceny łóżkowe się zdarzają (w miarę możliwości), a w tym serialu główna para tylko czółko i czółko. Serial "Menajerimi Ara" też był na tym kanele i to ten sam producent, a były normalne pocałunki i nawet znacznie więcej.
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2021 13:00:00 GMT
A jak jest w rzeczywistości, to nie mam pojęcia, bo nie sprawdzałam, możliwe, że tak, jak piszesz. Nie pisałam tego na zasadzie "wydaje mi się", tylko po dokładnym sprawdzeniu, co wydaje mi się wyraziłam w sposób nie budzący wątpliwości... no się najwyraźniej mylę, że tak to zabrzmiało, skoro nie dajesz temu wiary. b.radikal.ru/b39/2111/12/025bc5cbface.png
|
|
|
Post by mira on Nov 23, 2021 13:52:59 GMT
lucy, nie wiem, nie chciało mi się sprawdzać, nie kliknęłam w ten przykładowy link. Nie napisałam, że piszesz nieprawdę. Ale też nie sprawdziłam, czy piszesz prawdę. Nie ma się co obruszać
|
|
|
Post by mira on Nov 24, 2021 13:15:59 GMT
Odcinek 22 śmiało można by nazwać odcinkiem misyjnym. Co chwilę było coś o przemocy wobec kobiet, o fundacjach (hasło "Kobiety będą żyły wolne"), o szukaniu pomocy, o tym, żeby się nie bać, żeby nagłaśniać, bo inne kobiety biorą przykład i też walczą o siebie, o swoje dzieci. Poza tym ładnie wpleciono w to wszystko burmistrza paradującego w fartuchu i wykonującego obowiązki uznawane za kobiece. Wyśmiano go, a on pięknie bronił swoich racji i podkreślił, by nikt nie ważył się tak mówić o kobietach i mężczyznach. Do tego wszystkiego mamy Bircik, która konkretnie stawia się facetowi, który chciałby kontrolować dokąd chodzi, z kim się spotyka i co na siebie zakłada. Naprawdę piękna lekcja. Odcinek z tłumaczeniem jest całkiem ok, moim zdaniem dużo lepszy niż poprzednie. Naprawdę w kilku miejscach śmiałam się w głos. Sadik i Gorkem nie wychodzą z formy Szkoda tylko, że wciąż tak mało Poyraza i Haziran. To zupełnie przestał być serial o nich Oby w tych ostatnich odcinkach zwrócono na nich większą uwagę. Już dziś odcinek 23. Oczywiście będę oglądać. Jeszcze nie zdarzyło się, bym przegapiła live Ada Masali.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 24, 2021 16:23:34 GMT
Już dziś odcinek 23. Oczywiście będę oglądać. Jeszcze nie zdarzyło się, bym przegapiła live Ada Masali. Ja oczywiście również, od samego początku nie przegapiłam ani jednego live'a, nawet jeśli mogłam patrzeć tylko jednym okiem 😅 będę odczuwać ogromną pustkę po finale, bo nie zapowiada się, że z obecnych czy planowanych produkcji jakiś inny serial mnie wciągnie Przynajmniej Hiszpania docenia AM 🤩
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 24, 2021 20:31:41 GMT
Ehhh boli mnie, że mamy ostatnie odcinki, a sceny głównej pary trwają 20 sekund. Ten serial faktycznie nie jest już ich historią... po co te nowe postaci, one nic nie wnoszą, oprócz irytacji 😤 Jedynym wytłumaczeniem jest, że produkcja zminimalizowała sceny Ayçy, by nie musiała całych dni spędzać na planie.
