|
Post by julia on Nov 24, 2020 17:50:20 GMT
Matthias, ,jeśli czekasz na polskie napisy, to może trochę potrwać o ile w najbliższym czasie jakaś grupa nie zacznie go tłumaczyć. Ja oglądałam z napisami i owszem, ale rosyjskimi , stąd wiem o co chodzi. Chciałabym, aby serial się rozwinął, jest trochę inny.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 24, 2020 18:02:13 GMT
Zwiastuny mnie zainteresowały .
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 24, 2020 20:33:34 GMT
Polski tytuł na grupie tłumaczącej to Odkupienie.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 25, 2020 0:39:28 GMT
Jak tylko pojawi się pierwszy odcinek to zabieram się za oglądanie
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2020 16:22:34 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 26, 2020 17:13:59 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 26, 2020 18:57:07 GMT
Fox wrzucil pierwszy odcinek na YouTube z hiszpanskimi napisami. Jest tez zwiastun drugiego odcinka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 14:38:20 GMT
Odcinek 2
Total: - 0.56% AB: - 0.08% Total: 4. Kefaret - 5.99% ⬇ 5. A. Riza - 5.46% ⬇ 9. Maria i Mustafa - 4.01% ⬆ 15. Zadzwoń do mojego agenta - 3.70% ⬇ 31. Tövbeler Olsun 1.72% ⬆
AB: 3. Kefaret - 5.72% ⬇ 4. Zadzwoń do mojego agenta - 4.85% ⬆ 5. A. Ryza - 4.39% ⬇ 11. Tövbeler Olsun 2.78% ⬆ 32. Maria i Mustafa - 1,42%
|
|
|
Post by julia on Dec 2, 2020 21:34:15 GMT
Odcinek 2.Zeynep uratowana przez Sinana, uspokojona zastrzykiem przez Ahmeta, dochodzi do siebie na szpitalnym łóżku. Meltem z rozbitą głową przez Cana także jest w szpitalu. Can uciekł z domu i zaszył się u koleżanki. Melek - Sude jest w domu chorego "ojca". Mężczyzna, uchodzący za ojca Sude (zaginiona Melek) w ostatniej chwili wysyła zdjęcie dziewczynki, poruszony na ekranie telewizora widokiem Zeynep, stojącej na krawędzi dachu. Niestety, Zeynep nie może potwierdzić czy to córka, bo rysy jej dziecka zatarły się z czasem - minęło pięć lat , ale kolejny raz czepia się tej nitki nadziei, a Sinan dalej będzie w tym pomagał. Dowiadujemy się w tym odcinku, gdzie i jak mieszka . Kiedy odeszła od męża? Sąsiadki poinformowały ją o tym, że Ahmet bywa u Meltem, kiedy ma np. dodatkową operację, że kłamie . Choć im nie uwierzyła, to jednak odczekała i weszła do mieszkania przyjaciółki (miała zapasowe klucze) i słyszała ich rozmowę (Ahmet powiedział, że zostanie na noc u ciotki, gdzie zawiózł Cana) . to wystarczyło, aby domagać się rozwodu. To są bardzo przykre sceny... Ahmet z Meltem przenieśli się do Stambułu, a ona pojechała za Canem. Musiała zrezygnować z pracy, bo tego domagali się rodzice uczniów, bywała w klinice, okradła siostrę Sinana, pracuje dorywczo, mieszka w pustostanie w spartańskich warunkach. Nie ma ogrzewania, okna bez szyb, zabezpieczone folią, myje się w umywalce zimną wodą , ale widać, że dba o porządek. Bielizna ułożona w kartonach idealnie. Cały czas pędziła na oślep, wyczerpała wszystkie możliwości i teraz pojawia się TEN mężczyzna Widać, że jest ciężko chory, jego oparcie to ośmioletnia córka - najprawdopodobniej oddana przez Zekiego (były chłopak Meltem) Melek,- która teraz ma na imię Sude. Dziecko mądre, rezolutne, przyuczone do radzenia sobie, emocjonalnie związane z ojcem (matka nie żyje).Troszczy się o niego, przypomina o lekarstwach... i przypuszczalnie ten mężczyzna nie ujawniłby się, gdyby nie śmiertelna choroba. Powiedział Sude, że ma , żyjącą matkę, ale dziewczynka nie chce tego słuchać, buntuje się. Jednak on decyduje się na spotkanie małej z Zeynep, ale zabrania z nią rozmawiać...ma rację. To szok , nagle przysiada się jakaś pani i mówi, że jest jej matką. Cały świat i tak już się dla niej zachwiał w posadach, gdy ojciec powiedział coś ,po czym ośmioletniemu dziecku jest trudno przyjść do siebie. Jej poukładany świat : mama , teraz tylko tata, dom, obowiązki szkolne, koleżanki, zwyczaje domowe, wspólne spędzanie czasu, to wszystko może się zmienić. Przyjdzie nowe, obce... W tym wszystkim ofiarą sytuacji i sporu rodziców jest też Can, który został z ojcem. Pozornie zgadza się z Meltem, która, co by nie mówić opiekuje się nim w domu ojca w Stambule, ale, gdy powtarza do telewizora :"Skacz, spadnij wreszcie", nie wytrzymuje i uderza ja wazą w głowę. Do poszukiwań córki, dochodzi teraz szukanie syna, ale Zeynep, mimo, iż odeszła z domu, śledzi losy Cana, widuje się z nim , tak i tym razem wie, gdzie może być... Atmosfera serialu jest ciężka, postacie z niezbyt skomplikowaną osobowością, najbardziej niejednoznaczny i nieprzewidywalny jest Ahmet. Nie wiadomo czego się można po nim spodziewać Meltem wiadomo, czeka na to żeby Ahmet wreszcie się z nią ożenił, a jak nie, to go będzie szantażować Canem. Sinan jeździ za Zeynep, bo ja kocha i poświęcił dla niej kilka lat życia oraz karierę zawodową, ale żeby było w nim coś porywającego? Nie powiedziałabym. O Zeynep już pisałam , tkwi w swoim postanowieniu zrozpaczonej matki, ale jest napastliwa, nieopanowana i poza współczuciem nie budzi specjalnych uczuć. Kolejny odcinek jest dość przewidywalny - kruszenie bariery między Melek i Zeynep.