|
|
|
Post by julia on Nov 24, 2021 21:57:57 GMT
Ehhh boli mnie, że mamy ostatnie odcinki, a sceny głównej pary trwają 20 sekund. Ten serial faktycznie nie jest już ich historią... po co te nowe postaci, one nic nie wnoszą, oprócz irytacji 😤 Jedynym wytłumaczeniem jest, że produkcja zminimalizowała sceny Ayçy, by nie musiała całych dni spędzać na planie. To prawda. Było dziś bardzo nudno, poza paroma scenami z kotem w roli głównej , przyjęciem urodzinowym dla Poyraza, który myślał , że o nim zapomniano i ładną deklaracją miłości do Haziran wygłoszoną przy gościach. Siostra Sadika poza uczuleniem na koty, dużo gestykuluje i krzyczy. Biricik dalej coś nie pasuje, choć na końcu wreszcie usłyszała :"Cok seni sevyiorum" i jest chyba wreszcie zadowolona. Aaaa , zapomniałabym o biletach kupionych w prezencie przez Haziran dla Poyraza, no i pamiętniczku ze wspólnymi zdjęciami, to też było ładne
|
|
|
Post by mira on Nov 25, 2021 7:53:58 GMT
Pamiętam, z jaką ekscytacją oglądałam ten serial na początku. Byłam wręcz zakochana Wiadomo, że takiego napięcia między Poyrazem i Haziran już nie będzie. Zawsze najlepsze są te pierwsze odcinki, gdy proci się poznają, kłócą i zakochują. Wtedy widać tę chemię. Niby do siebie nie pasują, a stają się o siebie zazdrośni i niesamowicie ich do siebie ciągnie. Teraz PoyHaz stali się w miarę zgodną parą, spokojną i pewnie tak już zostanie do końca. Ale czy naprawdę nie da się tu pokazać czegoś więcej? Jest jakoś tak nijako, żadnych emocjonujących scen, a jeśli takowe się trafią, to naprawdę trwają kilkanaście sekund. Ja mogłabym przez cały odcinek patrzeć tylko na Poyraza i Haziran, ale niechby ich wątek zajął chociaż połowę odcinka. A ile zajmuje? 20 minut? Ciekawe, czy gdy powstawał scenariusz 23 odcinka, to było już wiadomo o finale.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 25, 2021 9:03:48 GMT
Na tt fani wyliczyli, że na 2:30h odcinka, wspólne sceny protow zajęły 6 min 🙄
|
|
|
Post by mira on Nov 25, 2021 9:09:20 GMT
Na tt fani wyliczyli, że na 2:30h odcinka, wspólne sceny protow zajęły 6 min 🙄 No nieźle... Ale jak pisałam o tych 20 minutach, to pomyślałam sobie, że z pewnością było mniej
|
|
|
Post by Matthias on Nov 25, 2021 17:27:18 GMT
Reytingi za 24.11.2021: - ŚRODAТОТАL:1. Kuruluş: Osman (72 odcinek) - 10.38% ⬇ (-0.05) 2. Sadakatsiz (40 odcinek) - 7.51% ⬇ (-0.27) 9. Kanunsuz Topraklar (8 odcinek) - 4.37% ⬆ (+0.43) 16. Emanet (258 odcinek) - 2.42% ⬆ (+0.11) 38. Ada Masalı (22 odcinek) - 1.18% ⬇ (-0.24)АВ:1. Kuruluş: Osman - 8.27% ⬆ (+0.23) 2. Sadakatsiz - 6.67% ⬇ (-1.09) 8. Kanunsuz Topraklar - 3.44% ⬆ (+0.26) 21. Emanet - 1.42% ⬆ (+0.05) 55. Ada Masalı - 0.68% ⬇ (-0.31)
|
|
|
Post by mira on Nov 30, 2021 7:54:08 GMT
Jutro przedostatni odcinek. Ani zwiastun, ani fotki z odcinka nie zrobiły na mnie zbyt dużego wrażenia, ale oczywiście live obejrzę. Ciekawe, czy jak skończą nagrywać ostatni odcinek, to się jakoś ładnie pożegnają z widzami.
W ogóle to wiedziona ciekawością, obejrzałam wczoraj zwiastun nowego odcinka serialu "Ask Mantik Intikam", bo widziałam bardzo dużą liczbę komentarzy i powiem Wam, że cieszę się z tego, iż pomiędzy Poyrazem i Haziran nigdy nie było żadnej baby ani faceta. Idil czy Batu nie stanowili nigdy konkurencji, żadne z nich nie zbliżyło się do Poyraza ani Hazi na tyle, by mówić tu o jakimś związku, nie było żadnych buziaków, ani tym bardziej ciąż i dzieci z innymi osobami. Czysta miłość PoyHaz, co jest rzadkością w tureckich serialach.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Nov 30, 2021 18:57:04 GMT
Też widzialam ubolewania fanów AMI, bo scenarzysci polecieli po bandzie i wcisnęli im najbardziej oklepane schematy, typu wrobienie prota w nieswoje dziecko, a protka ucieka będac z nim w ciąży i spotykają się po kilku latach 😅 przynajmniej tak gdzieś przeczytalam Co jak co, ale AM nie można zarzucić, że bazuje na utartych wątkach, proci są sobie równi, poniżanie kobiet, ani nawet umniejszanie im nie ma tu miejsca, wręcz przeciwnie - wiele razy podkreśla się równość płci, co mnie bardzo cieszy:) Niestety scenarzysta po zmianie nie miał dobrego pomysłu na poprowadzenie wątków i zbyt dużo czasu poświęcił postaciom drugoplanowym, pomijając protów, a to ich historia stanowiła największą wartość serialu. Zmarnował wiele potencjału, jaki dali poprzedni scenarzyści i to jest przykre Edit: Nie wiem co Star TV sobie wyobraża, wrzucając premierę Annemizi Saklarken na 8.12, kiedy to miał mieć miejsce finał Ada Masali 🙄 mają zamiar wyrzucić ich na 23:00? Nie mają w tym sezonie żadnego serialu z dobrą oglądalnością, a nawet nie potrafią potraktować z szacunkiem produkcji, która przynajmniej zdobyła duzą popularność poza Turcją 😡 Te kanały są siebie warte, i Fox i star... życzę im kolejnej klapy, pfff.