|
|
|
Post by lucy on Dec 11, 2020 18:40:50 GMT
Fajne.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 11, 2020 20:53:38 GMT
Widać że ma do siebie dystans. Młodo wyglądała na tym filmiku.
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2020 20:58:38 GMT
Reyting za 13.12.2020 - NIEDZIELA
TOTAL: 4. A.Riza (14 odcinków) - 6,05% ⬇ (-0,16) 5. Kefaret (4 odcinki) - 5,90% ⬇ (-0,67) 13. Zadzwoń do mojego agenta (16 odcinków) - 3,72% ⬇ (-0,52) 16. Maria i Mustafa (15 odcinków) - 3,32% ⬇ (-0,57) 24. Broń Boże! (Seria 17) - 1,78% ⬆ (+0,05)
AB: 3. Kefaret - 5,70% ⬆ (+0,47) 4. A. Riza - 4,87% ⬆ (+0,56) 5. Zadzwoń do mojego agenta - 4,82% ⬇ (-0,51 ) 20. Broń Boże! - 2,37% ⬇ (-0,24) 75. Maria i Mustafa - 0,98% ⬇ (-0,43)
|
|
|
Post by julia on Dec 16, 2020 21:01:29 GMT
Trzeci odcinek rzuca pewne światło na charakter i wcześniejsze układy Meltem. Ona za wszelką cenę chce wyjść za mąż, ale Ahmeta nie zmusi do tego nawet jej ciąża, o której dowiedziała się w szpitalu. Mówi jej, że ją rozumie, jako kobietę, że chce mieć dziecko, on jej pomoże w wychowaniu, ale nie ma mowy o ślubie. Jej wściekłość jest częściowo uzasadniona , ale tylko na czas obecny. Poświęciła pięć lat życia na prowadzenie domu Ahmeta, po jego rozwodzie z Zeynep, zajmowała się Canem, a teraz doktor jej mówi, że żenić się nie zamierza. Wcześniejsza Meltem uwodziła Ahmeta od momentu , w którym on się sprowadził i nie przestała , gdy przywiózł rodzinę, a ona zaprzyjaźniła się z jego żoną, aby mieć nieograniczoną możliwość kontaktu. Pisałam, że zapewne rozpocznie się kruszenie lodów między Melek-Sude, a Zeynep. Pomyliłam się, mała na pierwszym spotkaniu w parku jest niechętna i zbuntowana, bez nadziei na ocieplenie kontaktów. Jej "ojciec" życzy sobie powolnego postępowania i odseparowania byłego komisarza Sinana, który mimo protestów Zeynep stale staje na jej drodze..i prowadzi swoje dochodzenie.M.in. odkrył, że owszem mężczyzna stracił żonę w wypadku, ale dziecka nie, gdyż był bezdzietny. Powolne postępowanie jednak nie wchodzi w grę, gdyż pewnego dnia Sude znajduje nieprzytomnego ojca, szpital, badania, a mała mimo protestów personelu chce być u boku taty.... Okazuje się ,że to koniec jego życia. Umiera , a przy nim śpi Sude Ordynator ściąga prawnika i Zeynep -Sinan oczywiście też jedzie - na miejscu okazuje się, że mężczyzna w spisanym wcześniej testamencie przyznaje się do porwania Melek na stacji benzynowej. Po jego śmierci "córka" ma wrócić do biologicznej matki, czyli Zeynep. Pozostawia 17milionów , a gdy Sude uzyska pełnoletność majątek ma być podzielony między matkę i córkę. Zeynep, po iluś pobytach w szpitalu, po zmianie wielu miejsc pracy, miała zamiar szukać stałego zajęcia, aby utrzymać córkę, a tymczasem ma do dyspozycji fortunę i piękny dom. Wracają ze śpiącą dziewczynką do domu, ale nie może być zbyt dobrze. Po Zeynep przyjeżdża policja...z Sude zostaje Sinan. Czy Zeynep wypuszczą, czy Melek nie zostanie sama, co dalej z Sinanem, a może jacyś spadkobiercy się pojawią?
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2020 10:18:24 GMT
Reyting za 20.12.2020 - czwartek
TOTAL: 4. A. Riza (15 odcinek) - 6,70% ⬆ (+0,65) 5. Kefaret (5 odcinek) - 5,64% ⬇ (-0,26) 14. Zadzwoń do mojego agenta (17 odcinek) - 3,56% ⬇ (-0,16) 15. Maria i Mustafa (odcinek 16) - 3,55% ⬆ (+0,23) 23. Broń Boże! (odcinek 18) - 1,92%
AB: 4. Kefaret - 4,75% ⬇ (-0,95) 6. A. Riza - 4,49% ⬇ (-0,38) 7. Zadzwoń do mojego agenta - 4,48% ⬇ (-0,34) 12. Broń Boże! - 3,30% 55. Maria i Mustafa - 1,07% ⬆ (+1,09)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 28, 2020 16:25:24 GMT
Rayting za 27.12.2020 - Niedziela
Total: 4 Ariza [Show] [Odc 16] 6.95%⬆ (+0.25) 7 Kefaret [Fox] [Odc 6] 5.84%⬆ (+0.20) 11 Menajerimi Ara [Star] [Odc 18] 4.11%⬆ (+0.55) 13 Maria ile Mustafa [Atv] [Odc 17-Finał] 3.71%⬆ +(0.16) 26 Tövbeler Olsun [Trt] [Odc 19] 2.24%⬆ +(0.32)
AB: 3 Kefaret [Fox] [Odc 6] 5.48%⬆ (+0.73) 5 Ariza [Show] [Odc 16] 5.01%⬆ (+0.52) 6 Menajerimi Ara [Star] [Odc 18] 4.88%⬆ (+0.40) 14 Tövbeler Olsun [Trt] [Odc 19] 3.12%⬇ (-0.22) 33 Maria ile Mustafa [Atv] [Odc 17-Finał] 1.42%⬆ (+0.35)
|
|
|
Post by julia on Dec 28, 2020 22:20:08 GMT
Witajcie po Świętach , ale jeszcze przed Nowym Rokiem. Na temat 4.i 5. odcinka szerzej napiszę jutro, bo już obejrzałam i moim zdaniem , na dziś ,serial zasługuje na dobre noty. Tematyka złożona, ale od poprzedniego odcinka zaczyna się coraz bardziej gmatwać. Nurgul Yesilcay, jako Zeynep spełnia moje oczekiwania aktorskie i najczęściej wygląda bardzo ładnie . Już pisałam o jej fryzurach. Ona nie wygląda dobrze z włosami zawiniętymi za uszy, świetnie zaś, gdy ma je na twarzy albo upięte w kok z kosmykami na twarzy. Charakteryzacja skromna, która wcale nie umniejsza jej wyglądu.
|
|
|
Post by julia on Dec 29, 2020 12:52:39 GMT
4. odcinek.Zeynep jedzie na przesłuchanie w związku ze skargą dziennikarki, którą Zeynep potraktowała drągiem, gdy ta zakradała się do pustostanu. Sude pozostaje pod opieką Sinana i jego zołzowatej siostry , mała tęskni za ojcem i nie może pogodzić się z sytuacją. Przy siebie ma obcą kobietę, która twierdzi, że jest jej matką. Ahmet nadal nie zamierza się wiązać na stałe z Meltem , która jest z nim w ciąży. Oprócz tego, co ona zrobiła dobrego dla Cana, jest podłą podstępną kobietą, która maczała palce w porwaniu małej Melek. Jej przeszłość nie jest czysta. Pochodzi z szemranej rodzinki. Były mąż Zeki był w więzieniu, brat Remzi jest w więzieniu, ona sama , udając przyjaźń do Zeynep miała swój ukryty cel zly2 Próbuje popełnić samobójstwo, ale na szczęście jej przyjaciółka Zuhre pojawia się w ostatnim momencie i zawiadamia Ahmeta. Życie uratowane, ale Ahmet jest nieugięty. Zuhre to odrębny rozdział , powiązana jest i z Meltem, i z Arzu, siostrą Remziego , za którego ma wyjść za mąż , gdy ten wyjdzie z więzienia. Mało tego , zna się z byłą dziewczyną Sinana. Kobieta od ciemnych interesów. Ahmet próbuje odzyskać(? ) Zeynep, na siłę ciągnie ją na piknik i znów Sude zostaje pod troskliwą opieką Sinana , ale gdy ten wychodzi po zakupy, jego siostra wysyła Ahmetowi adres , pod którym znajduje się jego córka. Co pozostaje Zeynep? Zabrać dziecko i ukryć je na jakiś czas, gdyż w każdym momencie Ahmet może uzyskać prawa rodzicielskie ze względu na liczne pobyty Zeynep na oddziałach psychiatrycznych.. Kto jej w tym pomaga? Oczywiście Sinan, który nakazuje siostrze, krętaczce, odkręcenie sytuacji. W tym wszystkim żal Cana, który pomieszkuje w domu koleżanki. chłopak jest rozbity psychicznie, czuje się niekochany, opuszczony przez rodziców. No, a ojciec koleżanki też niechętnym okiem zaczyna patrzeć na nastolatka, który po nocy wychodzi z pokoju córki, nic się, nie wydarzyło (Can siedział w szafie), ale to zwiastuje potencjalne niebezpieczeństwo. Odcinek 5.