|
|
|
Post by mira on Dec 1, 2021 7:46:39 GMT
Tak, widziałam też ten zwiastun nowego serialu. Myślę, że środa jest dla niego dobrym wyborem, ale skoro tyle czekali, mogli poczekać jeszcze tydzień, a nie robić taki numer fanom Ada Masali. Finałowy odcinek, a oni sobie zmieniają terminy. Myślę, że może polecieć tego samego dnia, ale później. Nowość wystartuje o 18 polskiego czasu, no bo nie ma ozetu, jak nie wrzucą reklam, to około 20-20:30 będzie po wszystkim. Dowiemy się pewnie dzisiaj, jak dadzą nam scenkę po odcinku.
|
|
|
Post by lucy on Dec 1, 2021 11:08:22 GMT
Ale ten serial nie leci ani dla widowni międzynarodowej, ani internetowej, tylko dla widzów przed telewizorami w Turcji. Niestety w rzeczywistości prawie nikt go nie ogląda (co więcej serial od dawna plasuje się na samym końcu tygodniówki), wiec kanałowi się należy medal za tyle cierpliwości. Już dawno powinien go zakończyć, ewentualnie przenieść na 23:00, bo nawet Trt tak robi z wielkim klapami. A żeby wrzucić nowy serial na pasmo jest już naprawdę ostatni dzwonek, bo niebawem wymiana sezonów i od połowy grudnia widownia w Turcji spada.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 1, 2021 17:05:16 GMT
Jeśli Emanet oglądało co tydzień więcej ludzi niż AM, to był już to jakiś znak. Jednakże ostatnie odcinki mogą zostać przeniesione na późniejszą godzinę, jak to miało miejsce w przypadku tego serialu FOX, co wyleciał po 5 odcinkach. Uzak coś tam.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 1, 2021 17:56:34 GMT
Myślę, że może polecieć tego samego dnia, ale później. Nowość wystartuje o 18 polskiego czasu, no bo nie ma ozetu, jak nie wrzucą reklam, to około 20-20:30 będzie po wszystkim. Dowiemy się pewnie dzisiaj, jak dadzą nam scenkę po odcinku. Ma być w następną sobotę o 20:00 🤔
|
|
|
Post by Matthias on Dec 1, 2021 17:59:57 GMT
W sobotę? Kardeslerim, Gonul Dagi, Elkizi... Będzie rzeźnia
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Dec 1, 2021 18:01:54 GMT
W sobotę? Kardeslerim, Gonul Dagi, Elkizi... Będzie rzeźnia I tak jest 😅 to już nie ma znaczenia
|
|
|
Post by Matthias on Dec 1, 2021 18:47:00 GMT
Dobrze, że jeszcze ludzie nie zaczęli odchodzić z obsady przed końcem . Bo była taka produkcja, że jak już koniec był zapowiedziany, to rezygnowali z ostatniego odcinka
|
|
|
Post by mira on Dec 2, 2021 7:43:27 GMT
Oglądalność serialu jest tragiczna tak czy inaczej, więc właściwie wszystko jedno, kiedy wyemitują finał. Ale myślę, że i tak lepiej w sobotę, niż późno w nocy. Chociaż możliwe, że ja w sobotę nie obejrzę Obejrzałam na żywo 24 odcinki i jak na złość w sobotę 11 grudnia mam od dawna zaplanowane wyjście. No chyba, że się coś nagle zmieni... Ludzie nie uciekają z obsady, bo mimo wszystko nie jest to jakiś gniot, w którym wstyd występować. Poza tym zebrała się bardzo fajna ekipa, a na takim wyjeździe ludzie dodatkowo się zbliżają. Niby Beril odeszłą z obsady 2 czy 3 odcinki temu, ale na zdjęciach zza kulis widać, że wróciła. Tylko nie wiadomo, czy na plan, czy na imprezę pożegnalną, jeśli takowa będzie. Wczorajszy odcinek był całkiem przyjemny. Może nie działo się nic mega ekscytującego, ale jak zawsze nie brakowało humoru, no i w końcu było dużo PoyHaz, aż byłam zaskoczona Są przesłodcy! No i w końcu Poyraz trafił w usta Haziran
Dziś ponoć ostatni dzień na planie. Nagrywają ślub PoyHaz:
|
|