Ukrycie Melek - Sude było sensowne, bo Ahmet rzeczywiście przyjechał do domu , w którym mieszkała Sude z ojcem. Siostra Sinana kręci, wije się jak piskorz, mówi, że skłamała, bo nie chce, aby Zeynep kręciła się wokół jej brata i dlatego wysłała taki sms. Zenep i Sinan uznali, że lepiej będzie i bezpieczniej, aby nikt na razie nie wiedział, że Sude jest pod opieką Zeynep, dopóki nie zostaną załatwione sprawy formalne. Poza tym czekają na wynik testu DNA. Cały majątek formalnie został przekazany przez prawników , Zeynep złożyła swój podpis. wszystko ma swoją moc prawną , bo i wynik DNA wskazuje na to , że Sude jest córką Zeynep. Co za radość! W tym samym czasie grę rozpoczyna Zuhre. Najpierw uzgodniła swój plan z Arzu, która ma córkę w wieku Sude. Dziewczynka ojcem nazywa pomocnika , który jednak nie ma prawa wstępu do domu Arzu obydwie boją się Ramziego. Zuhre urobiła sobie Arzu , m.in. tym zdaniem :"Dziecko - co ty powiesz bratu, że urodziłaś dziecko robotnika"?! Do realizacji planu potrzebna jest była dziewczyna Sinana - Nil, bogata bizneswoman. Chodzi o sfałszowanie wyniku testu DNA , córki Arzu, po to, aby uznano ja za córkę Zeynep i Ahmeta oni będą razem i Sinan będzie wolny, może wróci do Nil? Nie wiedzą, że się spóźniły, bo test już został wykonany dla Sude. Właściwie , to sprawa jest niejasna. Wydawało mi się na początku, że dziewczynka wychowywana przez Arzu jest dzieckiem, które porwał Zeki. A może te dwie dziewczynki były wcześniej porwane? Zobaczymy No i do akcji wkracza przywołany wcześniej Ramzi, brat Arzu i Melek, a narzeczony Zuhre. Twarz zawodowego mordercy i okrutnika . Pan doktor nie chce się żenić z ciężarną? Trzeba go wziąć sposobem Chłopcy przywożą delikwenta , przyduszają do stołu, a Ramzi do ręki bierze młotek i chce pogruchotać palce chirurga. Nie sadzę, aby to zrobił, bo doktor zapewne zmieni zdanie pod delikatną presją.
|
|
|
Post by julia on Dec 29, 2020 23:17:45 GMT
Odcinek 6.Z odcinka na odcinek, serial coraz bardziej wciąga, przynajmniej mnie Nie wszystko było jasne do tej pory, nie wszystko wydedukowałam , choć podejrzenia miałam słuszne. Sabri Yildirim - pisarz, właściciel sklepów w galerii handlowej, mający liczne udziały, to postać, której prawdziwe oblicze zaczyna odkrywać Sinan - znalazł w jego sejfie dokumenty, zdjęcia i maszynopis nowej, niedokończonej książki. Po pierwsze, jego uwagę przykuło zdjęcie Arzu z dziewczynką, po drugie wiele zdjęć i wycinków prasowych, związanych było z Zeynep W książce jest mowa o Melek i Zeynep (nieco zmienione imię), występuje także Arzu i Cansu Podejrzenia się klarują. Czyżby Sude ,to nie Melek? Sinan nic nie mówi Zeynep i zaczyna kolejne własne śledztwo. Can, który przypadkiem spotkał w obecnym domu matki Sude, narobił mentalnego bałaganu, ale w rozmowie z Zeynep powiedział ,iż wcale nie czuje, że Sude jest jego siostrą Sinan z przyjacielem jadą na wieś, z której pochodził Zeki i próbują coś wyciągnąć z Arzu. Bez skutku. Ona jest bardzo sprytna, bystra i nie daje się złapać za słówka. Już wcześniej wysłała Cansu z "ojcem" do innej wsi. Głównie w strachu przed bratem , który ma wcześniej wyjść z więzienia. Nie chciała dać się wciągnąć w kolejne przyjmowanie dzieci pod swój dach. Jej przyszła bratowa sugeruje podmianę - jest we wsi bardzo biedna i dzietna rodzina , która za pieniądze odda dziewczynkę mniej więcej w wieku Cansu, którą podstawi się ze sfałszowanym wynikiem DNA Zeynep, jako Melek. Sinan jest przekonany, że Cansu , to Melek, ale Arzu sprytnie wybrnęła z sytuacji - robotnika Mehmeta żona zostawiła z malutkim dzieckiem i odeszła, a ona wraz z nim ją wychowuje. Dlatego on nie mieszka z nimi w jednym domu, tylko w stróżówce. A dlaczego pojawiła się w książce Sabriego? Sama nie wie. Owszem ma jego książki z dedykacją, także dla Cansu ,spotkała się z nim jeden raz w Stambule, ale to tyle... Nie pisnęła jednego niepotrzebnego słowa. Dała adres wsi, ale przypuszczalnie poinformowała Mehmeta, co ma mówić... Zupełnie inaczej rzecz się ma z Sude. Pełnomocnik Sabriego , przyjaciel i wydawca książek, zjawia się z prośbą o rękopis, planuje następny dzień dla Zeynep, którą oprowadzi po galerii, pokaże sklepy, a potem zawiezie do letniego domu, w którym czas spędzał Sabri z córką. Wszystko odbyło się zgodnie z planem, no może niezupełnie, bo w tejże galerii dyrektorem generalnym jest Nil...no, ale najważniejsze wydarzyło się podczas posiłku w domku. Sude serdecznie przywitała się ze swoją nianią Ayse, a ta w pewnym momencie z nostalgią w głosie powiedziała :"Żebym miała taką wnuczkę , jak Sude, byłam przy jej urodzeniu" Zeynep omal się nie zakrztusiła...dobrze, że Sude pobiegła do swoich ulubionych zwierząt. "Nie przypominam sobie, aby była pani przy narodzinach mojej córki" Ciekawe czy uda się Zeynep wydobyć prawdę z przestraszonej kobiety. Z tego , co usłyszała wynika, że... Sude... nie jest jej córką rozpacz Szok! To przecież miała być jej porwana przed laty córka?! Wobec tego, gdzie jest? Na nowo życie Zeynep zamieni się w koszmar?! Tylko wobec tego, dlaczego Sabri wszystko jej zapisał, powierzył jej Sude, jako Melek. Sfałszowano test DNA?! Wiele jeszcze tajemnic przed nami. A może to się wiąże z daleką, odległą przeszłością Zeynep, może Sabri był z nią jakoś związany Jedno wiemy, że Sabri miał chorą osobowość. to było widać już wcześniej, po ustalonych zasadach i ściśle ustalonym porządku dnia Sude, np. godzina telewizji, tylko przed kolacją Kim ty byłeś Sabri Yildirimie??? Pisałam wcześniej , że po serialu "Yeter" Yurader Okur budził we mnie obiekcje, ale tutaj fajnie się zapowiadał. Niestety, ujawnia się sadystyczna osobowość doktora i w takich rolach aktorowi do twarzy Za to , co chciał zrobić wujek Meltem i cioteczny brat w obawie, przed połamaniem palców, zgodził się na ślub. Ale wiadomo, że tego Meltem nie daruje , najpierw przerażające sceny w lesie, gdzie wyjawia jej, co zrobi, potem szybki ślub, wprowadzenie panny młodej do nowego mieszkania i słowa: "Czynsz i inne płatności pozostają na mnie, co miesiąc będziesz dostawała 3000 TL, a gdy urodzi się dziecko sumę podwoję. rób sobie dalej , co chcesz, Aha i pamiętaj, że rozwiodę się z tobą" No cóż pani Meltem plan nie wypalił
|
|
|
Post by julia on Jan 4, 2021 9:18:28 GMT
Dla przypomnienia , krótkie wprowadzenie do serialu : "Kefaret" - "Pokuta"
Serial "Kefaret" opowiada historię życia młodej kobiety o imieniu Zeynep, która wraz z mężem, synem Canem i małą córeczką Melek, mieszka w willowej dzielnicy małej miejscowości, gdzie sąsiad widzi sąsiada jak na dłoni.
Ona jest nauczycielką muzyki w szkole, a mąż lekarzem, chirurgiem w miejscowym szpitalu.
Ahmet i Zeynep są zgodnym małżeństwem. Szczęście rodzinne, praca i poukładane ,wygodne życie stają się codziennością.
Jedną z sąsiadek, mieszkających tuż obok, jest nauczycielka angielskiego z tej samej szkoły, w której pracuje Zeynep - Meltem.
Wydaje się, że nic nie zakłóci spokoju i szczęścia rodziny, ale to złudne wrażenie.
Początkiem nieszczęść bohaterki była zdrada Ahmeta z jej przyjaciółką Meltem oraz porwanie trzyletniej córeczki.
To zniszczyło jej życie i życie całej rodziny, zniszczyło spokój i zaufanie.
Zeynep przez pięć lat niezmordowanie szuka dziecka, sprzedaje samochód, traci pieniądze, kradnie , wierzy jasnowidzom i naciągaczom, mieszka w pustostanie...
Ma za sobą pobyty na oddziałach psychiatrycznych, ucieczki ze szpitali.
Na jej drodze los postawił komisarza Sinana, który poprzez zbyt osobiste zaangażowanie w sprawę , został zwolniony z pracy, ale szuka Zeynep , która odcięła się od wszystkich, zatarła za sobą ślady i wciąż szuka córki.
Punktem przełomowym staje się moment, kiedy zdesperowana kobieta chce skoczyć z dachu i w ostatnim momencie, gdy już, już przesuwa stopę poza murek, rozlega się telefon.....
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2021 10:14:01 GMT
Dzięki julia za opis. Wrzucam do posta 1.
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2021 13:26:04 GMT
julia i jak Nurgul wypada? Lepiej, niż w Gulperi? Wczoraj nie było 2 rywali i spadek? Reyting za 03.01.2021 - niedzielaTOTAL: 5. Kefaret (seria 7) - 5,66% ⬇ (-0,18) 11. Zadzwoń do mojego agenta (seria 19) - 4,25% ⬆ (+0,14) 22. Broń Boże! (Seria 20) - 2,35% ⬆ (+0,11) AB: 4. Zadzwoń do mojego agenta - 4,52% ⬇ (-0,36) 5. Kefaret - 4,29% ⬇ (-1,19) 9. Broń Noże! - 2,66% ⬇ (-0,46)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 4, 2021 16:09:30 GMT
Dziwne to mniejsza konkurencja i spadek. Chyba że ludzie w Turcji świętowali po nowym roku.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 4, 2021 16:28:22 GMT
Dziwne to mniejsza konkurencja i spadek. Wczoraj był finał "Masterchefa". Prawie 13% w grupie ABC.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 4, 2021 17:00:07 GMT
No to już wszystko jasne gdzie się ludzie podziali.
|
|
|
Post by julia on Jan 4, 2021 19:39:21 GMT
lucy, ja osobiście odbieram Nurgul bardzo dobrze. Odpowiada mi jej budowanie postaci Zeynep, od szczęśliwej żony i matki, poprzez zawiedzioną romansem męża ,po zrozpaczoną, chwytającą się każdej nitki nadziei matkę po stracie dziecka. Jest inteligentna, przewidująca, momentami nie waha się przed niczym, łącznie z rękoczynami i krzykiem Ona wie, że pięć lat poszukiwań, to czas wielu niegodziwości, które popełniła w imię tego, aby znaleźć córkę. No i wygląda nieporównywalnie lepiej niż w "Gulperi".
|
|
|
Post by julia on Jan 8, 2021 11:58:18 GMT
Odcinek 7. Zaliczył duży spadek, choć mnie akurat się podobał. Ciekawi mnie rozwiązanie zagadki podwójnego porwania i kryteriów wyboru Zeynep na matkę Sude przez Sabriego oraz przetrzymywania Cansu na farmie. Zeynep zszokowana słowami opiekunki Ayse, wzięła ją w obroty i wymogła powiedzenie "prawdy". Była ona w rodzinie Sabriego od dawna, opiekowała się jego chorym ojcem, potem jego matka wyjechała do Stanów, tam zmarła, a w tym samym czasie jego żona z córeczką Sude uległa wypadkowi. Żona zginęła, córka pod okresie śpiączki też odeszła...Sabri niemal oszalał , ale pewnego dnia przywiózł małą dziewczynkę, mówiąc :"Sude odeszła, ale wróciła". No cóż od pierwszego momentu pan Sabri wydawał się dziwny, co można było przypisać chorobie. Potem okazało się jednak, że, to niezupełnie tak, on gromadził informacje o Zeynep i Arzu...Chora osobowość. Świadczą o tym też jego książki. Ayse mówi: "Nawet diabłu by nie przyszło to do głowy" "Przecież pani też popełniła przestępstwo, trzeba było to zgłosić na policję" "Bałam się, jestem sama , nie mam domu, a pan Sabri mi zagroził". Mało, że zagroził, ale wszystko starannie przygotował . Napisał Ayse , co ma mówić i egzaminował ją bez przerwy. A skoro przygotował scenariusz, to niekoniecznie Ayse pracowała w tej rodzinie od wielu lat...chociaż na pewno opiekowała się od pięciu lat Sude. Dziwne są też jej słowa na stronie :"Uspokój się Ayse, niewiele zostało, uspokój się..."po tym, gdy Zeynep radziła jej, aby opuściła dom... Oprócz tego, jego zaufany pracownik Alp miał czuwać nad przebiegiem prawnym przekazania majątku Zeynep i sprawować pieczę nad wszystkim. Niezręczna sytuacja nastąpiła, gdy siostra Sinana zażądała reszty pieniędzy z jej długu (wiemy o kradzieżach Zeynep o sprzedanym przez Sinana samochodzie...), podsunęła jej myśl, aby skorzystała z karty kredytowej, którą już przecież dostała i kupiła drogie telefony, a po spieniężeniu ona będzie mogła kupić samochód Sinanowi, aby wreszcie zaczął pracować. Niemal natychmiast pojawił się Alp z kwiatami i kopertą z pieniędzmi i wyjaśnił zawstydzonej Zeynep, że wszystkie operacje finansowe są widoczne w systemie. Głupia sytuacja... W tym samym czasie Sinan dalej prowadzi swoje śledztwo. Znika w księgarni , w której znajduje się małe centrum komputerowe i wyszukuje, czyta, śledzi zapisy..., poza tym przepytuje ludzi w wiosce , w której Arzu wychowuje "córkę" wraz z Ahmetem..., a przecież żadnej córki tam kiedyś nie było. Ahmet , to jej pomocnik, którego żona zostawiła i uciekła z dzieckiem, dlatego on małą Cansu traktuje , jak córkę i kocha nad życie. W tym momencie zaczyna się film kryminalny Dlaczego mała była tak ważna ? Skoro uprawiano handel dziećmi, można ją było sprzedać..., bo tym przecież się też zajmowano . Brat Arzu wychodzi z więzienia, wszyscy postawieni na baczność, tym bardziej , że wyszedł wcześniej, podobnie, jak jego wcześniejszy partner Aydahan, z którym miał swoje pieniężne porachunki i może zacząć się zemsta. Aydahan chce odzyskać pieniądze, które Remzi ukrył, a okazuje się ,że w dawnej kryjówce ich nie ma. Zuhre naciska Meltem...ale ona nie wie, gdzie mogą być. Arzu, Meltem , jej były, nieżyjący mąż Zeki, który porwał Elif, Remzi i jego narzeczona Zuhre są od dawna zamieszani w nieczyste interesy ,m.in. porywają dzieci, jest to zorganizowana grupa przestępcza . Meltem udało się opuścić na krótko to środowisko, ale środowisko jej nie opuściło Zaczęła się panika, gdyż Remziego już przechwycono i raniono Arzu...przyjaciele boją się gniewu szefa, muszą ukryć Arzu i sprowadzić lekarza, bo szpital odpada. Kto się nadaje - nasz doktor Znów go porywają, ale tym razem nie chcą miażdżyć paluszków chirurga - ma ratować Arzu. Wiadomo, że musiało mu się udać, ale nie opuszcza pacjentki w kryjówce, bo dobrze zapamiętał jej twarz. Byli z policją na farmie , gdy szukali Elif, nie znaleziono wówczas śladów dziecka , ale doktor jest inteligentny , coś mu nie gra i czeka... Doczekał się, oto wbiega dziewczynka do swojej mamy...Ahmet patrzy na nią badawczo....i: "Ile masz lat ". Nasz doktor jest przebiegły i odważny, Meltem wystawił do wiatru, konsekwentnie zdąża do rozwodu, ale i jej nie brakuje odwagi i przebiegłości, jeszcze może się srogo zemścić za pozostawienie w pustym małym mieszkaniu , które "przypomina budę dla psa" My wiemy , że Cansu to Elif, ale Zeynep nie, jest uszczęśliwiona, gdy wreszcie Sude mówi do niej : "Mamo". Can drugi raz powtarza matce, że Sude nie może być jego siostrą, ale cóż się dziwić Zeynep, skoro sam Sabri oddał jej "córkę" i co najważniejsze - test DNA, to potwierdził... Wie to także Sinan :"No i jak ja mam ci powiedzieć prawdę moja piękna" Będzie szok, gdy Zeynep dowie się prawdy i co będzie z Sude, której ojciec znalazł "matkę". Skomplikowane sytuacje nas czekają.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 11, 2021 20:23:54 GMT
Rayting za 10.01.2021 - Niedziela
Тotal: 4. A.riza (17 Odcinek) - 5.83%⬇(-1.12) 5. Kefaret (8 Odcinek) - 5.63%⬇ (-0.03) 7. Hercai (54 Odcinek) - 4.69%⬇(-0.84) 13. Menajerimi Ara (20 Odcinek) - 3.68%⬇(-0.57) 21. Tövbeler Olsun (21 Odcinek) - 2.78%⬆(+0.43)
АВ: 3. Menajerimi Ara (20 Odcinek) - 5.42%⬆(+0.90) 5. Kefaret (8 Odcinek) - 4.26%⬇(-0.03) 6. Tövbeler Olsun (21 Odcinek) - 3.79%⬆(+1.13) 8. A.riza (17 Odcinek) - 3.69%⬇(-1.32) 24. Hercai (54 Odcinek) - 2.00%⬇(-0.51)
|
|
|
Post by julia on Jan 14, 2021 9:28:12 GMT
Temu serialowi życzę powodzenia, osobiście stawiam go wyżej niż "Baraj". Nurgul w kolejnej odsłonie bardzo mi się podoba
|
|
|
Post by julia on Jan 14, 2021 17:32:08 GMT
Odcinek 8.Od ostatniego odcinka mamy podział na dwie główne odsłony : Arzu z grupy przestępczej "Niedźwiedź" , nad którą z przymusu sprawuje opiekę dr Ahmet , a druga to pozyskiwanie przez Zeynep przychylności "córki" w bardzo ekskluzywnej posiadłości. Na razie jest spokój, ponieważ Ahmet nie wie , gdzie mieszka Zeynep i co robi, więc ona może spokojnie zająć się Sude i Canem, który na czas nieobecności ojca przeniósł się do matki oraz siostry, ale ta siostra nadal mu nie pasuje, żadnych fluidów... .Zeynep drażni pełnomocnik Sabriego - od początku nie budzi także i mojego zaufania , gdyż razem z Sabrim przygotowywał się do uczynienia z Zeynep "matki" Sude - który tylko szuka okazji, aby być z nią sam na sam, ale brawo za jej stanowczość : "Ayse, pan Alp już wychodzi". Wiemy, że były komisarz zna prawdę o Sude, ale boi się zranić i Zeynep, i małą, uważa, że najlepiej będzie jeśli wątpliwości pojawią się w niej samej. Na ten moment dla Zeynep byłoby to odarcie ze złudzeń, dla Sude znów totalny chaos i strach, ona i tak w zakamarkach pamięci widzi zupełnie inną twarz mamy o blond włosach Sude jej bardzo rozpieszczona, nieposłuszna, chce postawić na swoim. Nie chce nikogo widzieć, leży cały dzień w łóżku, jest to początek depresji po stracie jedynej bliskiej osoby , jaką był ojciec - Sabri. Są chwile, że zupełnie zapomina i cieszy się, bawi z Canem i jego koleżanką. Nigdy nie widziałam Nurgul w takiej odsłonie, gdy wygłupia się i tańczy z dziewczynami i powiem , że bardzo mi się podobała Jest ponad dekadę starsza od czasu, gdy zagrała Yasemin w "Ask ve Ceza", parę kilogramów cięższa (niedużo) , ale porusza się tak samo zgrabnie. Nikt nie ma wpływu na wzrost, ale wysokie kobiety nie poruszają się tak ładnie, np. Esra Bilgic czy Devrim Ozcan w "Ramo" I jest wiele scen, gdy jej twarz jest piękna. Druga odsłona, to dom na farmie, ranna Arzu, doktor śpiący na kanapie, zmieniający jej opatrunki i podający leki i bacznie obserwujący towarzystwo, któremu absolutnie nie ufa, przecież chciano mu zmiażdżyć palce, gdyby odmówił ślubu z Meltem. Zamęt powoduje też mała Cansu, która wyrwała się Mehmetowi "ojcu", aby być z Arzu "mamą'. Wszyscy zachowują się dziwnie, co nie uchodzi spostrzegawczości Ahmeta. Wiadomo , że to dziecko też zostało skradzione rodzicom, Mehmet widzi w niej swoją córkę , którą zabrała żona i wyjechała, zaś Arzu przyzwyczaiła się, ponieważ to Zeki powierzył opiekę nad małą. Cansu jest też samowolna, uparta, oczko w głowie "taty". Nie wiadomo, jak akcja potoczyłaby się, gdyby nie informacja o tym, że jej brat Ramzi został zastrzelony przez faceta którego przed więzieniem oszukał, ale ten też nie żyje, bo Ramzi w tym samym momencie strzelał do niego. Wcześniej poszukiwano skradzionych milionów i kryjówki, ale dopiero po śmierci Remziego okazało się , że to Arzu ma kluczyk do zamka w kryjówce, którą jest stary dom w lesie....pieniędzy starczy jej do końca życia - to słowa Remziego. Swoje śledztwo dalej prowadzi Sinan, rozpracowuje Mehmeta i pokazuje nagranie jego żony z dzieckiem, jednak ten jest twardym przeciwnikiem... Jednak te jego dodatkowe działania narażają go na możliwość utraty nowej pracy, która jest niejawna. Zastanawiałam się , co to za centrum dowodzenia w piwnicy księgarni. Okazuje się, że ludzie zajmują się tam czymś z czym dzisiejszy świat niestety ma ciągle do czynienia... Zadaniem pracowników siatki wywiadowczej jest rozbicie międzynarodowej szajki , zajmującej się handlem ludźmi, dlatego Sinan musi zniknąć na jakiś czas z życia Zeynep , jego to smuci, ją zaś wyprowadza z równowagi. Na farmę wraca Mehmet, ale Arzu dalej jest czujna, twarz spięta, od razu widać, że ta kobieta nie jest skłonna do powiedzenia jednego słowa za dużo. Osobiście życzę mu , aby udało mu się zdemaskować i Meltem, i całe to szemrane towarzystwo zamieszane w porwanie Elif. Względny spokój jednej i drugiej strony zakłóciła , mszcząca się dalej dziennikarka, która oberwała od Zeynep drągiem po plecach, gdy znienacka naszła ją w pustostanie. Dalej ją śledziła i wysmażyła kolejny artykuł - prasa i telewizja trąbią o tym i rzecz jasna Mehmet też wie, gdzie ukrywa się Zeynep z dzieckiem
|
|
|
Post by lucy on Jan 18, 2021 11:35:53 GMT
Reyting za 17.01.2021 - niedziela
TOTAL: 4. A.Riza (18 odc) - 6,10% ⬆ (+0,27) 5. Hercai (55 odc) - 5,85% ⬆ (+1,16) 6. Kefaret (9 odc) - 5,21 % ⬇ (-0,42) 13. Zadzwoń do mojego agenta (21 odc) - 3,70% ⬆ (+0,02) 28. Broń Boże! (22 odc) - 2,45% ⬇ (-0,33)
AB: 3. Zadzwoń do mojego agenta - 5,12% ⬇ (-0,30) 4. Pokuta - 4,25% ⬇ (-0,01) 6. A.Riza - 3,95% ⬆ (+0,16 ) 10. Broń Boże! - 2,90% ⬇ (-0,89) 11. Hercai - 2,90% ⬆ (+0,90)
|
|